Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-11-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκθεση - εκκλησιαστικοί θησαυροί
  • [02] Χόλμπρουκ - ερωτήσεις - απαντήσεις
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Πίνακες Συναλλάγματος Κεντρικής Τράπεζας
  • [05] Εκδοση Ουκρανού - Γερμανία
  • [06] Ραδιομαραθώνιος - λήγει τα μεσάνυκτα

  • [01] Εκθεση - εκκλησιαστικοί θησαυροί

    Λευκωσία,Κύπρος,11/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκθεση των πρόσφατα ανευρεθέντων κλεμμένων εκκλησιαστικών θησαυρών, από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, εγκαινιάσθηκε το περασμένο Σάββατο στο Δημοτικό Μουσείο της Χάγης, στην Ολλανδία.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Συνεδρίων J. van de Weg, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης, αναφέρθηκε στη μεγάλη θρησκευτική και πολιτιστική αξία των θησαυρών και εξήρε τις προσπάθειες της Εκκλησίας της Κύπρου και όλων εκείνων οι οποίοι συνεργάστηκαν για την ανεύρεσή τους.

    Είπε ακόμη ότι πολλές κλεμμένες εικόνες, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, βρίσκονται ακόμα σε λάθος χέρια και τόνισε την ανάγκη για επιστροφή όλων των κλεμμένων αντικειμένων στην Κύπρο.

    Σε ομιλία της, η Πρόξενος της Κύπρου στη Χάγη και αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ολλανδία, Τασούλα Γεωργίου-Χατζηττοφή, αναφέρθηκε στο ιστορικό της κλοπής των εκκλησιαστικών θησαυρών από τους Τούρκους εισβολείς.

    Μέρος των κλεμμένων θησαυρών, πρόσθεσε, ανευρέθηκε στα χέρια παράνομων εμπόρων στην Ιαπωνία και τη Γερμανία.

    Χαιρετισμό στην τελετή των εγκαινίων απηύθυνε και ο Χωρεπίσκοπος Τριμιθούντος Βασίλειος, ο οποίος ευχαρίστησε εκείνους που συνεργάστηκαν για την ανεύρεση των θησαυρών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [02] Χόλμπρουκ - ερωτήσεις - απαντήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,11/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες πάνω σε τακτική βάση, ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Παράλληλα, μίλησε για έντονες ασυμβίβαστες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζοντας ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό, δεν μπορούν να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές, αφού αποτελεί το μείζον θέμα μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος επέκρινε επίσης το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή τη δεκαετία του 1960 και το 1974, λέγοντας ότι η χώρα του φέρει κάποια ευθύνη για τραγικά, όπως τα χαρακτήρισε, γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο αυτή.

    Εξάλλου, κάλεσε τις δύο πλευρές να κοιτάζουν προς το μέλλον και να μην παραμείνουν όμηροι της ιστορίας αυτού του τόπου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια δικοινοτικής διάσκεψης Τύπου στο Λήδρα Πάλας μετά την κοινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι οι δύο ηγέτες του έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι θεωρούν τέτοιου είδους συναντήσεις χρήσιμες.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι "δεν είχε οποιεσδήποτε προσδοκίες (για τις εδώ επαφές του). Οπως έχω δηλώσει, επιθυμούμε συνέχιση του διαλόγου και τη δημιουργία ευκαιριών."

    Ο κ. Χόλμπρουκμ σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση μεταξύ των τριών κράτησε πέραν των τεσσάρων ωρών, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση "ειλικρινή και εμπιστευτική". Αυτό για μένα είναι ένα θετικό γεγονός, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν έχει πάρει οποιαδήποτε δέσμευση από τους δύο ηγέτες για συνέχιση του διαλόγου, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι δεν ζήτησε "τέτοια δέσμευση". Πρόσθεσε ότι οι "δύο άνδρες βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ" και αυτό τον ικανοποιεί πλήρως.

