Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-04-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστασιάδης - Κόρντοβεζ
  • [02] Χρίστου - Κόρντοβεζ
  • [03] Λυσσαρίδης - Κόρντοβεζ
  • [04] Χόλμπρουκ - δημοσιογραφική διάσκεψη

  • [01] (Κ) Αναστασιάδης - Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διάβημα προς τα Ηνωμένα Εθνη ετοιμάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, με αφορμή τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Αυτό τόνισε, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Κόρντοβεζ ως "απαράδεκτες".

    Είπε, επίσης, ότι ο κ. Κόρντοβεζ δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει την πορεία και τις εξελίξεις του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι θα ανέμενε κανείς από τον αξιωματούχο του ΟΗΕ να είναι τοποτηρητής των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη στην Κύπρο του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για την Κύπρο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του αμερικανικού ενδιαφέροντος για λύση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον προς το Κογκρέσο για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος γνωρίζει πως η Κύπρος είναι θύμα εισβολής και κατοχής για 24 χρόνια και θα έπρεπε να μεριμνά, επιδιώκοντας τη λύση του Κυπριακού, αλλά και τον αφοπλισμό της.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Χρίστου - Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η υπερβολή και η λανθασμένη εκτίμηση εμπεριέχονται στις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ βρίσκονται "εκτός αρμοδιότητας", σύμφωνα με το ΡΙΚ.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη στην Κύπρο του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο κ. Χρίστου είπε ότι οι πληροφορίες είναι περιορισμένες.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι κατά τις επαφές του κ. Χόλμπρουκ ζητείται επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και προβάλλονται, επίσης, θέματα όπως οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S300 και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Χρίστου διατύπωσε, εξάλλου, την άποψη ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να δώσουν αντάλλαγμα στον κ. Ντενκτάς για να προσέλθει σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος.

    Σχολιάζοντας, ακολούθως, την έκθεση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον προς το Κογκρέσο, ο κ. Χρίστου είπε ότι είναι η πρώτη φορά που με τόση σαφήνεια και κατηγορηματικότητα γίνονται σαφέστατες αναφορές στα εξοπλιστικά προγράμματα.

    Επιχειρείται, κατέληξε ο κ. Χρίστου, ίση επίρριψη ευθυνών, την οποία εμείς δεν δεχόμαστε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Λυσσαρίδης - Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε σειρά σφαλμάτων υποπίπτει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, χαρακτηρίζοντάς τον "απαράδεκτο και ακατάλληλο" για το αξίωμα που κατέχει.

    Ο κ. Λυσσαρίδης πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ότι η πολιτική του κ. Κόρντοβεζ κάθε άλλο παρά συμπίπτει με το ρόλο του, λέγοντας ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ βρισκόταν εδώ για να προσπαθήσει να υλοποιήσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και γενικά να προστατεύσει τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται ο οργανισμός.

    Καταλήγοντας, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται τί δικαίωμα είχε ο κ. Κόρντοβεζ να προβεί σε σχόλια για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, δεδομένου ότι αυτή η πορεία χαιρετίστηκε από όλους ως μία θετική εξέλιξη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Χόλμπρουκ - δημοσιογραφική διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Επιτυχείς και αναποτελεσματικές" ταυτόχρονα ήταν οι επαφές που είχε στην Κύπρο ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος θα επιστρέψει σε ένα περίπου μήνα για να συνεχίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στα προβλήματα της Κύπρου και της περιοχής.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη απόψε, ο κ. Χόλμπρουκ επανατόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, αλλά την Κυπριακή Δημοκρατία, με Πρόεδρο τον Γλαύκο Κληρίδη, και υπογράμμισε ότι η χώρα του αντιτίθεται στη διαίρεση της Κύπρου.

    Είπε ακόμα ότι κατά τις εδώ συναντήσεις του συζήτησε όλα τα εκκρεμούντα θέματα μεταξύ των δύο πλευρών και σημείωσε ότι η διπλωματική κατάσταση βρίσκεται σε ένα δύσκολο στάδιο.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος αναχωρεί αύριο από την Κύπρο, ανέφερε επίσης ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία είναι μέρος της Ευρώπης και χαρακτήρισε τη συνάντηση των ηγετών της ομάδας Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών, που πραγματοποιήθηκε κατά την εδώ παραμονή του, ως "πολύ χρήσιμη."

    Εισαγωγική δήλωση

    Ο κ. Χόλμπρουκ εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο και ανέφερε ότι η άφιξή του χθες είχε σκοπό "την επανέναρξη της διαδικασίας εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα της Κύπρου και της περιοχής".

