Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 23η Διεθνής Εκθεση Κύπρου '98
  • [02] Ολυμπιακοί 2004 - Στρατήγης - Φούρας - Φρανσουά Καράρ
  • [03] Υπ. Ρουμανίας - Ηθική και Αθλητισμός
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [06] Υπ. Παιδείας Ισπανίας - Νομικές πτυχές αθλητισμού
  • [07] Υπουργός Αμυνας - Ελλάδα
  • [08] ΝΕ.Ο. - Τίτλοι ιδιοκτησίας
  • [09] Γ. Κιουτσιούκ - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [10] Προϋπολογισμός - Αμυνα - Βουλή
  • [11] Αμερικανοί Γερουσιαστές - Κυπριακό

  • [01] (Κ) 23η Διεθνής Εκθεση Κύπρου '98

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με τη συμμετοχή 15 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, και 387 εκθετών, διοργανώνεται από τις 21 - 31 Μαίου στο χώρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων (ΑΚΕ) στη Λευκωσία, η 23η Διεθνής Εκθεση Κύπρου που φέτος αναμένεται να είναι πιο αναβαθμισμένη.

    Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη την Τετάρτη, 20 Μαίου, η ώρα 7.30 μμ.

    Οπως τόνισε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος της ΑΚΕ Δημήτρης Ιωάννου, ο ετήσιος αυτός θεσμός "αποτελεί σημαντικό βήμα προβολής των επιτευμάτων της Κύπρου στους τομείς της παραγωτής, της εμπορίας και των υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τη δυνατότητα στις ξένες χώρες που συμμετέχουν να παρουσιάσουν τα δικά τους προϊόντα και να διερύνουν τις εμπορικές τους συναλλαγές".

    Ο κ. Ιωάννου υπογράμισε εξάλλου ότι το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για την έκθεση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό είναι μεγάλο.

    Συγκεκριμένα ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν την έκθεση αναμένεται να επισκεφθούν και επιχειρηματίες από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ. Την έκθεση θα επισκεφθούν επίσης και εμπορικές αποστολές από την Ελλάδα, την Πολωνία και ενδεχομένως και από άλλες χώρες.

    Ακόμη ο Πρόεδρος της ΑΚΕ είπε ότι εκπρόσωποι μεγάλων ξένων εταιρειών, που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση απευθείας ή μέσω Κυπρίων αντιπροσώπων, θα βρίσκονται στα εκθετήρια περίπτερά τους για ενημέρωση των επισκεπτών - αγοραστών.

    Ο κ. Ιωάννου σημείωσε πάντως ότι ο αριθμός των 150 χιλιάδων περίπου ατόμων που επισκέπτονται κάθε χρόνο την έκθεση είναι ήδη μεγάλος και δύσκολα μπορεί να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, και η προσπάθεια επικεντρώνεται στην προσέλκυση επισκεπτών, οι οποίοι πραγματικά να ενδιαφέρονται να προβούν σε κάποιου είδους εμπορική πράξη κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

    Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν επίσημα εκτός από την Κύπρο η Βουλγαρία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Νότια Αφρική, η Ρωσία, η Σλοβακία, η Συρία και η Τσεχία. Η Νότια Αφρική συμμετέχει επίσημα για πρώτη φορά. Στην έκθεση εκπροσωπούνται με προϊόντα τους, μέσω Κυπρίων αντιπροσώπων, άλλες 19 χώρες.

    Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται οι τελευταίες εξελίξεις της παγκόσμιας τεχνολογίας σε σημαντικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας και σε μια ευρύτατη ποικιλία προϊόντων όπως αυτοκίνητα, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, μουσικά συστήματα υψηλής πιότητας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεφωνικά συστήματα, είδη υγιεινής, μηχανήματα, έπιπλα, φωτιστικά, χαλιά, είδη κουζίνας κ.α.

