Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχιεπίσκοπος - Κάρτερ
  • [02] Κασουλίδης - ΗΠΑ
  • [03] Εκπρόσωπος - Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου
  • [04] Προεδρικό - Σύσκεψη για αγνοούμενους
  • [05] Εκπρόσωπος - Διάλογος για την ασφάλεια
  • [06] Οροι Ντενκτάς - Ελένη Φωκά - Φοιτητές ΑΤΙ
  • [07] Εκπρόσωπος - Στρατιωτικός Διάλογος
  • [08] Εκπρόσωπος - Δόγμα ΕΑΧ - Βάση

  • [01] Αρχιεπίσκοπος - Κάρτερ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ είχε χθες στην Ατλάντα της Γεωργίας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

    Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η συνάντηση στο Ιδρυμα Κάρτερ έγινε μέσα σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα. Οι δυο τους συναντήθηκαν και το 1979 στο Λευκό Οίκο όταν ο κ. Κάρτερ ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέθεσε στον κ. Κάρτερ την κατάσταση στην Κύπρο, όπως αυτή εξελίσσεται, αναφέροντας ότι το Κυπριακό εξακολουθεί να διέρχεται μέσα από μια δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο. Του ανέφερε ότι από τότε που είχαν συναντηθεί τα πράγματα στο νησί έχουν χειροτερέψει παρά να καλυτερεύσουν.

    Ο Μακαριότατος τόνισε στον κ. Κάρτερ ότι εξακολουθούν να παραμένουν στο νησί οι χιλιάδες των Τούρκων στρατιωτών και των εποίκων, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται κατάφωρα, οι κατεχόμενες εκκλησίες και οι ιεροί χώροι βεβηλώνονται από τους Τούρκους κατακτητές και κινδυνεύει ο χριστιανισμός και ο ελληνισμός στο νησί.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απηύθυνε έκκληση προς τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ να βοηθήσει με το δικό του τρόπο ώστε να προστατευθεί η Εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα και ο ελληνισμός της Κύπρου, από το συνεχιζόμενο εποικισμό που στοχεύει στην αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κάρτερ είπε ότι τώρα μόνο ηθική βοήθεια μπορεί να προσφέρει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι αμερικανικές προσπάθειες θα οδηγήσουν σε μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ευχήθηκε στο Μακαριότατο "όλα να πάνε καλά."

    Απαντώντας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε στον κ. Κάρτερ ότι οι ευχές δεν είναι αρκετές γιατί οι ΗΠΑ, που με τα όπλα της οποίας οι Τούρκοι εισέβαλαν στο νησί, έχουν υποχρέωση να ενεργήσουν προκειμένου τα κατοχικά στρατεύματα και οι έποικοι να αποχωρήσουν και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κύπρου, Ελλήνων και Τούρκων.

    Μετά τη συνάντηση με τον κ. Κάρτερ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε συναντήσεις με τον Επίσκοπο της περιοχής Αλέξιο, με τον Επίτιμο Πρόξενο της Κύπρου και τον Πρόξενο της Ελλάδας στην Ατλάντα καθώς και με ομογενειακούς παράγοντες.

    Ζήτησε από όλους όπως συστρατευθούν στον αγώνα για σωτηρία του ελληνισμού της Κύπρου, που αγωνίζεται για την επιβίωσή του.

    Ο Μακαριότατος επέστρεψε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, όπου παρακάθησε σε δείπνο που έδωσε προς τιμή του ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Παντελής Ηλιάδης. Παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων.

    Απόψε θα παραστεί σε δείπνο που θα δώσει προς τιμή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Νίκος Αγαθοκλέους, στο οποίο θα παραστούν και Γερουσιαστές και Βουλευτές της Νέας Υόρκης.

    Την ερχόμενη Δευτέρα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει επαφές με Αμερικανούς επισήμους και ομογενειακούς παράγοντες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [02] Κασουλίδης - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επαναβεβαιώσεις από τον Αμερικανό Πρέσβη στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ σε σχέση με τη συμφωνία για συζήτηση θεμάτων ασφαλείας μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο έλαβε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Μπριλ για να ζητήσει διευκρινήσεις και εξηγήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος είχε αναφέρει ότι "θέματα ασφάλειας σημαίνει τα πάντα, από την αποχώρηση από την πράσινη γραμμή, προσπάθεια βελτίωσης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά μήκος της πράσινης γραμμής, έως οποιαδήποτε από τα θέματα τα οποία περιλαμβάνονται κάτω από τον όρο 'ασφάλεια'."

    Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρέσβη έγινε "για να μου επαναβεβαιωθεί εκείνο το οποίο γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Τομ Μίλλερ, το οποίο μου έχει επαναβεβαιωθεί".

    Είπε ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει διασαφήνιση από πλευράς του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ "η οποία είναι συζήτηση επί όλων των θεμάτων ασφάλειας".

    Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πάντως πως καμμιά φορά οι Εκπρόσωποι μπορεί λόγω μη πλήρους ενημερώσης να λένε πράγματα που να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα.

    "Ελπίζω όμως", είπε, "ότι το θέμα αυτό θα διασαφηνιστεί σύντομα". Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος θα έλθει στην Κύπρο και με την ευκαιρία αυτή θα εγκαινιάσει τη στρατιωτική βάση στην Πάφο, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι ο ίδιος χειρίζεται τα θέματα της διπλωματίας και παρέπεμψε στους αρμοδίους για τα θέματα της άμυνας.

    Ερωτηθείς αν υπήρξαν κάποιες ενέργειες από άλλες χώρες ούτως ώστε να μην έρθουν μαχητικά αεροπλάνα από την Ελλάδα στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου και στην άσκηση "Νικηφόρος", ο ΥΠΕΞ δήλωσε κατηγορηματικά ότι "είμαστε κυρίαρχο κράτος και λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις που αφορούν τη δική μας άμυνα και εμείς είμαστε κύριοι του εαυτού μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Εκπρόσωπος - Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Απόλυτα ικανοποιημένη είναι η κυπριακή κυβέρνηση από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο καταγγέλλονται οι απειλές της Αγκυρας και του Ραούφ Ντενκτάς, ανακοίνωσε σήμερα ο Εκπρόσωπός της, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το ψήφισμα του Ευρωκοινοβυλίου καλύπτει εμπεριστατωμένα όλες τις πτυχές του Κυπριακού και τονίζει όλα τα μέτρα τα οποία επιβάλλεται να ληφθούν για να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    "Το θεωρούμε ως έναν από τα καλύτερα ψηφίσματα που εκδόθηκαν ποτέ για το Κυπριακό", παρατήρησε ο κ. Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Προεδρικό - Σύσκεψη για αγνοούμενους

    Λευκωσία,Κύπρος,19/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα των αγνοουμένων θα τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη κατά τις επαφές που θα έχει τον Οκτώβριο. Το θέμα θα τεθεί και στα Ηνωμένα Εθνη καθώς και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην επόμενη συνάντηση που θα έχει μαζί του.

    Αυτό δήλωσαν σήμερα οι Πρόεδροι των επιτροπών συγγενών αγνοουμένων, Οικονόμος Χριστόφορος και Νίκος Θεοδοσίου, ύστερα από σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου Κληρίδη.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Παγκύπριας Επιτροπής Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, της Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοουμένους και της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων.

    Συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Ηλίας Γεωργιάδης και εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας.

    Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπή Αγώνα Οικονόμος Χριστόφορος δήλωσε ότι έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα και ότι "μείναμε σύμφωνοι και θα περιμένουμε τις εξελίξεις".

    Κληθείς να πει αν κάποιες αρχές που οι επιτροπές ήθελαν να επαναβεβαιωθούν έχουν επαναβεβαιωθεί, ο πάτερ Χριστόφος απάντησε καταφατικά, αναφέροντας ότι "σε όλα όσα θέλαμε ο Πρόεδρος συμφώνησε μαζί μας πλήρως και η κυβέρνηση το ίδιο".

    Ακόμη ανέφερε ότι ο Πρόεδρος προβαίνει σε ενέργειες που είναι "σύμφωνα με εκείνα που θέλουμε εμείς και με τις απόψεις τις δικές μας συμφωνά και ο Πρόεδρος και όλοι".

