Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-01-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Συγγενείς αγνοουμένων - Τράπεζα γενετικού υλικού
  • [03] Τουρισμός - Αύξηση
  • [04] Κουκ - Ολμπραϊτ - Κυπριακό
  • [05] Γ.Γ. ΟΗΕ - ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          79.14  (-0.45)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   92.62 (-0.43)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     61.24 (-1.48)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.44 (-0.55)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.70 (+0.04)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.02 (+0.38)
        Εμπορικές Εταιρείες                     37.10 (-2.34)
        Αλλες Εταιρείες                         64.77 (-0.72)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 553449.296
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] Συγγενείς αγνοουμένων - Τράπεζα γενετικού υλικού

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου)

    Ολοκληρώνεται σύντομα η πρώτη φάση δημιουργίας της τράπεζας γενετικού υλικού συγγενών των αγνοουμένων, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, αφού μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να προσέλθουν σε αυτό όλοι οι συγγενείς των αγνοουμένων που κλήθηκαν για να δώσουν δείγματα αίματος, για απομόνωση του DNA τους.

    Οπως είναι γνωστό, η διαδικασία αυτή άρχισε μετά την ίδρυση της τράπεζας, που κρίθηκε αναγκαία, ώστε να καταστεί δυνατή η διαπίστωση μέσω της μεθόδου της ταυτοποίησης βιολογικών δειγμάτων, κατά πόσον τεκμήρια, που τυχόν εξασφαλιστούν, όπως λείψανα που φέρονται να σχετίζονται με αγνοούμενους, όντως αφορούν κάποιους από αυτούς και αν ναι ποιόν αγνοούμενο αφορά το κάθε τεκμήριο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο υπεύθυνος του εργαστηρίου ταυτοποίησης βιολογικών δειγμάτων του Ινστιτούτου, Μοριακός Γενετιστής Δρ. Μάριος Καριόλου, μέχρι στιγμής έχουν προσέλθει στο Ινστιτούτο οι περισσότεροι από τους συγγενείς των αγνοουμένων που έχουν κληθεί.

    Σύμφωνα με το Δρα Καριόλου, εφόσον ολοκληρωθεί η απομόνωση του DNA όλων των συγγενών των αγνοουμένων που έχουν κληθεί, θα πραγματοποιηθούν στο εργαστήριο ορισμένες προκαταρκτικές γενετικές αναλύσεις, οι οποίες θα καταχωρηθούν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    Με αυτές, όπως επεσήμανε, θα γίνει δυνατή η εξασφάλιση των απαραίτητων πληροφοριών για τις αρχικές διερευνίσεις.

    Ο Δρ. Καριόλου εξέφρασε τη σημασία του να προσέλθουν στο Ινστιτούτο για τις απαραίτητες δειγματοληψίες όλοι όσοι έχουν κληθεί, διότι, όπως επεσήμανε, "το να αρχίσουμε εμείς οποιεσδήποτε αναλύσεις και να έρχονται για δειγματοληψίες, οπωσδήποτε αυτό το πράγμα θα μας καθυστερήσει".

    Εξέφρασε, πάντως, τη βεβαιότητα ότι αυτή η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί προτού υπάρξουν, εφόσον αυτό καταστεί δυνατό, οποιαδήποτε τεκμήρια, που πιθανό να σχετίζονται με αγνοούμενους, οπότε και θα αρχίσουν οι διαδικασίες για ταυτοποίηση του γενετικού υλικού.

    "Υπάρχουν πολλές άλλες διαδικασίες που θα πρέπει να γίνουν πριν φθάσουμε εμείς σε εκείνο το σημείο, οπότε δεν ανησυχώ ότι εμείς δεν θα είμαστε έτοιμοι όταν και εάν δοθούν (τεκμήρια)", επεσήμανε ο Δρ. Καριόλου.

    Στο μεταξύ, την άλλη βδομάδα αναμένεται να εγκατασταθεί στο Ινστιτούτο ένας αυτόματος αναλυτής γενετικού υλικού, με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα επιβεβαίωσης στοιχείων που λαμβάνονται με το χέρι στο εργαστήριο, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια ως επίσης και η δυνατότητα μεγαλύτερης ταχύτητας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [03] Τουρισμός - Αύξηση

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το 1997 αυξήθηκε ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση και στα έσοδα από τον τομέα αυτό, ο οποίος έχει καταστεί ο πραγματικός στυλοβάτης της κυπριακής οικονομίας.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Μιχαλάκης Ερωτόκριτος, σε χαιρετισμό του εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργού Μιχαλάκη Μιχαηλίδη, κατά την έναρξη σεμιναρίου με θέμα "Η ανάγκη για μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της τουριστικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου".

