Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-02-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προέδρος Κληρίδης - Ρολάνδης
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναστασιάδης
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Κουτσού
  • [04] Επιθεώρηση πλοίων
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Κληρίδης - Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα
  • [07] Σημίτης - Συγχαρητήρια σε Κληρίδη
  • [08] Τούρκος διανοούμενος - τουρκική εισβολή
  • [09] ΑΤΗΚ - Ραντάρ
  • [10] Τουρκία - Χάνεϊ
  • [11] ΓΓ ΑΚΕΛ - Εκλογές
  • [12] Ποδόσφαιρο - Κατεχόμενα

  • [01] (K) Προέδρος Κληρίδης - Ρολάνδης

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβουλεύεται και προς το τέλος της βδομάδας θα αρχίσει να καταλήγει σε συμπεράσματα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι είχαν μια πρώτη συνάντηση όπου αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που είναι ευρύτερο από την εκπροσώπηση στην κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε, ο κ. Ρολάνδης, ήγειρε ορισμένα σημεία στα οποία αναμένει απαντήσεις από το Κόμμα των Φιλελευθέρων.

    Ο κ. Ρολάνδης, είπε, θα συζητήσουν και πάλι σε μια - δύο μέρες με σαφέστερες θέσεις και κάποιες θετικές αποφάσεις.

    Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων ανέφερε ότι οι θέσεις του Προέδρου είναι "θετικές" αλλά απέφυγε να αναφέρει λεπτομέρειες. "Γνωρίζει (ο Πρόεδρος) ότι η υποστήριξη του Κόμματος των Φιλελευθέρων, έστω και αν τα ποσοστά μας δεν είναι πολύ μεγάλα... είναι ένα από τα λίγα κομματικά σχήματα τα οποία του έδωσαν σχεδόν την ολότητα των ψήφων μας", είπε ο κ. Ρολάνδης.

    Ανέφερε ότι το Πολιτικό Γραφείο των Φιλελευθέρων θα συνέλθει σήμερα για συζήτηση του όλου θέματος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ένα από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν η επιστροφή του στο βουλευτικό αξίωμα.

    Τέλος είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε αυτό που ανέφερε δημόσια ότι τον προτρέπει να παραμείνει στο δημόσιο χώρο. Ωστόσο, αυτή τη βδομάδα θα αποφασίσει την πάραπερα πορεία τόσο του κόμματος όσο και του ιδίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν μπορούν παρά να ληφθούν υπόψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν μπορεί να παραγνωριστεί το ποσοστό 4% που εξασφάλισε ο Αλέξης Γαλανός, όταν λαμβάνονται υπόψη υποψήφιοι με χαμηλότερο ποσοστό.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, με βάση το Σύνταγμα, έχει την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης και θα λάβει για το θέμα αυτό υπόψη, τα ποσοστά που πήρε ο κάθε υποψήφιος, "κομματικός ή ανεξάρτητος".

    Σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, για "πολιτικό πραξικόπημα" εκ μέρους του ΔΗΣΥ και του Προέδρου Κληρίδη σε βάρος του ΔΗΚΟ, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε εντελώς ανυπόστατους αυτούς τους ισχυρισμούς.

    Ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πήρε λανθασμένες αποφάσεις τέτοιες, που οδήγησαν σε καταστροφικά αποτελέσματα.

    "Οταν τα αρμόδια όργανα του ΔΗΚΟ θα κάμουν την αυτοκριτική για την όλη συμπεριφορά προ, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τις εκλογές, θα διαπιστώσουν ότι αυτά που λέγει ο κ. Κυπριανού, είναι ανυπόστατα", σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμα ότι ενώ το κόμμα του επιμένει στην ενότητα και τη συμφιλίωση, το ΑΚΕΛ επιμένει στο διχασμό.

    "Εμείς έχουμε θέσεις, εκείνοι έχουν αρνήσεις. Εμείς προτείνουμε ενότητα, εκείνοι εμμένουν στο διχασμό. Εμείς επιμένουμε συλλογικότητα, άλλοι επιλέγουν την απομόνωση", επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

    Αναφερόμενος στον αριθμό υπουργείων που διεκδικεί ο ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν απεμπολεί τα δικαιώματα του κόμματός του, αλλά διευκρίνισε ότι δεν θα αρνηθεί ό,τι επιβάλλει το εθνικό καλό, για χάρη ενός ή δυο υπουργείων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κουτσού

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, αντάλλαξε σήμερα απόψεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για θέματα που αφορούν το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια πρόταση από τον Πρόεδρο Κληρίδη προς τους Νέους Ορίζοντες, η οποία θα εξεταστεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος, ο κ. Κουτσού απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι "έχουμε ανταλλάξει απόψεις".

