Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Μνημόσυνο Εθνάρχη Μακαρίου
  • [02] Στρατηγός Γκιζίκης - Μακάριος - Εισβολή

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Μνημόσυνο Εθνάρχη Μακαρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η φωνή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ακούεται σήμερα 20 χρόνια μετά το θάνατό του επίκαιρη και επιγραμματική, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας στο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο του Εθνάρχη στην Ιερά Μονή Κύκκου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "υπήρξε ο εμπνευστής και καθοδηγητής του Κυπριακού Ελληνισμού στον αγώνα του για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού" και κατάφερε να υπερβεί τις κατακόρυφες και ανυπέρβλητες αντιξοότητες που αντιμετώπισε η Κυπριακή Δημοκρατία στα πρώτα χρόνια της εγκαθίδρυσής της.

    "Συμπληρώνονται φέτος 20 ολόκληρα χρόνια από το θάνατο του Μακαρίου και το δράμα της Κύπρου συνεχίζεται", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι "η φωνή του σ'αυτές τις δύσκολες ώρες ακούεται πάλι επίκαιρη και επιγραμματική."

    "Γνωρίζουμε ότι είδος συμβιβασμού θα είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος. Αρνούμεθα όμως και δεν αποδεχόμαστε συμβιβασμό, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, επικαλούμενος δήλωση του Εθνάρχη Μακαρίου.

    "Η Κύπρος", είπε, "βρίσκεται αυτή την εποχή μπροστά σ'ενα κρίσιμο σταυροδρόμι", σημειώνοντας ότι "υπάρχει σε εξέλιξη μια πρωτοφανής διεθνής προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού".

    Επισημαίνοντας ότι "δεν εθελοτυφλούμε μπροστά στις δυσκολίες ούτε παραγνωρίζουμε την εντεινόμενη τουρκική αδιαλλαξία", πρόσθεσε ότι "η στάση μας στο Μοντρέ της Ελβετίας θα είναι θετική και δημιουργική", όπως ακριβώς και στις πρόσφατες συνομιλίες του Τράουτμπεκ.

    "Αλλά θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό ελληνισμό ότι η δημιουργική μας ετοιμότητα και θετική στάση για λύση δεν σημαίνει ότι θα δεχτούμε οποιαδήποτε λύση", τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι "δεν θα διστάσουμε να συμφωνήσουμε όταν κρίνουμε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του κυπριακού ελληνισμού ή όταν κρίνουμε ότι με αυτή τη στάση μας οδηγούμαστε σε μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη".

    "Καλούμε το λαό, όπως τον καλούσε για τόσα χρόνια ο Μακάριος, να μην πτοηθεί από τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες και να κρατήσει ψηλά την αγωνιστική σημαία", κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης, σημειώνοντας ότι "ο σημαιοφόρος του αγώνα έπεσε αλλά τη σημαία του αγώνα υπέρ της Κύπρου δεν θα την υποστείλουμε ποτέ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ)

    [02] Στρατηγός Γκιζίκης - Μακάριος - Εισβολή

    Λευκωσία,Κύπρος,03/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη σιωπή του έσπασε ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης αποκαλύπτοντας ότι εκείνος διέταξε την αναντροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ενώ αναλαμβάνει ευθύνη για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αθηναϊκή εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής", ο στρατηγός Γκιζίκης δήλωσε ότι επί μήνες μαζί με τον Δημήτριο Ιωαννίδη, τον Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο και τον Γρηγόριο Μπονάνο σχεδίαζαν την ανατροπή του Μακαρίου και όχι τη δολοφονία του.

    "Εαν η επιχείρηση ανατροπής του Μακαρίου που σχεδιάσαμε και οργανώσαμε ήταν η αφορμή για να μπουν οι Τούρκοι στην Κύπρο, τότε μάλλον υπάρχει ευθύνη", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο Γκιζίκης, ως "πρόεδρος" της Ελλάδας, υπήρξε ο παραλήπτης της αυστηρότερης επισολής που έστειλε ποτέ ο Πρόεδρος Μακάριος.

    Στην επιστολή του με ημερομηνία 2 Ιουλίου 1974, ο Μακάριος διετύπωνε συγκλονιστικές καταγγελίες για τις συνεχείς ενανατίον του συνωμοτικές και άλλες ενέργειες της ελληνικής χούντας.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στρατηγού Γκιζίκη, ο στενός συνεργάτης του Εθνάρχη Μακαρίου, και πρώην Υφυπουργός παρά τω προέδρω Πάτροκλος Σταύρου ανέφερε ότι ο σιωπηλός για 23 χρόνια στρατηγός αποφάσισε να μιλήσει και είπε ότι αυτός διέταξε την ανατροπή του Μακαρίου και παραδέχτηκε ευθύνη για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    "Ποίαν ευθύνη και κατά ποίον τρόπον την αναλαμβάνει αυτός ο συνωμότης δολοφόνος του κυπριακού ελληνισμού, ο οποίος μέχρι σήμερα απολαμβάνει όλα τα ωφελήματα ενός πρώην προεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ωσάν να ήταν νόμιμος πρόεδρος και νομίμως εκλεγείς; Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για την ανάληψη αυτής της ευθύνης: η αυτοκτονία. Καλώ συνεπώς τον στρατηγό Γκιζίκη να αυτοκτονήσει. Ολα τα άλλα είναι λόγια. Αυτοκτονήστε, στρατηγέ Γκιζίκη."

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 3 August 1997 - 12:02:41 UTC