Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-02-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Κουτσού
  • [02] Ξένες Πρεσβείες - "Ρυθμίσεις" ψευδοκράτους
  • [03] Κυπριακή Αντιπροσωπεία - Βρυξέλλες
  • [04] Σκιώδης ΥΠΕΞ Αυστραλίας - Κυπριακό
  • [05] Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ - Αφιξη
  • [06] Κυπριανού - δηλώσεις
  • [07] ΔΗΣΥ - Φιλελεύθεροι - συγχώνευση
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Λυσσαρίδης
  • [09] Διαπραγματεύσεις - Σύνθεση κοινοτικής ομάδας
  • [10] Κρανιδιώτης - Χριστόφιας
  • [11] Κρανιδιώτης - Βασιλείου

  • [01] Δηλώσεις Κουτσού

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕ.Ο.) θα συμμετέχουν στη νέα Κυβέρνηση με τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κουτσού.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος ο κ. Κουτσού, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, προσθέτοντας ότι "η απόφαση του πολιτικού γραφείου είναι να συμμετέχει ο πρόεδρος του κόμματος".

    Σε ερώτηση αν ζητά συγκεκριμένο υπουργείο, ο Πρόεδρος των ΝΕ.Ο. υπενθύμισε ότι οι σχέσεις του κόμματός του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθορίζονται από το κοινό ανακοινωθέν που είχαν εκδόσει και το οποίο δεν κάνει καμία αναφορά σε θέμα υπουργείου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουτσού απέρριψε ότι υπάρχει δυσφορία από πλευράς του Δημοκρατικού Συναγερμού για το γεγονός ότι οι ΝΕ.Ο. θα έχουν μερίδιο στην Κυβέρνηση.

    Οπως είπε, προσκλήθηκε και παρευρέθηκε σε δεκάδες εκδηλώσεις του ΔΗΣΥ και δεν αντιλήφθηκε αυτά που "κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν ότι υπάρχουν".

    Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την πιθανότητα ανάληψης του Υπουργείου Παιδείας από του ΝΕ.Ο., ο κ. Κουτσού είπε ότι "δεν είχαμε συζητήσει με τον Πρόεδρο συγκεκριμένο Υπουργείο".

    "Το τι γράφεται και το τι λέγεται δεν μπορεί να δεσμεύει ούτε τον Πρόεδρο ούτε εμάς", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

    [02] Ξένες Πρεσβείες - "Ρυθμίσεις" ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε παραστάσεις προς τις κατοχικές αρχές για άρση των προκλητικών και παράνομων ρυθμίσεων του ψευδροκράτους με βάση τις οποίες επιβάλλονται τέλη για τις λεγόμενες "αφίξεις και αναχωρήσεις" προς και από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, προέβησαν οι Πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ρωσίας στην Κύπρο.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς, ο οποίος παράλληλα επεσήμανε ότι τα μέτρα αυτά του κατοχικού καθεστώτος θεωρούνται απαράδεκτα και αδιανότητα από τους Βρετανούς, τους Αμερικανούς και τους Ρώσους.

    Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, του Σωματείου "Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία", του Σωματείου "Το Ριζοκάρπασο", του Συνδέσμου Γιαλουσιτών, του Σωματείου "Η Ακανθού" και της Καθολικής Νεολαίας Μαρωνιτών Κύπρου, συναντήθηκαν σήμερα το πρωί με εκπροσώπους των τριών Πρεσβειών.

    Συγκεκριμένα, συναντήθηκαν με τον Πρέσβη της Ρωσίας Γκεόργκι Μουράτοφ, την Επιτετραμμένη των ΗΠΑ Ντέμπορα Γκρέηζ και τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεν, με τους οποίους συζήτησαν το όλο θέμα καθώς επίσης και το θέμα των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων Καρπασιτών και Μαρωνιτών.

    Σύμφωνα με τον κ. Φαλά, και οι τρεις ξένοι διπλωμάτες επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και πλήρη κατανόηση και αντιμετώπισαν πολύ θετικά τις απόψεις της εκπροσώπων των διαφόρων συνδέσμων.

    Οπως είπε, "χαρακτήρισαν τα μέτρα του κατοχικού καθεστώτος απαράδεκτα και αδιανόητα και σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη και με άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό έκαναν παραστάσεις".

    Ο κ. Φαλάς πρόσθεσε και οι ξένοι διπλωμάτες "θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τις προσπάθειες τους ώστε να αρθούν τα νέα μέτρα των Τούρκων που επηρεάζουν πολύ αρνητικά τους εγκλωβισμένους και τους συγγενείς τους".

