Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-02-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - S300
  • [02] Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Ενταξιακές
  • [03] ΔΗΚΟ - Δικαστήριο - Αναβολή συνεδριάσεων
  • [04] Κυπρο - Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Επίσκεψη Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [07] Κρανιδιώτης - Κύπρος - επίσκεψη
  • [08] ΑΚΕΛ - Ανάν - Ιράκ
  • [09] Βρετανία - Ντενκτάς
  • [10] Μάρκος Κυπριανού - Ομάδα για Αλβανία
  • [11] Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος - Τουρκία

  • [01] Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1998 (ΚΥΠΕ) Η αντίθεση των ΗΠΑ στην αγορά των αντιαεροπορικών πυραύλων S300 αποτελεί πάγια αμερικανική θέση αλλά θέση της κυπριακής κυβέρνησης παραμένει ότι η αγορά τους αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενδυνάμωση της άμυνάς της.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Βήμα" στο οποίο Αμερικανός αξιωματούχος, φέρεται να προειδοποιεί για τους κινδύνους εγκατάστασης των πυραύλων, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα ήταν σε θέση να εμποδίσουν πιθανή προσπάθεια της Τουρκίας να τους καταστρέψει, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης είπε:

    "Μένω στην πάγια θέση των ΗΠΑ ότι είναι εναντίον των S300 και της αεροπορικής βάσης. Η απειλή ότι θα καταστραφούν οι S300 εκτοξεύτηκε από πλευράς Τουρκίας επανειλημμένα".

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι η αγορά των S300 καθώς και η αεροπορική βάση αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενδυνάμωση της άμυνάς της.

    Σημείωσε επίσης ότι "όσον αφορά την απειλή για καταστροφή των S300, απάντησε χθες ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι πύραυλοι θα έρθουν στην Κύπρο μετά το φθινόπωρο και ότι δεν υπάρχει μετακίνηση στη ημερομηνία άφιξής τους αφού το συμβόλαιο είναι δοσμένο.

    Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η αμερικανική διπλωματία δεν θέτει ως προϋπόθεση τη μη έλευση των S300 για να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. "Η συμβολή των Αμερικανών στη νέα προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών είναι δοσμένη και δεν τέθηκε ποτέ υπό εξάρτηση", τόνισε.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να πιέσει την Τουρκία, σημειώνοντας ότι "από την υπερδύναμη εξαρτά πολλά η Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Ενταξιακές

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές συνομιλίες είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Βρετανός Εκπρόσωπος για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στις επαφές που θα έχει στην Κύπρο, αργότερα αυτή τη βδομάδα.

    Σημειώνοντας ότι το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ ηγέρθη επανειλημμένα και χρειάζεται λύση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι πρόθυμη και έτοιμη να συζητήσει ιδέες και γνώμες που μπορεί να εκφρασθούν.

    Τόνισε όμως ότι οποιεσδήποτε προτάσεις γίνονται για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να τηρούν τις παραμέτρους που θέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ με τα ψηφίσματά του.

    "Κάθε πρόταση οποθενδήποτε προερχόμενη, πρέπει να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ που απαγορεύουν την αναγνώριση, άμεση ή έμμεση, του ψευδοκράτους", σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόταση για αναφορά αντιπροσωπείας της Κύπρου και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ενταξιακές συνομιλίες, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε αρνητικά και τόνισε ότι "δεν πρόκειται να μειώσουμε το στάτους της Δημοκρατίας της Κύπρου και της νόμιμης κυβέρνησής της".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] ΔΗΚΟ - Δικαστήριο - Αναβολή συνεδριάσεων

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Επαρχιακό Δικαστηρίο Λευκωσίας αποδέχθηκε σήμερα το αίτημα των δικηγόρων του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) να υποβάλουν ένσταση στην αίτηση των έξι αποπεμφθέντων από το κόμμα και η ακρόαση ορίστηκε για τις 5 Μαρτίου.

