Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαν Ντεν Μπρουκ - Αγκυρα - Κύπρος
  • [02] Ενίσχυση δυνάμεων Αττίλα
  • [03] ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - 28η Οκτωβρίου
  • [04] Εργαστήρι ακτινοπροστασίας - έναρξη
  • [05] Κύπρος - συνέδριο Συμβουλίου Ευρώπης
  • [06] Κράτηση υπόπτων για λαθραία μεταφορά ζώων
  • [07] 28η Οκτωβρίου- Μηνύματα Προέδρου
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] Τελική Διακήρυξη Κοινοπολιτείας
  • [10] ΔΗΣΥ - ΕΔΕΚ - ΝΕ.Ο - 28η Οκτωβρίου

  • [01] (Κ) Βαν Ντεν Μπρουκ - Αγκυρα - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το μήνυμα ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και βελτίωση των ελληνοτουρκικών θέσεων, θα διαβιβασθεί προς την Αγκυρα, κατά την εκεί επίσκεψη, του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντεν Μπρουκ την ερχόμενη Τετάρτη και του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών Ζακ Πόος, στο τέλος Νοεμβρίου, καθώς και στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, στις 24 Νοεμβρίου.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, μετά το άτυπο συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ τόνισε ότι είναι πρωτίστης σημασίας για τις ευρωτουρκικές σχέσεις να μεταβάλει η Τουρκία την πολιτική της στο Κυπριακό.

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος ήταν σαφής και ως προς το θέμα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να θέτει εμπόδια στην πορεία αυτή αλλά και να συνεργαστεί και στο θέμα συμμετοχής των Τ/Κ στην κυπριακή αντιπροσωπεία, που θα διαπραγματεύεται την ένταξη.

    Εξάλλου, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι σε δηλώσεις αναφορικά με το θέμα ενίσχυσης των δεσμών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, η επίτευξη προόδου στο Κυπριακό καθώς και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ενίσχυση δυνάμεων Αττίλα

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία υλοποιεί την απειλή της για ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων, με την αποστολή δεκάδων αρμάτων μάχης, πυροβόλων και επίλεκτων μονάδων.

    Αρματαγωγό που κατέπλευσε στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, μετέφερε συνολικά 80 άρματα μάχης και 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

    Ταυτόχρονα οι κατοχικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με νέες μονάδες, με στόχο την αριθμητική αύξηση του στρατού που βρίσκεται στα κατεχόμενα.

    Επίσης οι κατοχικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει τις μονάδες πεζικού σε μηχανοκίνητες και έχουν ενισχύσει το πυροβολικό τους με νέα αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, για το θέμα, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, είπε ότι η πλευρά μας θα βρίσκεται σε πλήρη παρακολούθηση της κατάστασης, για να διαπιστωθεί κατά πόσο η μεταφορά οπλισμού είναι για τη στρατιωτική άσκηση, που θα γίνει στα κατεχόμενα ή όχι.

    Ανέφερε επίσης ότι κάθε τι το οποίο προσθέτει αδικαιολόγητα στον οπλισμό των δυνάμεων του Αττίλα, οι οποίες ήδη είναι ισχυρές, δημιουργεί ένταση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - 28η Οκτωβρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα μηνύματα της αγάπης προς την ελευθερία και τη δημοκρατία, τα μηνύματα του αγνού πατριωτισμού που βγαίνουν μέσα από το '40, εμπνέουν και σήμερα τον κυπριακό λαό.

    Αυτό αναφέρει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με την ευκαιρία της αυριανής ιστορικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, προσθέτοντας ότι τα μηνύματα εκείνα "σφυρηλατούν τη θέλησή μας να μην συμβιβαστούμε με τα κατοχικά διχοτομικά τετελεσμένα".

    Στη συνέχεια επαναλαβάνει, ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι της οριστικής διχοτόμησης και τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής "που θα στοχεύει να ασκηθούν οι αναγκαίες πιέσεις πάνω στην Αγκυρα και τον Ντενκτάς για να αλλάξουν ριζικά τη στάση τους στο Κυπριακό".

    Τέλος, ευχαριστεί τον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, για την ολόπλευρη συμπαράστασή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού.