    Κληθείς να πει πού επικεντρώνονται αυτές οι ενέργειες ο Οικονόμος Χριστόφορος ανέφερε ότι επικεντρώνονται στο να μην μείνει στη μέση η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το θέμα των αγνοουμένων, ενώ επεσήμανε ότι με το αίτημα των επιτροπών για διορισμό του αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στη Διερευνητική Επιτροπή "συμφωνούν και ο Πρόεδρος και οι πάντες".

    Είπε εξάλλου ότι ο Γενικός Γραμματέας οπωσδήποτε θα στείλει αντιπρόσωπο αλλά δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό.

    Εξάλλου ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου δήλωσε ότι "τα δυο ικανοποιητικά στοιχεία που είχαμε σήμερα είναι ότι γίνονται προσπάθειες για το διορισμό του τρίτου μέλους, το οποίο είναι πολύ θετικό και φαίνεται και τα Ηνωμένα Εθνη να προσπαθούν για το διορισμό και το άλλο είναι ότι και η άλλη πλευρά κάμνει ενέργειες για να είναι έτοιμη στο χρονοδιάγραμμα που τέθηκε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για ανταλλαγή πληροφοριών".

    Είπε ότι "οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για διορισμό του τρίτου μέλους σημαίνει επαναδραστηριοποίηση της Διερευνητικής Επιτροπής που σημαίνει εξατομικευμένη έρευνα όλων των υποθέσεων".

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ ότι δεν είναι απαραίτητος ο διορισμός τρίτου μέλους της Διερευνητικής, ο κ. Θεοδοσίου παρατήρησε ότι "το τρίτο μέλος δεν θα δουλέψει με τους εκπροσώπους των δυο πλευρών στη συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς, θα δουλέψει με τη Διερευνητική Επιτροπή".

    Ετσι, όπως παρατήρησε ο κ. Θεοδοσίου, μπορεί να αρχίσει να δουλεύει αυτή η επιτροπή αλλά ταυτόχρονα να έρθει το τρίτο μέλος για να συνεχίσουν οι έρευνες για όλους τους αγνοουμένους.

    Κληθείς να πει αν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα, δεδομένου ότι μετατίθεται και η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς μάλλον μετά τις επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος τον Οκτώβριο, ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι αν και οι δυο πλευρές είναι έτοιμες τέλος Σεπτεμβρίου να ανταλλάξουν τις πληροφορίες σημαίνει ότι αρχές Οκτωβρίου πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις.

    Ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Εθνη εμμένουν στη θέση τους ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια πρόοδος στο θέμα της συμφωνίας και μετά να διοριστεί το τρίτο μέλος, ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι φαίνεται ότι εμμένουν στη θέση τους.

    Παρατήρησε ωστόσο ότι "αν περιοριστεί αυτή η πρόοδος στην ανταλλαγή των πληροφοριών σημαίνει ότι δεν είναι δύσκολη η πρόοδος που ζητούν".

    Εξάλλου, ο πάτερ Χριστόφορος απαντώντας σε άλλη ερώτηση κατά πόσον οι επιτροπές ανησυχούν από το γεγονός ότι οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς θα επικεντρωθούν σε θέματα ασφάλειας και ενδεχομένως τα ανθρωπιστικά θέματα να υποβαθμιστούν, σημείωσε ότι το θέμα αυτό τέθηκε στη σύσκεψη και υπήρξε η διαβεβαίωση ότι το ένα θέμα δεν έχει καμμιά σχέση με το άλλο.

    "Εκείνα τα οποία ζητούμε τα επικροτεί και ο Πρόεδρος θα τα θέσει και φαίνεται ότι και τα Ηνωμένα Εθνη θα υπακούσουν σε αυτά τα οποία ζητούμε να γίνουν πραγματικά όπως τα ζητούμε", πρόσθεσε ο πατέρ Χριστόφορος.

    Κληθείς να πει αν υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι στην αμέσως επόμενη συνάντηση που θα έχει με το Ραούφ Ντενκτάς θα θέσει και το θέμα των αγνοουμένων, απάντησε: "Πέραν πάσης αμφιβολίας. Και θα το θέσει και στα Ηνωμένα Εθνη και στον Ντενκτάς".

