Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-03-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Σουηδία
  • [02] Δηλώσεις Προέδρων Επιτροπών συγγενών αγνοουμένων
  • [03] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι
  • [04] Λυσσαρίδης - Δημοσιογραφική Διάσκεψη
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Ισραήλ
  • [06] Μουράτοφ - Κυπριακό - S300
  • [07] Χριστόπουλος - Επιτροπές Αγνοουμένων
  • [08] Σουηδός ΥΦΕΞ - S300
  • [09] Σουηδός Υφυπουργός - S300
  • [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] Ρολάνδης - Τουρισμός
  • [12] Συνάντηση Κρανιδιώτη - Βασιλείου

  • [01] Εκπρόσωπος - Σουηδία

    Λευκωσία,Κύπρος,17/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει και να αντιμετωπίσει το θέμα της έλευσης των ρωσικών πυραύλων με βάση τις πάγιες θέσεις της, εάν η σουηδική αντιπροσωπεία εγείρει το θέμα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η σουηδική αντιπροσωπεία, η οποία φθάνει το απόγευμα στο νησί για επαφές με τις δύο κοινότητες, θα εγείρει το θέμα των πυραύλων S - 300.

    "Η σουηδική αντιπροσωπεία θα συζητήσει σωρεία θεμάτων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και άλλα διμερή θέματα," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την πώληση οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε πως "η κυβέρνηση θεωρεί ότι η γαλλική θέση δεν εξυπηρετεί, σε αυτή τη φάση, την ενταξιακή πορεία με τον καλύτερο τρόπο."

    Είπε ακόμα ότι θα γίνουν προσπάθειες και με διπλωματικό τρόπο και με άλλες πολιτικές ενέργειες, ώστε η γαλλική κυβέρνηση να λάβει γνώση ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα ήθελε σε αυτή τη φάση, με τη θέση που παίρνει η γαλλική κυβέρνηση, να δημιουργείται η εντύπωση ότι είτε οι Τ/Κ είτε μια τρίτη χώρα θα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, μέχρι και βέτο στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχουν σκέψεις για επίσκεψη-περιοδεία του Υπουργού Εξωτερικών σε ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να ενημερώσει για θέματα ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πιθανόν και στη Γαλλία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [02] Δηλώσεις Προέδρων Επιτροπών συγγενών αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,17/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους αγνοούμενους, Οικονόμος Χριστόφορος, υποστήριξε σήμερα ότι είναι σε γνώση του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τον Δεκέμβριο, η πληροφορία ότι 14 Ε/Κ αγνοούμενοι ζουν σε χώρα του εξωτερικού, εκτός της Τουρκίας.

    Οπως είπε, αυτό του ανέφερε το άτομο το οποίο έδωσε και στον ίδιο την πληροφορία αυτή, χωρίς ωστόσο να του πει σε ποιά χώρα βρίσκονται τα άτομα αυτά.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, Νίκος Θεοδοσίου, εξέφρασε σήμερα και δια ζώσης την έντονη αντίθεση της Επιτροπής για τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας αυτής, πριν αυτή διασταυρωθεί και προτού ενημερωθεί για αυτήν και η δική του Επιτροπή.

    Εξάλλου, πρότεινε δημόσια στον Πατέρα Χριστόφορο να παραιτηθούν και οι δυο Επιτροπές και σε δύο μήνες να προκηρυχθούν κοινές εκλογές για τη δημιουργία μιας Επιτροπής συγγενών αγνοουμένων.

    Ωστόσο, ο Πάτερ Χριστόφορος απέρριψε την πρόταση αυτή, λέγοντας ότι "οι δύο Επιτροπές κατ' ουδένα λόγο δεν μπορούν να ενωθούν".

    Τόσο ο Πάτερ Χριστόφορος όσο και ο κ. Θεοδοσίου υποστήριξαν πάντως ότι δεν υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις των δύο Επιτροπών και ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους.

    Οι δηλώσεις των Προέδρων των δύο Επιτροπών συγγενών των αγνοουμένων έγιναν μετά από μακρά συνάντηση εκπροσώπων των Επιτροπών με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκη Χριστόπουλο.

    Πάντως, ο Πάτερ Χριστόφορος δεν θέλησε ούτε σήμερα να αποκαλύψει το όνομα του ατόμου που του έδωσε την πληροφορία για αγνοούμενους που ζουν στο εξωτερικό, ενώ ανέφερε ότι την πληροφορία αυτή την άκουσε, κατ' αρχάς, από το Προεδρικό.

    Ο ίδιος, όπως είπε, θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, όταν αυτός επιστρέψει στην Κύπρο, για να τον ρωτήσει αν πράγματι είναι ενημερωμένος για το θέμα αυτό.

    Ακόμη, είπε ότι το άτομο που του έδωσε τη σχετική πληροφορία θα του στείλει φωτογραφίες και θα έρθει στην Κύπρο, το αργότερο σε ένα μήνα, για να συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη τί θα γίνει για αυτά τα άτομα.

    Ερωτηθείς τί εμποδίζει τις υπηρεσίες μας να επικοινωνήσουν με τα άτομα αυτά, ο Πάτερ Χριστόφορος είπε ότι υπάρχουν λεπτομέρειες στις οποίες δεν μπορεί να αναφερθεί.