    ΔΗΚΟ

    Το Επος του 1940 υπενθυμίζει το εθνικό καθήκον στις σημερινές εποχές και υπαγορεύει την ανάγκη για αντίσταση του Ελληνισμού στις σημερινές απειλές, επισημαίνει το ΔΗΚΟ σε διακήρυξή του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Ο Κυπριακός Ελληνισμός, προσθέτει, καλεί τη διεθνή κοινότητα να αποδείξει στην πράξη ότι οι μεγαλόστομες διακηρύξεις περί ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι απλά συνθήματα και δεν μπαίνουν στη ζυγαριά των όποιων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων που εκφυλίζουν τις έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα, σημειώνεται στη διακήρυξη, "αντλώντας διδάγματα από τους ηρωϊκούς αγώνες του έθνους και με επίγνωση του ιστορικού και εθνικού χρέους, διακηρρύσσει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για διεκδίκηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Κυπριακού Ελληνισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] (K) Εργαστήρι ακτινοπροστασίας - έναρξη

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Περιφερειακό εργαστήρι για νομοτεχνικά θέματα και μοντέλα ακτινοπροστασίας και ασφάλειας από πηγές ακτινοβολίας, άρχισε σήμερα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή 11 χωρών.

    Το εργαστήρι διοργανώνει η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας (IAEA) σε συνεργασία με το Γραφείο Προγραμματισμού. Ανάμεσα στις χώρες που λαμβάνουν μέρος είναι η Αρμενία, η Γεωργία, η Αλβανία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Λιθουανία και η Κύπρος.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αλεχάντρο Βίκτορ Μπιλπάο, Περιφερειακός Διεθυντής της Οργάνωσης, το περιφερειακό σχέδιο της IAEA για αναβάθμιση της δομής της ακτινοβολίας, στο οποίο συμμετέχει και η Κύπρος, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα της οργάνωσης.

    Συγκεκριμένα, είπε, το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για όλο τον κόσμο, και συμμετέχουν σ'αυτό 53 χώρες. Στην Ευρώπη, συμμετέχουν 11 χώρες, οι οποίες και λαμβάνουν μέρος στο εργαστήρι στη Λευκωσία.

    Τα πορίσματα του εργαστηρίου, είπε, θα είναι πολύ σημαντικά γιατί θα συνεισφέρουν στο πρόγραμμα.

    Κηρύσσοντας την έναρξη του εργαστηρίου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Συμεωνίδης, επεσήμανε την ανάγκη όπως σε εθνικό επίπεδο δημιουργηθεί νομοθεσία καθώς και ένα αποτελεσματικό σύστημα για να διασφαλίσει την ειρηνική και ασφαλή χρήση της ακτινοβολίας.

    Η Κύπρος, είπε, επωφελείται από τη χρήση της ακτινοβολίας και για το λόγο αυτό, γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία ενός συστήματος προστασίας της ακτινοβολίας, το οποίο θα βελτιώσει τις τεχνικές ικανότητες της χώρας στον τομέα αυτό.

    Επεσήμανε ότι για το σκοπό αυτό, η Κύπρος υπέγραψε το 1996 το Πρόγραμμα της IAEA για τη δημιουργία ενός μοντέλου για την προστασία της ακτινοβολίας.

    Στόχος, πρόσθεσε, είναι όπως στο τέλος του αιώνα υπάρχει η κατάλληλη νομοθεσία η οποία θα συνάδει με τα επίπεδα ασφάλειας της IAEA.

    Εξάλλου, σε χαιρετισμό που διαβάστηκε στην εναρκτήρια τελετή, ο Υπουργός Υγείας, Χρίστος Σολωμής, είπε ότι η Κύπρος έχει επωφεληθεί από τη συνεργασία της με την IAEA.

    Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ευχή όπως επιλυθούν τα διάφορα θέματα - που παραμένουν άλυτα σχετικά με το προσχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για την προστασία από την ακτινοβολία - με τις γνώσεις που θα αποκτηθούν κατά το εργαστήρι.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κύπρος - συνέδριο Συμβουλίου Ευρώπης

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εξαμελής αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση, θα αντιπροσωπεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνέδριο που διοργανώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα Νοεμβρίου.

    Θα συμμετάσχει επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Η 4η Ευρωπαϊκή Υπουργική Σύνοδος για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 - 14 Νοεμβρίου, έχει ως κύριο θέμα τη "Δημοκρατία και την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών". Θα ασχοληθεί επίσης με την ισότητα των δύο φύλων ως βασικό κριτήριο για την εδραίωση της δημοκρατίας και την προώθηση της ισότητας σε μια δημοκρατική κοινωνία σε σχέση με το ρόλο των ανδρών.

    Τις εργασίες του συνεδρίου θα κηρύξει ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Ταρσίς.

    Κατά τη διάρκεια της συνόδου οι αντιπροσωπείες της Τουρκίας και της Σουηδίας θα παρουσιάσουν έκθεση ενώ πάνελ Υπουργών, που θα επιλεγούν πριν από το συνέδριο, θα παρουσιάσουν τις δικές τους παρεμβάσεις την Πέμπτη. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται να είναι μεταξύ των ομολόγων του από το ΣτΕ που θα κάνουν παρέμβαση.

