Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - Κασουλίδης - επιστολές
  • [02] Κασουλίδης - Λιθουανία
  • [03] Αρχιεπίσκοπος - Ομογενείς
  • [04] Ποδόσφαιρο - Νίκη Εθνικής Κύπρου
  • [05] Καλαθόσφαιρα
  • [06] Χάνεϊ - Συνέντευξη
  • [07] Ντενκτάς - Κυπριακό
  • [08] Κυπριανού - Αναστασιάδης
  • [09] Γκιουρέλ - Χόλμπρουκ
  • [10] Κυπριανού - Λυσσαρίδης
  • [11] Συνέντευξη Ετζεβίτ - Αρθρο για S300
  • [12] Κυβ. Εκπρόσωπος - ανταλλαγή περιουσιών
  • [13] Κυβ. Εκπρόσωπος - Βόσπορος
  • [14] Νέα συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού
  • [15] Κυβέρνηση - Αθήνα - Ολυμπιακοί
  • [16] Αρχιεπίσκοπος Κύπρου - ΗΠΑ
  • [17] Κυβ. Εκπρόσωπος - Επιστολή Κληρίδη
  • [18] Συνάντηση Κληρίδη - Μίλερ
  • [19] Κυβ. Εκπρόσωπος - S300

  • [01] Κληρίδης - Κασουλίδης - επιστολές

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η εφημερίδα των Αθηνών "Το Βήμα" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απέστειλε απόρρητη επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, στην οποία αναφέρει τις προτάσεις του για πρόγραμμα δράσης, μετά το αδιέξοδο του Μοντρέ.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στην επιστολή, την αποστολη της οποίας επιβεβαίωσε και η Λευκωσία, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα δράσης περιστρέφεται γύρω από δύο στρατηγικούς άξονες: Την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής διεθνούς υποστήριξης στη συνέχιση της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων και τη διαφύλαξη της ενταξιακής πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι απαντήσεις και τα σχόλια του κ. Σημίτη θα περιληφθούν στα έγγραφα με τις προτάσεις του Προέδρου Κληρίδη, που θα επιδοθούν στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ενόψει της συνεδρίας του σώματος στις 15 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να ληφθούν και αποφάσεις.

    Στο πνεύμα αυτό είναι και το περιεχόμενο επιστολής του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη προς τους ομολόγους του της ΕΕ.

    Ο κ. Κασουλίδης διαβεβαιώνει στην επιστολή του ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει την εποικοδομητική συμπεριφορά της στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και καλεί την ΕΕ να παραμείνει σταθερή στην απόφασή της για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Αυτή την κρίσιμη στιγμή, επισημαίνεται, το ελάχιστο δείγμα αδυναμίας θα καταστρέψει τη δυναμική της μετατροπής της ενταξιακής πορείας σε καταλύτη και θα καταστήσει αδύνατη την επίλυση του Κυπριακού, καθώς θα προσφέρει στην Τουρκία μία ακόμη αιτία για να μην επιλυθεί το πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Κασουλίδης - Λιθουανία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις και η πορεία της Κύπρου και της Λιθουανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη με το Λιθουανό ομόλογό του Algirdas Saudargas χθες στη Λιθουανία.

    Κατά τις συνομιλίες αποφασίστηκε η στενή συνεργασία στις προσπάθειες των δυο χωρών κατά την ενταξιακή πορεία. Συμφωνήθηκε επίσης η σύναψη σειράς συμφωνιών για την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου μέσα στο οποίο οι δυο χώρες θα αναπτύξουν τις σχέσεις τους στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού.

    Εξάλλου προχθές το βράδυ ο κ. Κασουλίδης επισκέφθηκε την έκθεση κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών που οργανώθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας Βίλνιους μεταξύ 3 - 6 Σεπτεμβρίου και στην οποία συμμετείχαν 26 κυπριακές εταιρείες.

    Στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Λιθουανίας υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κύπρου και του Συνδέσμου Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Λιθουανίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Αρχιεπίσκοπος - Ομογενείς

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προειδοποίησε ότι η Κύπρος διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο και κάλεσε τους ομογενείς των ΗΠΑ να συμπαρασταθούν στον αγώνα για λευτεριά και δικαίωση.

    Σε ομιλία του στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου Αστόριας στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους ομογενείς να πράξουν το καθήκον τους. Αυτό που ζητούμε, τόνισε, είναι το δίκαιο.

    Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε τους ομογενείς να απευθυνθούν προς τη Γερουσία, τη Βουλή και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    Σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Ποδόσφαιρο - Νίκη Εθνικής Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Η Εθνική Κύπρου κέρδισε 3 - 1 εκτός έδρας το Λουξεμβούργο για τον πέμπτο προκριματικό όμιλο για το παγκόσμιο κύπελλο 1998.

    Τον αγώνα παρακολούθησαν 3.000 θεατές. Τα τέρματα της κυπριακής ομάδας σημείωσαν ο Νικόδημος Παπαβασιλείου στο 6ο λεπτό και ο Γιάννος Ιωάννου στο 55ο και στο 79ο λεπτό. Για τους γηπεδούχους σκόραρε ο Πάολο Αμόντιο στο 7ο λεπτό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Καλαθόσφαιρα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ) Η ομάδα του Ηρακλείου κέρδισε το Μακάρειο τουρνουά καλαθόσφαιρας, αφού νίκησε στο γήπεδο του Κεραυνού τον Αρη Θεσσαλονίκης με 87 - 86 στην παράταση. Ο κανονικός αγώνας έληξε 76 - 76. Στον άλλο αγώνα, ο Κεραυνός νίκησε την ΑΕΛ με 76 - 59.
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Χάνεϊ - Συνέντευξη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα της Τ/κ παροικίας του Λονδίνου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η πλέον ρεαλιστική και λογική λύση στο Κυπριακό, είναι η ομοσπονδία.

    Αναφερόμενος στους πρόσφυγες είπε, "όσο λάθος είναι να λέγεται ότι δεν θα επιστρέψει ούτε ένας Ε/Κ στις εστίες του, άλλο τόσο λάθος είναι, να λέγεται ότι θα επιστρέψουν όλοι".

    Ο κ. Χάνεϊ είπε ακόμη, ότι η εχθρική αντιμετώπιση της άλλης πλευράς και ο ανταγωνισμός στους εξοπλισμούς, δεν οδηγεί πουθενά.

    Κατά το Βρετανό αξιωματούχο, η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί με διάλογο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Ντενκτάς - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να γίνει ελληνικό νησί κι επανέλαβε ότι σε μια διζωνική συμφωνία, στην οποία Ε/Κ και Τ/Κ θα διαβιούν πλάι - πλάι και όχι μαζί, απαιτείται η ανταλλαγή περιουσιών.

    Σε ομιλία του στον κατεχόμενο Λιμνίτη, ο Ντενκτάς είπε ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν αυτοί που λένε ότι ο Τ/Κ ηγέτης υποσχέθηκε λύση και λύση δεν ήρθε και άλλοι που τον περιγράφουν ως αγριάνθρωπο που διψά για αίμα. Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ντενκτάς είπε ότι ο ίδιος παρακάθεται σε συνομιλίες ως αντιπρόσωπος των Τ/Κ.

    Αναφερόμενος στο θέμα της επιστροφής των προσφύγων, ο Ντενκτάς είπε ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με την επιστροφή των Ε/Κ στα κατεχόμενα διότι αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά θα ισοδυναμεί με πώληση των δικαιωμάτων των Τ/Κ.

    Επέκρινε, εξάλλου, την Ε/κ πλευρά που αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως ισχυρίστηκε, κι επέκρινε και όλους εκείνους στα κατεχόμενα που τον κατηγορούν.

    Αναφερόμενη στις επικρίσεις του Ντενκτάς, η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" αναφέρει ότι κάθε φορά που θα βρεθεί σε δύσκολη θέση ο Ντενκτάς, επιτίθεται κατά των επικριτών του και τους αποκαλεί "ανθρώπους των Ε/Κ".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Κυπριανού - Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εάν και εφόσον ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας η επιθυμία συνέχισης της συνεργασίας ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ εξυπακούει τη μελέτη και συζήτηση στα συλλογικά όργανα του ΔΗΣΥ, τα οποία και θα αποφασίσουν ποιάν υποψηφιότητα θα υποστηρίξουν.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, σημειώνοντας παράλληλα ότι συζητείται και το ενδεχόμενο της μη καθόδου του Προέδρου Κληρίδη ως υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές.

