Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-10-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Επιτροπή Νομικών της Βουλής
  • [03] Τ/Κ - Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • [04] Μήνυμα Κλίντον προς Πρόεδρο Κληρίδη
  • [05] Αναχώρηση Προέδρου Κληρίδη - δηλώσεις
  • [06] Κύπρος - Γάλλος ΥΠΕΞ
  • [07] Συγχαρητήριο τηλεγράφημα Ελληνα Προέδρου
  • [08] Συνέδριο ομογενών
  • [09] Βρετανία - Κύπρος - ΕΕ
  • [10] ΠΣΕΚΑ - Αγνοούμενοι

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.68 (-0.48)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.26 (-0.21)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.22 (-1.56)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.61 (-0.81)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.54 (-0.05)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.27 (-0.84)
        Εμπορικές Εταιρείες                     44.04 (-3.63)
        Αλλες Εταιρείες                         59.77 (-1.03)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 352506.140
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [02] Επιτροπή Νομικών της Βουλής

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Νομοσχέδιο, με το οποίο νομιμοποιούνται κατόπιν αδείας των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εμπορικές συναλλαγές με Τουρκοκυπρίους, αλλά και με Ελληνοκυπρίους και Μαρωνίτες εγκλωβισμένους, οι οποίοι διαμένουν στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές του νησιού, άρχισε σήμερα να συζητεί η Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

    Με βάση το νομοσχέδιο, το οποίο ετοίμασε ο κ. Λουκαίδης και κατέθεσε από τον περασμένο Οκτώβριο στη Βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η κατοχή ή η διάθεση προϊόντων από τα κατεχόμενα, χωρίς άδεια, καθίσταται κακούργημα, που τιμωρείται με ποινή μέχρι και 2000 λίρες ή φυλάκιση μέχρι και 4 χρόνια ή και με τις δύο ποινές.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, προνοείται ο διορισμός από το Υπουργικό Συμβούλιο, Δημοσίου Λειτουργού ως επιθεωρητή, ο οποίος θα έχει την ευθύνη να παραχωρεί άδεια μεταφοράς και εμπορίας προϊόντων, τα οποία προέρχονται από τα κατεχόμενα.

    Η άδεια ωστόσο αυτή θα παραχωρείται υπό κάποιες προϋποθέσεις και κατόπιν ασφαλώς ενδελεχούς έρευνας, με την οποία θα διαπιστώνεται ότι τα προϊόντα αυτά δεν μεταφέρουν ασθένειες και δεν αποτελούν προϊόν, το οποίο έχει παραχθεί από την εκμετάλλευση κλεμμένων ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

    Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα υπάρξει πλήρης έλεγχος των προϊόντων και θα παταχθεί σε μεγάλο βαθμό η παράνομη συναλλαγή με τα κατεχόμενα.

    Τόνισε επίσης ότι οι Τ/Κ θεωρούνται και αυτοί θύματα της τουρκικής εισβολής και πρόθεση δεν είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός τους.

    Παραδέχθηκε όμως κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Κοινοβουλεύτική Επιτροπή ότι υπάρχουν κάποιες αδυναμίες, ενδεχομένως με την υπό προώθηση νομοθεσία.

    Πάντως κατά τη σημερινή πρώτη συζήτηση στη Βουλή, υπήρξε εντονότατος προβληματισμός και ηγέρθηκε σωρεία ερωτημάτων, από βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Νομικών.

    Εκφράστηκαν ακόμη αρκετές επιφυλάξεις από μέλη της Επιτροπής Νομικών, ενώ υπήρξε ομόφωνη τοποθέτηση, όπως κληθούν στην επόμενη συνεδρίαση, οι αρμόδιοι Υπουργοί και ο Αρχηγός της ΚΥΠ για να δώσουν περισσότερες πληροφορίες και να απαντήσουν στα ερωτήματα, που έχουν δημιουργηθεί.

    Σε δήλωσή του μετά την συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Παναγιώτης Δημητρίου υπογράμμισε τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει.

    Επεσήμανε όμως ιδιαιτέρως, ότι η νέα νομοθεσία καταργεί τον εμπορικό διαχωρισμό, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή θα διεξάγεται υπό τις πιο πάνω προϋποθέσεις και ασφαλώς με την άδεια των νομίμων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] Τ/Κ - Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανυπόφορη έχει καταντήσει η ζωή των Τ/Κ από το καθεστώς Ντενκτάς και την Αγκυρα, που για άλλη μια φορά έδειξαν ότι πραγματικός τους στόχος είναι η πλήρης αφομοίωση των κατεχομένων με την Τουρκία.

