Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Κασουλίδη
  • [02] 10.000 οι αιτήσεις για τον Απόστολο Ανδρέα
  • [03] Παπαδόπουλος - Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
  • [04] Ροκοζέφσκι - στρατιωτικός διάλογος - έκθεση
  • [05] Ροκοζέφσκι - Απόστολος Ανδρέας
  • [06] Ροκοζέφσκι - επαναπροσέγγιση
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] Μουράτοφ - επιστολή Καρανταγί

  • [01] Δηλώσεις Κασουλίδη

    Λονδίνο,Βρετανία,29/10/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι στις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν θα γίνουν εκπτώσεις στα δικαιώματα του κυπριακού λαού ούτε και παζαρέματα για τις θεμελιώδεις ελευθερίες του.

    Ο κ. Κασουλίδης μιλούσε χθες βράδυ στη Βρετανία, σε εορταστική συγκέντρωση για την 28η Οκτωβρίου, την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων.

    "Απορρίπτουμε οποιεσδήποτε συνταγές για συμβιβασμούς με τα ασυμβίβαστα και για διαπραγματεύσεις με τα αδιαπραγμάτευτα. Ουδέποτε θα προβούμε σε υποχωρήσεις που θα υπονομεύουν την ασφάλεια και το μέλλον του λαού και του τόπου μας", τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

    "Το όχι του Ελληνισμού", κατέληξε ο κ. Κασουλίδης, "ενάντια στον εξ ανατολών κίνδυνο ακούγεται σήμερα εντός του ενιαίου αμυντικού χώρου από τη Θράκη, το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο".

    Εξάλλου σε δηλώσεις στον Ελληνικό Ραδιόφωνο του Λονδίνου (LGR), ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της διάσκεψης κορυφής της Κοινοπολιτείας στο Εδιμβούργο σε ότι αφορά στο Κυπριακό και γενικότερα για τις βρετανικές θέσεις που εκφράσθηκαν.

    Παρατήρησε ότι παρουσιάζεται μια βελτίωση στις βρετανικές θέσεις ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Ο κ. Κασουλίδης θα μιλήσει απόψε σε δείπνο για Βρετανούς Βουλευτές, που διοργανώνει η Κυπριακή Αδελφότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] 10.000 οι αιτήσεις για τον Απόστολο Ανδρέα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τις 10.000 έχουν πλησιάσει οι αιτήσεις που έγιναν για μετάβαση στον Απόστολο Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου, ενώ αύριο λήγει η προθεσμία που έδωσε η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων για υποβολή των αιτήσεων.

    Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, επεσήμανε ότι ο αριθμός αυτός είναι πρωτοφανής.

    Ερωτηθείς ποιά διαδικασία θα ακολουθηθεί εφόσον συγκεντρωθούν όλες οι αιτήσεις ο κ. Χριστόπουλος είπε: "Εμείς τότε θα αρχίσουμε τη δύσκολη δουλειά του να δούμε με ποιά κριτήρια θα μπορέσουμε να επιλέξουμε τους 600, κάτι που είναι μια τιτάνια δουλειά και δεν ξέρω αν υπάρχουν κριτήρια τα οποία να χρησιμοποιήσει ένας για να ικανοποιήσει τους πάντες".

    Ωστόσο επεσήμανε ότι έχουν τεθεί κάποια κριτήρια για το ποιοί θα έχουν προτεραιότητα για να συμμετάσχουν στην επίσκεψη.

    Οπως ανέφερε συγκεκριμένα, προτεραιότητα θα δοθεί στα υπέργηρα άτομα, στα άτομα που ασθενούν, στα παιδιά με ανίατες αρρώστιες και τους γονείς τους και στα άτομα που κατάγονται από την Καρπασία.

    Εξάλλου, ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι στην επίσκεψη στον Απόστολο Ανδρέα θα συμμετάσχουν 2 - 3 ομογενείς από τη Βρετανία, 2 από τη Ζιμπάμπουε και πιθανότατα και ένας ομογενής από την Αυστραλία καθώς επίσης και ο Χωρεπίσκοπος Τριμιθούντος και 1 - 2 άλλοι ιερείς για να τελέσουν τη λειτουργία στο Μοναστήρι.

    "Αν υπάρχει περιθώριο μετά από αυτούς όλους τότε θα δούμε τι θα κάμουμε", πρόσθεσε ο κ. Χριστόπουλος.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να πάει τελικά μεγαλύτερος αριθμός προσκυνητών στο Μοναστήρι, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, ανέφερε ότι για το θέμα αυτό έχουν ερωτηθεί πολλές φορές τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία μέχρι στιγμής τουλάχιστον επαναλαμβάνουν ότι μπορούν να μεταβούν στο Μοναστήρι 600 άτομα.

