Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-04-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Ομοφυλοφιλία
  • [02] Χρυσοστομίδης - δηλώσεις
  • [03] Σπ. Κυπριανού - Χρυσοστομίδης - ΔΗΚΟ
  • [04] Κύπρος - ΟΑΣΕ - Πράγα
  • [05] Τιμές συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [06] Αλέξης Γαλανός - συγκέντρωση οπαδών
  • [07] Υπουργός Εσωτερικών - Σεμινάριο Γραφείων Τύπου
  • [08] Λυσσαρίδης - Δηλώσεις
  • [09] Ρολάνδης - Αύξηση τουρισμού από Βρετανία
  • [10] Φιλίππου - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη
  • [11] Σύσκεψη - Πάγκαλος - Κασουλίδης

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Ομοφυλοφιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα προχωρήσει στις διαδικασίες για προώθηση της εξέτασης του νομοσχεδίου για αποποινικοποίηση της ομοφυλοφυλίας, μετά τις γιορτές του Πάσχα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι σε πρώτο στάδιο το θέμα θα απασχολήσει σύσκεψη αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη. Πρώτα θα υπάρξει διαβούλευση σε αυτό το επίπεδο για να δούμε πως αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο θέμα, είπε ο κ. Κυπριανού. Ο Πρόεδρος της Βουλής απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση πώς είναι δυνατό να αντιμετωπισθούν οι έντονα διαφορετικές απόψεις βουλευτών, απ' όλες σχεδόν τις κοινοβουλευτικές ομάδες, στην έγκριση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου. Είναι καλύτερα, ανέφερε, αυτή τη στιγμή να μην πούμε τίποτα περισσότερο. Ο κ. Κυπριανού δε θέλησε, επίσης, να πεί οτιδήποτε για το αν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, η οποία προ μηνών τάχθηκε ενάντια στο νομοσχέδιο, πρόκειται να επανεξετάσει τη θέση της. "Να ρωτηθούν καλύτερα τα μέλη της", είπε. Σύμφωνα, πάντως, με καλά πληροφορημένες πηγές, η Βουλή - με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις - θα προχωρήσει στην έγκριση της νομοθεσίας για αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας εντός της νέας προθεσμίας που έθεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Χθες, η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε προθεσμία μέχρι τον Μάιο για αλλαγή της νομοθεσίας της. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέστειλε προσωπική επιστολή προς όλα τα μέλη του νομοθετικού Σώματος, με την οποία τους καλεί να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ως πράξη τιμής, όπως αναφέρει, τόσο για τους ίδιους όσο και για την πατρίδα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΚΚ/ΜΜ)

    [02] Χρυσοστομίδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος με γραπτή δήλωσή του εξήγγειλε χθες την πρόθεση υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΔΗΚΟ, τόνισε ότι η πρόκληση που τίθεται ενώπιον του κόμματος είναι να αποφασίσει ότι χρειάζονται καθαρές λύσεις και να αφεθεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα η εσωκομματική δημοκρατία.

    Σε σημερινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το ΔΗΚΟ πρέπει να αποτελέσει μοχλό συσπείρωσης των πολιτικών δυνάμεων του κέντρου, και τόνισε παράλληλα την ανάγκη για εκλογικό συνέδριο στο Δημοκρατικό Κόμμα πριν από το καλοκαίρι.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ιδιαίτερα ότι η υποβολή υποψηφιότητάς του δεν αποτελεί για τον ίδιο οποιοδήποτε εξαιρετικό γεγονός, γιατί, όπως είπε, υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα, τα οποία απασχολούν σήμερα τον Κύπριο πολίτη.

    Αποτελεί, ανέφερε, σύνηθες δημοκρατικό φαινόμενο "που δίνει στο ΔΗΚΟ τη δυνατότητα να ασκηθεί στην καθαρή εσωκομματική δημοκρατία και στην συζήτηση πολιτικών επιχειρημάτων που αφορούν το μέλλον του ΔΗΚΟ και απασχολεί όλα τα στελέχη και μέλη του".