    Είπε, επίσης, ότι διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων.

    Ο κ. Φαλάς ανέφερε πως και οι τρεις διπλωμάτες σημείωσαν ότι τα μέτρα αυτά πλήττουν τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης και επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Η αντιπροσωπεία των προσφυγικών κι άλλων σωματείων συναντήθηκε επίσης σήμερα με τον Πληρεξούσιο Υπουργού, στη Διεύθυνση Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών, Τάσο Τζιονή.

    Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Φεβρουαρίου, μεταξύ άλλων, οι κατοχικές αρχές επιβάλλουν παράνομα τέλη σε κάθε Ελληνοκύπριο ή Ελλαδίτη που εισέρχεται στα κατεχόμενα από το Ληδρα Πάλας καθώς επίσης και σε όσους, κατόπιν λεγόμενης "αδείας" του κατοχικού καθεστώτος, έρχονται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

    Το ίδιο ισχύει και για όσους τουρίστες τρίτων κρατών επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Κυπριακή Αντιπροσωπεία - Βρυξέλλες

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Kατά τη διάρκεια επίσκεψης κυπριακής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, για επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώθηκε ότι η προσέγγιση που ακολουθεί το Γραφείο Προγραμματισμού για προετοιμασία της κυπριακής Κυβέρνησης για τις ενταξιακές διαπραγματεύεσεις βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε συναντήσεις στις 23 και 24 Φεβρουαρίου τη μέχρι σήμερα πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης και ευθυγράμμισης της κυπριακής οικονομίας με το Κοινοτικό Κεκτημένο.

    Ταυτόχρονα, τα μέλη της αντιπροσωπείας διευκρίνησαν επι μέρους θέματα και απάντησαν σε σωρεία ερωτημάτων που τέθηκαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η τελευταία εξέφρασε την ικανοποίηση της για της απαντήσεις που δόθηκαν από την αντιπροσωπεία, τόσο στις γραπτές εκθέσεις που αποστάληκαν εκ των προτέρων, όσο και προφορικά, και ανέλαβε να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Κύπρο για αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων πάνω στις νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις που θα αναλαμβάνονται στο μέλλον.

    Προσδιόρισε, επίσης, τις πτυχές στις οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις από το Κοινοτικό Κεκτημένο και διαπίστωσε την ανάγκη επιτάγχυνσης των ρυθμών εναρμόνισης.

    Οπως εξηγήθηκε στην αντιπροσωπεία, από τον ερχόμενο Απρίλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει την παρουσίαση του Κοινοτικού Κεκτημένου κατά θεματική ενότητα σε κοινές συναντήσεις με τις έξι υποψήφιες γαι ένταξη χώρες.

    Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε διμερές επίπεδο με καθε μία από τις υποψήφιες χώρες στις οποίες θα γίνει ο έλεγχος υιοθέτησης του Κοινοτικού Κεκτημένου και σε μεταγενέστερη φάση θα ακολουθήσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Σκιώδης ΥΠΕΞ Αυστραλίας - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Βουλευτής Λόρι Μπρέρετον, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου και υπογράμμισε ότι "το Εργατικό Κόμμα δεν δίστασε να βγάλει το γάντι", όσον αφορα την αντιμετώπιση του θέματος, προς την Τουρκία.

    Ο κ. Μπρέρετον απαντούσε σε ερώτηση του Υπατου Αρμοστή της Κύπρου στην Αυστραλία, Ανδρέα Γεωργιάδη, μετά από ομιλία του στο διπλωματικό σύλλογο της Καμπέρας, που έγινε χθες, με θέμα την εξωτερική πολιτική της χώρας του.

    "Οπως έχει τονισθεί και στο τελευταίο ψήφισμα του Εργατικού Κόμματος για την Κύπρο, η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να αγνοεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών", υπογράμμισε ο κ. Μπρέρετον.

    Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Γεωργιάδη ο κ. Μπρέρετον δήλωσε ότι όταν θα αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών η Υπάτη Αρμοστεία της Αυστραλίας στη Λευκωσία θα αναβαθμιστεί και θα ενδυναμωθεί αριθμητικά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [05] Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ - Αφιξη

    Λάρνακα,Κύπρος,26/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, τόνισε ότι στόχος του είναι να συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και να επιτευχθεί μια συμφωνημένη προσέγγιση για το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο για 24ωρη επίσκεψη, ο Σερ Ντέιβιντ, είπε, ότι δεν έχει έλθει από το περασμένο καλοκαίρι στην Κύπρο γιατί, όπως είπε, "πριν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, άτομα σαν και εμένα δεν πρέπει να επεμβαίνουν σε αυτές τις διαδικασίες".