    Το διήμερο συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση προσχεδίου διακήρυξης και σχετικού ψηφίσματος.

    Η 3η Υπουργική Σύνοδος για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη τον Οκτώβριο 1993, όπου οι Υπουργοί αποδέκτηκαν πρόσκληση της Τουρκίας να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Κράτηση υπόπτων για λαθραία μεταφορά ζώων

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για υποθέσεις που αφορούν παράνομη μεταφορά και μετακίνηση ζώων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνελήφθηκαν και οδηγήθηκαν σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, τέσσερις Ελληνοκύπριοι.

    Πρόκειται για τους Ανδρέα Δημητριάδη 42 χρόνων από το Δάλι, Παναγή Χριστοδούλου 30 χρόνων επίσης από το Δάλι, Αβραάμ Ολυμπίου Μουζούρη 63 χρόνων από τα Λύμπια, όλοι κτηνοτρόφοι, και Σωτήρη Χαραλάμπους 45 χρόνων σιδερά, επίσης από τα Λύμπια, οι οποίοι τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση.

    Παρουσιάζοντας τους υπόπτους στο Δικαστήριο, ο Υπαστυνόμος του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Ναούμ είπε ότι βάσει αξιόπιστης πληροφορίας και ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση που διεξήγαγε η Αστυνομία, συνελήφθηκαν επ'αυτοφώρω δύο Τουρκοκύπριοι, στο δρόμο Κόσης - Αθηαίνου, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατείχε η Αστυνομία επρόκειτο να προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση πώλησης όπλων και ζώων, με πρόσωπα που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές.

    Σύμφωνα με τον Υπαστυνόμο Ναούμ, εναντίον των υπόπτων εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι μεταξύ των ετών 1993 - 1997, αγόραζαν από Τούρκους στα κατεχόμενα ζώα, κατόπιν λαθραίας συναλλαγής στη νεκρή ζώνη και στη συνέχεια τα μετέφεραν παράνομα στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς αυτά να περάσουν από υγειονομικό έλεγχο.

    Ο αστυνομικός ανακριτής της υπόθεσης αναφέρθηκε λεπτομερώς σε αριθμούς ζώων, που μεταφέρθηκαν παράνομα στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, καθώς και στα ποσά που καταβάλλονταν για την αγορά των ζώων.

    Μεταξύ άλλων είπε ότι μεταξύ των ετών '93 - '97, ο Δημητριάδης αγόρασε και μετέφερε περίπου 750 αίγες και ερίφια που προέρχονταν από τα κατεχόμενα και μετά από συνδιαλλαγές με Τ/Κ, τους οποίους πλήρωνε με κυπριακά χαρτονομίσματα.

    Οπως ανέφερε ο Υπαστυνόμος του ΤΑΕ Αρχηγείου, από κάποια στιγμή και μετά, στην υπόθεση ενεπλάκη και ο Παναγής Χριστοδούλου, ενώ οι Αβραάμ Ολυμπίου Μουζούρης και Σωτήρης Χαραλάμπους, φέρονται ως ύποπτοι για αγορά 120 ζώων από Τ/Κ στην περιοχή Λουρουντζίνας, τον Αύγουστο του '97, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.

    Χθες και ύστερα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση που διεξήγαγε η Αστυνομία στις περιοχές, Δαλιού - Λυμπιών, έγινε έρευνα στα υποστατικά των υπόπτων, οι οποίοι συνελήφθηκαν.

    Οπως ανεφέρθη στο Δικαστήριο, στα υποστατικά του Δημητριάδη και του Χριστοδούλου, βρέθηκαν ζώα από τα οποία παραλήφθηκαν δείγματα αίματος, για να διαπιστωθεί κατά πόσο φέρουν ασθένειες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έγινε έρευνα στο υποστατικό του Μουζούρη. Οι φάρμες των τριών υπόπτων φρουρούνται από την Αστυνομία.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι τέσσερις ύποπτοι κρύβουν ζώα από παράνομες συναλλαγές, για την ανεύρεση των οποίων η Αστυνομία διεξάγει έρευνες, ενώ αναμένεται να γίνουν αναγνωριστικές παρατάξεις.

    Οπως είπε ο αστυνομικός ανακριτής, τα αδικήματα, για τη διάπραξη των οποίων θεωρούνται ύποπτοι οι συλληφθέντες, αγγίζουν τα όρια της προδοσίας.