    Με την αίτησή τους, οι Ντίνος Μιχαηλίδης, Κατερίνα Παντελίδου, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Πανίκος Λεωνίδου, Γιώργος Λυκούργος και Χαράλαμπος Καραμανλής, ζητούν προσωρινό διάταγμα για ακύρωση της απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ να τους αποπέμψει.

    Οι δικηγόροι των έξι είναι οι Αλέκος και Σπύρος Ευαγέλλου και του ΔΗΚΟ ο Ανδρέας Αγγελίδης και Στέλλα Ερωτοκρίτου.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στην απόφασή του, το Δικαστήριο ανέφερε ότι δεν θεωρεί τόσο επείγον το θέμα ώστε να προχωρήσει μονομερώς και να εκδώσει προσωρινό διάταγμα, αλλά θα δώσει στο ΔΗΚΟ την ευκαιρία να καταχωρήσει ένταση και να ακουστούν οι απόψεις του κόμματος πριν πάρει απόφαση.

    Εξάλλου, το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε ότι οι συνεδρίες των συλλογικών οργάνων του κόμματος που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο αναβάλλονται γιατί ο Πρόεδρος του κόμματος, Σπύρος Κυπριανού οικουρεί λόγω γρίππης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Κυπρο - Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εγινε χθες στο Τορόντο του Καναδά, υπό την αιγίδα του Κυπριακού Προξενείου της Κύπρου στο Τορόντο, η ιδρυτική συνέλευση του Κυπρο - Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Μιλώντας στη συνάντηση, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Τορόντο Αχιλλέας Αντωνιάδης ανέφερε ότι εκτός από το θετικό αποτέλεσμα που θα έχει η ίδρυση του Κυπρο - Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στις εμπορικές σχέσεις, "θα βοηθήσει τις πολιτικές σχέσεις Κύπρου - Καναδά και θα προωθήσει την κατανόηση μεταξύ των λαών των και κυβερνήσεων των δύο χωρών.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ιδρυτικής συνέλευσης, στην οποία παρέστησαν Κύπριοι και Ελληνες επιχειρηματίες, ο κ. Αντωνιάδης είπε ότι το Επιμελητήριο "θα μπορεί να προωθεί τα συμφέροντα, όλων όσοι βρίσκονται κάτω απο την ομπρέλλα του, αλλά ταυτόχρονα και τις εμπορικές σχέσεις Κύπρου - Καναδά".

    Στη συνάντηση διαβάστηκε μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Ανδρέα Λοϊζίδη.

    Ο Κύπριος Πρόξενος ανέφερε με τη σειρά του ότι "το ΚΕΒΕ υποστηρίζει αυτή την ιδέα και έχει υποσχεθεί να προσφέρει τη βοήθειά του προς τον οργανισμό αυτό".

    "Παρόλο που οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Καναδά δεν είναι τόσο μεγάλες, έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο," ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω αύξηση του εμπορίου είναι υπαρκτές.

    "Υπάρχει τρομακτικό ενδιαφέρον για κυπριακά προϊόντα στον Καναδά και είναι απλά θέμα να δουλέψουμε σκληρά για να τα καταστήσουμε γνωστά στην καναδική αγορά", πρόσθεσε.

    Ακολούθως ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι επιδεικνύεται τεράστιο ενδιαφέρον από καναδικές εταιρείες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα της χρήσης του τομέα των υπεράκτιων εταιρειών και ειδικά τις εμπορικές ευκαιρίες προς τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και τις χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης.

    Αναφορικά με τον τουρισμό μεταξύ Κύπρου και Καναδά, ο κ. Αντωνιάδης είπε ότι παρόλο που είναι περιορισμένος, εντούτοις διανύγονται νέες προοπτικές για αύξηση αφού υπάρχει θέληση από τους τουριστικούς πράκτορες του Καναδά να προωθήσουν ταξίδια προς την Κύπρο.