    "Είναι λοιπόν δείγμα ανανεωτικής προσπάθειας. Είναι ευκαιρία σε όλα τα στελέχη του κόμματος, εκτιμώντας τα δεδομένα να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους χωρίς φόβο και πάθος. Το μέλλον του ΔΗΚΟ έχει για όλους τη μεγαλύτερη σημασία", τόνισε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Επανέλαβε ότι η υποβολή υποψηφιότητάς του δεν έχει καθόλου προσωπικό χαρακτήρα, αλλά "απεναντίας αποτελεί πρόσκληση για πολιτικό διάλογο και έχει καθαρά πολιτικό περιεχόμενο".

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, ότι οι παρούσες συνθήκες επιβάλλουν την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος, ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την άποψη ότι υπήρχε ήδη αρκετός καιρός από τις προεδρικές εκλογές για να προωθηθεί συγκεκριμένο σχέδιο συσπείρωσης ή ανανέωσης του ΔΗΚΟ, το οποίο δεν έγινε μέχρι σήμερα.

    Σημειώνοντας ότι ενόψει του συνεδρίου του Μαϊου και της πιθανότητας το επόμενο συνέδριο του κόμματος να γίνει τον Ιούνιο ή τέλος Ιουνίου, σημείωσε ότι η υποβολή υποψηφιοτήτων δεν είναι άκαιρη ούτε πρόωρη. Τόνισε ακόμα ότι η λειτουγία της εσωκομματικής δημοκρατίας αποτελεί εκείνο το "υγιές" στοιχείο, το οποίο συντηρεί τα κόμματα ως πολιτικές επάλξεις για τον κάθε πολίτη.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις θα καθυστερήσει η διεξαγωγή συνεδρίου, ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "το ΔΗΚΟ χρειάζεται γρήγορες αποφάσεις".

    "Νομίζω ότι ένα εκλογικό συνέδριο είναι αναγκαίο πριν από το καλοκαίρι", τόνισε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το συνέδριο πρέπει να συμμετάσχουν οι σύνεδροι του Μαϊου του 1997, οι οποίοι τότε, όπως είπε, "αντιπροσώπευαν την ενωμένη βάση του κόμματος πριν τη διάσπαση που επήλθε λόγω των προεδρικών εκλογών".

    Ερωτηθείς σχετικά με τα μέλη που έχουν διαγραφεί, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε ότι έχει λεχθεί από τον ίδιο τον κ. Κυπριανού ότι θα εξεύρει τρόπους για να παραστούν και αυτά τα στελέχη και να εκθέσουν τις απόψεις τους στο συνέδριο του Μαϊου.

    Για το ίδιο θέμα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ουδέποτε είχε προσωπικές διαφορές με οποιοδήποτε στο κόμμα, ούτε με τον Πρόεδρο, ούτε και με τον Αλέξη Γαλανό ή τον Ντίνο Μιχαηλίδη.

    Οπως ανέφερε, οι θέσεις του ήταν πάντοτε καθαρά πολιτικές, υπενθυμίζοντας τη διαφωνία του τόσο με τη σημερινή ηγεσία για την επιλογή υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, όσο και με τα στελέχη τα οποία αντιστρατεύτηκαν ενεργά τις αποφάσεις του κόμματος.

    Για το θέμα των προεδρικών, ο κ. Χρυστομίδης επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία και μίλησε για "έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας, σωστών προβλέψεων και διαγνώσεων".

    Ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι δική του πρόθεση είναι να επιδιώξει όσο το δυνατό, μεγαλύτερη συναίνεση και συνένωση κυρίως της βάσης του κόμματος.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι προσπάθεια ενός κόμματος είναι η διεύρυνση και η ανανέωσή του και στο πλαίσιο αυτό ένα κόμμα δεν μπορεί να απευθύνεται μόνο προς νέους ψηφοφόρους ή νέα μέλη.

