Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μελέτη ΑΧΕΠΑ - Κογκρέσο
  • [02] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό
  • [03] Συνέντευξη Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [04] Συμβούλιο Ασφαλείας - Κόρντοβεζ
  • [05] Διαμαρτυρία - Πολιτιστική Κληρονομιά
  • [06] Εκπρόσωπος - Ανθρωπιστικά θέματα
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] Συνέντευξη Ετζεβίτ - Κυπριακό

  • [01] Μελέτη ΑΧΕΠΑ - Κογκρέσο

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,19/08/1997 (ΚΥΠΕ (Δημήτρης Απόκης))

    Μια ιδιαίτερα σημαντική έρευνα όσον αφορά την επίδοση των Γερουσιαστών και Βουλευτών του Αμερικανικού Κογκρέσου διενεργήθηκε υπό την αιγίδα της μεγαλύτερης ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ.

    Η έρευνα αυτή έχει ως στόχο να δείξει το ποσοστό υποστήριξης νομοσχεδίων κυπριακού και ελληνικού ενδιαφέροντος, το οποίο παρέχει κάθε μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου.

    Η ανάλυση και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας δίνει τη δυνατότητα στον Ελληνοαμερικανό ψηφοφόρο, όχι μόνο να ενημερωθεί για τα νομοσχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κογκρέσο, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει και τη δυνατότητα ελέγχου από τους ψηφοφόρους, κατά περιφέρεια, του Βουλευτή και του Γερουσιαστή τους.

    Η αναλυτική αυτή ενημέρωση των μελών της ομογένειας θα λειτουργήσει ως σημαντικό εργαλείο και παράγοντας πίεσης απέναντι στα μέλη του Κογκρέσου διότι από εδω και στο εξής κάθε μέλος της ομογένειας είναι σε θέση να γνωρίζει ποιός είναι ο Βουλευτής ή ο Γερουσιαστής που πραγματικά στηρίζει τις δίκαιες θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, στο Κογκρέσο, και ποιός όχι.

    Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι όσον αφορά τη Γερουσία, ανάμεσα στους πλέον ένθερμους υποστηρικτές των νομοσχεδίων του κυπριακού και ελληνικού ενδιαφέροντος είναι οι Γερουσιαστές Πωλ Σαρμπάνης του Μαίρυλαντ, Ρόμπερτ Τοριτσέλι του Νιού Τζέρσευ, Τζακ Ρηντ του Ροντ Αϊλαντ, και Μπάρμπαρα Μικόλσκι του Μαίρυλαντ. Στο επίπεδο της Βουλής των Αντιπροσώπων ανάμεσα στους ένθερμους υποστηρικτές ξεχωρίζουν οι Βουλευτές Φρανκ Παλόνε - Νιού Τζέρσευ, Γκάρυ Ακερμαν - Νέα Υόρκη, Μάϊκλ Μπιλιράκις - Φλόριντα, Κάρολυν Μολόνευ - Νέα Υόρκη και αρκετοί άλλοι.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΜΜ)

    [02] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,19/08/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό να επαναλαμβάνονται στον κατάλληλο χρόνο και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι συνομιλίες είναι χρήσιμες.

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέημς Ρούπιν απαντώντας σε ερώτηση εάν το αμερικανικό ΥΠΕΞ έχει κάποιο νέο συμπέρασμα σχετικά με το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των συνομιλιών για την Κύπρο.

    Συγκεκριμένα ο κ. Ρούμπιν είπε: "Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες είναι χρήσιμες. Το να συνομιλείς είναι καλό. Επιθυμούμε να δούμε τις συνομιλίες να επαναλαμβάνονται στον κατάλληλο χρόνο. Αναμένουμε ένα συμπέρασμα για τις συνομιλίες από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αργότερα αυτή την εβδομάδα".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΜΜ)

    [03] Συνέντευξη Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν με τη διαδικασία ετοιμασίας των νομικών εγγράφων που θα αποτελέσουν τη λύση του κυπριακού προβλήματος, τα οποία θα καλύπτουν πτυχές όπως το σύνταγμα, την ασφάλεια, το προσφυγικό, τις αποζημιώσεις και το εδαφικό.

