Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Κληρίδη - ΗΠΑ
  • [02] "Ρομάντικα" - Πυρκαγιά (2)
  • [03] Κυπριανού - Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [04] Ρομάντικα - πυρκαγιά (3)
  • [05] Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Βρυξέλλες
  • [06] Σύνδεσμος Ριζοκαρπάσου Βρετανίας - Εκδήλωση
  • [07] Αφιξη "Πρινσέσσα Βικτώρια"
  • [08] Eπιβάτες "Ρομάντικα" - δηλώσεις

  • [01] Δηλώσεις Κληρίδη - ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,04/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν είναι διαπραγματεύσιμα τα θέματα άμυνας, τόνισε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων μπορεί να ανοίξει μόνο όταν βρεθεί λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος προέβη στις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, όπου μεθαύριο Δευτέρα θα προσφωνήσει την 52η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει επίσης δύο συναντήσεις με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Μετά από συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο Αμερικανός επίσημος δήλωσε ότι οι εμπορικές σχεσεις μεταξύ επιχειρηματιών από τις δύο πλευρές θα ωφελέσουν και τις δύο πλευρές και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ανοίξει η διαχωριστική γραμμή.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεύμα που θα έχει με τον κ. Χόλμπρουκ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο Αμερικανός επίσημος έκανε την εισήγηση και στο γεύμα θα παραστεί ομάδα επιχειρηματιών "οι οποίοι ενδιαφέρονται να κάνουν επενδύσεις στην Κύπρο".

    Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί "θέλουν να γνωρίζουν τους σχετικούς Νόμους που αφορούν επενδύσεις, το τραπεζιτικό σύστημα".

    Για το σκοπό αυτό, θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν ο κ. Χόλμπρουκ έχει δώσει την εντύπωση ότι συνδέει την επικείμενη συνάντηση με τους επιχειρηματίες, με διάσκεψη που θα γίνει το Νοέμβριο και προσπάθειες να ανοίξει η διαχωριστική γραμμή στην Κύπρο για εμπόριο και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, πριν από μια λύση του Κυπριακού.

    "Εμείς έχουμε επανειλλημένα τονίσει ότι το εμπόριο μπορεί να ανοίξει όταν βρεθεί λύση του κυπριακού προβλήματος," δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια προοπτική για το θέμα της ασφάλειας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο "διάλογος αυτός θα πρέπει, για να έχει προοπτική, να καλύψει τα βασικά θέματα που εμπίπτουν στον όρο ασφάλειας. Μεταξύ αυτών, είναι φυσικά η μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων, μέσα σε ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην αποστρατικοποίηση και, ταυτόχρονα, στη δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης, η οποία θα βρίσκεται στην Κύπρο κάτω από όρους του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Αυτή η δύναμη, είπε, θα μπορεί να επεμβαίνει, αν οποιαδήποτε κοινότητα δημιουργήσει κίνδυνο για την άλλη με παράνομες ενέργειες.

    Σε ερώτηση πώς μπορεί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το θέμα των αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300 στη διαπραγματευτική διαδικασία, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε εμφαντικά: "Δεν διαπραγματευόμεθα το θέμα των πυραύλων".

    Θέματα τα οποία αφορούν την άμυνα, πρόσθεσε, "δεν είναι διαπραγματεύσιμα, εκτός μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο που θα οδηγήσει στην αποστρατικοποίηση." Αν αυτό το πλαίσιο βρεθεί, είπε, τότε ασφαλώς θα συζητηθεί το θέμα των πυραύλων.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, στην εφημερίδα "Πρωϊνή" της Νέας Υόρκης, για νέα τακτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "δεν έχουμε συγκεκριμένη ένδειξη. Είναι φυσικό, αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ήπιο κλίμα, ένα καλύτερο κλίμα, για να μπορούν οι διαπραγματεύσεις να αποδώσουν".

