Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - δηλώσεις - Βρετανία
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Λευκορωσία - Κύπρος
  • [04] ΕΔΕΚ - Φορολογικό πακέτο
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος Υπατος Αρμοστής Μπαρμπέιτος
  • [06] Κυπριανού - φορολογικά μέτρα - Βασιλείου
  • [07] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Ελλάδα
  • [08] Εκθεση - Βρετανικό Κοινοβούλιο
  • [09] Κασουλίδης - Πάγκαλος

  • [01] ΥΠΕΞ - δηλώσεις - Βρετανία

    Λονδίνο,Βρετανία,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Εφόσον δεν υπάρχουν διέξοδοι εμείς θα εγκαταστήσουμε το πυραυλικό σύστημα S300 στην Κύπρο και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες".

    Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Λονδίνου LGR.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ότι η κατάσταση στην Κύπρο μπορεί να επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί, κάτι που ίσως αποτελούσε σαφή προειδοποίησε για την άφιξη των S300, ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι η πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα των πυραύλων παραμένει αναλλοίωτη.

    "Νομίζω δώσαμε αρκετές διεξόδους", είπε και επέρριψε την ευθύνη στην κακή θέληση της άλλης πλευράς.

    Ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η κατάσταση έχει ήδη επιδεινωθεί και διερωτήθηκε ποιάν άλλη επιδείνωση μπορεί να διανοηθεί κάποιος από τη στάση που τηρεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Εξάλλου σχολιάζοντας παρατήρηση ότι η επιδείνωση αυτή θα μπορούσε να ήταν κάποιο θερμό επεισόδιο ο κ. Κασουλιδης είπε ότι "το θερμό επεισόδιο είναι ένας λόγος παραπάνω γιατί χρειαζόμαστε πυραύλους".

    Ο κ. Κασουλίδης συμφώνησε με την άποψη ότι οποιεσδήποτε εξελίξεις στο Κυπριακό τοποθετούνται μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στο Κάρντιφ, προσθέτοντας όμως ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η Τουρκία θα αλλάξει άποψη μετά από τυχόν ικανοποίηση από τα αποτελέσματα του Κάρντιφ.

    Η Τουρκία δεν ικανοποιείται εύκολα ο,τιδήποτε και αν πάρει, είπε ο κ. Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι η σημερινή στάση της Αγκυρας είναι καλά μια σχεδιασμένη προσπάθεια να επιρρίψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την ευθύνη για τις εξελίξεις.

    Ακόμη παρατήρησε ότι με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη γιατί δημιουργεί αισθήματα ενοχής στους Ευρωπαίους, "οι οποίοι νιώθουν την ανάγκη ότι πρέπει να την ικανοποιήσουν".

    Ερωτηθείς εξάλλου για τη σημασία των επαφών του στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ είπε ότι από καιρού σε καιρό όταν υπάρχουν εξελίξεις πρέπει να γίνεται μια ανανέωση επαφής στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών όπως γίνεται και σε πιο αραιά διαστήμα στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ελληνα Πρωθυπουργό.

    Οσον αφορά τα αποτελέσματα των επαφών του στην Ιρλανδία ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε δεδομένη την υποστήριξη της Ιρλανδίας τόσο όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα όσο και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, "μια και η πορεία της ιστορίας των δυο χωρών παρουσιάζει πάρα πολλά κοινά σημεία", όπως παρατήρησε.

    Ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την ειρηνευτική συμφωνία για το Ιρλανδικό, που επικυρώθηκε πρόσφατα, "σημαντική", επισημαίνοντας ότι "υπάρχουν πολλά μαθήματα και παραδείγματα τα οποία θα μπορούσαμε να πάρουμε από τον τρόπο που επιτεύχθηκε και το περιεχόμενό της".

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι ο ίδιος θεωρεί ένα από τους λόγους επιτυχίας της απόφασης που λήφθηκε και που, όπως παρατήρησε, θα ήταν αδιανόητη πριν μερικά χρόνια, το γεγονός ότι η Ιρλανδία και η Βρετανία ανήκουν στην ΕΕ.

