Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-01-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβ. Εκπρόσωπος - εκλογές
  • [02] Κυβ. Εκπρόσωπος - Αμυνα
  • [03] Κυβ. Εκπρόσωπος - Βρετανία - εγγυήσεις
  • [04] Κλήρωση Κυπέλλου Κύπρου
  • [05] Νέοι Ορίζοντες - επιλογή στο δεύτερο γύρο
  • [06] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [07] Κυπριανού - Απόρρητα βρετανικά έγγραφα
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] Σύνδεσμος Φιλίας Ισραήλ - Κύπρου - Συνέλευση
  • [10] "Ουάσιγκτον Ποστ" - Κύπρος - Ελλάδα - Τουρκία
  • [11] ΑΚΕΛ - Συγχαρητήρια Κούβα
  • [12] Συνέντευξη Ταλάτ - Ντουρτουράν στον LGR

  • [01] (Κ) Κυβ. Εκπρόσωπος - εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αχρείαστες, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης τις δηλώσεις του προϊσταμένου της ΚΥΠ Νίκου Ιωάννου να εκφράσει υποστήριξη προς την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές, σημειώνοντας ότι η αυτόβουλη απόφαση του κ. Ιωάννου να απέχει από το σώμα μέχρι τις προεδρικές εκλογές δείχνει ευαισθησία στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του.

    Είπε, εξάλλου, ότι εάν ο κ. Ιωάννου "δεν προχωρούσε αυτόβουλα" στη χρήση της άδειάς του μέχρι τις εκλογές, "θα του το ζητούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να το πράξει".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "οι εκλογές αποτελούν αναβάπτισμα της δημοκρατίας και το αδιάβλητο των εκλογών αποτελεί συστατικό τους στοιχείο", προσθέτοντας ότι "η διακυβέρνηση Κληρίδη απέδειξε έμπρακτα ότι αποτελεί εχέγγυο δημοκρατικών εκλογών".

    Επεσήμανε, επίσης, ότι όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις όλων των επιπέδων υπήρξαν "δημοκρατικές και αδιάβλητες στην πρώτη πενταετία της διακυβέρνησης Κληρίδη".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "κατάγγειλε με στοιχεία αντιδημοκρατικές ενέργειες κρατικών οργάνων και ιδιαίτερα της ΚΥΠ σε ώρες εκλογών", προσθέτοντας ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας "δίνει το μέτρο των δημοκρατικών εκλογών".

    "Καλείται ο κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας", συνέχισε, "να ασκήσει ανεπηρέαστα το εκλογικό του δικαίωμα, χάριν της δημοκρατίας, και να καταγγείλει κάθε προσπάθεια ανεπίτρεπτου επηρεασμού του, οποθενδήποτε και αν προέρχεται".

    Ακολούθως, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "στα δημόσια γραφεία δεν είναι αναρτημένη η φωτογραφία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ο θηραιός της Δημοκρατίας", πράγμα που αποτελεί "ελεύθερη επιλογή" του Προέδρου Κληρίδη.

    Είπε, εξάλλου, ότι στις 14 Νοεμβρίου 1997, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει ικανοποίηση αιτημάτων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και κάλεσε τη Βουλή και τα κόμματα σε συνεργασία για πραγμάτωση αυτού του στόχου.

    Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "ήταν αχρείαστες οι δηλώσεις του προϊσταμένου της ΚΥΠ και η έκφραση προσωπικών απόψεων κι ευχών, στη διάρκεια χριστουγεννιάτικης γιορτής, για επιτυχία στις προεδρικές εκλογές".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, συνέχισε, "σημειώνει με ικανοποίηση την πρωτοβουλία του προϊσταμένου της ΚΥΠ να κάνει χρήση της άδειάς του μέχρι το τέλος των εκλογών".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτή η ενέργεια "δείχνει ευαισθησία μπροστά στις αντιδράσεις και τις παρατηρήσεις που δημιουργήθηκαν από τις γνωστές του δηλώσεις".

