Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-11-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόρντοβεζ - ερωτήσεις - απαντήσεις
  • [02] Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - επιχειρηματιών
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Κούρδοι - Επαφές

  • [01] Κόρντοβεζ - ερωτήσεις - απαντήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, προειδοποίησε ότι το αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού θα χαθεί αν δεν εξευρεθεί λύση κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διαδικασίας που θα αρχίσει το 1998.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, με την οποία ολοκλήρωσε την τετραήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Κόρντοβεζ σημείωσε επίσης ότι βασίζεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Ανέφερε δε ότι στην Κύπρο υπάρχει μια "ιστορική έλλειψη εμπιστοσύνης" μεταξύ των δύο κοινοτήτων, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα ξεπεραστεί όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και επιτευχθεί συμφωνία πάνω σε μερικά θέματα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι το σημερινό διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, σημειώνοντας το διορισμό εκπροσώπων ξένων κυβερνήσεων.

    Ωστόσο, προειδοποίησε ότι "οι δύο ηγέτες στην Κύπρο θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ενδιαφέρον αυτό δεν θα συνεχιστεί επ' άπειρον".

    "Αν δεν υπάρξει μια συμφωνία, και αυτοί οι ανθρώποι (δηλαδή ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς), δεν διαπραγματευτούν σοβαρά η διεθνής κοινότητα θα γίνει πολύ κυνική", τόνισε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η διεθνής κοινότητα θα πει "ξεχάστε το, όλα τελείωσαν".

    Σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επιθυμούν την επίτευξη μιας συνολική λύσης του Κυπριακού, η οποία θα δημιουργήσει ένα διζωνικό, ομόσπονδο κράτος.

    "Θα πρέπει να καλύψουμε όλες τις πτυχές, ώστε να είναι λειτουργίσιμη μια συμφωνία, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι συνολική η λύση", σημείωσε ο κ. Κόρντοβεζ.

    Ο κ. Κόρντοβεζ χαρακτήρισε λανθασμένη τη διαδικασία που ακολούθησαν μέχρι σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη για επίλυση του Κυπριακού, δηλαδή την ετοιμασία πακέτου ιδεών για τις διάφορες πτυχές του προβλήματος.

    "Αυτό που σήμερα προτείνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ", πρόσθεσε, "είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων πάνω στα ίδια τα κείμενα τα οποία θα αποτελέσουν τη συνολική λύση". Πρόσθεσε ότι οι δύο κοινότητες θα εκγρίνουν αυτά τα κείμενα σε δημοψήφισμα.

    Ο κ. Κόρντοβεζ στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

    "Υπάρχει αποφασιστικότητα (για λύση) αλλά τρομερή έλλειψη εμπιστοσύνης... Ενα από τα προβλήματα είναι ότι καμία από τις πλευρές δεν πιστεύει ότι η άλλη επιθυμεί λύση", δήλωσε.

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι οι δύο ηγέτες είναι έτοιμοι για συμβιβασμούς, ο κ. Κόρντοβεζ απάντησε ότι "ο χειρότερος εχθρός μιας συμφωνίας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, και αυτό είναι πολύ εμφανές σε αυτήν την περίπτωση".

    Ο κ. Κόρντοβεζ επανέλαβε ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο τον ερχόμενο Μάρτιο, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, για να αρχίσει τις προσπάθειές του για λύση του Κυπριακού.

    Σημείωσε ότι τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο κ. Ντενκτάς συμφώνησαν με την επίσκεψή του αυτή, κατά την οποία θα συζητήσει τη μορφή των συνομιλιών.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. εξήγησε ότι η περιόδος μέχρι τον Μάρτιο δεν προσφέρται γιατί οι δύο ηγέτες δεν μπορούν να εκφράσουν ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, λόγω της προεκλογικής περιόδου και της αναμονής, από μέρους του Ντενκτάς, της απόφασης της ΕΕ για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου.

    Ο κ. Κόρντοβεζ, χαρακτήρισε το διορισμό του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ως μια από τις "θετικότερες εξελίξεις", τονίζοντας ότι ο Αμερικανός επίσημος είναι ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς διαπραγματευτές, με πείρα.

    Οι Κύπριοι, είπε σε κάποιο σημείο, δικαιολογημένα είχαν εκφράσει παράπονα ότι στο παρελθόν υπήρχε έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού.

    Τόνισε επίσης ότι άρχισε να αναπτύσσει μια πολύ καλή σχέση με τον κ. Χόλμπρουκ και είπε ότι θα εργαστούν μαζί για επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε ότι ήδη ο κ. Χόλμπρουκ βοήθησε στην ανάπτυξη ενδιαφέροντος για την Κύπρο τόσο στη χώρα του όσο και σε άλλες χώρες.

