Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχαιολογική Εκθεση - "Δρόμοι των Φοινίκων"
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] ΑΚΕΛ - τίτλοι ιδιοκτησίας
  • [04] Λυσσαρίδης - Κυπριακό - Τίτλοι ιδιοκτησίας
  • [05] Κυπριανού - Τίτλοι ιδιοκτησίας - ΔΗΚΟ
  • [06] Ρωσική Πρεσβεία - Βετεράνοι Β' Παγκοσμίου Πολέμου
  • [07] Αφιξη Προέδρου Αυστριακής Ανω Βουλής
  • [08] Greenpeace - Πυρηνικά - Δηλώσεις Μάριο Νταμάτο
  • [09] Υπουργός Παιδείας - Ισραηλινός Υφυπουργός
  • [10] Χριστόφιας - S300 - Τίτλοι ιδιοκτησίας
  • [11] Ρέππας - Δηλώσεις Ρούμπιν
  • [12] Ρολάνδης - Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη για ενέργεια
  • [13] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Αυστριακής Ανω Βουλής
  • [14] Ελλείποντα άτομα - Κατεχόμενα - Απαγωγή
  • [15] ΕΔΗ - Τίτλοι ιδιοκτησίας
  • [16] Ντίνος Κωνσταντίνου - απεβίωσε

  • [01] (Κ) Αρχαιολογική Εκθεση - "Δρόμοι των Φοινίκων"

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εκθεση με θέμα "Δρόμοι των Φοινίκων" οργανώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, και το Κυπριακό Μουσείο, σε συνεργασία με την Ενωση Δήμων Ιταλίας, ανακοίνωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Σοφοκλής Χατζησάββας.

    "Σημαδιακό", χαρακτήρισε ο κ. Χατζησάββας το γεγονός πως η Εκθεση αυτή "έχει σχέση με τους Φοίνικες" διότι, όπως εξήγησε, η Κύπρος "αποτέλεσε το πρώτο βήμα κατά τη μεγάλη εξάπλωση των Φοινίκων" μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού.

    Γι' αυτό το λόγο, θα έπρεπε οι Κύπριοι να έχουν "τα σκήπτρα" στη μελέτη του κεφαλαίου των Φοινίκων αντί να ακολουθούν τα βήματα άλλων, τόνισε ο κ. Χατζησάββας.

    Ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων έκανε μια σύντομη αναφορά στις πρώτες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες χρονολογούνται από το 1928 και οι οποίες "είχαν εντοπίσει τη σημασία του ρόλου που διαδραμάτισαν οι Φοίνικες στην Κύπρο" για να πει στη συνέχεια πως δυστυχώς αυτή η πρωτοβουλία "δεν βρήκε συνεχιστές."

    Επιχειρώντας να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό ο κ. ΧατζηΣάββας μίλησε για "μια προκατάληψη" εναντίον των Φοινίκων, που υπήρχε από τον καιρό του Ομήρου (8ος αιώνας π.χ.) και που εκδηλώθηκε σε υποτίμηση από τους Ελληνες λόγω του αμοιβαίου ανταγωνισμού τους.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, οι ρίζες της εκδήλωσης αυτής της υποτίμησης βρίσκονται και σήμερα στο φαινόμενο των "εθνικών εξάρσεων" που έχουν ως κύριο μέλημα την υπογράμμιση της ελληνικής παρουσίας στην Κύπρο. Σε αντιπαράθεση προς αυτή τη μονοδιάστατη προβολή ο κ. Χατζησάββας είπε πως οι Φοίνικες "συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του κυπριακού πολιτισμού," με πρώτο παράδειγμα την προσφορά του αλφαβήτου.

    Διευκρίνισε, πως ο Κυπριακός πολιτισμός ήταν πάντοτε ένα "χωνευτήρι" από Ανατολικά και Δυτικά στοιχεία.

    Μιλώντας για το περιεχόμενο της Εκθεσης "Δρόμοι των Φοινίκων", ο κ. Χατζησάββας αναφέρθηκε σε ένα συνδυασμό αντικειμένων από τη Νότια Ιταλία, τη Σαρδινία και διδακτικού υλικού (κείμενα και φωτογραφίες των Φοινικικών δρομολογίων προς τη Δύση) από τις συροπαλαιστινιακές ακτές.

    Η Εκθεση συμπληρώνεται με λίγα αντικείμενα από την Κύπρο για να προβάλει μια "ολοκληρωμένη εικόνα" της παρουσίας των Φοινίκων στην Κύπρο. Ενας μεγάλος χάρτης, τέλος, θα πληροφορεί το κοινό για τα δρομολόγια που ακολούθησαν οι Φοίνικες ενώ τα υπόλοιπα αντικείμενα θα μαρτυρούν την επίδραση που είχαν στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης και της Βορείου Αφρικής.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χατζησάββας τόνισε πως η Κύπρος ήταν "ο πρώτος σταθμός" των Φοινίκων κατά την εξάπλωσή τους στη Δύση και ο τελευταίος σταθμός κατά την επιστροφή τους στη Φοινίκη. Στην Εκθεση, όπως είπε, θα τονίζεται ο ρόλος που διαδραμάτισε η Κύπρος στην εξάπλωση των Φοινίκων στη Δύση και η παρουσία των Φοινίκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ιταλός Πρέσβης

    Στη δημοσιογραφική διάσκεψη μίλησε και ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο, Φραντσέσκο Μπασκόνε, ο οποίος είπε ότι η Εκθεση θέλει να δείξει πως οι Φοίνικες δεν ήταν μόνο δημιουργοί πολιτισμού αλλά και "μέσα διάδοσης και εξάπλωσης" πολιτιστικών επιδράσεων.

    Ο κ. Μπασκόνε αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του γεγονότος της συγκέντρωσης στην Εκθεση αυτή "ενός σημαντικού αριθμού αντικειμένων" τα οποία είναι"πρωτότυπα."