    Είπε, μάλιστα, ότι "θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί ότι σε ανύποπτο χρόνο, στις 17 Δεκεμβρίου 1997, ο κ. Ιωάννου κυκλοφόρησε εγκύκλιο με θέμα τις προεδρικές εκλογές", στην οποία τόνιζε προς τους διευθυντές διευθύνσεων, τμημάτων και υπεύθυνους κλιμακίων ότι "ενόψει των προεδρικών εκλογών και προκειμένου να διασφαλιστεί το κύρος και το καλό όνομα της υπηρεσίας μας, καλούνται όλα τα μέλη μας όπως αποφεύγουν ανάμειξή τους στον προεκλογικό αγώνα υπέρ οποιουδήποτε υποψηφίου".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Ιωάννου δεν εξουδετερώνουν την εν λόγω εγκύκλιο, τονίζοντας ότι πάνω από όλα "υπάρχει ο νόμος".

    Μέσα στη δημοκρατία, είπε, "δεσπότης όλων είναι ο νόμος και ο νόμος επιβάλλει γνήσιες, δημοκρατικές και αδιάβλητες εκλογές και αυτό τους δεσμεύει όλους".

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του προϊσταμένου της ΚΥΠ "δεν είχαν θέση μέσα στα πλαίσια της υπηρεσίας, αλλά για όσους θέλουν να θυμούνται αυτή την περίπτωση, πρέπει να μην είναι επιλεκτικά ο τρόπος που θυμούνται", αλλά "να θυμούνται κάποιες άλλες περιόδους της πολιτικής ιστορίας μας, στις οποίες υπήρξαν καταγγελίες με στοιχεία για δραστηριότητες της ΚΥΠ και των κρατικών οργάνων".

    Η διακυβέρνηση Κληρίδη, τόνισε, "έχει δώσει εξετάσεις κι έχει παρουσιάσει όλες τις εκλογές που έγιναν μέχρι σήμερα σε όλα τα επίπεδα" ότι είναι "εκλογές δημοκρατικές και αδιάβλητες και ουδείς ισχυρίστηκε ότι υπήρξε οποιοσδήποτε επηρεασμός και αυτό είναι το μέτρο που κρίνεται η διακυβέρνηση Κληρίδη".

    Κληθείς να αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "ο κυπριακός λαός έχει και μνήμη και γνώση".

    Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού για επηρεασμό ψηφοφόρων του κόμματός του, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "έχουμε υποχρέωση να διερευνήσουμε" κάθε καταγγελία από οποιονδήποτε πολίτη "για να εξασφαλίσουμε ότι οι εκλογές θα είναι απόλυτα δημοκρατικές". Επεσήμανε, ωστόσο, ότι "χρειάζονται καταγγελίες με στοιχεία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Κυβ. Εκπρόσωπος - Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εναπόκειται στην Τουρκία να αποφασίσει εάν θα επιλέξει τη συνετή ή την ασύνετη πολιτική, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι είμαστε έτοιμοι, στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επίθεση.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις για την πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου στην περιοχή, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "έχουμε πάγια πολιτική ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ειρηνικά μέσα", τονίζοντας ότι "αυτή η πολιτική ακολουθείται πιστά".

    "Η κάθε χώρα", είπε ο κ. Χριστοφίδης, "έχει το δικό της Υπουργείο Αμυνας και οι ανακοινώσεις των αρμοδίων Υπουργών και των επιτελών τους είναι ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο αν η άλλη χώρα, που είναι η Τουρκία, επιλέξει την απαράδεκτη επιθετική πολιτική".

    Επομένως, είπε, "δεν είναι θέμα που εξαρτάται από εμάς", αλλά "εξαρτάται από την Τουρκία, εάν επιλέξει την επίθεση".

    Τόνισε, μάλιστα, ότι "μέσα στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε".

    Ταυτόχρονα, είπε, "υπάρχουν φωνές σύνεσης από όλη την Ευρώπη και από όλο τον κόσμο ότι τέτοια επιλογή από πλευράς της Τουρκίας θα είναι ασύνετη".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "εναπόκειται, επομένως, στην Τουρκία να εκτιμήσει τις διεθνείς αντιδράσεις και να επιλέξει την πολιτική, η οποία θα της εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή της πορεία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Κυβ. Εκπρόσωπος - Βρετανία - εγγυήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, είχε υποχρέωση να προστατεύσει την Κύπρο σε περίπτωση εισβολής, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας τα βρετανικά απόρρητα έγγραφα, που φέρουν τη Βρετανία να μην έχει τέτοια υποχρέωση.

