Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΣΥ - Αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία
  • [02] ΔΗΚΟ - Αύριο η τελική απόφαση
  • [03] ΗΠΑ - Μπερνς - Κυπριακό
  • [04] Κασουλίδης - Δηλώσεις Ιακώβου
  • [05] ΔΗΣΥ (1) - Ομιλία Δημητρίου
  • [06] ΔΗΣΥ (2) - Ομιλία Αναστασιάδη
  • [07] ΔΗΣΥ (3) - Πρόεδρος Κληρίδης

  • [01] ΔΗΣΥ - Αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία

    Λευκωσία,Κύπρος,23/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με παγκύπρια συγκέντρωση στη Λευκωσία και με μήνυμα "ενότητα, αγώνας, νίκη", ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) εγκαινιάζει σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία, με στόχο την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας. Η συγκέντρωση θα αρχίσει στις 11:30 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία, με ομιλητές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [02] ΔΗΚΟ - Αύριο η τελική απόφαση

    Λευκωσία,Κύπρος,23/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αύριο θα λάβει τελικά το ΔΗΚΟ την τελική του απόφαση σχετικά με την υποψηφιότητα την οποία θα υποστηρίξει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, του 1998.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, οι συνεδρίες των συλλογικών οργάνων του κόμματος, που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, αναβλήθηκαν για αύριο επειδή κάποια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δεν μπορούσαν να παραστούν.

    Χθες, μέχρι αργά το βράδυ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, πραγματοποιούσε αλλεπάλληλες συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική πρόταση που θα τεθεί ενώπιον των οργάνων του κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [03] ΗΠΑ - Μπερνς - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,23/11/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο πρόσφατα διορισθείς Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε ότι επιθυμία της χώρας του είναι να δει την Κύπρο επανενωμένη.

    Μιλώντας χθες σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον, το οποίο διοργάνωσε το Αμερικανικό - Ελληνικό Ινστιτούτο, ο κ. Μπερνς τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί σύντομα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

    Στο συνέδριο που είχε θέμα "Ο ζωτικός ρόλος της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στις πρώτες μέρες του Ψυχρού Πολέμου", ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

    Για άλλη μια φορά, ο κ. Μπερνς επέκρινε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη Χούντα των Συνταγματαρχών που επέβαλε τη δικτατορία στην Ελλάδα από το 1967 μέχρι το 1974.

    Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα, η οποία είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας, είναι σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα και εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολική Μεσογείου.

    Εξέφρασε, επίσης, την υποστήριξη της χώρας του στο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια.

    Ακόμα, χαιρέτισε τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και για ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

    Ανάμεσα σε εκείνους που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, καθώς και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι οι οποίοι υπηρέτησαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο που ανασκοπούσε το συνέδριο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΑΠ)

    [04] Κασουλίδης - Δηλώσεις Ιακώβου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με γραπτή δήλωσή του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, απάντησε σε χθεσινές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης Κληρίδη, από τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργο Ιακώβου.

    Ο κ. Κασουλίδης κατηγορεί τον κ. Ιακώβου ότι προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία του διεθνούς ενδιαφέροντος για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού.

    "Είναι τιμή μου να ζω σε διαφανές γυάλινο σπίτι, γιατί η πολιτική και οι χειρισμοί γύρω από το εθνικό θέμα είναι τόσο καθαροί σαν γυαλί και σαν κρύσταλλο, που τους αντιλαμβάνεται ο λαός", σημειώνει ο ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Κασουλίδης υποδεικνύει στον κ. Ιακώβου ότι ο δυτικός παράγοντας έχει ήδη καταλάβει πως η υποβοήθηση της συμμάχου τους Τουρκίας, για εκπλήρωση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού, αμοιβαία αποδεκτή στην Κύπρο και την Ελλάδα.

    Πρόσθετα, σημειώνει ο ΥΠΕΞ, ο δυτικός παράγοντας κατάλαβε ότι "η ασφάλεια του υπογαστρίου της Τουρκίας περνά μέσα από την αποστρατικοποίηση της Κύπρου και λύση του Κυπριακού" και ότι "η διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πρέπει να περιλαμβάνει και λύση του Κυπριακού".

    "Πολύ φοβούμαι", καταλήγει ο κ. Κασουλίδης, "ότι ο κ. Ιακώβου, με την πολιτική που διακηρύσσει σήμερα, σαν τρίτη έκδοση (των δύο προηγούμενων πολιτικών που υπηρέτησε), θα θέσει σε κίνδυνο εξουδετέρωσης τα όσα επίμονα έχουν κτιστεί την τελευταία πενταετία".