    Θα πρέπει, δήλωσε, το κόμμα να ενεργήσει κατά τρόπο, ώστε να επανέλθουν όλοι όσοι κατά καιρούς αποστασιοποιήθηκαν διότι διαφώνησαν με την ηγεσία ή εγκατέλειψαν το Δημοκρατικό Κόμμα για άλλους λόγους.

    "Επαναλαμβάνω ότι η αντιπαράθεση δεν είναι καθόλου προσωπική και ότι όλα τα στελέχη του κόμματος πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους, έχοντας υπόψη τους, την προοπτική του κόμματος στο μέλλον", τόνισε.

    Ερωτηθείς πόσο τον ανησυχεί η δύναμη της ισχύος που παρατηρείται στο παρασκήνιο της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, δήλωσε ότι η υποψηφιότητα στο επίπεδο προέδρου του κόμματος "θα εμποδίσει οποιεσδήποτε παρασκηνιακές διεργασίες".

    "Πιστεύω ότι η οποιαδήποτε ανταλλαγή επιχειρημάτων πολιτικής συζήτησης πρέπει να γίνεται καθαρά. Πρέπει το κόμμα επιτέλους να αποφασίσει ότι χρειάζονται καθαρές λύσεις και να αφεθεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα η εσωκομματική δημοκρατία", υπογράμμισε.

    Εάν λειτουργήσει και πάλι το παρασκήνιο, προειδοποίησε, τότε το ΔΗΚΟ υπογράφει την καταδίκη του και θα καταστεί στο τέλος μια περιθωριακή δύναμη στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι στο προηγούμενο συνέδριο είχε τοποθετήσει την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος στο χώρο του κέντρου υπό την σημερινή σύγχρονη του έννοια, που δίνουν τα σημερινά ευρωπαϊκά κεντρώα κόμματα.

    Οπως ανέφερε, τελευταίως υπήρχαν ανοίγματα προς συνένωση και συσπείρωση των κεντρώων δυνάμεων και εξέφρασε την άποψη ότι η ιδεολογική βάση για τη συσπείρωση αυτών των δυνάμεων υπάρχει.

    Είναι αυτό που ονομάζεται σοσιαλδημοκρατία στις ευρωπαϊκές χώρες, η οποία είπε διέρχεται κάποια κρίση ταυτότητας, όμως κινείται προς την αναδόμηση της ιδεολογίας της.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΗΚΟ πρέπει να αποτελέσει πλέον μοχλό συσπείρωσης, να συμμετάσχει ισότιμα στις προσπάθειες για συσπείρωση και συνένωση του κέντρου και να διεκδικίσει μαζί με όλες τις άλλες δυνάμεις του χώρου πρωταγωνιστικό ρόλο σε αντιπαράθεση με τις δύο ακραίες ιδεολογίες της παραδοσιακής δεξιάς και της παραδοσιακής αριστεράς.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου, γύρω από το ποσοστό 46.4% που πέτυχε στο προηγούμενο συνέδριο ως υποψήφιος για την αντιπροεδρία του κόμματος, ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι δεν συνδέει τα δύο συνέδρια.

    "Νοουμένου ότι θα κυριαρχήσει καθαρή εσωκομματική δημοκρατία, το θέμα είναι ανανέωση της εντολής προς τη σημερινή ηγεσία ή ανανέωση ηγεσίας", δήλωσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν θα επικρατήσει δημοκρατική διαδικασία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αυτή τη φορά το ΔΗΚΟ έχει καθήκον και η σημερινή ηγεσία υποχρέωση να αφήσει τα στελέχη και τους εκλέκτορες του ΔΗΚΟ να λειτουργήσουν ελεύθερα, δημοκρατικά και αυτόνομα".

    Ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχει καμία ένδειξη ότι υπάρχει πρόθεση να γίνει το αντίθετο.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι προκαλεί περιέργεια η χρονική στιγμή της εξαγγελίας της υποψηφιότητάς του, δεδομένου ότι το απόγευμα πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση στελεχών του ΔΗΚΟ (διαγραφέντων και μή), ο κ. Χρυσοστομίδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε προσυνεννόηση με οποιοδήποτε σε σχέση με την υποψηφιότητά του.