    Στο ιδρυτικό συνέδριο έγινε εκλογή εννεαμελούς συμβουλίου, τα μέλη του οποίου θα έχουν συνάντηση στο τέλος της εβδομάδας για να εκλέξουν Πρόεδρο και τρεις Αντιπροέδρους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΔΠ/ΓΠ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.38  (-0.34)
    
        Ανώτατη:  81.97 (19/2/98)
        Κατώτατη: 76.20 (8/1/98)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   94.69 (-0.20)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62.01 (-0.16)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.47 (-1.78)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76.16 (+0.49)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.88 (-1.50)
        Εμπορικές Εταιρείες                     40.66 (-0.37)
        Αλλες Εταιρείες                         66.58 (-0.37)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 498800.933
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [06] Επίσκεψη Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Χωρίς συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη θα πραγματοποιηθεί η σύντομη επίσκεψη του εκπροσώπου της βρετανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό και αντιπροσώπου της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος φθάνει το απόγευμα της Πέμπτης στην Κύπρο.

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα έχει επαφές με εκπροσώπους των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών, ενώ την Παρασκευή το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Το πρωί της Παρασκευής ο Σερ Ντέιβιντ θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Υφυπουργό της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο αύριο το βράδυ.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης θα μεταβεί το πρωί της Παρασκευής στα κατεχόμενα, όπου θα συναντηθεί με ηγέτες Τ/κ πολιτικών κομμάτων. Αργότερα, στις 15.30, θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας, πριν αναχωρήσει από το νησί.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Σερ Ντέιβιντ θα έχει επίσης συνάντηση με τον Γιώργο Βασιλείου, Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, και θα παρακαθήσει σε γεύμα στην οικία του Βρετανού Υπατου Αρμοστή Ντέιβιντ Μάντεν, στο οποίο θα προσκληθούν οι πρέσβεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκονται στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [07] Κρανιδιώτης - Κύπρος - επίσκεψη

    Αθήνα,Ελλάδα,23/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, φθάνει αύριο το βράδυ στην Κύπρο για εξαήμερη επίσκεψη, κατά την οποία θα συζητήσει την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα, που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Μαρτίου.

    Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Κρανιδιώτης θα συζητήσει και θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στις 12 Μαρτίου και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 30 και 31 Μαρτίου.

    Οπως ανακοινώθηκε στην Αθήνα, ο κ. Κρανιδιώτης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη την Τετάρτη, στις 8.15 το πρωί και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Θα έχει, επίσης, συνομιλίες σε επίπεδο αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπό τους δύο Υπουργούς.

    Το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, περί του οποίου εκδηλώνεται έντονο ενδιαφερον εκ μέρους της ΕΕ, αναμένεται να ανακύψει στις συνομιλίες του κ. Κρανιδιώτη στη Λευκωσία.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας, η Αθήνα συμφωνεί απόλυτα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος έχει ζητήσει να συμμετάσχουν οι Τ/Κ.

    "Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εξεταστεί ο καλύτερος τρόπος για την ένταξη των Τ/Κ στην ομάδα διαπραγματεύσεων", είπε ο κ. Ρέππας, και διευκρίνισε ότι "δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση" στο επίπεδο της ΕΕ επί του θέματος αυτού.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι απλώς "διατυπώνονται διάφορες θέσεις, τις οποίες βλέπουμε κι εμείς σε δηλώσεις που κάνουν ξένοι αξιωματούχοι".

    Ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι "δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή οποιαδήποτε άλλη θέση, η οποία θα οδηγεί είτε σε αναγνώριση του ψευδοκράτους ως κυρίαρχου κράτους αφ' ενός, είτε σε εκ των πραγμάτων υπονόμευση των διαδικασιών ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, λόγω της συμμετοχής των εκπροσώπων των Τ/Κ στην ομάδα διαπραγματεύσεων".

    Κατά την παραμονή του στη Λευκωσία, ο κ. Κρανιδιώτης θα έχει συναντήσεις την Τετάρτη με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Την Πέμπτη, θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Εξάλλου, την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Εκπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο, τον αρχηγό της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέσβη Ζιλ Ανουί και τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για το Μεσανατολικό Μιγκουέλ Μορατίνος.

