Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Ευρωμεσογειακή διάσκεψη - επιστροφή
  • [02] Αναστασιάδης - επιστροφή από Αθήνα
  • [03] Λυσσαρίδης - επιστροφή από Αθήνα
  • [04] Συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας - Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [05] Απεβίωσε ο Κύπρος Χρυσάνθης
  • [06] Ευχαριστίες Ισραήλ προς Κύπρο
  • [07] Κατεχόμενα - έποικοι
  • [08] Τουρκία - ψευδοκράτος - παράνομα πρωτόκολλα
  • [09] Κασουλίδης - Βαν ντερ Πας
  • [10] Τζέιμς Μποντ - Κύπρος
  • [11] ΔΗΚΟ - Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο
  • [12] Νέο σκάφος Προέδρου Κληρίδη - καθέλκυση
  • [13] Μουσιούττας - ΔΟΕ - Γενεύη
  • [14] Χριστόφιας - Βερολίνο - Κόμματα Αριστεράς
  • [15] Εκπρόσωπος - Επιστολή αμερικανικής πρεσβείας
  • [16] Κύπρος Χρυσάνθης - κηδεία
  • [17] Βαν ντερ Πας - Βασιλείου - διάσκεψη

  • [01] Κασουλίδης - Ευρωμεσογειακή διάσκεψη - επιστροφή

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, επέστρεψε χθες βράδυ από το Παλέρμο της Ιταλίας όπου συμετείχε στην Ενδιάμεση Υπουργική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην άναγκη για αύξηση της οικονομικής βοήθειας που προσφέρεται από την ΕΕ για την περιφερειακή και πολυμερή συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών με τις χώρες της ΕΕ.

    Η Κύπρος υπέβαλε επίσης πρόταση για τη δημιουργία πολιτιστικής πρωτεύουσας των μεσογειακών χωρών, η οποία θα συνεργάζεται με την αντίσοιχη πρωτεύουσα της ΕΕ σε θέματα πολιτισμού.

    Ο ΥΠΕΞ αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Νικολάους Βαν ντερ Πας.

    Αργότερα ο αξιωματούχος της ΕΕ αναμένεται να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της κυπριακής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη στην ΕΕ, Γιώργο Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [02] Αναστασιάδης - επιστροφή από Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται με κάθε σοβαρότητα το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κατά την επιστροφή του χθες βράδυ από την Αθήνα, όπου είχε επαφές με την κυβέρνηση και τα κόμματα.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο ελληνισμός "και νοιάζεται και υπεύθυνα αντιμετωπίζει και χειρίζεται τα εθνικά θέματα", όπως "οι στιγμές επιβάλλουν".

    Ανέφερε, επίσης, ότι από τις επαφές του διαπίστωσε εντονότατο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, τόσο από πλευράς της κυβέρνησης, όσο και από τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης τάχθηκε υπερ των μετοχοποιήσεων και "ολιγότερου κράτους", όπως χαρακτηριστικά είπε, όμως τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαβούλευση κατ' αρχήν με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και με την αντιπολίτευση.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για εκσυχρονισμό "των δημοσίων και ημικρατικών οργανισμών, με διαφύλαξη πάντοτε των κεκτημένων των εργαζομένων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [03] Λυσσαρίδης - επιστροφή από Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ικανοποίηση για τις επαφές του στην Αθήνα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης κατά την επιστροφή του στην Κύπρο.

    Αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τζοχατζόπουλο, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, το θέμα των S300, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις τουρκικές απειλές, είπε ότι διαπίστωσε πως οι απόψεις που εξέφρασε ο Ελληνας υπουργός "συμπίπτουν" με τις δικές του απόψεις.

    Οπως είπε, το γεγονός αυτό τον "καθησυχάζει", λόγω της αγωνίας του για το τί συμβαίνει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πτήση βρετανικού ελικοπτέρου πάνω από ελληνικό εμπορικό πλοίο, ο κ. Λυσσαρίδης διερώτηκε αν γίνονται πτήσεις και στρατιωτικές ασκήσεις χωρίς να το γνωρίζουν οι Αρχές της Δημοκρατίας κι αν επιτρέπεται σε ξένους "να ασκούν έλεγχο" σε πλοία που έρχονται ή φεύγουν από κυπριακά λιμάνια.

    Τονίζοντας ότι "αυτά είναι απαράδεκτα", ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι ένα από τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του την Τρίτη, είναι "η συμπεριφορά των Βρετανών".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [04] Συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας - Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,06/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ικανοποιημένες δηλώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να εφαρμόσουν τα μνημόνια Παπούλια - Γιλμάζ, την οποία ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ καλωσόρισε "αυτή την εξέλιξη, στην προσπάθεια να επιτευχθεί πραγματική ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή του Αιγαίου".