    Ο κ. Χόλμπρουκ αναφέρθηκε στην ατμόσφαιρα που επικράτησε στη συνάντηση, τονίζοντας ότι Κληρίδης και Ντεντκάς είχαν μια "ειλικρινή" συζήτηση. Αυτοί οι δύο άνδρες γνωρίζονται για τόσα χρόνια, και αντιλαμβάνονται ότι οι διαφωνίες τους είναι "έντονες".

    "Είναι σταθεροί και θερμοί υποστηρικτές των θέσεών τους, αλλά είναι πολύ πρόθυμοι να τις συζητήσουν με τρόπο ανοικτό και ειλικρινή", είπε.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι δεν συζήτησαν το στρατιωτικό διάλογο, γιατί, όπως είπε, "θα ήταν χάσιμο χρόνου" αλλά χαρακτήρισε μέτρα, όπως το μορατόριουμ στις υπερπτήσεις, ως "σημαντικά."

    Σε ερώτηση ποιά είναι τα θέματα που διχάζουν τους δύο ηγέτες, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι δεν πρόκειται να αναφερθεί στα θέματα που συζητήθηκαν. Ωστόσο είπε, οι θέσεις τις οποίες δηλώνουν δημόσια, "είναι ασυμβίβαστες" σε ότι αφορά δύο ή τρία θέματα.

    Εξήγησε ότι ένα από αυτά είναι το θέμα της κυριαρχίας. Υπάρχει επίσης έλλειψη εμπιστοσύνης που απορρέει από τα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών που και οι δύο ηγέτες έζησαν, ανέφερε.

    Μια άλλη πτυχή για την οποία υπάρχουν έντονες διαφωνίες, είπε, είναι το δικαίωμα των προσφύγων για επιστροφή.

    Παρατήρησε ότι "χρειάζεται πολλή εργασία", και τόνισε ότι κάτι το οποίο του προκαλεί λύπη όταν επισκέπτεται την Κύπρο είναι η συνεχής αναφορά στο παρελθόν κατά τη διάρκεια των συζητήσεών του.

    "Αντιλαμβάνομαι γιατί το παρελθόν είναι πάντα στο προσκήνιο στην Κύπρο, και αποτελεί βαρύ κληροδότημα για το μέλλον", είπε. Τόνισε ότι ενώ δεν πρέπει να αγνοούμε το παρελθόν, δεν πρέπει να παραμείνουμε όμηροι της ιστορίας.

    Οι διαφορές, επεσήμανε, ποικίλουν από μικρές λεπτομέρειες, όπως το περιεχόμενο των κειμένων των Συμφωνιών της Ζυρίχης, σε μεγάλες, όπως η αντιμετώπιση του θέματος των προσφύγων.

    Σε ερώτηση ποιός είναι ο στόχος του, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης "είναι σημαντική για τη σταθερότητα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και των Ευρωπαϊών".

    Δύο από τους συμμάχους των ΗΠΑ, Ελλάδα και Τουρκία, "βρίσκονται σε αυτό το μέρος του κόσμου", ανέφερε.

    Ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι οι χώρες αυτές "έχουν μεγάλα και σοβαρά θέματα που παραμένουν άλυτα," και βρέθηκαν στα πρόθυρα του πολέμου για "μια ακατοίκητη βραχονησίδα στα ανοικτά των τουρκικών ακτών", όπως είπε. Ακόμα, είπε, συζητούν για το θέμα αυτό, ενώ υπήρξαν και δύο στρατιωτικά επεισόδια τον περασμένο μήνα μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών δυνέμεων".

    "Ανησυχούμε πολύ γι' αυτό" είπε, και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η σταθερότητα στην περιοχή είναι απόλυτα αναγκαία για την περίοδο μετά το ψυχρό πόλεμο.

    Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία Ελλάδα και Τουρκία έχουν διαφωνίες, είπε, αλλά "προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτά δεν θα μπορέσουν να επιλυθούν αν το Κυπριακό δεν αντιμετωπιστεί."

