Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-02-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Αφίξεις ψηφοφόρων
  • [03] Βασιλείου - Απόφαση Ε.ΔΗ. - Καταγγελίες
  • [04] Ε.ΔΗ. - Δηλώσεις στελεχών

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.67  (+0.83)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   95.17 (+0.93)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.79 (+0.85)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.32 (+0.17)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.75 (+0.68)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                68.50 (+0.88)
        Εμπορικές Εταιρείες                     39.94 (+2.38)
        Αλλες Εταιρείες                         67.32 (-0.16)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 976230.981
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] Αφίξεις ψηφοφόρων

    Λάρνακα,Κύπρος,12/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ψηφοφόροι από το εξωτερικό, τόσο του Γλαύκου Κληρίδη όσο και του Γιώργου Ιακώβου, άρχισαν να καταφθάνουν από σήμερα στην Κύπρο για την επαναληπτική εκλογή της ερχόμενης Κυριακής.

    Η κάθοδος των ψηφοφόρων αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τις επόμενες μέρες, με αποκορύφωμα το Σάββατο.

    Οι περισσότεροι ψηφοφόροι έρχονται από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο και τη Μόσχα, με πτήσεις που έχουν διευθετηθεί από τις Κυπριακές Αερογραμμές, οι οποίες έχουν προσθέτει 35 έκτακτες πτήσεις στο πρόγραμμά τους, ώστε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των εκλογικών επιτελείων των δύο μονομάχων της Κυριακής.

    Για τις εκλογές αναμένεται να έρθουν γύρω στους επτά χιλιάδες ψηφοφόρους, αρκετοί από τους οποίους είναι σπουδαστές ή εργαζόμενοι που ζουν στο εξωτερικό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Βασιλείου - Απόφαση Ε.ΔΗ. - Καταγγελίες

    Λευκωσία,Κύπρος,12/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση των Ενωμένων Δημοκρατών (Ε.ΔΗ.) για υποστήριξη της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη, πάρθηκε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το μέλλον αυτού του τόπου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Βασιλείου.

    Μιλώντας το μεσημέρι σε διάσκεψη Τύπου και απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που οδήγησαν τον ίδιο να στηρίξει Κληρίδη, εξήγησε ότι "η διαδικασία που έχει αρχίσει πρέπει να συνεχιστεί".

    Ο κ. Βασιλείου, αφού είπε ότι ο κ. Κληρίδης συνειδητοποίησε την ανάγκη για συνομιλίες, ενώ στις θέσεις Ιακώβου παρατηρείται μια σκλήρυνση λόγω της συνεργασίας του με τον κ. Σπύρο Κυπριανού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο χρόνος που υπάρχει μετά τις εκλογές "είναι τόσο λίγος, που δεν έχουμε την πολυτέλεια να παίζουμε με τον χρόνο".

    Ο Πρόεδρος των Ε.ΔΗ. είπε ότι έχει τεράστια σημασία και η διαβεβαίωση του Προέδρου Κληρίδη πως επιθυμεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, γιατί θέλει να λειτουργήσει ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων.

    "Από τη στιγμή που παίρνουμε ανοικτά θέση υπέρ του κ. Κληρίδη, ενισχύουμε αυτή την εικόνα ανάγκης Προέδρου όλων των Κυπρίων", πρόσθεσε.

    Αποκάλυψε ότι τόσο ο κ. Κληρίδης όσο και ο κ. Ιακώβου, στις διαβουλεύσεις που είχε μαζί τους, του είχαν προτείνει τη θέση του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι "δεν υπήρξε θέμα παζαρέματος και νομής της εξουσίας", γιατί η "επιθυμία", όπως είπε, και των δύο υποψηφίων (Κληρίδη - Ιακώβου) ήταν να έχει τον ίδιο ρόλο στη νέα κυβέρνηση, ενώ δεν έγιναν συζητήσεις για κατανομή Υπουργείων.

    Ο κ. Βασιλείου επανέλαβε ότι η εισήγησή του για υποστήριξη Γλαύκου Κληρίδη "ήταν πάρα πολύ δύσκολη", τόσο για προσωπικούς όσο και για ιστορικούς λόγους και ότι χρειάστηκε "να γίνει μια πραγματική (προσωπική) υπέρβαση", εξηγώντας ότι το σκηνικό που διαμορφώθηκε για τη δεύτερη Κυριακή "δεν ήταν της δικής μας επιλογής".

    "Η ευθύνη η δική μας ήταν να πάρουμε απόφαση για το τί πρέπει να κάνουμε και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το μέλλον αυτού του τόπου", ανέφερε ο κ. Βασιλείου.

    Ανέφερε ότι θεώρησε πως είχε ηθική υποχρέωση να πάρει θέση σχετικά με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών "για να έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε θέσεις και για να έχουμε το ηθικό δικαίωμα" να μπορούμε να είμαστε σταθεροί στις θέσεις και αρχές των Ε.ΔΗ.

    "Θεώρησα ότι είχα υποχρέωση να πάρω θέση, να μην ακολουθήσω την πολιτική της μη θέσης... Ζύγισα τα πράγματα.. είχα το θάρρος να παρουσιάσω (την εισήγηση μου) στη Γραμματεία, στο Πολιτικό και στο Κεντρικό Συμβούλιο", είπε.

    Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα, τόνισε ο κ. Βασιλείου, "να κάνω την πάπια" και να πάρω απόφαση κατά συνείδηση. Ανέφερε, όμως, ότι πήρε την "οδυνηρή απόφαση", έστω και αν ο κόσμος που τον ψήφισε στις προηγούμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις θεωρεί ότι τον εγκατέλειψε. Πρόσθεσε ότι η απόφασή του κριτήριο, ακριβώς, είχε την υποστήριξη των θέσεων αυτού του κόσμου.

    Ο κ. Βασιλείου, απαντωντας σε άλλη ερωτηση, απέρριψε τη θεση ότι η απόφασή του για υποστήριξη της υποψηφιότητας Κληρίδη είχε ενδεχομένως ως κριτήριο αισθήματα πικρίας από την απόρριψη στήριξης της δικής του υποψηφιότητας από το ΑΚΕΛ.

    Αντέστρεψε, επίσης, το επιχείρημα περί υποστήριξής του για ηθικούς λόγους προς τον κ. Ιακώβου, λέγοντας ότι αν ο κ. Ιακώβου εννοούσε και πίστευε όσα είπε σε προεκλογική ομιλία το 1993, υπέρ του τότε Προέδρου Βασιλείου, "τότε είχε ηθική υποχρέωση" να υποστήριζε τον Πρόεδρο του.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Βασιλείου επέμεινε σε παλαιότερες θέσεις του ότι η πολιτική της πρόταξης από τους Κληρίδη - Κυπριανού ήταν λανθασμένη και ότι ουσιαστικά για μεγάλο διάστημα εγκαταλείφθησαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

    "Η διαφορά είναι ότι ο κ. Κληρίδης συνειδητοποίησε την ανάγκη για συνομιλίες", είπε, "ενώ δυστυχώς ο κ. Κυπριανού επιμένει σε μια πολιτική με την οποία διαφωνώ".

    Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε τα έγγραφα Κόρντοβεζ λογω της "ένθερμης" υποστήριξης του ιδίου, της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της αποδοχής από μέρους του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

    Καταγγελίες

    Κληθείς να σχολιάσει ότι η διαφορά στο πολυμελές Κεντρικό Συμβούλιο δεν ήταν τόσο μεγάλη υπέρ της στήριξης του Γλαύκου Κληρίδη, όσο στη Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο, ο κ. Βασιλείου κατήγγειλε ότι μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου των Ε.ΔΗ. που ψήφισαν χθες υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας Ιακώβου, δεν τον ψήφισαν ούτε την πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών.

    Επιβεβαιώνοντας την καταγγελία, ο Α' Αντιπρόεδρος του Κινήματος, Μιχάλης Παπαπέτρου, αποκάλυψε ότι αυτά τα άτομα "περιόδευαν με το επιτελείο του Γιώργου Ιακώβου", σημειώνοντας ότι υπάρχουν οι φωτογραφίες τους στην εφημερίδα του ΑΚΕΛ, τη "Χαραυγή".

    Κατάγγειλε, ακόμα, ότι έχει αρχίσει εναντίον του μια εκστρατεία δυσφήμισης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [04] Ε.ΔΗ. - Δηλώσεις στελεχών

    Λευκωσία,Κύπρος,12/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πλήρη σεβασμό στην απόφαση που πήρε η πλειοψηφία των Ενωμένων Δημοκρατών (Ε.ΔΗ.), για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη, εξέφρασε σήμερα ο Β' Αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Χριστοφίδης.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστοφίδης, ο οποίος στις χθεσινές συνεδρίες των συλλογικών οργάνων των Ε.ΔΗ. τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης της υποψηφιότητας Γιώργου Ιακώβου, τόνισε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν δημοκρατική και με μυστική ψηφοφορία.

    Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Βασιλείου, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι "είμαι Αντιπρόεδρος και ιδρυτικό στέλεχος (των Ε.ΔΗ.) και θα παραμείνω".

    Από την πλευρά του, ο Α' Αντιπρόεδρος των Ε.ΔΗ., Μιχάλης Παπαπέτρου, επανέλαβε ότι η θέση του ήταν για ψήφο κατά συνείδηση, προσθέτοντας ότι υιοθετεί πλήρως την ανάλυση του κ. Βασιλείου αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Εξέφρασε κι αυτός, όμως, πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση που πήρε χθες βράδυ το κόμμα του.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος, Κώστας θεμιστοκλέους, τόνισε ότι από την αρχή τάχθηκε "υπέρ των καθαρών λύσεων...υπέρ της ανάληψης ευθύνης...υπέρ της καθοδήγησης για το τί πρέπει να γίνει".

    "Αυτό για μένα", ανέφερε, "σήμαινε στήριξη της υποψηφιότητας Κληρίδη, ακριβώς για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ενότητα, να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να ξεπεράσουμε τα πάθη του παρελθόντος και να ανοίξουμε μια καινούργια σελίδα στην κυπριακή Ιστορία".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 16 February 1998 - 2:46:17 UTC