    Αυτό επιβεβαίωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέβιντ Χάνεϊ, σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες το απόγευμα στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR), μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΞ της Βρετανίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Από τη συνέντευξη του Σερ Ντέβιντ διαφαίνεται, ακόμη, ότι η χώρα του δεν είναι διατεθειμένη να ασκήσει πιέσεις προς την Αγκυρα και τον Ραούφ Ντενκτάς. Ο Βρετανός αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η προσέγγιση είναι πολύ απλοποιημένη γιατί πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και απαιτήσεις και των δύο πλευρών.

    Εξάλλου, επαίνεσε την εποικοδομητική και θετική στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Μοντρέ.

    Αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι "θα περάσει σε νέα φάση με την εργασία εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνων, σε συνεργασία με τις δύο πλευρές, πάνω στα νομικά έγγραφα που θα χρειαστούν για τη λύση", όπως ένα προσχέδιο συντάγματος, τις διευθετήσεις για την ασφάλεια, το προσφυγικό, τις αποζημιώσεις και τις εδαφικές αναπροσαρμογές.

    Οπως είπε, ο κ. Κόρντοβεζ θα επισκεφθεί την Κύπρο το Φθινόπωρο "για να συνεχίσει αυτό το πρόγραμμα εργασίας" και πρόσθεσε ότι το ίδιο θα πράξει ο ίδιος καθώς και εκπροσώποι άλλων χωρών. "Εχουμε πολλά να κάνουμε καθώς εργαζόμαστε προς την έναρξη σοβαρής διαπραγμάτευσης στη βάση των νομικών κειμένων της λύσης, η οποία ελπίζω να αρχίσει τον επόμενο Μάρτιο, μετά τις προεδρικές εκλογές (στην Κύπρο)", είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

    Οσον αφορά το αποτέλεσμα των συνομιλιών του Μοντρέ και του Τράουτμπεκ, ο Σερ Ντέβιντ παραδέχθηκε ότι έχει απογοητευτεί, αλλά παράλληλα τόνισε ότι οι συνομιλίες δεν ήταν εντελώς άσκοπες αφού επιτεύχθη ο διάλογος μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς για ανθρωπιστικά θέματα, στη Λευκωσία, κατά τον οποίο έγινε η συμφωνία για τους αγνοούμενους. "Ελπίζω ότι αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί και ότι θα συνεχίσει να φέρνει αποτελέσματα σε πρακτικά, καθημερινά θέματα," συμπλήρωσε.

    Σημείωσε, επίσης, ότι δεν πιστεύει ότι θα ήταν εύκολη η λύση του Κυπριακού, αφού πρόκειται για περίπλοκο πρόβλημα, το οποίο θα λυθεί "με επιμονή και σκληρή δουλειά".

    Σε παρατήρηση ότι το ναυάγιο στο συνομιλιών οφείλεται στην αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και σε ερώτηση τί πιθανότητες υπάρχουν για το μέλλον λόγω των απειλών της τουρκικής πλευράς ότι δεν θα προσέλθει σε νέες συνομιλίες, ο Σερ Ντέβιντ τόνισε ότι "οι συνομιλίες δεν έχουν ναυαγήσει".

    "Οι συνομιλίες απέτυχαν να φέρουν την ουσιαστική πρόοδο που θα επιθυμούσε ο κ. Κόρντοβεζ, και αυτοί που στηρίζουν τις προσπάθειές του, με συμφωνία σε κατευθυντήριες γραμμές και σε πρόγραμμα εργασίας," είπε, και πρόσθεσε ότι "το πρόγραμμα εργασίας θα συνεχιστεί γιατί κανείς, ούτε ο κ. Ντενκτάς ούτε ο Πρόεδρος Κληρίδης είχαν πρόβλημα με αυτό".

    Σε παρατήρηση ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός της Κύπρου δεν αναμένουν να υπάρξει πρόοδος για λύση του Κυπριακού εάν δεν ασκηθούν πιέσεις στην πλευρά εκείνη που δεν δείχνει διατεθειμένη να συνεργαστεί, ο κ. Χάνεϊ απάντησε ότι "δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο να ασκήσουμε πιέσεις στο ένα μέρος".

