Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-04-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λυσσαρίδης - επιστροφή - δηλώσεις
  • [02] Χόλμπρουκ - Κύπρος
  • [03] ΗΠΑ - Κυπριακό - δημοσιεύματα
  • [04] ΥΠΕΞ - επιστροφή - δηλώσεις

  • [01] Λυσσαρίδης - επιστροφή - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,01/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίησή του από τις επαφές που είχε στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, κατά την επιστροφή του το απόγευμα στην Κύπρο.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι επιστρέφει πολύ ικανοποιημένος από τις επαφές του με όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα στο ανώτατο επίπεδο, με θέμα την επίδοση της πρότασης ενότητας και προοπτικής, η οποίας είχε γίνει δεκτή από όλα τα Ε/κ κόμματα πριν από τις προεδρικές εκλογές.

    Είπε, επίσης, ότι συνάντησε "συναντίληψη" και ότι "τώρα τίθενται τα θεμέλια για μια κοινά αποδεκτή πολιτική αρχών".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "δεν πρόκειται περί λεπτομερειακής πολιτικής, αλλά για μιαν πολιτική αρχών" κι επομένως "το ταξίδι από αυτή την πλευρά απέδωσε πέραν των αναμενόμενων καρπών, διότι το όλο θέμα έγινε δεκτό με ενθουσιασμό".

    "Το επόμενο βήμα", είπε, είναι τα Ε/κ και τα ελληνικά κόμματα "να βρούμε και τον τρόπο συντονισμού γύρω από αυτή τη γραμμή".

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε, επίσης, ότι δεν νομίζει να υπάρξει "δυσχέρεια, διότι είχα κατανόηση πέραν ακόμη και της αναμενόμενης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Χόλμπρουκ - Κύπρος

    Αθήνα,Ελλάδα,01/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Κύπρο θα εστιάσει την προσπάθειά του ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος αναμένεται στο νησί μεθαύριο Παρασκευή, για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ξένη διπλωματική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Χόλμπρουκ δεν πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα ή την Αγκυρα.

    Ουδεμία διευκρίνιση δόθηκε εάν ο κ. Χόλμπρουκ θα είναι κομιστής κάποιας νέας πρότασης για άρση του αδιεξόδου, που δημιουργήθηκε από την αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς να μεταβάλει τους όρους των διαπραγματεύσεων, επί των οποίων βασίζεται ο διακοινοτικός διάλογος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΓΠ)

    [03] ΗΠΑ - Κυπριακό - δημοσιεύματα

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,01/04/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Σε παραλήρημα φιλοτουρκικής υστερίας επιδίδεται σε κύριο άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα "Washington Post", με τίτλο "Το Κυπριακό Ανακάτεμα".

    Το άρθρο της έγκυρης αυτής εφημερίδας της Ουάσιγκτον, της οποίας η σύνταξη αποτελεί τακτικό συνομιλητή κι εκφραστή της αμερικανικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, είναι μια καθαρή φιλοτουρκική έξαρση, με ευθείες προσβολές κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισύοντας εξόφθαλμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

    Στο άρθρο αναφέρεται ότι κάποια στιγμή οι προσπάθειες της Κύπρου και της Τουρκίας να εισέλθουν στην ΕΕ αντιμετωπίζονταν με βάση την πίστη ότι θα συνέβαλλαν στη μείωση της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αυτό, όμως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, συνέβαινε πριν η ΕΕ πετάξει την ευκαιρία.

    Σε μιαν ευθεία προσβολή εναντίον της ΕΕ, της Ελλάδας και της Γερμανίας, η εφημερίδα αφήνει αιχμές εναντίον της Ενωσης και της απόφασής της να δεχθεί στους κόλπους της την Ελλάδα και όχι την Τουρκία, το 1981, την οποία χαρακτηρίζει ιδιαίτερα δυνατή στρατηγικά αλλά όχι πολιτικά και οικονομικά.

    Η εφημερίδα επιτίθεται έμμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, προσδίδοντάς τους συμφεροντολογικά κίνητρα για παρεμπόδιση της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ξεπερνώντας κάθε όριο παραποίησης γεγονότων και φιλοτουρκικής έξαρσης, η εφημερίδα δικαιολογεί έμμεσα την απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει τις συζητήσεις μεταξύ, όπως προκλητικά αναφέρει, της "ελληνικής κυβέρνησης της διαιρεμένης Κύπρου και των εγκλωβισμένων (Τ/Κ), που η Αγκυρα ελέγχει στο βορρά", εκτοξεύοντας απειλές για προσάρτηση "των εγκλωβισμένων (Τ/Κ) και με στρατιωτικές χειρονομίες".

