Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Χρ. Κληρίδη
  • [02] Δηλώσεις Βασιλείου
  • [03] Δηλώσεις Λυσσαρίδη
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Δηλώσεις Ρολάνδη
  • [06] Ηνωμένα Εθνη - Συνομιλίες
  • [07] Γ. Παπανδρέου - Τουρκία - ψευδοκράτος
  • [08] Λυσσαρίδης - Διάσκεψη Τύπου
  • [09] ΚΟΜ - Αντικατοχικές εκδηλώσεις

  • [01] Δηλώσεις Χρ. Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Πολύ ανησυχητική ενέργεια", χαρακτήρισε ο Αντιπρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕ.Ο), Χρίστος Κληρίδης, τη "συμφωνία σύνδεσης" του ψευδοκράτους με την Τουρκία, η οποία ωστόσο ήταν αναμενόμενη, είπε.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι θα έπρεπε να είμασταν έτοιμοι για την εξέλιξη αυτή, γιατί "δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, αυτή η κίνηση, για το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Μοντρέ."

    Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ενέργεια των Τούρκων αποτελεί κίνηση τουρκικής επεκτατικής πολιτικής, η οποία συνεχίζεται με την βήμα προς βήμα ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία.

    Εξέφρασε την άποψη ότι "δεν είναι μπλόφα του Ντενκτάς", λέγοντας ότι "θα συνεχίσουν με την ενσωμάτωση."

    Σε ερώτηση αν οι αποφάσεις αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα αυτό βρίσκουν σύμφωνους τους ΝΕ.Ο., ο κ. Κληρίδης απάντησε "όχι απόλυτα", τονίζοντας ότι το κόμμα του εισηγήθηκε την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τον καθορισμό κοινής στρατηγικής με την ελληνική κυβέρνηση, για αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος, ώστε να τεθεί ο ΟΗΕ ενώπιον των ευθυνών του.

    "Είναι αδιανόητο να μας καλούν σε συνομιλίες, τη στιγμή που η Τουρκία προχωρεί στη βήμα με βήμα ενσωμάτωση," κατέληξε ο κ. Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] Δηλώσεις Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Πρόκληση και μέρος ενός σχεδίου που έχει ετοιμάσει η Τουρκία, για να δώσει την εντύπωση ότι έχει απάντηση στο θέμα της προοπτικής της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, τη "συμφωνία σύνδεσης" των κατεχομένων με την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Βασιλείου επεσήμανε πως "θα πρέπει να προσέξουμε ότι η κατάσταση χειροτερεύει".

    Σημείωσε ότι, για το λόγο αυτό, έχει μεγαλύτερη σημασία η Ε/κ πλευρά να μεταβεί στο Μοντρέ, "με στόχο να υπάρξει πρόοδος και να δώσουμε το μήνυμα διεθνώς ότι εμείς επιδιώκουμε πρόοδο".

    Θα πρέπει να απαιτήσουμε από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει, πρόσθεσε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, γιατί δεν επιθυμούμε την Κύπρο μοιρασμένη στα δύο, αλλά "επανενωμένη στα πλαίσια ομοσπονδίας".

    "Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να απαντηθούν οι τουρκικές προκλήσεις, είναι η διεθνής κοινότητα να επιτύχει να εγκαταλειφθεί η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και να πάμε για λύση του Κυπριακού," είπε ο κ. Βασιλείου.

    Εξάλλου, σε ερώτηση αν θεωρεί ικανοποιητικό το έγγραφο του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, ο κ. Βασιλείου είπε ότι δεν είναι θέμα εάν είναι ικανοποιητικό ή όχι. Το έγγραφο αυτό, είπε, "είναι απλώς θέσεις για να τις έχει υπόψη ο Πρόεδρος στις συζητήσεις."

    Στο Μοντρέ "πάμε για να συζητήσουμε με βάση τις θέσεις των Ηνωμένων Εθνών, που είναι η θέση Κόρντοβεζ," κατέληξε ο κ. Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] Δηλώσεις Λυσσαρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Αμεση και αποτελεσματική", θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Ε/κ πλευράς στη "συμφωνία σύνδεσης" των κατεχομένων με την Τουρκία, δηλώνει ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι, με την πράξη τους, οι Τούρκοι "προχωρούν βήμα προς βήμα (προς την ενοποίηση)".

    Ωστόσο, όπως ανέφερε, στο παρόν στάδιο η Τουρκία δεν θα ενσωματώσει πλήρως το ψευδοκράτος, υπό την έννοια της κατάργησης, "γιατί αυτό θέλει να το κρατά ως ένα διαπραγματευτικό επιχείρημα στα χέρια της."