    Είπε ακόμη ότι θα ξανασυναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη μέχρι μεθαύριο. Κληθείς να πει αν έγινε πρόταση για κάποιο υπουργείο, ο κ. Κουτσού είπε: "έχει γίνει ανταλλαγή απόψεων, συζητήθηκαν ορισμένα πράγματα αλλά θα οριστικοποιηθούν μέχρι μεθαύριο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Επιθεώρηση πλοίων

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εβδομήντα - δύο πλοία με κυπριακή και ξένη σημαία, επιθεωρήθηκαν στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας κατά την περίοδο Ιανουραρίου - Δεκεμβρίου 1997.

    Οπως ανακοίνωσε το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, οι επιθεωρήσεις έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος για τον έλεγχο των πλοίων που καταπλέουν στα κυπριακά λιμάνια.

    Εξι από τα πλοία, τα οποία έφεραν σημαίες της Αλβανίας, της Καμποτίας, της Ονδούρας και του Παναμά, κατακρατήθηκαν λόγω σοβαρών ελλείψεων.

    Σε άλλα 15 πλοία, διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις που είτε αποκαστάθηκαν πριν από τον απόπλου τους, είτε τους δόθηκε χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ελλείψεων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.77  (+0.18)
    
        Ανώτατη:  81.77 (17/2/98)
        Κατώτατη: 76.20 (8/1/98)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   94.90 (+0.50)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     61.79 (-0.19)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.32 (-0.79)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76.39 (+0.25)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                67.84 (-0.41)
        Εμπορικές Εταιρείες                     40.46 (-1.92)
        Αλλες Εταιρείες                         67.39 (-0.03)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 1164808.460
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Κληρίδης - Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, απέστειλαν αρχηγοί κρατών και διεθνών οργανισμών.

    Συγκεκριμένα, συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο Κληρίδη απέστειλε ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάρι, ο Πρόεδρος της Συρίας, Χαβέζ Αλ Ασσαντ, ο Πρόεδρος της Εσθονίας Λέναρτ Μέρι, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λένι Φίσερ και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας, εκ μέρους του ΓΓ Εμέκα Ανιαόκου.

    Ο Πρόεδρος της Συρίας, Χαβέζ Αλ Ασσαντ, μαζί με τα συγχαρητήριά του, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι ήδη στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

    Ο Πρόεδρος της Εσθονίας Λέναρτ Μέρι, τονίζει ιδιαίτερα ότι ο Γλαύκος Κληρίδης οδήγησε την Κύπρο στις διαπραγματεύσεις, για να περιληφθεί η Κύπρος στην επόμενη διεύρυνση της ΕΕ, και εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα συνεχίσει την ίδια πορεία και οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν με επιτυχία.

    Εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για τις στενές σχέσεις μεταξύ Εσθονίας - Κύπρου, "των μελλοντικών εταίρων στην ΕΕ" και ευελπιστεί ότι θα γίνουν ακόμα στενότερες.

    Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λένι Φίσερ, σημειώνει ότι είναι βαθειά ικανοποιημένη από το γεγονός ότι "συνεχίζει να ηγείται της (Κυπριακής) Δημοκρατίας ένας φίλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και ένα διακεκριμένο πρώην μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης".

    Η κ. Φίσερ εκφράζει επίσης, ευχές για ευόδωση των προσπαθειών, ενόψει των "σημαντικών συνομιλιών", όπως αναφέρει, για την ένταξη στην ΕΕ και για μια ειρηνική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας, Εμέκα Ανιαόκου, εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια για την "εντυπωσιακή επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης από τον κυπριακό λαό, στη δική σας ηγεσία".

    Επαναβεβαιώνει επίσης, την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία της Κοινοπολιτείας για μια ειρηνική επίλυση στο κυπριακό πρόβλημα.

    "Παρακαλώ δεχθείτε τις καλύτερες ευχές μου και τη διαβεβαίωση για τη μέγιστη δυνατή συνεργασία της Κοινοπολιτείας στις προσπάθειές σας για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και προώθηση των στόχων που η Κοινοπολιτεία και η Κύπρος συμμερίζονται," αναφέρει στο μήνυμά του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Σημίτης - Συγχαρητήρια σε Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για την επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    "Παρακαλώ να δεχθείτε για την επανεκλογή σας ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχές μου για ευόδωση των κοινών σκοπών μας", αναφέρει ο κ. Σημίτης.

    Προσθέτει ότι, ενώπιον των δύο κυβερνήσεων βρίσκονται "προς επίλυση, δυσχερή προβλήματα για το μέλλον της Μεγαλονήσου".