    Το δρομολόγιο της Εκθεσης, είπε ο κ. Μπασκόνε, έχει τη Βηρυτό ως αφετηρία της, γιατί εκεί "οι Φοίνικες άρχισαν την περιπέτεια τους," και επόμενο προορισμό της την Κύπρο, τη Μάλτα και την Τυνησία. Ως αποτέλεσμα η Εκθεση θα μεταλλάσεται στις εκδοχές της ανάλογα με το χώρο εγκατάστασής της για να τονιστεί η φοινικική επίδραση σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

    Ο κ. Μπασκόνε επεσήμανε το γεγονός του Ιταλικού Πολιτιστικού Μήνα στη Λευκωσία του οποίου η έναρξη σηματοδοτείται και χρωματίζεται θεματικά από την Εκθεση "Δρόμοι των Φοινίκων" στις 15 Μαίου. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ομιλία που θα γίνει από τον Καθηγητή Βάσο Καραγιώργη με θέμα "Ιταλικές επαφές με την Κύπρο την ύστερη εποχή του χαλκού" που θα λάβει χώρα στο τέλος του Ιταλικού Πολιτιστικού Μήνα (15 Ιουνίου.)

    Τέλος, ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Κάλιαρι της Σαρδινίας, Δρ Φρανκέτι, και η Διευθύντρια του αντίστοιχου Τμήματος στο Παλέρμο της Σικελίας, Δρ Ντι Στέφανο, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην διάσκεψη, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με τη μοναδική παρουσία των Φοινίκων στα μεγάλα αυτά νησιά.

    Η Εκθεση "Δρόμοι των Φοινίκων" Θα διαρκέσει από τις 15 Μαίου μέχρι τις 30 Ιουνίου στο Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           88,36  (-1,61)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                  103,55 (-1,32)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64,13 (-2,27)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 64,48 (-1,99)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  77,03 (-1,18)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                68,60 (-2,63)
            Εμπορικές Εταιρείες                     50,86 (-3,45)
            Αλλες Εταιρείες                         73,67 (-2,86)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ   2.165.480.54
    

    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)
    (Ι.Ν.)

    [03] (Κ) ΑΚΕΛ - τίτλοι ιδιοκτησίας

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη χρεωκοπία της πολιτικής Κληρίδη στον τομέα της τιτλοποίησης των προσφυγικών περιουσιών, καταδεικνύει περίτρανα η απόσυρση, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της αναφοράς του στο Ανώτατο Δικαστήριο, αναφέρει γραπτή ακοίνωση του ΑΚΕΛ.

    Οπως υποστηρίζεται, "η τιτλοποίηση ήταν εξ' αρχής πολιτικά νομικά άκυρη και πολιτικά λανθασμένη" και "καταδεικνύεται ακόμη ότι η όλη υπόθεση της τιτλοποίησης ήταν ένα προεκλογικό τέχνασμα, που χρησιμοποιήθηκε από τους υποστηριχτές της υποψηφιότητας Κληρίδη για υφαρπαγή ψήφων από τον προσφυγικό κόσμο".

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, "ο προεκλογικός χαρακτήρας του θέματος φάνηκε και από το γεγονός ότι μετά τις εκλογές δεν δόθηκε ούτε ένας τίτλος ιδιοκτησίας σε πρόσφυγα".

    Αναφέρεται ότι "η απόσυρση της αναφοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο δεν παραγράφει το γεγονός ότι, με την απόφαση Κληρίδη για τιτλοποίηση, προκλήθηκε ήδη σοβαρή πολιτική ζημιά στον αγώνα για δίκαιη λύση του Κυπριακού και στην υπόθεση της διεκδίκησης των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους".

    Με την ανακοινωση, το ΑΚΕΛ "επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά την ετοιμότητά του να εργαστεί για τη διασφάλιση της φερεγγυότητας όλων των προσφύγων, πάνω στη σωστή βάση".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Λυσσαρίδης - Κυπριακό - Τίτλοι ιδιοκτησίας

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το μήνυμα ότι δεν πρέπει να δεχθούμε απαράδεκτες πιέσεις για να εγκαταλείψουμε κυριαρχικές αποφάσεις, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, πρέπει να δοθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο δεξίωσης που δόθηκε στη ρωσική Πρεσβεία και σχολιάζοντας αντικρουόμενες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι πρέπει να κρατήσουμε μια σταθερή πολιτική και να δώσουμε τα σωστά μηνύματα ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε απαράδεκτες πιέσεις για να εγκαταλείψουμε κυριαρχικές αποφάσεις.

    Αναφορικά με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για "θερμό καλοκαίρι" στην Κύπρο, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε χαριτολογώντας ότι "το καλοκαίρι είναι πάντα θερμό στην Κύπρο, με ψηλές θερμοκρασίες".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι "το να μην προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε θερμό επεισόδιο, σε περίπτωση που θα εκδηλωθεί, θα ήταν σφάλμα".

    "Το να προσηλωθούμε σ' αυτή την αντίληψη και μόνον, πάλι θα ήταν σφάλμα", πρόσθεσε.

    "Εάν τα μηνύματα είναι πως σε περίπτωση κατά την οποίαν οι Τούρκοι προβούν σε ένα θερμό επεισόδιο, δεν θα διακοπεί οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη ώσπου να φτάσουμε στην κατάσταση προ του θερμού επεισοδίου, τότε αυτό σημαίνει μια ευρύτερη αναμέτρηση", είπε.