    "(Το Κυπριακό) αποτελεί το ζωτικό θέμα. Γι'αυτό είναι αναμεμειγμένες οι ΗΠΑ. Ενδιαφερόμαστε για αυτές τις χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία", είπε και πρόσθεσε ότι τις απόψεις αυτές συμμερίζονται τόσο η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ο Βοηθός ΥΠΕΞ, Μαρκ Γκρόσμαν, ο Ειδικός Συντονιστής, Τόμας Μίλερ, ο ίδιος και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. "Δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτή την περιοχή", είπε.

    Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στη στάση που τήρησε η Αμερική στην περιοχή αυτή. "Η αμερικανική ιστορία σε αυτήν την περιοχή δεν είναι εντελώς καθαρή. Είναι μερικά πράγματα, τα οποία έκαναν στην περιοχή προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και το 1974, τα οποία πιστεύω ότι είναι αισχρά", είπε ο κ. Χόλμπρουκ.

    Απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση Κλίντον "είναι δεσμευμένη στη δημιουργία στενών σχέσεων και υποστήριξη της δημοκρατίας σε όλες τις χώρες της περιοχής", κάτι το οποίο δεν ήταν ξεκάθαρο τη δεκαετία του 1960 και τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

    "Εχουμε και εμείς ευθύνη για το δικό μας ρόλο σε μερικά γεγονότα τα οποία ήταν τραγικά", σημείωσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι η ένταση στην περιοχή έχει δημιουργηθεί από τον Τύπο και χαρακτήρισε τα επεισόδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας "ατυχή." Δεν υπήρξε ποτέ κρίση, και η ιστορία, είπε, δεν θα αντιληφθεί τα γεγονότα των πρόσφατων εβδομάδων.

    Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι εκ φύσεως είναι αισιόδοξος. Πρόσθεσε ότι οι σημερινές του συζητήσεις, "διεξήχθησαν μέσα σε ένα θετικό κλίμα, με προθυμία να γίνει προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα του μέλλοντος". "Είμαι αισιόδοξος...αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει", είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν ξεχνούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Σε άλλη ερώτηση ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι ελπίζει ότι θα αρχίσει ο διάλογος πάνω σε θέματα ασφάλειας.

    Ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι θα μεταβεί και στην Αθήνα για επαφές αλλά όχι τώρα αφού ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος βρίσκεται στη Μαδρίτη. "Ευελπιστώ ότι θα μεταβώ στην Αθήνα για επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους ή θα έχω μια εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία", είπε.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι "ο διάλογος θα συνεχιστεί με "ένα ολιγότερο ορατό τρόπο, αλλά σε τακτική βάση".

    Τέλος, ο κ. Χόλμπρουκ αναφέρθηκε στο ρόλο του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, ο οποίος διεξάγει τακτικές επαφές για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.63 (+0.08)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.16 (+0.22)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.87 (-0.61)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 55.49 (-0.11)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  72.14 (+0.07)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.31 (-0.17)
        Εμπορικές Εταιρείες                     41.58 (-0.24)
        Αλλες Εταιρείες                         58.45 (-0.60)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  518468.130
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [04] Πίνακες Συναλλάγματος Κεντρικής Τράπεζας

    Λευκωσία,Κύπρος,11/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    1.Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 11/11/97, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    ---------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα           Επιταγές
                         Πώληση         Αγορά       Πώληση      Αγορά
    ---------------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή     531,6200       533,7400    531,6200    536,3400
    Ευρωπ.Νομ. Μονάδα     1,7156         1,7224      1,7156      1,7264
    Δολάριο ΗΠΑ           1,9923         2,0002      1,9923      2,0042
    Στερλίνα              1,1705         1,1751      1,1705      1,1776
    Γερμ. Μάρκο           3,3873         3,4008      3,3873      3,4048
    ---------------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    2. Στις 13.20 μ.μ. η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ---------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα          Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά       Πώληση     Αγορά
    ---------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        531,8600      533,9800    531,8600  536,5800
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7159        1,7227      1,7159    1,7267
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9858        1,9937      1,9858    1,9977
    Στερλίνα               1,1643        1,1689      1,1643    1,1714
    Γερμ. Μάρκο            3,3918        3,4053      3,3918    3,4093
    --------------------------------------------------------------------
    

