Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-10-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σουηδή ΥΠΕΞ - πρόγραμμα
  • [02] Αφιξη Τσοχατζόπουλου
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - άφιξη στην Αθήνα
  • [04] Μαρκίδης - γνωμοδότηση - ΕΕ
  • [05] Αφιξη Τσοχατζόπουλου (2)
  • [06] Συνάντηση Τσοχατζόπουλου - Κυπριανού
  • [07] Τσοχατζόπουλος - Επιτροπή Βουλής
  • [08] Τσοχατζόπουλος - Αρχιεπίσκοπος

  • [01] Σουηδή ΥΠΕΞ - πρόγραμμα

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει αύριο το μεσημέρι στην Κύπρο η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Λένα Χέλμ - Βάλεν.

    Την Τετάρτη, στις 8.30 το πρωί, η κ. Χελμ - Βάλεν θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στις 9 τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Στις 10.30 το πρωί, η κ. Χελμ Βάλεν θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμή της το ίδιο βράδυ.

    Εξάλλου, την Πέμπτη, στις 9 το πρωί, η κ. Χελμ Βάλεν θα έχει δεύτερη συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη και θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Τη Σουηδή Υπουργό θα συνοδεύουν αξιωματούχοι του σουηδικού ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] Αφιξη Τσοχατζόπουλου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την αισιοδοξία ότι το 1998 θα μπορεί να είναι η χρονιά των μεγάλων θετικών αλλαγών στο Κυπριακό εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά την άφιξή του στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου έφθασε με μεταγωγικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι ότι μεταφέρει από την Ελλάδα μήνυμα συμπαράστασης και σιγουριάς, επισημαίνοντας ότι "το μέλλον είναι κοινό, η Ελλάδα είναι κοντά στην Κύπρο".

    Είπε, εξάλλου, ότι Ελλάδα και Κύπρος "έχουμε μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να πετύχουμε η επόμενη χρονιά να είναι η χρονιά των μεγάλων θετικών αλλαγών για το κυπριακό θέμα".

    Αναφερόμενος τη στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και την επιβεβαίωση στην πράξη της κοινής αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, ως δύο ανεξάρτητων δημοκρατικών κρατών του ΟΗΕ, με σκοπό να αντιμετωπισθεί η κοινή απειλή, ο κ. Τσοχαρζόπουλος τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς "ούτε να μας αμφισβητήσει ούτε να αμφισβητήσει τη σταθερή πορεία και το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα προς το οποίο κινούμαστε".

    Πρόσθεσε επίσης ότι αυτό το μήνυμα στηρίζεται στο γεγονός ότι έρχεται στην Κύπρο από τη Μακεδονία, όπου ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, με τη συμμετοχή 14 χωρών, η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση που έγινε στο Αιγαίο αυτή την περίοδο.

    Ο Ελληνας Υπουργός είπε ότι η άσκηση διεξήχθη "με πλήρη επιτυχία, ευστοχία κι αποτελεσματικότητα, με συντονιστικό ρόλο μεταξύ των 14 χωρών της πρώτης στρατιάς του ελληνικού στρατού, αποκτώντας έτσι ένα πιστοποιητικό βεβαιότητας ότι η Ελλάδα, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας συμβάλλει καθοριστικά στο να προστατευθεί η συνολική ασφάλεια την οποία απαιτούν οι λαοί της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής στην οποία ανήκουμε".

    "Επομένως", είπε, "με αυτή τη βεβαιότητα για το ρόλο που έμπρακτα μπορούμε να προσφέρουμε σε όλη την περιοχή μαζί με τις άλλες χώρες, αισθανόμαστε ακόμη πιο σταθεροί, ακόμη πιο βέβαιοι ότι μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία θα διανύσουμε με επιτυχία τον κοινό δρόμο που έχουμε μπροστά μας".