    Ο κ. Αναστασιάδης επενάλαβε εξάλλου τη θέση του Συναγερμού ότι εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, συνεδριακή απόφαση του ΔΗΣΥ είναι ότι θα υποστηρικτεί η υποψηφιότητά του.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε εκτός από το θέμα των Προεδρικών εκλογών και το Κυπριακό.

    Κληθείς να πει κατά πόσον το κλίμα τώρα είναι καλύτερο από τις προηγούμενες εβδομάδες, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: "Εξ όσων γνωρίζω θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση και συνεπώς εκεί θα διαφανεί και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών".

    Ερωτηθείς εάν από το γεγονός ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση, μπορούμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι έχουν υπερπηδηθεί τα προβλήματα που είχν προκύψει, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν θέματα προς συζήτηση. Υπάρχουν".

    Κληθείς να πει υπό ποίαν μορφή συζητούνται οι Προεδρικές εκλογές δεδομένου ότι ο κ. Κυπριανού έχει εξαγγείλει υποψηφιότητα ενώ ο κ. Κληρίδης δεν έχει ανακοινώσει την απόφαση του, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι εφόσον δεν έχει εκφράσει άποψη ο Πρόεδρος κατά πόσον θα διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές "συνεπώς συζητείται το ενδεχόμενο μη καθόδου, τί γίνεται σε περίπτωση καθόδου και τί τα δυο κόμματα πράττουν, ενόψει της οριστικής εξαγγελίας του κ. Κυπριανού να διεκδικήσει τις Προεδρικές εκλογές".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν προέβη σε δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Γκιουρέλ - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία βλέπει θετικά τις ενέργειες των ΗΠΑ στο Κυπριακό και τη ρεαλιστική προσέγγιση του Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο πρόβλημα.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Προεδρίας της τουρκικής Κυβέρνησης, υπεύθυνος για το Κυπριακό Σουκρού Γκιουρέλ, ο οποίος είχε στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τον κ. Χόλμπρουκ.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Γκιουρέλ αναφέρθηκε στις συνομιλίες του Μοντρέ και στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S300, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να αξιώσει την τροπολογία της συνθήκης, προκειμένου να ελέγχει τα πλοία που διαπλέουν τα στενά του Βοσπόρου.

    Πρόσθεσε, όμως, ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που επιβάλλει η ασφάλειά της.

    Στη συνέχεια, ο Γκιουρέλ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας ρωσικής βάσης στην Ανατολική Μεσόγειο διότι μαζί με τους πυραύλους θα φθάσουν στην Κύπρο και Ρώσοι στρατιωτικοί, όπως είπε.

    Οι πύραυλοι, συνέχισε, έχουν την ικανότητα να πλήξουν την Τουρκία και κατέληξε ότι στη σκανδάλη των πυραύλων θα βρίσκεται ρωσικό δάκτυλο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Κυπριανού - Λυσσαρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά, σοβαρές παραλείψεις και σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης για το Κυπριακό, που δεν περιορίζεται στην αντιπολίτευση αλλά περιλαμβάνει και τη συμπολίτευση.

    Ο κ. Λυσσαρίδης μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού.

    Κληθείς να πει κατά πόσον ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συμμερίζεται τις απόψεις του για το Κυπριακό, ο κ. Λυσσαρίδης παρατήρησε ότι "ο Πρόεδρος της Βουλής δημόσια έχει εκφράσει αυτές τις απόψεις. Δεν αποκαλύπτω ο,τιδήποτε καινούργιο".

    Αναφορικά με το θέμα των προεδρικών εκλογών, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε κληθείς να πει πόσον απομακρυσμένο είναι ένα ενδεχόμενο σύμπραξης των δυο κομμάτων με τρίτο υποψήφιο πως "δεν είναι θέμα υποψηφίου".