    Από την πλευρά του ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος έδωσε διαβεβαιώσεις ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι πάντα για τον ίδιο θέμα προτεραιότητας και επεσήμανε ότι εξυπακούετε ότι το θέμα θα τεθεί από τον Πρόεδρο και στις επαφές που θα έχει τον Οκτώβριο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Εκπρόσωπος - Διάλογος για την ασφάλεια

    Λευκωσία,Κύπρος,19/09/1997 (ΚΥΠΕ) "Η αμερικανική πλευρά δεν αμφισβητεί το περιεχόμενο της έννοιας ασφάλεια", δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος επανέλαβε και σήμερα ότι η συμφωνία για διάλογο είναι ξεκάθαρη και δεν νοείται περιορισμός του αντικειμένου της.

    Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχετικά με τη φρασεολογία του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος έκανε αναφορά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου δεν περιορίζουν την έννοια ασφάλεια.

    "Δεν περιορίζει την έννοια της ασφάλειας, την αναλύει και δίνει όλη την ευρύτητα του περιεχομένου της", δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι θα υπάρξει και νέα δήλωση η οποία θα αποκαθιστά τα πράγματα στο σωστό τους πλαίσιο.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι έγιναν ήδη διαβήματα προς τις ΗΠΑ ως προς το τί έχει συμφωνηθεί.

    Οπως ανέφερε η κυβέρνηση εξέφρασε την άποψη ότι συμφώνησε για συνομιλίες με ανοιχτή ημερήσια διάταξη και χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    "Εχουμε ήδη τις πρώτες ενδείξεις ότι είναι σωστή η ερμηνεία που δίνουμε στο τί έχουμε συμφωνήσει," σημείωσε.

    Σε ερώτηση γιατί η Κύπρος προβαίνει σε διάβημα προς τις ΗΠΑ εάν όλα είναι ξεκάθαρα, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι από πλευράς Ντενκτάς και Τουρκίας χρησιμοποιείται φρασεολογία που ουδέποτε απετέλεσε φρασεολογία της συγκεκριμένης συμφωνίας.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ αποτελούν "εμπλεκόμενη δύναμη στο όλο θέμα".

    Ερωτηθείς εάν τα ΜΟΕ για την κυβέρνηση ανήκουν στην ιστορία, απάντησε ότι "αν στο πλαίσιο της συζήτησης για θέματα ασφάλειας επιθυμεί μια πλευρά να παρουσιάσει αυτά τα θέματα ότι συνδέονται με θέματα ασφάλειας εναπόκειται στο συνομιλητή να καθορίσει και να εκφράσει θέση αν υπάγονται στα θέματα ασφάλειας.

    Εάν υπάρχει μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο από τη φύση του να έχει στοιχεία ασφάλειας είναι θέμα το οποίο δύναται λογικά μια πλευρά να το προτείνει για συζήτηση", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι μόνο η Ε/κ πλευρά δηλώνει ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν άνευ όρων και ότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση Ολμπράιτ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η πηγή των ενδείξεων της κυβέρνησης είναι ικανοποιητική διότι είναι η επίσημη διπλωματική οδός.

    Ο κ. Χριστοφίδης εξήγησε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει τον τίτλο "θέματα ασφάλειας", στον οποίο μάλιστα αναφέρονται, Βρετανοί και Αμερικανοί, προσέρχεται στις συνομιλίες με αυτή τη θέση και ερμηνεία.

    "Συμφωνήσαμε για συνομιλίες πάνω σε θέματα ασφάλειας με ανοιχτή ημερήσια διάταξη και χωρίς όρους και προϋποθέσεις", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    "Η Δημοκρατία της Κύπρου και ο λαός της, Ε/Κ και Τ/Κ, αντιμετωπίζουν πολλούς και ποικιλόμορφους κινδύνους και φρονούμε ότι με αυτά τα δεδομένα πρέπει λογικά και καλόπιστα να εφαρμόζουμε την διασταλτική ερμηνεία και όχι τη συσταλτική όταν αναλύουμε την έννοια του αντικειμένου των συνομιλιών που είναι θέματα ασφάλειας", υπογράμμισε ο κ. Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Οροι Ντενκτάς - Ελένη Φωκά - Φοιτητές ΑΤΙ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Απαράδεκτους και εκβιαστικούς όρους προς την εγκλωβισμένη δασκάλα της Καρπασίας Ελένη Φωκά, έθεσε το κατοχικό καθεστώς, για να της επιτρέψει να μεταβεί στα κατεχόμενα.

