Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 26 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μίλερ - Αγκυρα
  • [02] Αρχιεπίσκοπος - Χόλμπρουκ
  • [03] Κληρίδης - Κυπριανού
  • [04] Κακλαμάνης - Φωκά
  • [05] Κύπρος - Παγκόσμια κινητή τηλεφωνία
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Μάντεν
  • [07] Βετεράνοι - Πρόεδρος
  • [08] Ρωσία - Τουρκικές απειλές - S300
  • [09] Βρετανική εμπορική αποστολή στην Κύπρο
  • [10] Υπουργός Γεωργίας - φάρμα στρουθοκαμήλων
  • [11] Εκπρόσωπος - Κληρίδης - προεδρικές

  • [01] Μίλερ - Αγκυρα

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,11/09/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ικανοποιημένος είναι ο νέος Ειδικός Συντονιστής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ, από τις επαφές του με Τούρκους αξιωματούχους στην Αγκυρα.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζιμ Φόλεϊ, ο κ. Μίλερ "ήταν πολύ ικανοποιημένος με την παραμονή του στην Αγκυρα. Αισθάνθηκε ότι είχε καλές συναντήσεις".

    Αναφορικά με τις επαφές του κ. Μίλερ, ο κ. Φόλεϊ είπε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες, αλλά επεσήμανε το ανέβασμα "των τόνων στη ρητορική στην περιοχή, κάτι το οποίο νομίζουμε είναι αντιπαραγωγικό".

    Ο κ. Φόλεϊ, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Μίλερ, ανέφερε ότι ο Ειδικός Συντονιστής "κάλεσε για μια γενική μείωση των τόνων όσον αφορά τη ρητορική κι εξέφρασε την υποστήριξη της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για συνέχιση των προσπαθειών με στόχο την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων".

    Κληθείς να αναφέρει ποιά θα είναι η αμερικανική συμμετοχή στην επικείμενη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κρήτη το Νοέμβριο, ο κ. Φόλεϊ είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την αμερικανική εκπροσώπηση.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι "κάθε φορά που οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας συναντώνται, οι ΗΠΑ είναι βαθειά ικανοποιημένες", προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει τέτοιες συναντήσεις "διότι πιστεύουμε ότι προωθούν το διάλογο και μπορούν να συνεισφέρουν σε λύσεις μέσα από διαπραγματεύσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Αρχιεπίσκοπος - Χόλμπρουκ

    Νέα όρκη,ΗΠΑ,11/09/1997 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας)

    Τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε χθες στη Νέα Υόρκη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος αναφέρθηκε στο είδος της διπλωματίας που θα πρέπει να αναμένεται στην Κύπρο όταν αναλάβει προσεχώς την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χόλμπρουκ χαρακτήρισε το Μακαριότατο "εύγλωττο εκπρόσωπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της Κύπρου", προσθέτοντας ότι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι "τεράστιας σημασίας για τις ΗΠΑ".

    Ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι και οι δύο συμφώνησαν πως τα ανθρώπινα δικαιώματα, "συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων να επιστρέψουν ή να έχουν πλήρη αποζημίωση για το τί έγινε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό".

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι "τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για ολόκληρο το λαό της Κύπρου, τόσο των Ελλήνων όσο και των Τούρκων".

    "Ο Αρχιεπίσκοπος", συνέχισε ο κ. Χόλμπρουκ, "συμφώνησε ότι οι Τ/Κ και οι Ε/Κ έχουν ζήσει μαζί κι έχουν ζήσει μαζί ειρηνικά", επισημαίνοντας ότι και οι δύο είχαν πλήρη σύγκλιση απόψεων στο θέμα.

    Από την πλευρά του, ο Μακαριότατος είπε ότι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα τέλος στη διχοτόμηση της Κύπρου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Κύπρο πριν από το τέλος του 1997.

    Σε ερώτηση εάν η εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S300 στην Κύπρο θα δημιουργούσε οποιονδήποτε κίνδυνο, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι αυτό δεν θα γίνει τώρα και το θέμα θα αντιμετωπιστεί όταν έρθει η ώρα.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως "η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ και το έχουμε δηλώσει πολλές φορές".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "η Τουρκία θα πρέπει να γίνει μέλος", επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει αργότερα.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι "η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Πιστεύουμε ότι μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ".

    Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζήτησε εκτενώς με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χανς Βαν ντεν Μπρουκ και παραμένει "ένας πολύ σημαντικός στόχος", όπως είπε.

    Η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον κ. Χόλμπρουκ πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Αστόρια στη Νέα Υόρκη, όπου διαμένει ο Μακαριότατος.

    Νέες επαφές

    Ο κ. Χόλμπρουκ εξέφρασε την επιθυμία να έχει και δεύτερη συνάντηση με τον Αρχιπίσκοπο Χρυσόστομο μετά την επίσκεψη του Μακαριοτάτου στο Χιούστον του Τέξας.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να τον συνοδεύσει κατά την επίσκεψή του στην ελληνική και ελληνοκυπριακή κοινότητα στην Αστόρια της Νέας Υόρκης για να συνομιλήσει και με ηγέτες της ομογένειας.

    Απόψε στις 11 ώρα Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, στην έδρα του ΟΗΕ στη νέα Υόρκη.

    Ενωρίτερα στις 9.30 μμ ώρα Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Ευραϊκού Κογκρέσου στις ΗΠΑ.

    Αυρίο θα έχει συνάντηση στο ξενοδοχείο που διαμένει με τον πρώην ανώτερο σύμβουλο του Προέδρου Κλίντον, Τζορτζ Στεφανόπουλο, ο οποίος διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

    Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέστη σε δεξίωση προς τιμή του που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη του ελληνισμού για τη σωτηρία της Κύπρου.

    Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε τον απανταχού ελληνισμό σε συστράτευση και αγώνα για δικαίωση της Κύπρου, που περνά μέσα από κρίσιμες για την ιστορία του στιγμές.

    Πέραν από τις επίσημες επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους και τους ηγέτες της ομογένειας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επισκέπτεται και τα ελληνικά μέσα επικοινωνίας, σε μια προσπάθεια προβολής του κυπριακού ζητήματος και των θέσεών μας.

    Ηδη έδωσε συνεντεύξεις στις εφημερίδες "Εθνικός Κήρυκας" και "Πρωινή" καθώς και στους δημοσιογράφους Πανίκο Παναγιώτου και Δημήτρη Καστανά του Εθνικού Δικτύου Τηλεοράσεως.

    (ΚΥΠΕ/ΤΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Κληρίδης - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είχε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενό της, προτού συζητηθεί το όλο θέμα στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ σήμερα το απόγευμα.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι χειρισμοί γύρω από τις προεδρικές εκλογές "γίνονται συλλογικά", προσθέτοντας ότι "δεν μπορώ να εκφράσω οποιαδήποτε άποψη που να προδικάσει την εκτίμηση στην οποία θα καταλήξει το Εκτελεστικό Γραφείο".

    Είπε, επίσης, ότι έχει κάνει "τις πρώτες επαφές με όλους" και ότι "το Εκτελεστικό Γραφείο είναι πλήρως ενήμερο".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "το Εκτελεστικό Γραφείο αποφασίζει τί πρόταση θα κάνει στην Κεντρική Επιτροπή και πότε" κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι "είναι σωστό αντικειμενικά, και αν θέλετε και προσωπικά για μένα που είμαι υποψήφιος, να γίνονται δηλώσεις πλέον από αντιπροσωπεία του κόμματος, όχι από μένα προσωπικά".

    Κληθείς να αναφέρει εάν έχει καθοριστεί νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά.

    Είπε, εξάλλου, ότι "ανάλογα με την εξέλιξη" πιθανόν να συναντηθεί εκ νέου με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τονίζοντας ότι "δεν θέλω να προδικάσω τίποτα".

    Σε ερώτηση εάν έχει καθοριστεί συνάντηση για σήμερα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Κυπριανού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το απόγευμα θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία των Νέων Οριζόντων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Κακλαμάνης - Φωκά

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ελληνας ευρωβουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης με επιστολή του στους συμπροέδρους της πολιτικής ομάδας "Ενωση για την Ευρώπη" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εισηγείται όπως προταθεί η δασκάλα Ελένη Φωκά για το βραβείο Sakharov για το 1997.

    Ο κ. Κακλαμάνης κοινοποίησε την επιστολή στον Πρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου Φίλιπ Μονφίλς, ο οποίος προτείνει όπως στηριχθεί η ιδέα της υποψηφιότητας της Ελένης Φωκά για το βραβείο Sakharov 1997.

