Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-04-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό - έναρξη συνομιλιών
  • [02] Ρέππας - Κυπριακό
  • [03] Λυσσαρίδης - δηλώσεις
  • [04] Δηλώσεις Κουκ - Κυπριακό
  • [05] Κόεν - Τσοχατζόπουλος - S300
  • [06] Κασουλίδης - ΕΕ - Σύσκεψη
  • [07] Κασουλίδης - Τετραμερή - Μίλερ
  • [08] Κασουλίδης - Βρετανοί - Ακάμας
  • [09] Ακάμας - Διαμαρτυρίες - Βάσεις
  • [10] Νέοι Ορίζοντες - 21 Απριλίου 1967
  • [11] Συνέδριο για ευρωπαϊκή διεύρυνση
  • [12] Κυπριανού - τετραμερής - συνομιλίες

  • [01] Κυπριακό - έναρξη συνομιλιών

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στόχος της αμερικανικής πρωτοβουλίας είναι να εξευρεθεί φόρμουλα ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με τη συμμετοχή πολλών παραγόντων.

    Οπως δήλωσαν έγκυρες πηγές, η μεθοδολογία για επανέναρξη των συνομιλιών δεν έχει συζητηθεί ακόμα σε βάθος, τονίζοντας παράλληλα ότι ο αμερικανικός παράγοντας εστιάζει την προσοχή του στην προσέγγιση των κύριων πτυχών του προβλήματος.

    Ανέφεραν ακόμα ότι φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν μιαν απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη, όπως γινόταν στο παρελθόν.

    Επεσήμαναν εξάλλου ότι η οποιαδήποτε διαδικασία δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει σωστή πολιτική διαπραγμάτευση.

    Παράλληλα τόνισαν ότι η ελληκυπριακή πλευρά οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και δείχνοντας καλή πίστη να μην προβαίνει σε παραχωρήσεις πέραν αυτών που έχουν ήδη γίνει.

    Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν υποστήριξη στην παρουσία τόσο της Ρωσίας όσο και των άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

    Οσον αφορά τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη, με τις οποίες καλωσόρισε θερμά την αμερικανική πρωτοβουλία στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, είπαν ότι ενδέχεται η στάση αυτή να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κάρντιφ στα μέσα Ιουνίου για προώθηση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ.

    Σημείωσαν επίσης ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή δεν θα επέτρεπαν στη χώρα να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της για επίλυση του Κυπριακού, θέση η οποία φαίνεται ότι έχει γίνει αντιληπτή και στην Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Ρέππας - Κυπριακό

    Αθήνα,Ελλάδα,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά την αμερικανική πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού, εφόσον κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Κορυφής Μακαρίου - Ντενκτάς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας, Δημήτρης Ρέππας.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Ρέππας διέψευσε ότι υπάρχει πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    "Δεν είναι δυνατόν αυτούς οι οποίοι εκδηλώνουν μια πρωτοβουλία και έχουν διάθεση να συμβάλουν στη λύση ενός προβλήματος, να τους αντιμετωπίζουμε αρνητικά. Τους αντιμετωπίζουμε θετικά, εφόσον βεβαίως, η πρωτοβουλία και η δραστηριότητά τους κινείται με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Κορυφής", δήλωσε ο κ. Ρέππας διευκρινίζοντας ότι "αυτό γίνεται".

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι "πάρα πολλοί παράγοντες της διεθνούς πολιτικής ζωής έχουν κατά καιρούς κάνει διάφορες δηλώσεις", αλλά πρόσθεσε ότι "σημασία έχει όταν αναπτύσσεται μία πρωτοβουλία να κινείται εντός ορισμένου πλαισίου, το οποίο είναι το παραδεκτό πλαίσιο, αυτό που ο ΟΗΕ έχει ορίσει προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό".

    Ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέρριψε ως απολύτως απαράδεκτη οποιαδήποτε σκέψη περί επιβολής διχοτομικής λύσης. "Εδώ γίνεται μία τεράστια προσπάθεια να άρουμε τις συνέπειες της γραμμής του Αττίλα, είναι δυνατό να συζητούμε τη νομιμοποίησή της;" είπε ο κ. Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των συνομιλιών που διεξάγονται με τους διάφορους διαμεσολαβητές, αλλά διέψευσε ότι υπάρχει πρόταση για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης.