    Ανέφερε, πάντως, ότι εκεί που βρίσκονται παιρνούν θαυμάσια. Είπε, ακόμη, ότι δημοσιοποίησε αυτή την πληροφορία επειδή έπρεπε να την αποκαλύψει "διότι είναι σωστή και οι άνθρωποι δεν έχουν να πάθουν τίποτα και σύντομα θα βρούμε τρόπο να τους βγάλουμε απ' εκεί".

    Ο Πάτερ Χριστόφορος ανέφερε ότι ως τώρα δεν αποκάλυψε πάρα πολλές πληροφορίες που ξέρει και πως όλες αυτές οι πληροφορίες πηγαίνουν στα αρμόδια τμήματα, όπως στην ΚΥΠ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πάτερ Χριστόφορος διευκρίνισε ότι τα άτομα αυτά δεν είναι ούτε φυλακισμένα, ούτε κρατούνται κάπου παρά τη θέλησή τους.

    Ερωτηθείς γιατί τα ίδια τα άτομα αυτά δεν επικοινώνησαν με τους συγγενείς τους εδώ και 24 χρόνια, είπε πως υποθέτει ότι δεν υπάρχουν τηλέφωνα εκεί όπου βρίσκονται, παρατηρώντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που επιβλέπουν τα άτομα αυτά.

    Ο Οικονόμος Χριστόφορος ανέφερε ότι ένα από αυτά τα άτομα τα έχει χαμένα, ενώ, όπως είπε, οι υπόλοιποι είναι πολύ καλά και μένουν εκεί όπου βρίσκονται "ίσαμε που να κανονίσει ο Πρόεδρος ο δικός μας μαζί με τον άνθρωπο αυτό να τους ελευθερώσουν".

    "Πρέπει", πρόσθεσε, "να εξασφαλιστεί η άδεια της χώρας αυτής, για να βγάλουν αυτούς τους ανθρώπους έξω".

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της σχετικής πληροφορίας από τον ίδιο, ο Οικονόμος Χριστόφορος τόνισε ότι πήρε αυτή την πληροφορία από άτομο το οποίο, όπως είπε, είναι έντιμο, πειστικό, ανώτερα ιστάμενο και που ξόδεψε πολλά χρήματα για την Κύπρο και έχει εκτίμηση τόσο εκεί που βρίσκεται τόσο και στην Κύπρο.

    Οσον αφορά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ενημέρωσε την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων για την πληροφορία που πήρε, ο Πάτερ Χριστόφορος ανέφερε ότι αυτή του διαβιβάστηκε στα μέσα της εβδομάδας και επειδή μεσολάβησε το Σαββατοκυρίακο δεν μπόρεσε να έλθει σε επαφή με την άλλη Επιτροπή.

    Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδοσίου τόνισε ότι η Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων πιστεύει στην ύπαρξη αγνοουμένων που βρίσκονται στη ζωή και προς αυτή την κατεύθυνση αγωνίζεται.

    "Ουδέποτε", πρόσθεσε, "θα πάψουμε να μελετούμε οποιαδήποτε πληροφορία, ασχέτως του αν είναι βάσιμη ή αβάσιμη. Επομένως και αυτή η αποκάλυψη του Πατέρα Χριστοφόρου πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος".

    Ωστόσο, ο κ. Θεοδοσίου κάκισε το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε η πληροφορία αυτή, η οποία δεν ήταν ούτε σε γνώση της Επιτροπής του και δεν ήταν επιβεβαιωμένη, όπως είπε.

    Διερωτήθηκε, εξάλλου, ποιά ήταν η βία να γίνει αναφορά στην πληροφορία αυτή χθες το μεσημέρι δημόσια, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, πριν ενημερωθεί η Επιτροπή του και πριν διασταυρωθεί η πληροφορία ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης γνώριζε γι' αυτό το θέμα, αναστατώνοντας, όπως επεσήμανε, έτσι άσκοπα τους συγγενείς των αγνοουμένων.

    Κληθείς να πει αν έχει πληροφορηθεί κατά πόσον οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες γνωρίζουν την πληροφορία αυτή, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους δηλώνουν πλήρη άγνοια.

    Παρεμβαίνοντας, ο Πάτερ Χριστόφορος είπε ότι "αυτό είναι ψεύδος" και σημείωσε ότι γνωρίζουν για το θέμα αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους και ότι, όπως του αναφέρθηκε, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το άτομο που έδωσε την πληροφορία.

    Εξάλλου, επανέλαβε ότι δεν ενημέρωσε την Παγκύπρια Επιτροπή των Συγγενών λόγω πίεσης χρόνου.

    Οπως είπε στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη "λόγω του ότι όλο και λέγονται νεκρολογίες, είπα και εγώ πλέον να βγάλω από μέσα μου ότι υπάρχουν και ζώντες, να ξέρει αυτός ο κόσμος των αγνοουμένων ότι δεν είναι μόνο νεκροί, αλλά υπάρχουν και ζώντες".

    Πρόταση για δημιουργία μιας Επιτροπής

    Ο κ. Θεοδοσίου έκανε δημόσια πρόταση στον Πατέρα Χριστόφορο όπως "για αποφυγή ταλαιπωρίας του καημένου του κόσμου, του πονεμένου κόσμου των αγνοουμένων και για να μην επαναληφθεί κάτι όπως σήμερα", να παραιτηθούν και οι δύο Επιτροπές και σε δύο μήνες να προκηρυχθούν κοινές εκλογές, ώστε να δημιουργηθεί μια Επιτροπή.