    Εξήγησε ότι χρησιμοποίησε τη λέξη "επανέναρξη", διότι "από την πλευρά των ΗΠΑ, η κατάσταση είχε υποχρεωτικά αναβληθεί κατά την περίοδο των εκλογών".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι "είχαμε μιαν πολύ χρήσιμη συνάντηση των ηγετών της επιχειρηματικής ομάδας των Βρυξελλών σήμερα το απόγευμα", προσθέτοντας ότι στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε "πολύ παραγωγική συνάντηση".

    "Προσδοκούμε", σημείωσε, "να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία". Ο κ. Χόλμπρουκ είπε, εξάλλου, ότι δεν έχει ο,τιδήποτε να ανακοινώσει αναφορικά με συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί σε μια τόσο σύντομη επίσκεψη.

    Υπενθύμισε, ακολούθως, ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έπρεπε να αναχωρήσει για τις διακοπές του, τις οποίες είχε καθυστερήσει για να δει τους απεσταλμένους για το Κυπριακό.

    "Δεν μπορέσαμε", είπε, "να ολοκληρώσουμε τα θέματα, τα οποία συζητούσαμε, γι' αυτό και οι δύο ηγέτες μου ζήτησαν εάν μπορώ να επιστρέψω στις αρχές του Μαϊου για συνέχιση των συνομιλιών", πράγμα που αποδέχθηκε. Ανέφερε, εξάλλου, ότι μάλλον θα έρθει στην Κύπρο την 1η Μαϊου.

    Στο μεταξύ, είπε, ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, "θα συνεχίσει τις πολύ δραστήριες προσπάθειές του στην περιοχή πάνω σε διάφορα θέματα".

    Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι "δεν φέραμε οποιαδήποτε έγγραφα ή σχέδια ειρήνης εδώ σήμερα", παρά τα περί του αντιθέτου που δημοσιεύονται στις εφημερίδες.

    Ο κ. Χόλμπρουκ τόνισε, ωστόσο, ότι "συζητήσαμε όλα τα εκκρεμούντα θέματα μεταξύ των δύο πλευρών", δηλώνοντας ότι δεν θα αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Είπε, επίσης, ότι τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης, όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφεραν ότι δεν θα αποκαλύψουν ούτε αυτοί το περιεχόμενο των συζητήσεών τους.

    Ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε ότι σήμερα μίλησε με το Λευκό Οίκο, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις, "αφού λειτουργούμε μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών" και με τη σειρά του ο κ. Αναν θα επικοινωνήσει με τον Ειδικό του Σύμβουλο Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Είπε, επίσης, ότι ο κ. Αναν "εξέφρασε την πλήρη του υποστήριξη στις προσπάθειες".

    Κυπριακό

    Σε ερώτηση εάν συζήτησε με τον Ραούφ Ντενκτάς την απαίτησή του για αλλαγή της βάσης στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι "ο κ. Ντενκτάς κατέστησε απολύτως σαφές ότι επιθυμεί να έχει μελλοντικές επαφές, υπό το φως της πρόσκλησης της ΕΕ" στη βάση "κράτους με κράτος".

    "Η δική μας θέση", πρόσθεσε, "είναι εξίσου ξεκάθαρη", δηλαδή οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος. "Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό", είπε, προσθέτοντας ότι "εμείς αναγνωρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και αναγνωρίζουμε τον Γλαύκο Κληρίδη ως τον Πρόεδρό της".

    Εχει (η Κυπριακή Δημοκρατία), σημείωσε, ένα διεθνή χαρακτήρα. Τόνισε, εξάλλου, ότι οι επαφές που είχε με τον Ραούφ Ντενκτάς ήταν πολύ φιλικές και "στη βάση πολύ ψηλής αμοιβαίας εκτίμησης".

    Ο Ραούφ Ντενκτας, είπε, "είναι ένθερμος υποστηρικτής της θέσης του". Ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι έχει διαπραγματευτεί με πολλούς και ότι ο Τ/Κ ηγέτης είναι "ένθερμος υποστηρικτής των συμφερόντων του και αυτών του λαού του", προσθέτοντας ότι "δεν υποχώρησε ούτε ίντζα, ούτε ανέμενα να το πράξει".

    Σε ερώτηση εάν βλέπει οποιεσδήποτε "ένθερμες" προσπάθειες από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας για εφαρμογή των ψηφισμάτων του για την Κύπρο, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν λειτουργούν με "ένθερμες ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Διευκρίνισε, ακολούθως, ότι ο Κόφι Αναν παρακολουθεί την κατάσταση στην Κύπρο με μεγάλη προσοχή και διαβεβαίωσε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και η ομάδα του θα εμπλακούν έντονα στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, πράγμα που δεν έπραξε ο προκάτοχος του κ. Αναν.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βρετανού Εκπροσώπου για την Κύπρο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στο BBC World Service ότι η διχοτόμηση της Κύπρου θα ήταν καταστροφική, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι δεν τις έχει υπόψη του, αλλά τόνισε ότι "η δική μας θέση για τη διχοτόμηση είναι πολύ καθαρή: αντιτιθέμεθα".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χόλμπρουκ επανέλαβε ότι και οι δύο ηγέτες του ζήτησαν να έρθει και πάλι στην Κύπρο και κάλεσαν τις ΗΠΑ να εμπλακούν έντονα, πράγμα το οποίο υποστηρίζει και ο Κόφι Αναν.

