Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Συγκοινωνιών - Τηλεπικοινωνίες
  • [02] Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΚΟ - δηλώσεις
  • [03] Συνέδριο ΔΗΚΟ - Δηλώσεις Μάρκου Κυπριανού
  • [04] Συνέδριο ΔΗΚΟ - έληξαν οι σημερινές εργασίες

  • [01] Υπουργός Συγκοινωνιών - Τηλεπικοινωνίες

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη σταδιακής φιλελευθεροποίησης των τηλεπικοινωνιών, ώστε η Κύπρος να ευθυγραμμιστεί με ένα διεθνώς αποδεκτό περιβάλλον, τονίζει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, σε μήνυμά του με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών.

    Στον χαιρετισμό του, ο κ. Ιεροδιακόνου σημειώνει ότι η φιλελευθεροποίηση έχει ήδη εφαρμοσθεί σ' ένα μεγάλο αριθμό χωρών, μεταξύ των οποίων και οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι ΗΠΑ.

    Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι στο θέμα αυτό "η Διεθνής Ενωση Τηλεποικινωνιών προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα, εφόσον η φιλελευθεροποίηση θα επηρεάσει ριζικά όχι μόνο το εμπόριο στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών και σε τελική ανάλυση των παρεχομένων υπηρεσιών της κάθε χώρας".

    Ο κ. Ιεροδιακόνου εκφράζει τη βεβαιότητα ότι "η πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον στις τηλεπικοινωνίες θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του Κύπριου πολίτη και στην αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου ως κέντρου παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ψηλής ποιότητας και απόδοσης, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου".

    "Οι διεθνείς τηλεπικοινωνίες αναπτύσσονται σ' ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τα μηνύματα των καιρών είναι αδύνατο να αφήσουν ανεπηρέαστο και το τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον της Κύπρου", αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός.

    Τονίζει δε, ότι σε συνδυασμό με την έναρξη των συνομιλιών για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση "σηματοδοτείται και η έναρξη μιας νέας πορείας στα τηλεπικοινωνιακά πράγματα του τόπου, μιας πορείας χωρίς επιστροφή".

    "Συγκεκριμένα", προσθέτει ο κ. Ιεροδιακόνου, προβάλλει η ανάγκη σταδιακής φιλελευθεροποίησης των τηλεπικοινωνιών, ώστε η Κύπρος να ευθυγραμιστεί με ένα διεθνώς αποδεκτό περιβάλλον".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)

    [02] Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΚΟ - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε δηλώσεις προέβη πριν από λίγο ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Κωνσταντίνου, μιλώντας στα ΜΜΕ για την πορεία των εργασιών του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου του Κόμματος.

    Οπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος, Τάσσος Παπαδόπουλος, θα μιλήσει αύριο, ενώ η απόφαση για διεξαγωγή του εκλογικού συνεδρίου θα ληφθεί επίσης αύριο.

    Οπως ανέφερε, κατά τη σημερινή ημέρα του Συνεδρίου "έπεσαν οι τόνοι και δεν υπάρχει ένταση", προσθέτοντας ότι "μεμονωμένες" ήταν σήμερα οι απόψεις για αποχώρηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού.

    Υπήρξαν, πρόσθεσε, άλλες απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες είναι απαραίτητη η παρουσία του σε αυτές τις πολύ κρίσιμες για το ΔΗΚΟ ώρες, καθώς και απόψεις ότι ο ίδιος ο κ. Κυπριανού πρέπει να πάρει την απόφαση και να πει πότε πρέπει να αποχωρήσει.

    Κυριαρχεί η επωδός "συναίνεση, ενότητα και συλλογικότητα", είπε ο κ. Κωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι ασκείται κριτική στους χειρισμούς και σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την ηγεσία του Κόμματος.

    "Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρακολουθεί χωρίς καμμιά παρέβαση", συνέχισε ο επί του Τύπου εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι ο κ. Κυπριανού "διαμορφώνει και εμπλουτίζει τον προβληματισμό του".

    Πρόσθεσε ότι πρόθεση του κ. Κυπριανού, στην ομιλία του αύριο, είναι "να δώσει περιεχόμενο στα μηνύματα της ενότητας, της συμφιλίωσης, της συναίνεσης και της συλλογικότητας στη λειτουργία και στη δράση του Κόμματος".

    Ο εκ των στενών συνεργατών του κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έχει την πρόθεση να διατυπώσει αύριο σχετικές εισηγήσεις και προτάσεις.

    "Θα μιλήσει με την ευθύνη, το καθήκον και το χρέος που έχει ως ιδρυτής και ηγέτης του κόμματος", είπε ο κ. Κωνσταντίνου, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

    Ανέφερε, ακόμα, ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση μέχρι αύριο το πρωί της συζήτησης του κεφαλαίου για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, ώστε να ολοκληρωθεί επίσης αύριο το σύνολο των εργασιών του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου.

    Ο κ. Κωνσταντίνου παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει και είπε ότι ίσως παραπεμφθούν σε ευθετότερο χρόνο κάποια άλλα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

    Για το κεφάλαιο "Εκλογικό Συνέδριο", ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι μάλλον αύριο θα ληφθεί απόφαση για το "πώς και πότε" αυτό θα διεξαχθεί.