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον των τεσσάρων υπόπτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] 28η Οκτωβρίου- Μηνύματα Προέδρου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απέστειλε συγχαρητήρια μηνύματα προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

    Στο μήνυμα του προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Κληρίδης επαναλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ευχαριστίες, την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση του κυπριακού Ελληνισμού, της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση της Ελλάδας στον πολύπλευρο αγώνα της Κύπρου.

    "Ιδιαίτερα δε", σημειώνει, "στις προσπάθειές μας για εξεύρεση ειρηνικής λύσης του εθνικού μας προβλήματος, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για ολοκλήρωση της εφαρμογής του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου".

    Εξάλλου, στο μήνυμα του προς τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο, ο Πρόεδρος Κληρίδης τονίζει ότι η 28η Οκτωβρίου αποτελεί έναν από τους μεγάλους ιστορικούς σταθμούς των Ελλήνων, που επιβεβαίωσε την αυστηρή προσήλωσή τους στις αρχές και αξίες του πολιτισμού τους.

    Στο μεταξύ, το Υπουργείο Αμυνας ανακοινώνει ότι, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, θα ριφθούν 21 χαιρετιστήριες βολές με την ανατολή και δύση του ηλίου, από την περιοχή Λευκωσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.57 (+0.13)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.41 (+0.23)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.60 (-0.70)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.55 (+0.43)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.73 (+0.32)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.37 (-0.16)
        Εμπορικές Εταιρείες                     44.03 (-0.83)
        Αλλες Εταιρείες                         59.42 (-0.49)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  303746.732
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [09] Τελική Διακήρυξη Κοινοπολιτείας

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,27/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Την ανησυχία τους για τις πρόσφατες τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου αλλά και υποστήριξη στην πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση του νησιού, εκφράζουν οι Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας.

    Στην Τελική Διακήρυξη, που εγκρίθηκε σήμερα, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, η Κοινοπολιτεία επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της για λύση του Κυπριακού και την εφαρμογή των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Ταυτόχρονα, στην πεντασέλιδη Διακήρυξη από την οποία οι 18 γραμμές αναφέρονται στην Κύπρο, οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας εκφράζουν ανησυχία για τη στάση της τουρκικής πλευράς κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό και τους όρους που έθεσε. Επίσης καλωσορίζουν το διορισμό παρατηρητή της Κοινοπολιτείας για την Κύπρο.

    Στη Διακήρυξη οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας "εκφράζουν θλίψη γιατί οι συνομιλίες για λύση (του Κυπριακού) βρίσκονται σε αδιέξοδο για πολύ καιρό" και επαναλαμβάνουν τη "σθεναρή υποστήριξή τους στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών υπό τις καλές υπηρεσίες του Γ.Γ. του ΟΗΕ".

    Παράλληλα εκφράζουν "ανησυχία για τις πρόσφατες απειλές για τη χρήση βίας και για ενσωμάτωση των κατεχομένων από την Τουρκία" και "επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στην πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση".

    Οι αρχηγοί κρατών της Κοινοπολιτείας "κάνουν έκκληση για αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, την αποκατάσταση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων".

    Η Κοινοπολιτεία εκφράζει "ανησυχία και απογοήτευση ότι δεν επιτεύχθη πρόοδος λόγω των προσπαθειών της τουρκοκυπριακής πλευράς να εισάξει προϋποθέσεις στις συνομιλίες" και κάνει έκκληση για συνεργασία απ' όλες τις πλευρές για επίτευξη συνολικής, δίκαιης, βιώσιμης λύσης στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

    Οι ηγέτες των 54 κρατών-μελών της Κοινοπολιτείας επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και κάνουν έκκληση για εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 365 (1974), 550 (1984) και 939 (1994).

    Επίσης, σημειώνουν την ύπαρξη της Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας για την Κύπρο, ενώ παράλληλα καλωσορίζουν την πρωτοβουλία του Γ.Γ. Εμέκα Ανιαόκου να διορίσει παρατηρητή στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    Τέλος, αναγνωρίζουν ότι η Βρετανία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγγυήτρια δύναμη έχει "ιδιαίτερη θέση" στο θέμα αυτό.

    Στη Διακήρυξη οι αρχηγοί κρατών της Κοινοπολιτείας υιοθετούν, μεταξύ άλλων, την Οικονομική Διακήρυξη του Εδιμβούργου και καλωσορίζουν την έκθεση της συμβουλευτικής ομάδας για το μέλλον των μικρών κρατών.

