Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-12-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Λυσσαρίδης - ερωταπαντήσεις
  • [03] Διεθνής Κοινωνία - δικαιώματα ανθρώπου
  • [04] Λυσσαρίδης - ερωταπαντήσεις
  • [05] Διεθνής Κοινωνία - δικαιώματα ανθρώπου
  • [06] Ινστιτούτο Νευρολογίας - γαλλική TV
  • [07] Χριστοδουλίδης - επαφές

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.28 (-0.09)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.59 (-0.18)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.15 (-0.62)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.70 (+0.87)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.63 (-0.75)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.91 (+0.63)
        Εμπορικές Εταιρείες                     41.13 (+1.06)
        Αλλες Εταιρείες                         60.70 (-0.15)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 393016.288
    
    * H διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Λυσσαρίδης - ερωταπαντήσεις (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα απαμβλυνθούν τα προβλήματα που είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν κάποιοι κλάδοι από την εναρμόνιση με την Ευρώπη.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, κληθείς να πει ποιές θα είναι οι αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην κυπριακή κοινωνία από την ένταξη στην ΕΕ και ποιά θα είναι η πολιτική του για αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας.

    Οπως σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης, αν δεν υπάρξει εναρμόνιση, κάποιοι κλάδοι θα αντιμετωπίσουν ορισμένα προβλήματα.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτά τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουμε ούτως ή άλλως με την τελωνειακή ένωση.

    "Επομένως", πρόσθεσε, "είναι περιττό να συζητούμε για κάποια αρνητικά στοιχεία που υπάρχουν από την πορεία προς την Ευρώπη, γιατί αυτά πλέον είναι αναπόφευκτα".

    Αντίθετα, όπως τόνισε, με την πλήρη ενσωμάτωση θα μετέχουμε πολύ πιο επαρκώς στα διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία και έτσι, μάλλον, ακόμα και εκείνοι οι κλάδοι, όπως είναι η γεωργία, οι οποίοι είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα από την εναρμόνιση με την Ευρώπη, τα προβλήματά τους θα απαμβλύνονται από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ".

    "Γι' αυτό, από αυτής της πλευράς", πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης, "η πλήρης ένταξη δεν παρουσιάζει αρνητικά στοιχεία. Τα αρνητικά τα έχουμε ήδη με την τελωνειακή ένωση".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης, αν γίνει βιομηχανική αναβάθμιση, το αδρανοποιημένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τις βιομηχανίες ψηλής τεχνολογίας.

    "Εαν επεκτείνουμε τις υπηρεσίες και γίνουμε ακαδημαϊκά κέντρα για την περιοχή, τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα καθόλου ανεργίας", ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αν οι προτάσεις μας γίνουν αποδεκτές, η Κύπρος δεν θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα που παρουσιάζει η Ευρώπη ή θα χρειαστούν πάρα πολλές δεκάδες χρόνια για να φθάσουμε σε εκείνο το επίπεδο".

    Μέχρι τότε, εξέφρασε την πεποίθηση "θα έχει υπερισχύσει ο σοσιαλισμός σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό επίπεδο και θα μπορούμε να κάνουμε το σοσιαλιστικό μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας, που είναι το αιώνιο, δηλαδή την ελάττωση των ωρών εργασίας χωρίς ελάττωση των αμοιβών και, επομένως, δημιουργία νέων θέσεων".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει κέντρο υπηρεσιών, όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή αλλά και ευρύτερα "λόγω της ψηλής μορφωτικής στάθμης του λαού μας".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης, αυτό που γίνεται τώρα προς αυτή την κατεύθυνση "δεν είναι επαρκές". "Μπορούμε να κάνουμε πολλά κέντρα για πολλούς τομείς και προς αυτή την κατεύθυνση θα στραφώ", πρόσθεσε.

    Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι δεν πρέπει ποτέ να δοθούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις σε ιδιωτικά χέρια.