    Πρόσθεσε ότι η δική του υποψηφιότητα είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις κινήσεις οποιωνδήποτε άλλων μελών ή στελεχών του ΔΗΚΟ.

    Σε άλλη ερώτηση, δήλωσε ότι η απόφαση για εξαγγελία υποψηφιότητας έχει ωριμάσει, κυρίως τον τελευταίο καιρό, αλλά οφείλεται και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών μετά από την κρίση στο ΔΗΚΟ, η ηγεσία δεν πήρε ριζικές αποφάσεις και συγκεκριμένα μέτρα ώστε να διορθωθεί η κατάσταση παρά τις διάφορες εισηγήσεις που είχαν υποβληθεί.

    "Η διαδικασία και ο τεμαχισμός των διαδικασιών με συνδιάσκεψη, από την οποία εξήχθησαν διάφορα συμπεράσματα, με έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει περί σύγκλισης ή όχι, νομίζω ότι επιτείνουν τα προβλήματα του ΔΗΚΟ και ενισχύουν την αίσθηση απογοήτευσης των μελών. Αρα λοιπόν πρέπει να προσφερθούν στα μέλη και στελέχη του ΔΗΚΟ καθαρές λύσεις οι οποίες θα προσφέρουν προοπτική", δήλωσε.

    Η ουσία, είπε τέλος ο κ. Χρυσοστομίδης δεν είναι ποιός θα κερδίσει, αλλά να εκφρασθεί η θέληση της βάσης σωστά και καθαρά και μάλιστα από μια σύνοδο εκλεκτόρων, οι οποίοι αντιπροσώπευαν την ενωμένη βάση του κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [03] Κυπριανού - Χρυσοστομίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Είναι δικαίωμα του κάθε μέλους του ΔΗΚΟ να υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία, αλλά και για κάθε άλλο αξίωμα του κόμματος, τόνισε ο Πρόεδρός του, Σπύρος Κυπριανού.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο κ. Κυπριανού όταν κλήθηκε να σχολιάσει την εξαγγελθείσα πρόθεση του στελέχους του κόμματος, Κύπρου Χρυσοστομίδη, να διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΚΟ.

    "Είναι αναφαίρετο, δημοκρατικό και σεβαστό το δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) να υποβάλει υποψηφιότητα για οποιοδήποτε αξίωμα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

    Ερωτηθείς δε, για τη δική του υποψηφιότητα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως αυτή είναι δεδομένη, υπό την έννοια ότι αν δεν υπάρξει προσπάθεια να υποχρεωθεί σε παραίτηση, δεν θα φύγει "αμαχητί από οποιαδήποτε έπαλξη".

    "Αν όλοι", επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, "βοηθήσουν στο να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο χειραφέτησης και ομαλής μετεξέλιξης των πραγμάτων, δεν είναι πρόθεσή μου να παραμείνω επ' άπειρον πρόεδρος του ΔΗΚΟ".

    Ερωτηθείς κατά πόσο η ενέργεια του κ. Χρυσοστομίδη να εκδηλώσει πρόθεση για υποβολή υποψηφιότητας αποτελεί μια μορφή δικής του αμφισβήτησης, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως δεν την εκλαμβάνει ως τέτοια.

    Αναφορικά εξάλλου με τη θέση του κ. Χρυσοστομίδη ότι το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ θα πρέπει να διεξαχθεί τον Ιούνιο, ο κ. Κυπριανού υπέδειξε ότι ο χρόνος πραγματοποίησής του θα καθοριστεί από το έκτακτο παγκύπριο συνέδριο, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του ερχόμενου μήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΓΓ/ΜΜ)

    [04] Κύπρος - ΟΑΣΕ - Πράγα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διμερή και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με επίκεντρο την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα συζητήσει κυπριακή τριμελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην Πράγα.

