Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Διάλογος για ασφάλεια
  • [02] Μουράτοφ - ΥΠΕΞ
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη - Κάιρο
  • [05] Πατριάρχης Βαρθολομαίος - ΗΠΑ
  • [06] Κύπρος - Κινητή τηλεφωνία GSM
  • [07] Δηλώσεις Κληρίδη - Κοινή διακήρυξη - απαγκίστρωση

  • [01] Εκπρόσωπος - Διάλογος για ασφάλεια

    Λευκωσία,Κύπρος,17/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκφράσει την προθυμία και την ετοιμότητά της να αρχίσει συνομιλίες για θέματα ασφάλειας οποιαδήποτε στιγμή της ζητηθεί.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, αναφερόμενος στην επικείμενη διαδικασία για την ασφάλεια, που πιθανότατα θα αρχίσει εντός Σεπτεμβρίου και η οποία, όπως διευκρίνισε, "δεν προβλέπει παρουσία συμβούλων".

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, στην τράπεζα των συνομιλιών θα βρίσκονται "μόνο οι συνομιλητές - Πρόεδρος Κληρίδης και Ραούφ Ντενκτάς - στην παρουσία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ".

    Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι οι συνομιλητές μπορούν αν θέλουν να παίρνουν συμβουλές από "τους εμπειρογνώμονες και τους τεχνοκράτες σε άλλο επίπεδο", αλλά όχι στην αίθουσα των συνομιλιών.

    Ερωτηθείς για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι αποτελεί "βασική πτυχή, η οποία δύναται να περιληφθεί στα θέματα ασφάλειας που θα συζητηθούν".

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι ο διάλογος θα είναι συνεχής και θα αποβλέπει σε λύση των θεμάτων και πρακτικές λύσεις και διευθετήσεις, ενώ σημείωσε ότι "δεν θα υπάρξουν σε αυτό το διάλογο προτάσεις από τα Ηνωμένα Εθνη".

    Εξάλλου, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν καμιά σύγχυση" ως προς τα αποφασισθέντα για το διάλογο για θέματα ασφάλειας.

    Η συμφωνία, σημείωσε, είναι ξεκάθαρη, οι όροι της είναι πολύ απλοί, ενώ επανέλαβε ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν χωρίς ημερήσια διάταξη και προϋποθέσεις.

    Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων γύρω από τις συνομιλίες, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι τα θέματα ασφάλειας είναι πολλά και ότι η κάθε πλευρά θα προβάλει αυτά που την απασχολούν, και θα ακολουθήσει συζήτηση και πως δεν είναι δεοντολογικά σωστό να δίνονται λεπτομέρειες στο παρόν στάδιο.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος έχει κατά νου τί θα θέσει στην πρώτη συνάντηση, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει ξεκάθαρα στη σκέψη του τα θέματα ασφάλειας που υπάρχουν και αυτά θα αναπτύξει στο πλαίσιο των συνομιλιών".

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο υπάρχει πληροφόρηση ή δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες τουρκικές απειλές μετά τη συμφωνία για διάλογο, δήλωσε ότι η μόνη συμφωνία που υπάρχει είναι αυτή για διάλογο και για δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, έτσι ώστε με σοβαρότητα οι πλευρές να εισέλθουν σε συνομιλίες πάνω σε θέματα ουσίας του Κυπριακού.

    "Εύλογα αναμένεται ότι οι πολεμόχαρες απειλές, από οπουδήποτε και αν προέρχονται πρέπει να σταματήσουν", σημείωσε.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι εκρηκτικές χαρακτηρίστηκαν και οι δηλώσεις της Ελλάδας που περιλάμβαναν το casus belli, δήλωσε ότι οι δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων ήταν οφειλόμενες απαντήσεις προς τις τουρκικές απειλές.

