Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοκρατία της Τσεχίας - Διεθνής Εκθεση
  • [02] ΥΠΕΞ Κύπρου - Σλοβενίας
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Συνέδριο Economist - Χρηματιστήρια
  • [05] Επίσκεψη Πρωθυπουργού Λευκορωσίας
  • [06] Υπουργός Γεωργίας - υδατική κατάσταση
  • [07] Φυλάκιση Τουρκοκύπριων λαθρεμπόρων
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - Συγγενείς Αγνοουμένων
  • [09] Υπουργός Εμπορίου - Αποστολή περιοχής Αλτάυ
  • [10] Βουλή - Κούρδος - ανθρώπινα δικαιώματα
  • [11] Υπουργός Οικονομικών - κυπριακή οικονομία
  • [12] Μίλερ - Αφιξη
  • [13] Αυξεντίου - Συνέδριο Economist
  • [14] Βρετανία - Τουρκία - ΕΕ
  • [15] Υπουργός Παιδείας - Ρωσική εκπαιδευτική έκθεση
  • [16] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [17] Χριστόφιας - βραβείο πολιτισμού
  • [18] Κασουλίδης - Ιρλανδία

  • [01] Δημοκρατία της Τσεχίας - Διεθνής Εκθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Κύπρος συνδέονται με παραδοσιακούς, αμοιβαίους εμπορικούς δεσμούς, με πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές, δήλωσε σήμερα ο Jan Hajny, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας της Τσεχίας και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας στην 23η Διεθνή Εκθεση της Κύπρου.

    Ο κ. Hajny μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο περίπτερο της Δημοκρατίας της Τσεχίας, στη Διεθνή Εκθεση.

    "Η κύρια βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η εμπορική και οικονομική συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η διακρατική Εμπορική Συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 1995 στη Λευκωσία", είπε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία αυτή εμπεριέχει επίσης τις αρχές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου "του οποίου οι δύο χώρες είναι μέλη".

    Παρατήρησε, εξάλλου, ότι ένα άλλο σημαντικό έγγραφο το οποίο καθορίζει την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι η διακρατική συμφωνία που υπογράφτηκε το 1980 για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας και Αποφυγή Φορολογίας στον Τομέα του Φόρου Εισοδήματος και του Περιουσιακού Φόρου.

    Σημείωσε ότι σύμφωνα με τις στατιστικές της χώρας του, το 1997 η Δημοκρατία της Τσεχίας εξήγαγε στην Κύπρο προϊόντα αξίας 11.1 εκατομμυρίων δολαρίων αμερικής και εισήγαγε λιγότερο από 4.6 εκ.

    Παρατήρησε ότι το μερίδιο της Κύπρου στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών της Τσεχίας είναι λιγότερο του 1% και προσθεσε ότι εδώ και μια μεγάλη περίοδο το εμπορικό ισοζύγιο είναι υπέρ της Τσεχίας.

    "Παρ' όλο που η Εμπορική Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών έχει δημιουργήσει μια καλή βάση για επενδυτικές δραστηριότητες στις δύο χώρες, καμιά κεφαλαιουχική δαπάνη δεν έχει λάβει ακόμη χώρα σε αντίθεση με τις αναμενόμενες προσδοκίες", σημείωσε.

    Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι η συμμετοχή της Τσεχίας στην Εκθεση θα συμβάλει στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Σε ερώτηση σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, ο κ. Hajny είπε ότι την περασμένη βδομάδα ο Υφυπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Τσεχίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Νίκο Ρολάνδη, καθώς και με τον πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Βασίλη Ρολόγη, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι θα ενθαρρύνουν τους Κύπριους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Δημοκρατία της Τσεχίας.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τη διακίνηση τουριστών ανάμεσα στις δύο χώρες, ο κ. Hanjy ανέφερε ότι ο αριθμός των Τσέχων τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο είναι γύρω στις πέντε χιλιάδες.

    Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των Τσέχων τουριστών δεν έχει φτάσει σε τόσο ψηλά επίπεδα, είπε ότι "οι προσφορές που γίνονται από τουριστικούς πράκτορες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας, οι οποίες συναγωνίζονται την Κύπρο είναι πιο χαμηλές".