    Τέλος, το Σάββατο θα συναντηθεί με τον Πρέσβη των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ. Ο κ. Κρανιδιώτης επιστρέφει στην Αθήνα την Κυριακή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [08] ΑΚΕΛ - Ανάν - Ιράκ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του Ιράκ, για απρόσκοπτη επιθεώρηση των οπλικών συστημάτων της χώρας, τονίζοντας ότι η συμφωνία "δημιουργεί τις προϋποθέσεις για απομάκρυνση του κινδύνου του πολέμου", τον οποίο χαρακτηρίζει ως άδικο.

    Σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, αναφέρεται ότι "αν ο πόλεμος αφηνόταν να εκραγεί, θα επέφερε ανυπολόγιστες ζημιές στους λαούς και στις χώρες ολόκληρης της περιοχής".

    Αφού το ΑΚΕΛ καλεί τις ΗΠΑ να σεβαστούν τη συμφωνία που έχει υπογραφεί και την επιθυμία της πλειοψηφίας των χωρών, που ζητούν ειρηνική λύση του θέματος, ζητεί την άρση του οικονομικού αποκλεισμού του Ιράκ, διότι "το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτόν, είναι η επιδείνωση της τραγικής κατάστασης στην οποία ήδη βρίσκεται ο ιρακινός λαός, με μεγαλύτερα θύματα τα παιδιά".

    Τέλος, το ΑΚΕΛ ζητεί τερματισμό των ξένων επεμβάσεων στη χώρα και καλεί όλους, να σεβαστούν τα σχετικά με το Ιράκ ψηφίσματα του ΟΗΕ, και να συμβάλουν στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [09] Βρετανία - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί όπως οι Τουρκοκύπριοι έχουν ουσιαστικό λόγο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις (της Κύπρου)", δήλωσε σήμερα επίσημος εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις προέβη στη δήλωση αυτή μετά την άρνηση του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, να συναντήσει τον εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό και αντιπρόσωπο της προεδρίας της ΕΕ, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ εξέφρασε τη λύπη του για την άρνηση του Τ/Κ ηγέτη, να συναντήσει τον Σερ Ντέϊβιντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί.

    Η επίτευξη προόδου απαιτεί επαφές, επεσήμανε, και σημείωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί, αν ένα από τα κύρια εμπλεκόμενα μέρη δεν εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που προσφέρονται για προώθηση των συνομιλιών.

    Στη δήλωση του εκπροσώπου εκφράζεται επίσης η επιθυμία της διεθνούς κοινότητας για ουσιαστική πρόοδο για επίλυση του Κυπριακού κατά το τρέχον έτος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΓ/ΜΜ)

    [10] Μάρκος Κυπριανού - Ομάδα για Αλβανία

    Λευκωσία,Κύπρος,23/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού, διορίστηκε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Ομάδας για τη στήριξη της Αλβανίας στην προσπάθειά της για εδραίωση της σταθερότητας και της δημοκρατίας στη χώρα.

    Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, η οποία σημειώνει ότι ο κ. Κυπριανού είναι αρχηγός της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Η Διεθνής Συμβουλευτική Ομάδα έγινε για τη "στήριξη της Αλβανίας στην προσπάθεια της για αποκατάσταση και εδραίωση της σταθερότητας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα".

    Μεταξύ άλλων, στους όρους εντολής της Ομάδας περιλαμβάνεται και η νομοτεχνική στήριξη της διαδικασίας για τη σύνταξη προσχεδίου Συντάγματος, καθώς επίσης και η ανάπτυξη μεσολαβητικών πρωτοβουλιών για την επάνοδο του κόμματος του πρώην Προέδρου της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, στο κοινοβούλιο της χώρας.