    Ωστόσο επεσήμανε ότι τώρα, μετά τις εκλογές, "είναι η ώρα να πάρουμε το νήμα και να συνεχίσουμε να ψάχνουμε για διευθέτηση στην Κύπρο".

    Αυτός, είπε, "είναι ένας από τους κύριους στόχους που επιδιώκουμε - πώς να επαναλάβουμε τη διαδικασία των ΗΕ που άρχισε τον περασμένο Ιούλιο, και δυστυχώς δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος, ως αποτέλεσμα των συναντήσεων στο Τράουτμπεκ και στην Γκλιόν".

    Ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι είναι σημαντικό τώρα να "δημιουργήσουμε μια θετική δυναμική, για να συνεχίσουμε το νήμα των διαπραγματεύσεων που έχει κρατήσει για πολλά, πολλά τώρα χρόνια, και να δούμε κατά πόσο μέσα στις νέες συνθήκες του 1998 θα μπορέσουμε να κινηθούμε μπροστά."

    Σε ερώτηση για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι η χώρα του, "έχει εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου, να δει αν μπορεί να συσταθεί μια κοινή διαπραγματευτική ομάδα" για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν στις 31 Μαρτίου.

    "Αυτό είναι το καθήκον που έχει η προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή... και θα το επιδιώξουμε", είπε, και πρόσθεσε ότι ο Επίτροπος για Εξωτερικές Σχέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, θα βρίσκεται στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα.

    Ο Σερ Ντέιβιντ χαρακτήρισε τη συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις ως ένα "ευαίσθητο και περίπλοκο θέμα".

    Τόνισε ότι θέλει να ακούσει τις απόψεις της κυπριακής κυβέρνησης για το όλο θέμα και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε.

    "Οι ιδέες μου, θα επηρεαστούν από τις ιδέες του (Προέδρου Κληρίδη) και ελπίζω ότι θα φθάσουμε σε μια συμφωνημένη προσέγγιση. Αυτό θα θέλαμε να πετύχουμε", είπε.

    Σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Βρετανός απεσταλμένος είπε ότι δεν νομίζει ότι θα τον συναντήσει.

    Ο κ. Ντενκτάς, όπως είπε ο Σερ Ντέιβιντ, έχει επανειλημμένα δηλώσει στα ΜΜΕ ότι δεν προτίθεται να με δει. "Με έχει λυπήσει το γεγονός, αν και οι εξηγήσεις του για μένα, είναι ανεπαρκείς. Αλλά αυτή είναι η επιλογή του", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με την επιστολή του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Σερ Ντέιβιντ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να τη σχολιάσει μπροστά στις κάμερες γιατί το περιεχόμενό της είναι εμπιστευτικό.

    Απέφυγε επίσης να σχολιάσει τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ.

    Ο Σερ Ντέιβιντ αρχίζει τις επαφές του αύριο το πρωί με πρόγευμα εργασίας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη και θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Κυπριανού - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού υποστήριξε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ανέλαβε δεσμεύσεις για τη λύση του Κυπριακού και σημείωσε ότι εάν αποδείξει το αντίθετο ή αν αποδείξει ότι μπορεί να αναιρέσει τις δεσμεύσεις αυτές, τότε το ΔΗΚΟ θα χαιρετίσει αυτή την ενέργεια.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι καιρός ο Πρόεδρος Κληρίδης να πει την αλήθεια και διαβεβαίωσε ότι το ΔΗΚΟ τείνει χείρα συνεργασίας στη νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ωστόσο ότι θα αντισταθεί σε ο,τιδήποτε υποσκάπτει το εθνικό συμφέρον.

    Μιλώντας πριν από τη συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής το απόγευμα, ο κ. Κυπριανού σχολίασε και την ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στη Βουλή των Ελλήνων, επισημαίνοντας ότι ο κ. Σημίτης "τόνισε ορισμένα σημεία, τα οποία χαιρετίζουμε ιδιαίτερα".

    "Υπογραμμίζω", είπε, "εκείνο το σημείο, που αναφέρεται στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας".