    Ο κ. Κόρντοβεζ τόνισε ότι βασίζεται στη βοήθεια των κρατών μελών της ΕΕ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, "η οποία είναι ισχυρή όσον αφορά τα διεθνή θέματα".

    Σε ερώτηση Τούρκου δημιοσιογράφος σχετικά με την αναγνώριση της "ισότητας" του ψευδοκράτους, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. είπε ότι οι κυρίοι Κληρίδης και Ντενκτάς συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις ως ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Τέλος, ο κ. Κόρντοβεζ παραδέχθηκε ότι ακολούθησε λανθασμένη μεθοδολογία κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών του Τράουτμπεκ και της Κλιόν. Σημείωσε ότι θα έπρεπε να ήταν απλώς μια απόφαση για έναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού μετά τις εκλογές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [02] Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - επιχειρηματιών

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είναι ικανοποιημένος από τις επαφές των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών στις Βρυξέλλες και συμφωνεί με όλα όσα έκαναν και όλα όσα σκοπεύουν να κάνουν, δήλωσε σήμερα ο επιχειρηματίας Ντίνος Λόρδος.

    Ο κ. Λόρδος μιλούσε μετά από συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο Κληρίδη, Ε/Κ επιχειρηματίες οι οποίοι συμμετείχαν στην πρόσφατη συνάντηση των Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών στις Βρυξέλλες.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο επιχειρηματίας Φάνος Επιφανίου, ο Δημήτρης Ρολόγης, πρόεδρος του ΚΕΒΕ, και ο Μιχαλάκης Ιωάννου, Γ.Γ. της ΣΕΚ. Παρόν στη συνάντηση ήταν και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης

    Οπως ανέφερε ο κ. Λόρδος, κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση του Προέδρου Κληρίδη για όλες τις επαφές τους στις Βρυξέλλες με αρκετή λεπτομέρεια τόσο για όσα ελέχθησαν και έγιναν δημοσίως όσο και για όσα παρασκηνιακά διεμήφθησαν "τα οποία βέβαια δεν ανθίστανται εκείνων τα οποία είχαν ανακοινωθεί δημοσίως".

    "Ο Πρόεδρος ικανοποιήθηκε από τις επαφές μας στις Βρυξέλλες και μας εξέφρασε την άποψη ότι εφόσον οι δυο κοινότητες είναι προορισμένες να ζουν μαζί στην Κύπρο, το συντομότερο που θα επιτύχουμε τη διαμόρφωση επαφών και σχέσεων φιλίας και αλληλοκατανόησης το καλύτερο για ολόκληρη την Κύπρο, για τον τόπο μας", πρόσθεσε.

    Κληθείς να πει ποιά είναι η τοποθέτηση των Ε/Κ επιχειρηματιών και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ζήτημα της έναρξης της διαδικασίας οικονομικής συνεργασίας πριν από τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Λόρδος παρέπεμψε στις προτάσεις των Ε/Κ και των Τ/Κ επιχειρηματιών και στις ομιλίες που έγιναν στις Βρυξέλλες.

    "Από εκείνες", επεσήμανε, "θα διαπιστώσετε ότι εκείνο που μας απασχολεί στο πρώτο αυτό στάδιο είναι η διαμόρφωση συνθηκών ελεύθερης επικοινωνίας με όλα τα μέσα, προσωπικής, επικοινωνία μέσω τηλεφώνων και φαξ και όλων των άλλων μέσων, διότι είναι ανέφικτη οποιασδήποτε μορφής συνεργασία ακόμη και μη οικονομική χωρίς επικοινωνία", τόνισε ο κ. Λόρδος.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι "εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση η οποία στη συνέχεια, ενδεχομένως, μαζί με παράλληλο πρόοδο για τη λύση του Κυπριακού ή στα πλαίσια συμφωνίας για το Κυπριακό θα διαμορφώσει συνθήκες κάτω από τις οποίες θα υπάρξει δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ όλων των μελών των δυο κοινοτήτων, όχι απλώς των επιχειρηματιών".

    "Συνεπώς", πρόσθεσε, "αυτά είναι πράγματα τα οποία θα ακολουθήσουν σε δεύτερο και τρίτο στάδιο, αν οι σημερινές προσπάθειες που κάνουμε υλοποιηθούν".

    Σε ερώτηση εάν δεν τίθεται σήμερα θέμα δημιουργίας κοινοπραξιών Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών, ο κ. Λόρδος ανέφερε ότι "δεν υπάρχει οικονομικό περιεχόμενο" και επεσήμανε ότι για να επενδύσει ένας επιχειρηματίας πρέπει να υπάρχει αυτό το οικονομικό περιεχόμενο.