    "Ολα πρέπει να κρίνονται με μέτρο, αν αυτό ωφελεί το κοινωνικό σύνολο ή όχι", παρατήρησε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Πρόσθεσε ότι αν μια Ημικρατική εταιρεία αντί να προσφέρει προς το κοινωνικό σύνολο καλύτερες υπηρεσίες προσφέρει χειρότερες και επιβαρύνει και τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν θα διστάσει να προχωρήσει προς ορισμένα μέτρα "έστω και αν αυτά ονομάζονται φιλελευθεροποίηση".

    Ερωτηθείς για τα θέματα της ΑΤΑ και του ΦΠΑ, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι θα υποστηρίξει την ΑΤΑ γιατι πιστεύει πως προστατεύει τα εισοδήματα των εργαζομένων και "συντείνει και στη βιομηχανική ειρήνη".

    Δεδομένου ότι ο ΦΠΑ επιβαρύνει κυρίως τα χαμηλά στρώματα, θα εισάξει ειδικά μέτρα διορθωτικά για αυτές τις τάξεις, είπε.

    "Δεν θα προχωρήσω σε αύξηση του ΦΠΑ, εκτός όταν θα χρειαστεί για την εναρμόνιση προς την Ευρώπη και τότε θα πρέπει να ληφθούν ακόμα μεγαλύτερα αντισταθμιστικά μέτρα", σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Σε ερώτηση τί είναι αυτό που εμπόδισε ως τώρα τη λήψη μέτρων από τη Βουλή για πάταξη του ρουσφετιού, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι κάθε φορά που προσπάθησε να εισάξει την έννοια των μετρήσιμων κριτηρίων απέτυχε "διότι οι διάφορες κομματικές κυβερνήσεις δεν θέλουν να χάσουν αυτό το πλεονέκτημα που έχουν, να κρατούν τους νέους αιχμάλωτους των μέσων και του ρουσφετιού και με αυτό τον τρόπο, δυστυχώς, να φθείρουν την αξιοπρέπεια και την περηφάνεια του νέου".

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε επίσης ότι η ποινικοποίηση του ρουσφετιού είναι κάτι που θα γίνει "εκ του πονηρού" και τάχθηκε υπέρ των γραπτών εξετάσεων και ανάλογα με τα αποτελέσματα να γίνονται οι προσλήψεις, με προφορικές εξετάσεις μόνον εκεί που χρειάζονται.

    "Επίσης και κοινωνικά κριτήρια", πρόσθεσε, "θα εισαχθούν". Κληθείς να πει αν, με τη συμμετοχή μελών της ΕΔΕΚ σε Διοικητικα Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών, το κόμμα δεν συμμετείχε στο ρουσφέτι και στην αναξιοκρατία, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε: "Ασφαλώς όχι".

    Οπως επεσήμανε, θέση της ΕΔΕΚ ήταν και είναι ότι δεν πρέπει να μετέχουν τα κόμματα στα Συμβούλια των Ημικρατικών, αλλά να είναι παρατηρητές.

    "Εφόσον οι άλλοι μετέχουν, θα είσαι ανόητος να μην μετέχεις", σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Οπως τόνισε, η συμμετοχή της ΕΔΕΚ στα Συμβούλια ήταν για να "μπορούμε να καταγγέλλουμε τις μεγάλες ατασθαλίες, που καμμιά φορά γίνονται αναφορικα με τους διορισμούς και τις προαγωγές, και να προστατέψουμε όσο μπορούμε τα δικαιώματα του πολίτη".

    Πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση το κόμμα του δεν συμμετείχε και δεν θα συμμετάσχει στην αναξιοκρατία, είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση.

    Κληθείς να αναφέρει τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στον τομέα της βιομηχανίας με την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι αν δεν γίνει αναβάθμιση της βιομηχανίας, η βιομηχανία θα καταστραφεί ή θα συρρικνωθεί ακόμα περαιτέρω.

    Σε ερώτηση, με ποιούς τρόπους θα συγκεντρώσει τα κονδύλια για την παροχή συντάξεων για άνετη διαβίωση, ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι με το διαφεύγον κέρδος της κυβέρνησης από τη φοροδιαφυγή, είναι δυνατό να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας.