    "Πολλά γράφονται χωρίς να ανταποκρίνονται στην αλήθεια, όπως λόγου χάρη η πιθανότητα περί συγκλήσεως τετραμερούς διασκέψεως, δεν υπαρχει τέτοιο θέμα", είπε ο κ. Ρέππας.

    Καθόσον αφορά στην αντίθεση των ΗΠΑ αλλά και των άλλων χωρών για την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος S - 300 στην Κύπρο, ο κ. Ρέππας είπε ότι είναι λογικό οι εκπρόσωποι διαφόρων κυβερνήσεων να εκθέτουν τις απόψεις των κυβερνήσεών τους.

    Αφού επεσήμανε ότι δεν πρέπει να αναμένει κανείς ότι μπορούμε να επιβάλλουμε τις απόψεις σε όλους τους παράγοντες της διεθνούς ζωής επί συγκεκριμένων θεμάτων, ο κ. Ρέππας υποστήριξε ένθερμα την επιλογή της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα των πυραύλων "προκειμένου να διασφαλίσει την άμυνα της Κύπρου απέναντι στη δεδομένη επιβουλή που υπάρχει από την πλευρά της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΜ/ΜΑ)

    [03] Λυσσαρίδης - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η συζήτηση του Κυπριακού σε διεθνές επίπεδο, με τη συμμετοχή ξένων κυβερνήσεων κι εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων, θα σήμαινε την απαρχή δεινών και της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει η Κύπρος να συμμετέχει με την κυβέρνησή της.

    Σε δηλώσεις του το απόγευμα και αναφερόμενος στην επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "δυστυχώς, από μακρού οι ενδείξεις ήταν ότι η επίσημη αμερικανική πολιτική στρεφόταν προς την επιβολή κάποιας αναγνώρισης χωριστής οντότητας της Τ/κ κοινότητας".

    Αυτό, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, γινόταν "και αναφορικά με τις ενταξιακές συνομιλίες και αναφορικά με την τελική διευθέτηση, την τελική λύση του κυπριακού προβλήματος".

    "Φυσικά", πρόσθεσε, "η απάντηση ήταν αρνητική, ότι είναι αδιανόητο να δεχθούμε την ύπαρξη χωριστών οντοτήτων", διότι αυτό "θα σήμαινε όχι μόνο νομιμοποίηση της διχοτόμησης, αλλά ίσως και μία πορεία προς εξελίξεις οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο και τις ελεύθερες περιοχές".

    Ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε, στη συνέχεια, ότι "η πρόταση για τετραμερή, κατά την άποψη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αποτελεί ένα τμήμα αυτής της προσπάθειας, διότι το να κάθονται κυβερνήσεις χωρών και να κάθεται από κυπριακής πλευράς όχι η Κυβέρνηση, αλλά οι δύο κοινότητες, αυτό σίγουρα αποτελεί μιαν έμμεση καταστρατήγηση της άποψης ότι υπάρχει μία και μόνη κυβέρνηση στην Κύπρο, ότι υπάρχει μία και μόνη κυριαρχία".

    Εξήγησε, εξάλλου, ότι "άλλο το θέμα διακοινοτικού διαλόγου", επισημαίνοντας ωστόσο ότι και σ' αυτό η ΕΔΕΚ είχε πάντοτε τις ενστάσεις της.

    Ο κ. Λυσσαρίδης υπενθύμισε ότι "πάγια συμβουλή μας προς τους εκάστοτε προέδρους ήταν ότι δεν θα έπρεπε οι ίδιοι να ήταν συνομιλητές, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόεδρος όλων των Κυπρίων, και ότι οι συνομιλίες θα έπρεπε να διεξάγονται μεταξύ εκπροσώπων των κοινοτήτων".

    "Δυστυχώς, όμως", συνέχισε, "αυτό δεν λήφθηκε υπόψη", προσθέτοντας ότι "υπήρξε ήδη μια παρέκκλιση, αλλά τουλάχιστον αυτό παρέμεινε μόνο αναφορικά με τη συζήτηση μεταξύ δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση εκείνων των στοιχείων που θα έφερναν τις δύο κοινότητες σε κάποια συμφωνία, αναφορικά με την εσωτερική πτυχή του κυπριακού προβλήματος".

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "το να επεκταθεί αυτό το πράγμα στην ευρύτερη λύση του Κυπριακού στην παρουσία ξένων κυβερνήσεων, που πρέπει να συζητηθούν και οι εξωτερικές πτυχές του προβλήματος, αλλά πολύ περισσότερο μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, τότε πιστεύω ότι πρόκειται για μία παρέκκλιση, η οποία θα είναι η απαρχή της αναγνώρισης χωριστών οντοτήτων".