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, ο οποίος υποδέκτηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στο αεροδρόμιο, δήλωσε ότι η επίσκεψη στην Κύπρο του Ελληνα Υπουργού, με την ευκαιρία της άσκησης Νικηφόρος, "αποδεικνύει ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου συνεχίζεται, ενισχύεται και δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις ώστε οι σχεδιασμοί των Υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου να συνεχίζονται όπως είχαν σχεδιαστεί".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - άφιξη στην Αθήνα

    Αθήνα,Ελλάδα,13/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ, Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης καταδίκασε τις μαζικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και εξέφρασε την ικανοποίησή του "γιατί η ελληνική αεροπορία ανταποκρίθηκε πλήρως".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλούσε κατά την άφιξή του στην Αθήνα, σήμερα το απόγευμα, μετά την περιοδεία του στις ΗΠΑ, το Στρασβούργο και το Λονδίνο.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης αύριο θα ενημερώσει τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τις συνομιλίες που είχε, στο πλαίσιο της περιοδείας του, και για τις εκτιμήσεις του από τις συνομιλίες αυτές.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες μαζικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροσκάφη ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε "τις καταδικάζω αλλά χαίρω γιατί η ελληνική αεροπορία ανταποκρίθηκε πλήρως".

    Εξάλλου κληθείς να πει εάν αυτές οι παραβιάσεις δεν αποτελούν πλέον επίδειξη ισχύος αλλά κάτι περισσότερο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι έχει επιδειχθεί και η δική μας ισχύ μέσω του ενιαίου αμυντικού δόγματος "το οποίο λειτούργησε όπως αναμέναμε να λειτουργήσει".

    Οσον αφορά την επίσκεψη του Απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην Αγκυρα και κληθείς να πει αν αυτή σχετίζεται με παρέμβαση των ΗΠΑ για να πέσουν οι τόνοι στη διάρκεια των ασκήσεων, ο Πρόεδρος απάντησε: "Οχι δεν είναι αυτό".

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι γνωρίζει το σκοπό του ταξιδιού του κ. Χόλμπρουκ και πως "δεν είναι για να εκτονωθεί η κατάσταση. Είναι ουσιαστικής σημασίας", τόνισε χωρίς ωστόσο να επεκταθεί.

    Επανέλαβε ωστόσο ότι γνώριζε για την επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Αγκυρα αλλά, όπως είπε, είχε δεσμευθεί έναντι του Αμερικανού αξιωματούχου να μην ανακοινώσει ο ίδιος οτιδήποτε.

    Στο αεροδρόμιο στην Αθήνα τον Πρόεδρο Κληρίδη υποδέχθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Χαράλαμπος Χριστοφόρου.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύουν στην ελληνική πρωτεύουσα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Στην Αθήνα βρίσκεται επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΜΧ)

    [04] Μαρκίδης - γνωμοδότηση - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υφίσταται κανένα νομικό εμπόδιο στην επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη συνγνωμοδότηση τριών κοφυφαίων καθηγητών διεθνούς Δικαίου.

    Οπως ανέφερε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης η γνωμοδότηση είναι συντεταγμένη κατά τρόπο "αυστηρά νομικό" και καταδεικνύει και αποδεικνύει "πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε και έχει το δικαίωμα να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση."

    Τη γνωμοδότηση, η οποία κυκλοφορεί ταυτόχρονα σε τρεις γλώσσες, ετοίμασαν ο καθηγητής James Crawford του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο Gerhard Hafner του Πανεπιστημίου της Βιέννης και ο Alain Pellet του δεκάτου Πανεπιστημίου των Παρισίων, όλοι μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι τρεις διενθνολόγοι τονίζουν ότι η ΚΔ αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και ουδεμία άλλη οντότητα εντός Κύπρου αναγνωρίζεται ως κράτος, ως κυβέρνηση κράτους ή ως έχουσα οιουδήποτε βαθμού χωριστό νομικό καθεστώς ή προσωπικότητα στη διεθνή αρρένα.

    "Σκοπός της γνωμοδότησης ήταν η αυθεντική και αντικειμενική ερμηνεία των Συνθηκών και των διατάξεων του Συνταγμάτος του 1960 προς διαπίστωση κατά πόσο η Κύπρος είχε ή δεν είχε το δικαίωμα να υποβάλει την αίτηση ένταξης και κατά πόσο έχει ή δεν έχει το δικαίωμα να επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ," είπε ο κ. Μαρκίδης.

