Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-02-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - Μπριλ
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Συγχαρητήρια - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [04] ΟΑΣΕ - Κύπρος
  • [05] Greenpeace - Προστασία του Ακάμα
  • [06] Επίσκεψη Κληρίδη στην Αθήνα - Κρανιδιώτης - Κύπρος
  • [07] Λυσσαρίδης - διάσκεψη Τύπου
  • [08] Κιττής - κυβέρνηση εθνικής ενότητας
  • [09] Κώστας Καραμανλής - Ντεάν - Βρυξέλλες
  • [10] Αναστασιάδης - δηλώσεις

  • [01] (Κ) Κληρίδης - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, διαβίβασε σήμερα τα θερμά συγχαρητήρια του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Μπριλ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες ώστε να εκμεταλλευθούν όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται το 1998.

    Ο Αμερικανός Πρέσβης χαρακτήρισε το 1998 "σημαντική χρονιά για την Κύπρο".

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές συνομιλίες Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Μπριλ είπε ότι είναι θέμα που αφορά την ΕΕ, αλλά σημείωσε:

    "Θα ήταν φυσικά καλύτερα αν η ενταξιακή διαδικασία άρχιζε με μια ενωμένη Κύπρο, παρά διαφορετικά".

    Ο κ. Μπριλ είπε επίσης ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για επανέναρξη των δικοινοτικών επαφών, οι οποίες διακόπηκαν από τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στο Λουξεμβούργο.

    (ΚΥΕΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.94  (+0.21)
    
        Ανώτατη:  81.94 (18/2/98)
        Κατώτατη: 76.20 (8/1/98)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   94.87 (-0.03)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.95 (+1.88)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 61.03 (+1.18)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76.86 (+0.62)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                67.30 (-0.80)
        Εμπορικές Εταιρείες                     41.04 (+1.43)
        Αλλες Εταιρείες                         67.28 (-0.16)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 1243583.921
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Συγχαρητήρια - Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα, για την επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας απέστειλαν αρχηγοί κρατών στον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

    Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, ο Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ ανέφερε ότι η επανεκλογή του Προέδρου Κληρίδη "συμπίπτει με μια κρίσιμη φάση στη διαδικασία οικοδόμησης του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού μας".

    "Οι ιστορικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο", συνεχίζει ο Χέλμουτ Κολ "άνοιξαν το δρόμο για την ανάπτυξη της Ευρώπης σε μια ειρηνική, ελεύθερη και ασφαλή ήπειρο".

    Οπως τονίζει ο Γερμανός Καγκελάριος στο τηλεγράφημά του, "όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για επίτευξη μιας ειρηνικής και δίκαιης λύσης της κυπριακής διένεξης", όπως αναφέρει.

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς τον Πρόεδρο Κληρίδη απέστειλαν επίσης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμετ Χόσνι Μουμπάρακ, ο Εμίρης του Κατάρ Χαμάτ Μπιν Καλίφα Αλ Τάνι και ο Πρόεδρος των Μαλδίβων Μάουμουν Αμπτουλ Γκαϊγιούμ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] ΟΑΣΕ - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με σκοπό να συμμετάσχει στη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αναχώρησε για τη Βιέννη, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού.

    Στη συνεδρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 19 και 20 Φεβρουαρίου, θα εξεταστούν θέματα που αφορούν στην 7η Ετήσια Σύνοδο της Συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο στην Κοπεγχάγη, τους κανονισμούς λειτουργίας και τροποποίησης που υποβλήθηκαν καθώς επίσης και εκθέσεις παρακολούθησης εκλογών σε χώρες του ΟΑΣΕ.