    Σχολιάζοντας δήλωση του Προέδρου Κληρίδη σε απάντηση προς τον ίδιο καθώς και προς το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, "αναφορικά με τα σχόλιά μας επί της επιστολής του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ", ο κ. Κυπριανού είπε ότι "δεν δόθηκε καμία απάντηση, απλούστατα ο κ. Κληρίδης αποφεύγει" να δώσει απάντηση.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι "είναι καιρός πλέον να λέει" και ο Πρόεδρος Κληρίδης "την αλήθεια, όχι μόνο εμείς".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι είναι "μεγάλης σημασίας, διότι εδώ δεν διακυβεύονται δευτερευούσης φύσεως θέματα, αλλά το μέλλον αυτού του τόπου. Εκείνο που θέλω", συνέχισε, "είναι να εξηγήσει ο κ. Κληρίδης το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Μπλερ" και να μην λέγεται ότι δεν σχολιάζεται η αλληλογραφία μεταξύ του Προέδρου και του Βρετανού Πρωθυπουργού.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν είναι πειστικές οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη και άλλων ότι δεν ανέλαβαν δεσμεύσεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι όντως "ανέλαβαν σοβαρές δεσμεύσεις για το κλείσιμο του Κυπριακού. Εάν", είπε, "μας αποδείξει στην πράξη ότι δεν ανέλαβε δεσμεύσεις, θα το χαιρετίσουμε" και ότι "ακόμα και αν ανέλαβε δεσμεύσεις, αν μπορέσει με την εξέλιξη των πραγμάτων να πείσει ολόκληρο το λαό ότι πρόκειται αυτές τις δεσμεύσεις να τις αναιρέσει, αν πρόκειται να οδηγήσουν σε απαράδεκτη λύση, θα το χαιρετίσουμε δυο φορές".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι "χρειάζεται ο λαός να γνωρίζει τα πάντα πλέον" και ότι δεν ξέρει λεπτομέρειες για το πώς θα γίνεται ο χειρισμός του Κυπριακού.

    Είπε, στη συνέχεια, ότι "αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τη σύνθεση της κυβέρνησης, για να το σχολιάσουμε και αυτό", επισημαίνοντας ότι "η όλη ιστορία στερείται σοβαρότητας".

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα "ληφθούν σωστές αποφάσεις και να παρουσιαστεί μια κυβέρνηση, που να έχει κάποιαν απήχηση και στον κυπριακό λαό, αλλά και στο εξωτερικό".

    Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε ότι "δεν διακατεχόμαστε από οποιοδήποτε αίσθημα εχθρότητας εναντίον του κ. Κληρίδη", προσθέτοντας ότι "είναι σεβαστό το αποτέλεσμα" των προεδρικών εκλογών και ότι το ΔΗΚΟ δεν θέλει να δημιουργήσει "πρόσθετα προβλήματα σ' αυτόν τον δύσμοιρο τόπο".

    Είπε ότι "τείνουμε χείρα συνεργασίας στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου για το καλό αυτού του τόπου, για το μέλλον αυτού του τόπου, που είναι το πρώτο και μόνο μας μέλημα".

    "Στο εθνικό θέμα", είπε, "θα είμαστε πάντα εποικοδομητικοί, αλλά ταυτόχρονα αποφασισμένοι να αντισταθούμε σε ο,τιδήποτε, κατά την άποψη του κόμματός μας, είναι αντίθετο με το εθνικό συμφέρον".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, τέλος, ότι την Πέμπτη θα μιλήσει εκτενέστερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τον τρόπο που διεξήχθη η προεκλογική εκστρατεία από μέρους του επιτελείου του Προέδρου Κληρίδη και των συνεργατών του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] ΔΗΣΥ - Φιλελεύθεροι - συγχώνευση

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει την επίσημη εξαγγελία της πρόθεσης του Κόμματος των Φιλελευθέρων για συγχώνευση με το ΔΗΣΥ, εξέλιξη που αποτελεί "ουσιαστικά το επισφράγισμα μιας μακρόχρονης, επιτυχούς κι εποικοδομητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων.

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι ήδη επιτροπές αξιωματούχων των δύο κομμάτων έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη για την επεξεργασία επιμέρους τεχνικών θεμάτων, που θα καταστήσουν εφικτή τη συγχώνευση του Κόμματος των Φιλελευθέρων με το ΔΗΣΥ το συντομότερο δυνατόν.

