Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-04-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - Χόλμπρουκ
  • [02] Κουτσού - Χόλμπρουκ - Ομήρου
  • [03] Ιταλός Υφυπουργός Εξωτερικών - επίσκεψη
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Ρέππας - Δηλώσεις Χόλμπρουκ
  • [06] Διάψευση - Ισραήλ - πτήσεις
  • [07] Βασιλείου - Χόλμπρουκ
  • [08] Washington Times - Αρθρο κατά της ΕΕ
  • [09] Αναβολή προσκυνήματος στον Απόστολο Ανδρέα
  • [10] Ε.ΔΗ. - Ενταξιακές - Κυπριακό
  • [11] Δηλώσεις Παναγιώτη Δημητρίου - Χόλμπρουκ

  • [01] (Κ) Κυπριανού - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πρόκληση προς τον Ελληνισμό και τελεσίγραφο προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, χαρακτήρισε σήμερα τις προχθεσινές δηλώσεις Χόλμπρουκ, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "έδωσαν ξανά δικαίωμα βέτο στην Τουρκία" και ζητά τη σύγκληση, το ταχύτερο δυνατό, του Εθνικού Συμβουλίου για να συζητηθεί η πολύ σοβαρή κατάσταση.

    "Να μην συμπεριφερόμεθα ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα, συμβαίνουν και πάρα πολύ σοβαρά πράγματα", τόνισε, αφήνοντας σαφώς να νοηθεί ότι η σοβαρότητα των εξελίξεων διαφαίνεται και από την ενημέρωση που είχε ενωρίτερα το πρωί από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφές Χόλμπρουκ στο νησί, αλλά δεν αποκάλυψε ο,τιδήποτε, επικαλούμενος σχετική δέσμευσή του.

    Αφορμή για τις σημερινές δηλώσεις Κυπριανού, αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αφενός περί αποδοχής από την ΕΕ έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και όχι με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αφετέρου, για τη δήλωση Χόλμπρουκ ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, αν σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές δεν επιδείξει διάθεση για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι με τις δηλώσεις του ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ "αποκάλυψε απόλυτα τις σκέψεις και τις προθέσεις των ΗΠΑ", προσθέτοντας ότι "είναι χειρότερες απ' ό,τι στο παρελθόν".

    "Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Χόλμπρουκ πραγματικά είναι μια πρόκληση προς τον Ελληνισμό ολόκληρο. Αποτελεί ένα τελεσίγραφο, υποτίθεται και προς τις δύο πλευρές, θεωρητικά, ουσιαστικά όμως", όπως είπε, "απευθύνεται κυρίως προς τη δική μας πλευρά".

    Ο κ. Κυπριανού επέκρινε τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο κυρίως διότι με τα χρονικά περιθώρια που θέτει για την επίτευξη λύσης, χωρίς ταυτόχρονα να αποδίδει οποιαδήποτε σημασία στο περιεχόμενο της λύσης, ενδιαφέρεται για το "κλείσιμο" του Κυπριακού, όχι για μια σωστή λύση και θέτει τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά.

    Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού εκτιμά ότι από τις δηλώσεις Χόλμπρουκ "πρώτη προτεραιότητα" των ΗΠΑ είναι η ικανοποίηση της Τουρκίας στις σχέσεις της με την ΕΕ.

    Δεύτερο σημείο που θεωρεί αρνητικό, είναι η επιμονή του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου να αναφέρεται σε Κύπρο και όχι σε Κυπριακή Δημοκρατία, σημείο στο οποίο ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη διαφωνία του με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου επί του θέματος.

    Για το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεσμεύεται να μην πει ο,τιδήποτε, "εκτός εάν παραστεί ανάγκη".