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΚΝ)

    [05] ΔΗΣΥ (1) - Ομιλία Δημητρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού άρχισε γύρω στις 11.30 το πρωί η μεγάλη συγκέντρωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, με την οποία το κόμμα εγκαινιάζει την προεκλογική του εκστρατεία, με στόχο την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας.

    Η συγκέντρωση άρχισε με σύντομο χαιρετισμό του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, Παναγιώτη Δημητρίου, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "τον Φεβρουάριο του 1998, ο δοκιμασμένος και επιτυχημένος Πρόεδρος θα επανεκλεγεί ξανά στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Ο κ. Δημητρίου χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη "ακομματική" και "εθνική", διότι, όπως είπε, καλύπτει ανεξάρτητες προσωπικότητες και τους "πιο πολλούς προβληματισμένους πολίτες αυτού του τόπου".

    Η υποψηφιότητα του κ. Κληρίδη, πρόσθεσε "είναι συνταυτισμένη με το εθνικό μέλλον της Κύπρου", διότι είναι ο μοναδικός πολιτικός που θα μπορέσει να οδηγήσει "το κυπριακό σκάφος, μέσα από τις συμπληγάδες των διεθνών συμφερόντων και συγκυριών, στο λιμάνι της σωτηρίας".

    Τον ιστορικό αυτό ρόλο μόνον ο Γλαύκος Κληρίδης μπορεί να τον διαδραματίσει, τόνισε ο κ. Δημητρίου.

    "Σύσσωμος ο Συναγερμικός κόσμος παίρνει διάταξη μάχης, όπως και παλιά. Με βεβαιότητα και σαν υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας, σας δίνω εγγύηση ότι η νίκη θα είναι και πάλι μαζί μας, όπως στο παρελθόν", δήλωσε ο κ. Δημητρίου.

    Ακολούθησε ομιλία του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη, προτού ο λόγος δοθεί στον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής του ΔΗΣΥ, το 1976.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [06] ΔΗΣΥ (2) - Ομιλία Αναστασιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,23/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης τόνισε σήμερα τα επιτεύγματα της πενταετούς διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη σε όλους τους τομείς και κάλεσε το ΔΗΚΟ να συνεργαστεί για μια νέα πενταετία.

    Στην ομιλία του στην παγκύπρια εκδήλωση του ΔΗΣΥ, που σήμανε την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για επανεκλογή Κληρίδη, ο κ. Αναστασιάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα επιτεύγματα της συγκυβέρνησης ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, που ήταν, όπως είπε, η πιο αποδοτική και προοδευτική που υπήρξε ποτέ, ενώ εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι "κάποιοι θέλουν να νοιώθουν ότι ανήκουν στην αντιπολίτευση".

    Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την ηγεσία του ΔΗΚΟ να αναλάβει τις ιστορικές τις ευθύνες και μαζί με τον ΔΗΣΥ "να ανανεώσουν την ελπίδα και την υπόσχεση προς τον κυπριακό λαό".

    Απευθυνόμενος προς όλους τους Υπουργούς της κυβέρνησης Κληρίδη, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: "Κύριοι Υπουργοί, είτε σήμερα υπηρετείτε, είτε κύριοι Υπουργοι που παρευρίσκεστε γιατί βοηθήσατε τον Γλαύκο Κληρίδη, αλλά και όσοι από τους Υπουργούς μαζί σας συνεργάστηκαν και, δυστυχώς, σήμερα είναι απόντες, θέλουμε να ελπίζουμε ότι από τον Φεβράρη θα είναι και πάλι μαζί μας".

    Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες σε όλους όσοι υποστήριξαν τον κ. Κληρίδη, κάνοντας αναφορά σε οπαδούς άλλων δυνάμεων, τους οπαδούς του κόμματος των Φιλελευθέρων και το λαό και την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

    "...αλλά κατά κύριο λόγο δεν μπορώ να παραγνωρίσω, θα ήτο αγνωμοσύνη αν δεν εξέφραζα την ευγνωμοσύνη, την εμπιστοσύνη και τη μαζική υποστήριξη που τύχαμε από την ηγεσία τους οπαδούς και τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος. Τους ευχαριστούμε", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού εξέφρασε λύπη για την απουσία του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, από τη συγκέντρωση, διότι, όπως είπε, εάν παρίστατο θα μπορούσε να δει και να αισθανθεί την ικανοποίηση του λαού από τα επιτεύγματα της συγκυβέρνησης.

    Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ νοιώθει περήφανος, γιατί σεβάστηκε τη συνεργασία και τη συγκυβέρνηση και δεν αθέτησε τις υποσχέσεις του προς το ΔΗΚΟ.

    Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε "στενότατη" τη σχέση που είχε η ελληνική με την κυπριακή κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της πενταετίας, με αποτέλεσμα όλοι να αισθάνονται ότι "η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι μέσα στην Κύπρο", παρατήρησε.