    Είπε, επίσης, ότι ο Τόμας Μίλερ θα επιστρέψει σε μερικές εβδομάδες και ο ίδιος σε έναν περίπου μήνα, τονίζοντας ότι "δεν ήρθα εδώ σχεδιάζοντας να επιστρέψω, αλλά όταν και οι δύο ηγέτες μου ζήτησαν να έρθω πίσω, αποφασίσαμε ότι θα ήταν το σωστό πράγμα να κάνουμε".

    Σε ερώτηση εάν, για την επανέναρξη των συνομιλιών, θα πρέπει να εξευρεθεί κάποια ενδιάμεση φόρμουλα μεταξύ των δύο πλευρών, δεδομένου ότι ο Ραούφ Ντενκτάς απαιτεί διάλογο επί ισότιμης βάσης, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι, άνκαι δεν είχε κατανοήσει το πνεύμα της ερώτησης, "από αμερικανικής πλευράς, εγώ διηύθυνα τις συνομιλίες χθες και σήμερα στη συνηθισμένη βάση, χωρίς αλλαγές".

    Κληθείς να χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα των επαφών του στην Κύπρο, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι "ήταν επιτυχείς και αναποτελεσματικές ταυτόχρονα".

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει την έλευση στα κατεχόμενα δημοσιογράφων, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον Ραούφ Ντενκτάς και ότι "μας προβληματίζει όλους", γι' αυτό και καταβάλλονται προσπάθειες "για να μειώσουμε τα εμπόδια".

    Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι η διακίνηση πρέπει να είναι ελεύθερη και υπογράμμισε "αυτός είναι ο τελευταίος χώρος στην Ευρώπη όπου ο κόσμος είναι διαιρεμένος με μια γραμμή και αυτό μας προβληματίζει, γι'αυτό κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να μειωθούν τα εμπόδια."

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει ο,τιδήποτε που του δίνει έστω και την παραμικρή ελπίδα ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι "η διπλωματική κατάσταση βρισκόταν σε πολύ δύσκολο στάδιο" και ότι "η λύση αφορά όχι μόνο τους ηγέτες στο νησί, αλλά και κόσμο στο εξωτερικό, στις Βρυξέλλες, την Αθήνα, την Αγκυρα και τη Βόννη, μεταξύ άλλων".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι θα εμπλακούν έντονα τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθεια προώθησης λύσης του Κυπριακού.

    Ευρωπαϊκή Ενωση

    Κληθείς να επαναλάβει τη θέση των ΗΠΑ αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση κι ερωτηθείς εάν θεωρεί αυτή τη διαδικασία υποβοηθητική προς τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου, ο κ. Χόλμπρουκ επεσήμανε ότι "η ΕΕ κάλεσε την Κύπρο να ενταχθεί".

    Ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι "οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Κύπρος θα πρέπει να είναι μέλος της ΕΕ διότι η Κύπρος είναι μέρος της Ευρώπης", τονίζοντας ότι αυτό το έχει κάνει ξεκάθαρο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

    "Οι ΗΠΑ", συνέχισε, "πιστεύουν ότι και η Τουρκία είναι μέρος της Ευρώπης" κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η τουρκική αίτηση για ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει πως η κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσωπεί το σύνολο της Κύπρου, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι δεν έχει υπόψη του τέτοια δήλωση από πλευράς της ΕΕ και πρόσθεσε "σίγουρα, αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα χειριζόμουν την κατάσταση".

    Κληθείς να αναφέρει ποιά είναι η διαφορά μεταξύ της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία".

    Επιχειρηματίες

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο πλευρών είναι πολύ σημαντικές, άνκαι μπορεί να μην αποδίδεται επαρκή σημασία σ' αυτές.

    Είπε, επίσης, ότι θεωρεί πως οι επιχειρηματίες "εκπροσωπούν τα συμφέροντα του λαού".

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων "δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από το διπλωματικό, πολιτικό αγώνα", προσθέτοντας ότι "υπάρχουν αμοιβαία συμφέροντα σ' αυτές τις επαφές και δεν νομίζω ότι πρέπει να θεωρούνται ως μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά ως μέρος της διαδικασίας συμφιλίωσης."

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 4 April 1998 - 21:11:49 UTC