    "Είναι εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες που διαφεύγουν κάθε χρόνο από το φόρο εισοδήματος και με άλλους τρόπους", επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης.

    "Χωρίς νέα φορολογία, με μιαν αναδιάρθρωση του τρόπου είσπραξης των οφειλομένων από τα ψηλά εισοδηματικά στρώματα, και με κάποιες συρρικνώσεις στα έξοδα του κρατικού τομέα, είναι πολύ εύκολο να ανταποκριθεί κανείς προς αυτές τις κατευθύνσεις", σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των ξένων εργατών, ο κ. Λυσσαρίδης ανεφερε ότι οι μεν νόμιμοι θα πρέπει να έχουν τα ίδια εισοδήματα με τους Κύπριους εργάτες, για να μην γίνεται αθέμιτος συναγωνισμός, και οι παράνομοι να επαναπατριστούν.

    Κληθείς να πει αν στα πέντε χρόνια μιας ενδεχόμενης διακυβέρνησης της ΕΔΕΚ θα μπορούν να επιτευχθούν οι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που αναφέρονται στο πρόγραμμά του, απάντησε καταφατικά, τονίζοντας ότι "μέσα στα πέντε χρόνια μπορεί αυτή η πολιτική να υλοποιηθεί".

    Σε ερώτηση αν στα χρόνια κατά τα οποία συμμετέχει στο Κοινοβούλιο έχει προσπαθήσει οποιαδήποτε από τα μέτρα που παρουσίασε και ποιός είναι ο ουσιαστικός ρόλος του νομοθετικού Σώματος, σε μια προσπάθεια προώθησης των συγκεκριμένων οικονομικών μέτρων που εισηγείται, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι προσπάθησε.

    Ωστόσο, παρατήρησε ότι ο ρόλος της Βουλής δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο θα τον ήθελε.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης, για να υλοποιήσει κανείς μια ολοκληρωμένη πολιτική πρέπει να είναι κυβέρνηση και να έχει βέβαια και την πλειοψηφία της Βουλής.

    Κληθείς να πει ποιές οι βασικές διαφορές του προγράμματος που παρουσίασε με αυτό του υποψηφίου που υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι ο κ. Γιώργος Ιακώβου δεν έδωσε κανένα κοινωνικο- οικονομικό πρόγραμμα.

    Ερωτηθείς για το θέμα της κατάργησης του ορίου του 9% στο δανειστικό επιτόκιο, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι δεν νομίζει πως οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οποιοδήποτε κόμμα διαφωνεί με αυτά που λέει, ότι δηλαδή για να γίνει φιλελευθεροποίηση θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού και να υπάρξει πλήρης ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των προϋπολογισμών, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι οι προϋπολογισμοί, και ιδίως τα κίνητρα και οι χορηγίες, πρέπει να διατίθενται με τέτοιο τρόπο ώστε να υλοποιούν ένα ευρύτερο κυβερνητικό προγραμματισμό αναφορικά με την οικονομία.

    "Δυστυχώς τα κίνητρα και ο τρόπος με τον οποίο διατίθενται τα κεφάλαια από τον προϋπολογισμό, δείχνουν μια συντηρητική, αναχρονιστική αντίληψη", πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    "Είναι γι' αυτό που καταψηφίζουμε τους προϋπολογισμούς", επεσήμανε ο Προεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην οποία όλα τα κόμματα στη Βουλή εξαπολύουν μύδρους εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και μετά τους ψηφίζουν, κάτι που, όπως επεσήμανε, είναι "πολιτική ανωριμότητα".

    Ερωτηθείς αν θα ήταν υπεύθυνο από τα κόμματα όποτε διαφωνούσαν να καταψήφιζαν τους προϋπολογισμούς και κληθείς να πει τί θα γίνει σε περίπτωση που όλα τα κόμμα τους καταψήφιζαν, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε: "Σε τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να μπει σε διάλογο με τη Βουλή και να πειθαρχήσει στην πλειοψηφία της Βουλής, πώς θέλει να διατίθενται τα κονδύλια του προϋπολογισμού και αν όχι πέφτει και γίνονται εκλογές".