    Κληθείς να αναφέρει εάν κατέχει συγκεκριμένες πληροφορίες για πρόταση αναφορικά με τετραμερή συνάντηση για συζήτηση του Κυπριακού, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι στηρίζεται στις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο κ. Μίλερ "που περίπου λεν αυτό το πράγμα", δηλαδή ότι "θα ήταν καλό να παρακάθονται οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας σε τυχόν διακοινοτικές συνομιλίες".

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "εάν πρόκειται να γίνει αυτό που έγινε στο Μοντρέ και στο Τράουτμπεκ, όπου οι συνομιλητές θα είναι δύο και απλώς στην περιφέρεια θα υπάρχουν πολλές χώρες, οι οποίες θα πληροφορούνται για το αποτέλεσμα των συνομιλιών", τότε αυτό "θα μπορούσε να γίνει ανεκτό".

    Επεσήμανε εμφαντικά ότι "το να παρακάθονται στην ίδια αίθουσα δύο εκπρόσωποι κυβερνήσεων και από δικής μας πλευράς, αντί εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι δύο κοινότητες, τότε όπως και αν το παρουσιάσουμε, πολύ φοβούμαι ότι, όσο και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως ανώδυνο, θα είναι απαρχή δεινών".

    Σε παρατήρηση ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, διέψευσε ότι υπήρξε από οποιονδήποτε πρόταση για τετραμερή, ο κ. Λυσσαρίδης είπε "τόσο το καλύτερο", διότι "τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε".

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε, εξάλλου, ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη αύριο και θα μάθει "από πρώτο χέρι τα όσα έχουν λεχθεί".

    ΣΟΣΙΑΛ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει έντυπο που εξέδωσε το ΔΗΚΟ προς συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, το οποίο αναφέρει ότι το ΔΗΚΟ, ως το μεγαλύτερο κόμμα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, θα αναλάβει τα ινία, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι πρώτη φορά ακούει ότι το ΔΗΚΟ είναι κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι το κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού στην Κύπρο είναι η ΕΔΕΚ, η οποία είναι και μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] Δηλώσεις Κουκ - Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,21/04/1998 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για προώθηση ενός διαλόγου προς λύση του Κυπριακού και την ένταξη της ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Απαντώντας σε ερώτηση, στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κ. Κουκ δήλωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει "τις προσπάθειες για προώθηση του διαλόγου στην Κύπρο, καθώς και για την εξεύρεση τρόπου επίτευξης του διπλού στόχου της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ως ένα κυρίαρχο κράτος, χωρίς την παρούσα διαίρεση".

    Ερωτηθείς κατά πόσον η χώρα του θα αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, στο Λονδίνο, με στόχο το σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό, ο Βρετανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε τις συναντήσεις που είχε ο ίδιος και ο Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στο περιθώριο της διάσκεψης της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στη βρετανική πρωτεύουσα.

    Αφού χαρακτήρισε τις συναντήσεις τους "πολύ χρήσιμες", ο κ. Κουκ είπε ότι "ένα από τα θετικά αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών ήταν η πολύ δίκαιη και λογική πρόταση του Προέδρου Κληρίδη προς τον κ. Ντενκτάς, για μια κοινή αντιπροσωπεία από Ε/Κ και Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ".

    Ο Βρετανός αξιωματούχος εξέφρασε λύπη για την απόρριψη της πρότασης του Προέδρου Κληρίδη από τον Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και για το ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέρριψε επίσης πρόσκληση να επισκεφθεί το Λονδίνο για συζήτηση του θέματος. (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΜΑ/ΑΠ)

    [05] Κόεν - Τσοχατζόπουλος - S300

    Αθήνα,Ελλάδα,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κόεν, δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν σφάλμα η εγκατάσταση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στην Κύπρο, αλλά επίσης χαρακτήρισε ως σφάλμα τις απειλές που εκτοξεύει η Αγκυρα αναφορικά με το θέμα αυτό.