    Εμείς, είπε, "θεωρούμε ότι η συνθήκη εγγύησης επιβάλλει δέσμη υποχρεώσεων στις εγγυήτρειες δυνάμεις για προστασία της Δημοκρατίας της Κύπρου, για προστασία της συνταγματικής της τάξης, της ανεξαρτησίας της και της ακεραιότητάς της".

    "Οι υποχρεώσεις του εγγυητού", συνέχισε, "είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων και οι υποχρεώσεις αυτές πρέπει να εκπληρώνονται".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε πως "παράλληλα, το ότι η Κύπρος, μέσα στις συνθήκες εγκαθίδρυσης, έχει και δύο κυρίαρχες αγγλικές βάσεις, προσέβλεπε ότι η λειτουργία των βάσεων θα ήταν και για δική της προστασία και ήταν και λογική η σκέψη και ήταν εύλογη η προσδοκία ότι θα είχε αυτή την προστασία".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε: "Πιστεύουμε ότι και νομικά και πολιτικά και με βάση το διεθνές δίκαιο, η εγγύηση, όπως έχει δοθεί, επιβάλλει στις εγγυήτριες δυνάμεις την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, που να πραγματώνει το στόχο της προστασίας της Δημοκρατίας της Κύπρου".

    Αναφορικά με τα άλλα έγγραφα, είπε, "που δείχνουν ότι ανέκαθεν η Τουρκία είχε προβάλει την απαίτηση για κυρίαρχη βάση και ότι ήταν έτοιμη για εισβολή και το 1967, δείχνει ότι τα τουρκικά σχέδια προέβλεπαν πάντα την εισβολή, απλώς ανέμενε την αφορμή, την οποία της έδωσε το εγκληματικό πραξικόπημα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Κλήρωση Κυπέλλου Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ δύσκολο αντίπαλο, την ΑΕΚ Λάρνακας, βρήκε στο δρόμο της η πρωταθλήτρια Ανόρθωση για τη δεύτερη φάση του Κυπέλλου Κύπρου.

    Αντιθέτως, οι άλλοι μεγάλοι της Α' Κατηγορίας θα έχουν ευκολότερο αντίπαλο, χωρίς αυτό όμως να προδικάζει και την πρόκριση.

    Σύμφωνα με την κλήρωση που έγινε σήμερα, η Ομόνοια θα παίξει με τη Νέα Σαλαμίνα ενώ το ΑΠΟΕΛ θα παίξει με την Ενωση Νέων Παραλιμνίου.

    Τα άλλα ζευγάρια είναι: Απόλλων Λεμεσού - ΑΠΕΠ Πελενδρίου

    ΑΠΟΠ - Ευαγόρας Αλκή - Εθνικός Αχνας

    ΑΕΛ - Αναγέννηση Δερύνειας Γερμασόγεια - Εθνικός Αχνας

    Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 10 και 11 Ιανουαρίου και οι επαναληπτικοί στις 24 και 25 του ίδιου μήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Νέοι Ορίζοντες - επιλογή στο δεύτερο γύρο

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υπέρ της υποστήριξης ενός εκ των δύο υποψηφίων που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, τάχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, θέτοντας ωστόσο τρεις προϋποθέσεις για την παροχή αυτής της υποστήριξης. "Θα έχουμε επιλογή και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή", τόνισε.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, με την οποία εγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία των Νέων Οριζόντων, με τη δική του υποψηφιότητα, ο κ. Κουτσού απαντώντας στην ερώτηση, για το τί θα πράξουν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, τόνισε ότι "θα είναι πολύ δύσκολο, οι Νέοι Ορίζοντες να πάρουν θέση για ψήφο κατά βούληση".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αφού είπε ότι δεν υπήρξε πρόταση από το ΔΗΚΟ προς το κόμμα του για υποστήριξη της υποψηφιότητας Ιακώβου, επεσήμανε ότι η πρόταση του κόμματος του "ήταν εντελώς διαφορετική", αναφερόμενος στις διεργασίες με το ΔΗΚΟ για την υποστήριξη μιας υποψηφιότητας του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη.