    "Πρώτο είναι θέμα γραμμής και δεύτερο είναι θέμα εκλεξιμότητας. Εάν πρόκεται να αναζητήσουμε από το παζάρι υποψήφιο. Αυτά να πάψουν πια. Την πάθαμε μια φορά και δεν πρόκειται να την ξαναπάθουμε", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Σημείωσε ότι "εδώ πέρα χρειαζόμαστε κάποιον, ο οποίος να πάει στο εξωτερικό και να έχει ένα διεθνές κύρος να μπορέσει να μπει μέσα στη σοσιαλιστική Ευρώπη και να μιλά ως ίσο προς ίσο. Χρειαζόμαστε κάποιον που να κατέχει το Κυπριακό και να ξέρουν και οι άλλοι πώς το κατέχει. Χρειαζόμαστε κάποιον που να βλέπει τους Αμερικάνους ως ίσο προς ίσο, έστω και εάν είμαστε μικροί και να τους λέει ότι αυτή είναι η χώρα και όσο μεγάλοι και εάν είστε, εμείς δεν πρόκειται να παραδώσουμε την τύχη μας στα χέρια κανενός. Χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο με τοπικό και διεθνές κύρος. Δεν αναζητείται υποψήφιος Πρόεδρος με αγγελίες στις εφημερίδες. Γιατί υπάρχουν τα κόμματα, οι ιεραρχίες μέσα σε αυτά και οι αρχηγοί τους".

    Κληθείς να πει κατά πόσον υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο απόσυρσης της δική του υποψηφιότητας, ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ότι δεν νομίζει ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να συζητείται ένα τέτοιο θέμα.

    Ερωτηθείς εξάλλου αν πρέπει να στηριχθεί η δική του υποψηφιότητα, ανέφερε ότι δεν είναι σωστό να πει τί θα κάμει το ΔΗΚΟ, δεδομένου ότι εκκρεμούν ακόμη οι συνεδριάσεις των εκτελεστικών οργάνων του ΔΗΚΟ. Τόνισε, ωστόσο, ότι η υποψηφιότητά του υφίσταται.

    Αναφορικα με δηλώσεις του στην Πάφο ότι οποιαδήποτε στροφή του ΔΗΚΟ προς την ΕΔΕΚ είναι καλοδεχούμενη αλλά δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία εάν το κόμμα αυτό εξακολουθεί να συμμετέχει στην κυβέρνηση, ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι "σίγουρα ισχύουν και τα δύο".

    Τέλος, για το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δυο κομμάτων, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι πάντοτε ήταν και είναι υπέρ της συγχώνευσης αυτής αλλά, όπως είπε, το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε σήμερα.

    "Πιστεύω", επεσήμανε, "ότι ένα μεγάλο σοσιαλδημοκρατικο κίνημα είναι ό, τι χρειάζεται η Κύπρος, αρκεί να υπάρξουν οι προϋποθέσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] Συνέντευξη Ετζεβίτ - Αρθρο για S300

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι της Τουρκίας θα συζητήσουν τη τρέχουσα εβδομάδα, αναφορικά με το θέμα των πυραύλων S - 300.

    Στη συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει και το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα προεδρεύσει ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Σε συνέντευξη που έδωσε ο Ετζεβίτ στην τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", αναφέρει ότι "στη συνάντηση θα συζητηθούν οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν προμηθεύτηκε μέχρι σήμερα πυραύλους μέσου και μακρού βεληνεκούς, σε αντίθεση με τους γείτονές της που πρόκειται να αγοράσουν παρόμοια οπλικά συστήματα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ετζεβίτ αρνήθηκε ότι ο ίδιος είχε δηλώσει: "Θα πλήξουμε τους πυραύλους".

    Είπε συγκεκριμένα ο Ετζεβίτ: "Δεν χρησιμοποίησα τον όρο 'Θα τους πλήξουμε'. Δεν χρησιμοποιώ παρόμοιους όρους... Αν πρέπει να προβούμε σε κάποιες ενέργειες, θα το πράξουμε. Αλλά δεν είναι του χαρακτήρα μου να χρησιμοποιώ λέξεις, 'κτυπώ, σπάζω ρημάζω'. Αυτόν τον όρο χρησιμοποίησαν οι εφημερίδες στους τίτλους τους. Αν όμως διαβάσετε το πλήρες κείμενο, αποτελούν σοβαρή απειλή. Πρόκειται για τεχνικά θέματα που θα συζητήσουμε με τα αρμόδια σώματα, αφού οι απόψεις ακόμη και των ειδικών δεν συμφωνούν. Την επόμενη βδομάδα θα καταλήξουμε σε μιαν απόφαση."

    Εξάλλου, σε άρθρο της τουρκικής εφημερίδας "Μιλιέτ", αναφέρεται ότι αν οι πύραυλοι S - 300 ήταν έτοιμοι για μεταφορά, θα μπορούσε η Ρωσία να τους μεταφέρει μέσω Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη και από εκεί με πλοίο στην Κύπρο, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να περάσουν από τα στενά του Βοσπόρου.