    "Αυτό δεν νομίζω ότι συμβαδίζει ούτε με τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά ούτε εξυπηρετεί την Τουρκία με τα πολλαπλά προβλήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει", τόνισε. Καταλήγοντας, ο κ. Λυσσαρίδης συνέστησε ψυχραιμία.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε ως ένα πολύ θετικό βήμα τη χθεσινή απόσυρση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, της αναφοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο - με την οποία ζητούσε να κηρυχθούν αντισυνταγματικοί έξι Νόμοι που ψήφισε η Βουλή για ακύρωση της τιτλοποίησης προσφυγικών περιουσιών.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "τώρα θα πρέπει να δούμε ποιά εναρμόνιση πρέπει να υπάρξει, δεδομένου ότι σε μερικούς πρόσφυγες δόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας και σε μερικούς όχι".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Κυπριανού - Τίτλοι ιδιοκτησίας - ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αναμενόμενη ήταν η χθεσινή εξέλιξη αναφορικά με το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο τελετής στη ρωσική Πρεσβεία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν είχε την ευκαιρία, μέχρι στιγμής, να ανταλλάξει απόψεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, αναφορικά με το θέμα.

    Οπως είπε, το θέμα θα συζητηθεί τόσο με τον Πρόεδρο Κληρίδη όσο και με τις ηγεσίες των κομμάτων.

    Σε ερώτηση κατά πόσον το θέμα παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες ήταν προεκλογικό τέχνασμα, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "αυτό το είπαμε και εμείς προεκλογικά και πιστεύω ότι ήταν πραγματικότητα".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά με τα τεκταινόμενα στο κόμμα του, σημειώνοντας ότι είναι αντιδεοντολογικό να σχολιάσει ο,τιδήποτε αφορά στο συνέδριο του κόμματος προτού αυτό ολοκληρωθεί.

    Οπως είπε, ο ίδιος ακούει με υπομονή και νηφαλιότητα τα όσα λέγονται και εντός συνεδρίου και εκτός συνεδρίου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ασκούνται πιέσεις για να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "ουδεμία πίεση έχει ασκηθεί ή ασκείται από οποιονδήποτε για ο,τιδήποτε". Πρόσθεσε ότι όταν αποχωρήσει από το κόμμα θα παραμείνει ως απλός "στρατιώτης", σημειώνοντας ότι είναι "της σχολής Καραμανλή, ο οποίος δεν δέχθηκε να είναι Επίτιμος Πρόεδρος του κόμματός του".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι θα ανακοινώσει όλες τις σκέψεις, τα συμπεράσματα, τους στόχους σε ό,τι αφορά στο ΔΗΚΟ αλλά και τον προσωπικό του προγραμματισμό, μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου.

    Εξάλλου, αναφορικά με τις αντικρουόμενες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ελπίζει πως κατά την αυριανή του συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, θα του δοθεί η ευκαιρία να ακούσει ορισμένες απόψεις πάνω σε μερικά βασικά θέματα.

    "Ισως μετά τη συνάντηση αυτή να μπορέσω να πω, κατά υπεύθυνο τρόπο, κάποια πράγματα που έχουν πολύ μεγάλη σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [06] (Κ) Ρωσική Πρεσβεία - Βετεράνοι Β' Παγκοσμίου Πολέμου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με την ευκαιρία της επετείου της νίκης κατά του φασισμού, πραγματοποιήθηκε σήμερα τελετή, στην εδώ ρωσική Πρεσβεία, για να τιμηθούν οι Κύπριοι βετεράνοι πολεμιστές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Κατά την τελετή, στην οποία παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος είναι και Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τιμήθηκαν πενήντα περίπου Κύπριοι.

    Υποδεχόμενος τους βετεράνους, ο Πρέσβης της Ρωσίας, Γκεόργκι Μουράτοφ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σταθερή και δυναμική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας στον στρατιωτικό και εθνικό τομέα, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, σημαντική συμβολή στον αγώνα του κυπριακού λαού για μια ενιαία Κύπρο και τερματισμό του διαχωρισμού του νησιού.

    Ο Ρώσος Πρέσβης έδωσε επίσης τη διαβεβαίωση ότι η Ρωσία βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου.

    Από την πλευρά του, σε σύντομο χαιρετισμό, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι το μεγαλύτερο βάρος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έφεραν οι ρωσικές δυνάμεις, σε ό,τι αφορά τις απώλειες.

    "Χωρίς τη δική τους συνδρομή, ο πόλεμος μπορεί να είχε διαφορετικό αποτέλεσμα", σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι "αν επικρατούσε ο φασισμός και ο ναζισμός, τότε θα ήταν διαφορετική η όψη του πλανήτη".

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του, Μπορίς Γέλτσιν, για το δώρο που του είχε αποστείλει προηγουμένως, το οποίο είναι ένα σπαθί.

    Εξάλλου, η ζωγράφος Θράκη Ρωσίδου Τζόουνς δώρησε στη ρωσική Πρεσβεία ένα πίνακά της που απεικονίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας.

    Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημήτρης Δήμου, καθώς και άλλοι επίσημοι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [07] (Κ) Αφιξη Προέδρου Αυστριακής Ανω Βουλής

    Λάρνακα,Κύπρος,12/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Ανω Βουλής) της Αυστρίας, Λούντβιχ Μπιέρινγκερ, τόνισε τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ της χώρας του και της Κύπρου, οι οποίοι, όπως είπε, πρέπει να διατηρηθούν.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας για τριήμερη επίσκεψη, ο κ. Μπιέρινγκερ πρόσθεσε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας είναι αποτέλεσμα, κυρίως, της παρουσίας του Αυστριακού αποσπάσματος στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο νησί.

    Εκανε επίσης αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Αντικαγγελάριου της Αυστρίας στην Κύπρο, όπως και στην επίσκεψη Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της χώρας πριν από περίπου έξι μήνες.

    "Σήμερα ήρθα εγώ στην Κύπρο ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Αυστριακής Βουλής για να πάρω μια εντύπωση για την εδώ κατάσταση και σε ότι αφορά την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία θα αναλάβει η Αυστρία την 1η Ιουλίου", είπε, προσθέτοντας ότι "θα μεταφέρω τις εντυπώσεις μου στην Αυστρία".