    "Η δική μας η αντίδραση θα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, γιατί αυτό αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας διεθνών συμφωνιών," σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι όλες αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να καταγγελθούν στα διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα. Επεσήμανε δε ότι στο θέμα αυτό υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε ερώτηση αν το έγγραφο Μαρκίδη ικανοποιεί την ΕΔΕΚ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι το κόμμα του "ικανοποιείται από τις προτάσεις που το ίδιο έχει υποβάλει στο Εθνικό Συμβούλιο."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.09 (+0.65)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.62 (+0.81)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.61 (+0.86)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.79 (+1.21)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76.03 (-0.03)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.85 (-0.50)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.36 (+1.24)
        Αλλες Εταιρείες                         59.81 (-0.10)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  455450.757
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MA)

    [05] Δηλώσεις Ρολάνδη

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η νέα ενέργεια των Τούρκων και του ψευδοκράτους, για "συμφωνία σύνδεσης", θα πρέπει να μελετηθεί εμπεριστατωμένα και να ληφθεί σοβαρά υπόψη, εκτιμά ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "θα πρέπει να προσέξουμε, γιατί οι Τούρκοι μέχρι σήμερα δεν έχουν μπλοφάρει σχεδόν σε τίποτα. Ούτε σε ό,τι αφορά την εισβολή, ούτε σε ό,τι αφορά την ανακήρυξη κράτους", υπέδειξε.

    Κατά συνέπεια, συνέχισε, θα "ήταν αφελές εκ μέρους μας να μην προσέχαμε όλες τις ενέργειες που κάνουμε."

    Η "συμφωνία σύνδεσης", είπε ο κ. Ρολάνδης, "θα πρέπει να μελετηθεί εμπεριστατωμένα και να δούμε πώς πρέπει να ενεργήσουμε μετά από το Μοντρέ. Είναι μια σοβαρή εξέλιξη και οφείλουμε να τη λάβουμε υπόψη με πολύ προσοχή, " επεσήμανε.

    Σε ερώτηση αν έγινε συζήτηση για το έγγραφο Μαρκίδη, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι εκφράστηκαν απόψεις, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Ο κ. Ρολάνδης χαρακτήρισε ως "ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο" τις απευθείας συνομιλίες.

    Το κόμμα του, είπε, ανέφερε στο Εθνικό Συμβούλιο "υπό ποιές συνθήκες πρέπει να υπογραφεί αυτό το έγγραφο στο Μοντρέ, αν προσφερθεί για υπογραφή, και γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει να φροντίσουμε να μην διακοπεί αυτή η διαδικασία," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [06] Ηνωμένα Εθνη - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Righi Vaudois" στην μικρή πόλη Κλιόν, κοντά στο Μοντρέ, χάριν "της γενναιοδωρίας της κυβέρνησης της Ελβετίας", όπως αναφέρει ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

    Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν θα επιτραπεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να εισέλθουν στο κτίριο, εκτός από το απόγευμα της 11ης Αυγούστου, όταν θα δοθεί ευκαιρία για φωτογράφηση.

    Στο τέλος των συνομιλιών, και συγκεκριμένα στις 16 Αυγούστου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

    Ο κ. Κόρντοβεζ θα ηγείται της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών επαναλαμβάνεται επίσης μέρος της εναρκτήριας δήλωσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, κατά τον προηγούμενο γύρο συνομιλιών στο Τράουτμπεκ των ΗΠΑ, ότι στόχος είναι η έναρξη διαδικασίας συνομιλιών που θα οδηγήσει στο σταδιακό καθορισμό του νομικού πλαισίου μέσα από το οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα δημιουργήσουν ένα νέο συνεταιρισμό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [07] Γ. Παπανδρέου - Τουρκία - ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η χθεσινή συμφωνία της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία αντιβαίνει στο πνεύμα και το κλίμα που υπάρχει διεθνώς, τόνισε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό "Αστρα", ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή τη στιγμή όλοι γνωρίζουν ότι η διεθνής κοινότητα, μέσα από τα Ηνωμένα Εθνη, προωθεί τις συνομιλίες και τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, επεσήμανε, είναι αδιέξοδη, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα εθελοτυφλεί, μη μπορώντας να ακολουθήσει τα γεγονότα, τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις των καιρών.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, εξάλλου, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την κοινή της θέση του Συμβουλίου Σύνδεσης στις 29 Απριλίου 1997, αλλά και με την έκθεση "Ατζέντα 2000", η οποία αναφέρεται στην προοπτική της ΕΕ προς τον 21ο αιώνα, σαφώς ταυτίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με την επίλυση του Κυπριακού.

    Η χθεσινή κίνηση, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να γνωρίζει η Τουρκία ότι η ευρωπαϊκή της κατεύθυνση δεν είναι δεδομένη, αλλά εξαρτάται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μέσα σ' αυτές είναι η Κύπρος και το Κυπριακό.

