Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-03-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργική σύνοδος ΟΙΔ - Αραφάτ
  • [02] Κληρίδης - επιστροφή

  • [01] Υπουργική σύνοδος ΟΙΔ - Αραφάτ

    Ντόχα,Κατάρ,15/03/1998 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Παπακυριάκου)

    Με κυρίαρχο σύνθημα "Για ένα καλύτερο αύριο για τον Ισλαμικό κόσμο", ο Εμίρης του Κατάρ Χάματ Μπεν Χαλίφα Αλ Θάνι κήρυξε σήμερα το πρωϊ την έναρξη των εργασιών της 25ης Υπουργικής Συνόδου της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ).

    Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Εμίρη στην ανάγκη διαχωρισμού των απελευθερωτικών κινημάτων από την τρομοκρατία και τούτο γιατί τέτοια αναφορά δεν εγίνετο από ηγέτες των χωρών του Αραβικού Κόλπου.

    Ο Εμίρης εξέφρασε επίσης σθεναρή υποστήριξη προς τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, μέχρι την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα τα Ιεροσόλυμα.

    Με σκοπό την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον Ισλαμικό κόσμο και για την καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας και της δυστυχίας, που μαστίζουν μεγάλο μέρος του Ισλαμικού κόσμου, κάλεσε τις Ισλαμικές χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία και τους δεσμούς τους, ώστε με την οικονομική, κοινωνική πολιτική και πολιτστική πρόοδο να καταπολεμηθούν τα δεινά αυτά.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη επικράτησης της ειρήνης, κάλεσε τον Ισλαμικό κόσμο να λύσει τις εσωτερικές διαμάχες και να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση στο Ισραήλ, ώστε να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις του έναντι της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Στην εναρκτήρια τελετή παρέστη και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος στην ομιλία του έκανε έκκληση για πανισλαμική κινητοποίηση, ώστε να καμφθεί η ισραηλινή αδιαλλαξία και να διασωθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις και γεγονότα στη Δυτική Οχθη, ο κ. Αράφατ είπε ότι αυτά είναι αποτελέσματα της πολιτικής του Νετανιάχου και έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος που πλήττει τον Παλαιστινιακό λαό. Κάλεσε δε τις Ισλαμικές χώρες να συνεχίσουν την παροχή βοήθειας.

    Στο συνέδριο παρίσταται και ο λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών" του ψευδοκράτους, Τανέρ Ετκίν, ο οποίος θα προσφωνήσει το συνέδριο. Οι Τ/Κ παρίστανται ως τουρκική μουσουλμανική κοινότητα της Κύπρου και έχουν καθεστώς παρατηρητή.

    Από τα 55 μέλη της ΟΙΔ, παίρνουν μέρος στο συνέδριο τα 54 μέλη. Η θέση του Αφγανιστάν παραμένει κενή.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠΑΠ/ΑΠ)

    [02] Κληρίδης - επιστροφή

    Λάρνακα,Κύπρος,15/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τόνισε ότι επιτεύχθηκε πλήρως ο σκοπός του ταξιδιού του στο Λονδίνο και την Αθήνα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη στη δήλωση αυτή στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του σήμερα το απόγευμα από το Λονδίνο, όπου είχε υποβάλει επίσημα στη βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) την πρόταση της κυβέρνησης για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις ένταξης.

    Προτού μεταβεί στο Λονδίνο, επισκέφθηκε την Αθήνα, όπου είχε συνομιλίες με την ελληνική ηγεσία.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε δημόσια την ελληνική κυβέρνηση και ειδικά τον Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ "έδωσε τη μάχη" παρά την επίμονη θέση της Γαλλίας, η οποία αναγκάστηκε τελικά να υποχωρήσει.

    "Ο σκοπός του ταξιδίου επετεύχθη πλήρως διότι, όπως είχαμε καθορίσει, κάναμε μιαν πρόταση, μιαν πρόσκληση, για την Τ/κ πλευρά να συμμετάσχει στην ομάδα που θα διαπραγματευθεί τα ενταξιακά θέματα, και αν υπήρχε θετική απάντηση θα μπαίναμε στις λεπτομέρειες πώς θα λειτουργούσε αυτή η αντιπροσωπεία", είπε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε λύπη γιατί ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ανταποκρίθηκε αρνητικά. "Παρά ταύτα, χαίρομαι γιατί όλες οι χώρες εκτίμησαν τη χειρονομία μας δημόσια αλλά και κατ'ιδίαν" και ανέφεραν ότι "αυτή η τολμηρή και ευφάνταστη πρόσκληση που έγινε δημιουργούσε την ευκαιρία για την Τ/κ πλευρά να ανταποκριθεί θετικά".