    Συνολικά οι 387 εκθέτες που μετέχουν με δικά τους περίπτερα αντιπροσωπεύουν τα προϊόντα 1528 εταιρειών.

    Στο μεταξύ όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, φέτος θα συμμετάσχουν στην έκθεση οι εισαγωγείς καινούργιων αυτοκινήτων, ενώ δεν θα συμμετάσχουν οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί εξάλλου στο χώρο της Εκθεσης Motor Show.

    Αναφερόμενος γενικότερα στην κυπριακή συμμετοχή στην έκθεση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αυτή είναι αξιόλογη και αποτελείται από βιομηχανίες, εμπορικές επιχειρήσεις και εταιρείες παροχής υπηρεσιών, που καταλαμβάνουν συνολικά εκθεσιακό χώρο 23.876 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή ποσοστό 67,1%. Το υπόλοιπο 32,9% καλύπτεται από τους εκθέτες ξένων χωρών. Συνολικά ο εκθεσιακός χώρος που καλύπτεται ανέρχεται στα 35 χιλιάδες 586 τετραγωνικά μέτρα.

    Αξιοσημείωτη είναι και η πρώτη συμμετοχή στο περίπτερο των κυπριακών βιομηχανιών του Συνδέσμου Βιομηχάνων Μωσαϊκών και Μαρμάρων.

    Εξάλλου το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο μετέχει, όπως κάθε χρόνο, με πληροφοριακό περίπτερο στο Κέντρο Τύπου της ΑΚΕ, για εξυπηρέτηση των Κυπρίων και ξένων εμπορευομένων και επιχειρηματιών. Επίσης συμμετέχει στο περίπτερο της ΕΕ.

    Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η Αρχή ευελπιστεί ότι τα έσοδά της από την φετινή έκθεση θα είναι αυξημένα και σημείωσε πως τα ό,ποια πλεονάσματα που θα υπάρξουν θα επενδυθούν για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει η Αρχή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ολυμπιακοί 2004 - Στρατήγης - Φούρας - Φρανσουά Καράρ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διάσκεψη Τύπου έδωσε σήμερα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" Στρατής Στρατήγης, στην παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα, του Γενικού Διευθυντή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Φρανσουά Καράρ και του Προέδρου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκη Λαζαρίδη.

    Η διάσκεψη δόθηκε στα περιθώριο της 15ης "Ατυπης Διάσκεψης Ευρωπαίων Υπουργών, υπευθύνων για τον αθλητισμό" που διεξάγεται στην Κύπρο.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, σε κάποια στιγμή παρενέβη ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Φρανσουά Καράρ, επισημαίνοντας ότι η ΔΟΕ "δεν ανησυχεί καθόλου" από την πορεία κατασκευής των έργων για την Ολυμπιάδα του 2004.

    Αφορμή, όπως εξήγησε ο ίδιος ο κ. Καράρ χωρίς καν να ερωτηθεί, ήταν σχετικά σημερινά δημοσιεύματα περί καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή τους, ενώ ο ΓΔ της ΔΟΕ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι "οι Ελληνες πρέπει να είναι και να παραμένουν ενωμένοι".

    Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" Στρατής Στρατήγης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρέμβαση του ΓΔ της ΔΟΕ, τονίζοντας ότι έχει ήδη κατασκευαστεί το 72% των έργων, χαρακτήρισε στη συνέχεια ως "συμβολισμό" το γεγονός της ανάληψης της Ολυμπιάδας του 2004 από την Ελλάδα.

    Ο κ. Στρατήγης είπε ότι οι αγώνες "αποτελούν μεγάλης σημασίας πολιτιστικό, πανευρωπαϊκό αθλητικό γεγονός", ενώ μιλώντας για την ευρύτερη σημασία που έχει για το ελληνικό έθνος, είπε ότι οι Ολυμπιακοί του 2004 θα είναι "οι αγώνες των πανελλήνων".

