Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-11-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - "Μπιρλίκ"
  • [02] Επίσκεψη Κόρντοβεζ - πρόγραμμα
  • [03] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Κόρντοβεζ
  • [04] Κυπριανού - δηλώσεις
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Νέος Υπουργός Εμπορίου
  • [07] Νέος Υπουργός Γεωργίας
  • [08] Νέος Υπουργός Εσωτερικών
  • [09] Διάσκεψη Επιχειρηματιών
  • [10] Νέος Υπουργός Εργασίας
  • [11] Ανασκαφές στην Κάτω Πόλη Αμαθούντας
  • [12] Μ. Κυπριανού - Λουξεμβούργο - Διασκέψεις
  • [13] Χρηματιστήριο

  • [01] Εκπρόσωπος - "Μπιρλίκ"

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης απέρριψε κατηγορηματικά δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας "Μπιρλίκ" που παρουσίαζε σχέδιο τριχοτόμησης της Κύπρου ως σχέδιο που προωθούν οι Αμερικανοί.

    "Το απόρρητο των συνομιλιών δεν καλύπτει φανταστικά σενάρια, μπορώ να πω και να διαψεύσω ότι τέτοιο θέμα δεν συζητήθηκε ούτε παρουσιάστηκε στο χώρο των διαβουλεύσεων," δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Το εν λόγω σχέδιο είχε ξαναπαρουσιαστεί στο παρελθόν και όλοι απέρριψαν ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Επίσκεψη Κόρντοβεζ - πρόγραμμα

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ φθάνει στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη την Τρίτη 18 Νοεμβρίου, επιβεβαίωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι.

    Την Τετάρτη το πρωϊ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και ακολούθως θα παρακαθήσει σε γεύμα.

    Αργότερα, θα μεταβεί στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θα του παραθέσει δείπνο.

    Ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι την επομένη το πρόγραμμα του κ. Κόρντοβεζ περιλαμβάνει περιοδεία στη νεκρή ζώνη και γεύμα με πολιτικούς αρχηγούς και από τις δύο κοινότητες στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της επίσκεψής του, ο κ. Κόρντοβεζ θα συναντηθεί με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη συνέχεια θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στις 12.30 πριν αναχωρήσει από το νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [03] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ,κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    "Οταν ο κ. Κόρντοβεζ έρθει και καλέσει τους δύο ηγέτες για συνάντηση, δεν πιστεύω να έχουμε την πολυτέλεια να του αρνηθούμε". είπε ο κ. Χριστοφίδης και πρόσθεσε:

    "Θα πρέπει να εκφράσουμε ικανοποίηση γιατί τόσο τα ΗΕ όσο και η Ευρώπη και ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, που θα εκπροσωπεί την Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 1998, προετοιμάζονται για να αρχίσουν αποφασιστική δραστηριότητα αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές".

    Η προετοιμασία αυτή, τόνισε αποτελεί υπεύθυνη άσκηση πολιτικής και εκπλήρωση καθήκοντος.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παρούσα προσπάθεια θα κινηθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι και ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος αναφέρθηκε χθες στην προσήλωση στα ψηφίσματα των ΗΕ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου που έδωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Προέδρου ότι δεν διαπραγματεύεται κατά την προεκλογική περίοδο αλλά συμμετέχει σε συναντήσεις, ενώ στο παρελθόν είχε επικρίνει τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου γιατί ακολουθούσε την ίδια τακτική, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "το 1992 και το 1997 είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα."

    Το 1992 ο κ. Βασιλείου προχωρούσε στην τελική ευθεία και την ουσία του Κυπριακού, είπε ο κ. Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι "εάν εδεσμεύετο με οποιοδήποτε τρόπο με εκείνη την πορεία, θα πληρώναμε τα αποτελέσματα"

    "Σήμερα δεν μιλούμε για συνομιλίες ή διαπραγματεύσεις που θα καταλήξουν σε συμφωνίες αλλά που συμβάλλουν στο να ολοκληρωθεί η προπαρασκευαστική εργασία για έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών μετά τις προεδρικές," κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [04] Κυπριανού - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ωφέλεσε η επίσκεψη του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ, γιατί διεπιστώθη ξανά ότι η τουρκική αδιαλλαξία υφίσταται και δεν υπάρχει καμμιά μεταβολή, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών, χαρακτήρισε θετική τη στάση του Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ, στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ, και σημείωσε ότι η κυριαρχία απασχόλησε τον περισσότερο χρόνο της συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς.