    Τόνισε επίσης ότι, στις σημερινές συνθήκες, ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του τόπου θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας, "αρκεί να συμφωνούμε στην πολιτική, τους χειρισμούς και τους στόχους".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, σημείωσε και την αναφορά Χόλμπρουκ για "διευθέτηση στο Κυπριακό και την περιοχή" και διερωτήθηκε: "Τί σημαίνει αυτό το πράγμα, απομονώνεται το Κυπριακό ή συνδέεται με άλλα πράγματα;"

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης σε παλαιότερες δηλώσεις Χόλμπρουκ για τις ευθύνες των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1960, κ α θ ώ ς κ α ι το 1 9 7 4 (π ρ α ξ ι κ ό π η μ α - ε ι σ β ο λ ή), αναφορικά με το Κυπριακό και το ρόλο της χώρας του στην Ελλάδα.

    "Πώς είναι δυνατόν", διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού, "η μόνη υπερδύναμη που μιλά για νέα τάξη πραγμάτων και επιβάλλει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή το νόμο και την τάξη, το διεθνές Δίκαιο, το Χάρτη των ΗΕ στην περίπτωση του Ιράκ, της Βοσνίας... και για 24 χρόνια ασχολείται πως θα κλείσει το κυπριακό πρόβλημα κατά τρόπο... που να μην δυσαρεστήσει την Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ/ΑΠ)

    [02] Κουτσού - Χόλμπρουκ - Ομήρου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η εμπλοκή των Αμερικανών προς διευθέτηση του Κυπριακού, υποκινείται από την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων που συναρτούν στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία δεν θα εκλείψουν μέχρι το χρονικό όριο "που εκβιαστικά και για λόγους άσκησης πιέσεων στη δική μας πλευρά για περαιτέρω υποχωρήσεις έθεσε ο κ. Χόλμπρουκ".

    Αυτό τόνισε σε σημερινές τους δηλώσεις ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τόσο κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Τύπου που έδωσε, όσο και κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο.

    Ο κ. Κουτσού επεσήμανε εξάλλου ότι η αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της Κύπρου, ως τέτοια την αποδέχτηκε η ΕΕ και τυχόν παρέκκλιση από αυτή την αρχή θα έχει αρνητικές συνέπειες για την υπόσταση της κρατικής μας οντότητας.

    Οπως είπε, αποδοχή της πλευράς μας της λογικής που ο κ. Χόλμπρουκ ανέπτυξε, θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς.

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων σημείωσε εξάλλου ότι η συμμετοχή των Τ/Κ στη διαπραγματευτική αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να πληροί τους ακόλουθους όρους: * Πολιτική δήλωση αποδοχής του ενταξιακού στόχου. * Το νομικό πλαίσιο συμμετοχής τους να προέρχεται από πρόνοιες του υφιστάμενου συντάγματος. * Ο ορισμός των αντιπροσώπων των Τ/Κ να προέρχεται από όργανο προβλεπόμενο από το Σύνταγμα, όπως για παράδειγμα οι Κοινοτικές Συνελεύσεις.

    Εξάλλου σχολιάζοντας αναφορά του κ. Χόλμπρουκ για "θέατρο χωρίς νόημα", ο κ. Κουτσού διερωτήθηκε αν οι προηγούμενοι Αμερικανοί μεσολαβητές συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Μπους ήταν ηθοποιοί σ' αυτό το θέατρο χωρίς νόημα που φαίνεται ανακαλύπτει τώρα ο κ. Χόλμπρουκ.

    Εξάλλου ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, που μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Ομήρου, για πραγματοποίηση επαφών του με όλα τα πολιτικά κόμματα προς ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων της αρμοδιότητάς του, ενέργεια που, όπως επεσήμανε ο κ. Κουτσού, αναλαμβάνεται για πρώτη φορά από Υπουργό Αμυνας.

    Ακόμη τόνισε την ανάγκη υπερκομματικής αντίκρισης των θεμάτων της άμυνας και την πλήρη στήριξη των Νέων Οριζόντων στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Ιταλός Υφυπουργός Εξωτερικών - επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Υφυπουργός της Ιταλίας Πιέρο Φασίνο, κατά την οποία θα έχει επαφές τόσο με την κυπριακή κυβέρνηση όσο και με την Τ/κ κοινότητα.