    Αναφέρθηκε μάλιστα και σε παρατήρηση του Προέδρου της ΔΟΕ Αντόνιο Σάμαρανκ, ότι η Αθήνα έχει το "ιδανικό συγκριτικό πλεονέκτημα ότι θα συνδυάσει αθλητικούς αγώνες και ιστορία".

    Στη συνέχεια, ανέλυσε τα οικονομικά οφέλη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, που θα έχει η Ελλάδα λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών του 2004. Τόνισε επίσης, ότι η ανάληψη από την Ελλάδα των Αγώνων είναι πολύ σημαντική και για τις γειτονικές προς αυτήν χώρες, ιδιαίτερα από οικονομικής απόψεως.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΓΔ της ΔΟΕ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα για τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, ανέφερε ωστόσο εμφαντικά, τη σημασία που έχει για το Ολυμπιακό Κίνημα και τους ίδιους τους αθλητικούς αγώνες, η διεξαγωγή τους, κάθε φορά σε διαφορετική χώρα σε όλες τις ηπείρους.

    Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004"

    Αναφερόμενος στην Επιτροπή της οποίας προεδρεύει, ο κ. Στρατήγης είπε ότι αυτή τη στιγμή, "σπεύδουμε βραδέως" με προσοχή και αφοσίωση, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε στην κατασκευή έργων για τα οποία, υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την ολοκλήρωσή τους στη σύμβαση με τη ΔΟΕ.

    Για τον οργανωτικό σχεδιασμό, ο κ. Στρατήγης είπε ότι πρότυπο θα είναι η Βαρκελώνη και όχι η Ατλάντα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Φούρας είπε ότι έχει συγκροτηθεί μια Επιτροπή, "έμπειρων, ικανών και αφοσιωμένων, που οργανώνει το εγχείρημα", προσθέτοντας ότι το σχήμα, είναι το ίδιο με το οποίο "δοκιμάσαμε κατά την περίοδο της διεκδίκησης και πέτυχε. Με το ίδιο σχήμα προχωρούμε προς το 2004", πρόσθεσε ο κ. Φούρας.

    Ανέφερε ακόμη, ότι οι αγώνες θα κριθούν στους αγωνιστικούς χώρους και αφού σημείωσε ότι στόχος είναι η παρακολούθηση των αγώνων, σε καθημερινή βάση, πάνω από 400 χιλιάδων θεατών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αν και είναι δύσκολο, θα το πετύχουμε".

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης, διαβεβαίωσε ότι ολόκληρη η Κύπρος είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, διότι θεωρεί την υπόθεση των Αγώνων του 2004 ως υπόθεση του έθνους.

    Ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ετοιμότητα από μέρους της Κύπρου, για εθελοντική προσφορά, αλλά και αξιοποίησης, από τους απλούς πολίτες μέχρι έμπειρα στελέχη, μεγάλων αγώνων.

    Διαμάχες...

    Ο κ. Στρατήγης εξέφρασε την λύπη του για την πρόσφατη αντιπαράθεση στη βουλή των Ελλήνων (κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου), "του εικαζομένου τρόπου λειτουργίας της Επιτροπής.

    Φέρνοντας ως παράδειγμα, την περίπτωση της Καταλωνίας και τη συμφωνία των ισπανικών πολιτικών κομμάτων στην εν λόγω περιοχή, για να θέσουν εκτός πολιτικής διαμάχης της ανάληψη της Ολυμπιάδας από την Ισπανία, ο κ. Στρατήγης τόνισε ότι θα ζητήσει "κάτι ανάλογο".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Υπ. Ρουμανίας - Ηθική και Αθλητισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ρόλο του αθλητισμού και τις επιδράσεις στο κοινωνικό σύνολο ανέπτυξε σήμερα στην ομιλία του με τίτλο "Ηθικά Ερωτήματα για τον Αθλητισμό", ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Ρουμανίας, Μαρίν Σορίν Στανέσκου, κατά την έναρξη της 15ης Ατυπης Διάσκεψης Αρμόδιων για τον Αθλητισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης σήμερα στη Λευκωσία.