    Παράλληλα, εκφράζουν ανησυχία για τα ιδιαίτερα προβλήματα των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών και επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στις βασικές αρχές που καθορίστηκαν στη Διακήρυξη της Χαράρε για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Οσον αφορά στο θέμα της Νιγηρίας, που κυριάρχησε στη Σύνοδο, η Διακήρυξη εκφράζει ανησυχία με το γεγονός ότι η χώρα αυτή εξακολουθεί να μην εφαρμόζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας αποφάσισαν ότι η Νιγηρία θα συνεχίσει να παραμένει εκτός Κοινοπολιτείας.

    Οι αρχηγοί κρατών της Κοινοπολιτείας αποφάσισαν ότι θα επανεξετάσουν τις αιτήσεις της Ρουάντας και της Γεμένης να γίνουν μέλη της Κοινοπολιτείας. Επίσης, καλωσορίζουν το ενδιαφέρον των Παλαιστινιακών Αρχών να γίνουν μέλος και σημειώνουν ότι η αίτησή τους θα εξεταστεί στο μέλλον.

    Οπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Γ.Γ. της Κοινοπολιτείας και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλέρ, μετά το πέρας της Συνόδου, η επόμενη συνάντηση των αρχηγών θα πραγματοποιηθεί μετά από δύο χρόνια στην Νοτιο Αφρική και το 2001 στην Αυστραλία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ/ΜΜ)

    [10] ΔΗΣΥ - ΕΔΕΚ - ΝΕ.Ο - 28η Οκτωβρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ετοιμότητα του κυπριακού λαού να επιδιώξει μιαν έντιμη λύση στο πολιτικό του πρόβλημα, αλλά και την αποφασιστικότητά του να προτάξει ένα νέο "ΟΧΙ", τονίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) σε διακήρυξή του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    "Είμαστε έτοιμοι να επιδιώξουμε λύση στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά μια λύση έντιμη, λειτουργική και βιώσιμη, που να διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στη γη του", αναφέρεται στη διακήρυξη του ΔΗΣΥ.

    "Διακηρύττουμε προς κάθε κατεύθυνση", προστίθεται, "ότι ο κυπριακός Ελληνισμός θα πει ΟΧΙ σε ο,τιδήποτε λιγότερο από τη δίκαιη λύση, που θα επαναφέρει την ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, θα περιλαμβάβει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού μας".

    "Για τους Ελληνες της Κύπρου, όπως και για όλους τους Ελληνες, η ελευθερία και τα πατρικά εδάφη δεν είναι διαπραγματεύσιμα", καταλήγει η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συνεγερμού.

    28η Οκτωβρίου - ΕΔΕΚ

    Ο αγώνας του ελληνικού λαού κατά του ιταλικού φασισμού και στη συνέχεια η εθνική αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής, επιβεβαιώνουν πανηγυρικά ότι ο Ελληνισμός δεν έχει δίλημμα μεταξύ της εθνικής ταπείνωσης και της υποταγής, από τη μια, και του αγώνα για ελευθερία, από την άλλη.

    Αυτά τονίζονται σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στην οποία, μεταξύ άλλων, γίνεται και αναφορά στην κλιμάκωση των επιθετικών διαθέσεων της Αγκυρας κατά της Ελλάδας και στην κορύφωση της αδιαλλαξίας της στο Κυπριακό.

    "Πρέπει να γίνει κατανοητό απ' όλους, όσοι ενδιαφέρονται για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας θα οδηγήσει σε ευρύτερες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις", τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

    Τέλος, η ΕΔΕΚ καλεί τον διεθνή παράγοντα να κινηθεί αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας, για να της υποδείξουν ότι η αδιαλλαξία και η προκλητική της συμπεριφορά δεν θα μείνει χωρίς επιπτώσεις.

    Ανακοίνωση ΝΕ.Ο

    Ανακοίνωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου εξέδωσαν κι οι Νέοι Ορίζοντες, τονίζοντας πως η εθνική αξιοπρέπεια, η προάσπιση της πατρίδας και η πίστη στην ελευθερία είναι έννοιες διαχρονικές και συνυφασμένες με την ύπαρξη και συνύπαρξη των λαών.

    "Στην Κύπρο, που για 23 χρόνια δέχεται τις συνέπειες του τουρκικού νεοφασιστικού και νεοναζιστικού επεκτατισμού", σημειώνει, "θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οι συνεχείς υποχωρήσεις δεν θα οδηγήσουν σε επίλυση του προβλήματός μας, αφού αποδεδειγμένα οδηγούν σε περαιτέρω αποθράσυνση και επιπλέον διεκδικήσεις της Αγκυρας και του Ντενκτάς".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 27 October 1997 - 14:02:44 UTC