Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-12-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑΕ - Εγκριση ψηφίσματος για την Κύπρο
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη στην Κύπρο

  • [01] ΣΑΕ - Εγκριση ψηφίσματος για την Κύπρο

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,06/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Οι απόδημοι επανέλαβαν την υποστήριξη και συμπαράστασή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού για δικαίωση, με ψήφισμα που ενέκριναν σήμερα και με το οποίο καταδικάζουν έντονα τις τουρκικές πολεμικές απειλές εναντίον της Κύπρου αν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκη Ενωση.

    Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε σήμερα από την Α' Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), εκφράζει μεταξύ άλλων "σοβαρή ανησυχία για τη συνέχιση της κυπριακής κρίσης, η οποία αποτελεί", όπως σημειώνεται, "απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας".

    Καταγγέλλει επίσης την κοινή δήλωση Τουρκίας - ψευδοκράτους για προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία καθώς και τα συναφή μέτρα εφαρμογής της, χαρακτηρίζοντάς τα, ενέργεια "παράνομη, προκλητική και αντιβαίνουσα στη διεθνή νομιμότητα κι έννομη τάξη".

    Καταδικάζει, επίσης, έντονα "όλες τις δηλώσεις των Τούρκων περί πολέμου στην Κύπρο, αν αποβεί επιτυχής η αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ", ενώ απαιτεί "την αποχώρηση όλων των τουρκικών δυνάμεων και των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, την αποκατάσταση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων".

    Το ψήφισμα "υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού και τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ".

    Επίσης, θεωρεί "αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου για ενίσχυση της αμυντικής της θωράκισης και διαφύλαξης της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού κράτους και υποστηρίζει την πρόταση της Κύπρου για αποστρατικοποίηση".

    Απαιτεί ακόμη, από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, ν'ασκήσουν "ουσιαστικές πιέσεις στην Τουρκία για συμμόρφωση προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης, ώστε να εγκαταλείψει τις απειλές και την επεκτατική πολιτική της έναντι της Κύπρου και του Ελληνισμού γενικότερα".

    Τέλος, καλεί τους απανταχού της γης Ελληνες να "δραστηριοποιηθούν ενεργά στις χώρες όπου διαβιούν, ώστε να βοηθήσουν αποφασιστικά στον τερματισμό των δεινών του κυπριακού λαού, που επέφερε η τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΡΜ/ΜΧ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη στην Κύπρο

    Λάρνακα,Κύπρος,06/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ηθικοί είναι οι περιορισμοί που υπάρχουν στο θέμα της υποβολής υποψηφιότητας για την προεδρία της Δημοκρατίας από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την άφιξή του από το Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο κ. Μαρκίδης είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και δικαιούται να υποβάλει υποψηφιότητα.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η συμπεριφορά του κ. Μαρκίδη πλήττει τους θεσμούς, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "είναι θέμα για τον κ. Μαρκίδη ν'αποφασίσει".

    "Η δική μου άποψη", πρόσθεσε, "είναι ότι το Σύνταγμα προβλέπει για ανεξάρτητους αξιωματούχους της Δημοκρατίας. Από τη στιγμή που ο ανεξάρτητος αξιωματούχος κατεβαίνει στην πολιτική παύει να είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος".

    Επεσήμανε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν εξετάζει το κατά πόσο υπάρχει στο θέμα συνταγματικός περιορισμός.

    Οπως είπε, "μπορεί να υπάρχει και συνταγματικός περιορισμός, αλλά εγώ δεν το εξετάζω από συνταγματικής πλευράς. Υπάρχει κάποιος ηθικός περιορισμός και είναι για τον ίδιο να αποφασίσει", πρόσθεσε.

    Σημείωσε εξάλλου, ότι ο κ. Μαρκίδης δεν έχει υποβάλει ακόμα υποψηφιότητα.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο Γενικός Εισαγγελέας έχει διατυπώσει διαφωνίες, σε σχέση με τους χειρισμούς Κληρίδη σε ότι αφορά το Κυπριακό, ανέφερε ότι "όταν ο κ. Μαρκίδης υποβάλει υποψηφιότητα, θα πρέπει να εξηγήσει και τους λόγους για τους οποίους υποβάλλει και ποιές διαφωνίες έχει".

    Αναφορικά με τις επαφές του στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι κατά το Συνέδριο των Αποδήμων στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέστη, τον εντυπωσίασε "ο ενθουσιασμός και η επιθυμία των αποδήμων για να προσφέρουν".

    Ικανοποίηση εξέφρασε και με το σεμινάριο επιχειρηματιών στο Λονδίνο που διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο και στο οποίο παρέστη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι επεδείχθη ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή, ως κέντρο, από το οποίο μπορούν να διεξάγονται επιχειρήσεις στην Ανατολική Ευρώπη και στις γύρω χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 6 December 1997 - 21:46:13 UTC