    Η Διάσκεψη αυτή, τόνισε ο Ρουμάνος Υπουργός, πραγματοποιείται σε μια περίοδο, κατά την οποία λαμβάνουν χώρα σημαντικές αλλαγές στην Ευρώπη, που στόχο έχουν την προώθηση της δημοκρατίας, βασισμένης στο σεβασμό της ελευθερίας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, επεσήμανε, καθιστάται αναγκαίο ο αθλητισμός και όλα τα συνεπακόλουθά του να βασίζονται σε υγιείς αρχές.

    Ο ξένος επίσημος έκανε αναφορά στις πιέσεις που δέχεται ο αθλητισμός από τη σύγχρονη κοινωνία που έχουν ως αρνητικές επιπτώσεις στη φυσική εξέλιξή του.

    Συγκεκριμένα έκανε αναφορά στην τάση για μάρκετιγκ στον αθλητισμό, τις πιέσεις στους αθλητές για μεγάλες επιδόσεις, το ντόπιγκ, τις εξουθενωτικές προπονήσεις, τη βία στα γήπεδα, φαινόμενα που όπως είπε αναπόφευκτα θα έχουν και αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία και που απασχολούν το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Η Ευρώπη σήμερα, σημείωσε, αντιμετωπίζει διάφορα πολιτικά, ηθικά και θρησκευτικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και προβλήματα που σχετίζονται με τις μεταναστεύσεις προς τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

    Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τόνισε, ο αθλητισμός πρέπει να διατηρήσει την ουδετερότητά του, και να προσφέρει στην κοινωνία πραγματικές ευκαιρίες ως βάση για αλληλοκατανόηση και κοινωνική συνοχή.

    Εισηγήθηκε την περαιτέρω εφαρμογή των προνοιών του Ευρωπαϊκού Αθλητικού Χάρτη και του Κώδικα Ηθικής και την επικύρωση από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες των Συμβάσεων για το ντόπιγκ και τη βία.

    Σημείωσε ότι η Ρουμανία επικύρωσε πρώτη τη Σύμβαση για τη βία των οπαδών στα γήπεδα, ενώ η επικύρωση της Σύμβασης για το ντόπιγκ βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο.

    Καταλήγοντας, ο κ. Στανέσκου ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για την φιλοξενία, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευκαιρία που του δόθηκε να επισκεφθεί το όμορφο νησί, όπως είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           88,39  ( 1,17)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                  103,65 ( 0,82)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63,49 (-1,03)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 64,64 ( 1,99)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  77,58 ( 2,15)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                67,55 ( 2,71)
            Εμπορικές Εταιρείες                     51,51 ( 4,89)
            Αλλες Εταιρείες                         72,54 (-0,79)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ   2.125.213.34
    

    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        586,4600     588,8000   586,4600  591,4000
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7202       1,7270     1,7202    1,7310
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9056       1,9132     1,9056    1,9172
    Στερλίνα               1,1751       1,1798     1,1751    1,1823
    Γερμ. Μάρκο            3,3855       3,3990     3,3855    3,4030
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |18.06.98 | 0,0040   0,0010  |18.06.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |20.07.98 | 0,0050   0,0020  |20.07.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |18.08.98 | 0,0050   0,0030  |18.08.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |18.11.98 | 0,0070   0,0050  |18.11.98
    09 Μήνες    0,0380   0,0000 |18.02.99 | 0,0090   0,0080  |18.02.99
    12 Μήνες    0,0480   0,0000 |18.05.99 | 0,0120   0,0110  |18.05.99
    15 Μήνες    0,0630   0,0000 |18.08.99 | 0,0170   0,0130  |18.08.99
    18 Μήνες             0,0000 |18.11.99 |          0,0140  |18.11.99
    21 Μήνες             0,0000 |18.02.00 |          0,0150  |18.02.00
    24 Μήνες             0,0000 |18.05.00 |          0,0160  |18.05.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [06] (Κ) Υπ. Παιδείας Ισπανίας - Νομικές πτυχές αθλητισμού