    Η αφοσίωση και ο αγώνας της Ελένης Φωκά για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κάνουν να σας προτείνω την υποψηφιότητα της για το βραβείο Sakharov 1997, σημειώνει ο κ. Μονφίλς στην εισήγησή του.

    Το βραβείο Sakharov είναι η ανώτατη τιμητική διάκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απονέμεται σε αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Κύπρος - Παγκόσμια κινητή τηλεφωνία

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιείται στην Κύπρο μεταξύ 17 και 19 Σεπτεμβρίου, η 38η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού για την Παγκόσμια Κινητή Τηλεφωνία GSM MoU, με τη συμμετοχή 350 αντιπροσώπων από 110 περίπου χώρες και 225 οργανισμούς - παροχής υπηρεσιών κινητής παγκόσμιας τηλεφωνίας GSM.

    Το γεγονός ότι ο Οργανισμός επέλεξε την Κύπρο για τη σύνοδο αυτή, που συμπίπτει με τον εορτασμό των 10χρονων του, θεωρείται πολύ σημαντικό, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), η οποία διοργανώνει τη Γενική Συνέλευση.

    Στα πλαίσια του συνεδρίου, θα διοργανωθεί δημοσιογραγική διάσκεψη της Προέδρου του Οργανισμού, Αντριάνα Νούγκτερ, την Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, στην οποία θα καλυφθούν θέματα που αφορούν στην κινητή υπηρεσία GSM διεθνώς, τις εξελίξεις στον τομέα αυτό κατά την τελευταία δεκαετία και τους στόχους και μελλοντικά σχέδια του Οργανισμού.

    Σύμφωνα με την ΑΤΗΚ, τη δημοσιογραφική διάσκεψη θα καλύψουν πέραν των 30 ξένων δημοσιογράφων που θα έρθουν στην Κύπρο ειδικά για τη διάσκεψη, ενώ ο αυξημένος αριθμός συμμετοχών συνέδρων, αποτελεί επίδοση για το ιστορικό του συνεδρίου μέχρι σήμερα.

    Στα πλαίσια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για τη μελλοντική πορεία του GSM, στο οποίο κλήθηκαν να συμμετάσχουν προσωπικότητες διαφόρων ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή της χώρας πραγματοποίησης του συνεδρίου, έγινε ύστερα από υποβολή αιτήσεων από πολλά κράτη και εξέταση των υποψηφιοτήτων.

    Η ΑΤΗΚ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι θα καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες, ώστε μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, να προβληθεί ο πολιτισμός και το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και για το λόγο αυτό, οι χώροι που επιλέγηκαν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την πλατεία Φανερωμένης, κοντά στη γραμμή αντιπαράταξης και την πλατεία των Λευκάρων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Μάντεν

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Ντέιβιντ Μάντεν ξεχώρισε σήμερα την ενταξιακή πορεία της Κύπρου από την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι "οι δύο διαδικασίες προχωρούν ταυτόχρονα".

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μάντεν είπε ότι υπάρχει συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο σε ένα χρονικό διάστημα.

    "Ελπίζουμε ακόμη", συνέχισε, "ότι η προοπτική της ενταξιακής διαδικασίας θα είναι υποβοηθητική από την άποψη ότι θα φέρει μια λύση στο Κυπριακό".

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Μάντεν είπε ότι ήταν ευχάριστη και ότι είναι η πρώτη φορά που συναντάται μαζί του μετά το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, για να συζητήσουν το τί θα γίνει τις επόμενες μερικές βδομάδες, αφού αναμένεται η άφιξη του Ειδικού Συντονιστή του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, και αφού επέστρεψε στην Κύπρο ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    "Ηθελα", είπε ο κ. Μάντεν, "να βεβαιωθώ ότι είμαστε αναμεμειγμένοι σ' αυτή τη διαδικασία".

    Σε ερώτηση εάν συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη το ενδεχόμενο νέας συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο κ. Μάντεν είπε ότι αυτό "το αφήνω για τον κ. Φεϊσέλ να το συζητήσει με τον Πρόεδρο και τον Ντενκτάς".