    Εκπρόσωπος της ιταλικής πρεσβείας στην Κύπρο δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Ιταλός ΥΦΕΞ δεν έρχεται εδώ για το ειδικό θέμα της πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι "το σημαντικό θέμα είναι να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού."

    Σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ιταλία αρνείται να πωλήσει στρατιωτικό υλικό στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος είπε ότι "δεν υπάρχει ιταλικό εμπάργκο στην πώληση στρατιωτικού υλικού στην Κύπρο, υπάρχει όμως αναστολή στην προμήθεια στρατιωτικού υλικού".

    Σε ερώτηση γιατί η Ιταλία έχει αποφασίσει να αναστείλει αυτή την προμήθεια, ο εκπρόσωπος της ιταλικής πρεσβείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι πιθανόν η ιταλική κυβέρνηση να πιστεύει πως το παρόν στάδιο "δεν είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή" για πώληση στρατιωτικού υλικού στην Κύπρο.

    Θεωρήσαμε, σημείωσε, ότι θα πρέπει να περιμένουμε για λίγο. Αναφερόμενος στον σκοπό της επίσκεψης του κ. Φασίνο, ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Ιταλός αξιωματούχος θα έχει την ευκαιρία να "συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη" μετά την επανεκλογή του, σε συνέχεια των επαφών που είχε στην Κύπρο τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Φασίνο θα συζητήσει το θέμα της προμήθειας στρατιωτικού υλικού, ανέφερε ότι "πιστεύω πως η κυβέρνηση της Κύπρου ενδέχεται να θέσει το θέμα αυτό" και πρόσθεσε "ο κ. Φασίνο δεν έρχεται στο νησί γι' αυτό το συγκεκριμένο θέμα."

    Ο Ιταλός διπλωμάτης φθάνει αύριο το απόγευμα στην Κύπρο και την Τετάρτη το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργο Βασιλείου.

    Αμέσως μετά την άφιξή του, ο κ. Φασίνο θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, και αργότερα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Θα ακολουθήσουν συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών και το βράδυ της Τρίτης ο Ιταλός ΥΦΕΞ θα παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Φασίνο θα έχει επίσης επαφές στα κατεχόμενα με εκπροσώπους της Τ/κ κοινότητας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           89,38  ( 0,62)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                  102,26 ( 0,47)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65,93 ( 0,38)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 64,93 ( 1,42)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83,28 ( 1,09)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                76,67 ( 0,45)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51,61 ( 0,57)
        Αλλες Εταιρείες                         79,57 ( 0,45)
    
        Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ   1.959.879
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [05] Ρέππας - Δηλώσεις Χόλμπρουκ

    Αθήνα,Ελλάδα,06/04/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Η ελληνική κυβέρνηση επέκρινε σημεία των δηλώσεων του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Οπως επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, "τέτοιου είδους δηλώσεις προσφέρουν αρνητική υπηρεσία, επειδή δίνουν τη δυνατότητα στον κ. Ραούφ Ντενκτάς και στους άλλους να φαντάζονται ότι μπορούν να παρακωλύουν τις διαδικασίες (ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ) και να κρατούν σε αιχμαλωσία την Κύπρο".

    Ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην επιθυμία της ελληνικής πλευράς να ενταχθεί ολόκληρη η Κύπρος στην ΕΕ. Τόνισε, όμως, πως "η επιθυμία μας αυτή δεν σημαίνει ότι όσο δεν γίνεται δυνατή η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου πρέπει να παραμείνει μακριά από την Ευρωπαϊκή Ενωση η Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία υπό τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη".