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη θέσπισης νομοθεσίας για θέματα αθλητισμού, τόνισε σήμερα στην ομιλία της, η Ισπανίδα Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Εσπεράντζα Αγκουίρε Γκιλ Ντε Μπιέντμα, σε ομιλία της στην Ατυπη Διάσκεψη των Υπουργών αρμόδιων για τον αθλητισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία.

    Οπως είπε η κ. Ντε Μπιέντμα, οι αθλητικές δραστηριότητες "έχουν σημαντική διεθνή απήχηση, τόσο λόγω τόσο του αυξανόμενου αριθμού των διεθνών αθλητικών διαγωνισμών όσο και λόγω του αυξανόμενου επαγγελματισμού και της εμπορικοποίησης".

    Η Ισπανίδα Υπουργός τόνισε ότι ουδεμία Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά ούτε και οι μετέπειτα διαφοροποίησεις τους, περιλαμβάνουν οποιαδήποτε αναφορά στον αθλητισμό.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι η συμπερίληψή του θέματος στη Διακήρυξη της Συνθήκης του Αμστερνταμ υποδεικνύει μια πολύ σημαντική ένδειξη σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο αθλητισμός στο μέλλον.

    Οπως σημείωσε, οι νομικές πτυχές, οι οποίες ίσως χρειαστούν μια ενιαία προσέγγιση, συμπεριλαμβάνουν την προώθηση του αθλητισμού σαν μια δραστηριότητα που στόχο έχει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, την ασφάλεια στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, τα δικαιώματα μετάδοσης των εκδηλώσεων αυτών, τη λογοκρισία στον αθλητισμό και τις αθλητικές διαφημίσεις, τον αγώνα κατά της χρήσης αναβολικών ουσιών και άλλα.

    Η κ. Ντε Μπιέντμα είπε επίσης ότι τα πρώτα τρία απ' αυτά τα θέματα έχουν ήδη διαμορφώσει τη βάση των ενεργειών του Συμβουλίου της Ευρώπης μέσα από τις Συνθήκες του, μετατρέποντάς τα ως το αντικείμενο ανησυχίας και μελέτης.

    Τέλος, ανέφερε ότι η Διάσκεψη θα μπορούσε να εξετάσει επίσης θέματα, που αφορούν στην εναρμόνιση και την εξομοίωση των εθνικών νομοθεσιών για τον αθλητισμό, ενώ θα διατηρούν τις ιδιαιτερότητές τους, κάτι που θα επιτευχθεί με μια κοινή διεθνή συμφωνία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ελλάδα

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με σκοπό να παραστεί σε εκδηλώσεις που οργανώνει η Ενωση Κυπρίων Βορείου Ελλάδας, στη Ξάνθη και στη Θεσσαλονίκη, αναχωρεί αύριο Παρασκευή πρωί στην Ελλάδα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

    Το Σάββατο, ο κ. Ομήρου θα παραστεί σε εκδήλωση στο Πολυτεχνείο Ξάνθης με τίτλο, "Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος", ενώ στην ίδια εκδήλωση θα παραστεί και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ. Ομήρου θα συναντηθεί επίσης με τον Νομάρχη, τον Δήμαρχο και τον Μητροπολίτη Ξάνθης.

    Την ερχόμενη Κυριακή, ο κ. Ομήρου θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνεται στη Στρατιωτική Λέσχη Θεσσαλονίκης, όπου θα τιμηθούν ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο Σύνδεσμος Πολεμιστών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) 1974.

    Ο Υπουργός Αμυνας θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, τον Νομάρχη και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ελληνική Βιομηχανία Οπλων (ΕΛΒΟ), ενώ θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Σερρών.