    Κληθείς να αναφέρει εάν θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο κ. Μάντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έρθει τον Οκτώβρη, αλλά σημείωσε ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη ημερομηνίες.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Σερ Ντέιβιντ θα επικεντρωθεί σε διάφορα θέματα, όχι μόνο αυτό της ασφάλειας. "Θα θέλει να συζητήσει όλες τις πτυχές και να μελετήσει τον καλύτερο τρόπο επίτευξης προόδου σε όλες τις πτυχές", είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει το θόρυβο που προκάλεσε η Τουρκία γύρω από την εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S300 στην Κύπρο, ο κ. Μάντεν είπε ότι είναι δύσκολο να εξηγήσει γιατί υπήρξε τόση έντονη συζήτηση για ένα σύστημα, το οποίο δεν αναμένεται να φθάσει για αρκετό καιρό ακόμη.

    "Δεν μπορώ να εξηγήσω", είπε, "γιατί υπάρχει μια ξαφνική έξαρση συζητήσεων και δραστηριότητας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάντεν είπε ότι οι θέσεις της Βρετανίας στο θέμα είναι γνωστές, προσθέτοντας ότι "θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να επιτευχθεί πρόοδος προς μία λύση, με την ελπίδα ότι αυτό θα προλάβει την ανάγκη για λήψη άλλων μέτρων".

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Γερμανίας, ο κ. Μάντεν είπε ότι ο κύριος στόχος της περιοδείας ευρωπαϊκών πρωτευουσών από τον Τούρκο ΥΠΕΞ ήταν "να συζητήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ".

    Αναφορικά με τις δημόσιες δηλώσεις των ΥΠΕΞ της Ιταλίας και της Γερμανίας, ο κ. Μάντεν είπε ότι δεν είναι το αρμόδιο άτομο να σχολιάσει, αλλά επεσήμανε ότι "η εντύπωσή μου είναι πως έδωσαν μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα των απόψεών τους".

    Σε ερώτηση εάν η βρετανική Κυβέρνηση συμμερίζεται αυτές τις απόψεις, ο κ. Μάντεν είπε ότι "υπάρχει μια συμφωνία οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να αρχίσουν" κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προεδρία της ΕΕ από το Λουξεμβούργο θα καθορίσει ημερομηνία.

    Σε παρατήρηση ότι η Τουρκία συσχετίζει τις σχέσεις της με την ΕΕ με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κ. Μάντεν είπε ότι "είναι δύο διαδικασίες που συνεχίζονται", επισημαίνοντας ότι "το θέμα των σχέσεων της ΕΕ και της Τουρκίας συζητείται έντονα, συμπεριλαμβανομένου του γύρου των συνομιλιών που είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Βετεράνοι - Πρόεδρος

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση μισής ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είχε σήμερα το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του Κοινοπολιτειακού Συνδέσμου Βετεράνων Σαμ Πόουπ.

    Ο κ. Πόουπ, που συνοδευόταν από αντιπροσωπεία της Κυπριακού Συνδέσμου Βετεράνων, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ο Κοινοπολιτειακός Σύνδεσμος επιθυμεί να εκφράζει πάντα τις ευχαριστίες του στις κυβερνήσεις οι οποίες βοηθούν τους βετεράνους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    "Μερικά από τα μέλη μας, όπως αυτά εδώ, λαμβάνουν πολύ καλή υποστήριξη από τις κυβερνήσεις τους", σημείωσε ο κ. Πόουπ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως για το λόγο αυτό ο ίδιος ο Σύνδεσμος που εδρεύει στο Λονδίνο δεν λαμβάνει χρήματα από τη βρετανική κυβέρνηση.

    Ωστόσο, ο Σύνδεσμος δέχεται δωρεές από άτομα από όλες τις χώρες - μέλη της Κοινοπολιτείας και με αυτά κάνει το καλύτερο που μπορεί.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Βετεράνων Ανδρέας Χριστόφης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απεδέχθη ευγενικά να δεχθεί τον κ. Πόουπ και να συζητήσει μαζί του θέματα που αφορούν τους βετεράνους της Κύπρου αλλά και τους βετεράνους της Κοινοπολιτείας γενικότερα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Ρωσία - Τουρκικές απειλές - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S - 300 θα βρίσκεται στην Κύπρο σε ένα χρόνο και το μοναδικό γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την εγκατάστασή του είναι η αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    Στη σχετική δήλωση προέβη ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόρκι Μουράτοφ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η χώρα του δεν λαμβάνει στα σοβαρά τις τουρκικές απειλές για τους πυραύλους S - 300.