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι είναι εις βάρος των συμφερόντων της Τουρκίας αυτή η θέση, διότι ουσιαστικά αποκόπτει τον εαυτό της από μιαν ευρωπαϊκή κατεύθυνση, απομονώνεται από τη διεθνή κοινότητα και δεν συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επεσήμανε ότι το Κυπριακό δεν είναι κάτι το οποίο δημιουργήθηκε χθες, τονίζοντας ότι από το 1974 προσπαθούμε για την επίλυση του προβλήματος, για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Εάν, είπε, η Τουρκία εμποδίσει και πάλι αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα στέκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου, αλλά και στις προσπάθειές της για μια βιώσιμη λύση και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα στο διεθνές επίπεδο για προώθηση λύσης του Κυπριακού και τη δικαίωση των πόθων του κυπριακού λαού.

    Αναφερόμενος στις επικείμενες συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην Ελβετία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους δεν συμβάλλει σ' εκείνο το κλίμα που έπρεπε να υπάρχει σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή διαπραγματεύσεων.

    "Θα αναμένουμε να δούμε ποιά θα είναι η στάση του Ντενκτάς στο Μοντρέ και τί ακριβώς θα κομίσει στις συνομιλίες", είπε.

    Προόσθεσε ότι "πολλά λέγονται στα λόγια, είτε θετικά είτε αρνητικά. Εμείς αναμένουμε πράξεις, πράξεις και στο Κυπριακό από πλευράς της Τουρκίας, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γιατί μόνο έτσι θα διαφανεί η καλή θέληση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στο μεγάλο πρόβλημα που λέγεται Κυπριακό".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, επίσης, στην πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα θα ασκήσει ακόμα και βέτο στην περίπτωση παρεμπόδισής.

    Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου θα προχωρήσουν κανονικά, τονίζοντας ότι "τα 15 μέλη της ΕΕ έχουν αποφασίσει από το 1995 να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες".

    "Ηδη", επεσήμανε, "αυτό επιβεβαιώθηκε και από την Ατζέντα 2000, που είναι βέβαια έκθεση της Επιτροπής", εκφράζοντας παράλληλα την πεποίηθηση ότι "θα επιβεβαιωθεί και από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη τον Δεκέμβριο, όταν θα αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την παραπέρα πορεία της Ευρώπης, η οποία βασίζεται στην Ατζέντα 2000 και είναι πολύ πιθανό οι συζητήσεις να αρχίσουν νωρίς το 1998".

    Το ξεκίνημα, συνέχισε, είναι δεδομένο. Το πώς θα φθάσουμε στην κατάληξη είναι άλλο ερώτημα, για το οποίο πάντως η Ελλάδα έχει τονίσει ότι δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει δέσμια του προβλήματος για το οποίο η ίδια δεν έχει ευθύνη.

    Καταλήγοντας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα έχει τονίσει αυτή τη θέση επανειλημμένα και είναι έτοιμη να ασκήσει όλα τα δικαιώματά της στην ΕΕ για να την προωθήσει, συμπεριλαμβανομένου και του βέτο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Λυσσαρίδης - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, να εισηγηθεί την υιοθέτηση της υποψηφιότητας του Βάσου Λυσσαρίδη ως υποψηφιότητα των ευρύτερων προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου για τις προεδρικές εκλογές του 1998, ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ θα συνέλθει στις 31 Αυγούστου 1997 για να μελετήσει την πρόταση.

    Εξηγώντας στους δημοσιογράφους τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την υποψηφιότητά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επεσήμανε ότι επιβάλλεται η αλλαγή διακυβέρνησης γιατί, όπως είπε, η παρούσα κατάσταση "εγκυμονεί σοβαρούς εθνικούς κινδύνους", ενώ σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης η κατάσταση είναι "απαράδεκτη".

    Αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας για σύμπηξη μετώπου της αντιπολίτευσης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο ΑΚΕΛ για το γεγονός ότι αυτός ο στόχος δεν κατέστη δυνατός.

    Ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου ως "επιλογή ήττας", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τέτοιες επιλογές ευνοούν την παραμονή του Γλαύκου Κληρίδη στην εξουσία.

    "Με την πρώτη αιχμή, ότι εμείς τάχατες είμαστε υπεύθυνοι για την εκλογή του Κληρίδη, ενώ αυτοί είναι υπεύθυνοι για την επιλογή ήττας, φοβούμαι ότι θα βρεθούμε υποχρεωμένοι να κάνουμε μια πλήρη ανάλυση των σχετικών δεδομένων", προειδοποίησε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει σε σχόλιο ότι ο Γιώργος Ιακώβου αποτελούσε την επιλογή του ΑΚΕΛ από την πρώτη στιγμή.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αποκάλυψε και πρόταση που έγινε από τον αρχηγό του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, προς το ΑΚΕΛ, λίγο πριν την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος, για υποστήριξη υποψηφιότητας Λυσσαρίδη η οποία, όμως, απερρίφθη.