    "Και οι δύο κοινότητες και οι ηγέτες τους πρέπει να συνεισφέρουν," είπε, σημειώνοντας ότι εκτιμήθηκε η "εποικοδομητική και πολύ θετική" στάση του Προέδρου Κληρίδη κατά τις συνομιλίες του Μοντρέ.

    "Ομως δεν πιστεύεω ότι μπορεί κανείς να υποθέσει ότι μπορείς να πιέσεις μόνο την Αγκυρα για να πιέσει τον Ντενκτάς. Αυτή είναι μια πολύ απλοποιημένη προσέγγιση," είπε.

    Πρόσθεσε δε ότι τόσο η Αγκυρα όσο και ο Ντενκτάς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και ως εκ τούτου "πρέπει να ικανοποιηθούν, μέσω της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ότι οι ουσιαστικες ανάγκες και απαιτήσεις τους λαμβάνονται υπόψη, όπως και οι ανάγκες και απαιτήσεις της άλλης πλευράς".

    Ο Σερ Ντέβιντ παραδέχθηκε ότι κατά τις συνομιλίες του Μοντρέ προκλήθηκε πρόβλημα λόγω της απόρριψης των εγγράφων, από μέρους της τουρκικής πλευράς, όμως σημείωσε ότι στις επόμενες συναντήσεις θα εξεταστούν "πιο πρακτικά έγγραφα, έγγραφα που αποτελούν τη λύση και όχι γενικές αρχές".

    "Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει κανείς να εξάγει συμπεράσματα από ένα μόνο επεισόδιο και μία συνάντηση," συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι απαιτείται επιμονή και σκληρή δουλειά για να λυθούν δύσκολα ζητήματα όπως η πολιτική ισότητα και η ασφάλεια.

    Παράλληλα, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Σερ Ντέιβιντ επεσήμανε ότι στις συνομιλίες επιβεβαιώθηκε ότι στόχος είναι η επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αναφέροντας, όμως, ότι "υπάρχουν πολλές πτυχές" μιας τέτοιας συμφωνίας στις οποίες μπορούν να υπάρξουν διαφωνίες.

    "Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες και υπάρχουν τα θέματα της ασφάλειας, των εδαφικών αναπροσαρμογών και τα θέματα των προσφύγων και των αποζημιώσεων, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα και για τις δύο πλευρές και για τα οποία θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά προτού εξευρεθεί λύση", πρόσθεσε.

    Κύπρος - ΕΕ

    Οσον αφορά το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε ότι σε όλες τις επαφές του κατέστησε ξεκάθαρο, εκ μέρους της κυβέρνησης της χώρας του, πως "η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης".

    Πρόσθεσε ότι "αυτή τη στιγμή, στις Βρυξέλλες, έχουμε ενώπιόν μας ένα πολύ σημαντικό πακέτο προτάσεων, που περιλαμβάνει πρόταση σε σχέση με την Κύπρο και πρόταση που σχετίζεται με την Τουρκία", το οποίο θα συζητηθεί.

    "Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος," συμπλήρωσε ο Σερ Ντέβιντ, "είναι ότι το καλύτερο αποτέλεσμα και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο είναι να ενταχθεί στην ΕΕ μια ομόσπονδη, δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και όχι μια διαιρεμένη Κύπρος". Πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό είναι σημαντική η λύση του Κυπριακού και για τις δυο πλευρές.

    Ξεκαθάρισε, όμως, ότι με αυτό δεν εννοεί ότι "μια διαιρεμένη Κύπρος δεν θα μπορούσε ποτέ να ενταχθεί στην ΕΕ", παρόλο που, όπως είπε, "αυτό θα ήταν κάπως προβληματικό και δύσκολο, σίγουρα όμως όχι αδύνατο".

    Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει ο Ντενκτάς για το θέμα αυτό και είπε ότι "θα πρέπει να το συζητήσουμε αυτό σε μεγάλη λεπτομέρεια το Φθινόπωρο". Ο Σερ Ντέβιντ ανέφερε ότι έθεσε το θέμα της ΕΕ στον ίδιο τον Ραούφ Ντενκτάς και είπε μάλιστα ότι δεν έχει πειστεί ότι "η στάση του θα έφερνε πραγματικά οφέλη".

