Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-01-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Πάγκαλος
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Διαπιστευτηρία Υπατου Αρμοστή Αυστραλίας
  • [04] Διαπιστευτήρια νέου Πρέσβη Ελβετίας
  • [05] Ρολάνδης - S300 - ΕΕ
  • [06] Απονομή Αριστείων Βραβείων
  • [07] Τουρκία - Ευρωπαϊκή Ενωση
  • [08] Ιακώβου - Οικονομία - Δόγμα
  • [09] Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής
  • [10] Αναστασιάδης - Δόγμα - Οικονομία

  • [01] Εκπρόσωπος - Πάγκαλος

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το σοβαρότερο μέρος των δηλώσεων του Ελληνα ΥΠΕΞ Θεόδωρου Πάγκαλου αναφέρεται στην αμερικανική πρωτοβουλία, η οποία θα συνεχίσει.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του κ. Πάγκαλου ότι εκτίμησή του είναι ότι δεν υπάρχουν ενθαρρυντικά νέα στοιχεία για το Κυπριακό.

    "Το σοβαρότερο μέρος των δηλώσεων είναι εκείνο που αναφέρεται στην αμερικανική πρωτοβουλία, η οποία στη συγκεκριμένη περίοδο και περίπτωση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, πήρε τη μορφή της επίσκεψης του Ειδικού Συντονιστή στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Μίλερ στην Τουρκία," εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

    Τα νέα από την εν λόγω επίσκεψη δεν ήταν ευχάριστα ότι η Τουρκία θα ήταν πρόθυμη για υποχωρήσεις, σημείωσε αλλά τόνισε ότι "το σοβαρότερο σημείο των δηλώσεων είναι ότι η αμερικανική διπλωματία θα επανέλθει στο θέμα με νέα παρέμβαση Μίλερ και παρέμβαση του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    "Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική διπλωματία είναι συνεχής και συνεχώς στοχεύει προς πραγμάτωση των σχεδίων της. Η αμερικανική πρωτοβουλία υπάρχει, βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, αποτυχία μιας απόπειρας δεν τους απογοητεύει και θα επανέλθουν," τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Είπε επίσης ότι οι Αμερικανοί θα επιμένουν και θα στρέφονται προς την ορθή κατεύθυνση, που είναι η Τουρκία.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "οι θέσεις της πολιτικής μας ηγεσίας είναι ότι οι τούρκικοι στόχοι πρέπει να καταστούν ανέφικτοι, ούτε διχοτόμηση ούτε αναγνώριση."

    Σχολιάζοντας την αναφορά Πάγκαλου στους όρους κάτω από τους οποίους η Τουρκία μπορεί να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος της ΕΕ και πρόσθεσε "εάν η ελληνική διπλωματία καθορίζει αυτούς τους όρους, αυτοί είναι οι όροι που θα προβάλει."

    "Εμάς δεν μας ανησυχούν αυτοί οι όροι γιατί περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία τα οποία επιθυμούμε να έχουμε για μια σωστή προώθηση του Κυπριακού και της ευρωπαϊκής μας πορείας," είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.92 (+0.68)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   90.78 (+0.93)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.42 (+0.64)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.36 (+0.12)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.29 (+0.24)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                59.78 (-0.47)
        Εμπορικές Εταιρείες                     38.70 (-0.23)
        Αλλες Εταιρείες                         65.01 (+1.31)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 923446.925
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΑ)

    [03] Διαπιστευτηρία Υπατου Αρμοστή Αυστραλίας

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Αυστραλία υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό επανέλαβε σήμερα ο νέος Υπατος Αρμοστής της χώρας, Χάουαρντ Γκρεκ Μπράουν.

    Σημειώνοντας τη συμμετοχή της χώρας του στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ τα τελευταία 30 χρόνια, ο κ. Μπράουν είπε ότι υπογραμμίζει τη δέσμευση της Αυστραλίας για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

    Ανέφερε επίσης ότι παρά την τεράστια απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες, η "Αυστραλία και η Κύπρος έχουν πολλές κοινές αξίες και φιλοδοξίες που παρέχουν τη βάση για τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που υφίστανται μεταξύ τους για πολλά χρόνια".