    Το σωστό είναι να βρούμε τρόπους για να συζητήσουν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, είπε ο κ. Κόεν, ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με τον Ελληνα Υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Ο κ. Κόεν διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε από τον κ. Τσοχατζόπουλο διαβεβαιώσεις ότι οι ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικοί πύραυλοι δεν θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, αλλά επανέλαβε, όπως είπε, τις θέσεις που ανέπτυξε στην Αγκυρα, ότι δηλαδή ο καθένας έχει την υποχρέωση να βοηθήσει για τη μείωση της έντασης, για να μην ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο.

    Ο κ. Κόεν, ο οποίος στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή είχε επισκεφθεί χθες την Αγκυρα, κατέληξε με την επισήμανση ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα θα προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες για μείωση της έντασης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, από την πλευρά του, είπε ότι το θέμα των πυραύλων εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει.

    Ο Ελληνας Υπουργός είπε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να ενισχύει την άμυνά της και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για την Τουρκία από τους πυραύλους.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος πρόσθεσε ότι όσο υπάρχει απειλή εναντίον της Κύπρου, είτε λόγω της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων είτε λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, έχει την υποχρέωση να συμπαρίσταται στην Κύπρο για να εξασφαλίσει τα δίκαιά της.

    Υπάρχει, βέβαια, και η πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση, που θα οδηγούσε στη μη εγκατάσταση των πυραύλων, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι μία πρόταση που όλοι θα επιθυμούσαν να γίνει αποδεκτή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] Κασουλίδης - ΕΕ - Σύσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύσκεψη σχετικά με θέματα που θα τεθούν για απόφαση ενώπιον της Υπουργικής Επιτροπής για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η σύσκεψη "εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της πυρετώδους προετοιμασίας μας".

    "Πέραν των τεχνοκρατικών και των ουσιωδών πληροφοριών που πρέπει να δώσουμε για να αντιπαραβάλουμε τα ισχύοντα στην Κύπρο με το κοινοτικό κεκτημένο, το λεγόμενο acquis screening, υπάρχουν πολιτικές επιπτώσεις, τις οποίες εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή, με τη βοήθεια του Γενικού Εισαγγελέα και με τα αρμόδια τμήματα της κυβένησης", είπε ο ΥΠΕΞ.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι συζητήθηκαν θέματα "που έχουν να κάνουν με τα δεδομένα της Κύπρου, τα οποία θα παρουσιάσουμε στις Βρυξέλλες".

    Σε ερώτηση σχετικά με την απουσία από τη σύσκεψη του Γιώργου Βασιλείου, ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι τα θέματα της σύσκεψης θα παρουσιαστούν ενώπιον της Υπουργικής Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει και ο κ. Βασιλείου.

    Στη σημερινή σύσκεψη, πήραν μέρος ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Αλέκος Σιάμπος, ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Πανίκος Πούρος και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [07] Κασουλίδης - Τετραμερή - Μίλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, διέψευσε σήμερα ότι ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, υπέβαλε πρόταση για επανάληψη του διαλόγου στη βάση μιας τετραμερούς.

    Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη θέση ότι η κυπριακή πλευρά επιδιώκει την επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, εφόσον οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα και με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο κ. Μίλερ παρέδωσε στις δύο πλευρές πρόταση για επανάληψη του διαλόγου στη βάση μιας τετραμερούς, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος "δεν έχει δώσει καμία πρόταση και καμία φόρμουλα κατά τη συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    "Δεν υπάρχει επί του θέματος αυτού καμιά εξέλιξη", είπε ο ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι "να αρχίσουν το συντομότερο οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού".

    "Εφόσον αυτές οι συνομιλίες δεν εξέρχονται από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν φεύγουν από τη βάση που καθορίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο τις θέλουμε αλλά τις επιδιώκουμε", συμπλήρωσε.

    Ο ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι επανειλημμένα η κυπριακή πλευρά ζητεί "από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συνδράμουν τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, διότι ο ΓΓ δεν μπορεί από μόνος του να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του παρόντος αδιεξόδου".

    "Μεταξύ των πέντε Μονίμων Μελών", σημείωσε, "συμπεριλαμβάνεται ο αμερικανικός παράγοντας".

    Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι βάσει των δεδομένων "θα υπάρξει επιτυχία από πλευράς όλων όσοι προσπαθούν για να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

    "Φυσικά δεν πρόκειται να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ικανοποιώντας τους όρους του κ. Ντενκτάς", ξεκαθάρισε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι "ο κ. Ντενκτάς ό,τι έχει να εγείρει, να το εγείρει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων".