    Κληθείς να πει αν θα μπορούσε να υπερβεί κάποιες θέσεις από τις δικές του, για να συγκλίνει με κάποια άλλα προγράμματα, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι ασφαλώς δεν μπορεί να μπει σε ένα νεοφιλελεύθερο καθεστώς και να συζητήσει σοσιαλιστικές αντιλήψεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Διεθνής Κοινωνία - δικαιώματα ανθρώπου

    Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε καμία περίπτωση δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματα των αγνοουμένων μας και των οικογενειών τους, υπογραμμίζει σε διακήρυξή του το Συντονιστικό Συμβούλιο Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων, σημειώνοντας, "θα συνεχίσουμε τον ειρηνικό ανθρωπιστικό μας αγώνα, ανεξάρτητα από δυσκολίες και αντιξοότητες".

    Σε διακήρυξή του για τη 49η επέτειο από την ημέρα της υιοθέτησης της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Συμβούλιο εκφράζει την ελπίδα ότι "η διεθνής κοινωνία επιτέλους θα αναλάβει τον ιστορικό της ρόλο για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την υφήλιο".

    "Αναμένουμε", καταλήγει, "πως και στην περίπτωση των αγνοουμένων της Κύπρου θα προχωρήσει αμέσως ο ΟΗΕ προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να συνεργαστεί στην ουσιαστική διερεύνηση του θέματος και την πλήρη διακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοουμένου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Λυσσαρίδης - ερωταπαντήσεις (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα απαμβλυνθούν τα προβλήματα που είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν κάποιοι κλάδοι από την εναρμόνιση με την Ευρώπη.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, κληθείς να πει ποιές θα είναι οι αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην κυπριακή κοινωνία από την ένταξη στην ΕΕ και ποιά θα είναι η πολιτική του για αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας.

    Οπως σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης, αν δεν υπάρξει εναρμόνιση, κάποιοι κλάδοι θα αντιμετωπίσουν ορισμένα προβλήματα.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτά τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουμε ούτως ή άλλως με την τελωνειακή ένωση.

    "Επομένως", πρόσθεσε, "είναι περιττό να συζητούμε για κάποια αρνητικά στοιχεία που υπάρχουν από την πορεία προς την Ευρώπη, γιατί αυτά πλέον είναι αναπόφευκτα".

    Αντίθετα, όπως τόνισε, με την πλήρη ενσωμάτωση θα μετέχουμε πολύ πιο επαρκώς στα διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία και έτσι, μάλλον, ακόμα και εκείνοι οι κλάδοι, όπως είναι η γεωργία, οι οποίοι είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα από την εναρμόνιση με την Ευρώπη, τα προβλήματά τους θα απαμβλύνονται από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ".

    "Γι' αυτό, από αυτής της πλευράς", πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης, "η πλήρης ένταξη δεν παρουσιάζει αρνητικά στοιχεία. Τα αρνητικά τα έχουμε ήδη με την τελωνειακή ένωση".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης, αν γίνει βιομηχανική αναβάθμιση, το αδρανοποιημένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τις βιομηχανίες ψηλής τεχνολογίας.

    "Εαν επεκτείνουμε τις υπηρεσίες και γίνουμε ακαδημαϊκά κέντρα για την περιοχή, τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα καθόλου ανεργίας", ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αν οι προτάσεις μας γίνουν αποδεκτές, η Κύπρος δεν θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα που παρουσιάζει η Ευρώπη ή θα χρειαστούν πάρα πολλές δεκάδες χρόνια για να φθάσουμε σε εκείνο το επίπεδο".