    Ο κ. Κυπριανού ηγείται της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣ του ΟΑΣΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [05] Greenpeace - Προστασία του Ακάμα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το γραφείο της Greenpeace Mεσογείου κάνει έκκληση προς τη νέα κυπριακή κυβέρνηση για τερματισμό της τουριστικής ανάπτυξης στη χερσόνησο του Ακάμα και την ανακύρηξή της σε Εθνικό Πάρκο.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Greenpeace Μεσογείου, Δρ. Μάριο Νταμάτο, ανέφερε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού. Παράλληλα θα έχει συναντήσεις με αρμόδιους της κυβέρνησης για θέματα περιβάλλοντος.

    Με σκοπό τη στήριξη της εκστρατείας αυτής φθάνει επίσης στην Κύπρο ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Greenpeace International Δρ. Τίλο Μπότε. Μέσα στα πλαίσια των επισκέψεων του στις χώρες στις οποίες το γραφείο της Greenpeace Μεσογείου πραγματοποιεί εκστρατείες, ο Δρ. Μπότε ήταν ήδη στη Μάλτα, την Τουρκία και το Λίβανο. Μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο θα επισκεφθεί το Ισραήλ.

    Αύριο Πέμπτη στις 11.00 το πρωί ο εκπρόσωπος της Greenpeace Μεσογείου κ. Νταμάτο θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Cyprus College όπου θα αναφερθεί με περισσότερη λεπτομέρεια στις επαφές που θα έχει.

    "Στις συναντήσεις μου με τους αρμόδιους θα επιμένω ότι η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί, και τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί", είπε στο ΚΥΠΕ, και πρόσθεσε ότι "Θα πρέπει να γίνει παγοποίηση της τουριστικής ανάπτυξης στον Ακάμα, να τερματιστούν τα βρεττανικά στρατιωτικά γυμνάσια και να εφαρμοστεί η μελέτη της Διεθνούς Τράπεζας η οποία συμπληρώθηκε το 1996 και αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας του Ακάμα".

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα έχει επαφές με τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων για να ενημερωθεί για τα άλλα τρέχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα.

    Εξάλλου, ο Δρ. Μπότε, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 21 Φεβρουαρίου, θα παραστεί σε εκδήλωση που θα γίνει την ίδια μέρα για τη στήριξη της εκστρατείας αυτής. Παράλληλα θα πληροφορήσει το κοινό για τις δραστηριότητες της Greenpeace σε συνάρτηση με τα διεθνή περιβαλλοντικά προβλήματα.

    Το γραφείο της Greenpeace Μεσογείου είναι υπεύθυνο για τη δράση στη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο και προς το παρόν επικεντρώνεται στην Κύπρο, το Ισραήλ, το Λίβανο και την Τουρκία από τα κεντρικά γραφεία της στη Μάλτα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [06] Επίσκεψη Κληρίδη στην Αθήνα - Κρανιδιώτης - Κύπρος

    Αθήνα,Ελλάδα,18/02/1998 (ΚΥΠΕ Κώστας Ιορδανίδης)

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, θα επισκεφθεί την Κύπρο από τις 24 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, για συντονισμό των ενεργειών των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας ενόψει της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης και της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαική Ενωση.

    Η επίσκεψη του κ. Κρανιδιώτη πραγματοποιείται και σε συνδυασμό με την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα στις 10 Μαρτίου, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, κατά τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών εξετάσθηκε εκτενώς το Κυπριακό, και κυρίως η ενταξιακή πορεία της νήσου.

    Απόφαση της ελληνικής κυβερνήσεως είναι, τονίζουν οι ίδιες πηγές, να αποκλεισθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο παρακώλυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου, είτε από την πλευρά του καθεστώτος του Ραούφ Ντενκτάς, είτε από ορισμένες χώρες της Κοινότητας.

    Σε ότι αφορά στις διακοινοτικές συνομιλίες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι "η κινητικότητα της τελευταίας περιόδου είναι ένα καλό σημάδι, πρέπει όμως να γίνουν πολλά για να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού."

    Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Ρέππας εξέφρασε την ελπίδα "να συνεχισθεί με τον ίδιο τρόπο το ενδιαφέρον αυτό και όλες οι πλευρές που έχουν σχέση με το πρόβλημα να συμβάλουν ώστε τελικά να προκύψει, επί τέλους, λύση".