    Μάλιστα, για τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει το κόμμα του ο κ. Κουτσού ανέφερε α) τις προγραμματικές συγκλίσεις, β) την αξιοπιστία των υποψηφίων και γ) την αξιοπιστία των συμμαχιών και του σχήματος που θα παρουσιάσει ο κάθε υποψήφιος.

    "Ακούμε πολλά για συμμαχίες μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής και θα αξιολογήσουμε πολύ αυτές τις πιθανές συμμαχίες, γιατί... δεν επιτρέπεται να κάνουμε τις εκπτώσεις που μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει και να στηρίξουμε άλλα, από αυτά τα οποία πιστεύουμε".

    Για τη συνεργασία ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ υπέρ της υποψηφιότητας Ιακώβου, ανέφερε ότι "θα την κρίνουμε όταν θα παρουσιάσει το πρόγραμμα" και σημείωσε ότι η αξιοπιστία θα "φανεί τώρα και σε συνάρτηση με τις ανάγκες που θα παρουσιάσει ο προεκλογικός (αγώνας), δηλαδή, πρόσθεσε ο κ. Κουτσού, "αν θα αρχίσουν κάποιοι να αναιρούν αυτά τα οποία είπαν ή έπραξαν, λόγω αναγκών για ποσοστά".

    Η οριστική απόφαση των Νέων Οριζόντων θα παρθεί στις 10 Φεβρουαρίου στα πλαίσια Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του κόμματος, απέφυγε ωστόσο να δηλώσει το ποσοστό το οποίο θα επιθυμούσε να πάρει στον πρώτο γύρο.

    Σε άλλο σημείο και ζητώντας την ψήφο των πολιτών, ο κ. Κουτσού τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί στην κοινωνία μια πολιτική δύναμη "που βλέπει το μέλλον μακριά από τις παρελθοντολογίες και τα μικροκομματικά οφέλη".

    Υποστήριξε ότι οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι (σ.σ. Κληρίδης, Ιακώβου) υιοθέτησαν "με άλλους όρους" τη θέση των Νέων Οριζόντων για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

    Ο κ. Κουτσού μίλησε για αποκλεισμό του κόμματος του από το ΡΙΚ και την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων και κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να δηλώσει δημόσια πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει τους υποψηφίους προέδρους και θα αντιμετωπίσει τα εκτός βουλής κόμματα.

    Αρχές Προγράμματος

    Παρουσιάζοντας τις Προγραμματικές Αρχές και το πλαίσιο στο οποίο θα στοχεύσει το κόμμα του, επανέλαβε την ιδρυτική θέση των Νέων Οριζόντων για απελευθέρωση - ενιαίο κράτος.

    Απορρίπτοντας τη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία, είπε ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό κεκτημένο.

    Υποστήριξε ακόμα, ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις μόνο ένα ποσοστό 19% των πολιτών απ'όλα τα κόμματα υποστηρίζουν αυτή τη λύση, την οποία όπως είπε, υποστηρίζουν μόνο οι ηγεσίες των κομμάτων.