    "Είναι μάταιο να δημιουργούνται αμφιβολίες στον κόσμο ως προς το ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες άμεσης συνεργασίας", τόνισε.

    Πρόσθεσε ότι "εκείνο που προσπαθούμε να διαμορφώσουμε είναι τις δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας και θέλουμε ασφαλώς να είναι το δυνατό συντομότερη αυτή, πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας και της προόδου για λύση του Κυπριακού".

    Σε παρατήρηση ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θέτει την οικονομική συνεργασία από τώρα, ασχέτως αν δεν έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα, ο κ. Λόρδος απάντησε: "Οχι αντίθετα. Η δική μας εντύπωση είναι ότι ο κ. Χόλμπρουκ βλέπει όλες τις διεργασίες που γίνονται με τον ίδιο φακό που τις βλέπουμε και εμείς".

    Σε ερώτηση αν τις βλέπουν με τον ίδιο φακό και οι Τ/Κ, ο κ. Λόρδος ανέφερε ότι "οι Τ/Κ έχουν αποδεκτεί ότι αυτή είναι η σωστή διαδικασία, ότι αυτά είναι τα πρώτα βήματα που θα οδηγήσουν στα επόμενα...".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λόρδος διέψευσε ότι το ΚΕΒΕ κρατά αποστάσεις.

    "Εκείνο που έγινε είναι ότι στις Βρυξέλλες προσκλήθησαν 12 επιχειρηματίες Ελληνοκύπριοι και 12 Τουρκοκύπριοι, υπό την ατομική τους ιδιότητα", εξήγησε.

    "Συνεπώς", πρόσθεσε, "αυτοί εργάζονται αυτή τη στιγμή τόσο για να υλοποιήσουν ορισμένα πράγματα, δηλαδή να ανοίξουν τις επικοινωνίες και να διεύρνουν τον κύκλο ώστε να συμμετέχουν και άλλοι με τις προσωπικές ιδιότητές τους".

    Ο κ. Λόρδος είπε ότι ο λόγος που συμμετέχουν άτομα και όχι οργανωμένα σύνολα είναι για να αποφευχθεί το θέμα της αναγνώρισης.

    Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα του υδατικού πρόβληματος, το οποίο συζητήθκε στις Βρυξέλλες, ο κ. Λόρδος είπε ότι συμφωνήθηκε να μελετηθεί από κοινού "σαν ένα πρόβλημα που όλοι οι Κύπριοι διαπιστώνουν ότι μπορεί να είναι εξίσου μεγάλο με το κυπριακό πρόβλημα".

    Επίσης, διέψευσε ότι οι Τ/Κ επιχειρηματίες εξέφρασαν την προθυμία να δοθεί νερό στους Ελληνοκυπρίους από αυτό που θα φέρουν από την Τουρκία.

    Ο κ. Λόρδος τόνισε ότι η προσπάθεια των επιχειρηματιών είναι "καλόπιστη" και γίνεται "με πλήρη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο μπορούν όλα τα κοινωνικά στρώματα να βοηθήσουν στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού παράλληλα με την πολιτική προσπάθεια, η οποία βέβαια προέχει από τις άλλες".

    "Εμάς είναι υποβοηθητικός ο ρόλος μας, θετικός και επικοδομητικός", είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.10 (-0.24)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.56 (-0.32)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     58.82 (-0.24)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 55.03 (+0.15)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  72.67 (+0.04)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.22 (-0.26)
        Εμπορικές Εταιρείες                     39.32 (-0.03)
        Αλλες Εταιρείες                         58.91 (-0.62)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  301010.250
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΑ)

    [04] Κούρδοι - Επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσαρίδη, τον Γενικό Γραμματέα του ΔΗΚΟ, Στάθη Κιττή, και τον Αντιπρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχάλη Παπαπέτρου, ολοκλήρωσε σήμερα τις επαφές της η αντιπροσωπεία του εν εξορία Κουρδικού Κοινοβουλίου, που επισκέπτεται την Κύπρο.

    Η Αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τον Πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Ζουμπεγίρ Αϊντάρ, και το μέλος, Τζωρτζ Αριο, είχε επίσης συνάντηση με τις οικογένειες των ηρωωμαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμόυ Σολωμού και κατέθεσαν στεφάνια στους τάφους τους.

    Αύριο, αναμένεται να καταθέσουν στεφάνι στο τάφο του αγωνιστή Θεόφιλου Γεωργιάδη, πρώην Προέδρου της Κυπριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης του Κουρδιστάν, ο οποίος πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε από Τούρκους πράκτορες.

    Η Αντιπροσωπεία του Κουρδικού Κοινοβουλίου θα αναχωρήσει από την Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 21 November 1997 - 21:46:47 UTC