    Σημείωσε, όμως, ότι οι τουριστικοί πράκτορες τόσο στην Κύπρο όσο και στη Τσεχία που οργανώνουν τις επισκέψεις των Τσέχων στο νησί καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα αυξηθεί σταδιακά.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Σλοβενίας

    Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κύπρος και Σλοβενία συντονίζουν τις προσπάθειές τους και συνεργάζονται ενόψει της πορείας των δύο χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Αυτό δήλωσαν σε σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Σλοβένος ομόλογός του Μπόρις Φρλεκ, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την επίσημη επίσκεψή στην Κύπρο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, Κύπρος και Σλοβενία έχουν κάποιους κοινούς στόχους και ένα κοινό σκοπό στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου.

    "Είμαστε", επεσήμανε, "δύο μικρές χώρες και σήμερα έχουμε αποφασίσει ότι θα συνεργαστούμε στενά, θα ανταλλάξουμε εμπειρίες, θα ανταλλάξουμε πληροφορίες, και θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε αυτόν τον κοινό σκοπό που είναι να καταστούμε μέλη της ΕΕ".

    Από την πλευρά του, ο Σλοβένος ΥΠΕΞ τόνισε ότι "και οι δύο χώρες έχουν τον ίδιο σκοπό, έχουν τις ίδιες αξίες και δεν θα ήταν πρακτικό εάν δεν συνεργάζονταν στενά".

    "Δεν είμαστε αντίπαλοι, είμαστε ταξιδιώτες ή δρομείς σε ένα μακρύ δρόμο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι δρομείς που βρίσκονται μπροστά θα είναι και οι νικητές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φρλεκ.

    Ακόμη, υπογράμμισε ότι το θέμα δεν είναι το να κερδίσεις ή να μην κερδίσεις αφού "αργά ή γρήγορα θα ενταχθούμε όλοι στην ΕΕ, δεδομένου ότι όχι μόνο θα πληρούμε εμείς τις απαιτήσεις τις ΕΕ αλλα και ότι η ΕΕ θα καταφέρει να μετεξελιχθεί ώστε να είναι σε θέση να προσαρμοστεί με τους άλλους".

    Οπως ανέφερε ο κ. Φρλεκ, κατά τις συνομιλίες που είχε με την κυπριακή κυβέρνηση συζητήθηκαν διμερή και πολυμερή θέματα, ανάμεσα στα οποία και η κατάσταση στη νοτιανατολική Ευρώπη.

    "Αποφασίσαμε", πρόσθεσε, "να εντατικοποιήσουμε τις πολιτικές μας επαφές στο μέλλον, να αλληλοβοηθηθούμε και μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Σλοβενία θα υποστηρίζει πάντα την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ". Οπως ανέφερε, "θα προβάλουμε τις περιορισμένες δυνατότητες μας ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Φρλεκ είπε ότι ενημερώθηκε λεπτομερώς για την κατάσταση στην Κύπρο και επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Βουλή ασκούν μια πολύ σύγχρονη πολιτική "η οποία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επιτυχία".

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σλοβένος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν και ως εκ τούτου θα γίνει προσπάθεια για επίτευξη μιας σχετικής συμφωνίας προς όφελος και της οικονομία και των λαών των δύο χωρών.

    Ο κ. Φρλεκ επεσήμανε παράλληλα ότι η Κύπρος είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Σλοβένους.

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε στο σημείο αυτό ότι "υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους συμφωνήσαμε ότι θα συνεργαστούμε, τεχνικά, στην κατανόηση των πολιτικών θέσεων της μιας και της άλλης χώρας και στη σύγκριση των σημείων προετοιμασίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι "συμφωνήσαμε πώς θα προωθήσουμε πρακτικά τις σχέσεις μας, να συνεργαστούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας".

    Σήμερα, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία με την οποία καταργείται η ανάγκη θεώρησης διαβατηρίων (visa) μεταξύ των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           84,22  (-1,89)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                   98,65 (-1,71)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     61,09 (-0,54)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 61,70 (-2,20)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  74,90 (-1,78)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                64,54 (-7,32)
            Εμπορικές Εταιρείες                     47,94 ( 1,01)
            Αλλες Εταιρείες                         68,77 (-1,29)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ   1.781.923.09
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Συνέδριο Economist - Χρηματιστήρια

    Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το συσταθέν το 1996 Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έχει καταλυτικό ρόλο να διαδραματίσει στην προώθηση της κυπριακής οικονομίας και στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών με χρηματιστήρια στο εξωτερικό, ώστε να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό και διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

    Οπως αναφέρθηκε σήμερα στο συνέδριο του περιοδικού "Economist", που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, οι δραστηριότητες αυτού του τύπου διεθνώς αναμένεται να αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις, και τονίστηκε η σημασία της Κύπρου, όσον αφορά τη γεωγραφική της τοποθεσία, δηλαδή στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

    Πρόεδρος Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Ντίνος Παπαδόπουλος είπε ότι το ΧΑΚ "έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές του την ανάπτυξη στενής συνεργασίας με το ευρύτερο διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον", τονίζοντας ότι συνέδρια σαν αυτό του "Economist" συμβάλλουν προς την επίτευξη του στόχου αυτού.

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι "ο ρόλος του χρηματιστηρίου στην ανάπτυξη μιας χώρας είναι καταλυτικός", προσθέτοντας ότι το ΧΑΚ βοηθά την κυπριακή οικονομία και ειδικότερα τις κυπριακές επιχειρήσεις "να αντεπεξέλθουν στον οξύ ανταγωνισμό που παρατηρείται στο ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό στερέωμα, με την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς και την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας".

    Αφού αναφέρθηκε στην ίδρυση και τη λειτουργία του ΧΑΚ, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι "σκοπός μας ήταν να ανακτήσει η Κύπρος στον χρηματιστηριακό τομέα το χαμένο έδαφος από τη μη ύπαρξη οργανωμένης κι επίσημης κεφαλαιαγοράς μέχρι το 1996".

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο συνολικός όγκος συναλλαγών του ΧΑΚ φθάνει σήμερα τα 115 εκατομμύρια λίρες, με ημερήσιο όγκο συναλλαγών 1.4 εκ. λίρες, αριθμός διπλάσιος από αυτόν του 1997.

    Είπε, επίσης, ότι παρατηρήθηκε την περίοδο 1998 σημαντική αύξηση στις τιμές των μετοχών, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Τιμών του ΧΑΚ να αυξηθεί κατά 22% και η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς να φθάσει τα 1.8 δισεκατομμύρια λίρες.

    Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε τη σημασία ανάπτυξης συνεργασιών με χρηματιστήρια του εξωτερικού και πρόσθεσε ότι μέσα στα σχέδια του ΧΑΚ περιλαμβάνεται η προώθησή του στο εξωτερικό, ώστε να καταστεί γνωστό στους ξένους επενδυτές.

    Πρόεδρος Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών

    Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών Εμμανουήλ Ξανθάκης, ο οποίος τόνισε ότι η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από "έντονο ανταγωνισμό σε επίπεδο κεφαλαιαγορών, όπου ο ψηλός βαθμός ομογενοποίησης των ευρωπαϊκών αγορών, σε συνδυασμό με την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος από το 1999, δημιουργούν θέμα επιβίωσης για τις τοπικές αγορές".

    Επεσήμανε, επίσης, ότι "ο ψηλός βαθμός διεθνοποίησης καθιστά επιτακτική την εκμετάλλευση συνεργασιών σε γεωγραφικό επίπεδο για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας", που αφορούν "τόσο τις αγορές τοις μετρητοίς, όσο και τις προθεσμιακές, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη κοινών συστημάτων διαπραγμάτευσης και εισαγωγής των εταιρειών".

    Αφού αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΧΑΑ, ο κ. Ξανθάκης είπε ότι κυπριακές εταιρείες, εισηγμένες στο ΧΑΚ, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε συνεργασίες σε επίπεδο αγορών και αρχών εποπτείας.

    Πρόεδρος Χρηματιστηρίου Αξιών Ρωσίας

    Σε ομιλία του στο συνέδριο, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Ρωσίας Αλεξέι Βλασόφ αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση της Κύπρου στον οικονομικό κόσμο, την οποία χαρακτήρισε "πολύ καλή", όσον αφορά τις προοπτικές επενδύσεων.

    Ο κ. Βλασόφ είπε ότι η Κύπρος έχει μεγάλη σημασία για χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, λόγω τοποθεσίας, αναπτυγμένου τραπεζικού συστήματος, διαδικασίας εγγραφής ξένων εταιρειών και φορολογικής πολιτικής.