    Σε ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Κύπρο, ο Βρετανός αξιωματούχος απάντησε ότι αυτό το θέμα απασχολεί τα κράτη μέλη της ΕΕ και υπενθύμισε ότι τέθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο του διαρθρωμένου διαλόγου, και υπήρξαν διαφωνίες.

    "Πιστεύω ότι είναι διαδεδομένη η άποψη ότι είναι επιθυμητό και οι δύο κοινότητες να έχουν κάποια σχέση με την ενταξιακή διαδικασία," είπε, όμως κατέστησε σαφές ότι με τη θέση αυτή δεν εξυπακούεται αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ανέφερε ότι το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στον ενταξιακό διάλογο θα πρέπει να συζητηθεί και με τις δύο πλευρές.

    Για την ανάμιξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Σερ Ντέβιντ εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα είναι το ίδιο δραστήριες όσο και οι υπόλοιποι από εμάς", σημειώνοντας ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία βρισκόταν στο Μοντρέ για τις συνομιλίες και διατηρούσε "πολύ στενή επαφή" με τους άλλους εκπροσώπους.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ο Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο νέος ειδικός συντονιστής στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ, "θα είναι πολύ δραστήριοι" τώρα που έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες, αφού, όπως είπε, ο κ. Χόλμπρουκ δεν ήθελε να αναμιχθεί πριν την ολοκλήρωσή τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [04] Συμβούλιο Ασφαλείας - Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, αναμένεται να ενημερώσει αύριο στις 10.30 πμ το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Μοντρέ.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Juan Carlos απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο ο κ. Κόρντοβεζ να συναντηθεί με τους δημοσιογράφους είτε κατά την τακτική συνάντηση του Εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους, είτε κατά την έξοδό του από το Συμβούλιο Ασφαλείας, παρά το γεγονός, ότι δεν νομίζει ότι ο κ. Κόρντοβεζ θα έχει να προσθέσει τίποτε περισσότερο από όσα είπε στη Γενεύη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [05] Διαμαρτυρία - Πολιτιστική Κληρονομιά

    Λευκωσία,Κύπρος,19/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής κυβέρνησης για την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου εκφράζει σε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Νίκος Αγαθοκλέους.

    Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης.

    Στην επιστολή, ο κ. Αγαθοκλέους αναφέρεται σε δημοσίευμα τουρκοκυπριακής εφημερίδα καθώς και σε πληροφορίες που περιήλθαν εις γνώση της κυπριακής κυβέρνησης, οι οποίες φέρουν τις βυζαντινές εκκλησίες της Παναγίας, κοντά στην Αχερίτου και στην Πάνω Ζώδια, του Απόστολου Ανδρέα στην επαρχία Κερύνειας και τις εκκλησίες του Αγίου Σεργίου και της Αγίας Παρασκευής, στο χωριό Αγιος Σέργιος, να έχουν συληθεί και βεβηλωθεί και να έχουν μετατραπεί είτε σε σταύλους είτε σε τεμένη.

    Ο κ. Αγαθοκλέους τονίζει στην επιστολή του ότι ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του νησιού βρίσκεται στο υπό τουρκική κατοχή τμήμα της Κύπρου, και υφίσταται ως εκ τούτου σοβαρή καταστροφή για την οποία φέρει την ευθύνη η κατοχική δύναμη και θα πρέπει να της καταλογισθούν ευθύνες.

    Σύμφωνα με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο, πάνω από 100 εκκλησίες έχουν καταστραφεί και συληθεί ή έχουν μετατραπεί σε τεμένη, κέντρα ψυχαγωγίας και σταύλους.

    Εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής κυβέρνησης, ο κ. Αγαθοκλέους καλεί τον Γενικό Γραμματέα να ερευνήσει τις πρόσφατες καταστροφικές ενέργειες των Τούρκων και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για ανατροπή τους.