    Μέχρι τότε, εξέφρασε την πεποίθηση "θα έχει υπερισχύσει ο σοσιαλισμός σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό επίπεδο και θα μπορούμε να κάνουμε το σοσιαλιστικό μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας, που είναι το αιώνιο, δηλαδή την ελάττωση των ωρών εργασίας χωρίς ελάττωση των αμοιβών και, επομένως, δημιουργία νέων θέσεων".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει κέντρο υπηρεσιών, όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή αλλά και ευρύτερα "λόγω της ψηλής μορφωτικής στάθμης του λαού μας".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης, αυτό που γίνεται τώρα προς αυτή την κατεύθυνση "δεν είναι επαρκές". "Μπορούμε να κάνουμε πολλά κέντρα για πολλούς τομείς και προς αυτή την κατεύθυνση θα στραφώ", πρόσθεσε.

    Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι δεν πρέπει ποτέ να δοθούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις σε ιδιωτικά χέρια.

    "Ολα πρέπει να κρίνονται με μέτρο, αν αυτό ωφελεί το κοινωνικό σύνολο ή όχι", παρατήρησε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Πρόσθεσε ότι αν μια Ημικρατική εταιρεία αντί να προσφέρει προς το κοινωνικό σύνολο καλύτερες υπηρεσίες προσφέρει χειρότερες και επιβαρύνει και τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν θα διστάσει να προχωρήσει προς ορισμένα μέτρα "έστω και αν αυτά ονομάζονται φιλελευθεροποίηση".

    Ερωτηθείς για τα θέματα της ΑΤΑ και του ΦΠΑ, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι θα υποστηρίξει την ΑΤΑ γιατι πιστεύει πως προστατεύει τα εισοδήματα των εργαζομένων και "συντείνει και στη βιομηχανική ειρήνη".

    Δεδομένου ότι ο ΦΠΑ επιβαρύνει κυρίως τα χαμηλά στρώματα, θα εισάξει ειδικά μέτρα διορθωτικά για αυτές τις τάξεις, είπε.

    "Δεν θα προχωρήσω σε αύξηση του ΦΠΑ, εκτός όταν θα χρειαστεί για την εναρμόνιση προς την Ευρώπη και τότε θα πρέπει να ληφθούν ακόμα μεγαλύτερα αντισταθμιστικά μέτρα", σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Σε ερώτηση τί είναι αυτό που εμπόδισε ως τώρα τη λήψη μέτρων από τη Βουλή για πάταξη του ρουσφετιού, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι κάθε φορά που προσπάθησε να εισάξει την έννοια των μετρήσιμων κριτηρίων απέτυχε "διότι οι διάφορες κομματικές κυβερνήσεις δεν θέλουν να χάσουν αυτό το πλεονέκτημα που έχουν, να κρατούν τους νέους αιχμάλωτους των μέσων και του ρουσφετιού και με αυτό τον τρόπο, δυστυχώς, να φθείρουν την αξιοπρέπεια και την περηφάνεια του νέου".

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε επίσης ότι η ποινικοποίηση του ρουσφετιού είναι κάτι που θα γίνει "εκ του πονηρού" και τάχθηκε υπέρ των γραπτών εξετάσεων και ανάλογα με τα αποτελέσματα να γίνονται οι προσλήψεις, με προφορικές εξετάσεις μόνον εκεί που χρειάζονται.

    "Επίσης και κοινωνικά κριτήρια", πρόσθεσε, "θα εισαχθούν". Κληθείς να πει αν, με τη συμμετοχή μελών της ΕΔΕΚ σε Διοικητικα Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών, το κόμμα δεν συμμετείχε στο ρουσφέτι και στην αναξιοκρατία, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε: "Ασφαλώς όχι".

    Οπως επεσήμανε, θέση της ΕΔΕΚ ήταν και είναι ότι δεν πρέπει να μετέχουν τα κόμματα στα Συμβούλια των Ημικρατικών, αλλά να είναι παρατηρητές.

    "Εφόσον οι άλλοι μετέχουν, θα είσαι ανόητος να μην μετέχεις", σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Οπως τόνισε, η συμμετοχή της ΕΔΕΚ στα Συμβούλια ήταν για να "μπορούμε να καταγγέλλουμε τις μεγάλες ατασθαλίες, που καμμιά φορά γίνονται αναφορικα με τους διορισμούς και τις προαγωγές, και να προστατέψουμε όσο μπορούμε τα δικαιώματα του πολίτη".

    Πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση το κόμμα του δεν συμμετείχε και δεν θα συμμετάσχει στην αναξιοκρατία, είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση.

    Κληθείς να αναφέρει τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στον τομέα της βιομηχανίας με την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι αν δεν γίνει αναβάθμιση της βιομηχανίας, η βιομηχανία θα καταστραφεί ή θα συρρικνωθεί ακόμα περαιτέρω.

    Σε ερώτηση, με ποιούς τρόπους θα συγκεντρώσει τα κονδύλια για την παροχή συντάξεων για άνετη διαβίωση, ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι με το διαφεύγον κέρδος της κυβέρνησης από τη φοροδιαφυγή, είναι δυνατό να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας.

    "Είναι εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες που διαφεύγουν κάθε χρόνο από το φόρο εισοδήματος και με άλλους τρόπους", επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης.

    "Χωρίς νέα φορολογία, με μιαν αναδιάρθρωση του τρόπου είσπραξης των οφειλομένων από τα ψηλά εισοδηματικά στρώματα, και με κάποιες συρρικνώσεις στα έξοδα του κρατικού τομέα, είναι πολύ εύκολο να ανταποκριθεί κανείς προς αυτές τις κατευθύνσεις", σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των ξένων εργατών, ο κ. Λυσσαρίδης ανεφερε ότι οι μεν νόμιμοι θα πρέπει να έχουν τα ίδια εισοδήματα με τους Κύπριους εργάτες, για να μην γίνεται αθέμιτος συναγωνισμός, και οι παράνομοι να επαναπατριστούν.

    Κληθείς να πει αν στα πέντε χρόνια μιας ενδεχόμενης διακυβέρνησης της ΕΔΕΚ θα μπορούν να επιτευχθούν οι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που αναφέρονται στο πρόγραμμά του, απάντησε καταφατικά, τονίζοντας ότι "μέσα στα πέντε χρόνια μπορεί αυτή η πολιτική να υλοποιηθεί".

    Σε ερώτηση αν στα χρόνια κατά τα οποία συμμετέχει στο Κοινοβούλιο έχει προσπαθήσει οποιαδήποτε από τα μέτρα που παρουσίασε και ποιός είναι ο ουσιαστικός ρόλος του νομοθετικού Σώματος, σε μια προσπάθεια προώθησης των συγκεκριμένων οικονομικών μέτρων που εισηγείται, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι προσπάθησε.

    Ωστόσο, παρατήρησε ότι ο ρόλος της Βουλής δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο θα τον ήθελε.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης, για να υλοποιήσει κανείς μια ολοκληρωμένη πολιτική πρέπει να είναι κυβέρνηση και να έχει βέβαια και την πλειοψηφία της Βουλής.

    Κληθείς να πει ποιές οι βασικές διαφορές του προγράμματος που παρουσίασε με αυτό του υποψηφίου που υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι ο κ. Γιώργος Ιακώβου δεν έδωσε κανένα κοινωνικο- οικονομικό πρόγραμμα.

    Ερωτηθείς για το θέμα της κατάργησης του ορίου του 9% στο δανειστικό επιτόκιο, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι δεν νομίζει πως οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οποιοδήποτε κόμμα διαφωνεί με αυτά που λέει, ότι δηλαδή για να γίνει φιλελευθεροποίηση θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού και να υπάρξει πλήρης ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των προϋπολογισμών, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι οι προϋπολογισμοί, και ιδίως τα κίνητρα και οι χορηγίες, πρέπει να διατίθενται με τέτοιο τρόπο ώστε να υλοποιούν ένα ευρύτερο κυβερνητικό προγραμματισμό αναφορικά με την οικονομία.