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία, τονίζοντας ότι ο ρυθμός φορολογίας φθάνει σχεδόν το εξήντα τοις εκατόν. Γενικότερα, είπε, δεν υπάρχει ευνοϊκή πολιτική στη Ρωσία, όσον αφορά τις επενδύσεις.

    Ο κ. Βλασόφ είπε ότι οι συναλλαγές τακτοποιούνται μέσω κυπριακών υπεράκτιων εταιρειών και αναφέρθηκε στις διευκολύνσεις που παρέχονται στην Κύπρο για τη λειτουργία υπεράκτιων εταιρειών.

    Ακολούθως, ο κ. Βλασόφ είπε ότι ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών στη Ρωσία είναι 250 εκατομμύρια δολλάρια.

    Τέλος, ανέλυσε εισήγηση για συνεργασία των χρηματιστηρίων Κύπρου και Ρωσίας, η οποία τέθηκε πριν από μερικούς μήνες και τυγχάνει λεπτομερούς επεξεργασίας για να διαπιστωθεί εάν είναι εφαρμόσιμη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Επίσκεψη Πρωθυπουργού Λευκορωσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 27 μέχρι τις 29 Μαϊου ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας Σεργκέϊ Λίνγκ.

    Ο Λευκορώσος Πρωθυπουργός θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες κατά τις οποίες θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Λευκορωσίας, περιφερειακά, διπεριφερειακά και διεθνή προβλήματα καθώς και το Κυπριακό.

    Ο κ. Λίνγκ θα συναντηθεί επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και θα πραγματοποιήσει φιλοφρονητικές συναντήσεις με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

    Ο Πρωθυπουργός της Λευκορωσίας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υφυπουργό Εξωτερικών και ανώτερους αξιωματούχους οικονομικών και εμπορικών οργανισμών της χώρας, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη και τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιο Ιεροδιακόνου.

    Ο κ. Λινγκ θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο και το ΔΣ του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) κατά την οποία θα γίνει ανταλλαγή απόψεων με Κύπριους εμποροβιομηχάνους, οι οποίοι ενδιαφέρονται για εμπορικές συναλλαγές με τη Λευκορωσία.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί θα επισκεφθεί την 23 Διεθνή Κρατική Εκθεση συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχναίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη και τον Πρόεδρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων.

    Αναμένεται ότι κατά την εδώ επίσκεψή του κ. Λινγκ Θα υπογραφούν τρεις συμφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Λευκορωσίας στον τομέα των αερομεταφορών, της αποφυγής διπλής φορολογίας και της προώθησης και προστασίας των επενδύσεων.

    Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του ο κ. Λινγκ θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - υδατική κατάσταση

    Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δραματική χαρακτήρισε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους τη σημερινή υδατική κατάσταση στην Κύπρο, τονίζοντας ότι, εκτός από τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο του, θα πρέπει και οι αρμόδιοι φορείς να εφαρμόσουν σχετικά μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο και το κοινό να χρησιμοποιεί το νερό με σύνεση.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους προήδρευσε σήμερα σύσκεψης, κατά την οποία ενημερώθηκαν οι έπαρχοι, οι δήμαρχοι, τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και οι κοινότητες για την υδατική κατάσταση και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

    Οπως είπε ο υπουργός, έχουν μειωθεί δραματικά τα αποθέματα νερού, επισημαίνοντας ότι οι διαθέσιμες ποσότητες νερού στα κυβερνητικά υδατικά έργα υπολογίζονται στα 79 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ οι κανονικές ετήσιες ανάγκες σε νερό από τα κυβερνητικά έργα υπολογίζονται σε 136,4 εκ. κυβικά μέτρα.

    Ακολούθως, αναφέρθηκε στη στρατηγική επίλυσης του υδατικού προβλήματος, που θα στηριχθεί στην αφαλάτωση θαλάσσιου νερού για την ύδρευση και στην ανακύκλωση νερού για την άρδευση, προσθέτοντας ότι η μείωση του παρεχόμενου νερού για σκοπούς ύδρευσης ανέρχεται στο 28% και στο 56% για σκοπούς άρδευσης.

    Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Γεωργίας ετοιμάζει νέα δέσμη μέτρων για διασφάλιση των βασικών αναγκών του τόπου μέχρι το τέλος του 1999, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αναθεώρησης της τιμής του νερού, ώστε αυτή να συμβάλλει στον περιορισμό της σπατάλης και τη δικαιότερη κατανομή του νερού για ίση μεταχείριση όλων των πολιτών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Φυλάκιση Τουρκοκύπριων λαθρεμπόρων

    Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε δωδεκάμηνη φυλάκιση καταδικάστηκαν σήμερα οι δύο Τουρκοκύπριοι που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο για λαθρεμπόριο όπλων.

    Πρόκειται για τους Οσμάν Κοντόζ, 41 χρόνων, κρεοπώλη από τη Λουρουτζίνα, και τον Μουσταφά Γιελί Καζί, 33 χρόνων, γεωργό επίσης από τη Λουρουτζίνα.

    Το Κακουργιοδικείο, που συνεδρίασε στη Λευκωσία, βρήκε τους δύο Τουρκοκύπριοι ένοχους στις κατηγορίες που τους προσήφθηκαν, οι οποίες αφορούν συνωμοσία για διάπραξη κακουργήματος, μεταφορά πιστολιού χωρίς άδεια και μεταφορά εκρηκτικών υλών χωρίς άδεια.

    Για την κάθε κατηγορία επεβλήθηκε στον κάθε ένα ποινή δώδεκα μηνών, όμως όλες οι ποινές θα συντρέχουν από την μέρα της κράτησής τους, που είναι η 23η Οκτωβρίου του 1997.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συγγενείς Αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Νίκο Θεοδοσίου.

    Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα πάνω στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

    Αύριο το πρωϊ, ο κ. Κυπριανού θα δεχθεί αντιπροσωπεία της Εθνικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αποστολή περιοχής Αλτάυ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα μέλη αποστολής της περιοχής Αλτάυ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που βρίσκεται στην Κύπρο, ζήτησαν τη συμμετοχή Κυπρίων επενδυτών στα διάφορα αναπτυξιακά έργα που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή, ιδιαίτερα στην κατασκευή ηλεκτρικού σταθμού φυσικού αερίου, στην ίδρυση εργοστασίων επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων και τη σύσταση κοινοπραξιών στην περιοχή.

    Η αποστολή, που βρίσκεται στην Κύπρο με την ευκαιρία της συμμετοχής της περιοχής τους στη Διεθνή Κρατική Εκθεση, είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη.

    Ο κ. Ρολάνδης, αφού ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας είναι εξαίρετες σε όλους τους τομείς, υποσχέθηκε να βοηθήσει στην υλοποίηση των στόχων της αποστολής.

    Ο επικεφαλής της αποστολής, Υποδιοικητής της περιοχής Αλτάυ δρ. Βλαντιμίρ Ιβάνοβιτς Πσάρεβ απηύθυνε πρόσκληση στον Υπουργό Εμπορίου να επισκεφθεί επίσημα την περιοχή.

    Την αποστολή συνόδευαν ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ και ο Σύμβουλος της Διοίκησης της περιοχής Ανδρέας Φιλοκύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Βουλή - Κούρδος - ανθρώπινα δικαιώματα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη εφαρμογής και τήρησης των προνοιών των διαφόρων διεθνών συμβάσεων, που έχει υπογράψει η Κύπρος για την προάσπιση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για τον τρόπο χειρισμού περιπτώσεων πολιτικών φυγάδων, επισημαίνει με επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

    Το όλο θέμα απασχόλησε σήμερα, εκτός ημερήσιας διάταξης, την εν λόγω Επιτροπή, με αφορμή την τελευταία περίπτωση του Κούρδου Αμπντάλα Αζάν Χαμάς, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Κύπρο, προερχόμενος από την Ιορδανία.

    Αντί να εξεταστεί, όμως, το αίτημά του από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαωμάτων Γιαννάκης Αγαπίου, ο Λειτουργός Μετανάστευσης αποφάσισε αρχικά να τον στείλει πίσω στην Ιορδανία, με τελικό προορισμό το Ιράκ, όπου υπήρχε ο κίνδυνος να εκτελεστεί από το καθεστώς της χώρας.

    Μετά από αντιδράσεις διαφόρων οργανώσεων, ο Κούρδος κρατήθηκε στο αεροδρόμιο, ενώ χθεσινοβραδυνή απέλασή του απετράπη την τελευταία στιγμή, ύστερα από παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για να δοθεί χρόνος να εξεταστεί ο ισχυρισμός του, εάν δηλαδή όντως είναι πολιτικός φυγάς.