    Οπως επεσήμανε, αυτό μπορεί να γίνει "για να αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις που δημιουργούν μόνον πόνο και αναστάτωση στους συγγενείς και στον υπόλοιπο κυπριακό λαό".

    Απαντώντας, ο Πάτερ Χριστόφορος τόνισε ότι "οι δύο Επιτροπές κατ' ουδένα λόγο δεν μπορούν να ενωθούν και ότι για να υπάρξει αυτός ο διαχωρισμός κάποιοι φταίνε και έγινε αυτό το πράγμα".

    Οπως είπε, "οι δύο κεφαλές δουλεύουν περισσότερο από τη μια", προσθέτοντας ότι η ύπαρξη δύο Επιτροπών "είναι γεγονός τετελεσμένο".

    Ο κ. Θεοδοσίου εξέφρασε λύπη γιατί ο Πάτερ Χριστόφορος απέρριψε την πρότασή του και την πεποίθηση ότι "είναι κρίμα και αδικία προς τους συγγενείς των αγνοουμένων να έχουμε δύο Επιτροπές σε ένα θέμα το οποίο δεν χωρά ούτε δεύτερη γνώμη, ούτε δεύτερη άποψη".

    "Οι αγνοούμενοι", πρόσθεσε, "δεν μπορούν να μοιραστούν, ούτε οι συγγενείς. Μια είναι η προσπάθεια, να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων μας και έπρεπε να είμαστε μια Επιτροπή".

    Τάφοι αγνώστων στη Λακατάμια και στο Κωνσταντίνου και Ελένης

    Ερωτηθείς για το θέμα των τάφων αγνώστων στη Λακατάμια και στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, ο Πάτερ Χριστόφος ανέφερε ότι γνωρίζουν και οι Επιτροπές και η κυβέρνηση ποιοί είναι οι τάφοι.

    Οπως είπε, σε κάποια συνεδρία που έγινε στο Προεδρικό, πάρθηκε η απόφαση να ανοιχθούν οι 22 τάφοι στη Λακατάμια, αλλά επειδή υπήρξε η σκέψη ότι εάν αρχίσουν να γίνονται εκταφές μπορεί η άλλη πλευρά να αντιδράσει αρνητικά, αποφασίστηκε να γίνει και αυτό επίσημα μέσω της Διερευνητικής Επιτροπής.

    Ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι η Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων έχει ζητήσει εκταφή αυτών που είναι θαμμένοι στις ελεύθερες περιοχές, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις του DNA.

    Οπως είπε, εκείνο που θα πρέπει να γίνει είναι να ολοκληρωθεί η Τράπεζα Γενετικού Υλικού, ώστε να γίνει σωστή ταυτοποίηση του DNA.

    Κληθείς να πει αν γνωρίζει ότι έχουν γίνει εκταφές από τη Λακατάμια, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι έγιναν εκταφές αλλά όχι και ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA, αλλά με άλλες μεθόδους οι οποίες δεν είναι ακριβείς.

    Εξάλλου, ο Πάτερ Χριστόφορος είπε ότι έγιναν εκταφές στη Λακατάμια με διαταγή του ΓΕΕΦ, αλλά τα στοιχεία που βρέθηκαν από τους τάφους αυτούς αμφισβητήθηκαν, λόγω του ότι δεν εφαρμόστηκε η μέθοδος του DNA.

    Ακόμη, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ποιοί βρίσκονται θαμμένοι σε αυτούς τους τάφους, ως επίσης και μερικοί από τους συγγενείς.

    Συνάντηση με Χριστόπουλο

    Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο Πατέρ Χριστόφορος, ο κ. Χριστόπουλος ενημέρωσε τις δύο Επιτροπές λεπτομερώς για τα στοιχεία που έχει δώσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στη δική μας πλευρά, σχετικά με τρεις ομαδικούς τάφους 400 περίπου Ελληνοκυπρίων.

    Οπως διευκρίνισε ο Οικονόμος Χριστόφορος, οι τοποθεσίες στους οποίους βρίσκονται οι τάφοι δεν κατονομάζονται.

    Δήλωσε πάντως ότι οι Επιτροπές είναι ικανοποιημένες από τα όσα τους έχουν λεχθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [03] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,17/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η συμφωνία της 31ης Ιουλίου για τους αγνοούμενους και η επανέναρξη των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους προσφέρει το σωστό πλαίσιο για ορθή διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε σήμερα ότι η κυβέρνηση οφείλει να διερευνά "βάσιμους και αβάσιμους ισχυρισμούς ή πληροφορίες για ύπαρξη ζωντανών αγνοουμένων με τη δέουσα σοβαρότητα και μυστικότητα".

    Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση πρέπει να χειρίζεται το θέμα των αγνοουμένων με σοβαρότητα και επιμέλεια, αφού αποτελεί το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό θέμα. Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι υπάρχει δυνατότητα να υπάρξουν πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία για την τύχη του κάθε αγνοούμενου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές αποκαλύψεις του Οικονόμου Χριστόφορου για 14 αγνοούμενους που βρίσκονται στη ζωή, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι όλες οι πληροφορίες διερευνούνται με την απαραίτηση σοβαρότητα, όμως είπε ότι δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει το χρόνο ενημέρωσης του Προέδρου Κληρίδη για το συγκεκριμένο θέμα.

    Σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απουσιάζει στο εξωτερικό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "έχει γίνει ενημέρωση στον ΥΠΕΞ επί του θέματος, τις τελευταίες μέρες, από μία από τις επιτροπές των αγνοουμένων".