    Ερωτηθείς κατά πόσο λόγω του διαλόγου θα τροποποιηθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε ότι η άσκηση "Νικηφόρος '97" θα διεξαχθεί όπως έχει σχεδιαστεί και όπως έχει ανακοινωθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [02] Μουράτοφ - ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρωσία χαιρετίζει όλες τις πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να συμβάλουν στην επίτευξη μίας μόνιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

    Αυτό ανέφερε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ, σχολιάζοντας την απόφαση για έναρξη συνομιλιών για τα θέματα ασφάλειας.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Μουράτοφ είπε συγκεκριμένα ότι η "Ρωσία χαιρετίζει όλες τις πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη μίας δίκαιης και μόνιμης λύσης του Κυπριακού."

    Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα. Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον κ. Κασουλίδη, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι ενημερώθηκε για την περιοδεία του ΥΠΞΕ στις ευρωπαϊκές χώρες, και ότι επαναβεβαίωσε για την προθυμία και ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει στις προσπάθειες για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,17/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.38 (-0.41)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.36 (-0.56)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.55 (-0.15)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.00 (-0.71)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  77.97 (-0.01)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.88 (-0.05)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.22 (+0.34)
        Αλλες Εταιρείες                         60.32 (+0.10)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 738723.802
        Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή
    τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    (ΚΥΠΕ/MΜ)

    [04] Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη - Κάιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,17/09/1997 (ΚΥΠΕ) Η Διακοινοβουλευτική Ενωση απαιτεί όπως, στο πλαίσιο της αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου, η Τουρκία αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το νησί. Αυτό περιλαμβάνεται σε ψήφισμα της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της 98ης Διάσκεψής της, οι εργασίες της οποίας έληξαν χθες στο Κάιρο. Στη Διάσκεψη συμμετείχε διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Αναστασιάδη. Σε προσφωνήσεις και παρεμβάσεις τους, τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας πρόβαλαν τις κυπριακές θέσεις στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη Διάσκεψη ήταν η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στον κόσμο, η διασφάλιση διαρκούς δημοκρατίας με την εμπέδωση των δεσμών μεταξύ των Κοινοβουλίων και των λαών, η απασχόληση σε μιαν παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και η ανάγκη εξάλειψης εμπορικών και άλλων μορφών σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] Πατριάρχης Βαρθολομαίος - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μεταβεί στις ΗΠΑ τον ερχόμενο μήνα, όπου θα έχει διάφορες επαφές, συμπεριλαμβανομένης και συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα βρίσκεται στις ΗΠΑ από τις 14 Οκτωβρίου μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η συνάντηση με τον Πρόεδρο Κλίντον είναι μια ευκαιρία για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η θρησκευτική ελευθερία και η προστασία του περιβάλλοντος. Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων ανακοίνωσε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συναντηθεί και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, καθώς και με στελέχη του Κογκρέσου. Επίσης, θα τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση του Κογκρέσου. Εκτός από την Ουάσιγκτον, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί δεκατέσσερις πόλεις στις ΗΠΑ, όπου θα μιλήσει σε αρκετά πανεπιστήμια και θα συναντηθεί με θρησκευτικούς ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, των Προτεστάντων, του Ισλαμισμού και του Ιουδαϊσμού.
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [06] Κύπρος - Κινητή τηλεφωνία GSM