    Αξιοσημειώτη είναι η περίπτωση Τ/Κ φοιτητή, Ιμπραχήμ Ντενιζέρ, 27 ετών, από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο οποίος καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες, προκειμένου να καταγγείλει διεθνώς την παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του από τις κατοχικές δυνάμεις.

    Σχετική επιστολή του φοιτητή, προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, είχε σταλεί τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά κατασχέθηκε από το κατοχικό καθεστώς, ανοίχθηκε και ο φοιτητής συνελήφθηκε.

    Ακολούθως του αφαιρέθηκε η λεγόμενη "ταυτότητα" καθώς και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, τα οποία αργότερα του επιστράφηκαν με τον όρο ότι δεν θα ταξιδέψει.

    Η επιστολή, με μεγάλη καθυστέρηση, έφθασε στα χέρια του Διεθνούς Συνδέσμου για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο μέσω τρίτων.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Χρίστος Κληρίδης, έφθασε, πρόσφατα, στα χέρια του επιστολή στην οποία ο Ντενιζέρ απευθύνει έκκληση για βοήθεια για την απάνθρωπη μεταχείρησή του από το κατοχικό καθεστώς και την Αγκυρα.

    Στο γράμμα του προς τον κ. Κληρίδη, ο Τ/Κ έχει επισυνάψει την επιστολή προς τον Πρόεδρο Κλίντον με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 1997, στην οποία επισημαίνεται "η προσπάθεια του Αττίλα να αφομοιώσει πλήρως την Τ/κ κοινότητα με την Τουρκία, γεγονός που είναι αντίθετο με την επιθυμία των Τ/Κ να ζήσουν σε μια ενωμένη Κύπρο".

    Στην επιστολή του νεαρού Τ/Κ καταδικάζεται η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επέμβαση της Τουρκίας στο εκπαιδευτικό σύστημα, την κουλτούρα και την κοινωνική ζωή των Τ/Κ, οι οποίοι εξαναγκάζονται να λένε ότι είναι Τούρκοι.

    Καταγγέλλονται επίσης η αποικιακή συμπεριφορά της Τουρκίας, η συστηματική μετανάστευση των Τ/Κ και ο στόχος της Τουρκίας να διαλύσει την Τ/κ κοινότητα στα προσεχή έτη.

    Ο φοιτητής διαμαρτύρεται εξάλλου για την τουρκική στάση έναντι του θέματος ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Επισυνάπτεται ακόμη και απόκομμα της Τ/κ εφημερίδας "Γενί Ντουζέν" στην οποία δίνεται δημοσιότητα στο επεισόδιο.

    Ο κ. Κληρίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι με τη σειρά του απέστειλε σήμερα επιστολή στον Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, με την οποία τον καλεί να διασφαλίσει την ασφάλεια και ακεραιότητα του Τ/Κ φοιτητή καθώς και να διαβιβάσει στον Πρόεδρο Κλίντον την επιστολή του νεαρού.

    Οπως ανέφερε, αναμένει απάντηση από τον Αμερικανό Πρέσβη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [04] Μήνυμα Κλίντον προς Πρόεδρο Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση, ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να συμβάλουν στην εξεύρεση μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα, που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, με την ευκαιρία της ημέρας της ανεξαρτησίας της Κύπρου, την 1ην Οκτωβρίου.

    Στο τηλεγράφημα, ο Πρόεδρος Κλίντον αναφέρεται στους ισχυρούς δεσμούς, μεταξύ του κυπριακού και του αμερικανικού λαού, αλλά και των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

    Εκφράζει εξάλλου την ευχή, όπως οι προσπάθειες, για επίλυση του Κυπριακού, επιτύχουν, με κουράγιο και σύνεση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [05] Αναχώρηση Προέδρου Κληρίδη - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό, ιδιαίτερα η αποστρατικοποίηση της νήσου και οι απειλές της Τουρκίας, θα είναι στο επίκεντρο των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του σήμερα το απόγευμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι στη Νέα Υόρκη θα έχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν και μετά θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για μιαν έκθεση ζωγραφικής παιδιών.