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επισημαίνει ότι είναι "πεπεισμένος ότι, τελικώς θα πρυτανεύσει το δίκαιο και η λογική και οι αγώνες μας θα έχουν επιστέγασμα την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, προς το καλόν όλων των Κυπρίων".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [08] (K) Τούρκος διανοούμενος - τουρκική εισβολή

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συγκλονιστική μαρτυρία για τις εν ψυχρώ δολοφονίες του Αττίλα, έδωσε Τούρκος διανοούμενος, ο οποίος ήταν λοχαγός στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

    Στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Γιαλτίν Κουτσούκ, διανοούμενος της τουρκικής Αριστέρας, αναφέρει ότι τώρα ζει σε προάστιο του Παρισιού, αυτοεξόριστος από το 1993.

    Καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ο Κουτσιούκ έχει γράψει 40 βιβλία και θεωρείται από τις ηγετικές και σημαντικές φυσιογνωμίες της Αριστεράς στην Τουρκία.

    Υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού από το 1960-1966 είχε στενές σχέσεις με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, τον Χικμέτ Τσετίν και τον Πρωθυπουργό της εισβολής, Μπουλέντ Ετσεβίτ ενώ γνώριζε πολύ καλά τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Κατά τη διάρκεια της εισβολής, ήταν έφεδρος αξιωματικός του Πυροβολικού των δυνάμεων εισβολής.

    Σε ερώτηση αν ο ίδιος είδε με τα μάτια του οποιεσδήποτε δολοφονίες, ο κ. Κουτσιούκ είπε ότι είχε σταλεί στην Κύπρο για "αποστολή ξεκαθαρισμού". Ωστόσο, σημείωσε ότι το πυροβολικό δεν έπρεπε να κάνει κάτι τέτοιο γιατί δεν ήταν έτοιμο.

    "Δεν ξέρω γιατί με έστειλαν εκεί", είπε, αναφερόμενος σε ένα έρημο χωριό που είχε πολλά αμπέλια. Δεν ήξεραν αν υπήρχαν άτομα στο χωριό έτσι έπρεπε να πάρουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, πρόσθεσε.

    Ο Κουτσιούκ είπε ότι μπήκε σε ένα πλούσιο σπίτι και ενώ στεκόταν έξω, άρχισαν πυροβολισμοί. Στη συνέχεια άκουσε δύο στρατιώτες να φωνάζουν θριαμβευτικά στα τούρκικα "σκότωσα, σκότωσα".

    Φανέρα ταραγμένος, ο Κουτσιούκ ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι μπήκε μέσα στο σπίτι και είδε μια γυναίκα, η οποία, όπως πιστεύει, υπέφερε από μογγολισμό (σύνδρομο Ντάουν).

    Οι στρατιώτες την πλησίασαν και βάζοντας τη σκανδάλη πάνω στη μήτρα της, την πυροβόλησαν. "Αυτό ήταν", είπε κλαίγοντας ο Κουτσιούκ.

    Ανέφερε στη συνέχεια ότι στο χώρο έφθασε ένας φασίστας διοικητής, τον οποίο χαιρέτισαν οι στρατιώτες. Συνεχάρη τους στρατιώτες που εκτέλεσαν την κοπέλα, και τους είπε χαρακτηριστικά: "Η αποστολή εξετελέσθη".

    Ωστόσο, ο ίδιος, φανερά καταβεβλημένος από το τί έγινε, πρόταξε το όπλο του, και ανάγκασε τους στρατιώτες να σκάψουν ένα τάφο και να θάψουν το πτώμα, το οποίο είχαν βάλει μέσα σε κουβέρτα.

    Στη συνέχεια, τους έβαλε να κάψουν τις κουβέρτες, πάνω από τον τάφο. Σε ερώτηση αν γνωρίζει την ύπαρξη μαζικών τάφων, ο Κουτσιούκ είπε χαρακτηριστικά: "Γνωρίζω για μαζικούς σκοτωμούς, όχι για μαζικούς τάφους".

    Στα χωράφια, είπε, είδε πολλούς σκοτωμένους ανθρώπους, οι οποίοι κινούνταν. Εξηγώντας, ο Κουτσιούκ ανέφερε επίσης ότι λόγω της ζέστης, τα πτώματα φούσκωναν και είπε χαρακτηριστικά "νόμιζες ότι ήταν ζωντανοί."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [09] (Κ) ΑΤΗΚ - Ραντάρ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) και η γαλλική εταιρεία THOMSON-CSF AIRSYS υπέγραψαν συμβόλαιο για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός Συστήματος Ραδιοανίχνευσης Τερματικής Περιοχής.