    Ο ΔΗΣΥ εκφράζει, εξάλλου, την πεποίθηση ότι "οι φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου μας, μέσα από ένα Δημοκρατικό Συναγερμό, με ισχυρή παρουσία στην κοινωνία, τη Βουλή και την Κυβέρνηση, θα δώσουν επιτυχώς τις μάχες που βρίσκονται μπροστά μας για το μέλλον, για την Κύπρο του 21ου αιώνα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Λυσσαρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης επανέλαβε και πάλι απόψε ότι εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει ποιόν από τα άτομα που πρότεινε για ανάληψη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, θα υπουργοποιηθεί.

    Σε σύντομη δήλωση μετά τη δεύτερη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε συγκεκριμένα ότι "απ' εδώ και εμπρός ο Πρόεδρος θα ανακοινώσει το όνομα που είναι μέσα στον κατάλογο που δόθηκε το πρωϊ, για το Υπουργείο Παιδείας".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τον ενημέρωσε "ότι θα επιλέξει μεταξύ εκείνων τους οποίους τα ονόματα εδόθηκαν".

    Σε ερώτηση γιατί πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνάντηση για το ίδιο θέμα, ο κ. Λυσσαρίδης εξήγησε ότι έγινε για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε οποιαδήποτε ένσταση.

    "Δεν υπάρχει καμία ένσταση για κανένα από τους υποψηφίους", είπε, συμπληρώνοντας ότι "τώρα η επιλογή είναι στα χέρια του Προέδρου".

    Σε ερώτηση εάν και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εγκρίνει τους υποψηφίους, ο κ. Λυσσαρίδης παρέπεμψε στον Πρόεδρο για να απαντήσει στο θέμα αυτό και είπε ότι ο ίδιος δεν είχε με κανένα άλλο επαφή για το θέμα, εκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος ατόμων ευρείας αποδοχής που ετοίμασε η ΕΔΕΚ αποτελείται από πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] Διαπραγματεύσεις - Σύνθεση κοινοτικής ομάδας

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,26/02/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει, μέσα στις επόμενες μέρες, τα ονόματα των ανώτατων και ανώτερων υπαλλήλων της που θα ηγηθούν, από κοινοτικής πλευράς, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις έξι υποψήφιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, που θα αρχίσουν επίσημα στις 31 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η ειδική κοινοτική ομάδα θα αποτελείται, από τον επικεφαλής, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι ο γερμανο - ολλανδός Κλάους Βαν Ντερ Πας, προϊστάμενος σήμερα της υπηρεσίας εκπροσώπων Τύπου της Κομισιόν (ανάλογο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο), τρεις ανώτατους υπαλλήλους (διευθυντές) και τρεις ανώτερους (τμηματάρχες).

    Μεταξύ των έξι υπαλλήλων θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και ένας Ελληνας, ο Νικηφόρος Σιβαίνας, στέλεχος του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ.

    Ο καθένας από τους έξι κοινοτικούς υπαλλήλους, θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με μιαν από τις έξι υποψήφιες χώρες, δηλαδή την Κύπρο, την Εσθονία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, ενώ τη γενική εποπτεία θα έχει ο κ. Βαν Πας, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί είχε εκπροσωπήσει την Κοινότητα στις διαπραγματεύσεις ένταξης με τη Σουηδία.

    Από την πλευρά της Επιτροπής, διαβεβαιώνουν ότι κατά τον ορισμό των υπαλλήλων λήφθηκε υπόψη η διατήρηση μιας ισορροπίας στην εκπροσώπηση μεταξύ του κοινοτικού Βορρά και του Νότου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [10] Κρανιδιώτης - Χριστόφιας

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Οι απόψεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν υπόψη", δήλωσε απόψε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης μετά από συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

    "Οι απόψεις και οι προβληματισμοί του κ. Χριστόφια είναι πολύ σοβαροί", σημείωσε ο κ. Κρανιδιώτης, προσθέτοντας ότι η συνάντηση έγινε μέσα σε μια πολύ καλή ατμόσφαιρα και ήταν ενδιαφέρουσα και χρήσιμη.

    Επαναλαμβάνοντας ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο και ότι οι εξελίξεις χρειάζονται σοβαρή αντιμετώπιση και σοβαρές αποφάσεις, ο Ελληνας ΥΦΕΞ τόνισε ότι "η ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο χειρισμό του Κυπριακού είναι απόλυτα απαραίτητη".

    Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι η ώρα των μεγάλων λόγων παρήλθε και έφτασε η ώρα που πρέπει να θέσουμε το δάχτυλο επί τον τύπον των ύλων πάνω σε δύο βασικά ζητήματα.