    Η αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους βουλευτές Μάρκο Κυπριανού, Ισίδωρο Μακρίδη και Γιώργο Λιλλήκα, ανεχώρησε σήμερα στην Πράγα, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του αρχηγού της τσέχικης αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Τσεχίας - Κύπρου στο τσεχικό Κοινοβούλιο Jiri Karas.

    Κατά τη δίαρκεια της εκεί παραμονής τους, οι βουλευτες θα έχουν συναντήσεις με αξιωματούχους του τσεχικού Κοινοβουλίου, με μέλη της τσεχικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, καθώς και με αξιωματούχους της τσεχικής κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [05] Τιμές συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        595,9500     598,3300   595,9500  600,9300
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7224       1,7292     1,7224    1,7332
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8667       1,8741     1,8667    1,8781
    Στερλίνα               1,1201       1,1245     1,1201    1,1270
    Γερμ. Μάρκο            3,4184       3,4320     3,4184    3,4360
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας - Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |14.05.98 | 0,0040   0,0010  |14.05.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |15.06.98 | 0,0040   0,0020  |15.06.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |14.07.98 | 0,0050   0,0030  |14.07.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |14.10.98 | 0,0060   0,0060  |14.10.98
    09 Μήνες    0,0390   0,0000 |14.01.99 | 0,0080   0,0080  |14.01.99
    12 Μήνες    0,0500   0,0000 |14.04.99 | 0,0100   0,0110  |14.04.99
    15 Μήνες    0,0650   0,0000 |14.07.99 | 0,0150   0,0130  |14.07.99
    18 Μήνες             0,0000 |14.10.99 |          0,0150  |14.10.99
    21 Μήνες             0,0000 |14.01.99 |          0,0160  |14.01.99
    24 Μήνες             0,0000 |14.04.00 |          0,0170  |14.04.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [06] Αλέξης Γαλανός - συγκέντρωση οπαδών

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε λίγο μετά τις πέντε η παγκύπρια συγκέντρωση οπαδών και φίλων του πρώην Προέδρου της Βουλής, βουλευτή Αλέξη Γαλανού.

    Στη συγκέντρωση, στην οποία αναμένεται να εξεταστεί το θέμα της δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα, συμμετείχαν κατά τη στιγμή της έναρξης, γύρω στα 90 άτομα.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ νωρίτερα το απόγευμα, ο κ. Γαλανός δήλωσε ότι σκοπός της νέας πολιτικής κίνησης είναι να δοθεί στέγη σε όλους όσοι διαφώνησαν με τις επιλογές της ηγεσίας του ΔΗΚΟ και να ανανεωθεί ο χώρος του Κέντρου.

    Δεν πρόκειται για κίνηση Γαλανού, επεσήμανε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, αλλά για συλλογική κίνηση, η οποία, όπως διευκρίνισε, μπορεί να μετεξελιχθεί σε κόμμα, υποστηρίζοντας ότι σε αυτή εκπροσωπείται η μεγάλη πλειοψηφία όσων δεν συμφωνούν με τις επιλογές του ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [07] Υπουργός Εσωτερικών - Σεμινάριο Γραφείων Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με δεδομένη την ελληνική βοήθεια και συμπαράσταση, η Κύπρος μπορεί να προσβλέπει στο μέλλον με αισιοδοξία, όχι μόνο στο θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αλλά και στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, στο χαιρετισμό του σε σεμινάριο των προϊσταμένων των Γραφείων Τύπου Ελλάδας και Κύπρου, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    Το σεμινάριο, που επικεντρώνεται σε θέματα της ΕΕ και της ένταξης της Κύπρου, αποβλέπει, όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, στην αύξηση της προσφοράς και της αποτελεσματικότητας των Γραφείων Τύπου στο εξωτερικό, "εισάγοντας νέες και πιο αποδοτικές μεθόδους επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και καταβάλλοντας νέες ανανεωμένες προσπάθειες".

    Οπως επεσήμανε, τα σεμινάρια "είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας και δραστηριοποίησης της Συντονιστικής Επιτροπής Προώθησης Εθνικών Θεμάτων, που από κοινού θεσμοθετήσαμε με σκοπό την προβολή των εθνικών δικαίων και την κοινή αντιμετώπιση των απειλών" που δέχεται ο Ελληνισμός.