    Ο κ. Ρέππας παρατήρησε ότι εφ' όσον ο κ. Χόλμπρουκ λέει ότι "διαπίστωσε την αδιαλλαξία του κ. Ντενκτάς" και είπε ότι η Ουάσιγκτον "δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί τη διχοτόμηση της Κύπρου και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το καθεστώς Ντενκτάς, αφού ακριβώς αυτά τα δύο σημεία αποτελούν σημεία παραδοχής για εκείνον, κεντρικά, σημαντικά σημεία, θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι δυνατόν η ελεύθερη Κύπρος να παραμείνει εσαεί όμηρος και αιχμάλωτη της Τουρκίας ή ενός παράνομου καθεστώτος ή της διχοτομήσεως της νήσου".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον κ. Χόλμπρουκ "να συμβάλει και ο ίδιος ώστε, το συντομότερο δυνατό, οι διαδικασίες για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ να ολοκληρωθούν", αφού και ο ίδιος λέει ότι δεν αποδέχεται τη διχοτόμηση και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το παράνομο καθεστώς του κ. Ντενκτάς.

    Ο κ. Ρέππας επανέλαβε την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού η ΕΕ, οι ΗΠΑ "και όποιοι άλλοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν". Υπογράμμισε ότι "το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να κινηθούν αυτές οι προσπάθειες είναι αυτό που έχει αποφασισθεί από τον ΟΗΕ" και τόνισε ότι "δεν είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο συζητήσεως ή προσπαθειών για την αναζήτηση λύσεως".

    Οσον αφορά στις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, ο κ. Ρέππας είπε ότι "αν μπορεί ο κ. Χόλμπρουκ να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου (της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου), δια άλλης οδού, θα είμαστε ευτυχείς να το ακούσουμε. Δεν υπάρχει, όμως, μια τέτοια πρόταση ή τουλάχιστον εάν υπάρχουν ιδέες δεν τις είδαμε να εφαρμόζονται στην πράξη, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος και η επιβουλή από εκείνη την πλευρά".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΚ/ΑΠ)

    [06] Διάψευση - Ισραήλ - πτήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Ισραήλ διέψευσε δημοσιεύματα του Τ/κ Τύπου ότι θα πραγματοποιηθούν ναυλωμένες πτήσεις από το Τελ Αβίβ στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου.

    Εκπρόσωπος της πρεσβείας του Ισραήλ στη Λευκωσία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι "δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από το Τελ Αβίβ είτε από άλλη πόλη του Ισραήλ προς τα κατεχόμενα".

    Το σχετικό δημοσίευμα στην "Κίπρις" ανέφερε ότι θα γίνουν ναυλωμένες πτήσεις από το Τελ Αβίβ στην Τύμπου με σκοπό να μεταφερθούν Ισραηλίτες τουρίστες που επιθυμούν να παίξουν στα καζίνα του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [07] Βασιλείου - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο επικεφαλής της ομάδας στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), Γιώργος Βασιλείου, τόνισε σήμερα ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναφορικά με τις αποφάσεις της ΕΕ για την Κύπρο και την Τουρκία, αποτελούν δικές του και μόνο εκτιμήσεις.

    Σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, ο κ. Βασιλείου είπε πως "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα Κύπριος ο οποίος να είναι ευχαριστημένος από την ως τώρα συμπεριφορά των μεγάλων δυνάμεων και του Συμβουλίου Ασφαλείας γύρω από το Κυπριακό".

    Είπε, επίσης, ότι ο κ. Χόλμπρουκ "σίγουρα δεν εξάσκησε την επιρροή του στο βαθμό που θα θέλαμε", αλλά επεσήμανε πως "από την άλλη μεριά, δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη επιλογή για μας".

    Τόνισε, ακολούθως, ότι "η λύση δεν έγκειται ούτε στο να είμαστε σε πόλεμο με τις διεθνείς δυνάμεις, ούτε στο να κάνουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ κριτική και ανάλυση στις δηλώσεις που κάνουν οι διάφοροι".

    "Αν θέλουμε να κάνουμε κριτική", είπε, "να την κάνουμε με τη διπλωματική οδό και στις κατ' ιδίαν επαφές", προσθέτοντας ότι "εμείς οφείλουμε να επιμένουμε ότι θέλουμε διαπραγματεύσεις ουσίας, μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, και κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη".