    Σημειώνοντας ότι πρώτο ζήτημα είναι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματευσεων και η συμμετοχή των Τ/Κ, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "όλοι συμφωνούν στις αρχές της συμμετοχής των Τ/Κ".

    "Το θέμα είναι τί γίνεται πάρα κάτω σε περίπτωση που οι Τ/Κ αρνούνται να συμμετέχουν με βάσει τις αρχές που εμείς προτείνουμε", είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι "εδώ ασφαλώς θα χρειαστεί συλλογικότητα και κοινή αντιμετώπιση".

    Το δεύτερο θέμα είναι η πορεία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία είναι συνδεδεμένη με την πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση είτε το θέλουμε είτε όχι, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρεται στον κ. Κρανιδιώτη, τόνισε ότι "τώρα οι μεγάλες πρωτοβουλίες των Αμερικανών θα είναι ενδιαφέρουσες" και πρόσθεσε ότι "αυτό το ενδιαφέρον θα μετουσιωθεί σε προσπάθεια βοήθειας του Γ.Γ. του ΟΗΕ και του (ειδικού συμβούλου του για το Κυπριακό) Ντιέγκο Κόρντοβεζ".

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι "το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζεται η απαράδεκτη στάση της Τουρκίας και του Ντενκτάς και η απαίτηση να συμμετάσχει στις ενταξιακές συνομιλίες το ψευδοκράτος ως οντότητα και ο Ντενκτάς ως αρχηγός κράτους". "Εδώ επίσης υπάρχει ομοφωνία ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο", πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι "η ζωή συνεχίζεται και τα προβλήματα ορθώνονται μπροστά μας και θα πρέπει να βρούμε τρόπους διάσπασης των αδιεξόδων και προπάντων διάσπασης της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και του Ντενκτάς".

    Αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής του κόμματός του στο Εθνικό Συμβούλίο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει πάντα κόμμα της θέσης και όχι της άρνησης" και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στο Εθνικό Συμβούλιο "με τους όρους που το γνωρίζουμε εμείς ως τώρα".

    "Αν θα υπάρξουν κάποιοι άλλοι όροι λειτουργίας του Εθνικού Συμβολίου θα πρέπει να τους μελετήσουμε", τόνισε, προσθέτοντας ότι "πάντοτε το ΑΚΕΛ θα ήθελε να λαμβάνει μέρος ως ισότιμο μέρος, αφού αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού λαού και θα ήθελε ο λόγος του να γίνεται τουλάχιστον ακουστός".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κρανιδιώτη δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε διαφωνίες.

    "Βλέπουμε από κοινού τις δυσκολίες και είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ότι θα τις αντιμετωπίσουμε", δήλωσε ο κ. Χριστόφιας και επεσήμανε ότι "ούτε εμείς έχουμε την μαγική φόρμουλα, ούτε ο κ. Κρανιδιώτης έφερε μαζί του την όποια μαγική φόρμουλα σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες".

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τόνισε ότι "αυτές οι δυσκολίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με σύνεση από τη μια, αποφασιστηκότητα από την άλλη και συλλογικότητα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [11] Κρανιδιώτης - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προτεραιότητες της Ελλάδας και της Κύπρου, ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης που είχαν ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε ότι άκουσε με ενδιαφέρον τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του κ. Βασιλείου και χαρακτήρισε τη συνάντηση πάρα πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική, τονίζοντας ότι η συνεργασία του με τον κ. Βασιλείου θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε "η ελληνική κυβέρνηση και η κυπριακή πλευρά έχουν πλήρη συναίσθηση και συνείδηση των προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε".

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι "με φρόνιμη και καλά μελέτημενη αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για να προχωρήσει η Κύπρος στην ένταξη στην Ε".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η συζήτηση μπήκε σε βάθος όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την ενταξιακή πορεία και τη φόρμουλα συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, νοουμένου ότι ο κ. Βασιλείου πρόκειται να τεθεί επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ είπε ότι σήμερα συναντήθηκε με τον κ. Κρανιδιώτη υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος κόμματος.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Βασιλείου, μόλις αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, εφόσον ετοιμαστούν τα σχετικά κείμενα από το Γενικό Εισαγγελέα, θα έχει πολλές επαφές με τον κ. Κρανιδιώτη, υπό τη νέα του αυτή ιδιότητα.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι αξιωματούχοι των ΕΔΗ Γιώργος Χριστοφίδης και Κώστας Θεμιστοκλέους, ενώ τον κ. Κρανιδιώτη συνόδευε, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 26 February 1998 - 19:21:54 UTC