    Την Τρίτη ο κ. Ομήρου θα επίσκεφθεί τη Σχολή Πολέμου στη Θεσσαλονίκη. Ο Υπουργός Αμυνας θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τρίτη το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [08] (Κ) ΝΕ.Ο. - Τίτλοι ιδιοκτησίας

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τρόπους εξασφάλισης της φερεγγυότητας των τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες με κυβερνητικές εγγυήσεις, πρέπει να εξεύρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Κόμμα των Νέων Οριζόντων.

    Με γραπτή ανακοίνωσή τους, οι ΝΕ.Ο. αναφέρουν σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, ότι "οι παλινδρομήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας υποδηλούν εκ των υστέρων αναγνώριση δυσκολιών που έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και έλλειψη σαφούς στάσης στο θέμα των τίτλων.

    Προσθέτουν εξάλλου, ότι "ο προσφυγικός κόσμος καταλήγει να εμφανίζεται ότι αποτελεί σημείο έριδας μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων" και τονίζουν ότι "η διορισμένη ΠΕΠ αποδεικνύεται ουραγός των εξελίξεων και αδύνατη να εκφράσει τα ουσιαστικά αιτήματα, αλλά και το φρόνημα των προσφύγων".

    Τονίζουν επίσης, ότι "οι αδικίες που είχαν προβλεφθεί ήδη υλοποιούνται και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό. Αφού με την τελευταία εξέλιξη έχουμε ανισότητα όχι μόνο λόγω της διαφοράς στην αξία των τίτλων, αλλά μεταξύ των τιτλούχων και των μη τιτλούχων".

    Τέλος, αναφέρουν ότι "η κυβέρνηση θα πρέπει να εξεύρει τρόπους εξασφάλισης της φερεγγυότητας με κυβερνητικές εγγυήσεις και άλλους μηχανισμούς που να έχουν την ομοφωνία των κομμάτων, εγκαταλείποντας τη συνέχιση της προσπάθειας της μέσω κανονισμών".

    "Ιδιαίτερα", καταλήγει η ανακοίνωση, "μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό και την προ των πυλών αναγνώριση, είναι περισσότερο επιτακτικό παρά ποτέ να μην δίνονται μηνύματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό που να διευκολύνουν την έμμεση αποδοχή της αναγνώρισης". (ΚΥΠΡ/ΡΜ/ΜΧ)

    [09] (Κ) Γ. Κιουτσιούκ - Αφιξη - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε το απόγευμα στην Κύπρο, ο Τούρκος καθηγητής Γιαλτσίν Κιουτσιούκ, ο οποίος είναι γνωστός για τις αποκαλύψεις που έκανε αναφορικά με τις θηριωδίες των Τούρκων κατακτητών ενάντια στους Ελληνοκύπριους, κατά τη διάρκεια της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο.

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Κιουτσιούκ ανέφερε ότι κράτησε τη σιωπή του για 25 χρόνια.

    "Κανείς δεν ήξερε ότι συμμετείχα στον πόλεμο του 1974, αλλά είχα το χρέος προς τους Ελληνες να πω την αλήθεια", τόνισε.

    "Ημουν ένας απρόθυμος πολεμιστής σε εκείνο τον πόλεμο", είπε ο Τούρκος καθηγητής και εξέφρασε ανακούφιση αναφορικά με την αποκάλυψη των εμπειριών που έζησε κατά την εισβολή του 1974.

    Εξέφρασε επίσης ευχές για αδελφοσύνη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και για μια ενωμένη, ανεξάρτητη και ειρηνική Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [10] (Κ) Προϋπολογισμός - Αμυνα - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το απόγευμα τον προϋπολογισμό του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για το 1998, ο οποίος προβλέπει δαπάνες συνολικού ύψους 205 εκατομμυρίων λιρών.