    Το συμβόλαιο υπεγράφη χθες σε ειδική τελετή από τον Γενικό Διευθυντή της ΑΤΗΚ, Σπαρσή Μοδέστου, και τον Ρόναλντ Μασσάρντ, εκ μέρους της γαλλικής εταιρείας.

    Το Σύστημα θα εγκατασταθεί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και με την εγκατάστασή του θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας για εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (Eurocontrol) σε θέματα ραδιοανίχνευσης.

    Οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται θα διοχετεύονται στα συστήματα επεξεργασίας του Κέντρου Ελέγχου Αεροπορικών Πτήσεων Λευκωσίας και παρουσιάζονται στις οθόνες των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας για διασφάλιση της ασφαλούς διακίνησης αεροπλάνων μέσα στην Περιοχή Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας (FIR).

    Επίσης, το Σύστημα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στη μελλοντική ανάγκη χρήσης πληροφοριών ραντάρ για την καθοδήγηση αεροπλάνων κατά την προσέγγισή τους στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 1999.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Τουρκία - Χάνεϊ

    Λονδίνο,Βρετανία,17/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ μεταβαίνει την Πέμπτη στην Τουρκία, όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ.

    Ο Σερ Ντέιβιντ θα επισκεφθεί την Τουρκία υπό την ιδιότητά του ως εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

    Αντικείμενο των συνομιλιών του Βρετανού διπλωμάτη, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, θα είναι οι σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΚ/ΜΜ)

    [11] ΓΓ ΑΚΕΛ - Εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο Κληρίδη, εφόσον υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ του κόμματος και της παράταξης που εκπροσωπεί ο κ. Κληρίδης.

    Τη σχετική απόφαση του Πολιτικού Γραφείου (ΠΓ) του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι οι διαφορές αφορούν στους χειρισμούς στο εθνικό θέμα, τις προσεγγίσεις της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας του τόπου, την εσωτερική διακυβέρνηση και την κοινωνικο - οικονομική πολιτική.

    Αναφερόμενος στη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου ή ενός Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής, για τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στη βάση αρχών σ' ότι αφορά στις αποφάσεις και τους χειρισμούς του Κυπριακού.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ακόμη ότι το ΠΓ εκτιμά ότι η εκλογική μάχη που δόθηκε ήταν άνιση διότι από πλευράς των επιτελείων του κ. Κληρίδη και του ΔΗΣΥ "χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι επηρεασμού των ψηφοφόρων που βρίσκονται έξω από το πλαίσιο του πολιτικού αγώνα".

    "Χρησιμοποιήθηκαν ο κακόβουλος ψίθυρος σε βάρος της ηθικής υπόστασης του Γιώργου Ιακώβου και της οικογένειάς του, το ρουσφέτι, οι απειλές και οι εκφοβισμοί για θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης, προαγωγών κλπ", υποστήριξε ο κ. Χριστόφιας.

    Πέραν τούτων, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως το ΠΓ διαπιστώνει "ότι το κλίμα γενικά στα ΜΜΕ υπήρξε δυσμενές για την υποψηφιότητα Ιακώβου, ενώ αντίθετα ευνοούσε την υποψηφιότητα Κληρίδη".

    Αναφορικά με τις αποφάσεις που έλαβαν ΕΔΕΚ και Ενωμένοι Δημοκράτες για το δεύτερο γύρο των εκλογών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετέφερε τη λύπη του ΠΓ για το γεγονός ότι "ηγεσίες που φύσει και θέσει" θα έπρεπε να να είχαν συνεργαστεί με τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις επέλεξαν είτε να συνταχθούν με τον κ. Κληρίδη είτε την πολιτική της 'ελεύθερης ψήφου'".

    Ερωτηθείς κατά πόσο το ΑΚΕΛ έχει προβεί σε αυτοκριτική γύρω από την επιλογή της υποψηφιότητας Γιώργου Ιακώβου για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν έκανε οποιαδήποτε "τέτοια χονδρά λάθη τα οποία θα μπορούσαν να καθορίσουν και το αποτέλεσμα των εκλογών".