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι "υπάρχει η προϋπόθεση ότι θα μείνουν εδώ" τα Ηνωμένα Εθνη και είπε ότι αύριο θα επισκεφθεί τα μέλη του Αυστριακού αποσπάσματος.

    Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι δεν θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα, ενώ ερωτηθείς εάν τελικά η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα διαφανεί.

    "Αυτό θα φανεί στο τέλος. Στην τελική φάση της διαδικασίας", είπε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Αυστριακής Ανω Βουλής.

    Ο κ. Μπιέριγκερ θα γίνει δεκτός στην 5.00 το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρο Κυπριανού.

    Κατά την παραμονή του θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΝ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Greenpeace - Πυρηνικά - Δηλώσεις Μάριο Νταμάτο

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αμεσο και σοβαρό κίνδυνο θα διατρέξει η Κύπρος σε περίπτωση ενός μεγάλου ατυχήματος στον πυρηνικό αντιδραστήρα που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο Ακκιουγιου της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Greenpeace Μεσογείου, Μάριο Νταμάτο.

    Η δήλωση έγινε στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, όπου ο κ. Νταμάτο υπέδειξε πάνω σε οθόνη προβολής βίντεο ένα μοντέλο μελέτης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή που δείχνει την εξάπλωση της ραδιενέργειας σε περίοδο ενός χρόνου, μετά από ένα υποθετικό ατύχημα στο Ακκιουγιου.

    Η μελέτη αυτή έχει δοθεί ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες του κόσμου και ένας από τους σκοπούς της είναι να γνωρίσει το κοινό και οι αρχές των διαφόρων χωρών, κυρίως του Καναδά και της Γερμανίας, όπου εδρεύουν οι δύο κύριες εταιρείες που έχουν δώσει προσφορές για την κατασκευή του σταθμού στην Τουρκία.

    Ο κ. Νταμάτο σημείωσε ότι η μελέτη, που δίνεται στη δημοσιότητα δώδεκα χρόνια μετά το ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ, στην Ουκρανία, προβλέπει ότι όχι μόνον περιοχές της Τουρκίας και της Κύπρου, αλλά και ολόκληρη η περιοχή της Μέσης Ανατολής θα επηρεαστεί από απο ένα τέτοιο ατύχημα.

    "Η Κύπρος θα βρίσκεται στο κέντρο όλης αυτής της εξάπλωσης της ραδιενέργειας, σε περίπτωση ατυχήματος και θα επηρεαστεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή, εξαιρουμένης βέβαια της Τουρκίας η οποία θα υποστεί τις πιο σοβαρές συνέπειες από ένα τέτοιο πιθανό ατύχημα", παρατήρησε.

    Σημείωσε ότι η Greenpeace είναι η πρώτη περιβαλλοντική οργάνωση που εδώ και πέντε χρόνια έχει κάμει σειρά από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σχετικά με το θέμα της αποτροπής της εγκατάστασης του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακκιουγιου.

    "Οταν αρχίσαμε την εκστρατεία μας, ούτε στην ίδια την Τουρκία δεν ήταν γνωστό ότι επρόκειτο να κατασκευαστεί ένας τέτοιος πυρηνικός σταθμός. Σήμερα όμως, αυτό έχει καταστεί γνωστό σε αρκετές χώρες, οι οποίες αντιδρούν στην κατασκευή του, καθώς και οργανώσεις στην Τουρκία και στον Καναδά".

    Σημείωσε ότι η υποδομή στην περιοχή του Ακκιουγιου έχει ήδη γίνει και αναμένεται η συμπλήρωση των προσφορών για να εγκατασταθούν 7 εως 10 αντιδραστήρες, έχοντας κατά νουν την περιοχή της Σινόπης σαν την επόμενη στη σειρά για εγκατάσταση τέτοιων αντιδραστήρων.

    "Εχουμε δραστηριοποιήσει την εκστρατεία μας, προσπαθώντας να πείσουμε την τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει τα σχέδιά της, όμως κατά την τελευταία μου επίσκεψη την περασμένη βδομάδα - μετά από συνάντηση με Τούρκους αρμόδιους, φάνηκε ότι υπαρχει αποφασιστικότητα για να προχωρήσει η ανέγερση του σταθμού, αφού δεν φαίνεται να θέλουν να ακούσουν σε κανένα", σημείωσε ο κ. Νταμάτο.

    Παρατήρησε, όμως, ότι η διαδικασία θα καθυστερήσει, δίοτι σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα και σημείωσε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις από τον Φεβρουάριο του 1998, οπόταν επρόκειτο να αρχίσουν τα έργα, μέχρι τον Ιούνιο του ιδίου χρόνου, διότι υπάρχουν δυσκολίες ως προς το ποιός θα αναλάβει την τελική κατασκευή του έργου.

    Ανέφερε ότι υπάρχουν δύο κύριες υποψήφιες εταιρείες για την κατασκευή, η Atomic Energy of Canada Ltd. (AECL) και η γερμανική Siemens, οι οποίες είναι αναμεμιγμένες στις προσφορές.

    Οπως είπε, το καναδικό Υπουργικό Συμβούλιο εισηγήθηκε την παροχή 1,5 δισεκατομυρίου δολαρίων στην Τουρκία, υπό μορφή δανείου, εάν αυτή αγοράσει τους αντιδραστήρες απο τον Καναδα.

    "Αυτό που φιλοδοξούμε να πετύχουμε είναι να ενημερώσουμε το κοινό για τους κινδύνους που υπάρχουν από την πυρηνική ενέργεια, έτσι που να αντιδράσουν και να εξασκήσουν πίεση πάνω στην τουρκική κυβέρνηση για να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους", πρόσθεσε ο κ. Νταμάτο.

    Παρατήρησε, όμως, ότι "με το είδος της δημοκρατίας που υπάρχει στην Τουρκία, τα πράγματα είναι δύσκολα και πολύπλοκα".

    Αναφορικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής γύρω από το Ακκιουγιου και τη Σιλίφκη, δήλωσε ότι υπάρχει αρκετή κινητοποίηση και οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι από τους πιθανούς κινδύνους στην περιοχή.

    Σημείωσε ότι θα χρησημοποιηθούν οι διεθνείς επαφές και διασυνδέσεις της Greenpeace για να εξασκηθεί πίεση πάνω στις εταιρείες οι οποίες θα πάρουν τις προσφορές, πράγμα που ήδη άρχισε να γίνεται και θα μπορεί να προχωρήσει πολύ πιο καλά όταν θα γίνει γνωστή η εταιρεία που θα κερδίσει την προσφορά για την κατασκευή του σταθμού.

    Σε ερώτηση για την απώλεια ανθρώπινων ζωών σε περίπτωση ατυχήματος, ο κ. Νταμάτο επανέλαβε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο κέντρο αυτής της περιοχής και θα επηρεαστεί πάρα πολύ, οποιαδήποτε και αν είναι η κατεύθυνση των ανέμων, λέγοντας ότι σίγουρα θα υπάρξουν θάνατοι και μετακινήσεις πληθυσμών.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια ελπίδα να εμποδιστούν τελικά οι διάφορες εταιρείες να πωλήσουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Τουρκία, ανέφερε ότι υπάρχει η προοπτική να ασκηθούν δικαστικά μέτρα, διότι, όπως είπε, στην περίπτωση της καναδικής εταιρείας έχουν γίνει παράνομες διαδικασίες.

    "Φαίνεται ότι το καναδικό Υπουργικό Συμβούλιο έχει παρανομήσει, διότι σύμφωνα με τον καναδικό Νόμο το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει στην κατοχή του μια περιβαλλοντική μελέτη για να μπορέσει να εγκρίνει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για τέτοιου είδους έργα", σημείωσε.

    Ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ακκιουγιου δεν έγινε περιβαλλοντική μελέτη, δίοτι τότε θα ανακάλυπταν ότι η περιοχή έχει ψηλή σεισμικότητα και θα αντιμετώπιζαν και άλλα προβλήματα τα οποία θα ήταν εμπόδιο στην ανέγερση τέτοιου σταθμού.

    Σαν παράδειγμα ανέφερε ότι η προτεινόμενη τοποθεσία για τον σταθμό βρίσκεται ανάμεσα σε τουριστικά θέρετρα της Αττάλειας και της Μερσίνας. Σημείωσε, εξάλλου, ότι η γεωργία και το ψάρεμα, καθώς και τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας στη Μεσόγειο θα επηρεαστούν σοβαρά από ένα πιθανό ατύχημα, προκαλώντας τεράστιες περιβαλλοντικές αλλά κυρίως οικονομικές ζημιές στην Τουρκία.

    Σαν ένα δεύτερο μέτρο πίεσης, ο κ. Νταμάτο ανέφερε την ενημέρωση του καναδικού λαού για το τί πρόκειται να κάμει η κυβέρνησή τους στην περίπτωση της πώλησης τέτοιων επικίνδυνων αντιδραστήρων στην Τουρκία και την εξαγωγή τους γενικά.

    "Ενας τρόπος για να χειριστούμε το θέμα αυτό είναι να αποκαλύψουμε στη διεθνή κοινότητα αυτή τη σκανδαλώδη συμπεριφορά του Καναδά", παρατήρησε.

    Σημείωσε ότι στην Κύπρο μόλις τώρα άρχισε ο κόσμος να πληροφορείται πάνω στο θέμα των πυρηνικών εργοστασίων και των επιβλαβών αποτελεσμάτων από τη διαρροή ραδιενέργειας και ανέφερε ότι η Greenpeace είναι στη διάθεση των Αρχών για οποιαδήποτε πληροφόρηση πάνω στο θέμα.

    Ο κ. Νταμάτο σημείωσε ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστα Θεμιστοκλέους, τον ενημέρωσε σχετικά με τα θέματα αυτά.

    "Δεν νομίζω ότι η Κύπρος μπορεί να κάμει πολλά πάνω στο θέμα αυτό, παρά να ενημερώσει άλλες χώρες σχετικά. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει για την Κύπρο είναι να διαμαρτυρηθούν άλλες χώρες, πράγμα που ήδη συμβαίνει, όπως στην περίπτωση τηε Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Καναδά και της Τουρκίας", σημείωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πυρηνικές δοκιμές της Ινδίας, οι οποίες έγιναν πρόσφατα, και την πιθανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων από την Τουρκία, ο κ. Νταμάτο ανέφερε ότι οι αντιδραστήρες μπορούν να προσφέρουν τα κατάλληλα υλικά για να κατασκευαστούν πυρηνικά όπλα.

    "Οι αντιδραστήρες CANTU που κατασκευάζει ο Καναδάς είναι από τους πιό εξελιγμένους αντιδραστήρες, που δίδουν την ευχέρεια σε μια χώρα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα", κατέληξε.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα διεθνώς, η Melda Keskin, υπεύθυνη της ενεργειακής εκστρατείας στο γραφείο της Greenpeace στην Τουρκία, αναφέρεται ότι η Τουρκία "θα έπρεπε να πάρει μαθήματα από την καταστροφή του Τσέρνομπιλ, που σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986".

    "Οι κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι ακόμα εμφανείς σε χώρες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας", παρατήρησε η εκπρόσωπος της Greenpeace στην Τουρκία.

    Πρόσθεσε ότι "ο προτεινόμενος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακκιουγιου θα σημαίνει να ζούμε με την απειλή ότι το επόμενο 'Τσέρνομπιλ' θα μπορούσε να συμβεί μέσα στην ίδια την Τουρκία".