    "Η κυβέρνηση διερευνά πληροφορίες με την απαιτούμενη επιμέλεια και σοβαρότητα, είτε αυτές είναι βάσιμες είτε αβάσιμες," είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι όλοι φειδωλοί στις δηλώσεις για το θέμα των αγνοουμένων.

    Σε ερώτηση γιατί δεν έχουν ανοικτεί τάφοι αγνώστων στοιχείων στρατιωτών στις ελεύθερες περιοχές, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση ότι η κυβέρνηση, μέσα στο πολιτικό πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, είναι έτοιμη να διερευνήσει οτιδήποτε υπάρχει στις ελεύθερες περιοχές.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, είναι δεσμευμένη να αρχίσει τη διαδικασία αυτή το συντομότερο δυνατό.

    Σε διευκρινιστικές απαντήσεις για το θέμα των 14 αγνοουμένων, όπως παρουσιάστηκε χθες από τον Οικονόμο Χριστόφορο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "η κυβέρνηση δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προβαίνει."

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Οικονόμου Χριστόφορου ότι τα οστά του Ανδρέα Κασάπη βρέθηκαν στην Τουρκία, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία από αμερικάνικης πλευράς για τον εν λόγω αγνοούμενο. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι τα στοιχεία από τη διερεύνηση της υπόθεσης του Κασάπη, στο συγκεκριμένο χώρο στην περιοχή Ασσιας, είναι αποδεικτικά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [04] Λυσσαρίδης - Δημοσιογραφική Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,17/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, παραχώρησε σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, την προοπτική του Σοσιαλιστικού Κινήματος και την πρόταση της ΕΔΕΚ για Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής (ΣΕΠ).

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες εξελίξεις αναφορικά με το εθνικό είναι δραματικές, γι' αυτό και ο δικός μας ρόλος θα πρέπει να είναι "πρωτοβουλιακή παρέμβαση, πριν από την εκδήλωση των πρωτοβουλιών".

    Τόνισε ακόμη ότι και για την ενταξιακή πορεία πρέπει να υπάρξει μια έντονη δραστηριότητα σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ επανέλαβε ότι η συμμετοχή των Τ/Κ είναι επιθυμητή.

    Οπως ανέφερε, την ώρα που πρωτοβουλίες βρίσκονται υπό εκκόλαψη, με σαφή παρασκηνιακό συντονιστή τις ΗΠΑ, η επίσημη αμερικανική πολιτική αξιολογεί τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας ως πολύ σημαντικό.

    Την ίδια ώρα, συνέχισε, πολλές ευρωπαϊκές χώρες σταθμίζουν ότι, αντί πιέσεων, θα πρέπει να προσφερθούν κίνητρα στην Τουρκία για να μην εκτραπεί από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

    "Θα πρέπει να επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε το κλίμα, αξιοποιώντας τους σημαντικούς για μας ευνοϊκούς παράγοντες (αμερικανικό Κογκρέσο, ελληνοαμερικανικό στοιχείο, Ρωσία, την ευρωπαϊκή πλειοψηφία, το ρόλο της Ελλάδας και άλλα)", τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Στόχοι, πρόσθεσε, πρέπει να είναι ο τερματισμός της κατοχής, η ενότητα χώρου και Κράτους και η διασφάλιση των βασικών ελευθεριών όλων των πολιτών. Οι στόχοι αυτοί είναι εφικτοί και δεν συγκρούονται με τα μεγάλα συμφέροντα και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τ/Κ.

    Για την επιτυχία της πολιτικής, κατέληξε, επιβάλλεται λαϊκή ενότητα και κοινή δράση.

    "Τώρα, στόχος είναι η υλοποίηση της πρότασης ενότητας και προοπτικής. Αυτός είναι και σήμερα ο βασικός μας στόχος", τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη άφιξη στην Κύπρο Σουηδών αξιωματούχων, σε σχέση με τους πυραύλους S300 αλλά και τις διάφορες δηλώσεις για την ευρωπαϊκή πορεία του τόπου από πλευράς Γαλλίας, ο κ. Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι προτίθεται να παρέμβει.

    "Θα γίνει παρέμβαση και από εμάς και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από άλλους Σοσιαλιστές, ούτως ώστε τουλάχιστο το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας να είναι προσαρμοσμένο προς τις ομόφωνες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος", δήλωσε.

    Ανέφερε ότι στην τελευταία συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο Λονδίνο, ο εκπρόσωπος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν έκανε ουδεμία αρνητική αναφορά στο θέμα της Κύπρου.

    Σε ερώτηση τί αναμένεται από την επικείμενη εξαήμερη επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για το τί κομίζει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε "θέλω να πιστεύω" ότι ο κ. Κόρντοβεζ έχει διδαχθεί από την έως τώρα εμπειρία του στο Κυπριακό και πως, εάν πράγματι επιθυμεί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης του δύσκολου αυτού περιφερειακού προβλήματος, πρέπει να στηριχθεί πάνω στις αρχές του διεθνούς οργανισμού. "Εάν αυτό δεν γίνει, θα είναι αποτυχία", σημείωσε.

    Σε ερώτηση πώς βλέπει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατά πόσον πιστεύει ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει βολιδοσκόπηση στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι για κάθε προσφυγή πρέπει να γίνεται προετοιμασία της, αλλά δεν θα πρέπει κανείς να αναμένει και τη βεβαιότητα.