    Ερωτηθείς εάν με τη νέα εξέλιξη, της υποψηφιότητάς του, προτίθεται να αρχίσει επαφές με το ΔΗΚΟ, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι "επαφές υπάρχουν και θα υπάρξουν".

    Σε σχόλιο ότι ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ θα έπρεπε "να τα βρουν" δεδομένων των σχεδόν ταυτόσημων απόψων που έχουν στο Κυπριακό, ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρθηκε πρωτίστως στην "τραυματική εμπειρία", των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, του 1993.

    Εξάλλου, σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ θα πρέπει πρώτα να φύγει από την κυβέρνηση. "Δεν μπορούμε να συζητούμε ταυτόχρονα για παραμονή της κυβέρνησης και για αντικατάστασή της", σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Ωστόσο, ερωτηθείς κατά πόσο δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια διαλόγου με το ΑΚΕΛ, δήλωσε πως εάν στόχος είναι να πειστεί η ΕΔΕΚ να ψηφίσει Γιώργο Ιακώβου τότε είναι "μάταιος κόπος".

    Οταν όμως, πρόσθεσε, το ΑΚΕΛ αναθεωρήσει τις απόψεις του ή είναι έτοιμο να ψηφίσει τον Βάσο Λυσσαρίδη, τότε η ΕΔΕΚ συζητεί.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε "αφέλεια" να συζητεί κανείς για τη δεύτερη Κυριακή των προεδρικών εκλογών από τώρα. Υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΚ συνηθίζει μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής να συγκαλεί παγκύπρια συνέδρια.

    "Ο εκβιασμός της δεύτερης Κυριακής δεν θα επικρατήσει στις σκέψεις μας", τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Σε ερώτηση από ποιές δυνάμεις αναμένει υποστήριξη της υποψηφιότητάς του, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι κυρίως στρέφεται προς τον λαό και όχι τις ηγεσίες των κομμάτων.

    "Εχω την εντύπωση ότι μέσα στο λαό υπάρχει τώρα η αντίληψη ότι τώρα χρειαζόμαστε κάτι καινούργιο και έχω την εντύπωση ότι ο λαός πιστεύει ότι εμείς αντιπροσωπεύουμε κάτι το καινούργιο από πλευράς εθνικού θέματος στην πολιτική ζωή, αλλά και από πλευράς εσωτερικής διοίκησης", σημείωσε.

    Λυσσαρίδης - Εθνικό Συμβούλιο

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να αναλάβει νέο, διαφορετικό ρόλο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, για τον σκοπό αυτό κατέθεσε στη συνεδρια του Εθνικού έγγραφο δεκαοκτώ παραγράφων, στο οποίο, μεταξύ άλλων, γίνεται ιστορική αναδρομή των λαθών που έγιναν, όπως είπε, με κατάληξη το έγγραφο Κόρντοβεζ.

    Πρόσθεσε, ακόμη, ότι έθεσε τις προτάσεις για μια νέα στρατηγική, και από πλευράς επανατοποθέτησης και από πλευράς νέας διαδικασίας, με στόχο το σπάσιμο των αδιεξόδων.

    Λυσσαρίδης - "Συμβούλιο Σύνδεσης"

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κληθείς να σχολιάσει τη νέα προκλητική ενέργεια του Αττίλα, εξέφρασε την άποψη ότι στόχος της Τουρκίας είναι η "ημιενσωμάτωση των κατεχομένων".

    Οπως ανέφερε, η Αγκυρα δεν επιθυμεί την ενσωμάτωση του ψευδοκράτους, για να μπορεί να τα χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί.

    Τέλος, ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ότι η ενέργεια των Τούρκων θα πρέπει να καταγγελθεί σε όλα τα διεθνή Σώματα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [09] ΚΟΜ - Αντικατοχικές εκδηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας (ΚΟΜ) αποδέκτηκε, παρόλη τη διαφωνία της, την παράκληση της κυβέρνησης να μην διοργανωθεί καμία αντικατοχική πορεία αυτό τον Αύγουστο.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, παρά τη διαφωνία της, η ΚΟΜ έχει ήδη ενημερώσει το αρμόδιο Υπουργείο ότι αποδέχεται την παράκληση της κυβέρνησης.

    Το Συμβούλιο της ΚΟΜ, μαζί με τα συμβούλια των λεσχών όλων των πόλεων που την απαρτίζουν, προστίθεται, θα παραστεί στο πρώτο ετήσιο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που θα τελεστεί στον Ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, στο Παραλίμνι, την Κυριακή 10 Αυγούστου.

    Ακολούθως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αντιπροσωπεία της ΚΟΜ θα μεταβεί στο κοιμητήριο για κατάθεση στεφάνων στους τάφους των δύο ηρώων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 7 August 1997 - 17:46:43 UTC