Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δικοινοτική Εκδήλωση
  • [02] Αλλάζει η ώρα
  • [03] Επαφές Προέδρου Κληρίδη - ΥΠΕΞ
  • [04] Κρανιδιώτης - Παρουσίαση βιβλίου
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - δήλωση Μαρκίδη
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Τόνι Μπλερ Προέδρος Κληρίδης - παρέμβαση

  • [01] (Κ) Δικοινοτική Εκδήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,25/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δικοινοτική εκδήλωση διοργανώνει σήμερα η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), στο Λήδρα Πάλας, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών.

    Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους όσοι επιθυμούν να παραστούν, και από τις δύο κοινότητες.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική και χορό, με συμμετοχή Ε/κ και Τ/κ συγκροτημάτων, παιχνίδια για παιδιά και πολλές άλλες δραστηριότητες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, σκοπός της εκδήλωσης είναι να έλθουν πιο κοντά οι δύο κοινότητες.

    Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 2:30 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 7:00 μ.μ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Αλλάζει η ώρα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τερματίζεται τα μεσάνυχτα η θερινή ώρα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Στις 12:00 οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μεταφερθούν μια ώρα πίσω.

    Η διεύθετηση αυτή θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Επαφές Προέδρου Κληρίδη - ΥΠΕΞ

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,25/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Συναντήσεις με τους ομολόγους του των Σεϊχελών και της Νοτίου Αφρικής θα έχει σήμερα το πρωί στο Εδιμβούργο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας.

    Οι συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των επαφών του κ. Κασουλίδη με ομολόγους του από ξένες χώρες, οι οποίες άρχισαν με την πρόσφατη περιοδεία του σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

    Οι συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των Σεϊχελλών, Τζέρεμι Μπονελάμε, και της Νοτίους Αφρικής, Αλφρεντ Νζό, θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο όπου διαμένει η κυπριακή αντιπροσωπεία.

    Αργότερα σήμερα ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ.

    Σημειώνεται ότι σε χθεσινή του παρέμβαση, ο κ. Κουκ επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εξάλλου, αναμένεται ότι κατά τη σύντομη παρέμβασή του στη Διάσκεψη, το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα αναφερθεί στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα στην αρνητική τουρκική στάση κατά τις συνομιλίες του Τράουτμπεκ και του Μοντρέ, καθώς και στις πρόσφατες τουρκικές απειλές σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Μαχαδίρ Μοχάμαντ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ)

    [04] (Κ) Κρανιδιώτης - Παρουσίαση βιβλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, θα παραστεί τη Δευτέρα σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά "Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας - Ο Αμερικανικός Παράγων 1947 - 1967".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), που διοργανώνει την εκδήλωση, το βιβλίο θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου.

    Το βιβλίο θα προλογίσουν, εκτός από τον κ. Κρανιδιώτη, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Αρχισυντάκτης του "Οικονομικού Ταχυδρόμου", Αγγελος Στάγγος, και ο Πρόεδρος της ΕΣΚ, Ανδρέας Καννάουρος.

    Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 7.30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτιρίου Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - δήλωση Μαρκίδη

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,25/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απέφυγε σήμερα να σχολιάσει τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα με την οποία ο Αλέκος Μαρκίδης επιβεβαίωσε ότι δέχεται παροτρύνσεις για να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

    "Ουδέν σχόλιο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Κληρίδης από το Εδιμβούργο, προθέτοντας πως γνωρίζει ήδη ότι υπάρχουν άτομα τα οποία εισηγούνται τον κ. Μαρκίδη ως υποψήφιο.

    Κληθείς να σχολιάσει το ίδιο θέμα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι δεν ασχολείται με τις προεδρικές εκλογές ενόψει της σοβαρότητας των θεμάτων που χειρίζεται.

    "Οταν θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τις υποψηφιότητες ασφαλώς θα διαδραματίσω κι εγώ τον ρόλο που θα πρέπει", πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ. Οπως είπε, το δεδομένο είναι πως ότι κι αν αποφασίσει ο Πρόεδρος Κληρίδης θα βρίσκεται στο πλευρό του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τόνι Μπλερ

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,25/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αντικείμενο της οποίας ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, τη συνάντηση, που κράτησε 15 περίπου λεπτά, ζήτησε από τον Πρόεδρο Κληρίδη ο Βρετανός Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της πρωϊνής Συνόδου των αρχηγών της Κοινοπολιτείας, η οποία διεξάγεται στο Εδιμβούργο.

    "Πιστεύω ότι η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις προσπάθειες (για λύση του Κυπριακού), έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου", επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης.

    Τόνισε, εξάλλου, ότι από πλευράς συνεργασίας και επαφών δεν πρέπει να υπάρχει κανένα "παράπονο" από την βρετανική κυβέρνηση.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει εάν ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνι, πρόκειται να επισκεφθεί την Κύπρο, ούτε και κατά πόσο προτίθεται να συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς κατά την επιστροφή του Τ/Κ ηγέτη στα κατεχόμενα από τις ΗΠΑ.

    Στο μεταξύ, στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα με τους ομολόγους του των Σεϊχελλών, της Ναμπίπια και του Καμερούν. Χθες βράδυ είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά.

    "Εντυπωσιάζομαι από το βαθμό συμπαράστασης και κατανόησης που βρίσκω από όλους τους παραδοσιακούς μας φίλους", τόνισε ο ΥΠΕΞ.

    Επεσήμανε ότι η συμπαράσταση αυτή βρίσκεται στα ίδια επίπεδα παρ' όλο που το Κυπριακό παραμένει στη διεθνή ημερήσια διάταξη για τόσα πολλά χρόνια.

    Σημειώνεται ότι η σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Βρετανό ομόλογό του Ρόμπιν Κουκ αναβλήθηκε για αύριο.

    Σχολιάζοντας τις διεργασίες για την προετοιμασία της αναφοράς για την Κύπρο, που θα περιληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία εργάζεται εντατικά για να επιτύχει όσο το "δυνατό καλύτερο περιεχόμενο".

    Προέδρος Κληρίδης - παρέμβαση

    Εξάλλου, ερωτηθείς αναφορικά με την παρέμβασή του στην απογευματινή Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα κυμαίνεται στις ίδιες γραμμές με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Σημείωσε ιδιαίτερα το θέμα της αποστρατικοποίησης, την έλλειψη διάθεσης διαπραγμάτευσης ή πολιτικής βούλησης της τουρκικής πλευράς και τόνισε ότι οι πιέσεις πρέπει να στραφούν προς την Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 25 October 1997 - 13:02:41 UTC