    "Δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να είσαι διασφαλισμένος για το αποτέλεσμα για να κάνεις προσφυγή, διότι ακόμη και αν δεν γίνει αποδεκτή τα επιχειρήματα θα ακουστούν και θα γίνει η ζύμωση", δήλωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Σοσιαλιστικό Κίνημα

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αρχίζει τους επόμενους μήνες έναν διαρκή διάλογο, στο πλαίσιο της πορείας για ανασυγκρότηση και δημιουργία ενός νέου σοσιαλιστικού δημοκρατικού κινήματος.

    "Μόνον η ανθρωποκεντρική σοσιαλδημοκρατική άποψη που δεν παραγνωρίζει την ατομική πρωτοβουλία, αλλά που στρέφεται προς κοινωνία αλληλεγγύης, μπορεί να αποφύγει την κοινωνική ανωμαλία και να οδηγήσει σε ανάπτυξη και παραγωγική αξιοποίηση της συνεχούς τεχνολογικής προόδου", τόνισε ο Βάσος Λυσσαρίδης.

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι η ΕΔΕΚ δεν στοχεύει σε καμιά προσπάθεια ποδηγέτησης του χώρου, σημειώνοντας ότι η πορεία της ανασυγκρότησης του χώρου δεν είναι υπόθεση μόνον της ΕΔΕΚ, αλλά όλων των ανθρώπων που νιώθουν σήμερα σοσιαλδημοκράτες.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι αυτές τις μέρες συντελούνται στο χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού ανεπανάληπτες πολιτικές διεργασίες.

    Ανακοίνωσε ακόμη τη διοργάνωση σειράς ιδεολογικών συμποσίων, που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, στα οποία θα παραστούν και "οι πιο γνήσιοι εκφραστές του ελληνικού και του ευρύτερου ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού".

    "Μέσα απ' αυτή τη συζήτηση και τις πολιτικές διεργασίες θα φωτογραφηθούν και αναδειχθούν οι βασικές αρχές του σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού Μανιφέστου", δήλωσε. Ερωτηθείς εάν η διεργασία στην οποία έχει αναφερθεί θα γίνει "εντός ΕΔΕΚ" ή στοχεύει στην επανίδρυση του χώρου με την εμπλοκή και άλλων, ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση τόσο από το λαό όσο και από τα συγκροτημένα κόμματα.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι μετά τις εκλογές παρουσιάζονται και άλλοι να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι "οργανωμένος φορέας του δημοκρατικού σοσιαλιστικού κινήματος στην Κύπρο είναι φυσιολογικά το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κύπρου".

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι μετά τις εκλογές είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος του είπε ότι όταν είναι έτοιμος θα τον πλησιάσει για να συνεχιστεί ο διάλογος.

    "Εγώ είμαι πρόθυμος για διάλογο με οποιοδήποτε θέλει να εμπλακεί σε διάλογο γι' αυτή την προσπάθεια", δήλωσε, ο κ. Λυσσαρίδης. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του σε οποιαδήποτε άλλη κομματική ομάδα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, διευκρίνισε ότι δεν αναμένει από κανένα να εγκαταλείψει τις αντιλήψεις του.

    "Εάν οι ίδιοι δεν αισθάνονται ότι είναι σοσιαλδημοκράτες, θα ήτο σφάλμα να εμπλακούν σε διάλογο μαζί μας για τη διεύρυνση του δημοκρατικού σοσιαλιστικού κινήματος. Εάν, όμως, αισθάνονται ότι αυτή η ιδεολογία τους αντιπροσωπεύει τότε, είναι ευπρόσδεκτοι", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Πρόσθεσε ότι εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την κορυφή των κομμάτων, τότε θα ζητηθεί ανταπόκριση από τη βάση, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί λεηλασία εάν οι άλλοι απευθύνονται προς τους οπαδούς της ΕΔΕΚ, αρκεί να απευθύνονται με πολιτικά κριτήρια και όχι με υβρεολόγια.

    Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέλαβε την πρόθεση και επιθυμία του να συσταθεί και να λειτουργήσει το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής διότι, όπως είπε, πιστεύει πως θα εξυπηρετήσει ουσιαστικά στο εθνικό θέμα.

    Αναφερόμενος στην πρότασή του για δημιουργία του ΣΕΠ, ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι "θα είναι πρωτοφανές" να γίνει αποδεκτή (η πρόταση) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να απορριφθεί από τα κόμματα ή να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.

    Σολωμής - κατηγορίες για ανάμιξη στο πραξικόπημα

    "Εάν είναι ένοχος ο κ. Σολωμής, θα πρέπει να παυθεί", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις καταγγελίες για ανάμιξη του Υπουργού Υγείας Χρίστου Σολωμή στο πραξικόπημα του 1974.

    Ανέφερε ακόμη ότι έχει εισηγηθεί τη σύσταση ανεξάρτητης Επιτροπής για διερεύνηση όλων των καταγγελιών, ενώ μόλις επιστρέψει στην Κύπρο ο Πρόεδρος Κληρίδης θα εξετασθεί ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει η πολιτική διερεύνηση αυτού του θέματος.

    "Εάν πράγματι ευρεθεί ότι τα καταγγελλόμενα, ανεξάρτητα ακόμη και από το ποιόν των καταγγελλόντων - αρκεί οι πληροφορίες να είναι ορθές, τότε πράγματι δεν έχει θέση μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό", δήλωσε.

