Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέδριο του Economist στην Κύπρο
  • [02] Greenpeace - Τοξικά - Ισραήλ
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Υπουργός Εμπορίου - Διάσκεψη ΠΟΕ
  • [05] Βρετανός νομικός - Κύπρος - Τουρκία
  • [06] ΕΕ - Κύπρος - λαθρεμπόριο τσιγάρων
  • [07] Τουρκία - Μπιρντάλ - Ανθρώπινα Δικαιώματα

  • [01] (Κ) Συνέδριο του Economist στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνέδριο για την Κύπρο στο οποίο θα μιλήσουν προσωπικότητες από το νησί και το διεθνή οικονομικό και όχι μόνο χώρο, διοργανώνει στις 25 και 26 του μήνα το βρετανικό περιοδικό "Economist".

    Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ.

    Το συνέδριο με τίτλο "Επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο - Ενα διεθνές επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής", διοργανώνεται από τον οργανισμό "Συνέδρια του Economist", με την υποστήριξη του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος".

    Χορηγοί του συνεδρίου είναι η Τράπεζα Κύπρου και η Κεντρική Τράπεζα, ενώ σε αυτό αναμένεται να μιλήσουν από κυπριακής πλευράς, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Υπουργοί, επικεφαλής Τραπεζών, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, ο Διευθυντής Σύνταξης του "Φιλελεύθερου", ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και άλλα άτομα.

    Από το εξωτερικό, στο συνέδριο θα μιλήσουν, εκτός από τον Τόμας Μίλερ, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χένινγκ Κριστόφερσεν, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, ο Πρόεδρος του ρωσικού Χρηματιστηρίου, Αλεξέι Βλασόβ και άλλα άτομα.

    Στο συνέδριο θα μιλήσει επίσης ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο, Φιλίπ Κομπεσκό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Greenpeace - Τοξικά - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κανένα πρόβλημα ρύπανσης δεν έχει παρατηρηθεί στα θαλάσσια νερά της Κύπρου από την απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων στη Μεσόγειο, διαβεβαιώνει το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Ανώτερος Λειτουργός του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, αρμόδιος για θέματα ρύπανσης της θάλασσας, Λοϊζος Λοϊζίδης.

    Σύμφωνα με το Γραφείο της Greenpeace Μεσογείου, οι αρχές του Ισραήλ έχουν επιτρέψει στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού του Ισραήλ (Israel Electricity Company (IEC) να συνεχίσει να απορρίπτει στη Μεσόγειο στάκτη απο κάρβουνο που είναι μολυσμένη με βαρέα μέταλλα.

    Η Επιτροπή για ειδικές άδειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος του Ισραήλ έδωσε στην εταιρεία IEC την έγκρισή της για απόρριψη επιπρόσθετων 15.000 τόνων στάκτης καρβούνου για τους επόμενους τρεις μήνες. Σύμφωνα με την Greenpeace, ο Υπουργός Περιβάλλοντος του Ισραήλ, Ραφαέλ Εϊτάν, ήδη αθέτησε υποσχέσεις του για τερματισμό της απόρριψης τέτοιων βλαβερών ουσιών στη θάλασσα.

    Εξάλλου, η ίδια υπουργική Επιτροπή έδωσε άδεια στην, αμερικανικής ιδιοκτησίας, εταιρεία Haifa Chemicals, που παράγει λιπάσματα, να απορρίψει στη Μεσόγειο 60.000 τόνους τοξικής λάσπης μέχρι τον Οκτώβριο του 1998.

    "Δυστυχώς η IEC δεν έβαλε τα δυνατά της να λύσει αυτό το πρόβλημα, γιατί η Επιτροπή της επιτρέπει τακτικά να συνεχίζει την απόρριψη στη θάλασσα", είπε ο Δρ. Μάριο Νταμάτο, Εκτελεστικός Διευθυντής της Greenpeace Mεσογείου.