    Σημειώνεται ότι η Greenpeace κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να επενδύσει σε πιο καθαρές, πιο ασφαλείς και πιο φτηνές εναλλακτικές λύσεις, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και τεχνολογία για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Υγείας, συνολικά 12.519 άτομα, που είχαν αποσταλεί στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ για να ξανακτίσουν την τσιμεντένια επένδυση και να αποκαθαρίσουν την περιμετρική ζώνη, έχουν χάσει τη ζωή τους στα δώδεκα χρόνια που πέρασαν από τη μέρα της καταστροφής.

    Διάφορες ασθένειες παρουσιάστηκαν μετά το δυστύχημα, όπως η λευχαιμία, ο καρκίνος, βλάβες στο αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα, καθώς και εξασθένηση του αμυντικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.

    Εξάλλου, δερματικά προβλήματα, η πτώση δοντιών και μαλλιών και οι γενετικές ανωμαλίες, είναι μερικά από τα φαινόμενα που παρατηρούνται και καταγράφονται ακόμα μετά απο το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ.

    Από την έκρηξη στον αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ ακτινοβολήθηκαν περίπου 3 εκ. άτομα, όπως προκύπτει από σχετική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που παρουσιάσθηκε πέρσι.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΠ)

    [09] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ισραηλινός Υφυπουργός

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας, συναντήθηκε σήμερα με τον Ισραηλινό Υφυπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μοσέ Πελέντ, με τον οποίο συζήτησε τη συνεργασία και την ενίσχυση των παραδοσιακά φιλικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

    Ο Ισραηλινός ΥΦΕΞ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στη διήμερη Συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Αρμόδιων για τον Αθλητισμό, του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αρχίζει στις 14 Μαϊου, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Κύπριος υπουργός θα συνεχίσει να ενισχύει τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

    Εξέφρασε επίσης την ευχή ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν σκληρά για την εφαρμογή της Συμφωνίας για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, που υπογράφτηκε το 1994.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ισραηλινής Πρεσβείας, ο κ. Πελέντ εισηγήθηκε την προώθηση της συνεργασίας στην παιδεία, με ανταλλαγές μαθητών, εκπαιδευτικών και διευθυντών. Επίσης πρότεινε αθλητικές ανταλλαγές σχολικών ομάδων, με αγώνες ή προπονήσεις.

    Αναφέρθηκε, ακόμη, στην πολιτιστική συνεργασία και ενημέρωσε τον Υπουργό για τη συμμετοχή του Ισραήλ στην Περιφερειακή Ορχήστρα Νέων που πρόκειται να δώσει παραστάσεις φέτος στην Κύπρο.

    Καταλήγοντας, ο Ισραηλινός αξιωματούχος ευχήθηκε στον κ. Κάππα κάθε επιτυχία και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί το Ισραήλ.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Κάππας απάντησε θετικά στην πρόσκληση.

    Ο κ. Πελέντ είχε επίσης συνάντηση με την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον Δήμαρχο Λευκωσίας, Λέλλο Δημητριάδη, ο οποίος τον ξενάγησε στην εντός των τειχών πόλη της πρωτεύουσας και τη γραμμή αντιπαράταξης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Χριστόφιας - S300 - Τίτλοι ιδιοκτησίας

    Λάρνακα,Κύπρος,12/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κινδυνολογία για τους S - 300 "αποβαίνει ανασταλτικός παράγοντας για τον τουρισμό και τις οικονομικές μας δραστηριότητες και δημιουργεί σύγχυση στον κόσμο", δήλωσε το απόγευμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από την Ελλάδα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "ούτε στη δημαγωγία, ούτε στην κινδυνολογία θέλω να ρίχνω λάδι" και πρόσθεσε ότι δεν νομίζει πως "είναι υπεύθυνο από δικής μας σκοπιάς, εμείς οι ίδιοι να εκτρέφουμε την κινδυνολογία".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι "μια υπέυθυνη κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει όλες τις παραμέτρους και συλλογικά να πάρει αποφάσεις".

    Κληθείς να σχολιάσει την απόσυρση της αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, στο Ανώτατο Δικαστήριο για την τιτλοποίηση των προσφυγικών περιουσιών, ο κ. Χριστόφιας έκανε λόγο για προεκλογική εξαπάτηση των προσφύγων από πλευράς του Προέδου Κληρίδη.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως ο Πρόεδρος Κληρίδης γνώριζε "ότι η αναφορά που εκανε προεκλογικά δεν θα περνούσε στο (Ανώτατο) Δικαστήριο" και διερωτήθηκε: "Γιατί δεν ρώτησε τον Γενικό Εισαγγελέα από τότε να γνωμοδοτήσει κατά πόσον η αναφορά του θα οδηγηθεί σε αίσιο πέρας;"

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ο κ. Κληρίδης "λέει τώρα ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπους εξασφάλισης φερεγγυότητας των προσφύγων".

    Ωστόσο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι "αυτή ήταν η εισήγηση του ΑΚΕΛ και των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης - που τώρα δεν είναι αντιπολίτευση και που ψήφισαν τους έξι Νόμους - προς την κυβέρνηση και προς τους πρόσφυγες".

    Τόνισε ότι "υπάρχουν τρόποι αν θέλει η Πολιτεία να εξασφαλίσει φερεγγυότητα των προσφύγων και αυτό πρέπει να κάνει".

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι "αυτό έπρεπε να κάνει από την αρχή, χωρίς να εκδόσει τίτλους ιδιοκτησίας, ένεκα της πολιτικής σημασίας που έχει αυτό το θέμα και των πιθανών πολιτικών αρνητικών επιπτώσεων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΑΠ)

    [11] (Κ) Ρέππας - Δηλώσεις Ρούμπιν

    Αθήνα,Ελλάδα,12/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης, απέδωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επέρριψε ευθύνες για το αδιέξοδο στο Κυπριακό και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Ο κ. Ρέππας επικαλέσθηκε δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ - με τον οποίο επίσης συμφωνεί, όπως είπε, ο κ. Ρούμπιν - που επιρρίπτουν ευθύνη στην τουρκική πλευρά (στην Αγκυρα και στον Ραούφ Ντενκτάς) και ο οποίος μίλησε περί ευθυνών της Τουρκίας.