    Η εγκλωβισμένη δασκάλα σε δηλώσεις της στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου παρεβρέθηκε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας των φοιτητών του ΑΤΙ, για συμπαράστασή της, ανέφερε ότι το κατοχικό καθεστώς της έχει διαμηνύσει πριν από λίγες μέρες, μέσω του αξιωματούχου των ΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, να αποσύρει την προσφυγή της προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να σταματήσει να εξασκεί το επάγγελμα της δασκάλας, για να της επιτρέψει να μεταβεί στο σπίτι της.

    Η κ. Φωκά επανέλαβε ότι ήρθε στις ελεύθερες περιοχές, διά μέσου της κυβέρνησης και των ΗΕ, για λόγους υγείας, ενώ σήμερα δεν προσπάθησε να μεταβεί στα κατεχόμενα, μετά τα όσα απαράδεκτα της διαμήνυσε το καθεστώς του Ντενκτάς.

    Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, οι φοιτητές του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου (ΑΤΙ) εξέφρασαν την αγανάκτησή τους ενάντια στη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων από το κατοχικό καθεστώς, σε ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, κατά την οποίαν αξίωσαν την επιστροφή της εγκλωβισμένης δασκάλας της Καρπασίας Ελένης Φωκά, στο κατεχόμενο σπίτι της.

    Εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους προς την εγκλωβισμένη δασκάλα, 300 περίπου φοιτητές του ΑΤΙ, κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες, τραγουδώντας αγωνιστικά τραγούδια και φωνάζοντας αντικατοχικά συνθήματα, πορεύθηκαν μέχρι το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, αξιώνοντας την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους και την ανθρώπινη μεταχείριση των εγκλωβισμένων.

    Οι φοιτητές επέδωσαν ψήφισμα προς το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ Κόφι Αναν, στο οποίο εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, η οποία όπως τονίζει το ψήφισμα, αποτελεί πρόκληση προς όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

    Στο ψήφισμα, οι φοιτητές επισημαίνουν την κακομεταχείριση, στην οποίαν υφίστανται οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι στερούνται στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ζητείται η άμεση εφαρμογή τους καθώς και η επιστροφή της Ελένης Φωκά, στο κατεχόμενο χωριό της.

    Από την πλευρά της, η Ελένη Φωκά μιλώντας με συγκίνηση, ευχαρίστησε τους φοιτητές για τη συμπαράστασή τους και τους κάλεσε να συνεχίσουν τον αγώνα τους, τονίζοντας ότι η "νεολαία, με διεκδίκηση, θα στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και θα αγωνιστεί για την απελευθέρωση της πατρίδας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] Εκπρόσωπος - Στρατιωτικός Διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,19/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Προβλήματα και δυσκολίες αντιμετωπίζει ο στρατιωτικός διάλογος και αναζητούνται τρόποι διεξόδου, παραδέχθηκε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο στρατιωτικός διάλογος αποτελεί παράλληλη διαδικασία και σε κάποιο στάδιο αν κριθεί επιθυμητό θα περιέλθει στα πλαίσια του διαλόγου για την ασφάλεια.

    Ερωτηθείς εάν οι δυσκολίες και τα προβλήματα εντοπίζονται σε θέματα τεχνικής ή πολιτικής, δήλωσε ότι πρόκειται για "μικτού χαρακτήρα" ζητήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Εκπρόσωπος - Δόγμα ΕΑΧ - Βάση

    Λευκωσία,Κύπρος,19/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Ολα τα προγράμματα στο χώρο της άμυνας εξελίσσονται ομαλά, όλες οι παραγγελίες που έπρεπε να γίνουν το 1997, έχουν γίνει και όλα όσα αφορούν στο ενιαίο αμυντικό δόγμα προχωρούν με ρυθμούς που κρίνονται απόλυτα ικανοποιητικοί".

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, θα εγκαινιάσει μαζί με τον Πρόεδρο Κληρίδη την αεροπορική βάση στην Πάφο, περί τα τέλη του 1997.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 19 September 1997 - 14:01:54 UTC