    Αναφερόμενος στο ρόλο των Γραφείων Τύπου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι συμβάλλουν στη διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης πάνω στο Κυπριακό και τα άλλα εθνικά θέματα, στην πειστική προβολή των θέσεων του Ελληνισμού και στην "αντιμετώπιση της πολυμέτωπης και απροκάλυπτης τουρκικής προπαγάνδας, που με τους τεράστιους μηχανισμούς που διαθέτει, κατορθώνει δυστυχώς να παραπληροφορεί".

    Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, προσθέτοντας ωστόσο ότι έγινε η αρχή.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ευχαρίστησε εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης τους προϊσταμένους των Γραφείων Τύπου, τα οποία, όπως είπε, "σε συνεργασία με τις διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες" στη υπόθεση της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [08] Λυσσαρίδης - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι η ΕΔΕΚ θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση Κληρίδη, σε περίπτωση που δεν αναπτυχθεί στην Κύπρο το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S - 300, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Ωστόσο, ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε καθαρά "θεωρητικό" αυτό το ενδεχόμενο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, καθώς, όπως τόνισε, είχε επανειλημμένα διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι οι S - 300 δεν θα έρθουν μόνον σε περίπτωση κατά την οποία βρισκόμαστε κοντά σε λύση ή συμφωνηθεί η αποστρατικοποίηση του νησιού.

    "Ούτε στην Κρήτη θα εγκατασταθούν, ούτε στην Ρόδο θα εγκατασταθούν, θα εγκατασταθούν στην Κύπρο. Στην Κρήτη ή στην Ρόδο μπορούν να εγκατασταθούν, αν τηρηθούν οι (πιο πάνω) δύο προϋποθέσεις", τόνισε.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από το Λονδίνο, όπου πήρε μέρος σε διάσκεψη των αρχηγών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης.

    Στη διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζιοσπέν και της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν το σοσιαλιστικό κίνημα της Ευρώπης.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ παρακάθησε σε γεύμα στην πρωθυπουργική κατοικία που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, και χθες Τρίτη μίλησε μαζί με την Πωλίν Γκριν σε παροικιακή συγκέντρωση.

    Σοσιαλδημοκρατία

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι η ΕΔΕΚ δεν αναφέρεται σε μετεξέλιξή της σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

    Η ΕΔΕΚ είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι αυτό που συζητείται είναι η διεύρυνση του κόμματος, με την περίληψη νέων ανθρώπων, ομάδων "και κομμάτων, αν και εφόσον, πράγματι αποδειχθεί ότι μπορεί πρακτικά να υιοθετήσουν τη σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία".

    Είπε, επίσης, ότι είναι έτοιμος για διάλογο "με οποιαδήποτε ομάδα θέλει να συζητήσει μαζί μας, τις σοσιαλδημοκρατικές προοπτικές".

    ΑΚΕΛ - Σοσιαλδημοκρατία - ΣΕΠ

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ότι με τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά τις εκλογές και τη συμμετοχή της ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση, το ΑΚΕΛ φιλοδοξεί να καλύψει τον χώρο της ευρύτερης αριστεράς, ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε:

    "Η Κύπρος είναι η χώρα των παραδοξοτήτων, αν ζούσε ο Ιονέσκο θα μπορούσε να γράψει το καλύτερο θεατρικό έργο στην Κύπρο, χωρίς να χρειάζεται φαντασία, απλώς παρουσιάζοντας τις διάφορες πολιτικές απόψεις.

    Πως μπορεί ένα κομμουνιστικό κόμμα, να καλύψει το σοσιαλιστικό και πολύ περισσότερο τον κεντροδεξιό χώρο", επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σημειώνοντας τη σαφή οριοθέτηση των (ιδεολογικών) χώρων.