    Με την ψήφιση του προϋπολογισμού, ανάβει ουσιαστικά και το πράσινο φως για την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την αγορά νέων οπλικών συστημάτων, την αποπεράτωση ή και έναρξη κατασκευής νέων εγκαταστάσεων στρατωνισμού και φύλαξης υλικού, καθώς και την καταβολή των δόσεων για την αγορά οπλικών συστημάτων που έχουν ήδη παραγγελθεί.

    Ο προϋπολογισμός του Ταμείου εγκρίθηκε παρόντος και του Υπουργού Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου, και χωρίς να υπάρξουν οποιεσδήποτε τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων.

    Προηγήθηκε ανάγνωση της έκθεσης της Επιτροπής Αμυνας, η οποία εξέτασε σε πέντε συνολικά συνεδρίες της το όλο θέμα.

    Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει: - Τον βραδύ ρυθμό υλοποίησης προγραμμάτων προηγούμενων ετών, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι' αυτό στις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούντο μέχρι τώρα.

    - Την ανάγκη λόγω της συνεχούς διαφοροποίησης των αγορών που προσφέρουν αμυντικό υλικό, να αξιοποιείται κάθε δυνατή πηγή πληροφόρησης, ώστε να εξασφαλίζονται οι καλύτερες τιμές και η καλύτερη ποιότητα.

    Η Επιτροπή, με αφορμή τη συμφωνία αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300 και των αντιδράσεων που συνεχίζουν να εκδηλώνονται, επαναλαμβάνει την ομόφωνη εκτίμησή της για την ανάγκη συνέχισης μιας σταθερής και αταλάντευτης πολιτικής, για την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Εθνικής Φρουράς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΑΠ)

    [11] (Κ) Αμερικανοί Γερουσιαστές - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την αδιαλλαξία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς η οποία αποκαλύφθηκε από την επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σημείωσαν Αμερικανοί Γερουσιαστές, κατά τη διάρκεια γεύματος στη Γερουσία με τους σύνεδρους του 9ου ετήσιου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές αντάλλαξαν απόψεις με τους σύνεδρους σχετικά με τις ενέργειες του Σώματος στη διαμόρφωη της αμερικανικής πολιτικής επί του Κυπριακού.

    Αφού σημείωσε ότι το Κυπριακό δεν λύνεται διά τηλεφώνου, η Γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μικούλσκι ανέφερε ότι θα ζητήσει από την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπραϊτ, την ενεργότερη εμπλοκή του Χόλμπρουκ στο Κυπριακό, ενώ η Γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου ανέφερε ότι πρέπει να εξευρεθεί τρόπος ώστε οι ΗΠΑ να πιέσουν την τουρκική πλευρά για μετακίνηση των θέσεών της.

    Επίσης, ο Γερουσιαστης Πολ Σαρμπάνης σημείωσε ότι ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κύπριακό, Τόμας Μίλερ, είναι δεσμευμένος για εξεύρεση λύσης, ενώ ο Πρόεδρος της Υπεπιτροπής για Ευρωπαϊκες Υποθέσεις Γκόρντον Σμιθ μίλησε για ένα έθνος στην Κύπρο.

    Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Γιόζεφ Λίμπερμαν αναφέρθηκε στον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η ομογένεια για τα δίκαια της Κύπρου.

    Για το Κυπριακό μίλησαν επίσης οι Γερουσιαστές Τζακ Ριντ και Ρόμπερτ Τοριτσέλλι.

    Εξάλλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για επαφές με Αμερικανούς επισήμους, απηύθυνε ομιλία στο συνέδριο τςη ΠΣΕΚΑ χαιρετίζοντας την αμερικανική πρωτοβουλία και εκφράζοντας την απογοήτευσή του γιατί κατά την παρούσα φάση οι προσπάθειες του κ. Χόλμπρουκ δεν έχουν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

    Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε, εξάλλου, και ο Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, Ανδρος Νικολαϊδης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 14 May 1998 - 17:46:16 UTC