Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Παλαιχώρι - Μουσείο
  • [02] Κύπρος - Σύνοδος ΟΥΝΕΣΚΟ
  • [03] Σολωμής - ΟΗΕ - Τουρκία

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Παλαιχώρι - Μουσείο

    Λευκωσία,Κύπρος,19/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα εγκαίνια μουσείου, στη θέση του οποίου βρισκόταν κρησφύγετο, το οποίο είχε φιλοξενήσει τον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου στο Παλαιχώρι, τέλεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο χώρος αυτός έχει ιστορική αξία, τονίζοντας παράλληλα ότι η τριών χιλιάδων χρόνων ιστορία του κυπριακού ελληνισμού εξακολουθεί να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στο σημερινό ειρηνικό αγώνα μας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και σημείωσε ότι η Ε/κ πλευρά είναι έτοιμη και αποφασισμένη να διαδραματίσει και πάλι θετικό ρόλο στην πρωτοβουλία για την αναζήτηση λύσης, η κορύφωση της οποία αναμένεται μετά τις προεδρικές εκλογές.

    Επανέλαβε, ωστόσο, κατηγορηματικά ότι "ουδέποτε θα είμαστε έτοιμοι για το περιεχόμενο μιας λύσης, η οποία θα υπονομεύει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού στη γη των προγόνων του", αλλά αντίθετα "είμαστε έτοιμοι να πούμε ακόμα και το Μολών Λαβέ του Λεωνίδα και του Αυξεντίου, αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν".

    Είπε, τέλος, ότι "αν δεν τροχιοδρομηθεί λύση ή αν δεν συμφωνηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για πλήρη αποστρατικοποίηση, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την άμυνά μας, με οποιαδήποτε έργα υποδομής και με οποιοδήποτε οπλικό σύστημα κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Κύπρος - Σύνοδος ΟΥΝΕΣΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Φυλακτού αναχωρεί αύριο για το Παρίσι, επικεφαλής αντιπροσπωείας του Υπουργείου, για να συμμετάσχει στην 29η Σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Στη Σύνοδο, στην οποία θα πάρουν μέρος 186 κράτη μέλη της ΟΥΝΕΣΚΟ, θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Οργανισμού για το 1998 και το 1999.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, ο κ. Φυλακτού θα συναντηθεί με το Γενικό Διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ Φεντερίκο Μέιγιορ, με τον οποία θα συζητήσει τη λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τους Τούρκους, το θέμα των εγκλωβισμένων και άλλα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Σολωμής - ΟΗΕ - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,19/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Απαιτούμε πιο αποφασιστική στάση από τα Ηνωμένα Εθνη και τους μεγάλους της γης έναντι της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, τονίζοντας ότι η ενότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχία στις προσπάθειες εξεύρεσης δίκαιης λύσης στο πρόβληματός μας.

    Μιλώντας στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Φώτη Πίττα, που έγινε στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Φρέναρος, ο κ. Σολωμής είπε ότι η Κύπρος αξιώνει την εφαρμογή των αρχών, των αξιών και των ιδανικών που διακηρύττει ο ΟΗΕ.

    Αφού αναφέρθηκε στην αγωνιστική δράση του Φώτη Πίττα, ο κ. Σολωμής τόνισε ότι έχουμε χρέος απέναντι στους ηρωϊκούς νεκρούς της ΕΟΚΑ να κρατηθούμε σ'αυτή τη γη και να ξαναπάρουμε πίσω ότι μας ανήκει.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 19 October 1997 - 12:02:41 UTC