    Κυρίαρχο σημείο στις διμερείς σχέσεις είναι ότι χιλιάδες Κύπριοι και άτομα κυπριακής καταγωγής συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της Αυστραλίας σε πολλούς τομείς, πρόσθεσε.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε τις εξαίρετες σχέσεις Κύπρου - Αυστραλίας και τόνισε ότι η Κύπρος εκτιμά πολύ τον ενεργό ρόλο και τη θετική συμβολή της Αυστραλίας στην αντιμετώπιση σημαντικών παγκοσμίων και περιφερειακών θεμάτων.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι είναι λυπηρό γιατί παρά την εποικοδομητική στάση και καλή θέληση της κυπριακής κυβέρνησης για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η τουρκική αδιαλλαξία εμποδίζει την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μπλοκάρει τη διεθνή συνεργασία προς το στόχο αυτό.

    Τέλος σημείωσε ότι η Κύπρος θα παραμείνει δεσμευμένη για την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [04] Διαπιστευτήρια νέου Πρέσβη Ελβετίας

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ελβετία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή το θέμα της διαίρεσης της Κύπρου και συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο της ΟΥΝΦΙΣΙΠ και της Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

    Αυτό τόνισε σήμερα επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο νέος Πρέσβης της Ελβετίας στην Κύπρο, Ζούργκ Στρεουλί.

    Ο κ. Στρεουλί χαρακτήρισε τις σχέσεις των δυο χωρών "εξαίρετες" και επεσήμανε οτι υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ τους ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Ακόμη επεσήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ελβετίας είναι "ισχυρές", κυρίως, όπως ανέφερε, στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των τραπεζικών συναλλαγών και του τουρισμού.

    Οπως παρατήρησε "ένας αυξανόμενος αριθμός ελβετικών εταιρειών αντιπροσωπεύονται στην Κύπρο".

    Σμείωσε επίσης ότι πέρσι 100.000 περίπου Ελβετοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Κύπρο "χάρη στις εξαίρετες αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Ζυρίχης και Λάρνακας".

    Ακόμη ανέφερε ότι οι σχολές Ξενοδοχειακής Διοίκησης της Ελβετίας δέχονται γύρω στους 20 Κύπριους σπουδαστές κάθε χρόνο.

    Ο κ. Στρεουλί αναφέρθηκε εξάλλου στην από μακρού συμμετοχή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στις ανασκαφές στα Κούκλια και του Ελβετικού Εθνικού Μουσίου στην Αγία Βαρβάρα καθώς και τις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει η Ελβετική Πρεσβεία και χρηματοδοτούν ελβετικοί οργανισμοί.

    Ο Ελβετός Πρέσβης ευχήθηκε εξάλλου στην Κύπρο κάθε επιτυχία στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μια γρήγορη και επιτυχή κατάληξη.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της κυπριακής Κυβέρνησης να συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με την Ελβετία στη διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

    Τόνισε επίσης ότι "είναι θλιβερό ότι παρά τις επίμονες προσπάθειεές μας και την εποικοδομητική προσέγγιση προς την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γρασμματέα των Ηνωμένων Εθνών η τουρκική πλευρά παραμένει αδιάλλακτη και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί".

    "Ομως", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "παραμένουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Κύπρο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων θα προστατεύονται πλήρως, μια χώρα όπου θα αποτελεί το κοινό σπίτι των δυο κοινοτήτων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [05] Ρολάνδης - S300 - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι η αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S300 δημιουργεί συνθήκες πολέμου και γι' αυτό δεν θα πρέπει να έρθει στην Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο ηγέτης των Φιλελευθέρων και υποψήφιος πρόεδρος, Νίκος Ρολάνδης.

    Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε στο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή, την πορεία της Κύπρου, αλλά και της Τουρκίας, προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων υποστήριξε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να έχει άμυνα, σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης, μόνο κάποιων 24ώρων.