    "Το 49% του υποψηφίου των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων καταρρίπτει το μύθο ότι ο Γιώργος Ιακώβου ήταν επιλογή ήττας", δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, τονίζοντας ταυτόχονα ότι εάν υπήρχε έστω και η κριτική υποστήριξη προς την υποψηφιότητα Ιακώβου από πλευράς Λυσσαρίδη και Βασιλείου τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

    Ο κ. Χριστόφιας κατηγόρησε του δύο πολιτικούς ηγέτες ότι "τιμώρησαν και εκδικήθηκαν" το λαό με τις αποφάσεις τους στο δεύτερο γύρο "επειδή τους κακοφάνηκε που δεν ήταν οι ίδιοι υποψήφιοι", σημειώνοντας ότι σε άλλες χώρες το μεγάλο κόμμα κάνει τις επιλογές και τα μικρότερα θέτουν τους πολιτικούς τους όρους.

    Για τα εσωτερικά ζητήματα του ΔΗΚΟ, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ο κ. Κληρίδης και ο ΔΗΣΥ στην προσπάθειά τους να παραμείνουν στην εξουσία "χρησιμοποίησαν ορισμένα ηγετικά στελέχη του ΔΗΚΟ για να διασπάσουν το κόμμα αυτό και να αποσπάσουν ψήφους, στο όνομα δήθεν της διασφάλισης του ρυθμιστικού ρόλου του κόμματος".

    Αναφέρθηκε και σε "γκάφα" του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος, είπε, απαρίθμησε τα κόμματα που θα κληθούν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, προσθέτοντας τους Αλέξη Γαλανό και Ντίνο Μιχαηλίδη λέγοντας ότι το ΔΗΚΟ είναι κάτι άλλο.

    "Το ΑΚΕΛ καταδικάζει έντονα την προσπάθεια εξοβελισμού του ΔΗΚΟ και του κ. Κυπριανού από την πολιτική ζωή του τόπου", δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τις εσωτερικές υποθέσεις του ΔΗΚΟ.

    Στην προσπάθεια "εξόντωσης" του κ. Κυπριανού και όσων των ακολουθούν στο ΔΗΚΟ, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας συμβάλλουν και πολλά ΜΜΕ.

    Το ΠΓ του ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του απευθύνει θερμό συναγωνιστικό χαιρετισμό στην ηγεσία του ΔΗΚΟ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η από κοινού υποστήριξη της υποψηφιότητας Ιακώβου θα είναι η απαρχή μια νέας περιόδου φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων για το καλό της Κύπρου.

    Τέλος, το ΠΓ ευχαριστεί θερμά τους οπαδούς του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, των ΕΔΗ, την Κίνηση Πολιτών υποστήριξης του Γιώργου Ιακώβου και γενικά εκείνο το μέρος του λαού που τίμησε με την ψήφο του την υποψηφιότητα Ιακώβου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [12] Ποδόσφαιρο - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,17/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) πραγματοποιεί επαφές με εκπροσώπους της FIFA για να αντικρούσει προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος για εξασφάλιση άδειας από τη Διεθνή Ομοσπονδία για διεξαγωγή φιλικών ποδοσφαιρικών αγώνων στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Μάριος Λευκαρίτης ανέφερε ότι "η FIFA μάς ειδοποίησε πως δεν δέχθηκε να συναντήσει εκπροσώπους της λεγόμενης 'Τ/κ Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας' χωρίς την παρουσία της δικής μας αναγνωρισμένης Ομοσπονδίας".

    Γι' αυτό το σκοπό μεταβαίνουν στη Ζυρίχη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΚΟΠ Κώστας Κουτσοκούμνης και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Κρις Γεωργιάδης, για να συναντηθούν με αρμόδιους της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

    Ο κ. Λευκαρίτης είπε ότι οι αντιπρόσωποι της ΚΟΠ θα προβάλουν τις πάγιες θέσεις μας στο θέμα αυτό, "ότι δηλαδή οι Τουρκοκυπριακές ομάδες είναι ευπρόσδεκτες να ενωθούν με την ΚΟΠ, τη μόνη αναγνωρισμένη Ομοσπονδία" στην Κύπρο.

    Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στην Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" ότι έχουν προσκληθεί ομάδες από τη Φινλανδία και τη Ρουμανία να διεξάγουν φιλικούς αγώνες στα κατεχόμενα, ο κ. Λευκαρίτης είπε ότι ενώ βρισκόταν στη Ρουμανία την περασμένη εβδομάδα πληροφορήθηκε ότι υπήρχε κάποια πρόσκληση από τη λεγόμενη "Τ/κ Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία" προς ρουμανικές ομάδες.

    Ομως η Ρουμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε συνεννόηση με τις ομάδες αυτές δεν απεδέχθη την πρόσκληση, πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας ο κ. Λευκαρίτης είπε ότι στο παρελθόν η Ρουμανική Ομοσπονδία τιμώρησε ομάδες της χώρας διότι μετέβησαν στα κατεχόμενα για παρόμοιο σκοπό.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 17 February 1998 - 19:02:09 UTC