    Απ' εκεί θα μεταβεί στο Στρασβούργο, όπου θα προσφωνήσει τη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και άλλους Ευρωπαίους επισήμους.

    Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Λονδίνο για δύο μέρες, για τους εορτασμούς των 75 χρόνων από την ίδρυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας εκεί και μετά θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη. Ο Πρόεδρος Κληρίδης επιστρέφει στην Κύπρο στις 14 Οκτωβρίου.

    Σε ερώτηση ποιός θα είναι ο στόχος των επαφών του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε "η προώθηση της λύσης του κυπριακού προβλήματος, ειδικά μάλιστα θα συγκεντρωθώ πάνω στο θέμα της αποστρατικοποίησης, των απειλών από την Τουρκία και άλλα θέματα που αφορούν τη λύση του προβλήματος".

    Αναφερόμενος στις δύο συναντήσεις που θα έχει με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "η μία συνάντησή μας δεν έχει σχέση με το Κυπριακό. Στη μία συνάντηση θα παρευρεθεί και ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα έρθει εκεί γι' αυτό το σκοπό".

    Είπε, επίσης, ότι θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου για συνάντηση "με εμπορικούς παράγοντες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Κύπρο".

    Σε ερώτηση σχετικά με το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα ασφαλείας, ο Πρόεδρος Κληρίδης υπενθύμισε ότι "είχαμε και οι δύο πλευρές συμφωνήσει ότι επί αυτού του θέματος δεν θα κάνουμε δηλώσεις και γι' αυτό δεν θα κάνω καμία δήλωση πάνω σ' αυτό το θέμα".

    Κληθείς να αναφέρει εάν έχει διαταχθεί έρευνα σχετικά με σκηνές που μετέδωσε ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ από τον τουρκικό σταθμό "Show TV", που πιθανόν να απεικόνιζαν την αεροπορική βάση στην Πάφο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "καμία έρευνα δεν έχει διαταχθεί".

    Είπε, επίσης, ότι δεν έχει δει τί παρουσίασε ο κ. Μπιράντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον εν λόγω δημοσιογράφο, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν δόθηκε στον Τούρκο δημοσιογράφο άδεια να εισέλθει στη βάση.

    Σε ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την ανταλλαγή προϊόντων με Τ/Κ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ήταν ανάγκη να ληφθούν ορισμένα μέτρα και τα μέτρα αυτά αφορούσαν λαθραίο εμπόριο, το οποίοι διεξάγεται μεταξύ των δύο πλευρών".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι προτίθεται εντός Νοεμβρίου να καλέσει δημοσιογραφική διάσκεψη για απολογισμό του έργου της Κυβέρνησης είτε είναι είτε δεν είναι υποψήφιος για νέα θητεία.

    Κληθείς, τέλος, να αναφερθεί στη συνεργασία του με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι είναι "λίαν καλώς".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [06] Κύπρος - Γάλλος ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ Νίκος Μπέλλος)

    Με εξαίρεση την Κύπρο, για την οποία υπάρχει δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καμιά άλλη υποψήφια χώρα δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό υποστηρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ουμπέρ Βεντρίν, σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική οικονομική εφημερίδα "La Tribune".

    Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό, οι "15" έχουν δεσμευθεί μόνο για την Κύπρο, και στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου από τις 12-13 Δεκεμβρίου, θα αποφασίσουν αν θα υιοθετήσουν ως έχει ή θα τροποποιήσουν τον κατάλογο των χωρών που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σημειώνεται ότι η Επιτροπή εισηγείται την έναρξη διαπραγματεύσεων και με την Εσθονία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβενία, αν και όπως δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση αναφορικά με τον κατάλογο.

    Ο κ. Βεντρίν υπεραμύνεται της γαλλικής πρότασης για τη δημιουργία της μόνιμης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των υποψηφίων χωρών, στην οποία, όπως είπε, θα πρέπει να περιληφθεί μαζί με τις άλλες υποψήφιες χώρες και η Τουρκία.