    Λευκωσία,Κύπρος,17/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ενας στους επτά κατοίκους της Κύπρου κατέχουν κινητό τηλέφωνο, ανεβάζοντας το ποσοστό διείσδυσης (penetration rate) που μετρά την πυκνότητα των χρηστών κινητής τηλεφωνίας στον πληθυσμό για την Κύπρο στο 13%, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτό ανέφερε σήμερα στην ομιλία του, με την οποία άρχισαν οι εργασίες της 38ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Παγκόσμια Κινητή Τηλεφωνία Global System for Mobile Communications (GSM) στη Λευκωσία, ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), Σπαρσής Μοδέστου. Υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο 71.000 πελάτες του δικτύου GSM και η ζήτηση είναι ακόμα σε ραγδαία άνοδο, ανέφερε ο κ. Μοδέστου και είπε πως το σύστημα καλύπτει σήμερα γεωγραφικά το 80% των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου, ενώ η Αρχή βελτιώνει συνεχώς το ποσοστό κάλυψης με νέες εγκαταστάσεις. Ο κ. Μοδέστου ανέφερε πως η ΑΤΗΚ προσχώρησε στο σύστημα GSM το 1993, ενώ οι πρώτες υπηρεσίες GSM προσφέρθηκαν στο νησί τον Απρίλιο του 1995. Το κυπριακό κοινό δέχτηκε την κινητή τηλεφωνία GSM με ενθουσιασμό, αφού προσφέρει μια νέα διάσταση στην ικανοποήση των αναγκών για ποιοτική επικοινωνία, οπουδήποτε, οποτεδήποτε, τόνισε. Στο μεταξύ, με επίσημο δείπνο που δόθηκε ψες στη Λεμεσό, γιορτάστηκαν τα δέκα χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού για την Παγκόσμια Τηλεφωνία GSM MoU. Χαιρετίζοντας το επίσημο δείπνο ο Πρόεδρος της ΑΤΗΚ, Μιχαλάκης Ζιβανάρης, ανέφερε ότι η επιλογή της Κύπρου για αυτό το γεγονός - ορόσημο στην ιστορία του Οργανισμού, αποτελεί τιμή για την Κύπρο.
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [07] Δηλώσεις Κληρίδη - Κοινή διακήρυξη - απαγκίστρωση

    Λευκωσία,Κύπρος,17/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ως θετική εξέλιξη αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, την εισήγηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η οποία αφορά την υπογραφή κοινής διακήρυξης για ειρηνική λύση του Κυπριακού, με την προσυπογραφή της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σχολιάζοντας την εισήγηση Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε συγκεκριμένα: "Το βλέπω σαν μία θετική εξέλιξη, εμείς πάντοτε στοχεύαμε σε μια ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά αυτό θα πρέπει να έχει και τα επακόλουθα. Εφόσον δεν θα υπάρξει στρατιωτική αναμέτρηση για τη λύση του Κυπριακού, υπάρχει σωρεία θεμάτων που απορρέουν από αυτή τη θέση και πρέπει να συζητηθούν". Αναφορικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, με τις οποίες συνέδεσε τη συμφωνία για θέματα ασφάλειας με την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι "μια ασφάλεια στην Κύπρο δημιουργεί ευρύτερη ασφάλεια, γιατί αν υπάρχει ασφάλεια δεν θα υπάρχει έκρηξη, και αν δεν υπάρχει έκρηξη, δεν θα επηρεαστεί και η γύρω περιοχή". Αυτό που έχουν κατανοήσει οι πάντες, πρόσθεσε, είναι ότι αν υπάρξει "έκρηξη" στο Κυπριακό, δεν θα αποσταθεροποιηθούν μόνο τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά μπορεί να επηρεαστεί και η περιοχή των Βαλκανίων. Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον για το Κυπριακό οφείλεται στο γεγονός ότι "έχουν συνειδητοποιήσει οι πάντες ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα νεκρό ηφαίστειο, είναι ένα ηφαίστειο, το οποίο αν εκραγεί μπορεί να αποσταθεροποιήσει και μια ευρύτερη περιοχή". Σε ότι αφορά το θέμα της προταθείσας συνάντησης για θέματα ασφάλειας μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ντενκτάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "η σωστή άποψη είναι ότι θα αρχίσουμε να συζητούμε όλα τα θέματα, το πού θα καταλήξουμε, θα εξαρτηθεί από ποιό θα είναι το περίγραμμα, στο οποίο θα καταλήξουμε για μια συνολική συμφωνία". Αναφορικά με το θέμα της απαγκίστρωσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι αυτό είναι ένα θέμα, που ήδη συζητείται από τους στρατιωτικούς.
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 19 September 1997 - 13:51:15 UTC