    Η Επιτροπή, στην επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητά την αναστολή της απέλασης του Χαμάς, μέχρις ότου διερευνηθεί από επιτροπή και όχι από ένα και μόνο πρόσωπο, εάν ευσταθεί ο ισχυρισμός του και εάν όντως κινδυνεύει η ζωή του εάν απελαθεί.

    Παράλληλα, η Επιτροπή ζήτησε όπως μέχρι τη διερεύνηση του θέματος παρασχεθούν όλες εκείνες οι εξυπηρετήσεις για την ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση, διατροφή, ιατροφαρμακευτική και νομική βοήθεια προς τον Κούρδο, όπως προβλέπουν και οι διεθνείς συμβάσεις που υπέγραψε η Κύπρος.

    Αναφορικά με το ευρύτερο θέμα θέσπισης νομοθεσίας για την παροχή και στην Κύπρο πολιτικού ασύλου, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σχετική πρόταση νόμου, που έχει ετοιμαστεί, είναι δυνατόν να προσκρούσει σε συνταγματικά προβλήματα, για το λόγο ότι ένας τέτοιος μηχανισμός εξυπακούει και οικονομικό κόστος, πράγμα το οποίο δεν επιτρέπει στη Βουλή από μόνη της να τον προωθήσει.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [11] Υπουργός Οικονομικών - κυπριακή οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δέσμη μέτρων για μείωση των δημοσίων δαπανών και αύξηση των εσόδων θα εξαγγείλει σύντομα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπι να ληφθούν έτσι που το δημοσιονομικό έλλειμα να μην αυξηθεί στο 7%

    Οπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, αυτή τη δέσμη μέτρων θα την εξαγγείλει αφού εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι από την τελωνειακή ένωση η κυπριακή οικονομία έχει επηρεαστεί, καθ' όσον αφορά τα έσοδα του κράτους, σε αρκετά μεγάλο βαθμό και χωρίς να τα αναπληρώσει.

    Σημείωσε συγκεκριμένα ότι το 1998 μόνο θα έχουμε απώλειες εσόδων από την κατάργηση δασμών της τάξης των 130 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο αντιστοιχεί με δημοσιονομικό έλλειμμα 3%

    "Συνεπώς", πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου, "θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για να καλυτερεύσει η κατάσταση".

    Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πάντως, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα περιπετειών, ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι ικανοποιητική και οι διαγραφόμενες προοπτικές της είναι αισιόδοξες.

    Οπως επεσήμανε αυτό επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ θετικές, όπως ανέφερε, είναι οι εκτιμήσεις για την οικονομία μας άλλων σοβαρών διεθνών οργανισμών, όπως οι Standard and Paoor, οι Moody's αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Συνεπώς", πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου, "οποιοιδήποτε ισχυρισμοί για φοβερές περιπέτειες της οικονομίας μας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

    Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι το δημοσίευμα αναφέρει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει φθάσει το 7% του ΑΕΠ και ότι είμαστε ήδη εκτός των κριτηρίων του Μάαστριχτ, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι το δημοσιονομικό μας έλλειμμα είναι γύρω στο 5% και αν δεν ληφθούν μέτρα δυνατόν να φθάσει το 7%

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "οι άλλοι δείκτες είναι πολύ καλοί και αποδεικνύουν ότι έχουμε μακροοικονομική σταθερότητα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [12] Μίλερ - Αφιξη

    Λάρνακα,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε στην Κύπρο πριν από λίγο ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ.

    Κατά την άφιξή του ο κ. Μίλερ δεν προέβη σε δηλώσεις, αλλά έγινε γνωστό ότι δεν θα συναντηθεί απόψε με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, όπως είχε αρχικά μεταδοθεί.

    Ωστόσο, θα έχει αύριο χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς.