    Τέλος, ανέφερε ότι οι προεδρικές εκλογές θα αναδείξουν τους Νέων Οριζόντων και ως, μεταξύ άλλων, "την κύρια πατριωτική δημοκρατική δύναμη που αγωνίζεται για την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 μ.μ. η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα          Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά       Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        537,5200     539,6700     537,5200  542,2700
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7213       1,7281       1,7213    1,7321
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8858       1,8933       1,8858    1,8973
    Στερλίνα               1,1501       1,1547       1,1501    1,1572
    Γερμ. Μάρκο            3,4022       3,4158       3,4022    3,4198
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας - Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |09.02.98 | 0,0040   0,0010  |09.02.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |09.03.98 | 0,0050   0,0020  |09.03.98
    03 Μήνες    0,0160   0,0000 |07.04.98 | 0,0050   0,0030  |07.04.98
    06 Μήνες    0,0270   0,0000 |07.07.98 | 0,0060   0,0060  |07.07.98
    09 Μήνες    0,0370   0,0000 |07.10.98 | 0,0070   0,0100  |07.10.98
    12 Μήνες    0,0480   0,0000 |07.01.99 | 0,0080   0,0140  |07.01.99
    15 Μήνες    0,0620   0,0000 |07.04.99 | 0,0140   0,0160  |07.04.99
    18 Μήνες             0,0000 |07.07.99 |          0,0180  |07.07.99
    21 Μήνες             0,0000 |07.10.99 |          0,0190  |07.10.99
    24 Μήνες             0,0000 |07.01.00 |          0,0200  |07.01.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] Κυπριανού - Απόρρητα βρετανικά έγγραφα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Οταν πρωτοσυνάντησα το Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν τότε Υπουργός Προεδρίας, η πρώτη του κουβέντα ήταν το μεγαλύτερο λάθος της Ελλάδας και του Γεώργιου Παπανδρέου ήταν που έστειλε στρατό στην Κύπρο".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού αναφορικά με τα γεγονότα του 1966 - 67, μετά την αποκάλυψη των απόρρητων εγγράφων της βρετανικής κυβέρνησης, στα οποία αναφέρονται τα παρασκηνιακά γεγονότα για τη μεταβίβαση της βάσης της Δεκέλειας στην Τουρκία με αντάλλαγμα την ένωση Κύπρου - Ελλάδας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, "είναι γεγονός ότι το θέμα της βάσης της Δεκέλειας αποτέλεσε αντικείμενο πάρα πολλών συζητήσεων την περίοδο 66 - 67".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο μνημόνιο των Παρισίων όπου η άποψη της Τουρκίας και εν συνεχεία της χούντας ήταν η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη βάση της Δεκέλειας.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, εκεί έγινε ολόκληρη συζήτηση στα παρασκήνια, αλλά ουδέποτε εδόθη επίσημη ερμηνεία κατά πόσον εννοούσε η Τουρκία επί μισθώσει ή κυρίαρχη βάση.

    "Τελικά απεδείχθη ότι εννοούσε κυρίαρχη, όπως πάντα εννοούσε κυρίαρχη, διότι απέβλεπε πάντα σε εδαφικό αντάλλαγμα για να δεχθεί οποιαδήποτε μορφή ένωσης, είτε ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας Ελλάδας και Κύπρου. Δεν περιοριζόταν μόνο στην κατάληξη κάποιου κυριαρχικού εδάφους της βάσης, αλλά και σε κάποιες εσωτερικές διευθετήσεις, υποτίθεται προς όφελος των Τ/Κ, που εδημιουργούσαν και πρόσθεταν απαράδεκτες διευθετήσεις", σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

    "Ο Μακάριος, και ήμουν δίπλα του πάντα, απέρριπτε ο,τιδήποτε είχε σχέση με κυρίαρχο τουρκικό έδαφος σαν αντάλλαγμα επί της Κύπρου", συνέχισε ο κ. Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπογράμισε εξάλλου, ότι εκ των υστέρων η δική μας πλευρά πληροφορήθηκε, ότι το θέμα συζήτησε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Χάρολντ Ουίλσον, σε κάποια φάση και ούτε εκεί ξεκαθάρισε κατά πόσον η συζήτηση έγινε με αντάλλαγμα κυρίαρχη τουρκική βάση ή βάση ΝΑΤΟ ή επί μισθώσει τουρκική βάση.

    "Εν πάση όμως περιπτώσει", συνέχισε ο κ. Κυπριανού, "επικρατούσε η άποψη ότι ο Κωνσταντίνος θα ήταν διατεθειμένος να δεχθεί κυρίαρχη βάση".

    "Ο Μακάριος δεν εδέχθη ποτέ. Οι Τούρκοι πάντως σε καμία περίπτωση, όσες διαβουλεύσεις και να έγιναν, δεν εδέχθησαν ποτέ τίποτα ολιγότερο από ένα κομμάτι της Κύπρου κάτω από τη δική τους κυριαρχία, το οποίο εσήμαινε διχοτόμηση, εσήμαινε τελικά, κατά την άποψή μας, σταδιακή κατάληψη της Κύπρου", συμπλήρωσε.