    3. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας

    Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    --------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    --------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    -------------------------------------|------------------------------
    01 Μήνα    0,0100    0,0000 |15.12.97 | 0,0040   0,0010  |15.12.97
    02 Μήνες   0,0130    0,0000 |13.01.98 | 0,0050   0,0020  |13.01.98
    03 Μήνες   0,0170    0,0000 |13.02.98 | 0,0050   0,0030  |13.02.98
    06 Μήνες   0,0290    0,0000 |13.05.98 | 0,0060   0,0070  |13.05.98
    09 Μήνες   0,0390    0,0000 |13.08.98 | 0,0070   0,0100  |13.08.98
    12 Μήνες   0,0500    0,0000 |13.11.98 | 0,0080   0,0150  |13.11.98
    15 Μήνες   0,0640    0,0000 |16.02.99 | 0,0130   0,0180  |16.02.99
    18 Μήνες             0,0000 |13.05.99 |          0,0200  |13.05.99
    21 Μήνες             0,0000 |13.08.99 |          0,0220  |13.08.99
    24 Μήνες             0,0000 |15.11.99 |          0,0240  |15.11.99
    --------------------------------------------------------------------
    

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [05] Εκδοση Ουκρανού - Γερμανία

    Λευκωσία,Κύπρος,11/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε ειδικό κλιμάκιο της γερμανικής αστυνομίας παρέδωσε σήμερα η κυπριακή αστυνομία, τον 37χρονο Ουκρανό, Αλεξάντερ Καρπένκο, ο οποίος καταζητείτο από τις γερμανικές αρχές για υποθέσεις μαστρωπείας.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου Αστυνομίας, ο Καρπένκο είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 16 Μαίου 1997 και μετά τη συμπλήρωση της σχετικής διαδικασίας, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε το διάταγμα έκδοσης.

    Στο συνέχεια και ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου εξεταζόταν στο Ανώτατο Δικαστήριο αίτηση Habeas Corpus που είχε υποβάλει, ο Ουκρανός δραπέτευσε για να επανασυλληφθεί στις 3 Οκτωβρίου. Η αίτησή του για Habeas Corpus απερρίφθη.

    Ο Καρπένκο, ο οποίος καταζητείτο από τον Αύγουστο του 1994, αντιμετωπίζει κατηγορίες για αδικήματα διακίνησης και εκμετάλλευσης γυναικών, μαστρωπείας, προσαγωγής σε πορνεία, απαγωγής και κατακράτησης γυναικών, κατηγορίες για τις οποίες προνοείται φυλάκιση μέχρι 15 ετών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [06] Ραδιομαραθώνιος - λήγει τα μεσάνυκτα

    Λευκωσία,Κύπρος,11/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ένα εκατομμύριο λίρες πλησιάζουν οι εισφορές, πέντε ώρες πριν από τη λήξη του φετινού Ραδιομαραθωνίου για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    Το Ραδιομαραθώνιο, που φέτος έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις, συνδιοργανώνουν το ΡΙΚ και η Λαϊκή Τράπεζα.

    Αποκορύφωμα των σημερινών εκδηλώσεων του Ραδιομαραθωνίου είναι η φιέστα που άρχισε στο γήπεδο "Ελευθερία" με τη συμμετοχή των Ελλήνων Ολυμπιονικών στην άρση βαρών, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να καταρρίψουν τις προσωπικές τους επιδόσεις.

    Ο Ραδιομαραθώνιος θα λήξει απόψε τα μεσάνυκτα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 12 November 1997 - 15:18:59 UTC