    Απαντώντας στο περιθώριο συνεδρίου για επενδύσεις στη Ρωσία που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Λευκωσία, ο κ. Μουράτοφ δήλωσε ότι οι απειλές της Τουρκίας είναι αντίθετες προς όλους τους κανόνες που διέπουν το διεθνές δίκαιο.

    Εξέφρασε δε την άποψη ότι η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει "θόρυβο" γύρω από το θέμα.

    Πρόσθεσε ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις της Κύπρου με τη χώρα του για τους S - 300 θα τηρηθούν. "Ημουν στη Μόσχα και μου έχουν επιβεβαιώσει όλοι οι αρμόδιοι οργανισμοί της Ρωσίας ότι προχωρούμε κανονικά", δήλωσε ο Ρώσος Πρέσβης.

    Αναφορικά με τις έρευνες που πραγματοποιούν οι Τούρκοι σε πλοία στο Βόσπορο με το πρόσχημα της πιθανούς μεταφοράς των πυραύλων, ο κ. Μουράτοφ δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να τερματιστούν γιατί παραβιάζουν την ελευθερία της ναυσιπλοϊας.

    Οπως ανέφερε, η Ρωσία καταγγέλλει το θέμα σε διεθνείς οργανισμούς και κάλεσε και άλλες χώρες, οι οποίες επηρεάζονται να διαμαρτυρηθούν.

    "Αλλά πιστεύουμε ότι όχι μόνο η Ρωσία και η Κύπρος πρέπει να διαμαρτύρονται για αυτή τη συμπεριφορά. Νομίζω ότι πρέπει να καταδικαστούν αυτές οι προσπάθειες από όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται για την ελεύθερη ναυσιπλοϊα στη Μαύρη Θάλασσα", σημείωσε ο κ. Μουράτοφ.

    Ανέφερε ακόμη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας για τους S - 300 ενοχλούν τη Ρωσία και δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Το θέμα αυτό, αποκάλυψε ο κ. Μουράτοφ, απασχόλησε σύσκεψη στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Βρετανική εμπορική αποστολή στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Βρετανική αποστολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Λονδίνου (LCCI) αποτελούμενη από 20 μέλη του, θα επισκεφθεί την Κύπρο μεταξύ 22 και 27 Σεπτεμβρίου, για επαφές και και συναλλαγές με Κύπριους εμπορευόμενους, που ενδιαφέρονται για τα είδη που αντιπροσωπεύουν τα μέλη της αποστολής.

    Η αποστολή, που οργανώνεται για πολλοστή φορά, καταλήγει σε σημαντικές εμπορικές συναλλαγές και συμφωνίες, πέραν από την απλή επαφή μεταξύ Βρετανών και Κυπρίων επιχειρηματιών.

    Της αποστολής θα ηγείται ο Πίτερ Μπίσιοπ, Διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου του LCCI, ο οποίος θα δώσει επίσης διάλεξη για τις επιπτώσεις της ένταξης της Βρετανίας πάνω στις επιχειρήσεις της χώρας και διάφορους τρόπους διευκόλυνσης των κυπριακών επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, τα μέλη της αποστολής αντιπροσωπεύουν έναν ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών της Βρετανίας, όπως τραπεζικές υπηρεσίες, υφάσματα, είδη υγιεινής, συστήματα χρωματισμού μπετόν, συστήματα αφαλάτωσης νερού, συστήματα ανακύκλισης, διεθνείς μεταφορές, εξοπλισμό κατασκευής τροφίμων για εμπορικούς σκοπούς, νομικές υπηρεσίες, εξοπλισμό γραφείου, πλαστικά οικιακά σκεύη, μπογιές, πυροσβεστικές συσκευές, κατασκευή μαρίνων κ.ά.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [10] Υπουργός Γεωργίας - φάρμα στρουθοκαμήλων

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1997 (ΚΥΠΕ - Μενέλαος Χατζηκωστής) Σε σχέδιο για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας με προγραμματιζόμενες επενδύσεις 33 εκατομμυρίων λιρών και τη ριζική αναθεώρηση των κινήτρων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την εκμηχάνιση των κτηνοτροφικών μονάδων, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης κατά τα εγκαίνια πρωτότυπης για την Κύπρο φάρμας/πάρκου στρουθοκαμήλων στον Αγιο Ιωάννη Μαλούντας στη Λευκωσία.

    Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η νέα μονάδα είναι το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αποδήμων, οι οποίοι έφεραν στην Κύπρο ένα νέο προϊόν και δραστηριότητα που αναμένεται να είναι προσοδοφόρα για τον τόπο μας.

    Η νέα μονάδα, πρόσθεσε ο Υπουργός, σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και λειτουργεί πάνω σε σύγχρονη βάση, χρησιμοποιώντας ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ύστερα από ξενάγησή του στη φάρμα μεγέθους περίπου 40 στρεμμάτων και που περιέχει 800 στρουθοκάμηλους, ο κ. Πετρίδης είπε ότι οι εγκαταστάσεις είναι πάρα πολύ καλές και ότι πρέπει να βοηθηθεί η βιομηχανία να επεκταθεί.

    "Θα πρέπει να δώσουμε και κίνητρα ούτως ώστε να γίνει αναδιάρθρωση και της κτηνοτροφίας όπως γίνεται αναδιάρθρωση και στη γεωργία με νέα προϊόντα, με νέα είδη και ιδιαίτερα εμπορεύσιμα όπως είναι και αυτά," πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης.

    Σε ομιλία του κατά τα εγκαίνια της φάρμας της οποίας η κατασκευή στοίχησε δύο εκατομμύρια λίρες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας M.E. Ostrich Farms Ltd. Σάββας Χατζημηνάς τόνισε ότι η φάρμα, σαν έργο ανάπτυξης, "μπορεί να χαρακτηριστεί χωρίς υπερβολή, ως το σημαντικότερο που έγινε μέχρι σήμερα στον τομέα της κτηνοτροφίας για την προώθηση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου και για την ανάπτυξη των κυπριακών εξαγωγών και εμπορίου".

    Ο κ. Χατζημηνάς πρόσθεσε ότι πέρα από τη συμπλήρωση της φάρμας και πάρκου τον Απρίλη του 1995, προγραμματίζονται άλλες δύο φάσεις του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατασκευή δύο παρομοίων εγκαταστάσεων εκτροφής στρουθοκαμήλων καθώς και σφαγείο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να σφάζει μέχρι και 200 πουλιά την ημέρα.

    Οστόσο, ανέφερε ο κ. Χατζημηνάς, λόγω του περιορισμένου μεγέθους της επιτόπιας αγοράς, η εταιρεία αναγκάστηκε να επιγκεντρώσει τις προσπάθειές της στη διεθνή αγορά, κάτι που έγινε επιτυχώς, καθώς η εταιρεία πήρε και το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών το 1994 για την εξαγωγή ενός νέου προϊόντος - αυγά εκκόλαψης προς την Ευρώπη και την Ασία - από το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας.

    Η εταιρεία M.E. Ostrich Farms Ltd. ανήκει στην οικογένεια Εγγλεζάκη, Κύπριοι απόδημοι στη Νότια Αφρική, η οποία έχει μία αλυσίδα από φάρμες στρουθοκαμήλων στην Αφρική, Αμερική και Ευρώπη οι οποίες φημίζονται παγκοσμίως για το καλύτερο πιστοποιητικό αναπαραγωγής.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σπύρος Εγγλεζάκης, υπάρχει πολύ μεγάλο μέλλον στην Κύπρο για την εκτροφή στρουθοκαμήλων διότι η εκτροφή των πουλιών δεν χρειάζεται μεγάλη έκταση γης ενώ το κλίμα είναι ιδανικό.

    Τονίζοντας ότι η φάρμα στην Κύπρο είναι η μεγαλύτερη του είδους της σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο κ. Εγγλεζάκης ανέφερε ότι η εταιρεία του προσδοκεί η Κύπρος να γίνει το κέντρο εξαγωγής προϊόντων από στρουθοκάμηλους στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο γενικότερα.