    Είπε ακόμα ότι ούτε σχέδια, ούτε εισηγήσεις υπεβλήθησαν από τον Αμερικανό Απεσταλμένο, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει καμία βάση" για το σχέδιο λύσης που δημοσίευσε τουρκική εφημερίδα.

    Σε δηλώσεις, στις οποίες προέβη το σήμερα το μεσημέρι στην κατοικία του, ύστερα από ενημέρωσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι επίσκεψη Χόλμπρουκ σήμανε την αρχή της αμερικανικής πρωτοβουλίας, αλλά επιφυλάκτηκε να εκφράσει εκτίμηση κατά πόσον πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία.

    Επεσήμανε όμως, ότι η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί και θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο απ'ότι προεβλέπετο (περισσότερο από ένα ή δύο χρόνια, κατα την εκτίμησή του).

    Το συμπέρασμα, που εξάγεται, τόνισε ο κ. Κυπριανού, είναι ότι από τις συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, όχι μόνο δεν προέκυψε καμμιά μεταβολή της τουρκικής στάσης, αλλά "ούτε προοπτική".

    "Από κάποια άποψη" είπε ο κ. Κυπριανού "ωφέλεσε η επίσκεψη του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ", τον οποίο χαρακτήρισε "πάρα πολύ καλό γνώστη του Κυπριακού", γιατί όπως εξήγησε, "διεπιστώθη ξανά ότι η τουρκική αδιαλλαξία υφίσταται και δεν υπάρχει καμμιά μεταβολή".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η δήλωση Χόλμπρουκ, για τη στάση και το ρόλο των ΗΠΑ τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 "τον τιμά".

    Οπως είπε αυτή η "ομολογία και η επίκριση", είναι αρκετή για να τονισθεί η τεράστια ευθύνη των ΗΠΑ να συμβάλουν στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης και για μια σωστή λύση του Κυπριακού. Αρκεί αυτή η αποδοχή, επεσήμανε, να μην σημαίνει ότι θα πουν ότι "σήμερα υπάρχουν τετελεσμένα και δεν μπορούμε να τα παραγνωρίσουμε".

    Σημείωσε παράλληλα, ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και η δήλωση Χόλμπρουκ ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλά συμφέροντα στην περιοχή.

    Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από τις θέσεις που ανέπτυξε ο Πρόεδρος Κληρίδης στη συνάντηση με τον Ντενκτάς, στην παρουσία του κ. Χόλμπρουκ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζήτησαν μόνο "τι είπαν οι άλλοι".

    Χρειάζεται στρατηγική και αναθεώρηση της τακτικής, με στόχο να πεισθούν ΗΠΑ και ΕΕ ότι χρειάζεται να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, τόνισε

    Για το θέμα της κυριαρχίας, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προβάλλοντας τη θέση του Εθνικού Συμβουλίου διαφώνησε με τη διπλή κυριαρχία, στην οποία εξακολουθεί να εμμένει η τουρκική πλευρά.

    Προεδρικές - επίσκεψη Χόλμπρουκ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είπε ότι θα περιμένει τη θέση και ερμηνεία που θα δώσει η Κυβέρνηση, όταν ρωτήθηκε αν επιμένει στη θέση που εξέφρασε πρόσφατα ότι η επίσκεψη Χόλμπρουκ συνδέεται με την υποψηφιότητα Κληρίδη.

    Αυτό το θέμα συνδέεται με τα προεδρολογικά, απάντησε αρχικά ο κ. Κυπριανού. Στην εμμονή των δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ πρόσθεσε ότι δεν θα προβεί σε σχόλιο πάνω σ'αυτό το θέμα, αλλά θα αναμένει να δεί πώς θα παρουσιάσει αυτή την εξέλιξη η Κυβέρνηση.