    Ανέφερε ακόμα ότι "για το θέμα αυτό θα πρέπει να αναμένουμε, και καθώς θα προχωρούν οι διαδικασίες, από τις εξελίξεις, τότε και μόνο τότε να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας".

    Αναφορικά με την πρωτοβουλία του Απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ο κ. Ρέπας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση την αναμένει με ενδιαφέρον, όμως πρόσθεσε ότι "κάθε πρωτοβουλία θα πρέπει να κρίνεται από τα αποτελέσματα, τα οποία παράγονται".

    Διευκρίνισε παράλληλα ότι "θα συμβάλουμε από τη δική μας πλευρά για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας".

    Την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού σε αυτή τη φάση τόνισε και ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Αλί Τουιγκάν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Τουιγκάν να διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και στον Πρωθυπουργό της χώρας Μεσούτ Γιλμάζ ότι τώρα πλέον "οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην επίλυση του Κυπριακού", διότι "τώρα είναι η ώρα της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΜ)

    [07] Λυσσαρίδης - διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν θα ληφθεί απόψε απόφαση από το Πολιτικό Γραφείο του Σ. Κ. ΕΔΕΚ στο κατά πόσο το κόμμα θα αποδεχθεί να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση, αν δεν συμμετάσχουν σ' αυτή όλα τα κόμματα.

    Αυτό ανέφερε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος του κόμματος, Βάσος Λυσσαρίδης, εξηγώντας ότι η ΕΔΕΚ επιθυμεί να έχει τις απαντήσεις όλων των κομμάτων στην πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη, προτού τοποθετηθεί.

    Απόφαση θα ληφθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος γύρω στο τέλος της εβδομάδας, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι εκείνο που θα γίνει απόψε είναι η εξέταση όλων των πιθανών σεναρίων και η ενδεχόμενη αντίδραση σε αυτά.

    Η υπόδειξη της ΕΔΕΚ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα έπρεπε να απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή στην κυβέρνηση σε όλα τα κόμματα έχει εισακουστεί, και αυτό έχει γίνει, σημείωσε.

    Τώρα η ΕΔΕΚ προετοιμάζει μια λεπτομερή εισήγηση για τη λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής, αφού όλα τα κόμματα συμφωνούν στη δημιουργία του, είπε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε, επίσης, ότι δεν έχει αντίρρηση να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση άτομα που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Αλέξη Γαλανού, νοουμένου ότι δε θα συμμετάσχουν ως εκπρόσωποι του ΔΗΚΟ.

    Ο κ. Λυσσαρίδης καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον του ιδίου και του κόμματός του, που γίνονται "οργανωμένα και μεθοδικά" από την ηγεσία του ΑΚΕΛ, όπως είπε, σημειώνοντας ότι "η μετάθεση ευθυνών δεν είναι ίδιον προσώπων, τα οποία κατέχουν ψηλά δημόσια αξιώματα".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κατηγόρησε εξάλλου την ηγεσία του ΑΚΕΛ ότι επιδίδεται σε "δολοφονία χαρακτήρων", γεγονός που "αποβαίνει μπούμεραγκ" για την ίδια.

    Ο κ. Λυσσαρίδης αντέκρουσε τον ισχυρισμό του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ "τιμωρεί το λαό" επειδή δεν έγινε αποδεκτή η υποψηφιότητά του, και αμφισβήτησε τους λόγους που πρόβαλε το ΑΚΕΛ για να απορρίψει την υποψηφιότητά του.