    Ο κ. Ερωτόκριτος ανέφερε συγκεκριμένα πως υπολογίζεται ότι το 1997 "η Κύπρος κατάφερε να αυξήσει τις τουριστικές αφίξεις κατά 5,5% περίπου, φτάνοντας τους 2.060.000 περιηγητές, σε σύγκριση με 1.950.000 το 1996".

    "Ανάλογη αύξηση υπολογίζεται ότι σημείωσαν και τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία ανήλθαν σε 825 εκατομμύρια λίρες περίπου, σε σύγκριση με 780 εκ. το 1996", συμπλήρωσε.

    Οπως είπε, η αύξηση στις αφίξεις οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό και στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από το Ηνωμένο Βασίλειο, για το οποίο συνέτεινε ο ζήλος που επέδειξαν οι συμπατριώτες μας τουριστικοί πράκτορες στη χώρα αυτή.

    Αλλες αγορές που σημείωσαν αύξηση κατά το 1997 ήταν η Ελβετία, η Ελλάδα, η Ιταλία, καθώς επίσης το Ισραήλ και η Ρωσία.

    Αντίθετα, μειωμένη παρουσιάστηκε η κίνηση από τη Γερμανία, τις Βόρειες χώρες, την Ολλανδία και την Αυστρία.

    Αναφερόμενος στον οξύτατο ανταγωνισμό τιμών, ο κ. Ερωτόκριτος σημείωσε ότι τα λειτουργικά κόστα στην Κύπρο, αλλά και η ισοτιμία της κυπριακής λίρας έναντι των πλείστων ευρωπαϊκών νομισμάτων, δεν επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια συμπίεσης των τιμών.

    Γι' αυτό επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε, είπε, να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί το ποιοτικό επίπεδο του τουριστικού μας προϊόντος με συλλογικές και συστηματικές ενέργειες.

    Τέλος, ο κ. Ερωτόκριτος εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυπριακής κυβέρνησης στο Σύνδεσμο Ελληνοκυπρίων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ηνωμένου Βασιλείου, για την πολύτιμη προφορά του στον κυπριακό τουρισμό όλα αυτά τα χρόνια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [04] Κουκ - Ολμπραϊτ - Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,29/01/1998 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Το Κυπριακό αναμένεται ότι θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν μεθαύριο Σάββατο στο Λονδίνο οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και των ΗΠΑ, Ρόμπιν Κουκ και Μαντλίν Ολμπραϊτ, αντίστοιχα.

    Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ θα φθάσει στη βρετανική πρωτεύουσα αύριο το απόγευμα και το Σάββατο το πρωϊ (11.00 ώρα Κύπρου) θα έχει συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό της.

    Τα θέματα που θα δεσπόζουν στις συνομιλίες των δύο ΥΠΕΞ θα είναι η κατάσταση στο Ιράκ, το Μεσανατολικό, καθώς και η επικείμενη επίσκεψη του Βρετανού Πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, στις ΗΠΑ, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι ο κ. Κουκ είχε γεύμα εργασίας με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΑ/ΑΠ)

    [05] Γ.Γ. ΟΗΕ - ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,29/01/1998 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν σήμερα στο Λονδίνο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, και ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, στη διάρκεια γεύματος εργασίας.

    Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι δύο άνδρες "είχαν μία φιλική συζήτηση που κάλυψε την κατάσταση στο Ιρακ, την Αφρική, με ιδιαίτερη αναφορά στην Αλγερία, την Κύπρο και τις μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ".

    Στο μεταξύ, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν οι βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο θα τεθούν σε επιφυλακή λόγω της κατάστασης στο Ιράκ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας απάντησε ότι "σε κάποιο βαθμό μέρος του προσωπικού των Βάσεων ήδη βρίσκεται σε μερική ετοιμότητα".

    "Το ίδιο ισχύει σε όλες τις Βάσεις, περιλαμβανομένων αυτών στην Βρετανία", είπε, προσθέτοντας ότι "ο βαθμός της ετοιμότητας μπορεί να αυξηθεί αναλόγως των εξελίξεων".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΑ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 29 January 1998 - 19:35:03 UTC