    Η συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στη Διεθνή Συμβουλευτική Ομάδα οριστικοποιήθηκε στη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, στις 19 και 20 Φεβρουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [11] Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,23/02/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βρετανός ΥΠΕΞ, Ρόπμπιν Κούκ, σε μια τελευταία προσπάθεια της προεδρίας να φέρει και τους Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ενωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια συζήτησης και ενημέρωσης των εταίρων, από τη βρετανική προεδρία, για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη θα γίνει στο Λονδίνο στις 12 Μαρτίου - στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των υποψηφίων για ένταξη χωρών - ενώ με τον Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει καθορισθεί ημερομηνία. Η συνάντηση όμως θα γίνει πριν από τις 31 Μαρτίου, οπόταν αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τις έξι υπό ένταξη χώρες.

    Στη συζήτηση που έγινε, η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, επεσήμανε την πρόσκληση που έχει απευθύνει ο Πρόεδρος Κληρίδης προς τους Τ/Κ, και πρόσθεσε ότι είναι πλέον στο "χέρι τους" εάν θα συμμετάσχουν ή όχι.

    Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ρόμπιν Κούκ, επιβεβαίωσε σήμερα τη μη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, η οποία οφείλεται στους γνωστούς λόγους που έχει εκθέσει η Αγκυρα και που αφορούν την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο καθώς και τους όρους που έθεσαν οι 15 για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη Διάσκεψη.

    Πάντως, ο κ. Κούκ θα στείλει την επιστολή-πρόσκληση στην Τουρκία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, ενώ υποσχέθηκε στον κ. Παπανδρέου ότι στην επιστολή θα γίνεται αναφορά στην απόφαση του Λουξεμβούργου.

    Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των όρων αυτών είναι η επίδειξη από πλευράς Αγκυρας εποικοδομητικής στάσης στην επίλυση του Κυπριακού και η επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Θεωρείται ότι η Τουρκία θα απαντήσει αρνητικά στην πρόσκληση, ενώ όπως υπογράμμιζαν στις Βρυξέλλες Κοινοτικές διπλωματικές πηγές, η Αγκυρα θα ρίξει πλέον όλο το πολιτικό βάρος της στη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ (15-16 Ιουνίου), προκειμένου να εξομοιώσει την υποψηφιότητά της με αυτήν των άλλων 11 χωρών.

    Πριν από την Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ, η βρετανική προεδρία θα συγκαλέσει το Μάϊο Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ με την Τουρκία και στις αρχές Μαρτίου η Επιτροπή θα υποβάλει στο Συμβούλιο τις προτάσεις της για την εμβάθυνση της Τελωνειακής Ενωσης μεταξύ των δύο πλευρών.

    Στη συζήτηση που έγινε για την Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε προς τους εταίρους ότι η Ελλάδα όχι μόνον δεν διαπιστώνει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας ώστε να συναινέσει στο ξεπάγωμα της οικονομικής βοήθειας, αλλά αντίθετα διαπιστώνει συνέχιση της προκλητικότητας και επιθετικότητας. Συνεπώς, δεν υπάρχει με τα σημερινά δεδομένα περίπτωση άρσης των ελληνικών επιφυλάξεων.

    Εξάλλου, σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις ένταξης όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, στις 30 Μαρτίου θα γίνει η πανηγυρική συνάντηση των 26 υπουργών - 15 της ΕΕ και 11 των υποψηφίων χωρών από την ανατολική Ευρώπη και την Κύπρο.

    Την επομένη ημέρα, στις 31 Μαρτίου, θα αρχίσουν οι χωριστές διαπραγματεύσεις της Ενωσης με τις έξι υποψήφιες χώρες που επιλέγησαν στο Λουξεμβούργο, δηλαδή, την Κύπρο, Εσθονία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβενία.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τη βρετανική προεδρία να φέρει στο Συμβούλιο, πριν από τη συνάντηση της 30ης Μαρτίου, το κείμενο της εναρκτήριας δήλωσης των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Κούκ υποσχέθηκε ότι θα το κάνει, προφανώς μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΚΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 23 February 1998 - 19:12:09 UTC