Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-10-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Δηλώσεις Χέντερσον στην "Γκάρντιαν"
  • [03] Χριστόφιας - Ταλάτ
  • [04] Ρομάντικα - έσβησε η φωτιά
  • [05] Εισηγήσεις στη "Ναυτική Κύπρος 1997"

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.13 (-0.38)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.85 (+0.13)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.80 (-0.54)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.18 (-0.97)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.86 (-1.81)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.80 (+0.03)
        Εμπορικές Εταιρείες                     44.29 (-1.90)
        Αλλες Εταιρείες                         59.02 (-1.78)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 536150.090
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] Δηλώσεις Χέντερσον στην "Γκάρντιαν"

    Λονδίνο,Βρετανία,07/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη όπως η Τουρκία ασκήσει πιέση προς τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για να αλλάξει τη στάση του και να αρχίσει εποικοδομητικές συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, επεσήμανε ο Ντάγκ Χέντερσον, υφυπουργός για θέματα Ευρώπης στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Σε άρθρο που δημοσίευσε πρόσφατα η διεθνής έκδοση της "Γκάρντιαν", ο κ. Χέντερσον ανέφερε ότι προγραμματίζεται μια μεγαλειώδης έναρξη όταν η Βρετανία αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ερχόμενο εξάμηνο.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Βασίλισσα Ελισάβετ θα παραθέσει μια πλούσια δεξίωση για 30 περίπου αρχηγούς Κυβερνήσεων στο Λονδίνο τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

    Ο Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα προεδρεύει της διάσκεψης στην οποία θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Σλοβενία και την Εστονία.

    Παράλληλα, ο κ. Χέντερσον θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στις χώρες της Βαλτικής και την Τουρκία, οι οποίες δεν έχουν περιληφθεί μέσα στις χώρες για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Οπως γράφει το δημοσίευμα, "η Βρετανία, φοβούμενη μήπως αρχίσει μια νέα διαχωριστική γραμμή στην Ευρώπη, θέλει να καθησυχάσει την Τουρκία - η οποία θα περάσουν χρόνια για να είναι σε θέση να πληροί τα κριτήρια για ένταξη - για τις προοπτικές της στο μέλλον και παράλληλα να εξασφαλίσει πρόοδο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο Κυπριακό".

    "Θα πρέπει να καλοπιάσουμε την Τουρκία για να συνεργαστεί πάνω σε αυτά τα θέματα, και το κυριότερο, να πετύχουμε κάποια πρόοδο στο Κυπριακό", είπε ο Βρετανός αξιωματούχος.

    Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι ο τρόπος είναι να λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη η Τουρκία. "Ανοίγει το δρόμο και για άλλα οφελήματα," πρόσθεσε.

    "Αλλά, αν δεν συνεργαστούν πάνω σε άλλα θέματα και δεν πιέσουν τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να αρχίσει να συνομιλεί με ουσιαστικό τρόπο για το Κυπριακό, θα υπάρχουν πολλά άτομα που θα είναι δυσαρεστημένα, ανάμεσα στα οποία και εμείς", τόνισε ο κ. Χέντερσον.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [03] Χριστόφιας - Ταλάτ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε κοινές διαπιστώσεις σε σειρά θεμάτων κατέληξαν το ΑΚΕΛ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

    Οπως δήλωσε ύστερα από τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας "τα δύο κόμματα παραμένουν πιστά στη θέση ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο με ειρηνικό τρόπο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η Κύπρος να επανενωθεί κάτω από την ομπρέλα της ομοσπονδίας".

    Επίσης τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι βρισκόμαστε τώρα πιό κοντά στη διχοτόμηση της Κύπρου, τάσσονται υπέρ της αύξησης των επαφών μεταξύ Ε/κ και Τ/κ κομμάτων και υποστηρίζουν εμφαντικά την ανάγκη προώθησης της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων σε όλα τα επίπεδα.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, κοινή είναι και η διαπίστωση ότι "εφόσον αρχίσουν οι συνομιλίες για την ένταξη, (της Κύπρου στην ΕΕ) πρέπει να βρεθεί τρόπος οι Ε/Κ και οι Τ/Κ να εκπροσωπούνται στην πορεία του ενταξιακού διαλόγου".

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε, ότι "ούτε η μία, ούτε η άλλη πλευρά, βρήκε τη μαγική φόρμουλα γι' αυτή την εκπροσώπηση", εκφράζοντας την επιθυμία του ΑΚΕΛ να βρεθεί.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι το κόμμα του πιστεύει ότι θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζοντας την ευχή η τελική κατάληξη των ενταξιακών, να συνοδευτεί με μια ειρηνική, δίκαιη και βιώσιμη λύση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [04] Ρομάντικα - έσβησε η φωτιά

    Λάρνακα,Κύπρος,07/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εχουν κατασβεστεί όλες οι εστίες φωτιάς στο κρουαζερόπλοιο Ρομάντικα, ωστόσο, στην περιοχή εξακολουθούν να παραμένουν άνδρες την πυροσβεστικής υπηρεσίας για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της φωτιάς.

    Παράλληλα, έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να παρεμποδοστεί ρύπανση της θάλασσας σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου.

    (ΚΥΠΕ/ΧΣ/ΚΚ/ΜΧ)

    [05] Εισηγήσεις στη "Ναυτική Κύπρος 1997"

    Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με εισηγήσεις συνεχίστηκαν σήμερα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία οι εργασίες του συνεδρίου "Ναυτική Κύπρος 1997".

    Στην ομιλία του, ο πρώην Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου, Κλάους Ολντερντόφ, είπε ότι η Κύπρος είναι σήμερα πατρίδα αρκετών επιτυχημένων πλοιοκτητριών και διαχειριστριών εταιρειών πλοίων.

    Πρωταρχικός σκοπός του συμβουλίου είναι η εξύψωση του ονόματος του κυπριακού στόλου και της σημαίας της Κύπρου καθώς και η υποστήριξη των τοπικών ναυτιλιακών αρχών στην υιοθέτηση των απαραίτητων εκείνων μέτρων που θεωρούνται αναγκαία ώστε η Κύπρος να διατηρεί μια ψηλή θέση ανάμεσα στα παραδοσιακά ναυτικά κράτη.

    Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά τη διάρκεια των ενταξιακών συνομιλιών η Κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις απαραίτητες συνθήκες ώστε η ανοδική πορεία της κυπριακής ναυτιλίας να συνεχιστεί.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Louis Cruise Lines, Κωστάκης Λοϊζου, αναφέρθηκε στην αύξηση, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, στον αριθμό πλοίων αναψυχής καθώς και στον αριθμό των παραθεριστών που προτιμούν τις θαλάσσιες κρουαζιέρες ιδίως μετά το άνοιγμα από τη Ρωσία.

    Πρόσθεσε ότι οι μελλοντικές προοπτικές θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική κατάσταση και τη σταθερότητα που θα επικρατήσει στον κόσμο και ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν αύριο και θα ολοκληρωθούν με διάσκεψη Τύπου που θα δώσει ο Πρόεδρος του συνεδρίου, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, Βάσος Πύργος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 7 October 1997 - 17:46:40 UTC