    Νωρίς το απόγευμα θα μιλήσει στο συνέδριο του περιοδικού "Economist", που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, με θέμα: "Οι προσπάθειες των ΗΠΑ για επίλυση του Κυπριακού: Η εκτίμηση της Ουάσιγκτον".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [13] Αυξεντίου - Συνέδριο Economist

    Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο εκσυγχρονισμός της θεσμικής δομής της οικονομίας της Κύπρου θα ευθυγραμμίσει τη χώρα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητά της, στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου, προσφωνώντας το Συνέδριο του περιοδικού "Economist", που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Μιλώντας σε γεύμα που παρατέθηκε για τους συνέδρους, ο κ. Αυξεντίου είπε ότι η διαδικασία εκσυγχρονισμού της κυπριακής οικονομίας "αναμφισβήτητα θα ενθαρρύνει τα μέγιστα την προώθηση της Κύπρου ως κύριο περιφερειακό και διεθνές κέντρο επιχειρηματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων".

    Αφού αναφέρθηκε στα διάφορα μέτρα που έχουν εισαχθεί στη νομισματική και συναλλαγματική πολιτική της Κύπρου, ο κ. Αυξεντίου είπε ότι "οι εμπορικές μας τράπεζες ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έρχονται", σημειώνοντας ότι "έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο και συνεχώς προσαρμόζονται στις διαφοροποιούμενες απαιτήσεις της αγοράς".

    Ανέφερε, επίσης, ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου έχουν επεκταθεί στις "πλήρως φιλελευθεροποιημένες οικονομικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας", με πολύ θετικά αποτελέσματα.

    Ο κ. Αυξεντίου έθιξε, ακολούθως, το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τονίζοντας ότι "η Κύπρος έχει λάβει δραστικά και συνολικά νομικά και διοικητικά μέτρα" για αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο "χωρών προτεραιότητας", ο οποίος περιλαμβάνει χώρες που υστερούν στη λήψη μέτρων για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    Τέλος, ο κ. Αυξεντίου διαβεβαίωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση έχουν δεσμευθεί "να φιλελευθεροποιήσουν τον οικονομικό τομέα" και ότι "προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις για να διασφαλιστεί η ομαλή κι έγκαιρη προσαρμογή στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [14] Βρετανία - Τουρκία - ΕΕ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η βρετανική προεδρία απέφυγε, στη σημερινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, τη διεξαγωγή συζητήσης για τις σχέσεις με την Τουρκία, μετά την άρνηση της Αγκυρας να συμμετάσχει στο αρχικά προγραμματισμένο για σήμερα το βράδυ Συμβούλιο Σύνδεσης.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, κατά τη διάρκεια του γεύματος ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, απλώς ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τους λόγους της τουρκικής άρνησης.

    Οπως είπε, η κυβέρνηση της Αγκυρας δεν ήθελε καμιά απολύτως πολιτική συζήτηση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης, ούτε και συμφωνούσε με το σχέδιο της κοινοτικής θέσης των "14" (η Ελλάδα διαχώρησε τη θέση της από το περιεχόμενο).

    Πάντως ο κ. Κουκ, στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε, υπογράμμισε ότι η ΕΕ επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επαναρχίσει ο διάλογος, που διέκοψε η Αγκυρα στις 14 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, που άφησε τη χώρα αυτή εκτός της ενταξιακής διαδικασίας.

    Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν εξάλλου σήμερα, στη βελγική πρωτεύουσα, ότι το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας θα κριθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ (15 - 16 Ιουνίου).

    Αυτή τη στιγμή αρκετές χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, επιθυμούν μια φραστική βελτίωση της απόφασης του Λουξεμβούργου για την Τουρκία, που θα άφηνε προοπτική μελλοντικής έναρξης διαπραγματεύσεων.

    Αγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Γερμανία, η οποία σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της, Κλάους Κίνκελ, επιθυμεί την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με την Αγκυρα και για το λόγο αυτό θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαϊλ Τζεμ, στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στις 4 - 5 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.

    Τέλος, η Ελλάδα, όπως δήλωσε και σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιώργος Παπανδρέου, εμμένει στην απόφαση του Λουξεμβούργου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΜΑ)

    [15] Υπουργός Παιδείας - Ρωσική εκπαιδευτική έκθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Στα πλαίσια της ενταξιακής μας πορείας στην Ενωμένη Ευρώπη επιδιώκουμε την αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών και της επαγγελματικής επάρκειας των στελεχών της κοινωνίας μας".

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας, σε χαιρετισμό του στην τέταρτη ρωσική εκπαιδευτική έκθεση, τον οποίο διάβασε ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου.