    Συνεπώς, επεσήμανε ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η δήλωση του κ. Ρούμπιν "έχει ανακληθεί".

    "Κατά τα άλλα, οι θέσεις που διατυπώσαμε παραμένουν οι ίδιες", είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι οι θέσεις της Ελλάδας "είναι στο πλαίσιο των σχολιασμών που έκανε ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος έψεξε τον κ. Χόλμπρουκ", για το περιεχόμενο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την αποτυχία της πρωτοβουλίας του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΑ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Ρολάνδης - Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη για ενέργεια

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,12/05/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Σχέδιο δράσης για θέματα ενέργειας υιοθετήθηκε στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, στην οποία έλαβε μέρος και κυπριακή αντιπροσωπεία υπό τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη.

    Στη διάσκεψη αυτή μετείχαν οι Υπουργοί Ενέργειας των 15 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και οι ομόλογοί τους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Μάλτας, του Μαρόκου, της Συρίας, της Τυνησίας και της Τουρκίας.

    Το σχέδιο δράσης για θέματα ενέργειας (Action Plan of the Euro- Mediterranean Energy Forum 1998 - 2002) έχει βασικές πτυχές την ασφάλεια παραγωγής ενέργειας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στη βιομηχανία ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Θα αποτελέσει το κύριο πλαίσιο συνεργασίας για θέματα ενέργειας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και αυτών της ΕΕ.

    Στην παρέμβαση του στις εργασίες της Διάσκεψης, ο Υπουργός Νίκος Ρολάνδης τόνισε τα ακόλουθα:

    "Στη σημερινή κοινωνία, η ενέργεια διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς. Η μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στο επίπεδο ανάπτυξης και κατανάλωσης ενέργειας έχει καθιερωθεί εδώ και πολύ καιρό.

    Η παροχή πετρελαίου και φυσικού αερίου από την περιοχή της Μεσογείου είναι απαραίτητη για την οικονομία της Ευρώπης, καθώς η προσφορά επενδύσεως κεφαλαίου στον ενεργειακό τομέα είναι πολύ σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη των Μεσογειακών εταιρικών χωρών," είπε ο κ. Ρολάνδης.

    Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η δημιουργία διεθνούς νομικού πλαισίου στον τομέα της ενέργειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διευκόλυνση και ενθάρρυνση των επενδύσεων.

    Σχετικά με δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους δρόμους για μια αποτελεσματική συνεργασία προς μια οικονομική ολοκληρωμένη ευρωμεσογειακή περιοχή. "Είναι στρατηγικής σημασίας, για την οικονομική ανάπτυξη και τον βιομηχανικό ανταγωνισμό για όλους τους μεσογειακούς εταίρους", παρατήρησε.

    "Γι' αυτό είναι σημαντικό να εξετάσουμε την πιθανότητα να επεκτείνουμε τα υπάρχοντα Μεσογειακά Ενεργειακά Δίκτυα για να καλύψουμε όλους τους μεσογειακούς εταίρους και ενδεχομένως να τους ενώσουμε με τα ευρωπαϊκά δίκτυα.

    Πιστεύουμε ότι η Ευρωμεσογειακή Συνεργασία δεν πρέπει να ασχοληθεί μόνο με την παραγωγή και διανομή συμβατικών πηγών ενέργειας, αλλά να δημιουργήσει ένα γενικό πλαίσιο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου", είπε ο Κύπριος Υπουργός.

    Σημείωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν μια σημαντική πηγή ενέργειας και ότι μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια της τωρινής και μελλοντικής ενεργειακής ανάγκης.

    "Ταυτοχρόνως", είπε ο κ. Ρολάνδης, "η Κύπρος κατέχει τις δικές της εμπειρίες στον τομέα της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας και πιο συστατικά στον τομέα της θέρμανσης νερού χρησιμοποιώντας ηλιακούς συσσωρευτές. Η συνεισφορά στο ολικό ενεργειακό ισοζύγιο ανέρχεται στο 5%. Η Κύπρος είναι έτοιμη να μοιραστεί την εμπειρία αυτή με τους Ευρωπαίους και Μεσογειακούς εταίρους", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΔΠ/ΑΠ)

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Αυστριακής Ανω Βουλής

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το πραγματικό και ειλικρινές ενδιαφέρον της Αυστρίας για το κυπριακό πρόβλημα διαπίστωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, κατά την απογευματινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ανω Βουλής της χώρας, Λούντβιχ Μπιέρινγκερ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Αυστρίας, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είπε, έχει φιλικότατες σχέσεις από την ίδρυσή της.

    "Πάντα, στο παρελθόν τουλάχιστο, απ' ό,τι θυμάμαι υπήρχε σε κάθε εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος κατανόηση από την Αυστρία", σημείωσε.

    Οπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό, ενώ ενημέρωσε τον Αυστριακό επίσημο αναφορικά με την πορεία του εθνικού θέματος και τις σημερινές εξελίξεις.

    "Δεν έχω καμία αμφιβολία πως η Αυστρία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει και στην υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), την προεδρία της οποίας αναλαμβάνει σύντομα και στο θέμα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος", τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη συμμετοχή της Αυστρίας στην ΟΥΝΦΙΣΥΠ, που όπως είπε, υπογραμμίζει το ειλικρινές και πραγματικό ενδιαφέρον της Αυστρίας για την Κύπρο και το μέλλον της.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Αυστρίας, θέμα το οποίο θα συζητηθεί ξανά και θα ανταλλαγούν περαιτέρω απόψεις.

    "Υπάρχει εκατέρωθεν η προθυμία για να φθάσουμε σε ένα επίπεδο που πραγματικά θα είναι αποδοτικό. Η επίσκεψη σύντομη μεν, αλλά πιστεύω πολύ χρήσιμη", δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπιέρινγκερ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής του ανέλυσε την Ιστορία και την πρόοδο της Κύπρου, σημειώνοντας ότι εντυπωσιάστηκε από την περιγραφή.