    Αλλά, πρόσθεσε, "εμείς δεν είχαμε ποτέ καμιά δυσκολία να δημιουργήσουμε αυτό το κλίμα, αν και η άλλη πλευρά ανταποκριθεί".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως δεν αναμένει "ότι θα υπάρχουν οποιεσδήποτε εξελίξεις, γιατί δεν θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Το είχαμε καταστήσει σαφές και στους Αμερικανούς, στους Ευρωπαίους και στους Βρετανούς ότι θα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε μέχρι τον Οκτώβρη. Από τον Οκτώβρη και εκεί είναι προεκλογική περίοδος και δεν είναι περίοδος που μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις", είπε.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στις επαφές που θα έχει στη Νέα Υόρκη για την προώθηση του Κυπριακού προβλήματος.

    Θα έχει συνάντηση με το Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην οποία θα συζητήσουν επίσης ανθρωπιστικά θέματα, είπε, όπως το θέμα των αγνοουμένων, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις ως προς το τί πρέπει να γίνει για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] "Ρομάντικα" - Πυρκαγιά (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,04/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ασφαλείς είναι όλοι οι επιβάτες του υπό κυπριακή σημαία κρουαζιερόπλοιου "Ρομάντικα", στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά νωρίς σήμερα το πρωί, ενώ βρισκόταν 55 ναυτικά μίλια νοτίως των ακτών της Κύπρου.

    Στο πλοίο, το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 6.15 το πρωί, δεκαπέντε λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, επέβαιναν 487 επιβάτες και 186 μέλη του πληρώματος.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των βρετανικών Βάσεων, Μέρβιν Τζόουνς, η πυρκαγιά ξέσπασε από το μηχανοστάσιο του πλοίου, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να το εγκαταλείψουν με ασφάλεια, με τη χρήση σωστικών λέμβων.

    Στην περιοχή κατέφθασαν, άκατοι της Λιμενικής Αστυνομίας μαζί με ελικόπτερο, καθώς και δύο ελικόπτερα των βρετανικών Βάσεων, τα οποία μετέφεραν αρκετούς από τους επιβαίνοντες τόσο στο επιβατικό πλοίο "Πρινσέσσα Βικτόρια", που κατευθύνθηκε για βοήθεια στην περιοχή, όσο και στο βρετανικό πολεμικό πλοίο "Tristram", που βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή, κοντά στο φλεγόμενο πλοίο.

    Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των Βάσεων, οι Βρετανοί αποστέλλουν προς το φλεγόμενο πλοίο πυροσβέστες, ενώ διαβεβαίωσε ότι κανείς από τους επιβάτες ή το πλήρωμα του πλοίου δεν διατρέχει κίνδυνο.

    Η πυρκαγιά στο κρουαζιεπόπλοιο "Ρομξάντικα" ξέσπασε γύρω στις 6.00 το πρωί, ενώ το πλοίο κατευθυνόταν από το αιγυπτιακό λιμάνι του Πορντ - Σάιντ στη Λεμεσό.

    Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας "Πάρανταϊς Τουρς" επιβεβαίωσαν ότι κανένας επιβάτης ή μέλος του πληρώματος δεν διατρέχει κίνδυνο. Πρόσθεσε ότι είναι καθ' οδόν προς το λιμάνι Λεμεσού, όπου αναμένονται γύρω στις 1.00 μετά το μεσημέρι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [03] Κυπριανού - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Λευκωσία,Κύπρος,04/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η συνεχιζόμενη τραγωδία της Κύπρου αποτελεί μια κλασική πια περίπτωση κατάφωρης παραβίασης και των στοιχειοδέστερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνεχίζεται για περισσότερα από 23 χρόνια".