    Υποστήριξε δε ότι το ΑΚΕΛ τον χαρακτήριζε ακόμα και πράκτορα, κατά τα πρότυπα που ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτηριζόταν ως πράκτορας από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) και είπε ότι "αιώνια πολιτική του ΑΚΕΛ, είναι ότι μόνο δεξιός πρέπει να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

    Στέλεχος του ΑΚΕΛ, ανέφερε, ισχυρίζεται τώρα ότι ο Μάριος Ηλιάδης ήταν "πολύ αριστερός" για να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και διερωτήθηκε κατά πόσο αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος που δεν προχώρησε η υποψηφιότητά του.

    Ο Πρόεδρος τηε ΕΔΕΚ κάλεσε την ηγεσία του ΑΚΕΛ να "μην ξαναπάρει στο στόμα της τον Κόκο Φωτίου και το Δώρο Λοίζου, διότι διαφορετικά θα αναγκαστώ να πω τι έλεγαν για αυτούς τους δυο".

    Υποστηρίζοντας ότι το ΑΚΕΛ επιδιώκει να επιβάλλει πάντα τις δικές του απόψεις, σε αντίθεση με την ΕΔΕΚ που θέλει τους ψηφοφόρους της ελεύθερα σκεπτόμενους, διερωτήθηκε: "Τι θέλει ο φίλος μου ο κ. Χριστόφιας; Να μετατραπεί στο μεγάλο αδελφό μιας κοινωνίας Οργουελ";

    Ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες επιλογής υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές από το κόμμα του και το ΑΚΕΛ, δίνοντας τη δική του ερμηνεία, και επανέλαβε ότι όποια και να ήταν η απόφαση της ΕΔΕΚ το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν το ίδιο.

    Αναφερόμενος στο χαρακτηρισμό του Γιώργου Ιακώβου ως "επιλογή ήττας", είπε ότι τα γεγονότα τον επιβεβαιώνουν, αφού ο εν λόγω υποψήφιος απέτυχε να εκλεγεί, παρά το ότι υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και την πλειοψηφία της ΕΔΕΚ.

    Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε: "Σκόπευα να θέσω τέρμα σε αυτή. Ομως, αποφάσισα ότι δε δικαιούμαι. Δε θέλω να φυλάω πρόβατα, όμως δεν αφήνω τα μή πρόβατα, αφύλακτα από τους λύκους".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι τυχόν συμμετοχή της ΕΔΕΚ στη νέα κυβέρνηση δεν συνεπάγεται απεμπόληση των σοσιαλιστικών της αξιών, εξηγώντας ότι δεδομένων των κρίσιμων ωρών που περνά η Κύπρος, η "σύμπλευση όλων των δυνάμεων" είναι απαραίτητη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Κιττής - κυβέρνηση εθνικής ενότητας

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρνητική είναι η απάντηση του Δημοκρατικού Κόμματος, στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Με σημερινές δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματεάς του ΔΗΚΟ Στάθης Κιττής ανέφερε ότι ο λόγος για την άρνηση του ΔΗΚΟ, είναι η επιβεβαίωση, μέσα από τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απηύθυνε πρόσκληση για συμμετοχή στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Γαλανό, ως αρχηγό της ομάδας των αποστατών.

    "Ανεξάρτητα από το τι θα έκανε το Δημοκρατικό Κόμμα υπό άλλες συνθήκες", είπε ο κ. Κιττής, "με την ενέργεια του κ. Κληρίδη, που ουσιαστικά επιβραβεύει τους αποστάτες και στηρίζει και δικαιώνει το πολιτικό πραξικόπημα κατά του ΔΗΚΟ, δεν έχουμε τη διάθεση να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του κ. Κληρίδη, για συμμετοχή στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας".

    Συνεχίζοντας ο κ. Κιττής τόνισε ότι "με την πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Κληρίδης προς την ομάδα των αποστατών ενθαρρύνει τους αποστάστες, οι οποίοι με την όλη συμπεριφορά τους εισάγουν νέα επικίνδυνα ήθη στην πολιτική ζωή του τόπου, που ναρκοθετούν τη δημοκρατική λειτουργία των πολιτικών κομμάτων".