    "Η εταιρεία IEC σπαταλάει πολύ ενέργεια προσπαθώντας να ξεπλύνει τη 'μολυσμένη' εικόνα της έναντι στον κόσμο, αντί να λύσει το πρόβλημα που προκαλεί αυτή την εικόνα", σημείωσε.

    "Παράγοντας ενέργεια με μή ανανεώσιμες πηγές, όπως το κάρβουνο, όχι μόνο μολύνεται η ατμόσφαιρα αλλά και παράγονται αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), που οδηγούν σε δραματικές κλιματολογικές αλλαγές", επεσήμανε ο κ. Νταμάτο.

    Η Σύμβαση για Απόρριψη Αποβλήτων, που υπογράφτηκε στο Λονδίνο το 1992 (London Dumping Convention), απαγορεύει παγκοσμίως την απόρριψη αποβλήτων στη θάλασσα.

    Ομως, σύμφωνα με την Greenpeace, το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση αυτή, ούτε και το Πρωτόκολλό της το 1996, αλλά ούτε και το Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης, του 1995, για απόρριψη αποβλήτων.

    "Ενόσω η ισραηλινή κυβέρνηση δεν υπογράφει τις Συμβάσεις αυτές θα συνεχίσει να παραγνωρίζει το περιβάλλον και τις γειτονικές χώρες", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Οφερ Μπεν Ντοβ, εκπρόσωπος της Greenpeace στο Ισραήλ.

    "Αυτό που ζητούμε είναι ο άμεσος τερματισμός της απόρριψης αποβλήτων στη θάλασσα. Είμαστε η τελευταία χώρα στον κόσμο που ρίχνει συστηματικά στη θάλασσα τοξικά απόβλητα", σημείωσε.

    "Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων μας έχουμε πάρει σειρά υποσχέσεων από δύο Υπουργούς Περιβάλλοντος, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει και έτσι δεν έχουμε κανένα λόγο να τους πιστεύουμε πια", σημείωσε ο Μπεν Ντοβ.

    "Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση του Ισραήλ με όλους τους τρόπους που έχει χρησιμοποιήσει η Greenpeace στο παρελθόν και θα ασκήσουμε διεθνείς πιέσεις μέχρι να σταματήσει η απόρριψη των αποβλήτων", πρόσθεσε.

    "Η απόρριψη αποβλήτων στη θάλασσα έχει καταστεί μια διεθνής προσβολή για το Ισραήλ και γι' αυτό έχει έλθει η ώρα να σταματήσει αυτή η παράνομη δραστηριότητα και να πιεστούν οι εταιρείες Haifa Chemicals και IEC να εισάξουν μεθόδους βιομηχανικής παραγωγής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική κ.α.", κατέληξε ο Ισραηλινός εκπρόσωπος της Greenpeace.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenpeace, η εταιρεία IEC απορρίπτει στάκτη από καύση καρβούνου στη Μεσόγειο από το 1987, σε απόσταση 60 μιλίων δυτικά της Χάιφα, σε διεθνή ύδατα. Επτά εκατομμύρια τόνους στάκτης έχουν απορριφθεί στη θάλασσα τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Η στάκτη από την καύση καρβούνου περιέχει μιαν ποικιλία από τοξικά μέταλλα όπως ο υδράργυρος, το κάδμιο, το νικέλιο, το χρώμιο, το σελήνιο και άλλα, τα οποίο μπορεί να επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις σε θαλάσσιους οργανισμούς, όπως τα δελφίνια και οι φάλαινες.

    Εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο Ανώτερος Λειτουργός για θέματα ρύπανσης της θάλασσας, Λοϊζος Λοϊζίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο χώρος απόρριψης βρίσκεται 240 μίλια από την Κύπρο και λόγω της ροής των θαλασσίων ρευμάτων δεν υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης στα κυπριακά νερά.

    Αναφορικά με τις πληροφορίες για βαρέα μέταλλα που χύνονται από τις ισραηλινές βιομηχανίες στη θάλασσα της Μεσογείου, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις μόλυνσης, βάσει αναλύσεων που διεξάγονται, δύο φορές ετησίως σε εκατόν περίπου δείγματα ψαριών, τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια.