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, κηρύσσοντας τις εργασίες Διεθνούς Συνεδρίου για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής και κατοχής, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο εκτοπισμός 200 περίπου χιλιάδων συμπατριωτών μας, δημιούργησε οικονομικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα, ενώ βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως της δικίνησης, ιδιοκτησίας και εγκατάστασης παραβιάζονται καθημερινά και η ανασφάλεια εντείνεται, από τους εξοπλισμούς και την παρουσία του κατοχικού στρατού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, επεσήμανε τέλος, ότι "αποτελεί ντροπή, για την πολιτισμένη ανθρωπότητα, η ανοχή επιδρομέων του τύπου αυτού της τουρκικής επιδρομής κατά της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Ρομάντικα - πυρκαγιά (3)

    Λευκωσία,Κύπρος,04/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ενώ αναμένεται να φθάσουν στο λιμάνι Λεμεσού λίγο μετά το μεσημέρι οι επιβάτες και το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου "Ρομάντικα", το οποίο καίγεται γύρω στα 7Ο ναυτικά μίλια στα ανοικτά νοτίως της Λεμεσού, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κρουαζιερόπλοιο πιθανό να βυθιστεί.

    Η φωτιά ξέσπασε τις πρωϊνές ώρες και αμέσως άρχισε η εκκένωση του πλοίου με ασφαλή επιβίβαση των 487 επιβατών και των 186 μελών του πληρώματός του σε σωστικές λέμβους και αμέσως μετά σε βρετανικό στρατιωτικό πλοίο, που βρισκόταν στην περιοχή. Στη συνέχεια, οι επιβάτες και το πλήρωμα μεταφέρθηκαν στο κρουαζιερόπλοιο "Πρινσέσσα Βικτώρια", που επίσης έπλεε στη θαλάσσια περιοχή.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πλοίο βρίσκονταν 225 Ρώσοι επιβάτες, 120 Βρετανοί, 34 Ούγγροι, 22 Σουηδοί, 21 Ολλανδοί, 18 Γερμανοί και μικρότερος αριθμός επιβατών από την Πολωνία και Νορβηγία. Του "Ρομάντικα" επέβαιναν επίσης έξι Κύπριοι. Κανένας από τους επιβάτες ή το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε ή αγνοείται.

    Πριν από λίγο απομακρύνθηκαν ο καπετάνιος του καιγόμενου πλοίου και τέσσερις αξιωματικοί, οι οποίοι μαζί με πυροσβέστες των βρετανικών Βάσεων που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στην περιοχή και προσπαθούσαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά και να σώσουν το σκάφος.

    Εχουν όλοι επιβιβαστεί σε βρετανικό πλοίο που βρίσκεται στην περιοχή. Κοντά στο φλεγόμενο πλοίο βρίσκεται επίσης ένα ρυμουλκό και οι δύο άκατοι της Λιμενικής Αστυνομίας που έπλευσαν εκεί, καθώς και ελικόπτερα των βρετανικών Βάσεων.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, το κρουαζιερόπλοιο έχει υποστεί κλίση 30 μοιρών και αρμόδιοι ανέφεραν ότι αναμένεται να βυθιστεί σε λίγες ώρες.

    Στη Λεμεσό έχουν τεθεί σε επιφυλακή, για προληπτικούς λόγους, το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, με βάση την πληροφόρηση την οποία ο ίδιος είπε ότι είχε, ανέφερε ότι η φωτιά άρχισε από ηλεκτρονικό πίνακα στο μηχανοστάσιο του πλοίου. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πληροφορία ότι η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα.

    Ο κ. Ιεροδιακόνου είπε ότι το πλοίο ήταν πλήρως ελεγμένο και τηρούσε τις προδιαγραφές ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι το "Ρομάντικα" είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν προβλήματα τα οποία, ωστόσο, αφορούσαν τις αποχετεύσεις του.

    Σύμφωνα με τον καπετάνιο του κρουαζιερόπλοιου "Πρινσέσσα Βικτώρια", Γιάννη Παπαδόπουλο, στο πλοίο του επιβιβάστηκαν με ασφάλεια 475 επιβάτες και 180 μέλη του "Ρομάντικα", ενώ μεταφέρει και 468 δικούς του επιβάτες και πλήρωμα 231 ατόμων.

