Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-04-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καλαθόσφαιρα - νίκη ΑΠΟΕΛ
  • [02] Εκδηλώσεις Καβάζογλου - Μισιαούλη

  • [01] Καλαθόσφαιρα - νίκη ΑΠΟΕΛ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/04/1998 (ΚΥΠΕ) Το ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες βράδυ τον Κεραυνό Στροβόλου με 64 - 56, σε αγώνα κατάταξης για την τελική φάση του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας. Οι δύο ομάδες έχουν τώρα από δύο νίκες.
    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [02] Εκδηλώσεις Καβάζογλου - Μισιαούλη

    Λευκωσία,Κύπρος,12/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θερμό μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας προς τους Τουρκοκύπριους απηύθυνε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε συγκέντρωση που έγινε στο οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Δαλιού, για τους ηρωομάρτυρες της ελληνοτουρκικής φιλίας Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη.

    Στην ομιλία του, ο κ. Χριστόφιας έκανε αναφορά στην αδιάλλακτη στάση της Αγκυρας και του Ραούφ Ντενκτάς, χαρακτηρίζοντας "χλιαρή ως ανύπαρκτη" την αντίδραση του διεθνούς παράγοντα.

    "Αν στην Κύπρο παίζεται θέατρο - όπως μας είπε ο κ. Χόλμπρουκ - αυτό είναι θέατρο του παραλόγου, το οποίο παίζεται από τον κ. Ντενκτάς και δυστυχώς συναντά την ανοχή εκείνων που θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο διαμεσολαβητή", δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Σημείωσε ότι οι "διάφοροι ενδιαφερόμενοι τρίτοι" θα πρέπει να κινηθούν προς τη βάση της διπεριφερειακής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία προσφέρουν και αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Εθνη.

    "Εάν και εφόσον κινηθούν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και προς υλοποίηση αυτών των στόχων και αν η παρεμβολή των ΗΠΑ και του κ. Χόλμπρουκ θα βοηθήσει όντως στην προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της παροχής των καλών του υπηρεσιών - όπως προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τότε ο λαός μας θα χαιρετίσει αυτή την παρεμβολή", δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Εάν όμως, πρόσθεσε, ζητηθούν παραχωρήσεις με ουσιαστική κατάργηση της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αντάλλαγμα για επανέναρξη των συνομιλιών και με κύριο στόχο τη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, τότε η Ε/κ πλευρά δεν θα πρέπει να υποκύψει στις απειλές.

    Το Εθνικό Συμβούλιο, τόνισε ο κ. Χριστόφιας, θα πρέπει να συζητήσει σε βάθος τις εξελίξεις στο Κυπριακό και να χαράξει την παραπέρα πορεία, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τερματιστεί "η παθητική πολιτική αναμονής πρωτοβουλιών άλλων, την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαιρέτισε την πρόθεση της Ρωσίας να θέσει το Κυπριακό προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Χριστόφιας εξήρε το έργο των Καβάζογλου - Μισιαούλη, οι οποίοι, όπως είπε, ήταν από τους πιο διαπρύσιους κήρυκες της πολιτικής του ΑΚΕΛ για διακοινοτική ειρήνη και συναδέλφωση.

    "Το σφικταγκάλιασμα στο θάνατο των Καβάζογλου - Μισιαούλη έγινε το σύμβολο της τραγωδίας, αλλά και της πάλης ενός ολόκληρου λαού", τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    Σήμερα, πρόσθεσε, με ορατούς τους κινδύνους οριστικοποίησης της διχοτόμησης οι αξίες και τα ιδανικά για τα οποία έπεσαν οι Καβάζογλου και Μισιαούλης αποκτούν νέες διαστάσεις και μεγαλύτερη σημασία.

    Νωρίτερα σήμερα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΑΚΕΛ προς τιμή των δύο ηρωομαρτύρων της ελληνοτουρκικής φιλίας, στο Κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση απέτισαν φόρο τιμής στον Κώστα Μισιαούλη και κατέθεσαν στεφάνια.

    Ακολούθησε ποδηλατοδρομία της ΕΔΟΝ από τα κρεμαστά φώτα τροχαίας της βιομηχανικής περιοχής Στροβόλου προς το Δάλι και πορεία ΕΔΟΝιτών από το Πέρα Χωριό Νήσου επίσης προς το Δάλι.

    Υστερα από τη συγκέντρωση στο οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Δαλιού, ακολούθησε πορεία προς το τουρκικό Κοιμητήριο Δαλιού, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια προτομής του Καβάζογλου και κατατέθησαν στεφάνια.

    Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 12 April 1998 - 14:39:23 UTC