    "Ο Μακάριος δεν δέχθηκε πιέσεις, αλλά υπήρξαν κάποιες πιέσεις από τον κύκλο των Στεφανόπουλου, Γαρουφαλιά, Κωστόπουλου. Αυτή ήταν η ομάδα η οποία πράγματι και στο Μακάριο και σ'εμένα όταν ήμουν ΥΠΕΞ άσκησαν πιέσεις αλλά ποτέ δεν έγινε δεχτή, η ιδέα κυρίαρχου τουρκικού εδάφους στη Κύπρο", σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

    Αναφορικά με τα όσα φέρουν το Μακάριο να αποδέχεται νατοϊκή βάση στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "ο Μακάριος δεν απεδέχθη, έγινε συζήτηση αλλά εκείνο που είπε ήταν 'δέχεται η τουρκική πλευρά να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από κυρίαρχον έδαφος, για παράδειγμα βάση ΝΑΤΟ;', η απάντηση ήταν όχι επομένως δεν συνέχισε η συζήτηση".

    Αναφορικά με την αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας και τα γεγονότα της Κοφίνου, που συνέπεσαν με τα γεγονότα της εποχής, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι "έγινε η επιχείρηση της Κοφίνου, η τουρκική απαίτηση ήταν να φύγει αμέσως και ο Γρίβας και η ελληνική μεραρχία, και να διαλυθεί η Εθνική Φρουρά και να παραδοθούν τα όπλα στα Ηνωμένα Εθνη και η Αστυνομία να τεθεί υπό τον έλεγχο των ΗΕ".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο Σάιρους Βανς μετέφερε εισηγήσεις τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση, επί χούντας απεδέχθη, δηλαδή τη διάλυση της Εθνικής Φρουράς, την επίβλεψη της Αστυνομίας από τα Ηνωμένα Εθνη και άλλες εισηγήσεις, οι ποίες ήταν στην πραγματικότητα αξιώσεις της τουρκικής πλευράς.

    "Ο Μακάριος δεν εδέχθη τη διάλυση της ΕΦ, ούτε εδέχθη την υπαγωγή της Αστυνομίας, υπό την επίβλεψη των ΗΕ", σημείωσε.

    Σε ότι αφορά στην αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας, αυτό ήταν θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, της χούντας και συνεπώς ο Μακάριος δεν μπορούσε να αποφασίσει, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού.

    Αναφερόμενος στις τότε επαφές που είχε ο ίδιος στη Νέα Υόρκη, με αμερικανική αντιπροσωπεία της οποίας ηγείτο ο Γκόλντμπεργκ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι του ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις, ενώ του ανεφέρθη ότι ο ίδιος θ'αναλάβει όλες τις ευθύνες για ό,τι συμβεί.

    Αργότερα, όπως είπε, συζήτησαν και βρήκαν φόρμουλα για την απόφαση των ΗΕ, με την οποίαν εξασφαλιζόταν ότι δεν θα διαλύετο η ΕΦ, ούτε θα ετίθετο η Αστυνομία υπό την επίβλεψη των ΗΕ.

    "Το Συμβούλιο Ασφαλείας τελικά δέχθηκε τις δικές μας θέσεις και μάλιστα δέχθηκε και το περιεχόμενο της έκθεσης του Ου Θαντ, η οποία ήταν ευνοϊκή", σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

    Καταλήγοντας ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην πίεση που ασκείτο από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την αποδοχή του σχεδίου, λέγοντας ότι "με ξυπνούσε στις 3 το πρωί ο Πιτινέλης ότι θα γίνει πόλεμος, ότι η Τουρκία θα καταλάβει την Κύπρο αν δεν υποχωρήσουμε".