    Αυτό, σημείωσε, επέτρεψε την κοινωνική πρόοδο και επομένως τη μεγαλυτερη κοινωνική ισότητα τόσο στη διαφορά μεταξύ Καθολικών και Διαμαρτυρομένων στη Βόρειο Ιρλανδία όσο και μεταξύ Βορείου και Νοτίου Ιρλανδίας αλλά και μεταξύ Ιρλανδίας και Βρετανίας.

    Αυτό "μας δίνει πολύ μεγάλο θάρρος ότι η ενταξιακή πορεία και ίσως η ένταξη θα είναι ο καταλύτης για την ομαλή ενοποίηση της Κύπρου", κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           85,01  ( 1,54)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                   98,41 ( 1,47)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     60,92 ( 0,15)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 63,16 ( 2,05)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  77,02 ( 1,91)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                68,73 ( 0,04)
            Εμπορικές Εταιρείες                     48,05 ( 1,76)
            Αλλες Εταιρείες                         72,40 ( 2,78)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ  1.729.060,1
    
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [03] Λευκορωσία - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με την υπογραφή τριών διακρατικών συμφωνιών ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Λευκορωσίας Σεργκέι Λινγκ, ο οποίος αναχωρεί αργότερα το απόγευμα από την Κύπρο.

    Μιλώντας μετά την υπογραφή των συμφωνιών για την αποφυγή διπλής φορολογίας, την προώθηση και προστασία των επενδύσεων και τις αερομεταφορές, ο κ. Λινγκ ανέφερε ότι οι συμφωνίες θα δώσουν την ευκαιρία για διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Είπε ακόμα ότι οι συμφωνίες θα βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λαών των δύο χωρών. Ο Λευκορώσος Πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου να επισκεφθεί τη χώρα του.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος αναπληροί τον ΥΠΕΞ στην απουσία του, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την υπογραφή των συμφωνιών, τις οποίες χαρακτήρισε "σημαντικές".

    Οι συμφωνίες αυτές, πρόσθεσε, δημιουργούν το πλαίσιο που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για τις διμερείς σχέσεις μας.

    Σε δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά την υπογραφή των συμφωνιών, ο Λευκορώσος Πρωθυπουργός είπε ότι οι διμερείς σχέσεις μπορούν να διευρυνθούν περισσότερο στον οικονομικό τομέα, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί ένα διεθνές σημείο εμπορίου.

    "Το κοινό ενδιαφέρον και το κοινό συμφέρον των χωρών μας θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μας," ανέφερε.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Πρωθυπουργός της Λευκορωσίας ανέφερε ότι για τη διεύρυνση των σχέσεων χρειάζεται η αναγκαία υποδομή, η απαραίτητη συγκοινωνία και επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών.

    Είπε ότι σήμερα υπάρχουν πέραν των 50 επενδυτών με κυπριακό κεφάλαιο στη Λευκορωσία και σημείωσε ότι οι συμφωνίες διευρύνουν τη νομική βάση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και υπερασπίζουν τα συμφέροντα των δύο λαών.

    Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να βοηθήσει στην προώθηση κυπριακών προϊόντων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες ενώ όσον αφορά τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συμφέρον για προώθηση των εξαγωγών τους στο χώρο αυτό.

    Παραθέτοντας τα πλεονεκτήματα της χώρας του, ο κ. Λινγκ ανέφερε τη δημιουργία του Λευκορωσοκυπριακού εμπορικού σπιτιού που προωθεί προϊόντα και έκανε ιδιαίτερη μνεία στη γεωγραφική τοποθεσία της χώρας του, με όλες τις απαραίτητες συγκοινωνίες.