    Ο κ. Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι το θέμα είναι πολιτικό αλλά θα πρέπει να γίνει μια διαπίστωση των καταγγελιών, διότι, όπως είπε, "το περί Δικαίου αίσθημα κάθε λαού είναι ότι ένας πρέπει να αποδειχθεί ένοχος για να είναι ένοχος".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά τη σύντομη παραμονή του στη χώρα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης πήγε στο Ισραήλ την Κυριακή, συνοδεύοντας τη σύζυγό του η οποία υπεβλήθη ήδη σε ιατρικές εξετάσεις.

    Οπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ έγκυρες διπλωματικές πηγές, αύριο ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Εζερ Βάισμαν, ενώ ο χρόνος της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί.

    Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό μετά την εκλογή του κ. Νετανιάχου, τον Ιούνιο 1996.

    Εξάλλου, σήμερα μετέβη στο Ισραήλ και ο πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία, Σεμί Τσούρ, για να παραστεί στις επαφές του Προέδρου Κληρίδη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [06] Μουράτοφ - Κυπριακό - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,17/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να έρθει στην Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Ρωσίας για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, επανέλαβε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ.

    Σε σημερινές δηλώσεις του, ο κ. Μουράτοφ ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη του κ. Τσιζόφ στο νησί θα σημειωθεί ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με την κυπριακή κυβέρνηση και πιθανόν και με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    "Η θέση της Ρωσίας είναι ξεκάθαρη", είπε ο κ. Μουράτοφ, "πρέπει να συνεχιστεί ο δικοινοτικός διάλογος, για να βρεθεί μια δίκαιη, μόνιμη λύση του Κυπριακού, βάσει των αρχών της ενότητας, εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι "δεν υπάρχει άλλη λύση και άλλη προσέγγιση για επίλυση του Κυπριακού εκτός από το διάλογο".

    Αναφορικά με την πρόθεση της σουηδικής αντιπροσωπείας, η οποία φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επαφές, να καλέσει την κυπριακή κυβέρνηση να μην εγκαταστήσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S - 300 στην Κύπρο, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι "το θέμα των S - 300 δεν έχει σχέση με τις δυσκολίες που εμφανίζονται στο Κυπριακό".

    Επανέλαβε ότι πρόκειται για "απόλυτα αμυντικά συστήματα, δεν επηρεάζουν κάποιες ισορροπίες εδώ και καλά θα ήταν να μην ενθαρρύνεται η άλλη πλευρά, αναφλέγοντας αυτά τα συναισθήματα γύρω από αυτό το θέμα".

    "Το συμβόλαιο προχωρά και θα τηρηθεί", είπε ο κ. Μουράτοφ, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι "τίποτα δεν θα αλλάξει στην στρατηγική κατάσταση στην Κύπρο".

    "Θα ενισχυθεί απλώς η αντιαεροπορική κάλυψη της χώρας και θα υπάρχει κάλυψη από αέρος των αμυντικών αναγκών της Κύπρου", υπογράμμισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

    "Η Ρωσία θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες για το πώς μπορεί να επηρεαστεί η κατάσταση, για προώθηση του δικοινοτικού διαλόγου", είπε τέλος ο κ. Μουράτοφ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [07] Χριστόπουλος - Επιτροπές Αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,17/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, θα περιορίζεται σε γραπτές ανακοινώσεις, όταν επιβάλλεται, και δεν θα προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις για το θέμα των αγνοουμένων.

    Εξηγώντας αυτή την απόφαση, ανακοίνωση από το Γραφείο του Επιτρόπου αναφέρει ότι "το θέμα των αγνοουμένων είναι πολύ λεπτό και η μεγάλη δημοσιότητα γύρω από αυτό προκαλεί σύγχυση και ζημιά αντί όφελος στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος".

    Αναφέρει επίσης ότι ο κ. Χριστόπουλος προέβη σήμερα σε πλήρη ενημέρωση στις αντιπροσωπείες των δύο Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων για την αξιολόγηση των πληροφοριών που δόθηκαν από την Τ/κ πλευρά αναφορικά με συγκεκριμένους τόπους που είναι θαμμένοι αγνοούμενοί μας.

    Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, προστίθεται, και δόθηκαν όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα των εκπροσώπων των Επιτροπών, οι οποίοι δήλωσαν ότι έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι από την ενημέρωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [08] Σουηδός ΥΦΕΞ - S300

    Λάρνακα,Κύπρος,17/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση της Σουηδίας συμφωνεί με την αντίστοιχη βρετανική θέση ενάντια στην ανάπτυξη στην Κύπρο του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300, δήλωσε ο Σουηδός Υφυπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γκούναρ Λουντ, φθάνοντας το απόγευμα στην Λάρνακα.

    Επιβεβαίωσε επίσης, ότι το θέμα της έλευσης των S - 300 θα τεθεί κατά τις επαφές της σουηδικής αντιπροσωπείας στην Λευκωσία που αρχίζουν αύριο.

    Ο Σουηδός αξιωματούχος είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας, την οποία αποτελούν ο Ειδικός Σύμβουλος του σουηδικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Καγ Φάλκμαν και ο Πρέσβης της Σουηδίας στο Ισραήλ Τζον Χάγκαρντ, ο οποίος είναι διαπιστευμένος και στην Κύπρο.