    Σε ερώτηση για τη στάση του ΑΚΕΛ αναφορικά με τη πρόταση του για το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι αν οι αμφιβολίες που το κόμμα αυτό έχει τώρα σχετίζονται με τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, το ΑΚΕΛ θα πρέπει να εξηγήσει στο λαό γιατί το απορρίπτει.

    Ο κ. Λυσσαρίδης απέρριψε, μάλιστα, τη θέση περί αντισυνταγματικότητας της πρότασής του, χαρακτηρίζοντας την "εκ του πονηρού", και τονίζοντας ότι δεν "αντέδρασε" μέχρι σήμερα αναμένοντας την επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί το όλο θέμα.

    "Ο μόνος που εδικαιούτο να φέρει ενστάσεις είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας", πρόσθεσε, και απευθυνόμενος προς το ΑΚΕΛ διερωτήθηκε αν θέλει ή όχι να δεσμεύεται από τις αποφάσεις των κομμάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Το ΑΚΕΛ δεν αισθάνεται την αναγκαιότητα", διερωτήθηκε ο κ. Λυσσαρίδης, "κάποιος που έχει ειδικές σχέσεις στο ευρωπαϊκό χώρο, να μπορέσει να ενημερώνει με επίσημη ιδιότητα, τις διάφορες κυβερνήσεις; Αν δεν το θέλουν ας μην το υιοθετήσουν".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΜΑ)

    [09] Ρολάνδης - Αύξηση τουρισμού από Βρετανία

    Λάρνακα,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο τουρισμός από τη Βρετανία θα είναι φέτος καλύτερος από πέρυσι, εκτιμά ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο, ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι οι ενδείξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι ο τουρισμός και φέτος θα είναι καλύτερος από πέρυσι, γύρω στα 5% με 10%.

    Οπως είπε, πέρυσι είχαμε κάπου 800 χιλιάδες, ενώ φέτος οι ενδείξεις είναι ότι ίσως να φτάσουν τις 900 χιλιάδες ή και περισσότερες.

    Ο κ. Ρολάνδης πρόσθεσε πως φέτος υπολογίζεται ότι ο τουρισμός θα ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια επισκέπτες.

    "Αποδεικνύεται συνεχώς ότι ο τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας μας και πρέπει να το προσέξουμε με όλους τους τρόπους", τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, προσθέτοντας ότι θα ωφεληθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας

    Είπε, ακόμη, ότι οι επενδύσεις που έγιναν στον τουρισμό υπολογίζονται γύρω στο ενάμισυ δισεκατομμύριο λίρες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν "συμπληρωματικά", νέες επενδύσεις στην υποδομή, της αξίας των 200 - 250 εκατομμυρίων λιρών.

    Τέλος, επεσήμανε ότι το σημαντικότερο, αλλά και το δυσκολότερο εγχείρημα, είναι να "ενσταλάξουμε" τον πολιτισμό μας μέσα στο τουρισμό, κατεύθυνση προς την οποία, όπως είπε, θα αναλωθούν τεράστιες προσπάθειες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΜΑ)

    [10] Φιλίππου - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από μέρους της διεθνούς κοινότητας, τόνισε ο βουλευτής Ανδρέας Φιλίππου, σε ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της 99ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης, που άρχισε χθές στη Ναμίμπια.

    Ο κ. Φιλίππου μιλούσε στην Επιτροπή της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης για Πολιτικά Θέματα, τη Διεθνή Ασφάλεια και τον Αφοπλισμό, η οποία συζήτησε το θέμα της πρόληψης των συγκρούσεων, της αποκατάστασης της ειρήνης και της επιστροφής των προσφύγων στις χώρες τους.

    "Αν η διεθνής κοινότητα θέλει να αισιοδοξεί για τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση του προβλήματος των προσφύγων, μπορεί να αρχίσει τις προσπάθειές της απαιτώντας όπως οι δικές της αποφάσεις εφαρμόζονται και οι χώρες που διαπράττουν τα εγκλήματα, όπως η Τουρκία, δεν παραμένουν ατιμώρητες", σημείωσε.

    Ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι "προς αυτή την κατεύθυνση, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να αναλάβει αποφασιστική και αποτελεσματική δράση".

    "Στην Κύπρο σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει ξεριζωθεί από τις εστίες του, από τον κατοχικό στρατό, που εμποδίζει την επιστροφή προσφύγων κατα παράβαση πολλών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνων και διεθνών συμβάσεων για ανθρώπινα δικαιώματα", σημείωσε.

    Πάνω απ' όλα, πρόσθεσε ο κ. Φιλίππου, "είναι αναγκαίο όπως η διεθνής κοινότητα κινηθεί για να διασφαλίσει ότι τα κράτη, ιδιαίτερα τα ισχυρά, θα εγκαταλείψουν την εξυπηρέτηση στενών συμφερόντων και θα επιδιώξουν προσήλωση προς τον καταστατικό χάρτη και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και προς τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Υπογράμμισε, όμως, ότι αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να είναι επιτυχής αν δεν υιοθετηθεί μια οικουμενική προσέγγιση προς όλα τα διεθνή προβλήματα και αν δεν εγκαταλειφθεί η πολιτική των δύο μετρών και δύο σταθμών.

    "Πως είναι δυνατόν", διερωτήθηκε, "να επιδεικνύεται ευαισθησία και δράση για καταπολέμηση του προβλήματος των προσφύγων σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ η ίδια ευαισθησία απουσιάζει σε άλλες περιπτώσεις όπως αυτή της Κύπρου, όπου οι πρόσφυγες εμποδίζονται για 24 χρόνια, από ένα κατοχικό στρατό, να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους".

    Ο Κύπριος βουλευτής τόνισε ότι "οι ένοπλες συγκρούσεις υπάρχουν και εκατομμύρια πεθαίνουν η γίνονται πρόσφυγες, φτωχοί ή εξαθλιωμένοι, γιατί υπάρχουν κράτη που είτε δεν σέβονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους είτε επιδεικνύουν ασέβεια προς τον Καταστατικό Χάρτη και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου".

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

    [11] Σύσκεψη - Πάγκαλος - Κασουλίδης

    Αθήνα,Ελλάδα,08/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πολιτική σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, υπό την προεδρία των ΥΠΕΞ Ελάδας και Κύπρου, Θεόδωρου Πάγκαλου και Ιωάννη Κασουλίδη, αντίστοιχα.

    Επισημαίνεται ότι εκτός του κ. Κασουλίδη, στην Αθήνα βρίσκονται - μετέχοντες στην ενημερωτική συνάντηση προϊσταμένων Γραφείων Τύπου εξωτερικού Ελλάδος και Κύπρου - ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, και ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Εξάλλου, το Κυπριακό συζητήθηκε σήμερα στη Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής των Ελλήνων, όπου ο ΥΦΕΞ, Γιάννος Κρανιδιώτης, επεσήμανε ότι το εθνικό θέμα "βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη και σημαντική φάση από την ίδρυση του κυπριακού κράτους το 1960".

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) κατοχυρώνει τον κυπριακό ελληνισμό, την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κύπρου".

    Τόνισε δε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα "παρέχει ασφάλεια και εγγύηση σε όλους τους κατοίκους του νησιού, Ε/Κ και Τ/Κ".

    Στο μεταξύ, ο κ. Κρανιδιώτης είχε σήμερα συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη στην ΑΘήνα, Νίκολας Μπερνς, σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την πρωτοβουλία του Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλπμπρουκ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ειδικός Συντονιστής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, θα επισκεφθεί στα τέλη Απριλίου το τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αμερικανοί εμμένουν στην ιδέα ότι σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξει η βάση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Στα θετικά σημεία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αναφέρθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που εξεδόθη το απόγευμα, και ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι "κάθε δυσκολία θα ξεπεραστεί, ούτως ώστε ο κυπριακός λαός να συμμετάσχει ισότιμα στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΓΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 8 April 1998 - 17:52:20 UTC