    Ερωτηθείς αν έχει επιτευχθεί μια κατ' αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών, κατά την επίσκεψη Μίλερ στο νησί, ο Κασουλίδης απάντησε αρνητικά, ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει μετακινηθεί από την αξίωσή του για διεξαγωγή συνομιλιών στη βάση "δύο κρατών".

    Αναφορικά με το θέμα της τετραμερούς, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι στόχος αυτή τη στιγμή είναι "να πετύχουμε διαπραγματεύσεις διακοινοτικές, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς, με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ, στη βάση του διακοινοτικού διαλόγου και μέσα στα πλαίσια της άσκησης της εντολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ".

    "Υπάρχουν χίλιοι τρόποι να γίνει αυτός ο διακοινοτικός διάλογος και να επιτευχθεί και η παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων, κυρίως της Ελλάδας και της Τουρκίας, διότι όλοι συμφωνούμε ότι χωρίς την παρουσία της Τουρκίας δεν μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό, υπερπηδώντας όλες αυτές τις ορολογίες περί τετραμερών", δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Σημείωσε δε ότι "στην Γκλιόν ήταν και η Ελλάδα και η Τουρκία και δεν ήταν τετραμερής".

    Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κασουλίδης, είπε ότι η κυπριακή κυβερνηση δεν θα απέρριπτε την πιθανότητα να κληθούν οι δύο ηγέτες να συνομιλήσουν με την παρουσία της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι "αυτό δεν θα είναι τετραμερής. Θα είναι κάτι το διαφορετικό".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [08] Κασουλίδης - Βρετανοί - Ακάμας

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή πλευρά είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις πρόνοιες της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι ο υπαλλακτικός χώρος που είχε προσφερθεί στους Βρετανούς για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησής τους δεν ήταν ο κατάλληλος.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έκανε ό, τι μπορούσε για να εξασφαλίσει υπαλλακτικό χώρο για τη διεξαγωγή των βρετανικών ασκήσεων.

    "Επειδή οι διευθετήσεις για τον υπαλλακτικό χώρο δεν μπορούσαν να γίνουν έγκαιρα, είχε γίνει μια σύσκεψη στο Υπουργείο Αμυνας, όπου είχε αποφασιστεί να τους προσφερθεί υπαλλακτικός χώρος της Εθνικής Φρουράς για μία και μόνο άσκηση", είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι τελικά ο χώρος αυτό δεν ήταν ο κατάλληλος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [09] Ακάμας - Διαμαρτυρίες - Βάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την έντονη διαμαρτυρία τους για την απόφαση των Αρχών των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο να πραγματοποιήσουν για ακόμη μια φορά στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή του Ακάμα, την Τετάρτη και Πέμπτη 22 και 23 Απριλίου, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου των βρετανικών Βάσεων, Μέρβιν Τζόουνς, επανέλαβε κατηγορηματικά ότι οι ασκήσεις στον Ακάμα δεν καταστρέφουν το περιβάλλον.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημήτρης Ηλίαδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η πραγματοποίηση των ασκήσεων αποτελεί μια "συνεχιζόμενη βαρβαρότητα".

    Αυτή, σημείωσε, "βρίσκει αντίθετο όχι μόνον το Κοινοβούλιο, με το γνωστό σαφέστατο ψήφισμά του, όχι μόνον τους οικολόγους, αλλά και τον κάθε Κύπριο πολίτη, του οποίου προσβάλλει την περιβαλλοντική συνείδηση".

    "Δεν είναι παραδεκτό", συνέχισε ο κ. Ηλιάδης, "το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση, να συζητούμε την υιοθέτηση ενός σχεδίου για την προστασία και τη διαχείριση του Ακάμα και από την άλλη να ανεχόμαστε την καταστροφή αυτής της θαυμάσιας, από οικολογικής πλευράς, περιοχής από τις στρατιωτικες ασκήσεις των Βρετανών".

    "Ο Ακάμας έχει χαρακτηριστεί σαν ένας βιότοπος που πρέπει να προστατευθεί, σαν ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, όχι μόνον από εμάς τους Κυπρίους, αλλά από την Ευρώπη και διεθνείς οργανισμούς", είπε.

    Ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι, σε μια περίοδο που το περιβάλλον για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί μια από τις ύψιστες προτεραιότητες, δεν είναι δυνατόν εμείς να δεχόμαστε την καταστροφή του Ακάμα από τις ασκήσεις των Βρετανών.