    Ο κ. Λουντ, πάντως, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα επιβεβαίωσε ότι υπήρξε "επικοινωνία" και συζητήθηκε το θέμα μεταξύ της Βρετανικής και Σουηδικής κυβέρνησης (με την οποία της ζήτησε να μεσολαβήσει προς την κυβέρνηση της Κύπρου, ώστε να μην έρθουν στο νησί οι S300).

    Κληθείς να αιτιολογήσει γιατί να μην έρθουν οι S300 στην Κύπρο, ανέφερε ότι η άφιξη τους θα δημιουργησει ένταση και θα περιπλέξει την σημερινή κατάσταση και δεν θα ήταν βοηθητική για τη επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το θέμα "και για τις συνομιλίες διέρυνσης της ΕΕ".

    Σε παρέμβαση του ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος, ο οποίος υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον κ. Λουντ, τόνισε ότι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι γνωστή και σταθερή.

    Ο κ. Λουντ πρόσθεσε ακόμα, ότι ήρθε για να μάθει περισσότερα για την κατάσταση στην Κύπρο και για το χρονίζον Κυπριακό πρόβλημα

    Συγκεκριμένα, όταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Γκούναρ Λουντ ρωτήθηκε εαν εστάλη επιστολή από την Βρετανία προς την κυβέρνηση της Σουηδίας, ανέφερε τα ακόλουθα:

    "Υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την (Βρετανική) προεδρία της ΕΕ, αυτό είναι φυσικό και είναι αλήθεια ότι είναι η θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι και θέση της Σουηδικής κυβέρνησης.

    Αναμένω ότι Θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε και θα κάνουμε και θα κάνω ξεκάθαρη τη θέση μας που είναι: Οτι βλέπουμε με ανησυχία την πιθανή εγκατάσταση των πυραύλων και θέλουμε να εκφράσουμε αυτή την ανησυχία, ελπίζοντας ότι μπορεί να αποφευχθεί η εγκατάστασή τους, ότι δεν θα ήταν υποβοηθητική για την παρούσα κατάσταση".

    Ερωτηθείς να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει ή όχι, αυτή η επιστολή (Μπλερ προς τον Σουηδό ομόλογό του), ο κ. Γκούναρ Λουντ είπε: "Δεν νομίζω ότι υπήρξε τέτοια επικοινωνία μέσω επιστολών, αλλά σίγουρα υπήρξε επικοινωνία και συζητήσαμε αυτό το θέμα". (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ )

    [09] Σουηδός Υφυπουργός - S300

    Λάρνακα,Κύπρος,17/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση της Σουηδίας συμφωνεί με την αντίστοιχη βρετανική θέση ενάντια στην ανάπτυξη στην Κύπρο του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300, δήλωσε ο Σουηδός Υφυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γκούναρ Λουντ, φθάνοντας το απόγευμα στη Λάρνακα.

    Ο κ. Λουντ είπε ότι δεν στάληκε επιστολή από τη βρετανική προς τη σουηδική κυβέρνηση σχετικά με τους S - 300, αλλά επιβεβαίωσε ότι "διεβιβάσθη μήνυμα" με το οποίο ζητείται η παρέμβασή της προς την κυβέρνηση της Κύπρου, ώστε να μην έρθουν στο νησί οι S - 300.

    Πρόσθεσε ότι το θέμα της έλευσης των S - 300 θα τεθεί κατά τις επαφές της σουηδικής αντιπροσωπείας στη Λευκωσία, οι οποίες θα αρχίσουν αύριο.

    Ο Σουηδός αξιωματούχος είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχουν ο Ειδικός Σύμβουλος του σουηδικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Καγ Φάλκμαν και ο Πρέσβης της Σουηδίας στο Ισραήλ Τζον Χάγκαρντ, ο οποίος είναι διαπιστευμένος και στην Κύπρο.

    Κληθείς να αιτιολογήσει γιατί να μην έρθουν οι S - 300 στην Κύπρο, ο κ. Λουντ ανέφερε ότι η ανάπτυξή τους θα δημιουργήσει ένταση και θα περιπλέξει τη σημερινή κατάσταση. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν βοηθητική για τη επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του προβλήματος, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το θέμα "και για τις συνομιλίες διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)".

    Σε παρέμβασή του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος, ο οποίος υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας τη σουηδική αντιπροσωπεία, τόνισε ότι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι γνωστή και σταθερή.

    Ο κ. Λουντ πρόσθεσε ότι ήρθε για να μάθει περισσότερα για την κατάσταση στην Κύπρο και για το χρονίζον κυπριακό πρόβλημα.

    Συγκεκριμένα, όταν ο Σουηδός Υφυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις ρωτήθηκε εάν εστάλη επιστολή σχετική με τους S - 300 από τη Βρετανία προς την κυβέρνηση της Σουηδίας, ανέφερε τα ακόλουθα:

    "Υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την (βρετανική) προεδρία της ΕΕ. Αυτό είναι φυσικό και είναι αλήθεια ότι αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι και θέση της σουηδικής κυβέρνησης", είπε.

    "Αναμένω ότι θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε και θα κάνω ξεκάθαρη τη θέση μας που είναι: Βλέπουμε με ανησυχία την πιθανή ανάπτυξη των πυραύλων και θέλουμε να εκφράσουμε αυτή την ανησυχία, ελπίζοντας ότι μπορεί να αποφευχθεί η ανάπτυξή τους, διότι δεν θα ήταν υποβοηθητική για την παρούσα κατάσταση".