    Οπως ανέφερε πάντως ο κ. Χριστόπουλος ο κατάλογος με τα ονόματα αυτών που θα συμμετάσχουν τελικά στην επίσκεψη θα δοθεί στα Ηνωμένα Εθνη μερικές μέρες πριν από τις 30 Νοεμβρίου.

    "Πάντως εμείς τους το κάναμε καθαρό ότι δεν δεχόμαστε καμμία λογοκρισία στα ονόματα που θα δώσουμε", τόνισε ο κ. Χριστόπουλος.

    Ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε τέλος ότι ανάμεσα στα άτομα που έκαναν αίτηση για να συμμετάσχουν στην επίσκεψη περιλαμβάνονται και πρόσωπα που έκαναν αίτηση και για την επίσκεψη στο Μοναστήρι το Δεκαπενταύγουστο αλλά τελικά δεν επιλέγηκαν για να συμμετάσχουν σε αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Παπαδόπουλος - Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν αναμένονται σοβαρές επιδράσεις πάνω στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) από το διεθνές "κατρακύλισμα" των τιμών στα κυριότερα χρηματιστήρια του κόσμου.

    Αυτή είναι η εκτίμηση του Προέδρου του ΧΑΚ, Ντίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος σε δηλώσεις του σήμερα στο ΚΥΠΕ, εξήγησε πως δεν διαβλέπει ουσιαστικό κίνδυνο για τις τιμές των αξιών στην Κύπρο.

    Αναλύοντας τους λόγους γι' αυτό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως "πρέπει πρώτα απ' όλα να αναγνωρίσουμε ότι η Κύπρος έχει μια κλειστή οικονομία, τουλάχιστο όσον αφορά στην κίνηση των κεφαλαίων" και επομένως οι επιδράσεις πάνω στην κυπριακή οικονομία και πάνω στο κυπριακό Χρηματιστήριο από φαινόμενα όπως εκείνα των τελευταίων ημερών στα διεθνή χρηματιστήρια, περιορίζονται.

    Η κυπριακή οικονομία, συνέχισε, πιθανό να επηρεαστεί, στο βαθμό που θα επηρεαστούν τα νομίσματα των χωρών με τις οποίες η Κύπρος έχει εμπορικές συναλλαγές, δηλαδή το αμερικανικό δολάριο και τη βρετανική στερλίνα.

    Εκείνο που συμβαίνει στα χρηματιστήρια των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι μια μαζική φυγή κεφαλαίων ξένων επενδυτών και δεδομένου ότι "στην Κύπρο δεν έχουμε σημαντικό αριθμό ξένων επενδυτών, το ΧΑΚ δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτούς" και άρα δεν αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο.

    Εξάλλου, επεσήμανε, σε πολλά διεθνή χρηματιστήρια οι τιμές των μετοχών ήταν υπερεκτιμημένες - κάτι που δεν συμβαίνει στην Κύπρο - με αποτέλεσμα να καταστεί αναγκαία κάποια στιγμή, μια "διόρθωση".

    Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι "χωρίς να είμαστε απόλυτοι, δεν βλέπω λόγο σύνδεσης του τι συμβαίνει στα ξένα χρηματιστήρια, με το τι ενδεχομένως πρέπει ή μπορεί να συμβεί στο ΧΑΚ, αφού δεν υπάρχουν μεγάλες ξένες επενδύσεις στο ΧΑΚ, οι τιμές του ΧΑΚ είναι χαμηλές και στην Κύπρο υπάρχει ακόμα κλειστή οικονομία όσον αφορά στην κίνηση κεφαλαίων".

    Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο διεθνούς οικονομικής ύφεσης, που ενδεχομένως να επηρέαζε και την Κύπρο, ύστερα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της κρίσης, διευκρινίζοντας ότι "αν ακολουθήσει σύντομα μια σταθεροποίηση ή και άνοδος των τιμών στα ξένα χρηματιστήρια", τότε το ενδεχόμενο διεθνούς ύφεσης απομακρύνεται.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [04] Ροκοζέφσκι - στρατιωτικός διάλογος - έκθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, θα αναφερθεί εκτενώς στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, στην επικείμενη έκθεσή του για το Κυπριακό προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, οι συναντήσεις συνεχίζονται και με τις δύο πλευρές.

    "Θα αναφερθούμε εκτενώς στις θέσεις των δύο πλευρών στην επικείμενη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, στις αρχές Δεκεμβρίου," δήλωσε ο κ. Ροκοζέφσκι.

    Αρνήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος, επικαλούμενος τη μυστικότητα που διέπει το θέμα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι "δυστυχώς" οι συναντήσεις δεν πραγματοποιούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα. "Ωστόσο, προσπαθούμε να δώσουμε και στις δύο πλευρές την ευκαιρία για να παρουσιαστούν πιο θετικές στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα", είπε.

    Σε ερώτηση αν ο στρατιωτικός διάλογος οδηγείται προς αποτυχία ή πρόοδο, ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι δεν θα ήθελε να γίνει συγκεκριμένος.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ είπε ότι ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, μόλις επιστρέψουν και οι δύο από το εξωτερικό.

    Ο κ. Φεϊσέλ, "θα προσπαθήσει να προωθήσει το θέμα του διαλόγου για θέματα ασφάλειας", είπε ο κ. Ροκοζέφσκι, και με την ευκαιρία αυτή θα προγραμματιστούν και οι επαφές του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Ροκοζέφσκι - Απόστολος Ανδρέας

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν αποκλείεται ο αριθμός των προσκυνητών που θα μεταβούν στον Απόστολο Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου να είναι μεγαλύτερος από τους 600, εκτιμά ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το μεγάλο αριθμό ατόμων (10.000) που υπέβαλαν αίτηση για να μεταβούν στο κατεχόμενο μοναστήρι, ο κ. Ροκοζέφσκι υπενθύμισε ότι την προηγούμενη φορά, ο αριθμός των επισκεπτών είχε υπερβεί τους 600.

    "Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει και αυτήν τη φορά", είπε. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν εννοεί ότι θα μπορούν να μεταβούν χιλιάδες.

    Ο τελικός αριθμός, κατέληξε, θα εξαρτηθεί από την Τ/κ πλευρά, και τη συνεργασία των προσκυνητών λόγω του ότι οι προσκυνητές θα μεταβούν με λεωφορεία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Ροκοζέφσκι - επαναπροσέγγιση

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα Ηνωμένα Εθνη θα κάνουν κάθε προσπάθεια ώστε το προταθέν σχέδιο δράσης για την προώθηση κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ να εφαρμοστεί, νοουμένου ότι και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, τα Ηνωμένα Εθνη, "αναμφίβολα, θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσουν στην εφαρμογή του σχεδίου ή μέρος του σχεδίου", που προτείνει ο πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Λόρδος με στόχο την επαναπροσέγγιση.

    Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό προϋποθέτει όπως συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές.

    Αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι η Ε/κ πλευρά είχε εκφράσει την ετοιμότητά της να ανταλλάξει πληροφορίες. Ωστόσο, είπε, "η Τ/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη", είπε.

    Ο κ. Ροκοζέφσκι συμφώνησε με τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκη Χριστόπουλο, ότι πρόκειται για δύσκολα θέματα, τα οποία χρειάζονται υπομονή.

    "Πιστεύω ότι κάτι θα γίνει πολύ σύντομα", κατέληξε ο κ. Ροκοζέφσκι.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.49 (-0.10)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.27 (-0.16)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     61.69 (-1.45)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.36 (-0.34)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.80 (+0.09)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.96 (+0.92)
        Εμπορικές Εταιρείες                     44.18 (+0.34)
        Αλλες Εταιρείες                         59.33 (-0.15)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  352476.170
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [08] Μουράτοφ - επιστολή Καρανταγί

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρωσία και η Κύπρος είναι κυρίαρχα κράτη και έχουν κάθε δικαίωμα να συνάπτουν διμερείς σχέσεις και να καταλήγουν σε συμφωνίες όπως αυτή για την αγορά των πυραύλων S - 300, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Γκεόρκι Μουράτοφ.

    Μιλώντας με αφορμή την επιστολή Καρανταγί προς το ΝΑΤΟ, ο κ. Μουράτοφ συμφώνησε ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν ουσιαστικά να μετατρέψουν το ζήτημα των πυραύλων S - 300 σε ψυχροπολεμική αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

    Ωστόσο, τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ηγεσία της χώρας του "ο ψυχρός πόλεμος πέρασε για πάντα".

    Επεσήμανε ακόμη ότι η Ρωσία, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κάθε δικαίωμα να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με όποιο τρόπο θεωρούν κατάλληλο.

    Ο κ. Μουράτοφ κατέστησε σαφές ότι οι άλλες χώρες δεν πρέπει να αναμειγνύονται στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των διαφόρων κρατών.

    Σημειώνεται ότι, στην επιστολή του, ο Καρανταγί ισχυρίζεται ότι η Μόσχα στοχεύει στην οικοδόμηση άξονα με την Ελλάδα που απειλεί την νοτιοανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 29 October 1997 - 15:41:39 UTC