    Στη γνωμοδότηση αναλύονται εκτεταμένα τρεις διατάξεις των Συμφωνιών του 1959/60 σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η γνωμοδότηση συμπεραίνει ότι η υποχρέωση που αναφέρεται σε μη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν όλω ή εν μέρει, σε πολιτική ή οικονομική ένωση με οποιοδήποτε κράτος δεν παρεμποδίζει την ΚΔ να γίνει μέλος της ΕΕ αφού το σχετικό Αρθρο της Συνθήκης Εγγυήσεως απαγορεύει την ένωση με άλλο κράτος και όχι με ομάδα κρατών, όπως είναι η ΕΕ.

    Αναφέρει επίσης ότι η δυνατότητα αρνησικυρίας που περείχε το Αρθρο 50 του Συντάγματος της ΚΔ και αφορούσε τον Αντιπρόεδρο δεν μπορεί να ασκηθεί αφού τώρα δεν υπάρχει άτομο που να κατέχει και να ασκεί το ρόλο του Αντιπροέδρου.

    Οσον αφορά τη ρήτρα του Συντάγματος για παραχώρηση του στάτους του μάλλον ευνοούμενου κράτους στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις σε σχέση με "πάσαν συμφωνίαν οποασδήποτε φύσεως", η γνωμοδότηση τονίζει ότι η ρήτρα δεν παρεμποδίζει την ΚΔ από του να υπογράψει συμφωνίες που παρέχουν πλεονεκτήματα σε τρίτες χώρες.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι ο τρόπος αξιοποίησης της γνωμοδότησης θα αποφασισθεί από την κυβέρνηση, σημειώνοντας και το ενδεχόμενο διοχέτευσης της γνωμοδότησης μέσω του διεθνούς διαδικτύου Internet.

    Σε παρατήρηση ότι η επιχειρηματολογία για τη γνωμοδότηση των Τούρκων επί του ιδίου θέματος εστιάζεται στο γεγονός ότι η ΚΔ δεν υφίσταται ως ήταν το 1960, ο κ. Μαρκίδης υπογράμμισε ότι η ΕΕ αναφέρει σαφώς στη δική της γνωμοδότηση για την αίτηση της Κύπρου ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυβέρνηση της ΚΔ ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση που υπέβαλε αίτηση εκ μέρους ολόκληρου του νησιού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [05] Αφιξη Τσοχατζόπουλου (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι "η Τουρκία εκ των πραγμάτων έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια, άλλοτε περισσότερο έντονα, άλλοτε λιγότερο έντονα, ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας", διότι με μια σειρά από ενέργειές της "αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο, αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις και ούτε λίγο ούτε πολύ διεκδικεί ανατροπή του στάτους κβο στο Αιγαίο".

    "Επιπλέον", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, "είναι υπόλογη της συνεχιζόμενης εισβολής και κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράνομα, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, βρίσκεται ακόμα ως δύναμη κατοχής στη βόρεια Κύπρου και είναι απολογούμενη στη διεθνή κοινή γνώμη".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι οι απειλές της Τουρκίας για χρήση βίας "δεν έχουν τίποτε άλλο να επιδιώξουν, παρά τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι αυτό είναι παράνομο κι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, το οποίο "τσαλαπατά με τις σαράντα χιλιάδες στρατεύματα που βρίσκονται" στην Κύπρο.

    Η Κύπρος, είπε, διεκδικεί το δίκαιό της και μέσα "στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα την υποστήριξή της να γίνει σεβαστό το δικαίωμα ανεξαρτησίας, το δικαίωμα όλοι οι κάτοικοι αυτού του νησιού να μπορέσουν να ζήσουν σε μιαν ενότητα, το δικαίωμα να εφαρμοστούν τα ίδια δικαιώματα σε όλους τους Κυπρίους".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι "διερωτάται κανείς με ποιό δικαίωμα η Τουρκική Δημοκρατία απείλησε και υπέγραψε συμφωνητικό με εκπροσώπους της Τ/κ μειονότητας για ένταξη της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία, σε περίπτωση κατά την οποία προχωρήσει και γίνει πράξη η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση", τη στιγμή που η ίδια η Τουρκία "αρνείται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε εκατομμύρια Κούρδους πολίτες στη χώρα της".

    Σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες ότι υπήρξαν τουρκικές παρενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης του κ. Τσοχατζόπουλου προς την Κύπρο, ο Ελληνας Υπουργός είπε ότι "στις κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Κύπρου, που γίνονται κάθε χρόνο, έχουμε αυξημένες παρενοχλήσεις από τη μεριά της τουρκικής αεροπορίας στο χώρο μεταξύ Κρήτης, Ρόδου και Κύπρου".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι οι παρενοχλήσεις αυτές "εντάσσονται σ' αυτή την επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας".

    Τόνισε, ακολούθως, ότι "η απάντησή μας είναι σαφής: Ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα διασφάλισαν την αποτροπή, διασφάλισαν την εκδίωξη των τουρκικών αεροπλάνων και κατά τα άλλα οι ασκήσεις μας προωθούνται και υλοποιούνται κανονικά, δεν πρόκειται κανένας ούτε να αποπροσανατολίσει ούτε να επηρεάσει την εξέλιξη των ασκήσεων".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαβεβαίωσε ότι τα σχέδια της Τουρκίας "δεν θα περάσουν. Είμαστε αρκετά δυνατοί να το εγγυηθούμε".

    Είπε, επίσης, ότι διερωτάται κανείς γιατί αυτή η επιθετικότητα, λέγοντας ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι και ότι "εμείς παίρνουμε την πλέον αγαθή - πιθανώς έχουν ανάγκη εξάσκησης οι Τούρκοι πιλότοι" - και πρόσθεσε ότι "δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Είμαστε διατεθειμένοι να ενεργήσουμε ως εκπαιδευτές τους σ' αυτή την περίπτωση".

    Τέλος, τόνισε ότι οι Τούρκοι "εκτίθενται με τέτοιου είδους συμπεριφορές" διεθνώς.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Συνάντηση Τσοχατζόπουλου - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η συνεργασία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με την Εθνική Φρουρά μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα της κοινής άμυνας Ελλάδας και Κύπρου ενάντια στον κοινό εχθρό, την Τουρκία.

    Αυτό τόνισε μιλώντας σήμερα μετά από συνάντηση μισής περίπου ώρας με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, αργά το απόγευμα στη Λευκωσία.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει τον κ. Κυπριανού για τις προσπάθειες "που καταβάλλουν οι ένοπλες δυνάμεις να προσφέρουν στην διασφάλιση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή που ανήκουμε με σημαντικές πρωτοβουλίες και στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανανέωσης των ιδίων των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας".

    Παράλληλα, όπως είπε, τόνισε "το άριστο της συνεργασίας που υπάρχει με την Εθνική Φρουρά της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Ακόμη υπογράμμισε ότι "από τις ασκήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο 'Νικηφόρος και Τοξότης' αυτή η συνεργασία είναι τέτοιας ποιότητας που μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα της κοινής άμυνας Ελλάδας και Κύπρου ενάντια στην κοινή απειλή η οποία προέρχεται από τη γείτονα Τουρκία έτσι ώστε να μπορέσουμε να στείλουμε το κατάλληλο μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι δεν είναι η περίοδος που είναι αποδεκτές τέτοιου είδους αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές ή απειλές χρήσης βίας".

    "Το μόνο το οποίο συμφέρει τελικά στους λαούς της περιοχής είναι διάλογος, αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου των διεθνών οργανισμών, των προτάσεων από οπουδήποτε και αν προέρχονται ώστε στην προοπτική της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανοίξει σταθερά ένας δρόμος για το μέλλον", είπε ο Ελληνας Υπουργός.

    Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον κ. Τσοχατζόπουλο πολύ ενδιαφέρουσα.

    "Οι θέσεις είναι ξεκάθαρες και δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία" δήλωσε ο κ. Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι όχι μόνον ισχύει το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αλλά πρέπει συνεχώς να ενισχύεται γιατί η αποτελεσματική άμυνα αποτελεί μια από τις πιο βασικές προϋποθέσεις για να συνεχιστεί ο αγώνας με δυνατότητες επιτυχίας.