    "Δυστυχώς τα κίνητρα και ο τρόπος με τον οποίο διατίθενται τα κεφάλαια από τον προϋπολογισμό, δείχνουν μια συντηρητική, αναχρονιστική αντίληψη", πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    "Είναι γι' αυτό που καταψηφίζουμε τους προϋπολογισμούς", επεσήμανε ο Προεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην οποία όλα τα κόμματα στη Βουλή εξαπολύουν μύδρους εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και μετά τους ψηφίζουν, κάτι που, όπως επεσήμανε, είναι "πολιτική ανωριμότητα".

    Ερωτηθείς αν θα ήταν υπεύθυνο από τα κόμματα όποτε διαφωνούσαν να καταψήφιζαν τους προϋπολογισμούς και κληθείς να πει τί θα γίνει σε περίπτωση που όλα τα κόμμα τους καταψήφιζαν, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε: "Σε τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να μπει σε διάλογο με τη Βουλή και να πειθαρχήσει στην πλειοψηφία της Βουλής, πώς θέλει να διατίθενται τα κονδύλια του προϋπολογισμού και αν όχι πέφτει και γίνονται εκλογές".

    Κληθείς να πει αν θα μπορούσε να υπερβεί κάποιες θέσεις από τις δικές του, για να συγκλίνει με κάποια άλλα προγράμματα, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι ασφαλώς δεν μπορεί να μπει σε ένα νεοφιλελεύθερο καθεστώς και να συζητήσει σοσιαλιστικές αντιλήψεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Διεθνής Κοινωνία - δικαιώματα ανθρώπου

    Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε καμία περίπτωση δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματα των αγνοουμένων μας και των οικογενειών τους, υπογραμμίζει σε διακήρυξή του το Συντονιστικό Συμβούλιο Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων, σημειώνοντας, "θα συνεχίσουμε τον ειρηνικό ανθρωπιστικό μας αγώνα, ανεξάρτητα από δυσκολίες και αντιξοότητες".

    Σε διακήρυξή του για τη 49η επέτειο από την ημέρα της υιοθέτησης της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Συμβούλιο εκφράζει την ελπίδα ότι "η διεθνής κοινωνία επιτέλους θα αναλάβει τον ιστορικό της ρόλο για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την υφήλιο".

    "Αναμένουμε", καταλήγει, "πως και στην περίπτωση των αγνοουμένων της Κύπρου θα προχωρήσει αμέσως ο ΟΗΕ προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να συνεργαστεί στην ουσιαστική διερεύνηση του θέματος και την πλήρη διακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοουμένου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Ινστιτούτο Νευρολογίας - γαλλική TV

    Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος προβλήθηκε από τη γαλλική τηλεόραση στο διήμερο πρόγραμμα του TELETHON '97, ως μία από επτά χώρες με προωθημένη έρευνα στη γενετική. Οι άλλες έξι χώρες είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γαλλία.

    Από την Κύπρο προσκλήθηκε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Δρ. Λεύκος Μίτλετον, ο οποίος περιέγραψε την προσφορά των ερευνητών του Ινστιτούτου στη διεθνή έρευνα στις νευρογενετικές αρρώστιες, τη θαλασσαιμία και τη γενετική θεραπεία στη θαλασσαιμία, τις κληρονομικές παθήσεις των νεφρών και άλλες ασθένειες και τα μελλοντικά ερευνητικά σχέδια του Ινστιτούτου της Κύπρου.

    Αναφέρουμε ότι ο θεσμός του TELETHON έχει εισαχθεί στην Κύπρο από το Κυπριακό Ιδρυμα Ερευνών για τη Μυική Δυστροφία και πραγματοποιείται με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Χριστοδουλίδης - επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σειρά επαφών για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των επίσημων Πρακτορείων Ειδήσεων Ελλάδας και Κύπρου, πραγματοποεί στη Λευκωσία, ο Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), Ανδρέας Χριστοδουλίδης.

    Σήμερα είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, τον Υπουργό Εσωτερικών Γεώργιο Σταυρινάκη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μανώλη Χριστοφίδη. Τον κ. Χριστοδουλίδη συνόδευε ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ, Ανδρέας Χριστοφίδης.

    Ο Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ, που επισκέπτεται την Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 9 December 1997 - 19:28:11 UTC