    Αναφερόμενος στη νομική πτυχή του θέματος, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι από νομικής πλευράς το Ισραήλ είναι καλυμμένο βάσει της νομοθεσίας που έχει υπογράψει - το Πρωτόκολλο για αποτροπή απόρριψης αποβλήτων της Σύμβασης της Βαρκελώνης (Dumping Protocol of the Barcelona Convention), αφού τηρεί τη διαδικασία για παροχή άδειας και κοινοποίησης της απόφασης στο θεματοφύλακα της Σύμβασης.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου χαρακτήρισε "σημαντικό" το θέμα για τον τουρισμό, της Κύπρου υποστηρίζοντας ότι δημιουργείται πρόβλημα χωρίς να υπάρχει θέμα.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Αλιείας αναφέρει ότι "με βάση αναλύσεις που γίνονται από χρόνια, στα πλαίσια του συστηματικού ελέγχου ποιότητας των θαλάσσιων νερών, δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα στα κυπριακά νερά, στους θαλάσσιους οργανισμούς (ψάρια) και τα υποστρώματα".

    Απο την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της εδώ ισραηλινής Πρεσβείας ανέφερε ότι έχει λάβει γνώση σχετικά με την ανακοίνωση της Greenpeace, αλλά είπε ότι δεν έχει καμμιά πληροφόρηση πάνω στο θέμα.

    Πρόσθεσε ότι θα ερευνήσει το θέμα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Ισραήλ και σημείωσε ότι, προς το παρόν, το μόνο στο οποίο μπορεί να αναφερθεί είναι η ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, που δηλώνει ότι η θάλασσα της Κύπρου είναι καθαρή.

    Η Σύμβαση για την προστασία της Μεσογείου εναντίον της μόλυνσης υιοθετήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας το 1976. Ολες οι μεσογειακές χώρες και η Ευρωπαϊκή Ενωση συμμετέχουν στη Σύμβαση αυτή.

    Σκοπός της είναι να προστατεύει τη Μεσόγειο από τη μόλυνση που προκαλείται από πηγές από την ξηρά, από πετρελαιοειδή και απόρριψη αποβλήτων, με στόχο τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βιοποικιλομορφίας της Μεσογείου.

    Από το 1993, η Greenpeace δραστηριοποιήθηκε κατά της απόρριψης τοξικών αποβλήτων στη Μεσόγειο από ισραηλινές βιομηχανίες, οπόταν το πλοίο της οργάνωσης "Rainbow Warrior" εισήλθε, για πρώτη φορά, στο λιμάνι της Χάιφα σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι' αυτές τις ενέργειες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           87,95  (-1,27)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                  102,82 (-1,36)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     62,10 (-2,53)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 64,39 (-0,57)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  77,84 (-1,57)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                68,33 (-0,47)
            Εμπορικές Εταιρείες                     51,11 (-2,03)
            Αλλες Εταιρείες                         73,38 (-0,04)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ   610.847,05
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Διάσκεψη ΠΟΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος υποστηρίζει τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και γι' αυτό έλαβε σοβαρά υπόψη την ανάγκη για έγκαιρη εφαρμογή των υποχρεώσεών της έναντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, μιλώντας στη Δεύτερη Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

    Ο κ. Ρολάνδης είπε ακόμη ότι σε ορισμένους τομείς προχωρήσαμε για να εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας σε ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι απαιτείτο.

    Ανέφερε ότι η Κύπρος απέδειξε την προσήλωσή της στο σύστημα της ελεύθερης οικονομίας, με τη μονομερή εφαρμογή μιας πολιτικής φιλελευθεροποίησης των εισαγωγών και των εξαγωγών και την κατάργηση των μη δασμολογικών εμποδίων στο εμπόριο. Ακόμη, πρόσθεσε, εξάλειψε και τα εμπόδια στις εξαγωγές και καθιέρωσε ένα διαφανές και βασισμένο σε κανόνες καθεστώς επενδύσεων.