    Οπως ανέφερε, είπε στον κ. Κυπριανού ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνων και πρόσθεσε πως όταν θα επιστρέψει στη χώρα του θα μεταφέρει αυτή την άποψη στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

    "Η Αυστρία είναι φίλος της Κύπρου και τους φίλους πρέπει να τους συμπαραστεκόμαστε. Γι' αυτό χαιρετίζω την ιδέα του κ. Προέδρου για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων και υποσχέθηκα ότι στο μέλλον θα έχουμε πιο πολύ χρόνο για ανταλλαγή ιδεών", δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Αυστρίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [14] (Κ) Ελλείποντα άτομα - Κατεχόμενα - Απαγωγή

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ενδεχόμενο οι τρεις ελλείποντες τσιγγάνοι - πλανωδιοπώλες, από την Ελλάδα, να είναι τα ίδια τρία άτομα που συνελήφθησαν χθες παράνομα από τις κατοχικές αρχές στην περιοχή Στροβίλια, διερευνά η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, καταγγέλθηκε σήμερα ότι από τις 10.00 το πρωί χθες απουσιάζουν από το σπίτι τους οι πλανωδιοπώλες Χρίστος Δημητρίου, 35 χρονών, και Γιώργος Χαραλάμπους, επίσης 35 χρονών, και οι δύο από την Ελλάδα. Απουσιάζει επίσης ο Γιώργος, με πιθανό επίθετο Αλεξίου, περίπου 26 χρονών.

    Ο Χρήστος Δημητρίου, είναι μελαχρινός, ύψους 1,75 μ. περίπου και κατά την ώρα της εξαφάνισής του φορούσε παντελόνι φόρμας και άσπρη φανέλα.

    Ο Γιώργος Χαραλάμπους, τελευταία κάτοικος Γερμασόγειας, είναι μελαχρινός, έχει ύψος 1.80 μ. περίπου και φορούσε μαύρο τζιν παντελόνι και μαύρο αθλητικό σακάκι.

    Ο Γιώργος, με πιθανό επίθετο Αλεξίου, είναι μελαχρινός, έχει ύψος 1.90 μ. περίπου και φορούσε μαύρο παντελόνι.

    Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι "τα ΗΕ διερευνούν την υπόθεση σε συνεργασία και με τις δύο πλευρές" και πρόσθεσε: "Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να τους ελευθερώσουμε σύντομα, αλλά δεν έχω καμμιά άλλη πληροφορία".

    Σε ερώτηση εάν τα Ηνωμένα Εθνη γνωρίζουν την ταυτότητα των τριών ατόμων, ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι "πραγματικάμ, σε αυτό το στάδιο, δεν θα ήθελα να προσθέσω ο,τιδήποτε", επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει περισσότερες πληροφορίες.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, η Πολιτική Αστυνομία της Αυστραλίας των ΗΕ ήταν σήμερα σε επαφή με "άτομα της Τ/κ αστυνομίας", κατά την έκφρασή του.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΠ)

    [15] (Κ) ΕΔΗ - Τίτλοι ιδιοκτησίας

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Θετική εξέλιξη" αποτελεί, για τους Ενωμένους Δημοκράτες, η απόσυρση της αναφοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τις έξι προτάσεις Νόμου που ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Βουλή αναφορικά με την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες.

    Μεταξύ άλλων, προσθέτουν, μειώνονται οι κίνδυνοι εκμετάλλευσης του θέματος από την τουρκική πλευρά.

    Σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι Ε.ΔΗ. σημειώνουν, ωστόσο, πως δυστυχώς ήδη έχει δημιουργηθεί μια ανεπιθύμητη κατάσταση που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί γιατί "ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο υπάρχει ένα αίσθημα αδικίας και διάκρισης".

    "Γι' αυτό, το όλο θέμα θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα την κυβέρνηση και τη Βουλή, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο και να ενισχυθεί αποτελεσματικά η φερεγγυότητα όλων των προσφύγων μας, χωρίς να δημιουργούνται αρνητικές επιπλοκές γοα την εθνική μας υπόθεση", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [16] (Κ) Ντίνος Κωνσταντίνου - απεβίωσε

    Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε ηλικά 72 χρόνων απεβίωσε σήμερα ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ και εκ των συνιδρυτών του ΑΔΗΣΟΚ, Ντίνος Κωνσταντίνου.

    Ο εκλιπών, ο οποίος αντιμετώπιζε καρδιαγγειακά προβλήματα, είχε εισαχθεί πριν από λίγες ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ύστερα από εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη σε ιδιωτική κλινική.

    Ο Ντίνος Κωνσταντίνου, οικονομολόγος, γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1925 και ήταν βουλευτής του ΑΚΕΛ για 25 χρόνια.

    Αποφοίτησε από το Εμπορικό Λύκειο Αμμοχώστου και σπούδασε οικονομικά στην Οικονομική Σχολή Καρόλου, στην Πράγα.

    Με την επιστροφή του στην Κύπρο άσκησε το επάγγελμα του οικονομολόγου και του οικονομικού συμβούλου διαφόρων επιχειρίσεων.

    Εκλέγηκε για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για την εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, το 1970. Επανεκλέγηκε στις εκλογές του 1976, του 1981 και του 1985.

    Διετέλεσε Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, από το οποίο αποχώρησε ύστερα από την εσωκομματική διαμάχη που ξέσπασε και κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο του 1989.

    Ο Ντίνος Κωσνσταντίνου ήταν μεταξύ των πέντε βουλευτών του ΑΚΕΛ που προχώρησαν στην ίδρυση του ΑΔΗΣΟΚ τον Απρίλιο του 1990.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 4.00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 12 May 1998 - 18:46:18 UTC