    Προσδιόρισε εξάλλου ως άλλες προϋποθέσειες τη "δεδομένη συμπαράταξη της Ελλάδος σε όλους τους τομείς", "μια σωστή σταθερή οικονομία" στην Κύπρο, μια "διεκδικητική εξωτερική πολιτική" και την "αναβάθμιση του ηθικού και του αγωνιστικού φρονήματος ολόκληρου του κυπριακού λαού".

    Τον κ. Τσοχατζόπουλο συνόδευαν ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, ο Ελληνας Πρέσβης στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης και επιτελείς των Υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Επιτροπή Βουλής

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ασφάλεια της Τουρκίας απειλείται από την επιλογή της να λειτουργεί ως υπερδύναμη στην περιοχή, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ειρήνη.

    Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, ο κ. Τσοχατζόπουλος, τόνισε ότι "η ασφάλεια της Τουρκίας απειλείται μέσα από την επιλογή της να λειτουργήσει ως περιφερειακή υπερδύναμη η οποία όμως λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για όλους τους γείτονές της στην περιοχή θέλοντας να επιβεβαιώσει το δικό της δήθεν αναβαθμισμένο στρατηγικά ρόλο".

    Ο Ελληνας Υπουργός πρόσθεσε παράλληλα ότι η χώρα του επιθυμεί "την ειρήνη, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια".

    "Δεν είμαστε", τόνισε, "διατεθειμένοι να δεχθούμε τέτοιου είδους αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές, οι οποίες προέρχονται από εκείνους οι οποίοι δέχονται να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές της Τουρκίας".

    Την επισήμανση ότι επιδίωξη της Τουρκίας είναι η στρατιωτική υπεροχή στην περιοχή ώστε να ελέγχει ανεμπόδιστα τόσο την Κύπρο ολόκληρη όσο και την Ανατολική Μεσόγειο, έκανε επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας, Τάκης Χατζηδημητρίου.

    "Η ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης και η στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα, αλλάζει αυτούς τους υπολογισμούς της Τουρκίας", είπε προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό αμφισβητείται η μονοκρατορία της Τουρκίας στην περιοχή και διαβρώνεται ο ρόλος και η σημασία της.

    Νωρίτερα ο Ελληνας Υπουργός είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Κώστα Ηλιάδη. Οι δύο Υπουργοί δεν προέβησαν σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΡΓ/ΜΧ)

    [08] Τσοχατζόπουλος - Αρχιεπίσκοπος

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το πώς κατοχυρώνεται η κοινή άμυνα απέναντι στην κοινή απειλή της Τουρκίας συζήτησαν απόψε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι "ενημερώσαμε τον Πανιερώτατο για τις εξελίξεις και τις προσπάθειες που υπάρχουν από τη μεριά του ελληνικού λαού σχετικά με τις ενωμένες δυνάμεις, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ικανότητα συμβολής στην ευρύτερη ασφάλεια της περιοχής".

    Είπε, επίσης, ότι συζητήθηκε το "πόσο στενά είναι τα όρια συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας στο επίπεδο της άμυνας, της εκπαίδευσης, της συνεργασίας, πώς δηλαδή στην πράξη κατοχυρώνουμε αυτή την κοινή άμυνα απέναντι στην κοινή απειλή που έρχεται από τη μεριά της Τουρκίας".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος πρόσθεσε ότι "διαπιστώσαμε και με πολύ ενδιαφέρον ακούσαμε τις δικές του απόψεις κι εμπειρίες και από τις συναντήσεις που είχε στο εξωτερικό και τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να μπορέσουμε πράγματι σε ένα κλίμα κοινής συμπαράταξης προς τις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή αποτροπή και τη μέγιστη δυνατή δύναμη".

    Από την δική του πλευρά, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι εξέθεσε στον κ. Τσοχατζόπουλο "τις απόψεις μας γύρω από το εθνικό μας θέμα".

    "Είπαμε τί αναμένουμε από τη μητέρα πατρίδα και πώς πρέπει να εργαστούμε ώστε πράγματι να πετύχουμε την απελευθέρωση της σκλαβωμένηςγης μας", πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 13 October 1997 - 20:46:44 UTC