    Επιπλέον, χαρακτήρισε την πενταετία ως την "εποχή του κοινωνικού κράτους" και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα 2 δις και 100 εκ. που δόθηκαν για κοινωνικές δαπάνες.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μίλησε για την ευρωπαϊκή πορεία του τόπου για το δόγμα τους Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, καθώς και για σειρά μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Κληρίδη για τους πρόσφυγες, τους εργάτες, τους αγρότες, τη γυναίκα και τους νέους.

    Αναφερόμενος στον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Ιακώβου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι χωρίς την υποστήριξη του ΑΚΕΛ θα ήταν σαν "στρατιώτης σε απομόνωση".

    Η πολιτική Ιακώβου, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, θα απομακρύνει την Κύπρο από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

    Κατά την αποχώρησή του από το Συνεδριακό Κεντρο, ο κ. Αναστασιάδης κλήθηκε να σχολιάσει την απουσία κάποιων στελεχών του κόμματος από τη συγκέντρωση. Απάντησε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ενωμένος και αποφασισμένος να δώσει την εκλογική μάχη και να την κερδίσει.

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Αλέκος Μαρκίδης θα είναι υποψήφιος, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο κ. Μαρκίδης δεν τον όρισε εκπρόσωπό του για να μιλά εκ μέρους του, αλλά επεσήμανε ότι εμπιστεύεται την κρίση του Γενικού Εισαγγελέα.

    Οπως είπε, ο κ. Μαρκίδης δεν υπήρξε ποτέ σωσίβιο κανενός, ούτε ο άνθρωπος που θα μπορούσε να μετατραπεί σε όργανο κανενός και να θέσει υποψηφιότητα που να αντιπαρατεθεί αυτής του Γλαύκου Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [07] ΔΗΣΥ (3) - Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,23/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι ο λαός θα τον τιμήσει με την ψήφο του για μια νέα θητεία, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, τονίζοντας ότι επανδιεκδικεί το αξίωμα λόγω των κρίσιμων περιστάσεων που διέρχεται το Κυπριακό.

    Μιλώντας σε σημερινή συγκέντρωση του ΔΗΣΥ, που σήμανε την προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ήρθε η ώρα που ο κυπριακός Ελληνισμός πρέπει να αντιληφθεί ότι το θέμα της προεδρίας δεν είναι θέμα κομματικής προέλευσης, αλλά αξιολόγησης των υποψηφίων και εκλογής εκείνου που μπορεί να προωθήσει λύση του Κυπριακού.

    "Η υποστήριξη της υποψηφιότητας Κληρίδη δεν ήταν απλώς μια κομματική ανάγκη, αλλά μια ανάγκη που επέβαλλαν οι περιστάσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμεθα για την επιβίωση του κυπριακού λαού στη γη των προγόνων του", τόνισε.

    Πρόσθεσε ότι θα ήταν ευτυχής αν μπορούσε να πείσει τη συνείδησή του ότι ήταν η ώρα να αποχωρήσει από την πολιτική ζωή, να ιδιωτεύσει και να ζήσει με την οικογένειά του το υπόλοιπο της ζωής του. Σημειώσε, όμως, ότι θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    "Γι' αυτό προσφέρω την υποψηφιότητά μου στον κυπριακό Ελληνισμό. Πιστεύω στην ορθοκρισία του κυπριακού Ελληνισμού και πιστεύω ότι θα με τιμήσει με την ψήφο του", δήλωσε ο κ. Κληρίδης.

    Διευκρίνισε ότι η λύση πρέπει να απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους, να επανενώνει το νησί και να εδραιώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, ενώ θα ταυτίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    "Εργαστήκαμε σκληρά και δημιουργήσαμε διεθνές ενδιαφέρον, όχι μόνον ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί, αλλά γιατί πιστεύουν ότι η μή λύση του κυπριακού προβλήματος περικλείει κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και τα Βαλκάνια", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Πρόσθεσε ότι έχουν πεισθεί οι πάντες ότι, αν δεν υπάρχει πρόοδος στο κυπριακό πρόβλημα, "την ευθύνη φέρει η Τουρκία και ο κ. Ντενκτάς".

    "Γιατί δημιουργήσαμε μιαν ισχυρή άμυνα για το νησί μας, ένα μέτωπο που προβληματίζει τους ισχυρούς της γης και δώσαμε την εντύπωση ότι η Κύπρος δεν είναι σβησμένο ηφαίστειο αλλά ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί και γι' αυτό ενδιαφέρονται να το λύσουν", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι η προεκλογική του εκστρατεία θα στηριχθεί με αξιοπρεπή συμπεριφορά στην προώθηση των θέσεων και της πολιτικής του και όχι σε κατηγορίες εναντίον αντιπάλων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 23 November 1997 - 15:45:22 UTC