    "Θυμήθηκα ότι όταν πρωτοσυνάντησα τον Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν τότε Υπουργός Προεδρίας, η πρώτη του κουβέντα ήταν το μεγαλύτερο λάθος της Ελλάδας και του Γεώργιου Παπανδρέου ήταν που έστειλε στρατό στην Κύπρο", κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.63 (-0.89)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.42 (-0.73)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     58.65 (-2.66)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.58 (-1.67)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.64 (+0.11)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.10 (-2.47)
        Εμπορικές Εταιρείες                     40.50 (-3.78)
        Αλλες Εταιρείες                         66.22 (+0.82)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 200562.870
    
    * H διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [09] Σύνδεσμος Φιλίας Ισραήλ - Κύπρου - Συνέλευση

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας δεν στρέφεται με κανένα τρόπο εναντίον της Κύπρου, όπως επιβεβαιώθηκε κατά την ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Φιλίας Ισραήλ - Κύπρου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Τελ Αβίβ.

    Προσφωνώντας τη Συνέλευση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Πρέσβης επί τιμή Μ. Παλτζούρ ανέφερε ότι από επαφές που είχε με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, επιβεβαιώθηκε ακόμη ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία δεν θα γίνει σε βάρος των καλών σχέσεων με την Κύπρο.

    Κύριος ομιλητής ήταν ο Πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στους στενούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο κρατών εξήρε τη δραστηριότητα του Συνδέσμου.

    Κάλεσε επίσης τους παρευρισκομένους να εντείνουν τις προσπάθειες με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη παρουσίαση του εθνικού ζητήματος της Κύπρου στο Ισραήλ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [10] "Ουάσιγκτον Ποστ" - Κύπρος - Ελλάδα - Τουρκία

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,02/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εάν το βοσνιακό πρόβλημα έκανε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία χρήσιμη στην μεταψυχροπολεμική περίοδο, τότε το Κυπριακό έχει όλα τα εφόδια να την κάνει να φαίνεται άχρηστη.

    Αυτό υπογραμμίζει στο άρθρο του, στη σημερινή "Ουάσιγκτον Ποστ", ο ερευνητής στο "Ινστιτούτο Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών", Λούις Κλαρέβας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος υπενθύμισε αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό πόσο εύκολα μπορεί να "γονατίσει" το ΝΑΤΟ μπροστά στις στρατιωτικές προκλήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Οπως αναφέρει ο Κλαρέβας στο άρθρο του με τίτλο "Εάν πρόκειται αυτή η συμμαχία να επιβιώσει...", Ελλάδα και Τουρκία εξοπλίζονται συνεχώς από το 1974 και εμπλέκονται σε προκλητικά γυμνάσια, προκειμένου να είναι στρατιωτικά πανέτοιμες εάν και όποτε χρειαστεί.

    Επισημαίνει εξάλλου ότι "η Κύπρος είναι μια από τις πλέον στρατοκρατούμενες περιοχές στον κόσμο", ενώ αναφέρεται και σε διάφορες "ασυνήθιστες", όπως λέει, δηλώσεις του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ ότι οι "υπερπτήσεις δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης".

    Καταλήγοντας ο Κλαρέβας τονίζει ότι οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να τηρήσουν ένα αυστηρότερο πρόσωπο απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία και να τους υπενθυμίσουν τις υποσχέσεις τους στη Σύνοδο της Μαδρίτης ότι δηλαδή θα επιδείξουν καλή θέληση και θα απόσχουν από πράξεις που αυξάνουν την ένταση.

    Οι δύο πλευρές, υποστηρίζει, θα πρέπει να επανασυμφωνήσουν υπέρ ενός μορατόριουμ πτήσεων, χωρίς χρονοδιάγραμμα και να αποδεκτούν δεσμευτική συμφωνία γύρω από τις σχέσεις τους στη θάλασσα.

    Εάν χρειαστεί, τονίζει ο αρθρογράφος, "οι δύο χώρες θα πρέπει ακόμη και να αποκλειστούν ακόμη και από τις Νατοϊκές ασκήσεις".