    Είπε ακόμα ότι η Λευκορωσία δεν έχει εμπορικά σύνορα με τη Ρωσία και υπάρχει συνεργασία στις ελεύθερες οικονομικές ζώνες της Λευκορωσίας, σημειώνοντας επίσης την απουσία φορολογίας σε ξένους επενδυτές τα πρώτα τρία χρόνια.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα του, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Λευκορωσία "περνά μια όχι απλή περίοδο" και χαρακτήρισε την κατάσταση ως "σταθερή."

    Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και πρόσθεσε "εργαζόμαστε σταδιακά για οινομομική και κοινωνική ανάπτυξη, και η κατάσταση βελτιώνεται."

    Σημείωσε παράλληλα ότι δεν υπάρχουν εθνικές διαφορές στη χώρα του και ότι ήδη μεγάλες εταιρείες έχουν επενδύσει στη Λευκορωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [04] ΕΔΕΚ - Φορολογικό πακέτο

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δείγμα πολιτικής αναξιοπιστίας χαρακτηρίζει η ΕΔΕΚ το φορολογικό πακέτο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΔΕΚ η εκ μέρους της κυβέρνησης προσπάθεια να επιβληθεί βαρύ φορογολικό φορτίο στους πολίτες και την οικονομία, χωρίς μελετη των προσφερόμενων εναλλακτικών λύσεων, ήταν απαραίτητο να απορριφθεί.

    Ακόμη υπογραμμίζεται ότι "δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι μέσα σε τρεις μήνες προέκυψαν τέτοιες απρόβλεπτες εξελίξεις που να επιβάλλουν την άμεση αύξηση της φορολογίας".

    Επίσης σημειώνεται ότι παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου "ούτε μέτρα για συγκράτηση των δαπανών για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχουμε δει ακόμα, ούτε υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη που να διαφοροποιεί το οικονομικό σκηνικό με βάση το οποίο ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Οικονομικών έδιναν διαβεβαιώσεις και αναλάμβαναν δεσμεύσεις".

    Περαιτέρω προστίθεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι επιβάλλεται αύξηση του ΦΠΑ για λόγους εναρμόνισης με την ΕΕ "γιατί η ένταξη είναι ακόμα μακριά"

    Η ΕΔΕΚ επισημαίνει ακόμα ότι υπάρχουν σοβαροί κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι για τους οποίους το φορολογικό πακέτο είναι "απαράδεκτο".

    "Η επιβολή νέων φόρων θα μειώσει την αγοραστική δύναμη και θα εξασθενήσει την οικονομική δραστηριότητα στην ευπαθή αυτή φάση, με κίνδυνο να προκληθεί ύφεση", υποστηρίζει η ΕΔΕΚ και προσθέτει ότι "θα οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις, περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών προϊόντων και αύξηση της ανεργίας".

    Ακόμα σημειώνεται ότι τα προτεινόμενα μέτρα, ιδιαίτερα η αύξηση του ΦΠΑ και η επιβολή του σε είδη πρώτης ανάγκης θα επηρεάσουν δυσανάλογα τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, συνταξιούχους, ανέργους, χαμηλά αμοιβόμενους και γενικά τους μη προνομιούχος.

    Τέλος η ΕΔΕΚ υπογραμμίζει ότι "τα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα θα επιλυθούν μόνο με την άσκηση συνετής αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος Υπατος Αρμοστής Μπαρμπέιτος

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι θα εργαστεί για την εξεύρεση νέων τρόπων συνεργασίας, έδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ο νέος Υπατος Αρμοστής του Μπαρμπέιτος στην Κύπρο, Πίτερ Σίμονς, σημειώνοντας τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Σίμονς αναφέρθηκε στο μικρό μέγεθος των δύο κράτων, όμως τόνισε ότι παρά το γεγονός αυτό "εξακολουθούν να έχουν τη συμβολή τους στα διεθνές πεδία, σε οργανισμούς όπως η Κοινοπολιτεία, τα Ηνωμένα Εθνη και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας".

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του κ. Σίμονς, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης "για τη συνεπή υποστήριξη του Μπαρμπέιτος, όλα αυτά τα χρόνια, για εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο".