    Οι δυτικοί, υποστήριξε, δεν θα "αφήσουν" να έρθει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα στην Κύπρο, υπενθυμίζοντας ότι ούτε το 1960 είχαν αφήσει οι Αμερικανοί τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να φέρει τους σοβιετικούς πυραύλους.

    "Ούτε πρέπει, ούτε μπορούμε να φέρουμε τους πυραύλους", τόνισε ο κ. Ρολάνδης, υποστηρίζοντας ότι με την αγορά τους βρισκόμαστε σε μια πορεία σύγκρουσης με τους δυτικούς οι οποίοι δεν θα ήθελαν την Κύπρο, που βρίσκεται κοντά στην Τουρκία και το Ισραήλ και σε χώρο του ΝΑΤΟ, να τους αποκτήσει.

    Τα συστήματα άμυνας στα οποία θα πρέπει να περιοριστούμε πρέπει να μας κρατήσουν αποτελεσματικούς μέχρι να υπάρξει άλλη παρέμβαση, είπε, και απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε εάν τότε η μόνη άμυνα που μπορούμε να έχουμε είναι μόνο για κάποια 24ωρα.

    Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων υποστήριξε ότι η αγορά του πυραυλικού συστήματος μπορεί να δώσει το έναυσμα στην Τουρκία για πόλεμο και σημείωσε ότι ίσως να εξυπηρετεί τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, "αν την ώρα που διαπραγματευόμαστε θα έχουμε και πόλεμο και τον ανακόπτουν", αφού σε μια τέτοια περίπτωση η Ε/κ πλευρά θα δεχτεί πιέσεις.

    "Εύχομαι να μην έρθει η στιγμή που θα έχουμε από τη μια τη διαπραγμάτευση (για ένταξη στην ΕΕ) και από την άλλη, πολύ σοβαρές απειλές για θερμά επεισόδια", είπε, σημειώνοντας ότι "αν συμβεί θα είναι η εσχάτη πλάνη για τον Ελληνισμό της Κύπρου".

    Κληθείς να σχολιάσει πρωϊνές δηλώσεις του υποψηφίου προέδρου Γιώργου Ιακώβου, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο υπογραφής πρωτοκόλλου για θεσμοθέτηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Αφού χαρακτήρισε "απλά κατασκευάσματα" τη σχετική δήλωση Ιακώβου, ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι το δόγμα αποτελεί ιστορική και εθνική υποχρέωση της Ελλάδας προς τον κυπριακό ελληνισμό.

    "Δεν χρειάζονται ούτε συμφωνίες, ούτε συμβόλαια, ούτε χαρτόσημα. Αλλοίμονο αν φτάσουμε στο σημείο να θέλουμε συμφωνίες και γραπτά κείμενα", σημείωσε.

    "Προσωπικά θα το θεωρούσα ντροπή για τον Ελληνισμό, αν χρειάζεται πλαίσια, περιγράμματα, συμφωνίες, ακόμα, θα έλεγα, αν χρειάζεται και δόγματα", πρόσθεσε ο κ. Ρολάνδης, τονίζοντας ότι αυτό το χρέος "δεν μπαίνει σε πλαίσια και δεν έχει σύνορα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [06] Απονομή Αριστείων Βραβείων

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απένειμε σήμερα το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών σε πέντε πνευματικούς ανθρώπους της Κύπρου, για την προσφορά τους στον τόπο.

    Πρόκειται για τους Βάσο Καραγιώργη, ο οποίος διατέλεσε διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τον φιλόλογο και λογοτέχνη Κώστα Μιχαηλίδη, το ζεύγος Ανδρέα και Ιουδήφ Στυλιανού, οι οποίοι προσέφεραν στην αρχαιολογία και την ιστορία της τέχνης, και τον Αχιλλέα Λυμπουρίδη, που πρόσφερε στον τομέα της μουσικής και θεάτρου.