    Στην κατάληξη της φιλοτουρκικής έξαρσής της, η εφημερίδα, αφού αναρωτιέται γιατί οι ΗΠΑ εισήλθαν σ' αυτό το θέμα, δίνει μόνη της την απάντηση, λέγοντας ότι η μοναδική απάντηση σ' αυτό το ερώτημα είναι ότι ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ καθιστά την Ουάσιγκτον τελευταίο καταφύγιο διάσωσης όταν οι δύο σύμμαχοι (Ελλάδα και Τουρκία) ξεφεύγουν από τη λογική.

    Προσβάλλοντας κατάφωρα την ΕΕ, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρώπη θα έπρεπε τουλάχιστον να ήταν ικανή να επιδείξει πολιτική εξυπνάδα όσον αφορά το χειρισμό του ελληνοτουρκικού θέματος και σε μιαν ευθεία και ανεπίτρεπτη ανάμειξη στα εσωτερικά της ΕΕ, αναφέρει ότι η ΕΕ θα έπρεπε να χειριστεί τις ενταξιακές της σχέσεις με τρόπο που αν όχι να μειώνει τα εθνικά παράπονα, τουλάχιστον να μην τα επιδεινώνει.

    Το ιδιαίτερα προκλητικό άρθρο της εφημερίδας, το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατο κύριο άρθρο της ίδιας εφημερίδας, το οποίο επέρριπτε ευθύνες στην Τουρκία για την αποτυχία της να βελτιώσει τη σχέση της με την ΕΕ, εντάσσεται σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές στην αμερικανική πρωτεύουσα, σε μια συντονισμένη προσπάθεια πίεσης προς την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Κύπρο να συμβιβαστούν, όσον αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.

    "Washington Times"

    Εξάλλου, δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα "Washington Times", αναφέρει ότι ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Αντρος Νικολαϊδης απέρριψε χθες τουρκικές απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων, εάν η κυπριακή κυβέρνηση προχωρήσει με τις διαπραγματεύσεις ένταξης του νησιού στην ΕΕ.

    Ο κ. Νικολαϊδης, σύμφωνα με την εφημερίδα, είπε ότι οι απειλές ήταν κάτι το αναμενόμενο και ότι αποτελούν ακόμη έναν είδος επιδρομηκότητας.

    Στη συνέχεια ο Κύπριος πρέσβης κάνει αναφορά στους αντιαεροπορικούς πυραύλους S - 300 και στις απειλές της Τουρκίας να εμποδίσει τη μεταφορά και εγκατάστασή τους.

    Ο κ. Νικολαίδης τονίζει ότι οποιαδήποτα στρατιωτική δράση θα είναι καταστροφική για την Τουρκία γιατί κάτιο τέτοιο θα την απομόνωνε εντελώς.

    Η Τουρκία, υπέδειξε ο Κύπριος διπλωμάτης, θα ήταν πιο σημαντική αν ασχολείτο περισσότερο μετά τα του οίκου της και γινόταν μια πιο δημοκρατική χώρα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] ΥΠΕΞ - επιστροφή - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,01/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψης ή αναβολής της πορείας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού δεν υπάρχουν προοπτικές μεταβολής της στάσης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι για 24 ολόκληρα χρόνια υπήρχαν ευκαιρίες επίλυσης του Κυπριακού και ότι η Κύπρος σήμερα θα προωθήσει την ένταξή της στην ΕΕ, που είναι το νέο δεδομένο στο περιεχόμενο του εθνικού μας προβλήματος.

    Είπε, εξάλλου, ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε για επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, επισημαίνοντας ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος κρατά τα χαρτιά του ερμητικά κλειστά.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κυπριακός λαός θα πρέπει να εκτιμήσει τις εξελίξεις από το 1974 μέχρι σήμερα για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πιο θετικό στοιχείο για την Κύπρο ήταν η έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξής της στην ΕΕ.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "δεν υπάρχει χώρα που ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις και αυτές οι διαπραγματεύσεις να μην καταλήξουν και να μην ενταχθεί η χώρα αυτή στην ΕΕ".

    Τόνισε, ακολούθως, ότι "η ΕΕ δεν επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων με οποιαδήποτε χώρα, εάν δεν ήδη κρίνει ότι αυτή η χώρα είναι σε θέση να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μπορούμε "να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερες αξιώσεις και με καλύτερες προοπτικές την προσπάθεια" για επίλυση του Κυπριακού.