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατάις ανέφερε ότι "δεν μπορούν και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές" οι απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς για αλλαγή της βάσης των διακοινοτικών συνομιλιών, αναγνώριση του ψευδοκράτους και απόσυρση της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως είπε, οι αξιώσεις του Ραούφ Ντενκτάς είναι "αντίθετες προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου".

    Ταυτόχρονα, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ θα προχωρήσουν κανονικά και ομαλά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [06] Κυπριανού - φορολογικά μέτρα - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ΔΗΚΟ δεν μπορούσε να υπερψηφίσει το πακέτο των φορολογικών νομοσχεδίων αφενός γιατί είναι εις βάρος του οικονομικά ασθενέστερου τμήματος του λαού και αφετέρου γιατί προεκλογικά αλλά και μεταγενέστερα, υπήρξαν δεσμεύσεις ότι δεν θα εφαρμόζετο νομοθεσία σχετική με φορολογία τουλάχιστον αυτό το έτος.

    Στη σχετική δήλωση προέβη το απόγευμα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού χαρακτηρίζοντας ακόμη ως μη ρεαλιστικό και πρακτικό να αναμένει η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν αυτά τα νομοσχέδια, την ώρα που τα κόμματα που συνεργάζονται ουσιαστικά είχαν προαναγγείλει ότι θα τα καταψήφιζαν.

    Σημείωσε πάντως ότι δεν ήταν αυτό το βασικό κριτίριο καταψήφισης του πακέτου.

    Ερωτηθείς γύρω από θέμα απόδοσης ευθυνών, ανέφερε ότι δεν είναι δική του δουλειά να επιρρίψει ευθύνες σε οποιοδήποτε Υπουργό.

    "Νόμιζω είναι το σύνολο της κυβέρνησης που πήρε αυτή την απόφαση", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζει βάσει ποιών εκτιμήσεων ή ενδείξεων λήφθηκε η απόφαση.

    Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Βουλής, ανέφερε ότι η όλη συζήτηση διεξήχθη, μέσα σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, "εκτός από την περίπτωση δύο στιγμιαίων αντεκλίσεων".

    "Η καταλήξη είναι ότι υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα κόμματα, λαμβάνουν μέρος σε ένα διάλογο για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην οικονομία του τόπου, θα είναι δυνατό να καταλήξουμε συναινετικά στις λύσεις που πρέπει μέσα στο πλαίσιο της πραγματικότητας και των αναγκών", δήλωσε.

    Τόνισε ότι πέρα από το εθνικό θέμα και τους χειρισμούς του, για την επιτυχία του αγώνα για εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού χρειάζεται ισχυρή άμυνα και ισχυρή οικονομία.

    "Αυτοί οι καιροί επιβάλλουν εποικοδομητική, υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση", είπε και εξέφρασε την άποψη ότι "τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χθες, μπορεί να έκαναν κάπως έντονη κριτική σε κάποια σημεία, αλλά απέδειξαν την προθυμία τους να συνεργάζονται, ιδιαίτερα σε τομείς που έχουν άμεση σχέση με το εθνικό συμφέρον και την προώθηση της εθνικής μας υπόθεσης".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τα επόμενα βήματα της Κοινοβουλευτική Επιτροπής Οικονομικών. Οπως ανέφερε, η Επιτροπή δια της συνήθους διαδικασίας θα ασχοληθεί με τα τέσσερα νομοσχέδια που έχουν παραμείνει στην Βουλή.

    Κυπριανού - δηλώσεις Βασιλείου

    Ο κ. Κυπριανού σχολίασε, υπό μορφή ερωτημάτων, και τις δηλώσεις του Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γύρω από το θέμα των S300 και το ενδεχόμενο εγκατάστασής τους.

    Οπως ανέφερε επικαλούμενος τηλεγράφημα ειδησεογραφικού πρακτορείου, ο κ. Βασιλείου είχε αναφέρει ότι "είμαστε έτοιμοι να μην αγοράσουμε τους S300 εάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας σημειωθεί πρόοδος στην κατεύθυνση μιας μερικής αποστρατικοποίησης στην κατεύθυνση μιας παράλληλης μείωσης των τουρκικών στρατευμάτων".