    Απονέμοντας τα αριστεία ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε τους βραβευθέντες στυλοβάτες της πνευματικής ζωή του τόπου που συνέλαβαν με το δημιουργικό τους έργο και την πνευματική τους ακτινοβολία στην αναβάθμιση του πολιτισμού μας.

    Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Χατζηνικολάου, είπε ότι "οι κάτοχοι του αριστείου, που έχουν ήδη τιμηθεί με βραβεία και επαίνους όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, αποτελούν το πιο σεβαστό και καταξιωμένο σώμα Κυπρίων πνευματικών δημιουργών".

    "Τιμούμε σήμερα πέντε εξέχουσες πνευματικές φυσιογνωμίες της Κύπρου που λάμπουν με το δημιουργικό έργο τους τον ελληνικό πολιτισμό", είπε ο κ. Χατζηνικολάου.

    Πρόσθεσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι "η απονομή της ύψιστης αυτής τιμής σ' όλους τους κορυφαίους μας δημιουργούς, σ' όλους όσοι αναλώθηκαν υπηρετώντας το πνεύμα και τον πολιτισμό".

    Τέλος οι βραβευθέντες εξέφρασαν με τη σειρά τους τις ευχαριστίες τους προς το κράτος για τη μεγάλη τιμή που τους έκανε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [07] Τουρκία - Ευρωπαϊκή Ενωση

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,22/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι συζητήσεις μεταξύ της βρετανικής προεδρίας και της κυβέρνησης της Αγκυρας δεν έχουν οδηγηθεί σε ουσιαστική πρόοδο, εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αποδεχθεί τις προϋποθέσεις της Ενωσης για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Αυτό προκύπτει από σημερινή δήλωση αξιωματούχου της βρετανικής προεδρίας στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον οποίο στο γεύμα των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την προσεχή Δευτέρα, θα γίνει συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και φυσικά για το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας.

    Πάντως, ο Βρετανός αξιωματούχος κράτησε τις αποστάσεις από τους Γάλλους και τους Ιταλούς, οι οποίοι ζητούν τη χωρίς όρους συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

    Οπως διευκρίνησε όλες όι επαφές της βρετανικής προεδρίας με την Αγκυρα γίνονται μέσα στο "πνεύμα" των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου (12 - 13 Δεκεμβρίου).

    Με άλλα λόγια, η διευκρίνηση του Βρετανού εκπροσώπου δείχνει ότι τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση, η κυβέρνηση της χώρας του δεν συμμερίζεται τις θέσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης ότι τόσο η Ρώμη όσο και το Παρίσι έχουν κάνει γνωστές τις θέσεις τους στην προεδρία, ενώ αναμένεται να τις θέσουν επίσημα οι Υπουργοί των δύο χωρών στη συζήτηση της Δευτέρας.

    Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, μεταξύ των όρων που τέθηκαν στην Τουρκία για συμμετοχή στη Διάσκεψη είναι η επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα μέσω της "δικαστικής οδού" και "η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τον πολιτικό διακανονισμό του Κυπριακού"

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ)

    [08] Ιακώβου - Οικονομία - Δόγμα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εσφαλμένες εντυπώσεις προσπαθεί να δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία, Γιώργος Ιακώβου.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι κάτω από 2% και όχι 3,35, όπως υποστηρίζει ο κ. Κληρίδης, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία.

    Οπως είπε, το ποσοστό ανεργίας είναι 3,6% αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους άνεργους είναι νέοι, με εξαιρετικά προσόντα. "Δεν πρέπει να κανουμε στείρες συγκρίσεις με άλλες χώρες", συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις προθέσεις του σε θέματα φορολογίας, ο κ. Ιακώβου είπε ότι οι συντελεστές φορολογίας θα παραμείνουν οι ίδιοι διότι, όπως υποστήριξε, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εισπραχθεί 500 εκατομμύρια ενώ έχουν δωθεί εκπτώσεις μόνο 100 εκατομμυρίων.