    Η γαλλική κυβέρνηση θα υποβάλει, όπως ανέφερε, προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Διάσκεψης αυτής, για την οποία εξέφρασε την ευχή ότι θα συνέλθει για πρώτη φορά μέσα στο 1998, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πρώτη ομάδα υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΚΝ/ΜΜ)

    [07] Συγχαρητήριο τηλεγράφημα Ελληνα Προέδρου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας και της Κύπρου, να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή από όπουδήποτε προέρχεται, τόνισε σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωσταντίνος Στεφανόπουλος, με την ευκαιρία της 37ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος ενώνονται με άρρηκτους δεσμούς και επεσήμανε ότι η διατύπωση απειλών επιβεβαιώνει την ανάγκη και την ορθότητα των στρατηγικών μας επιλογών.

    "Προσβλέπουμε", πρόσθεσε ο Ελληνας Πρόεδρος, "σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία σύμφωνα με τις επιταγές της διεθνούς νομιμότητας, να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι ο κυρπιακός λαός μπορεί να βασίζεται στην συμπαράσταση και την αλληλεγγύη ολόκληρου του ελληνικού έθνους για την ευόδωση των προσπαθειών του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [08] Συνέδριο ομογενών

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζει τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον το 13ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής ηγεσίας, που διοργανώνεται από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα και άλλες ομογενειακές οργανώσεις.

    Στο Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από διάφορες χώρες και άλλοι.

    Εχει προσκληθεί, επίσης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς, ο οποίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι θα προβάλει το δράμα των σκλαβωμένων Καρπασιτών και Μαρωνιτών και την υπόθεση της Καρπασίας, το θέμα της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και των προσφύγων.

    Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει συναντήσεις με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, Γερουσιαστές και Βουλευτές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [09] Βρετανία - Κύπρος - ΕΕ

    Λονδίνο,Βρετανία,02/10/1997 (ΚΥΠΕ Κυριάκος Τσούπρας)

    Η βρετανική κυβέρνηση επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά τη σημερινή υπογραφή της συνθήκης του Αμστερντάμ από τους Υπουργούς Εξωτερικών των "15".

    Οπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, η κυβέρνηση της χώρας "είναι δεσμευμένη από τη συμφωνία με την ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο."

    "Η προώθηση του θέματος αυτού αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη βρετανική προεδρία", τόνισε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις.

    Σημειώνεται ότι η Βρετανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Ιανουαρίου 1998 για το εξάμηνο που θα ακολουθήσει.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΝ/ΜΜ)

    [10] ΠΣΕΚΑ - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να δώσει πληροφορίες, αναφορικά με 200 Τουρκοκύπριους και 15 Ελληνοκύπριους αγνοούμενους, χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Σε σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΣΕΚΑ, ο κ. Κρίστοφερ, καλεί τους Τουρκοκύπριους να φροντίσουν από πλευράς τους, ώστε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, να ανταποκριθεί πλήρως στη συμφωνία που έγινε τον περασμένο Ιούλιο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του ιδίου και που αφορά την άμεση και ταυτόχρονη ανταλλαγή όλων των πληροφοριών για τους αγνοούμενους στην Κύπρο.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς παρατήρησε ότι η σημαντική αυτή προσπάθεια με στόχο να κλείσει ένα ανθρωπιστικό κεφάλαιο της κυπριακής τραγωδίας, καταβάλλεται σε μια κρίσιμη φάση.

    Ο κ. Αθενς ανέφερε ότι εάν αυτή η χειρονομία καλής θέλησης, εφαρμοστεί πλήρως, τότε, θα συμβάλει στην όλη προσπάθεια που γίνεται με στόχο την ειρήνη στο νησί.

    Με πρωτοστάτες τις ΗΠΑ, τα ΗΕ και την ΕΕ, η διεθνής κοινότητα καταβάλλει την ισχυρότερη προσπάθεια, εδώ και 23 χρόνια, με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Εξάλλου ο Αντριου Μανάτος, Πρόεδρος της Εθνικής Συντονισμένης Προσπάθειας, ευχαρίστησε από πλευράς του όλους όσοι συνέβαλαν στο να επικεντρωθεί και πάλι η προσοχή των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας στο θέμα αυτό, υπενθυμίζοντας την έγκριση αμερικανικής νομοθεσίας το 1994 για ενδελεχή διερεύνηση της τύχης των πέντε Ελληνο - Αμερικανών αγνοουμένων στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 2 October 1997 - 17:50:58 UTC