    Η Κύπρος, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, βρίσκεται στο στάδιο της συμπλήρωσης νέας νομοθεσίας, που αφορά την απλούστευση των διαδικασιών για την προμήθεια αγαθών από το δημόσιο, για εναρμόνιση των προτύπων και την προστασία του περιβάλλοντος. Η νομοθεσία αυτή, είπε, θα συνάδει με εκείνη της ΕΕ και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    Εξάλλου, ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μελλοντική ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσει μέσο για μεγαλύτερη ενσωμάτωσή της στην παγκόσμια οικονομία.

    Τόνισε ακόμη ότι οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες πρέπει να βοηθηθούν να ενταχθούν στην παγκόσμια οικονομική τάξη και να μην περιθωριοποιηθούν.

    Επιπρόσθετα, πρόσθεσε, δεν πρέπει να παραμεριστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μικρές χώρες, όπως η Κύπρος, γιατί η φιλελευθεροποίηση συνδέεται με κόστα για ουσιαστικές προσαρμογές και θα απαιτηθεί τεχνική βοήθεια για να αυξηθεί η κατανόηση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων τους μέσα στο νέο εμπορικό σύστημα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Βρετανός νομικός - Κύπρος - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Η επιθυμία της Τουρκίας να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης στην τουρκική κυβέρνηση ώστε να πεισθεί να εργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε ο Λόδρος Λέστερ του Herne Hill, Queen's Counsel (ανώτερος δικηγόρος του βρετανικού κράτους), σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ στο περιθώριο διεθνούς σεμιναρίου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στο Μπέλφαστ.

    Ο Λόρδος Λέστερ, ο οποίος προήδρευσε των εργασιών της πρώτης μέρας του σεμιναρίου και ανέλυσε τη σημασία της σχετικής νομοθεσίας στη Βρετανία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε επίσης ότι δεν πιστεύει πως το ψευδοκράτος θα επιτύχει τον πάγιο στόχο του, να εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση.

    Ο Βρετανός νομικός χαρακτήρισε το Σύνταγμα του 1960 της Κυπριακής Δημοκρατίας ως "καλό" και εξέφρασε την άποψη ότι η λύση της ομοσπονδίας δεν θα λειτουργήσει στην Κύπρο, επειδή η Τουρκία δεν υποστηρίζει τέτοια λύση, αφού φαίνεται να προωθεί την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    "Η Τουρκία πρέπει να πεισθεί να αποδεχθεί επίλυση του Κυπριακού και η επιθυμία της χώρας να γίνει μέλος της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση," δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Λόρδος Λέστερ.

    Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία οφείλει να εργαστεί πιο σκληρά για την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

    Οσον αφορά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Βόρειο Ιρλανδία, η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα την Παρασκευή, ο Λόρδος Λέστερ είπε ότι "περιέχει καλά σημεία για την Κύπρο επίσης."

    Η συμφωνία προνοεί τη σύσταση Βουλής στη Βόρειο Ιρλανδία με εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και Υπουργικού Συμβουλίου Βορρά-Νότου για την προώθηση συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων και της γεωργίας, παιδείας, υγείας και τουρισμού.

    Προτείνεται επίσης η σύσταση Βρετανο-Ιρλανδικού συμβουλίου, το οποίο θα λειτουργεί συναινετικά (by consensus), η απελευθέρωση κρατουμένων και η παράδοση των όπλων από τις παραστρατιωτικές παρατάξεις και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, πρόνοια που αποτελεί "αναπόσπαστο μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [06] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - λαθρεμπόριο τσιγάρων

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,18/05/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πολύτιμη συμβολή που προσέφεραν οι τελωνειακές αρχές της Κύπρου στην Κοινότητα, προκειμένου να εξαρθρωθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.

    Η αποφασιστική αυτή συμβολή της Κύπρου αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο: "Η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας".

    Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, το 1997 εντοπίσθηκαν από τις υπηρεσίες δίωξης των κρατών - μελών και την αρμόδια υπηρεσία της Επιτροπής (UCLAF) απάτες στον τομέα της διακίνησης των τσιγάρων, με απώλειες εσόδων ύψους 1,6 δις ευρωπαϊκών νομισματικών μονάδων ECU.

    Από το ποσό αυτό, 423 εκατομμύρια ECU αφορούσαν διαφυγόντα έσοδα. Το τελικό ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο, δεδομένου ότι στατιστικά εντοπίζεται μόνο μία στις δέκα περιπτώσεις απάτης.

    Η Κύπρος είχε το 1997 ενεργό συμμετοχή στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, σε επίπεδο κακοποιών και οργανωμένου εγκλήματος.

    Αρχικά, στο λαθρεμπόριο από τη θάλασσα, κυριαρχούσε σύμφωνα με την Επιτροπή ο υπόκοσμος των λιμανιών της Ολλανδίας (Ρότερνταμ Αμστερνταμ) και του Βελγίου (Αμβέρσας).

    Οταν, όμως, εντοπίσθηκαν από τις διωκτικές αρχές των δύο χωρών και κατασχέθηκαν δύο πλοία (Ιανουάριος 1997), τότε οι παράνομες αποθήκες μεταφέρθηκαν, όπως επισημαίνει η έκθεση, κυρίως στην Κύπρο, από τα λιμάνια της οποίας φορτώνονταν μέσα σε εμπορευματοκιβώτια μαζί με άλλα προϊόντα και έφταναν στις χώρες της Ενωσης, φυσικά χωρίς να φορολογούνται.

    Περισσότερα από 93 χιλιάδες κιβώτια τσιγάρων, προερχόμενα παράνομα από την Κύπρο, κατασχέθηκαν από τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Η Επιτροπή εκτιμά πάρα πολύ την πολύτιμη βοήθεια και συνδρομή που είχε από τις τελωνειακές αρχές της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΑΠ)

    [07] (Κ) Τουρκία - Μπιρντάλ - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1998 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Η διεθνής Ομοσπονδία των Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε σήμερα τις τουρκικές αρχές να λάβουν μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ακίν Μπιρντάλ, στις 12 Μαϊου.

    Ο Μπιρντάλ, 50 χρονών, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας και Αντιπρόεδρος της διεθνούς Ομοσπονδίας των Ενώσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά δύο ενόπλων στο γραφείο του στην Αγκυρα. Ο Μπιρντάλ νοσηλεύεται τώρα εκτός κινδύνου.

    Σε ανοικτή επιστολή του προς τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, ο Πρόεδρος της διεθνούς Ομοσπονδίας των Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πατρίκ Μποντουέν, ο οποίος επισκέφθηκε τον Μπιρντάλ στο νοσοκομείο, εξέφρασε τη λύπη του γιά το γεγονός ότι "κανένα συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα στην Τουρκία για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των υπευθύνων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, κυρίως, των δραστών των πολυάριθμων επιθέσων, όπως αυτή της οποίας έθεσε θύμα ο Ακίν Μπιρντάλ".

    "Εσείς πρέπει τώρα να αναλάβετε, επιτέλους, την πρωτοβουλία για τη λήψη δραστικών μέτρων, ώστε να υπάρξουν άμεσες και αποτελεσματικές εγγυήσεις για την ασφάλεια και την ελευθερία δράσης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία", τονίζει στην επιστολή του ο Μποντουέν.

    Ο Μποντουέν καλεί επίσης την Τουρκία να υπογράψει το συντομότερο τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για την Προστασία των Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υιοθετήθηκε στις 3 Απριλίου από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

    Στο μεταξύ, ο Ακίν Μπιρντάλ, ο οποίος βρίσκεται εκτός κινδύνου, αναμένεται να επιστρέψει στο σπίτι του αύριο ή την Τετάρτη το αργότερο, όπως δήλωσε ο χειρουργός του Καμίλ Ιμάμογλου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 18 May 1998 - 17:46:17 UTC