    Το κρέας του στρουθοκάμηλου φημίζεται να έχει χαμηλότερη χοληστερόλη κι από το κοτόπουλο, ενώ το δέρμα του πουλιού είναι πέντε φορές πιο ανθεκτικό από το δέρμα της αγελάδας και έχει μεγαλύτερη μακροζωία. Ενα αυγό στρουθοκαμήλου αντιστοιχεί με 24 αυγά κότας.

    Οι στρουθοκάμηλοι, οι οποίοι προέρχονται από την Αφρική και όπως ανέφερε ο κ. Εγγλεζάκης υπήρχαν και στην Κύπρο κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους, ζουν γύρω στα 70 χρόνια και αναπαράγουν μέχρι τα 30 χρόνια τους. Το ύψος τους φθάνει άνω των δύο μέτρων και το βάρος τους φθάνει τα 120 κιλά. Τρώνε κυρίως τριφύλι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [11] Εκπρόσωπος - Κληρίδης - προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,11/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, σε περίπτωση που αποφασίσει να μην υποβάλει ο ίδιος υποψηφιότητα στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πάρει την τελική απόφαση αναφορικά με το θέμα της υποψηφιότητάς του μέσα στον Οκτώβρη, αφού ολοκληρωθεί, όπως είπε, ο κύκλος σημαντικών επαφών του για το Κυπριακό.

    "Σε περίπτωση που η τελική απόφαση του Προέδρου Κληρίδη θα είναι η μη διεκδίκηση της προεδρίας για δεύτερη θητεία, ο κ. Κληρίδης θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Κυπριανού", δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    "Η δήλωσή μου αντιπροσωπεύει τις απόψεις του κ. Κληρίδη. Το κείμενο της δήλωσης είναι αποδεκτό και από τους δύο πολιτικούς άντρες", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν αναμένεται να πράξει το ίδιο και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Κληρίδης αποφασίσει να θέσει τελικά υποψηφιότητα, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε, "η αλληλοκατανόηση και η αλληλοεκτίμηση εξυπακούουν και αυτό".

    Κληθείς να πει αν έχει αποφασιστεί η συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ είτε με υποψηφιότητα Κληρίδη είτε με υποψηφιότητα Κυπριανού, αρκέστηκε να πει, "είναι μια λογική ερμηνεία".

    Σημείωσε όμως ότι "εάν ο κ. Κληρίδης δεν θα είναι υποψήφιος, θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κυπριανού. Εάν (όμως) ο κ. Κληρίδης θα είναι υποψήφιος, δεν έχει την αξίωση να μην είναι υποψήφιος ο κ. Κυπριανού".

    Εξάλλου, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δεσμεύει το ΔΗΣΥ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Σπύρου Κυπριανού".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "δεν έχει πίσω του το ΔΗΣΥ, έχει όμως μπροστά του τη βαρύτητα του Γλαύκου Κληρίδη", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης. Σημείωσε ότι "αν έχει λόγο να προβάλει στο κόμμα (ο Πρόεδρος Κληρίδης), θα υποστηρίξει αυτή την υποψηφιότητα. Μπορεί να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή την υποψηφιότητα θα στηρίξει. Αν θα περιοριστεί στο θέμα της κάλπης θα ρίξει την ψήφο του για το Σπύρο Κυπριανού", πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο ο Δημοκρατικός Συναγερμός να έχει διαφορετική άποψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοφίδης το χαρακτήρισε "υποθετικό απομακρυσμένο σενάριο".

    "Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος εξάλλου συνέχεια παρουσιάζεται ως υποστηρικτής της συνεργασίας των δύο κομμάτων και πιστεύει στο ευεργετικό αυτής της συνεργασίας και διατηρεί άριστες φιλικές σχέσεις με τον κ. Κυπριανού και τους αξιωματούχους και τον κόσμο του ΔΗΚΟ", πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε επίσης ότι το κείμενο της δήλωσής του "τυγχάνει της αποδοχής όλων των ενδιαφερομένων και ευρισκομένων στο στενό κύκλο", προσθέτοντας ότι "το κείμενο τυγχάνει και της έγκρισης του Προέδρου του ΔΗΣΥ".

    Τέλος, αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "στο επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου ουδέποτε είχε πρόβλημα" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να συνεχιστεί και να είναι ευεργητική. "Πιστεύουμε", πρόσθεσε, "ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών των δύο κομμάτων επιθυμεί τη συνεργασία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 11 September 1997 - 12:50:06 UTC