    Ο ΓΓ του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε "γιατί αυτή η πολεμική κατά του ΔΗΚΟ" και "ποιούς εξυπηρετεί η διάλυση του Δημοκρατικού Κόμματος και η απομάκρυνση από την πολιτική του Σπύρου Κυπριανού".

    Μια τέτοια εξέλιξη, σημείωσε, εξυπηρετεί όσους θέλουν να πάψει να υπάρχει το ΔΗΚΟ ως εθνική αγωνιστική έπαλξη και να μην προβάλλει ο Σπύρος Κυπριανού αντίσταση σε απαράδεκτες μεθοδεύσεις, που αποσκοπούν στην προώθηση νόθας λύσης στο Κυπριακό.

    Ο κ. Κιττής είπε ότι το ΔΗΚΟ αναμένει την απάντηση όλων των πολιτικών κομμάτων, κατά πόσο δέχονται να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση μαζί με πολιτικούς αποστάτες.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ τόνισε εξάλλου, ότι το κόμμα "έχει προγραμματίσει ήδη την πορεία του προς τα μέλη του κόμματος, με επικεφαλής τον Σπύρο Κυπριανού".

    Οπως ανέφερε, από την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν επαρχιακές συσκέψεις και συγκεντρώσεις και στη συνέχεια θα γίνουν επισκέψεις στις τοπικές οργανώσεις σε όλη την Κύπρο, όπου "θα αναπτυχθεί ένας ειλικρινής διάλογος, πάνω στη βάση της προσπάθειας, για τη μετεκλογική πορεία του κόμματος".

    "Στο μεταξύ", υπογράμμισε, "πυκνώνουν τα μηνύματα ετοιμότητας για κομματική δράση των στελεχών και μελών του κόμματος, που διαδηλώνουν τη σταθερή θέλησή τους να στηρίξουν αποφασιστικά την προσπάθεια για την ενίσχυση του ΔΗΚΟ".

    Ερωτηθείς κατά πόσο το ΔΗΚΟ επρόκειτο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας εάν δεν απευθυνόταν πρόσκληση προς τον κ. Γαλανό, ο κ. Κιττής είπε ότι "το ΔΗΚΟ είχε αποφασίσει ότι θα έθετε το θέμα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής εάν εκαλείτο, χωρίς να έχει προσκληθεί η ομάδα αυτή κάτω από την ηγεσία του κ. Γαλανού".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου αναφορικά με προσπάθεια από πλευράς του για συναίνεση του ΔΗΚΟ, ο κ. Κιττής τόνισε ότι "από οπουδήποτε και αν προέρχεται μια προσπάθεια συναίνεσης και συνένωσης είναι ευπρόσδεκτη".

    "Ασφαλώς το ΔΗΚΟ", πρόσθεσε, "μέσα από τις καταστατικές του πρόνοιες, τις συνεδριακές του αποφάσεις και τα συλλογικά όργανα, ενεργεί και δρα προς την κατεύθυνση της συνένωσης του κόμματος, με όλες του τις δυνάμεις, για δημιουργία συνθηκών ενότητας και ενίσχυσης του ΔΗΚΟ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Κώστας Καραμανλής - Ντεάν - Βρυξέλλες

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Την πλήρη ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, εξέφρασαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Ζιαν - Λουκ Ντεάν.

    Η συνάντηση των δυο ανδρών ήταν η πρώτη από σειρά διήμερων επαφών που ο κ. Καραμανλής πραγματοποιεί στη βελγική πρωτεύουσα, με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), του ΝΑΤΟ και της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση, κατά την οποία εκφράστηκε η ευχή η έναρξη των διαπραγματεύσεων να οδηγήσει και στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος του νησιού.

    Ο Βέλγος Πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό το ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε και από τους Τουρκοκύπριους να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και ο κ. Ντεάν εξέφρασε την ελπίδα πως τελικά η Αγκυρα, θα αποδεχθεί τις προϋποθέσεις που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου για συμμετοχή της.

    Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η οποιαδήποτε εξέλιξη εξαρτάται από τις κινήσεις που θα κάνει η τουρκική κυβέρνηση, ότι δηλαδή "είναι στο χέρι της" να συμμετάσχει ή όχι στη Διάσκεψη.

    Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, Χοσέ Κουτιλέϊρο, ενώ ολοκληρώνει αύριο τις επαφές του με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζιακ Σαντέρ, και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΓ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Αναστασιάδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,18/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι ο ΔΗΣΥ θα συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν έχει ένσταση στη συμμετοχή οποιουδήποτε άλλου κόμματος σε αυτήν.

    Ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε μετά από την απογευματινή συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΣΥ, στην οποία, όπως είπε, έγινε μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών και εκτίμηση της όλης πορείας που το κόμμα ακολούθησε.

    Σε ερώτηση αν τα πορίσματα της Πολιτικής Επιτροπής θα τεθούν ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο θα συγκληθεί και σε αυτό θα κατατεθεί πιθανότατα τις επόμενες 15 μέρες γραπτή εισήγηση από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος ήταν επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα "για να γίνει μια πιο εκτεταμένη ανάλυση και ευρύτερος διάλογος".

    Απαντώντας σχετική ερώτηση για ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το ρόλο του ΔΗΣΥ μετά τις 28 Φεβρουαρίου και σε ότι αφορά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι έγινε ενημέρωση και πάρα πολύ θετική ανταλλαγή απόψεων.

    Οπως είπε επεκράτησε αυτό που επανειλημμένα έχει δηλωθεί από πλευράς ΔΗΣΥ "ότι δηλαδή στεκόμαστε στο πλευρό του Γλαύκου Κληρίδη και στην απόφαση να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση, φυσικότατα διεκδικώντας και το δικό μας ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου".

    Ανέφερε επίσης ότι η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας για συμμετοχή σε οικουμενική κυβέρνηση του επεδόθη σήμερα το πρωί.

    Κληθείς να πει πότε ο ΔΗΣΥ θα απαντήσει στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει τις θέσεις και απόψεις του κόμματος, και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος πρέπει να προχωρήσει στο σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

    "Εμείς θα συμμετέχουμε. Δεν αποκλείουμε κανένα και δεν έχουμε αλλεργία έναντι ουδενός", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ .

    Απαντώντας σε ερώτηση για το μερίδιο που θα πρέπει να έχει ο ΔΗΣΥ στη νέα κυβέρνηση, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν συζητούνται οποιδήποτε αριθμοί.

    Τόνισε ωστόσο ότι αν θα τηρηθούν κάποιες αναλογίες δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί και το τί αναλογεί στο ΔΗΣΥ "εφόσον αυτό που αναλογεί δεν μειώνει ή δεν δημιουργεί τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα, δηλαδή το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή οικουμενικής κυβέρνησης".

    Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν ο ΔΗΣΥ έχει απόψεις για την αναλογία συμμετοχής των υπολοίπων κομματικών δυνάμεων στην οικουμενική κυβέρνηση.

    Οσον αφορά το αντικείμενο σημερινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο των Φιλελευθέρων Νίκο Ρολάνδη, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ανταλλάγησαν κάποιες απόψεις όσον αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις και ιδιαίτερα το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον κ. Ρολάνδη πολύ θετική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "εξ' αυτής θα συναχθούν συμπεράσματα και θα ληφθούν αποφάσεις που αφορούν και την οικουμενική κυβέρνηση".

    Οσον αφορά το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο κομμάτων, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε με τον κ. Ρολάνδη.

    Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε εξάλλου την άποψη ότι δεν χρειάζεται να παρενοχληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, κληθείς να σχολιάσει φήμες ότι συζητείται θέμα εισδοχής του κ. Ρολάνδη στη Βουλή με την υπουργοποίηση κάποιων βουλευτών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 18 February 1998 - 19:56:16 UTC