    Υπενθύμισε δε ότι υπάρχει ομόγωνη απόφαση - δέσμευση της Κεντρικής Επιτροπής, προς το Συνέδριο, για προκήρυξη Εκλογικού Συνεδρίου και ανανέωση της εντολής, σε όλα τα επίπεδα, το συντομότερο δυνατό.

    Το συντομότερο δυνατό προσδιορίζεται, κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου, από τις διαδικασίες που είναι απαραίτητο να προηγηθούν, για να φθάσουμε στο Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΓ/ΜΑ)

    [03] Συνέδριο ΔΗΚΟ - Δηλώσεις Μάρκου Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι "μια απότομη αλλαγή ηγεσίας θα επιδειώνσει την κατάσταση" και ότι "μια αλλαγή ηγεσίας μέσα από κρίση έχει πάντα αρνητικά αποτελέσματα", εξέφρασε σήμερα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού.

    Μιλώντας στο περιθώριο του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΚΟ, που άρχισε το πρωϊ, ο κ. Κυπριανού μίλησε για "ξανακτίσιμο του ΔΗΚΟ" και για "την κρισιμότερη φάση στην ιστορία του ΔΗΚΟ".

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγκη να προχωρήσει το ΔΗΚΟ σε εκλογική διαδικασία, ο Μάρκος Κυπριανού είπε ότι υιοθετείται η δεδηλωμένη θέση της Κεντρικής Επιτροπής ότι "θα προχωρήσουμε σε εκλογές και ανανέωση της εντολής προς την ηγεσία του κόμματος".

    "Αυτό που μένει", είπε, "είναι πότε και με ποιον τρόπο θα υιοθετηθεί αυτή η απόφαση".

    Για το χρόνο διεξαγωγής του Εκλογικού Συνεδρίου, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις μεταξύ των συνέδρων. Η πρώτη να γίνει άμεσα "για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στο ξανακτίσιμο του Κόμματος".

    Η δεύτερη, όπως είπε, υποστηρίζει ότι (η εκλογική διαδικασία) θα πρέπει να είναι "μια εξ' υπαρχής ανανέωση του Κόμματος σε όλα τα επίπεδα, στις τοπικές επαρχιακές επιτροπές κ.ο.κ.".

    Ο κ. Μάρκος Κυπριανού είπε ότι δεν υιοθετεί καμμία από τις δύο προτάσεις αλλά η δική του εισήγηση, είναι ότι στην πιο κρίσιμη φάση του ΔΗΚΟ, όπως χαρακτήρισε την παρούσα χρονική περίοδο, θα πρέπει να συμμετέχουν όλα τα μέλη του Κόμματος και να ψηφίζουν.

    Κληθείς να πει αν επιβάλλεται τώρα η παρουσία του Προέδρου Σπύρου Κυπριανού στην ηγεσία του ΔΗΚΟ, τόνισε: "Σε οποιοδήποτε κόμμα, όταν έρθει η ώρα να αλλάξει ιστορική ηγεσία - που ίδρυσε το κόμμα - δεν μπορεί να γίνεται μέσα από αντιπαράθεση ή ένταση, αλλά μόνο μέσα από συναινετικές διαδικασίες".

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα γίνει το εκλογικό συνέδριο και επεσήμανε ότι "εναπόκειται στο κάθε άτομο να κρίνει μόνο του, πότε πρόσφερε όσα πρόσφερε και πότε είναι ανάγκη/ χρειάζεται, να αποσυρθεί".

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι "η απότομη αλλαγή ηγεσίας, πιστεύω ότι θα επιδεινώσει την κατάσταση", προσθέτοντας ότι "μια αλλαγή ηγεσίας μέσα από κρίσεις έχει πάντα αρνητικό αποτέλεσμα".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι υπάρχει απόφαση όλων των μελών της ΚΕ και του Εκτελεστικού Γραφείου να θέσουν τις παραιτήσεις τους σήμερα ενώπιον του Συνεδρίου.

    "Είναι η απαραίτητη απόφαση για να μπορέσει να συγκληθεί το Εκλογικό Συνέδριο", είπε.

    "Αν δεν υποβληθούν παραιτήσεις από τη συλλογική ηγεσία", κατέληξε ο κ. Μάρκος Κυπριανού, "τότε δεν μπορούμε να έχουμε Εκλογικό Συνέδριο σ' αυτά τα επίπεδα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΓ/ΜΑ)

    [04] Συνέδριο ΔΗΚΟ - έληξαν οι σημερινές εργασίες

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εληξαν πριν από λίγο οι σημερινές εργασίες του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΚΟ, χωρίς ο Πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

    Αναμένεται ότι αύριο το πρωί θα ολοκληρωθεί το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, που αφορά τις προεδρικές εκλογές, αφού απέμειναν για να μιλήσουν γύρω στους δεκαπέντε σύνεδρους.

    Στις αυριανές εργασίες αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, και η ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Τάσσου Παπαδόπουλου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 16 May 1998 - 17:46:10 UTC