    Οπως σημείωσε, εξάλλου, ο κ. Κάππας ανάμεσα στις προτεραιότητές μας είναι η προσπάθειά μας να εναρμονίζεται η κατάρτιση των φοιτητών μας προς τις ευρωπαϊκές προκλήσεις και παγκόσμιες απαιτήσεις.

    Ο κ. Κάππας υπογράμμισε ακόμη ότι "ανάμεσα στις προσπάθειες μας είναι ο εκσυχρονισμός του εκπαιδευτικού μας συστήματος και η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Ουνέσκο για το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα θα αποτελέσει οδηγό σ' αυτή την προσπάθεια" πρόσθεσε ο Υπουργός Παιδείας.

    Παρατήρησε επίσης ότι στα ρωσικά πανεπιστήμια πολλοί κλάδοι σπουδών είναι εύστοχοι και ευάρμοστοι στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [16] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        578,1600     580,4700   578,1600  583,0700
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7194       1,7262     1,7194    1,7302
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9198       1,9274     1,9198    1,9314
    Στερλίνα               1,1784       1,1831     1,1784    1,1856
    Γερμ. Μάρκο            3,3832       3,3967     3,3832    3,4007
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |29.06.98 | 0,0040   0,0010  |29.06.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |27.07.98 | 0,0050   0,0020  |27.07.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |27.08.98 | 0,0050   0,0030  |27.08.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |27.11.98 | 0,0070   0,0060  |27.11.98
    09 Μήνες    0,0380   0,0000 |26.02.99 | 0,0090   0,0090  |26.02.99
    12 Μήνες    0,0490   0,0000 |27.05.99 | 0,0100   0,0120  |27.05.99
    15 Μήνες    0,0640   0,0000 |27.08.99 | 0,0160   0,0130  |27.08.99
    18 Μήνες             0,0000 |29.11.99 |          0,0150  |29.11.99
    21 Μήνες             0,0000 |28.02.00 |          0,0160  |28.02.00
    24 Μήνες             0,0000 |30.05.00 |          0,0160  |30.05.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [17] Χριστόφιας - βραβείο πολιτισμού

    Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ τίμησε απόψε την ηθοποιό Τζένη Γαϊτανοπούλου και την Τουρκοκύπρια ποιήτρια Νεσιέ Γιασίν, με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία και Θεοδόση Πιερίδη, που θέσπισε πριν από δέκα χρόνια η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Σε ομιλία του στην τελετή, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι οι δύο δημιουργοί είναι "καταξιωμένες στη συνείδηση του κυπριακού λαού" και ότι "η κάθε μια ξεχωριστά δίνουν, χρόνια τώρα, τον καλύτερο τους εαυτό σ' αυτό που υπηρετούν".

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στην ιστορία του Βραβείου και τόνισε ότι το ΑΚΕΛ "θεωρεί απαραίτητο να προωθηθεί και να αναπτυχθεί η πολιτιστική και καλλιτεχνική παιδεία του λαού", έχοντας πάντοτε υπόψη τις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας.

    Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί "για τη διεκδίκηση ουσιαστικών κρατικών κονδυλίων για τον πολιτισμό, τη νομοθετική κατοχύρωση των δημιουργών και του έργου τους, την προβολή της Κύπρου και του προβλήματός της μέσα από την τέχνη, για να έχει με λίγα λόγια ο δημιουργός και ρόλο και λόγο και να μην αποφασίζουν άλλοι γι' αυτόν".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [18] Κασουλίδης - Ιρλανδία

    Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αναχωρεί αύριο για τριήμερη επίσκεψη εργασίας στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνομιλίες με τον Ιρλανδό ομόλογό του Ντέιβιντ Αντριους και θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Μαίρη Μακαλίς.

    Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος αναχωρεί αύριο το απόγευμα, θα συναντηθεί επίσης με τους Προέδρους της ιρλανδικής Βουλής και της Γερουσίας καθώς και με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Αναμένεται ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Κασουλίδη θα βρίσκονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Κασουλίδης είναι ο πρώτος ξένος Υπουργός Εξωτερικών που θα επισκεφθεί την Ιρλανδία μετά την επικύρωση της συμφωνίας που επιτεύχθη μεταξύ των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας και των οκτώ πολιτικών κομμάτων της βορείου Ιρλανδίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 25 May 1998 - 18:46:14 UTC