    Υποδεικνύει τέλος ότι οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας αποτελούν μέρος της συστηματικής προσπάθειάς της να εξαλείψει την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [06] Εκπρόσωπος - Ανθρωπιστικά θέματα

    Λευκωσία,Κύπρος,19/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν υπάρχει νέφος στον ορίζοντα" όσον αφορά τα ανθρωπιστικά θέματα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Αφού επανέλαβε, ότι τα θέματα αυτά είναι ξεχωριστά από την πολιτική πτυχή του Κυπριακού και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι το θέμα των αγνοουμένων "προχωρεί κανονικά", εξηγώντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά "προετοιμάζεται και προβαίνει σε όλες τις προπαρασκευαστικές εργασίες που χρειάζονται".

    Ο κ. Χριστοφίδης απέφυγε να πεί, όταν ρωτήθηκε, αν και πότε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς για τα ανθρωπιστικά θέματα. "Στα ανθρωπιστικά θέματα αναμένουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια", περιορίστηκε να πεί ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.77 (+0.05)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.24 (+0.11)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.59 (-0.43)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.92 (+1.33)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.72 (-0.40)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.50 (-0.69)
        Εμπορικές Εταιρείες                     46.91 (-0.82)
        Αλλες Εταιρείες                         60.29 (+0.30)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  219759.002
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [08] Συνέντευξη Ετζεβίτ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,19/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ως στρατιωτική και οικονομική βάση της Ρωσίας θεωρεί την Κύπρο ο Πρωθυπουργός της εισβολής και Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος σημείωνει παράλληλα ότι οι ΗΠΑ δεν θα "χωνέψουν" κάτι τέτοιο.

    Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" και ερωτηθείς κατά πόσο αναμένει εμπλοκή των ΗΠΑ για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρωθυπουργός της εισβολής ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ τορπίλλισε, δήθεν, το διάλογο και ότι η πράξη της έχει αντίκτυπο όχι μόνο κατά της Τουρκίας, αλλά και κατά των ΗΠΑ και διερωτήθηκε κατά πόσο η Αμερική θα το "χωνέψει" αυτό.

    Η Ευρώπη, συνέχισε, δεν έχει συνειδητοποιήσει το ρόλο της Τουρκίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, κάτι που κατά τον ίδιο, έκανε η Αμερική και για το λόγο αυτό, θα ενεργήσει με περισσότερη προσοχή στο Κυπριακό.

    Μπορεί να μην το αποκαλύπτουν οι ΗΠΑ, υποστήριξε ο Ετζεβίτ, αλλά θα πρέπει να μην αισθάνονται άνετα από τη μετατροπή, όπως υποστήριξε, της Κύπρου σε οικονομική και στρατιωτική βάση της Ρωσίας.

    Κληθείς να αναφέρει τι θα γίνει αν η ΕΕ δεν μεταβάλει τη στάση της, είπε ότι οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό θα είναι μάταιες.

    Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης υποστήριξε πως θα ήταν λάθος να παραμείνει η Τουρκία εκτός ΕΕ και πως η τουρκική κοινή γνώμη επιθυμεί την ένταξη.

    Ο Ετζεβίτ απέρριψε το χαρακτηρισμό "γεράκι της εξωτερικής πολιτικής" που του αποδίδεται, υποστηρίζοντας πως στην πραγματικότητα το κόμμα του ανήκει στην αριστερά, και επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση ότι η εισβολή του 1974 "έφερε στο νησί ειρήνη, δημοκρατία, ελευθερία και ανάπτυξη".

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας για το Κυπριακό, ο Ετζεβίτ απάντησε αρνητικά, και πρόσθεσε: "Απλώς ακολουθούμε μια πιο αποφασιστική και ξεκάθαρη πολιτική".

    Ερωτηθείς κατά πόσο πιστεύει ότι ευσταθεί ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως κατοχική δύναμη, ο Τούρκος πολιτικός ισχυρίστηκε πως μερικές μέρες πριν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, ο Μακάριος απέστειλε στον τότε Πρόεδρο της Ελλάδας μια επιστολή, στην οποία γινόταν λόγος περί κατοχής της Κύπρου από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

    Ακόμα και ο Μακάριος, συνέχισε ο Ετζεβίτ, που ήταν γνωστό πόσο εναντίον των Τούρκων ήταν, έκανε λόγο για "ελληνική κατοχή", κατά την έκφρασή του.

    "Και είχε δίκαιο", ισχυρίστηκε, "αφού η Ελλάδα είχε στο νησί περίπου 20 χιλ. στρατιώτες".

