Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-10-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Επιτροπή Αν. Υπουργών ΣτΕ - Κυπριακό
  • [03] Δηλώσεις Κληρίδη - Κοινοπολιτεία
  • [04] Συγγενείς Αγνοουμένων - Επιστολή προς Αναν
  • [05] Κοινοπολιτεία - Διάσκεψη - Ανιαόκου

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.70 (-0.16)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.64 (-0.19)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.42 (-0.40)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.34 (-1.04)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.53 (+0.34)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.77 (+0.19)
        Εμπορικές Εταιρείες                     44.57 (+0.02)
        Αλλες Εταιρείες                         59.40 (+0.27)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  426492.695
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Επιτροπή Αν. Υπουργών ΣτΕ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1997 (ΚΥΠΕ) "Αναχρονιστική" χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), η οποία στη χθεσινή της σύνοδο υιοθέτησε απάντηση, στη σύσταση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), σχετικά με τη δομή των κυπριακών κοινοτήτων.

    Σημειώνεται ότι η σύσταση της ΚΣΣΕ βασίστηκε στην έκθεση του Ισπανού Γερουσιαστή Αλφόνς Κουκό.

    Στην απάντησή της, η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών αναφέρει ότι υποστηρίζει τις προτάσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ, για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και για δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

    Εξάλλου, σημειώνει πως η Επιτροπή γνωρίζει ότι η τεχνητή αλλαγή της δημογραφικής δομής στο νησί, η οποία γίνεται για πολιτικούς λόγους, εμποδίζει την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα και υπογραμμίζει ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι αναχρονιστική, σε μιαν εποχή κατά την οποία τα τείχη γκεμίζονται και που προσβλέπουμε σε μεγαλύτερη συνοχή της Ευρώπης.

    Σχολιάζοντας την απόφαση, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρέσβης Θάλεια Πετρίδη, τόνισε ότι η μαζική μεταφορά εποίκων στα κατεχόμενα, στους οποίους παραχωρείται η ούτω καλούμενη "υπηκοότητα" του ψευδοκράτους, όχι μόνο μεταβάλλει τη δημογραφική δομή της Κύπρου, αλλά επίσης παρεμποδίζει την έκφραση της πολιτικής βούλησης των Τουρκοκυπρίων.

    Σημείωσε επίσης ότι, λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την εισβολή και κατοχή, οι Τουρκοκύπριοι αναγκάζονται να μεταναστεύουν μαζικά, με αποτέλεσμα να αποτελούν σήμερα μειονότητα σε σχέση με τους Τούρκους που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Δηλώσεις Κληρίδη - Κοινοπολιτεία

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,23/10/1997 (ΚΥΠΕ (της απεσταλμένης μας, Μαρίας Χρυσάνθου))

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης χαιρέτισε την απόφαση της Κοινοπολιτείας να διορίσει Ειδικό Αντιπρόσωπό της για το Κυπριακό.

    Μιλώντας κατά την άφιξη του στο ξενοδοχείο Caledonian, στο Εδιμβούργο, όπου έφτασε για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας, ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε την απόφαση της Κοινοπολιτείας "χρήσιμη εξέλιξη", γιατί, παρατήρησε, τώρα η Κοινοπολιτεία θα μπορεί να παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από κοντά.

    Ο κ. Κληρίδης τόνισε ακόμη ότι "η Κοινοπολιτεία έχει διαδραματίσει ενδιαφέροντα ρόλο στη Κυπριακό και σκοπός μας είναι, στην παρούσα συνάντηση, να προωθήσουμε περαιτέρω τις θέσεις μας αναφορικά με τη λύση του προβλήματος".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε επίσης σημαντική την υποστήριξη των χωρών της Κοινοπολιτείας για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι ανάμεσα τους βρίσκονται και πολλές μουσουλμανικές χώρες.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύουν στο Εδιμβούργο ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, και αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει το Σάββατο συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Μαλαισίας Mahathir Mohammad.

    Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης αναμένεται να συναντήσει το Σάββατο τον Βρετανό ομόλογό του Ρόμπιν Κουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΚ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Συγγενείς Αγνοουμένων - Επιστολή προς Αναν

    Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίηση των συγγενών των αγνοουμένων για την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, να προχωρήσει στο διορισμό του τρίτου μέλους στη Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοούμενους (ΔΕΑ), εκφράζει με σημερινή επιστολή του προς τον κ. Αναν το Συντονιστικό Συμβούλιο των Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου, στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι: "Είμαστε βέβαιοι πως θα προβείτε, το συντομότερο δυνατό, στο διορισμό του τρίτου μέλους και θα παρακολουθείτε στενά τόσο την πρόοδο στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής όσο και την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας που έγινε για το θέμα των αγνοουμένων, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς στις 31 Ιουλίου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Κοινοπολιτεία - Διάσκεψη - Ανιαόκου

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,23/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας, Μαρίας Χρυσάνθου)

    Το Κυπριακό είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στη Διάσκεψη Κορυφής της Κοινοπολιτείας, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο το απόγευμα στο Εδιμβούργο.

    Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας, Εμέκα Ανιαόκου, αναφέρθηκε και στο διορισμό του Ινδού πρώην ΥΠΕΞ, Κρίσναν Σρινιβάσαν, αναπληρωτή Γ.Γ. της Κοινοπολιτείας για Πολιτικές Υποθέσεις, ως αντιπροσώπου της για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ανιαόκου χαρακτήρισε τον Ινδό αξιωματούχο ως διπλωμάτη με "εκτεταμένη διεθνή εμπειρία" και με "εξαίρετες ικανότητες και προσόντα".

    Πρόσθεσε ότι έλαβε την απόφαση μετά από διαβουλεύσεις με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Ανιαόκου επανέλαβε την υποστήριξη της Κοινοπολιτείας στις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού.

    Παράλληλα, είπε ότι η Μόνιμη Επιτροπή Υπουργών Εξωτερικών, γνωστή ως Ομάδα Δράσης της Κοινοπολιτείας για την Κύπρο, συνέρχεται όταν πιστεύει πως είναι χρήσιμο.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Ανιαόκου είπε: "Αναμένω ότι σε αυτή τη σύνοδο, τα κράτη - μέλη θα επιθυμούσαν να προβούν σε ανασκόπηση των εξελίξεων (στην Κύπρο) και να ανασκοπήσουν τους τρόπους με τους οποίους η Κοινοπολιτεία θα συνεχίσει να προσφέρει τη βοήθειά της."

    Δηλώσεις Ανιαόκου για άλλα θέματα

    Προσφωνώντας τους δημοσιογράφους, ο κ. Ανιαόκου είπε ότι η Διάσκεψη Κορυφής του Εδιμβούργου θα είναι και η μεγαλύτερη, αφού 43 από τις 51 κράτη - μέλη της Κοινοπολιτείας αντιπροσωπεύονται με τους αρχηγούς των κυβερνήσεών τους, ενώ οι υπόλοιπες χώρες σε υπουργικό επίπεδο, κυρίως με τους Υπουργούς Εξωτερικών.

    Οπως είπε, αυτή θα είναι και η πρώτη φορά που η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, αρχηγός της Κοινοπολιτείας, θα παρευρεθεί και θα προσφωνήσει την εναρκτήρια τελετή.

    Κεντρικό θέμα της Διάσκεψης είναι το εμπόριο, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, καθώς και η ευημερία στην Κοινοπολιτεία.

    Ο κ. Ανιαόκου είπε ότι είναι η πρώτη φορά που η Κοινοπολιτεία θα επικεντρώσει την προσοχή της σε οικονομικά θέματα.

    Ανάμεσα στα πολιτικά θέματα που θα απασχολήσουν τη Διάσκεψη είναι και η έκθεση της Ομάδας Δράσης Υπουργών της Κοινοπολιτείας, στην οποία θα περιλαμβάνονται εισηγήσεις αναφορικά με τα θέματα της Νιγηρίας και της Σιέρα Λεόνε.

    Αλλά θέματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι το Κυπριακό, η τρομοκρατία, τα ναρκοπέδια και το Διεθνές Κακουργιοδικείο.

    Επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα των μικρών κρατών, αφού αυτά αποτελούν περισσότερο από τις μισές χώρες - μέλη της Κοινοπολιτείας. Θα συζητηθεί επίσης η συνεργασία στα διάφορα προγράμματα της Γραμματείας της Κοινοπολιτείας.

    Εξάλλου, θα συζητηθούν οι αιτήσεις ένταξης της Υεμένης, της Ρουάντα, καθώς και των Παλαιστινιακών αρχών. Για τις Παλαιστινιακές αρχές ο κ. Ανιαόκου επεσήμανε ότι δεν αποτελούν κράτος, υπό την έννοια της συμφωνίας του Οσλο, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το έτος 1999 αυτό θα καταστεί εφικτό. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η αίτηση ένταξης θα παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Αναφορικά με το θέμα της Μέσης Ανατολής, ο κ. Ανιαόκου είπε ότι η Κοινοπολιτεία επιθυμεί έντονα μιαν ειρηνική διευθέτηση.

    Για το θέμα της Νιγηρίας, ο κ. Ανιαόκου είπε ότι δεν τίθεται θέμα εκδίωξης της χώρας αυτής από την Κοινοπολιτεία και ούτε έχει γίνει μια τέτοια εισήγηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 23 October 1997 - 17:46:58 UTC