    Από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, ο κ. Γιώργος Περδίκης δήλωσε στο ΚΥΠΕ, από τον χώρο όπου πρόκειται να διεξαχθούν οι ασκήσεις, ότι ο καταυλισμός των οικολόγων, που έχει πρόχειρα εγκατασταθεί στον Ακάμα, θα παραμείνει και απόψε στην περιοχή για να συνεχιστεί η διαμαρτυρία ενάντια στα βρετανικά γυμνάσια.

    "Εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει χειριστεί την υπόθεση σωστά, για άλλη μια φορά, με την ανάλογη υπευθυνότητα. Οι αγώνες των περιβαλλοντιστών εδώ και χρόνια έδωσαν την ηθική και πολιτική βάση στην κυβέρνηση να διεκδικήσει τον τερματισμό των στρατιωτικών γυμνασίων στον Ακάμα", είπε.

    "Εμείς θεωρούμε ότι υπεύθυνη, κυρίως, είναι η κυβέρνηση, η οποία πραγματικά δεν χρησιμοποιά τον χρόνο με τον σωστό τρόπο, ούτως ώστε να μπορεί να λύσει το πρόβλημα έγκαιρα, γι' αυτό και βρισκόμαστε πάντα προ τετελεσμένων", πρόσθεσε ο κ. Περδίκης.

    Ανέφερε ακόμα ότι κάποιες άλλες ομάδες διοργανώνουν επίσης εκδηλώσεις στην Πάφο ενάντια στη διεξαγωγή των βρετανικών ασκήσεων.

    Σε ερώτηση για το τί πρόκειται να πράξουν οι ίδιοι, ο κ. Περδίκης είπε ότι "αυτό που θα κάνουμε σαν Κίνημα Οικολόγων είναι να προσπαθήσουμε να περιφρουρήσουμε τον Ακάμα απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο, που πρέπει να ξανατονίσουμε ότι δεν είναι ο μοναδικός".

    "Αυτή η ξαφνική εξέλιξη εκθέτει και τη Βουλή, ιδιαίτερα την Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία θα πρέπει να λάβει σοβαρά αυτή τη συμπεριφορά και τα λάθη της κυβέρνησης και να αντιδράσει πλέον, καταδικάζοντάς τα", σημείωσε.

    "Διαφορετικά και η ίδια η Βουλή λαμβάνει μέρος σ' αυτή την απραξία και την κωλυσιεργία", κατά την έκφρασή του.

    Οπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να ενεργοποιηθεί σε μια μόνιμη πλέον βάση η Ομοσπονδία των Πρασίνων Κομμάτων της Ευρώπης, πάνω στη βάση ότι οι ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα αντίκεινται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1976, για απαγόρευση της στρατιωτικής ή άλλης εχθρικής χρησιμοποίησης μεθόδων αλλοίωσης του περιβάλλοντος, την οποία υπέγραψε και η Κυπριακή Δημοκρατία και η Βρετανία.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου των βρετανικών Βάσεων ότι οι ασκήσεις στον Ακάμα δεν καταστρέφουν το περιβάλλον, ο κ. Περδίκης είπε ότι αυτή η αναφορά έχει σκοπιμότητα να αποφύγει ακριβώς τις συνέπειες της πιο πάνω Σύμβασης.

    "Η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ζητήσει εφαρμογή της Συνθήκης σε βάρος της Βρετανίας, αν ήθελε πράγματι να σταματήσουν μια για πάντα τα γυμνάσια στον Ακάμα", κατέληξε.

    Εκ μέρους των "Φίλων του Ακάμα", ο κ. Κυριάκος Τσιμίλλης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν φαίνεται να υπάρχει η πολιτική δέσμευση, η οποία εκφράστηκε και προεκλογικά, ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιούσε το βασικό εργαλείο που έχει στην διάθεσή της στη συγκεκριμένη περίπτωση, που είναι το Διαχειριστικό Σχέδιο Προστασίας του Ακάμα.

    "Νομίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα ήταν ένα κύριο επιχείρημα ενάντια στη συνέχιση των βρετανικών ασκήσεων στον Ακάμα, νοουμένου ότι και η Βρετανία, ως μέλος της ΕΕ, θα έπρεπε με τη δική της πολιτική να αντανακλά και τις ευαισθησίες της ΕΕ", επεσήμανε.