    Σημείωσε όμως ότι έχουν ήδη εξαγγελθεί κάποιες φοροαπαλλαγές ώστε να καταστεί το σύστημα πιο δίκαιο.

    Για λόγους δικαιοσύνης θα επαναφέρουμε τις 200 λίρες φορολογική πίστωση για τους πρόσφυγες και τις 1500 λίρες φοροαπαλλαγή για ιδιοκατοίκηση, πρόσθεσε.

    Εξάλλου, ο κ. Ιακώβου χαιρέτισε τις δημόσιες δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, όπως δόθηκαν γραπτώς από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπως είπε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται να δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη να διασφαλίσει θετικές προοπτικές στην αμυντική ικανότητα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε η απειλή υπάρχει στη Θράκη, είτε στο Αιγαίο, είτε στην Κύπρο.

    Ο κ. Ιακώβου υποστήριξε, όμως, ότι "στην Κύπρο γίνεται πολύ μεγάλη ζημιά γιατί γίνεται εκμετάλλευση ενός ιερού θέματος όπως η άμυνα κατά την προεκλογική περίοδο".

    Δήλωσε επίσης ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε αδρανείς ενόψει μελλοντικών πρωτοβουλιών, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το περιεχόμενό τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [09] Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με τη συμμετοχή 35 περίπου ηγετών από εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου μονοήμερη συνάντηση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, (ΣΕΜΑ), με στόχο την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων μεταξύ των εκκλησιών της περιοχής.

    Οπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου, σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου, Αιδεσιμότατος Ριαντ Ζαρζούρ, στόχος της συνάντησης είναι η ανάπτυξη και ενδυνάμωση των σχέσεων των εκκλησιών της Μέσης Ανατολής και η δραστηριοποίηση των ηγετών του ΣΕΜΑ, μέσω του Συμβουλίου, για καλύτερη προώθηση του έργου του.

    Η συνάντηση θα εξετάσει επίσης την παρουσία του χριστιανισμού στην περιοχή, υπό το φως των διαφόρων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

    Δύο κείμενα θα παρουσιαστούν από τους ηγέτες των εκκλησιών. Το πρώτο θα αναφέρεται στην παρουσία του χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή και θα περιλαμβάνει κοινωνικά, θρησκευτικά και πολιτικά θέματα που απασχολούν τους χριστιανούς, και το δεύτερο θα είναι η ποιμαντορική επιστολή των ηγετών της Μέσης Ανατολής.

    Το ΣΕΜΑ είναι μια γηγενής, αυτόνομη αδελφότης των τεσσάρων χριστιανικών εκκλησιών της Μέσης Ανατολής. Στόχος της δημιουργίας του Συμβουλίου είναι η ενότητα και η συμφιλίωση μέσα σε ένα χώρο όπου είναι έντονη η μουσουλμανική παρουσία.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ πώς μπορεί το συμβούλιο να βοηθήσει στην βελτίωση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, δεδομένων των θρησκευτικών τους διαφορών, ο Αιδεσιμότατος Ζαρζούρ τόνισε ότι το Συμβούλιο εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

    Συγκεκριμένα είπε ότι πρόσφατα, σε συνάντηση του Συμβουλίου στη Λευκωσία με επαναπροσεγγιστές τόσο από την Ε/κ όσο και την Τ/κ πλευρά, συζητήθηκε η διεξαγωγή εργαστηρίου με στόχο να φέρει κοντά άτομα από τις δύο κοινότητες.

    Επίσης, συζητήθηκε η διοργάνωση σεμιναρίων για καλύτερη κατανόηση του Ισλάμ.

    Ο Δρ. Τάρεκ Μίτρι, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, και μέλος της προπαρασκευαστικής επιτροπής του Συμβουλίου, ανέφερε ότι ένας τρόπος με τον οποίο το ΣΕΜΑ μπορεί να βοηθήσει είναι όπως το Κυπριακό και η ανάγκη επανένωσης και ειρήνης στο νησί, βρίσκεται πάντοτε στην ημερήσια διάταξη της διεθνής κοινότητας.