    Τονίζει εξάλλου ότι η Τουρκία προφασισμένη τους πυραύλους, θα μπορούσε να εξοπλίσει τα κατεχόμενα με πυραύλους, επιθετικά ελικόπτερα και άλλα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [12] Κυβ. Εκπρόσωπος - ανταλλαγή περιουσιών

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ε/κ πλευρά ουδέποτε αποδέχθηκε θέμα ανταλλαγής πληθυσμών ή περιουσιών, τόνισε σήμερα κατηγορηματικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "με τις συμφωνίες κορυφής, συμφωνήσαμε ότι θα δημιουργήσουμε ομόσπονδη δημοκρατία, δικοινοτική, διζωνική, μέσα στα πλαίσια της οποίας τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι απόλυτα σεβαστά".

    "Είναι γεγονός", συνέχισε, "ότι η Τουρκία και ο Ντενκτάς προβάλλουν το επιχείρημα ότι έγινε ανταλλαγή πληθυσμών και ότι πρέπει να ακολουθήσει ανταλλαγή περιουσιών" και ότι αυτό έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση του Γιώργου Βασιλείου.

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ως συνομιλητής, όταν του παρουσιάστηκαν αυτά τα επιχειρήματα, τα απέρριψε κατηγορηματικά και τόνισε ότι η κυπριακή πλευρά δεν δέχθηκε ποτέ θέμα ανταλλαγής πληθυσμών ή θέμα ανταλλαγής περιουσιών".

    "Γι' αυτό", είπε ο κ. Χριοστοφίδης, "υπάρχει η παράγραφος μέσα στις συμφωνίες ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι σεβαστά, κύριο ανθρώπινο δικαίωμα είναι και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, της διακίνησης, της εγκατάστασης και είναι θέματα που ανάγονται ή υπάγονται στο κεφάλαιο των βασικών πτυχών του Κυπριακού".

    Τόνισε, ακολούθως, ότι "η Ε/κ κοινότητα που μετέχει των συνομιλιών ενώπιον του ΟΗΕ, δεν δέχθηκε ποτέ θέμα ότι έγινε ανταλλαγή πληθυσμών και ότι μπορεί να γίνει ανταλλαγή περιουσιών".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας που δόθηκαν στους πρόσφυγες είναι πάνω σε Ε/κ γη και πάνω σε γη που νόμιμα απαλλοτριώθηκε.

    "Ακολουθήσαμε", συνέχισε, "την πολιτική να δώσουμε τίτλους ιδιοκτησίας γιατί ήταν πάγια πολιτική Κληρίδη ότι πρέπει να δοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες", για να "τονίζεται και να τονώνεται η αξιοπρέπεια του πρόσφυγα, να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η αυτοτέλειά του και να ενισχύεται στην πορεία του στη ζωή για αντιμετώπιση των βιοτικών του αναγκών".

    Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε σε ισχυρισμούς ότι αυτή η ενέργεια εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες και τόνισε ότι "η Κυβέρνηση θα πραγματοποιεί τις υποσχέσεις της μέχρι και την τελευταία στιγμή της παρούσας θητείας της".

    Σε ερώτηση τί θα γίνουν οι περιουσίες όταν επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "από τη στιγμή που έχει μεταβιβαστεί η περιουσία, εκείνοι είναι κύριοι της ιδιοκτησίας. Δεν υπάρχει κανένας όρος στη μεταβίβαση. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Δεν υπάρχει καμία δουλεία. Είναι καθαρή μεταβίβαση περιουσίας".

    "Οταν με το καλό πάρουν τις περιουσείς τους στα κατεχόμενα", κατέληξε, "θα είναι όλα δικά τους".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [13] Κυβ. Εκπρόσωπος - Βόσπορος

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε διαμαρτυρία και παραστάσεις θα προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με την παραβίαση από μέρους της Τουρκίας της διεθνούς σύμβασης του Μοντρέ για τη ναυσιπλοϊα στο Βόσπορο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "η ίδια η συνθήκη του Μοντρέ, που διέπει τα της ναυσιπλοϊας σ' αυτό το χώρο, έχει πρόνοιες για τα δικαιώματα των συμβαλλομένων μερών" και πρόσθεσε ότι "είναι θέμα και νομικής συμβουλής ως προς το τί μπορούμε να κάνουμε".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "μελετώνται τα μέτρα που θα ληφθούν. Η μελέτη γίνεται από την Κυβέρνηση και εναπόκειται στα αρμόδια τμήματα να καταλήξουν".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "η Κυβέρνηση είναι ενιαία" και ότι "όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα εκφράσουν τις απόψεις τους και θα γίνουν τα δέοντα".