    "Η πορεία της Κύπρου προς την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό Κεκτημένο δεν μπορεί να αποδέχεται την παρουσία τέτοιων δραστηριοτήτων, τη στιγμή που κάτι τέτοιο σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν γίνεται", παρατήρησε ο κ. Τσιμίλλης.

    "Πιστεύουμε ότι είναι λανθασμένη η απροθυμία της κυπριακής κυβέρνησης να πιέσει περισσότερο τη βρετανική κυβέρνηση, την ώρα που ήδη ο διεθνής περιβαλλοντικός χώρος, οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Greenpeace και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Ενωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), το Διεθνές Ταμείο για προστασία της Αγριας Φύσης (WWF) και άλλοι έχουν εκφράσει τέτοια ευαισθησία και τη διάθεση να βοηθήσουν", κατέληξε.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου των βρετανικών Βάσεων, Μέρβιν Τζόουνς, επανέλαβε ότι ασκήσεις στον Ακάμα δεν καταστρέφουν το περιβάλλον.

    "Δεν καταστρέφουμε το περιβάλλον. Η επίδραση στο περιβάλλον από τα τυφέκια που χρησιμοποιούμε είναι εντελώς ελάχιστη και δεν διαφέρει από τη ζημιά που προκαλούν τα κυνηγετικά όπλα," πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για την πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιών στην περιοχή, ο κ. Τζόουνς ανέφερε ότι ο αριθμός των πυρκαγιών που έχουν προκληθεί στον Ακάμα είναι εξαιρετικά μικρός, σε σύγκριση με αυτές που προκαλούνται σε ολόκληρη την Κύπρο κάθε καλοκαίρι.

    "Οι Βάσεις είναι πολύ ευαισθητοποιημένες πάνω σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον", είπε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το νόμιμο δικαίωμα για ασκήσεις στην περιοχή.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος των βρετανικών Βάσεων είπε ότι, σε περίπτωση που υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς των περιβαλλοντιστών, "η Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να διασφαλίσει, όπως πάντοτε, τη διατήρηση του Νόμου και της τάξης".

    Στο μεταξύ, απογευματινή ανακοίνωση των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών αναφέρει ότι οι Βρετανοί σχεδιάζουν να μεταφέρουν απόψε τα στρατεύματά τους στον Ακάμα από αέρος, και σημειώνει ότι αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας διαφορετικής αντιμετώπισης της βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΠ)

    [10] Νέοι Ορίζοντες - 21 Απριλίου 1967

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ανάγκη μνήμης και καταδίκης της κατάλυσης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, από την πραξικοπηματική Χούντα των Συνταγματαρχών την 21ην Απριλίου 1967, είναι έντονη και βασανιστική, αφού η Κύπρος εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της προδοσίας, των ανομημάτων και των λαθών της Χούντας.

    Αυτό τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Νέοι Ορίζοντες, προσθέτοντας ότι στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για το Κυπριακό, έχουμε εθνικό χρέος να αποφύγουμε λάθη εκτίμησης και τακτικής και να διεκδικήσουμε ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής.

    Αναφέρει, επίσης, ότι αυτό θα γίνει μόνο με την ενθάρρυνση υγιών πρωτοβουλιών και την επιδίωξη συνταγματικών πλαισίων λύσης, που δεν εκφυλίζουν την ευρωπαϊκή πορεία και δεν υποθάλπτουν την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [11] Συνέδριο για ευρωπαϊκή διεύρυνση

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνέδριο με θέμα "Ευρωπαϊκή Διεύρυνση και Μεσογειακή Πολιτική" διοργανώνει στην Κύπρο το Ελληνικό Τμήμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιφερειακής Επιστήμης.

    Στο Συνέδριο, το οποίο είναι το πέμπτο και θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία από τις 22 μέχρι τις 25 Απριλίου, θα συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί, ερευνητές και στελέχη αρμοδίων υπηρεσιών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας και την έναρξή του θα κηρύξει ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [12] Κυπριανού - τετραμερής - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την άποψή του σχετικά με τη διεξαγωγή συνομιλιών για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή των Ε/Κ, των Τ/Κ, της Ελλάδας, της Τουρκίας, αλλά και της Βρετανίας, ως εγγυήτρια δύναμη, καθώς και των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασε σήμερα με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, ο ίδιος ζήτησε και ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, αναφορικά με το περιεχόμενο της επίσκεψης του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ.