    "Απ'ότι ξέρω αυτή δεν είναι η θέση του Εθνικού Συμβουλίου. Σίγουρα δεν είναι η θέση η δική μας. Και στο Παρίσι ο κ. Βασιλείου μετέβη ως ο διαπραγματευτής της κυπριακής κυβέρνησης για το θέμα των διαπραγματεύσεων της Κύπρου για την ένταξη στην ΕΕ", δήλωσε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας την ανάγκη όπως υπάρξει διευκρίνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [07] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Ελλάδα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μεταβαίνει την Κυριακή στην Αθήνα, όπου η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών θα τον αναγορεύσει σε επίτιμο Διδάκτορα.

    Η τελετή αναγόρευσης του Μακαριωτάτου θα γίνει την Τρίτη 2 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ., στην μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Στη διάρκεια της παραμονής στου στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Μακαριώτατος θα έχει συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και άλλους εκκλησιαστικούς παράγοντες.

    Επίσης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κωστα Σημίτη, τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και Υπουργούς της Κυβέρνησης.

    Την Τετάρτη, 3 Ιουνίου, σε τελετή που θα γίνει στο Δήμο Αθηναίων, ο Δήμαρχος Δημήτριος Αβραμόπουλος θα επιδώσει στον Μακαριώτατο το χρυσό μετάλλιο της πόλης των Αθηνών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [08] Εκθεση - Βρετανικό Κοινοβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εκθεση με τίτλο "Κύπρος και Ευρωπαϊκές προοπτικές" διοργανώνεται στις 2 Ιουνίου στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιήσει ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Νταγκ Χέντερσον.

    Η έκθεση διοργανώνεται από την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας και χωρίζεται σε έξι ενότητες που περιλαμβάνουν την ιστορία της Κύπρου από αρχαιοτάτων χρόνων, το εμπόριο και τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την Κύπρο του σήμερα, τη συμβολή της Κύπρου στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, την κυπριακή παροικία στη Μεγάλη Βρετανία, τη χαρτογραφία της Κύπρου και την ευρωπαϊκή προοπτική.

    Στην έκθεση αναμένεται να παραστούν δεκάδες βουλευτές, άλλες εξέχουσες προσωπικότητες, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και παράγοντες της παροικίας.

    Ο Γραμματέας της Ελληνοκυπριακής Αδελφότητας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για μια έκθεση πολύ υψηλού επιπέδου, στόχος της οποίας είναι να κατανοήσουν οι "659 βουλευτές και όλοι όσοι βρίσκονται στα κέντρα πολιτικών αποφάσεων ότι η Κύπρος είναι άξια να μετέχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι δεν θα επωφεληθεί μόνο, αλλά έχει πολλά να προσφέρει στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [09] Κασουλίδης - Πάγκαλος

    Αθήνα,Ελλάδα,29/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η πολιτική διάσταση του Κυπριακού είναι το αντικείμενο συνάντησης που άρχισε σήμερα το βράδυ στην Αθήνα μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Ιωάννη Κασουλίδη και Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε νωρίτερα σήμερα συναντήσεις στο Λουξεμβούργο με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μαντλίν Ολμπραϊτ και Γεβκένι Πριμακόφ, αντίστοιχα.

    Παράλληλα, η διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου, με επικεφαλής τον Γιώργο Βασιλείου, έχει συνομιλίες με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη και τον Ειδικό Γραμματέα του ΥΠΕΞ Στέλιο Περάκη.

    Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν τον εναρμονισμό της κυπριακής οικονομίας με το κοινοτικό κεκτημένο και το συντονισμό των ενεργειών Αθήνας - Λευκωσίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Κασουλίδης αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο αύριο το πρωί και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΧ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 29 May 1998 - 19:46:07 UTC