    Κληθείς να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει ή όχι αυτή η επιστολή, (από τον Βρετανό Πρωθυπουργό προς το Σουηδό ομόλογό του), ο κ. Λουντ είπε: "Δεν νομίζω ότι διεβιβάσθη τέτοια επιστολή, αλλά αυτό το μήνυμα σίγουρα διεβιβάσθη και το συζητήσαμε".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΑΠ)

    [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,17/03/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           88,48  ( 1,77)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   98,69 ( 1,36)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     67,29 ( 1,14)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 67,44 ( 2,74)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  87,16 ( 3,06)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                80,31 ( 0,54)
        Εμπορικές Εταιρείες                     53,76 ( 5,41)
        Αλλες Εταιρείες                         77,98 ( 1,17)
    
        Συνολικό ποσό Συναλλαγών          ΛΚ   2,482,979
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [11] (Κ) Ρολάνδης - Τουρισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,17/03/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι θα πράξει το παν για προώθηση και αναβάθμιση του τουρισμού, με την παράλληλη αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων αγορών, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    Μιλώντας στο 20ο ετήσιο Ξενοδοχειακό Σεμινάριο Διεύθυνσης, που διοργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι θα στραφεί σε όλες τις νέες μεγάλες αγορές, για την ποιοτική και ποσοτική ολοκλήρωση των στόχων του Υπουργείου, του ΚΟΤ και όλων των φορέων του τουρισμού.

    Το σεμινάριο που έχει θέμα "Διεθνείς τάσεις - Ευρωπαϊκή εναρμόνιση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος", συμπίπτει, όπως ανέφερε ο κ. Ρολάνδης, με τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Κύπρο για την αναβάθμιση και προσαρμογή του τουριστικού προϊόντος στις νέες απαιτήσεις και την εναρμόνισή του με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ανέφερε ότι σχετικά με την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήδη ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) έχει καταγράψει και μελετήσει όλες τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Αποκάλυψε, εξάλλου, ότι προωθείται η εκπόνηση δύο μελετών, από τους πόρους του 4ου Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου Κύπρου - ΕΕ, για εκτίμηση των επιπτώσεων στους Κύπριους τουριστικούς επιχειρηματίες, από την εναρμόνιση με τις πρόνοιες της οδηγίας για ελεύθερη διακίνηση και παροχή υπηρεσιών.

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, είπε ότι με έσοδα 830 εκατομμυρίων λιρών, ο τουρισμός έχει καταστεί εδώ και χρόνια η μεγαλύτερη πηγή εσόδων σε ξένο συνάλλαγμα και η συνεισφορά του στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) υπολογίζεται σε 20%.

    Πρόσθεσε, ότι ο τουρισμός είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης, προσφέροντας άμεση και έμμεση απασχόληση στο 25% του επικερδώς απασχολούμενου πληθυσμού.

    Ο κ. Ρολάνδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση Κληρίδη, από το 1996, εφαρμόζει πολιτική που στοχεύει στην αναβάθμιση, διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.

    Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί τον αγροτουρισμό, τον τουρισμό μελέτης της φύσης, τον πολιτιστικό, τον αθλητικό και τον ναυτικό τουρισμό.

    Ωστόσο, παρατήρησε ότι, παρόλο που η Κύπρος προσφέρει ένα αρκετά καλό τουριστικό προϊόν, σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς προορισμούς, υστερεί σημαντικά σε έργα που εμπλουτίζουν το προϊόν, όπως είναι τα γήπεδα γκολφ, οι μαρίνες, τα θεματικά πάρκα, τα καζίνα και άλλα.

    Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο κ. Ρολάνδης, η Κύπρος υστερεί σε έργα υποδομής, ενώ οι τιμές είναι ακριβότερες κατά 20% με 40% από άλλους μεσογειακούς τουριστικούς προορισμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [12] (Κ) Συνάντηση Κρανιδιώτη - Βασιλείου

    Αθήνα,Ελλάδα,17/03/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, είχε σήμερα συνάντηση με τον Γιώργο Βασιλείου, πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικεφαλής σήμερα της αντιπροσωπείας της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του κ. Κρανιδιώτη αναφέρει ότι "στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα στρατηγικής, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων εντάξης της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο συντονισμό των προσπαθειών των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου στο πλαίσιο αυτό".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται αύριο να συζητηθεί στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων της Κοινότητας, το κείμενο της εναρκτήριας δήλωσης της βρετανικής προεδρίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, στις 31 Μαρτίου.

    Επισημαίνεται ότι η βρετανική προεδρία ανέμενε την υποβολή πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τ/Κ, προκειμένου να διατυπώσει το οριστικό κείμενο της εναρκτήριας δήλωσής της, και στο διάστημα αυτό η ελληνική κυβέρνηση είχε αποκλείσει τη συζήτηση των δηλώσεων της προεδρίας που αφορούσαν στις υπόλοιπες υπό ένταξη χώρες.

    Ωστόσο, μετά τη διατύπωση της πρόσκλησης προς τους Τ/Κ από τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και την ευμενή υποδοχή που της επεφύλαξαν οι χώρες - μέλη της Κοινότητας και έπειτα από την απόφαση του ατύπου συμβουλίου του Εδιμβούργου - που προβλέπει ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν συνδέεται με την πολιτική λύση του προβλήματος, το όλο θέμα βαίνει πλέον προς ρύθμιση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 17 March 1998 - 19:50:33 UTC