    "Η Εκκλησία έχει διπλή υποχρέωση όσον αφορά το λαό της Κύπρου, να βρίσκεται σε αλληλεγγύη με την Εκκλησία της Κύπρου και να υποστηρίζει και να διευκολύνει τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες", είπε.

    Τέλος, ο ΓΓ του ΣΕΜΑ ανέφερε ότι το συμβούλιο θα γίνει δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη το ερχόμενο Σάββατο.

    Στους συμμετέχοντες στη συνάντηση συμπεριλαμβάνονται ο Πατριάρχης Αλεξανδρίας και Πάσης Αφρικής Πέτρος VII, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος και ο Πατριάρχης της Μαρωνιτικής Εκκλησίας Μαρ Νασράλα Μπούτρος Σφερ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [10] Αναστασιάδης - Δόγμα - Οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε σήμερα ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου φαίνεται να συγχύζει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας με το casus belli (αιτία πολέμου).

    Ταυτόχρονα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι με τις δηλώσεις του για θεσμοτέτηση του Δόγματος, ο κ. Ιακώβου "έχει δημιουργήσει μέγα θέμα σ' ότι αφορά τις σχέσεις μας με την ελληνική κυβέρνηση", αφού ουσιατικά αμφισβητεί "και την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί αλλά και έμπρακτα να υλοποιήσει, όταν η ανάγκη το φέρει, το Δόγμα".

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Ιακώβου θέτει ευθέως θέμα για την ελληνική κυβέρνηση, που υποδηλοί μεταξύ τους διαφορές.

    "Για άλλη μια φορά θέτει μπροστά μας ένα κρίσιμο ερώτημα: Κατά πόσον είναι δυνατόν να εγκαλείψουμε ή να διακινδυνεύσουμε τη διασάλευση των άριστων με την ελληνική κυβέρνηση σχέσεων που τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν υποδειγματικές", πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε "αν χωρίς τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης είναι δυνατόν να ελπίσουμε σε καλύτερες ημέρες".

    Αφού είπε ότι ο κ. Ιακώβου συγχύζει το casus belli με το Δόγμα, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι "η απόφαση της Ελλάδας να θεωρεί την όποια τουρκική προέλαση σαν casus belli εχρειάζετο να ενισχυθεί με κάτι πιο δυνατό και αυτό ήταν το ενιαίο αμυντικό δόγμα".

    "Στην ουσία η νομική πτυχή υπάρχει, εκείνο που δεν υπήρχε ήταν η εθνική ανταπόκριση. Την έχουμε και προσπαθούμε με κάθε τρόπο ή να την εκμηδενίσουμε ή να την εξευτελίσουμε", συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απέδωσε τις "παλινδρομήσεις" του κ. Ιακώβου, όπως τις χαρακτήρισε, στο ότι προσπαθεί να ικανοποιήσει τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το ΔΗΚΟ, που έχουν διαφορετικές θέσεις επί του θέματος του Δόγματος.

    Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε και στις επικρίσεις του κ. Ιακώβου για το θέμα της οικονομίας, τονίζοντας ότι οι αριθμοί που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι του Τμήματος Στατιστικής και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να τους αμφισβητήσει.

    Σημείωσε επίσης ότι στην Κύπρο υπάρχει πλήρης απασχόληση, έχει μειωθεί ο πληθωρισμός και ότι το κατά κεφαλή εισόδημα έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

    Για να στηρήξει τη θέση του, ο κ. Αναστασιάδης έφερε παράδειγμα το ότι οι αποταμιεύσεις στα πιστωτικά συνεργατικά ιδρύματα αυξήθηκαν από το ένα δις. 230 εκ. το 1992 σε δύο δις 070 εκ. το 1997.

    Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τον κ. Ιακώβου να δώσει απολογισμό του έργου και των ημερών του στο Ιδρυμα Παλιννοστούντων, το οποίο από πλευράς πολιτικής, όπως υποστήριξε, "έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 22 January 1998 - 22:33:21 UTC