    "Απαιτώντας από την Ελλάδα και την Τουρκία να εφαρμόσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αποτελεί ένα δίκαιο τίμημα για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή καθώς επίσης και για τη διασφάλιση του μέλλοντος του ΝΑΤΟ", σημειώνει ο Κλαρέβας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΜΧ)

    [11] ΑΚΕΛ - Συγχαρητήρια Κούβα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την αλληλεγγύη του ΑΚΕΛ προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας και τον κουβανικό λαό εκφράζει ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις νέες απειλές κατά της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας και τον αποκλεισμό που επέβαλαν εναντίον της οι ΗΠΑ.

    Σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, με την ευκαιρία της 39ης επετείου της νίκης της κουβανικής επανάστασης, ο κ. Χριστόφιας υπογραμμίζει ότι η επανάσταση "εξακολουθεί να είναι εξίσου ζωντανή και το μήνυμά της εξίσου δυνατό.

    Η κουβανική επανάσταση, η Κούβα και ο λαός της αποτελούν παράδειγμα θαρραλέας και αξιοπρεπούς στάσης ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ να γονατίσουν ένα λαό και να του επιβάλουν τη θέλησή τους ενάντια στα δικά του συμφέροντα", σημειώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Τέλος ο κ. Χριστόφιας εκφράζει ευγνωμοσύνη για την αλληλεγγύη και υποστήριξη της Κούβας στη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [12] Συνέντευξη Ταλάτ - Ντουρτουράν στον LGR

    Λονδίνο,Βρετανία,02/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δύο Τουρκοκύπριοι πολιτικοί σε συνέντευξή τους στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου LGR επέκριναν το κατοχικό καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς για τη στάση που τηρεί τόσο στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και για την απόφαση του ψευδοκράτους για αναστολή των δικοινοτικών δραστηριοτήτων.

    Πρόκειται για τους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και τον Αλπάι Ντουρτουράν, αρχηγό του κόμματος Νέα Κύπρος, οι οποίοι τονίζοντας τη σημασία της ένταξης κάλεσαν το καθεστώς των κατεχομένων να εργαστεί για την εξεύρεση φόρμουλας για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    Οπως ανέφερε ο Ταλάτ, η Τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με το καθεστώς του παρατηρητή. Χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα αυτό ως "πολύ δύσκολο", ο Ταλάτ σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που υφίσταται είναι το γεγονός ότι η Τ/κ πλευρά διστάζει να συμμετάσχει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Είπε επίσης ότι οι ηγεσίες των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να αναζητήσουν φόρμουλα για τη συμμετοχή των Τ/Κ, η οποία, ανέφερε, θα πρέπει να αντανακλά την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για συμμετοχή των Τ/Κ στην επίσημη αντιπροσωπεία της Κύπρου, ο Ταλάτ δήλωσε ότι "η προσέγγιση αυτή για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου είναι άδικη αφού δεν αντιπροσωπεύει την Τ/κ κοινότητα".

    Θα ήταν πολύ δύσκολο, πρόσθεσε, να βρεθεί φόρμουλα για τη συμμετοχή των Τ/Κ εκτός και αν σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό, πρόσθεσε.

    Ο Ταλάτ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στο θέμα της ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία θέμα, μια κίνηση, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη.

    "Τασσόμαστε ενάντια στην ενσωμάτωση και η Τουρκία το γνωρίζει. Κάθε μέρα, χωρίς τη συγκατάθεσή μας συμβαίνει αυτή η ενσωμάτωση αλλά δεν είναι κάτι, το οποίο υποστηρίζουμε", σημείωσε ο Ταλάτ.

    Από την πλευρά του, ο Ντουρτουράν ανέφερε ότι το πρόβλημα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές εναπόκειται στην απροθυμία του καθεστώτος Ντενκτάς να αποδεχθεί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Πρόσθεσε ότι η ενσωμάτωση των κατεχομένων είναι "αδύνατη υπό τις παρούσες συνθήκες διότι όχι μόνο η διεθνής κοινότητα δεν θα το ανεχόταν αλλά δεν θα ήταν προς όφελος της Τ/κ κοινότητας".

    Καταλήγοντας, ο αρχηγός του κόμματος Νέα Κύπρος δήλωσε ότι οι δικοινοτικές επαφές "είναι πολύ χρήσιμες και η αναστολή τους αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των Τ/Κ".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 2 January 1998 - 19:20:09 UTC