    Διαβεβαίωσε, ακολούθως, ότι "θα υπάρξει διαμαρτυρία, θα υπάρξουν παραστάσεις, υπάρχουν διεθνή όργανα στα οποία μπορούμε να αποταθούμε, θα γίνει επιλογή, αφού πάρουμε και νομική συμβουλή των διεθνολόγων συμβούλων μας και θα ενεργήσουμε ανάλογα".

    Είπε, τέλος, ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το σε ποιό μέτρο έχουν καταλήξει ή πότε ακριβώς θα γίνουν οι παραστάσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [14] Νέα συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Νέα συνάντηση θα έχουν την Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, η συνάντηση θα γίνει στις 8.30 το πρωί.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [15] Κυβέρνηση - Αθήνα - Ολυμπιακοί

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος συγχαίρει την Ελλάδα για την τιμητική επιλογή της να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    "Δικαιολογημένα", είπε, "οι όπου γης Ελληνες αισθάνονται περήφανοι, συναισθάνονται ταυτόχρονα τη βαρειά ευθύνη και τη μεγάλη πρόκληση να διοργανώσουν την καλύτερη Ολυμπιάδα, έτσι που η ανθρωπότητα, αναβαπτισμένη στην κολυμβήθρα του αθάνατου αρχαίου ολυμπιακού πνεύματος, να προχωρήσει στον 21ο αιώνα και στην τρίτη χιλιετηρίδα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [16] Αρχιεπίσκοπος Κύπρου - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το μεγάλο κίνδυνο που διέρχεται σήμερα η Κύπρος, λόγω του εποικισμού του βορείου τμήματός της από τους Τούρκους, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μιλώντας σε ομογενείς στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

    Απευθύνοντας χαιρετισμό προς τον απόδημο ελληνισμό, μετά τη Θεία λειτουργία που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, της οποίας χοροστάτησε, ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε το πολύτιμο έργο της ομογένειας στις ΗΠΑ, σε σχέση με τις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

    Ο Μακαριότατος απηύθυνε εξάλλου έκκληση για συστράτευση όλων των δυνάμεων, με στόχο την περαιτέρω προώθηση του Κυπριακού στις ΗΠΑ και στους άρχοντες της χώρας.

    "Είναι καιρός", είπε ο Αρχιεπίσκοπος, "να πάψουν τα ψεύτικα λόγια και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο".

    Αναφέρθηκε επίσης στις λεηλασίες που υπέστησαν πολλές από τις 500 και πλέον εκκλησίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος διέρχεται σήμερα το μεγαλύτερο κίνδυνο της ιστορίας της, λόγω της μαζικής εγκατάστασης εποίκων από την Τουρκία, στο βόρειο τμήμα της νήσου.

    Η πολιτική αυτή, είπε, έχει ως αποτέλεσμα τη μετανάστευση των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι επίσης θύματα της εισβολής και της κατοχής.

    Αναφορικά με το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στην επίλυση του Κυπριακού, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η χώρα αυτή φέρεται να κόπτεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάλεσε τον απανταχού ελληνισμό να αγωνισθεί ενωμένος.

    "Μπορεί να είστε λίγοι, αλλά το δίκαιο έχει ισχύ. Σήμερα η κοιτίδα αυτή του Χριστιανισμού απειλείται με αφανισμό", είπε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας, "θα γίνεται κήρυκες των δικαιωμάτων του κυπριακού ελληνισμού - είναι χρέος θρησκευτικό και εθνικό", τόνισε.

    Σε ότι αφορά στην ανάληψη της Ολυμπιάδας από την Αθήνα, ο Μακαριότατος είπε ότι το γεγονός δίνει μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια, που μας ανήκει μέσα από την ιστορία, ως Ελληνισμός.

    Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ, τον ερχόμενο Οκτώβριο, ο Μακαριότατος, τόνισε ότι το γεγονός αυτό δείχνει τη μεγάλη σημασία, που αποδίδεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον ελληνισμό που ζει στη χώρα και η επίσκεψή του θα αποτελέσει παραπέρα στερέωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ελληνισμού στις ΗΠΑ.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, θα τελέσει στις 15 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του ιερού ναού στο Χιούστον του Τέξας που φιλοξενεί τοιχογραφίες που έκλεψαν οι Τούρκοι, από την εκκλησία του Αγίου Θεμωνιανού, που βρίσκεται στη κατεχόμενη Λύση.

    Τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο υποδέχθηκαν κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδωνας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβης Νίκος Αγαθοκλέους, ο Γενικός Πρόξενος Παντελής Ηλιάδης και εκπρόσωποι του ομογενειακού Τύπου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [17] Κυβ. Εκπρόσωπος - Επιστολή Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης επιβεβαίωσε σήμερα την αποστολή απόρρητης επιστολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, το περιεχόμενο της απόρρητης επιστολής καθώς και η απάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού, εάν υπάρξει μέχρι τότε, θα συζητηθούν κατά την επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που έχει καθοριστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει υποχρέωση να ενημερώνει τα πολιτικά κόμματα για τις ενέργειές του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [18] Συνάντηση Κληρίδη - Μίλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα ο συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, η συνάντηση θα γίνει τη Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, στις 8 το πρωί.

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Μίλερ θα προσπαθήσει να βελτιώσει το κλίμα που δημιουργήθηκε γύρω από την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εγκαταστήσει στην Κύπρο τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S300, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι εισηγήσεις του Αμερικανού αξιωματούχου θα αναπτυχθούν επί τόπου.

    Δεν υπάρχει, είπε, προπομπός στο θέμα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [19] Κυβ. Εκπρόσωπος - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,08/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η κυπριακή Κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την άποψη ότι θα υπάρξουν θερμά επεισόδια ή ότι θα υπάρξει πόλεμος" στην Κύπρο ή στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση "μελετά τα γεγονότα και παρακολουθεί τις εξελίξεις".

    Ο κ. Χριστοφίδης απαντούσε σε ερωτήσεις για τις απειλές της Τουρκίας για πόλεμο και τα σχετικά σενάρια που μελετούν οι ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι "δύναται η υπερδύναμη που έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον να προλάβει συγκρούσεις και να εξασφαλίσει την παγκόσμια ειρήνη, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη, να μελετά τις καταστάσεις, τις διαφορές μεταξύ κρατών και να εντοπίζει πηγές που δυνατόν να διαταράξουν τη διεθνή ειρήνη".

    Είπε, ακόμη, ότι τα σενάρια των ΗΠΑ είναι υποθετικά, αλλά επεσήμανε ότι είναι φυσιολογική αντίδραση, τη στιγμή που η Τουρκία εξαπολύει απειλές και η Ελλάδα μιλά για casus belli.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη ότι η χώρα του θα στηρίξει την εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S300 στην Κύπρο, ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε τη δήλωση αυτή "καταπελτική και ξεκάθαρη".

    Σε ερώτηση ποιός θα αξιολογήσει την πρόοδο που θέτει ως προϋπόθεση η Κυβέρνηση για μη μεταφορά των πυραύλων στην Κύπρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "υπάρχει συμβόλαιο υπογραμμένο" και ότι "οι συμβατικές υποχρεώσεις θα εκτελεστούν ακριβόχρονα".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "δεν θα εμμένουμε, ούτε η μια πλευρά ούτε η άλλη, σε εκτέλεση του συμβολαίου, εάν προηγηθεί συμφωνία για αποστρατικοποίηση της Κύπρου ή αν υπάρξει τέτοια πρόοδος στο Κυπριακό, που να δικαιολογεί τη μη εφαρμογή του συμβολαίου".

    Είπε, ακολούθως, ότι "είναι φανερό πως αυτή η πρόοδος δεν μπορεί να διευκρινιστεί εκ των προτέρων. Είναι θέμα για το οποίο υπάρχουν αρμόδια όργανα να αποφασίσουν", δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για αναβολή της παραλαβής των πυραύλων και ανέφερε ότι ο εξοπλισμός της Εθνικής Φρουράς προχωρά κανονικά και δεν ήταν ποτέ σε τέτοιο επίπεδο όπως σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 8 September 1997 - 12:02:46 UTC