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι "επειδή έγινε τόσος θόρυβος για τις δηλώσεις του κ. Χόλμπρουκ, εγώ δεν έχω κανένα ενδοιασμό να σας πω ότι ο κ. Χόλμπρουκ για μένα είναι καλοδεχούμενος στην Κύπρο", διευκρινίζοντας ότι "αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να συμφωνήσεις εκ των προτέρων με ό,τι πει".

    "Από τη στιγμή", είπε, "που επιδιώκει ή προσπαθεί να βοηθήσει σε λύση μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καλή τύχη".

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι διαφωνεί με τη δήλωση του κ. Χόλμπρουκ πως και οι δύο πλευρές πρέπει να διαπιστώσουν ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος θα τα παρατήσει, διότι "η αλήθεια είναι ότι σήμερα δεν έχει τίποτα να κάνει κριτική στη δική μας πλευρά πάνω σ' αυτό το πράγμα".

    Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλείου είπε ότι εάν ο κ. Χόλμπρουκ θέλει να υπάρξει πρόοδος "πρέπει να εξασκήσει την πίεσή του προς την τουρκική πλευρά, διότι -- κακά τα ψέματα -- η δήλωση αυτή του κ. Χόλμπρουκ είμαι βέβαιος ότι έγινε δεκτή με αλαλαγμούς χαράς από μέρους του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι "ο κ. Ντενκτάς δεν θέλει λύση. Είναι ευτυχέστατος να μην υπάρξει λύση" και ότι θα πρέπει να του λεχθεί ότι εάν δεν δεχθεί λύση θα του την επιβάλουν.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [08] Washington Times - Αρθρο κατά της ΕΕ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,06/04/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Μετά την Washington Post και την Wall Street Journal και η Washington Times με κύριο άρθρο που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο επιτίθεται κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατηγορώντας την ότι δεν βοηθά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος με την απόφασή της να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και ταυτόχρονα να αποκλείσει την Τουρκία.

    Ταυτόχρονα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα απειλεί να μπλοκάρει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περίπτωση που αποκλεισθεί η Κύπρος.

    Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα της αμερικανικής πρωτεύουσας ισχυρίζεται πως το γεγονός ότι αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και όχι με την Τουρκία είναι ο βασικός λόγος που δεν προχωρά η διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΑΠ)

    [09] Αναβολή προσκυνήματος στον Απόστολο Ανδρέα

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά φέτος το προγραμματισμένο για την ημέρα του Πάσχα προσκύνημα Ε/Κ από τις ελεύθερες περιοχές στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, λόγω των απαράδεκτων μέτρων που επέβαλαν οι κατοχικές αρχές για πληρωμή δεκαπέντε στερλινών ως "άδεια εισόδου" από κάθε άτομο που μεταβαίνει στα κατεχόμενα.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστόπουλο.

    Οπως αναφέρεται, από την ημέρα της εξαγγελίας των μέτρων του ψευδοκράτους, έχουν γίνει πάρα πολλά διαβήματα προς τα Ηνωμένα Εθνη και άλλους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άρση αυτών των μετρων, τουλάχιστον για τους συγγενείς των εγκλωβισμένων και για όσους θα έπαιρναν μέρος σε προσκυνήματα, όπως αυτό του Αποστόλου Ανδρέα.

    Μέχρι σήμερα η απάντηση είναι αρνητική και γι' αυτό, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το προσκύνημα του Πάσχα αναβάλλεται.

    Προστίθεται ότι, εάν στο μεταξύ τα μέτρα ανακληθούν, το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα θα προβεί σε όλες τις ενέργειες για πραγματοποίηση του αναβληθέντος προσκυνήματος σε μεταγενέστερη ημερονηνία, η οποία θα ανακοινωθεί στον Τύπο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [10] Ε.ΔΗ. - Ενταξιακές - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη τςη Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ενώ αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη, ωστόσο σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως υπαλλακτική πορεία για τη λύση του Κυπριακού".

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, μιλώντας σε αποψινή σύσκεψη στελεχών του Κινήματος στην Πάφο, επισημαίνοντας ότι "η όλη πορεία προς την ΕΕ θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και θα πρέπει να είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πολλά ενδεχόμενα σε πολλούς τομείς και κυρίως στον πολιτικό".

    Ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι "η χειρονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας να απευθύνει ειλικρινή πρόσκληση στην Τ/κ κοινότητα για να συμμετάσχει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχει τύχει της εκτίμησης όλων των χωρών μελών της ΕΕ".

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η εκκρεμότητα του πολιτικού θέματος θα αποτελεί το σοβαρότερο εμπόδιο στην όλη ενταξιακή προσπάθεια.

    Σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό προσκρούουν στην τουρκική αδιαλλαξία, ο Πρόεδρος των Ε.ΔΗ. πρόσθεσε ότι από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης πρέπει να υπάρχουν συνεχείς πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των ΗΕ, για λύση του προβλήματος και τόνισε ότι "είναι ευπρόσδεκτη η βοήθεια από κάθε χώρα".

    Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνθήκες που δημιουργούνται στην Κύπρο θα οδηγήσουν στη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, ενώ πρόσθεσε ότι η ενότητα στην Κύπρο, η στενή συνεργασία με την κυβερνηση και τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για ευόδωση του αγώνα μας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [11] Δηλώσεις Παναγιώτη Δημητρίου - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Απογοητευτική" χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Παναγιώτης Δημητρίου, τη δήλωση του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για επίλυση του Κυπριακού αν τον ερχόμενο μήνα διαπιστώσουν ότι καμμιά από τις δύο πλευρές δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της, εάν αυτή έγινε με βάση σκέψεις του κ. Χόλμπρουκ για υποχώρηση της δικής μας πλευράς.

    Σε απογευματινές του δηλώσεις, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι αυτή η τοποθέτηση του κ. Χόλμπρουκ "είναι σύμφωνη με τη νοοτροπία, την πολιτική με την οποία ο αμερικανικός παράγοντας αντιμετωπίζει τα διεθνή προβλήματα: Με έναν πρακτικό και πολύ ωμό τρόπο", όπως είπε.

    Εξάλλου, επεσήμανε ότι η δήλωση του κ. Χόλμπρουκ "οπωσδήποτε αφήνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και σίγουρα προς την πλευρά μας".

    "Εάν επρόκειτο να συνδεθεί αυτή η δήλωση με οποιεσδήποτε σκέψεις, αν υπάρχουν, του κ. Χόλμπρουκ για υποχώρηση της πλευράς μας, ώστε να επιτευχθεί επανέναρξη των συνομιλιών, μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οπωσδήποτε απογοητευτική", πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι η δήλωση του κ. Χόλμπρουκ ήταν τέτοια που να έδινε κατά κύριο λόγο μήνυμα στην άλλη πλευρά, "που κατά γενική ομολογία θεωρείται η αδιάλλακτη πλευρά", ότι πρέπει να επιδείξει διαλλακτικότητα για λύση του Κυπριακού.

    Κληθείς να πει πόση πίστη δίνει στις δηλώσεις Χόλμπρουκ και αν εξαρτώνται τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή με το αν θα συνεργαστούν οι δύο πλευρές, ο κ. Δημητρίου είπε ότι εκείνο το οποίο διακρίνει ένας, αναλύοντας τις δηλώσεις του κ. Χόλμπρουκ, είναι την εμπλοκή του παράγοντα τουρκικών συμφερόντων, σε σχέση με την Ευρώπη, στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος.

    "Και απ' αυτής της πλευράς θα λέγαμε ότι γίνεται μια άδικη προσέγγιση στο θέμα μας, εξαιτίας του ότι εμείς δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε με την πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη - γιατί δεν εξαρτάται από μας η στάση της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας και μάλιστα δεν εξαρτήθηκε καθόλου από εμάς η στάση της Ευρώπης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στο Λουξεμβούργο τον περασμένο Δεκέμβριο", πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου.

    Τέλος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε γιατί επομένως η Κύπρος να καλείται και πάλι να πληρώσει κάποιο κόστος, για την οποιαδήποτε διαφορά έχει η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 6 April 1998 - 17:55:36 UTC