    Επίσης, είπε, έγινε γνωστό ότι η αρνητική απόφαση δεν ελήφθη μόνο στη Λευκωσία από τον κ. Ντενκτάς αλλά και στην Αγκυρα. "Και αυτό σχολιάστηκε δυσμενώς για την Αγκυρα," πρόσθεσε.

    Από τη δική μας πλευρά, είπε, "φαίνεται ότι ο χειρισμός που έγινε απέδωσε καρπούς, διότι μας είπαν όλοι ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα για την πορεία μας αν συνεχιζόταν αυτή η αρνητική στάση", εξαιρουμένης μιας χώρας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι "δεν είχαμε καμία πίεση, και δεν είμεθα ούτε ευάλωτοι, ούτε τίποτε". Ηταν πρόθεσή μας να καλέσουμε και την Τ/κ πλευρά να συμμετάσχει σ'αυτές τις συνομιλίες.

    Κυπριακό

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Κληρίδης υπενθύμισε ότι συνήλθαν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ζήτησαν από το Γ.Γ. να στείλει τον εκπρόσωπό του στην Κύπρο και στη συνέχεια να ενημερώσει το Σώμα αναφορικά με τη στάση των δύο πλευρών.

    "Είναι φανερό ότι η στάση του κ. Ντενκτάς θα είναι αρνητική", είπε, αν κρίνει κανείς και από το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στο Γ.Γ.

    Σημείωσε ότι στην περίπτωση αυτή, "θα είναι θέμα του Σ.Α. τί αποφάσεις θα πάρει και θα εξαρτηθεί πολύ και από τη θέση που θα πάρει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αν ο κ. Ντενκτάς απορρίψει συνέχιση των συνομιλιών ή αν επιμένει ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν πάνω σε μιαν τελείως νέα βάση την οποία ήδη εξήγγειλε με την επιστολή του".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι "μια συζήτηση στο Σ.Α. του εθνικού προβλήματος θα είναι υψίστης σημασίας" ιδιαίτερα αν αυτή είναι αποτέλεσμα "όχι δικής μας προσφυγής, που εν πάση περιπτώσει είχαμε να κάνουμε, αλλά δικής τους πρωτοβουλίας".

    Σε ερώτηση αν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για εφαρμογή του κεφαλαίου επτά του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, που προνοεί κυρώσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "ας μην προτρέχουμε των γεγονότων."

    Ωστόσο, είπε ότι είναι φανερό ότι είναι ομόφωνη η απόφαση του Σ.Α. περί συνέχισης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Τράουτμπεκ και στην Γκλιόν "και αν υπάρχει άρνηση, η οποία θα αποδίδεται όχι μόνο στον Ντενκτάς αλλά και στην Αγκυρα, τότε ασφαλώς το Σ.Α. θα έχει να κάνει σοβαρούς προβληματισμούς."

    "Τα πράγματα δείχνουν ότι δεν θα μπορέσει το Σ.Α. να κάλεσει και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες και η μία εκ των δύο να λέγει 'δεν σας ακούω'", σημείωσε ο Πρόεδρος.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη, Κένεθ Μπριλ ότι ο Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα έρθει στην Κύπρο όταν είναι κατάλληλη η στιγμή, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό που του διεμηνύθη είναι ότι του ζήτησαν να δώσει δύο ημερομηνίες στις αρχές του επόμενου μήνα, τις οποίες δεν απεκάλυψε, "για την επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ".

    "Οταν μου ζητούν ημερομηνίες και μου λέγουν να μην απουσιάζω από την Κύπρο, δεν φαντάζομαι ότι το κάνουν για αστείο", σημείωσε.

    Τέλος κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια που φέρεται να αφήνει να νοηθεί ότι από τους χειρισμούς του Προέδρου έχουμε φθάσει πιο κοντά στη διχοτόμηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "δημοκρατία έχουμε, ελευθερία λόγου έχουμε, μπορεί να έχουμε ακόμη πολλές άλλες δηλώσεις άρα δεν πρέπει να μας εκπλήττει αν λέγει αυτά τα πράγματα ο κ. Χριστόφιας ή οποιοσδήποτε άλλος".

    Η ουσία, είπε, είναι ότι "συνεχίζεται η τουρκική αδιαλλαξία επί των βασικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος" και αυτό το οποίο ο κ. Ντενκτάς ζητεί, την αναγνώριση, εξακολουθεί να είναι τουρκική πολιτική.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 15 March 1998 - 19:00:24 UTC