    Ωστόσο, σε άλλο σημείο είπε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη δίνουν "κάποιο μήνυμα" περί της φιλίας των δύο συνομιλιτών και για την ιδιαίτερη επιθυμία των δύο να λύσουν το Κυπριακό.

    Μιχαηλίδης - αντιπολίτευση

    Ο κ. Κυπριανού διαφώνησε με τον Αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ και τέως Υπουργό Εσωτερικών, Ντίνο Μιχαηλίδη, ότι το κόμμα δεν είναι ακόμη στην αντιπολίτευση.

    "Δεν ξέρω τί δήλωσε, δεν είμαι ενήμερος, εσωτερικά θέματα είναι αυτά δεν μπορεί κανείς να δίδει μεγάλη σημασία, αλλά σίγουρα", υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού, "το ΔΗΚΟ είναι στην αντιπολίτευση".

    Αλέκος Μαρκίδης

    Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έκανε διάβημα ώστε το κόμμα του να μην υποθάλπτει το θέμα υποψηφιότητας Αλέκου Μαρκίδη, ο κ. Κυπριανού ανέφερε: "Δεν επιθυμούμε και δεν ενεργούμε για τη διάσπαση κανενός κόμματος".

    Απέφυγε ωστόσο, να ξεκαθαρίσει αν στις "διακριτικές διαβουλεύσεις" του ΔΗΚΟ ενόψει των προεδρικών, περιλαμβάνεται και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης. Είπε όμως, ότι δεν έχει υποβληθεί καμμιά πρόταση σε κανένα.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ Μαρκίδη και Κληρίδη, την υποστήριξη της υποψηφιότητας του οποίου απέκλεισε και σήμερα, περιορίστηκε να πεί: "Ρωτήστε τον ίδιο".

    Σε ερώτηση αν το ΔΗΚΟ θα μπορούσε να συζητήσει συνεργασία με το ΔΗΣΥ, με υποψήφιο τον Αλέκο Μαρκίδη, είπε χαρακτηριστικά: "Δεν μπορώ να κάμω καμμιά δήλωση ως προς το όλο θέμα. Μελετούμε τα πάντα - η υποψηφιότητα μου παραμένει - και θα καταλήξουμε στο συμφέρον για τον τόπο".

    Κληθείς να πεί αν αποκλείει και την υποψηφιότητα Ιακώβου, όπως αυτήν του κ. Κληρίδη, είπε ότι δεν θέλει να προβεί σε καμμιά δήλωση.

    "Είναι πολύ διαφορετική η περίπτωση όλων των άλλων, από την περίπτωση του κ. Κληρίδη, με τον οποίο διεφώνησα για πολλά θέματα", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.79 (+0.21)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.31 (+0.17)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     60.07 (+0.33)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 55.43 (-0.11)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  72.91 (+1.07)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.42 (+0.17)
        Εμπορικές Εταιρείες                     41.18 (-0.96)
        Αλλες Εταιρείες                         58.41 (-0.07)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  471323.466
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [06] Νέος Υπουργός Εμπορίου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο νέος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Μιχαλάκης Μιχαηλίδης, παραλαμβάνοντας το Υπουργείο από τον Κυριάκο Χριστοφή, σημείωσε ότι θα έχει να συμπληρώσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, λόγω της απουσίας του απερχόμενου Υπουργού.

    Παραδίδοντας το Υπουργείο, ο κ. Χριστοφή είπε ότι φεύγει με τη συνείδησή του ήσυχη, ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Υπουργείο έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό για την προώθηση των έργων, σχεδίων και προγραμμάτων "που είχαμε τάξει από την αρχή της έλευσής μου εδώ, για να βοηθήσουμε γενικά την οικονομία του τόπου".

    Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου Μιχαλάκης Ερωτόκριτος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον κ. Χριστοφή σε ότι αναλάβει και διαβεβαίωσε το νέο Υπουργό ότι όλο το προσωπικό του Υπουργείου και οι εκπρόσωποι των οργανισμών που υπάγονται στο Υπουργείο θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να τον βοηθήσουν να πετύχει στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

    Αναφέρουμε ότι η Παγκύπρια Οργάνωση Αγελαδοτρόφων απέστειλε χθες στον κ. Χριστοφή επιστολή, στην οποία εκφράζουν θερμές ευχαριστίες για την προσφορά του στον τομέα της αγελαδοτροφίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [07] Νέος Υπουργός Γεωργίας

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του ο νέος Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Ανδρέας Μαντοβάνης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα πράξει ότι είναι δυνατό "ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του Υπουργείου και η προσφορά του προς τον αγροτικό κόσμο και την οικονομία του τόπου γενικότερα".

    Παραδίδοντας το Υπουργείο, ο απερχόμενος Υπουργός Κώστας Πετρίδης ευχήθηκε στον κ. Μαντοβάνη κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει και σημείωσε ότι "επίκεντρο πάντοτε της πολιτικής μας ήταν ο άνθρωπος, ο αγρότης, η αγρότισσα, ο κάθε πολίτης αυτού του τόπου, και κάθε προσπάθεια που καταβάλαμε απέβλεπε στη βελτίωση της θέσης του, οικονομικής και κοινωνικής".

    Εξάλλου, ο Διευθυντής Διοίκησης του Υπουργείου Ανδρέας Παναγιώτου διαβεβαίωσε ότι το προσωπικό του Υπουργείου και των Τμημάτων του θα συμπαρασταθεί στον κ. Μαντοβάνη πλήρως, "για να φέρει σε αίσιο πέρας το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [08] Νέος Υπουργός Εσωτερικών

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Σταυρινάκης, ο οποίος τόνισε ότι με την προσπάθεια όλων θα συνεχίσει το έργο που έχει επιτελέσει ο απερχόμενος Υπουργός Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Παραδίδοντας το Υπουργείο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το όλο έργο που επιτέλεσε μέχρι σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Είπε, ακόμη, ότι η παρουσία του κ. Σταυρινάκη στο Υπουργείο Εσωτερικών θα συμβάλει στην επίλυση όλων των προβλημάτων που ακόμη υφίστανται.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    Διάσκεψη Επιχειρηματιών

    Με θέμα "το αμοιβαίο όφελος βασίζεται στην οικονομική συνεργασία", πραγματοποιείται από τις 13 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες μη- κυβερνητική διάσκεψη επιχειρηματιών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία. Από την Κύπρο συμμετέχουν τόσο Ε/Κ όσο και Τ/Κ.

    Η διάσκεψη οργανώνεται από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας για την Ειρήνη του Οσλο.

    Εκτός από επιχειρηματίες, λαμβάνουν μέρος στη διάσκεψη πρώην Υπουργοί, ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος για τη διεύρυνση και τις πολιτικές εξωτερικές σχέσεις, διπλωμάτες και γενικά προσωπικότητες που είτε ασχολήθηκαν στο παρελθόν με το Κυπριακό, είτε ασχολούνται σήμερα, ως ειδικοί απεσταλμένοι.

    Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται, από Ε/κ πλευράς, οι Φάνος Επιφανίου, Στέλος Γκαράνης, Αθως Πίττας, Κωνσταντίνος Λόρδος, Λουκής Παπαφιλίππου, Δέσπω Λευκαρίτη και Κώστας Λανίτης.

    Από την Ελλάδα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Μίνος Κυριάκου και Βάρδης Βαρδινογιάννης.

    Οι εργασίες της διάσκεψης θα αρχίσουν με δείπνο αύριο το βράδυ. Νωρίτερα, θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ και ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι επαφές που είχε στη Λευκωσία και την Αγκυρα ο κ. Χόλμπρουκ.

    Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι κύριοι Βαν ντεν Μπρουκ και Χόλμπρουκ θα αναφερθούν στο θέμα της διάσκεψης και στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ενώ στο πάνελ των ομιλητών περιλαμβάνεται και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Γιαν Εγκελαν.

    Την Παρασκευή, θα μιλήσουν οι κύριοι Χόλμπρουκ και Βαν ντεν Μπρουκ, ο Βρετανός Ειδικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ κι επιχειρηματίες από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [09] Νέος Υπουργός Εργασίας

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι "θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για μιαν αποδοτική προσφορά" έδωσε σήμερα ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στάθης Παπαδάκης.

    Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο από τον απερχόμενο Υπουργό Ανδρέα Μουσιούττα, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι το γεγονός ότι είχε να αντικαταστήσει "έναν καταξιωμένο και αφοσιωμένο στα καθήκοντά του Υπουργό" τον είχε προβληματίσει.

    Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι με τη συμπαράσταση του Γενικού Διευθυντή, των Λειτουργών και του προσωπικού του Υπουργείου, "θα μπορέσω κι εγώ να επιτελέσω το έργο που έχω αναλάβει".

    Παραδίδοντας το Υπουργείο, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι "οι υγιείς και στερεές βάσεις που έθεσαν όλοι ανεξαίρετα οι προκάτοχοί μου, ο καθένας με το δικό του τρόπο, και το ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων του Υπουργείου, προσφέρουν γόνιμο έδαφος για συνέχιση κι επαύξηση του πολυσχιδούς και πολυσήμαντου έργου του, προς όφελος του τόπου και του λαού".

    Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Νίκος Συμεωνίδης διαβεβαίωσε τον κ. Παπαδάκη ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού θα συμπαρασταθούν στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [10] Νέος Υπουργός Εργασίας

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι "θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για μιαν αποδοτική προσφορά" έδωσε σήμερα ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στάθης Παπαδάκης.

    Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο από τον απερχόμενο Υπουργό Ανδρέα Μουσιούττα, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι το γεγονός ότι είχε να αντικαταστήσει "έναν καταξιωμένο και αφοσιωμένο στα καθήκοντά του Υπουργό" τον είχε προβληματίσει.

    Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι με τη συμπαράσταση του Γενικού Διευθυντή, των Λειτουργών και του προσωπικού του Υπουργείου, "θα μπορέσω κι εγώ να επιτελέσω το έργο που έχω αναλάβει".

    Παραδίδοντας το Υπουργείο, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι "οι υγιείς και στερεές βάσεις που έθεσαν όλοι ανεξαίρετα οι προκάτοχοί μου, ο καθένας με το δικό του τρόπο, και το ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων του Υπουργείου, προσφέρουν γόνιμο έδαφος για συνέχιση κι επαύξηση του πολυσχιδούς και πολυσήμαντου έργου του, προς όφελος του τόπου και του λαού".

    Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Νίκος Συμεωνίδης διαβεβαίωσε τον κ. Παπαδάκη ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού θα συμπαρασταθούν στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [11] Ανασκαφές στην Κάτω Πόλη Αμαθούντας

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δημόσιο κτίριο το οποίο εντοπίστηκε σε προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους αποκαλύφθηκε πλήρως κατά την έβδομη ανασκαφική περίοδο της νέας σειράς ανασκαφών του Τμήματος στην Κάτω Πόλη Αμαθούντος.

    Τις ανασκαφές που διήρκεσαν επτά εβδομάδες διεύθυνες ο Δρ. Παύλος Φλουρέντζος, Εφορος Αρχαιολογικών Μουσείων και Επισκοπήσεως με βοηθούς τους Δήμο Θεοδώρου και Ανδρέα Κάττο, τεχνικούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

    Στις ανασκαφές βοήθησε και Κύπρια αρχαιλογός καθώς και μια ομαδα Βρετανών εθελοντών από το Σύνδεσμο Φίλων της Αρχαιολογίας των βρετανικών Βάσεων. Οι ανασκαφές επικεντρώθηκαν στη δυτική, βορειοανατολική και νότια πλευρά του Διοικητικού κτιριακού συγκροτήματος. Εκτός από την κεραμεική, η ανασκαφή απέδωσε χάλκινα βυζαντινά νομίσματα, λύχνους, πέτρινες κεφαλές αγαλματιδίων, ανεπίγραφα όστρακα, πέτρινο γουδί και πέτρινες σφραγίδες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [12] Μ. Κυπριανού - Λουξεμβούργο - Διασκέψεις

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Μάρκος Κυπριανού μεταβαίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στη 17η Διάσκεψη Επιτροπών Εξωτερικών των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη συμμετοχή των Προέδρων των Επιτροπών Εξωτερικών των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, είναι η πρώτη φορά που η Βουλή εκπροσωπείται σ' αυτή τη σειρά διασκέψεων, ως αποτέλεσμα ενεργειών του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών του Κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου.