    Σε ερώτηση κατά πόσο η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την οριστική διχοτόμηση του νησιού, ο Ετζεβίτ απάντησε θετικά, και προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απάντησή του είπε πως, σε περίπτωση που η ε/κ διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ενταχθεί στην Ενωση ως εκπροσωπούσα το σύνολο της νήσου, τότε η τ/κ κοινότητα θα αναγκαστεί να διακόψει τους δεσμούς της με την Τουρκία, η οποία δεν θα αποτελεί μέρος της ΕΕ.

    "Η Κύπρος", συνέχισε, "θα έχει τεθεί υπό την επιρροή της Ελλάδας". Ο Πρωθυπουργός της εισβολής είπε πως ο ισχυρισμός ότι η ΕΕ θα αποτελεί εγγύηση και για τους Τ/Κ "δεν πείθει", γιατί η Ελλάδα είναι μέλος της Ενωσης και εντούτοις τα δικαιώματα των Τούρκων στη Δυτική Θράκη, όπως αποκάλεσε τους Ελληνες Μουσουλμάνους, καταπατούνται.

    "Αρα", ισχυρίστηκε, "η ένταξη στην ΕΕ δεν ισοδυναμεί με εγγυήσεις για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία".

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα ενέκρινε για την Κύπρο, εγγυήσεις του ΝΑΤΟ όπως συνέβη και στη Βοσνία, ο Ετζεβίτ είπε πως εκεί, μέχρι να φθάσει η δύναμη του ΝΑΤΟ χύθηκε πολύ αίμα, υπήρξε γενοκτονία (των Μουσουλμάνων) και τις ενέργειες εκείνες υποστήριζαν, ισχυρίστηκε, η Ελλάδα και οι Ε/Κ.

    Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης υποστήριξε ακόμα ότι μια άλλη εξέλιξη, είναι η "εγκατάσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Νότια Κύπρο", εξαιτίας, από τη μια της εγκατάστασης των πυραύλων S-300, το βεληνεκές των οποίων δεν είναι για τα κατεχόμενα, αλλά για την Τουρκία, και από την άλλη, των 3 χιλ. ρωσικών εταιρειών που βρίσκονται στο νησί, αφού αυτό, κατά την έκφρασή του, συνεπάγεται και την παρουσία τουλάχιστο 3 χιλ. Ρώσων πολιτών.

    "Με άλλα λόγια", συνέχισε, "η Ρωσία προσπαθεί να θέσει υπό την επιρροή της την Ανατολική Μεσόγειο".

    Το γεγονός αυτό, κατά τον Ετζεβίτ, σε συνδυασμό με την ανέγερση ελληνικών στρατιωτικών βάσεων στο νησί και την ένταξή του στην ΕΕ, οδήγησαν τους Ε/Κ στο να μην ενεργούν ελαστικά και στην εγκατάλειψη της ισότητας και της ομοσπονδίας.

    Ο Ετζεβίτ ισχυρίστηκε πως η υπόσχεση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η παρεμπόδιση της Τουρκίας να ενταχθεί, οδήγησαν σε "πολύ σοβαρή καμπή" και ότι ο δήθεν υπέρμετρος εξοπλισμός των Ε/Κ δημιουργεί πρόβλημα ασφάλειας και για την ίδια την Τουρκία.

    Σε ερώτηση κατά πόσο τίθεται θέμα ενσωμάτωσης των κατεχομένων με την Τουρκία, ο Τούρκος πολιτικός απάντησε:"Οχι, με κανένα τρόπο όχι", υποστηρίζοντας πως το ψευδοκράτος πρέπει να παραμείνει, κατά την έκφρασή του, "ένα ανεξάρτητο κράτος".

    "Εμείς προτείνουμε μια σταδιακή ενοποίηση", ανέφερε, διευκρινίζοντας πως θεωρεί τις σχέσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους, να ομοιάζουν προς εκείνες των κρατών του Βορρά, δηλαδή των μελών του Συμβουλίου της ΝΟRDIC, από τα οποία ορισμένα είναι μέλη του ΝΑΤΟ και άλλα της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΠΑ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 19 August 1997 - 13:02:45 UTC