    Είπε, επίσης, ότι αναμένεται "μεγάλη κινητικότητα" αυτόν το μήνα και ότι "θα πρέπει όλοι με μεγάλη περίσκεψη και με μεγάλη προθυμία, αλλά ταυτόχρονα και με ετοιμότητα να υπερασπιστούμε τα δίκαια και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού, να αντιμετωπίσουμε τις μέρες που έρχονται".

    "Καλωσορίζουμε", είπε, "οποιουσδήποτε εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων, που έχουν την επιθυμία και τη βούληση να συμβάλουν για να σπάσουν το σημερινό αδιέξοδο".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "πάντοτε ήταν η θέση μας ότι το έργο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να υποβοηθηθεί από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε μαζί είτε χωριστά, και η ανάληψη και του αμερικανικού παράγοντα και οποιωνδήποτε άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για μας αυτή τη στιγμή είναι καλοδεχούμενη για να εκπληρωθεί".

    Ακολούθως, ο κ. Κασουλίδης προέβη σε διευκρίνιση προηγούμενης δήλωσής του, η οποία ίσως να είχε παρερμηνευθεί, όπως είπε, τονίζοντας ότι "δεν γεννάται θέμα καθυστέρησης" της ενταξιακής πορείας της Κύπρου υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το κύριο θέμα της απάντησης που έδωσε σε Τ/Κ δημοσιογράφο "δεν ήταν αυτό", αλλά ότι "και πριν από την ενταξιακή πορεία, υπήρχε από πλευράς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς έλλειψη πολιτικής βούλησης κι επομένως δεν μπορεί να θεωρείται η ενταξιακή πορεία ως το εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η θέση που εξέφρασε ήταν πως "εάν ξέραμε ότι θα μπορούσε να λυθεί το Κυπριακό, θα μπορούσε να σταματούσε η ενταξιακή πορεία, αλλά όχι με ηγέτη της Τ/κ κοινότητας τον κ. Ντενκτάς και κάτω από τις παρούσες συνθήκες".

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "η ενταξιακή πορεία ξεκίνησε και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να την σταματήσει τώρα".

    Κληθείς να αναφέρει εάν με άλλον Τ/Κ ηγέτη θα μπορούσε να σταματούσε η ενταξιακή πορεία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "γνωρίσαμε τον κ. Ντενκτάς" και ότι για 24 χρόνια υπήρχαν ευκαιρίες για επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι "η ΕΕ σήμερα είναι το νέο δεδομένο που μπαίνει στο σκηνικό, στο περιεχόμενο του κυπριακού προβλήματος".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση είναι αναγνωρισμένη διεθνώς και ότι η διεύρυνση της ΕΕ που γίνεται τώρα θα είναι η τελευταία για πάρα πολλά χρόνια. Είχαμε ευθύνη έναντι τόσο των Ε/Κ αλλά και των Τ/Κ να απευθυνθούμε έγκαιρα προς την ΕΕ και να ζητήσουμε να ανοίξει της πόρτες της προς την Κύπρο, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της γλώσσας που θα χρησιμοποιηθεί από την κυπριακή αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτή θα είναι η αγγλική, διότι οι γλώσσες εργασίας είναι τα αγγλικά ή τα γαλλικά. Διαφορετικά, πρόσθεσε η υποψήφια χώρα πρέπει να πάρει μαζί της μεταφραστές και να επωμιστεί η ίδια τα έξοδα.

    Ετσι, είπε, αποφασίστηκε όπως χρησιμοποιηθεί η αγγλική γλώσσα, διότι θα δίδετο "πολύ λανθασμένο μήνυμα", τη στιγμή που η Κυβέρνηση απηύθυνε πρόσκληση για συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες ότι υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ Τουρκίας και Ντενκτάς, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εξ' όσων γνωρίζει είναι ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ που κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό και τόνισε ότι "αυτό το παιγνίδι του κρυφτούλι", δηλαδή "να κρύβεται ο Ντενκτάς πίσω από την Αγκυρα και η Αγκυρα πίσω από τον Ντενκτάς, διήρκησε για 24 ολόκληρα χρόνια".

    Σε ερώτηση σχετικά με επικείμενη επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε και τόνισε κατηγορηματικά ότι "τουλάχιστον η πλευρά μας, αλλά και η ελληνική Κυβέρνηση, δεν γνωρίζει τίποτε απολύτως, όσον αφορά τις προθέσεις του κ. Χόλμπρουκ".

    Τόνισε, επίσης, ότι "τα χαρτιά του κ. Χόλμπρουκ παραμένουν ερμητικά κλειστά, ακόμα και σε συνεργάτες του" στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 1 April 1998 - 23:09:16 UTC