    Πρόσθεσε ότι αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι Λεμεσού γύρω στις 1.00 μετά το μεσημέρι.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [05] Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Βρυξέλλες

    Λευκωσία,Κύπρος,04/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, οι σχέσεις Κύπρου και ΕΕ, οι πρόσφατες απευθείας συνομιλίες, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων και το έγγραφο "Agenda 2000", είναι μερικά από τα θέματα, που θα απασχολήσουν τη 12η Σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες από τις 6 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.

    Για το σκοπό αυτό, μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες, αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο και το Συμπρόεδρο της ΜΚΕ, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Αναφορικά με την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο και τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κύπρου, τη Σύνοδο θα προσφωνήσουν, ο Ολλανδός Επίτροπος για Εξωτερικές Σχέσεις Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ο εκπρόσωπος της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας του Συμβουλίου και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] Σύνδεσμος Ριζοκαρπάσου Βρετανίας - Εκδήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,04/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, πραγματοποιούν σήμερα και αύριο, μέλη του Συνδέσμου Ριζοκαρπάσου Βρετανίας.

    Η εκδήλωση, άρχισε σήμερα στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή την ίδια ώρα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] Αφιξη "Πρινσέσσα Βικτώρια"

    Λευκωσία,Κύπρος,04/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ασφαλείς, έφθασαν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου "Ρομάντικα", το οποίο καίγεται 70 ναυτικά μίλια ανοικτά της Λεμεσού.

    Το "Πρινσέσσα Βικτώρια", στο οποίο είχαν επιβιβαστεί οι επιβάτες και το πλήρωμα του "Ρομάντικα", έφθασε στις 1.15μ.μ. περίπου στο λιμάνι της Λεμεσού.

    Στο λιμάνι βρίσκονται συγγενείς και φίλοι για να τους υποδεχθούν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Eπιβάτες "Ρομάντικα" - δηλώσεις

    Λεμεσός,Κύπρος,04/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου "Ρομάντικα", το οποίο καίγεται 70 ναυτικά μίλια ανοικτά της Λεμεσού, δηλώνουν ότι δεν υπήρξε πανικός ανάμεσά τους όταν εκδηλώθηκε η φωτιά στο πλοίο τα ξημερώματα.

    Ωστόσο, πολλοί ξένοι επιβάτες, οι περισσότεροι Βρετανοί, αρνούνται να αποβιβαστούν από το "Πρινσέσσα Βικτώρια", το οποίο τους περισυνέλεξε και ζητούν να έλθουν σε επαφή με αντιπρόσωπο από τις εδώ πρεσβείες τους.

    Παρόλο που στο λιμάνι Λεμεσού επικρατεί χαώδης κατάσταση και δυσκολεύεται το έργο των δημοσιογράφων, εντούτοις μερικοί επιβάτες του "Ρομάντικα" δήλωσαν ότι το πλήρωμα τους φώναξε να ξυπνήσουν μετά τις πέντε το πρωί, χωρίς ωστόσο να τους αναφέρουν το λόγο, προφανώς για να μην προκληθεί πανικός.

    Στη συνέχεια έμαθαν για τη φωτιά και είδαν τις σωστικές λέμβους να κατεβαίνουν.

    Κύπρια η οποία επέβαινε στο πλοίο δήλωσε ότι ήταν "πολύ άσχημη εμπειρία", ενώ άλλος Κύπριος επιβάτης είπε ότι είδαν τις σωστικές λέμβους και πήδηξαν μέσα σ' αυτές.

    Βρετανίδα επιβάτης είπε ότι "δεν υπήρξε πανικός". Αρχισε η φωτιά και μας είπαν να εγκαταλείψουν το πλοίο, πρόσθεσε.

    Οι επιβάτες του "Ρομάντικα" άρχισαν να αναχωρούν με λεωφορεία για τα ξενοδοχεία τους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 4 October 1997 - 13:02:49 UTC