    "Το συμπέρασμά μου είναι ότι μπορεί να γίνεται λόγος για την παρουσία της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης σε μία νέα συνάντηση, κάπου κοντά στην Ουάσινγκτον όπως προγραμματίζεται, αλλά δεν σημαίνει κατ' ανάγκη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις", σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

    Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα μπορούσε "να γίνει διάλογος μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, και συμμετοχή ως παρατηρητών, ως συμβούλων, των δύο κυβερνήσεων".

    "Παρά ταύτα", πρόσθεσε, "η δική μου άποψη, που νομίζω ότι συμμερίζεται και η κυβέρνηση, είναι ότι πρωτίστως αυτή η νέα διαπραγμάτευση να είναι στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε, εξάλλου, πως "υποστηρίζουμε ότι στα πλαίσια μιας τέτοιας διάσκεψης, σύμβουλοι ή παρατηρητές θα πρέπει να είναι σίγουρα η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά επιμένουμε και στη συμμετοχή των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας γιατί πιστεύουμε ότι η Ρωσία, ιδιαίτερα, επιθυμεί και μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο".

    Απαντώντας στο επιχείρημα όσων πιθανόν να αντιτίθενται στη συμμετοχή της Ρωσίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτό "δεν ευσταθεί, διότι ούτε ψυχρό πόλεμο έχουμε τώρα, και ασφαλώς αν η λύση πρόκειται να βασιστεί στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μετάσχουν σε τέτοια διάσκεψη όλα τα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ".

    Αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι "ο κ. Ντενκτάς έδωσε την εικόνα περί τετραμερούς, πέραν της εικόνας που έδωσαν οι Αμερικανοί προηγουμένως".

    Σημείωσε, ωστόσο, πως "είναι ξεκαθαρισμένο, όπως μου έχει λεχθεί, ότι τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και η ελληνική δεν αποδέχονται τετραμερή, της μορφής που εισηγείται και υποστηρίζει η τουρκική πλευρά".

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο κ. Κυπριανού είπε πως "αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στις συναντήσεις του Μαίου με την άφιξη εδώ του κ. Χόλμπρουκ".

    Οπως είπε, "ο κ. Χόλμπρουκ παρουσιάζεται αποφασισμένος να προωθήσει λύση του Κυπριακού και παρουσιάζεται αποφασισμένος να σπρώξει τα πράγματα".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως αναμένεται να γίνουν κάποιες επαφές τον Μάιο, με στόχο την πραγματοποίηση συνάντησης κοντά στην Ουάσινγκτον, πιθανόν τον Ιούλιο.

    Αναφερόμενος στη στάση της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι "οι ενδείξεις είναι ότι η τουρκική πλευρά επιμένει στις θέσεις της".

    "Είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία", είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι αυτό "υπέδειξε εξάλλου ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον".

    Αναφερόμενος στη σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, σχετικά με την αμερικανική πρωτοβουλία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "όλοι μας ανεμέναμε αμερικανική πρωτοβουλία, αυτό που απασχολούσε εμένα και τους συνεργάτες μου, ιδιαίτερα τώρα, είναι το περιεχόμενο της αμερικανικής πρωτοβουλίας, όχι το αν θα υπάρξει".

    Οσον αφορά τις ευχαριστίες που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο Κλίντον, για το ενδιαφέρον του και το ότι θέτει σαν μια από τις προτεραιότητές του το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί "έπρεπε σ' αυτή τη φάση να εκφράσει κανείς ευχαριστίες".

    "Πρέπει να λέμε και εμείς κάποτε τη σκληρή πραγματικότητα, ότι οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη για το Κυπριακό και ως υπερδύναμη, αλλά και υπό το φως της ομολογίας του κ. Χόλμπρουκ, κατά την προηγούμενη επίσκεψή του, ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για τη δεκαετία του 1960 και για τα όσα συνέβησαν στη δεκαετία του 1970, και ιδιαιτέρως για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή," συμπλήρωσε.

    Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ευχή "η αμερικανική πρωτοβουλία, στα πλαίσια των ΗΕ, να οδηγήσει τα πράγματα στη σωστή λύση του εθνικού μας θέματος και τότε όχι μόνο ευχαριστίες θα πούμε αλλά θα εκφράσουμε και ευγνωμοσύνη".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 21 April 1998 - 19:09:30 UTC