    Η Διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Νοεμβρίου, θα ασχοληθεί με τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, τη Συνθήκη του Αμστερνταμ και την Ατζέντα 2000. Επίσης, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων για ένταξη χωρών θα παρουσιάσουν την ενταξιακή πορεία των χωρών τους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [13] Χρηματιστήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ελευθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως πριν από το έτος 2000, ώστε να μπορέσει η Κύπρος να αποκτήσει μια κεφαλαιαγορά αποτελεσματική και σύγχρονη.

    Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), Ντίνο Παπαδόπουλο, ο οποίος μιλούσε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία της έκδοσης της πρώτης ετήσιας έκθεσης του Χρηματιστηρίου.

    Αναφορικά με το θέμα της χορήγησης άδειας σε υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο, να επενδύουν στο ΧΑΚ, ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι οι παράγοντες του Χρηματιστηρίου προσπαθούν να πείσουν το Υπουργείο Οικονομικών να τους το επιτρέψει.

    Διευκρίνισε όμως, ότι υπάρχουν και επιχειρήματα εναντίον τέοιας ενέργειας, που σχετίζονται με το κατά πόσον οι εταιρείες αυτές, θα διατηρούν το καθεστώς των υπεράκτιων, αφού θα έχουν εισοδήματα που θα "κερδίζονται" εντός Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ τόνισε πως "η καθυστέρηση στην επισημοποίηση του θεσμού (του ΧΑΚ) έχει κρατήσει την Κύπρο αρκετά πίσω από τις εξελίξεις στο ευρύτερο διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον".

    Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι "με τη συνεχή απόκτηση εμπειριών και την υλοποίηση των πρωτοβουλιών" που αναλαμβάνονται από το ΧΑΚ, αυτό θα αναπτυχθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

    Ειδικά για το 1996, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είχε παρατηρηθεί "έντονη επενδυτική δραστηριότητα", σε σύγκριση με τους ημερήσιους όγκους συναλλαγών προηγούμενων χρόνων.

    Αναφερόμενος στη στρατηγική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έγιναν τροποποιήσεις και προσθήκες στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο του ΧΑΚ, ώστε να γίνει πιο σύγχρονο και ευέλικτο και αναφέρθηκε στις προσπάθειες για προώθησή του στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για διεθνοποίησή του με την εγγραφή του ως πλήρους μέλους σε διεθνή σώματα, και την εγκατάσταση σύγχρονης τεχνολογίας.

    Στα πλαίσια της προσπάθειας για αναβάθμιση του ΧΑΚ, ο Πρόεδρός του ζήτησε από την πολιτεία να δοθούν τα αναγκαία και άλλα κίνητρα, ώστε "να ενθαρρυνθούν και νέες εταιρείες να εισάξουν τίτλους τους στο Χρηματιστήριο και γενικότερα το επενδυτικό κλίμα να αναθερμανθεί και να αυξηθούν οι επενδύσεις" στο ΧΑΚ.

    Οι πρώτοι καρποί στην προσπάθεια διεθνοποίησης του ΧΑΚ άρχισαν να εμφανίζονται, αφού όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαδόπουλος, η επόμενη συνεδρία του "European Task Force" της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χρηματιστηρίων για τις Αναδυόμενες Αγορές (Emerging Markets) θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, κατά πάσα πιθανότητα το Μάρτιο του 1998.

    Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ είπε ότι η ασφαλιστική εταιρεία "Μινέρβα" έχει ήδη υποβάλει αίτηση για εισδοχή, ενώ αναφέρθηκε σε αριθμό άλλων εταιρειών, οι οποίες προτίθενται, σύμφωνα με πληροφορίες του, να υποβάλουν αίτηση για εισδοχή, όπως η επενδυτική εταιρεία "ΛΗΔΑ" και η "Γκαράνης και Πετρίδης Λτδ".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 12 November 1997 - 21:52:25 UTC