    "Είμαστε ευχαριστημένοι επίσης που οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους με το Γενικό Γραμματέα για να αποσαφηνίσουν, να ενδυναμώσουν και να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης", είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

    Τέλος, συνεχάρη τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ "γι' αυτό το βήμα".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΑ/ΜΑ)

    [05] Απεβίωσε ο Κύπρος Χρυσάνθης

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πέθανε χθες, σε ηλικία 83 χρόνων, ο γνωστός λογοτέχνης, ποιητής και γιατρός, Κύπρος Χρυσάνθης.

    Ο εκλιπών, που γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1915, είναι γνωστός για τη λογοτεχνική του δραστηριότητα και την έκδοση περισσότερων από 120 βιβλίων.

    Ο Κύπρος Χρυσάθνης σπούδασε ιατρική στο Πανεπισήμιο Αθηνών και αργότερα μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο.

    Μεταξύ άλλων, υπήρξε Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέν και Αντιπρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)

    [06] Ευχαριστίες Ισραήλ προς Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Διακεκριμμένα ηγετικά στελέχη εβραϊκών κοινοτήτων από όλον τον κόσμο θα βρίσκονται στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους Κύπριους που βοήθησαν Εβραίους πρόσφυγες την περίοδο 1946 - 49, οι οποίοι κρατούνταν από τους Βρετανούς σε δύο στρατόπεδα, και συγκεκριμένα στον Καράολο, κοντά στην Αμμόχωστο, και την Ξυλοτύμπου, στην περιοχή της Δεκέλειας.

    Η διήμερη επίσκεψη, που αρχίζει την Τετάρτη 10 Ιουνίου, πραγματοποιείται φέτος, με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

    "Τα άτομα αυτά έρχονται εδώ για να ευχαριστήσουν τους Κύπριους που τους βοήθησαν. Είμαι περήφανος για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης γιατί εκφράζει την κουλτούρα μας και τονίζει ότι ποτέ δεν ξεχνούμε οποιονδήποτε μας βοήθησε σε ώρα ανάγκης," είπε χαρακτηριστικά στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Σέμι Τσουρ.

    Οι ηγέτες των εβραϊκών κοινοτήτων θα τιμήσουν την Τετάρτη 10 Ιουνίου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, σε επίσημο δείπνο σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, ως ένδειξη της εκτίμησής τους για τη βοήθεια που πολλοί Κύπριοι πρόσφεραν σε κρατούμενους Εβραίους όταν η Κύπρος ήταν βρετανική αποικία.

    Την Πέμπτη το απόγευμα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης θα κάνει τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας στην αίθουσα αναχώρησης επιβατών στο λιμάνι της Λάρνακας, στην παρουσία των Εβραίων επισκεπτών, κυβερνητικών αξιωματούχων, του Πρέσβη του Ισραήλ κ. Τσουρ, του Προέδρου του Κυπρο - Ισραηλινού Συνδέσμου, Πρόδρομου Παπαβασιλείου, και άλλων προσκεκλημένων.

    Στην πλακέτα θα αναγράφεται ότι αποτελεί "έκφραση της ευγνομωσύνης των Εβραίων προς τους πολλούς Κύπριους φίλους, οι οποίοι ενθάρρυναν και βοήθησαν τους 52.384 Εβραίους πρόσφυγες που βρίσκονταν σε στρατόπεδα που δημιούργησαν στο νησί οι Βρετανοί από το 1946 - 1949, και έφυγαν από τα λιμάνια της Κύπρου καθ' οδόν προς την ελευθερία στο Ισραήλ."

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παπαβασιλείου τόνισε ότι "ο κυπριακός λαός έδειξε την ανθρωπιά του σε συναθρώπους του που υπέφεραν πολλά κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τους πρόσφερε ουσιαστική συμπαράσταση."

    Ο κ. Παπαβασιλείου, ο οποίος υπηρέτησε στο βρετανικό σύνταγμα Royal Engineers στον πόλεμο, εξήγησε ότι οι Κύπριοι που πολέμησαν στο πλευρό της Βρετανίας διαμαρτυρήθηκαν έντονα στη βρετανική κυβέρνηση για την ίδρυση των στρατοπέδων στο νησί.

    Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος συνεργάστηκε με το American Joint Distribution Committee, μεγάλο εβραϊκό οργανισμό, και βοήθησε την επιτροπή να εγγραφεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα στην Κύπρο με σκοπό να προσφέρει βοήθεια στους Εβραίους των στρατοπέδων.

    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, που ιδρύθηκε το 1969 και σήμερα αριθμεί 500 μέλη, είπε ότι μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το Μάιο του 1948 οι Βρετανοί δεν επέτρεπαν στους κρατούμενους - πρόσφυγες να μεταβούν στο νεοϊδρυθέν κράτος επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας. Μετά την πάροδο μερικών μηνών και αφού οι εχθροπραξίες μειώθηκαν, όλοι οι Εβραίοι επέστρεψαν στο Ισραήλ.

    Οι Εβραίοι ηγέτες, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες χώρες όπως ο Καναδάς, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, η Γερμανία, η Νότιος Αφρική και η Βρετανία, θα βρίσκονται στο Ισραήλ για το ετήσιο συνέδριο του Keren Hayesod - United Israel Appeal που πραγματοποιείται από τις 9 - 17 Ιουνίου και θα μεταφέρουν τις εργασίες του συνεδρίου τους για δύο μέρες στην Κύπρο.

    Τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδίου της επιστροφής την Πέμπτη 11 Ιουνίου, με κρουαζιερόπλοιο, όσο και κατά την επίσκεψή τους σε ένα από τα στρατόπεδα οι ηγέτες θα συζητήσουν και θα αναλύσουν διάφορα θέματα που τους αφορούν.

    Κατά την παραμονή τους στο νησί, τα 167 ηγετικά στελέχη εβραϊκών κοινοτήτων, που προέρχονται μεταξύ άλλων και από τον επιχειρηματικό και οικονομικό χώρο, θα επισκεφθούν την Ξυλοφάγου όπου οι Βρετανοί διατηρούσαν το ένα από τα δύο στρατόπεδα στα οποία κρατούσαν τους πρόσφυγες.

    Τέσσερις από τους 167 που θα επισκεφθούν την Κύπρο ήταν οι ίδιοι πρόσφυγες κατά την περίοδο 1946 - 1949, όταν 52.384 Εβραίοι παρέμειναν στα στρατόπεδα των Βρετανών. Αυτοί είναι ο Jacob Gil'ad, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Keren Hayesod από το 1980 μέχρι το 1990, ο καθηγητής Imanuel Gutman, η Nehama Gutman και ο Shmuel Yamai, ο οποίος υπηρέτησε στο ισραηλινό ναυτικό.

    Οπως δήλωσε ο Διευθυντής του Keren Hayesod, Baruch Gur, "η επίσκεψη στην Κύπρο, που συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, έχει ιδιαίτερη σημασία. Είμαστε ευχαριστημένοι που πραγματοποιούμε αυτό το μοναδικό ταξίδι για να επισημάνουμε αυτή την ιστορική περίοδο της ιστορίας μας".

    Στο χώρο όπου βρισκόταν το στρατόπεδο της Ξυλοφάγου θα διοργανωθεί έκθεση φωτογραφίας, γραμματοσήμων και ντοκουμέντων της εποχής εκείνης με τον τίτλο "Εκθεση Αυτόπτων Μαρτύρων", με υλικό που έχει συλλεχθεί από διάφορους χώρους και παρουσιάζει τη ζωή στα στρατόπεδα.

    Οι πρώτοι Εβραίοι πρόσφυγες έφθασαν στην Κύπρο τον Αυγουστο του 1946 και οι τελευταίοι αναχώρησαν το Φεβρουάριο 1949, δέκα μήνες μετά την ίδρυση του Ισραήλ.

    Μεταξύ του 1946 - 1949, γεννήθηκαν 1916 παιδιά, και 126 άτομα πέθαναν, ενώ 1.573 άτομα πιστεύεται ότι κατάφεραν να δραπετεύσουν, πολλοί με τη βοήθεια Κυπρίων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΜΑ)

    [07] Κατεχόμενα - έποικοι

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε 60 χιλιάδες ανέρχονται οι έποικοι στα κατεχόμενα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα".

    Κάτω από τον πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο στον οποίο αναγράφεται ο αριθμός "60.000", η εφημερίδα γράφει ότι ο Κενάν Ακίν αποκάλυψε τον αριθμό των εποίκων.

    Σε πλάγιο τίτλο η εφημερίδα γράφει: "Μια πραγματικότητα που σοκάρει".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΓ)

    [08] Τουρκία - ψευδοκράτος - παράνομα πρωτόκολλα

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Χωρίς κάν να ζητηθεί η γνώμη των Τουρκοκυπρίων φαίνεται να συνατάσσονταν τα παράνομα πρωτόκολλα Τουρκίας - ψευδοκράτους, όπως προκύπτει από σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Γενί Ντουζέν".

    Η εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις του έποικου ψευδοϋπουργού γεωργίας και δασών, Κενάν Ατκίν, για τα πρωτόκολλα ενέργειας που υπογράφονται μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ακίν ομολόγησε ότι αυτά συντάσσονται χωρίς καν να ζητηθεί η γνώμη και η άποψη των Τ/Κ λεγόμενων αρμοδίων.

    Οπως είπε ο Ακίν, οι Τούρκοι επίσημοι έχουν την εντύπωση ότι οι Τ/Κ δεν γνωρίζουν τίποτα και ο τρόπος με τον οποίο τους συμπεριφέρονται είναι σαν να τους λεν να σιωπήσουν.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η συμπεριφορά αυτή έχει βελτιωθεί τελευταία και σήμερα ανταλλάσονται απόψεις προτού υπογραφούν παράνομα πρωτοκολλα.

    Ο Ακίν χαρακτήρισε ως "καρκίνωμα" τους λαθραίους εργάτες από την Τουρκία, τον αριθμό τον οποίο αναβάζει στις 60 χιλιάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΓ)

    [09] Κασουλίδης - Βαν ντερ Πας

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είχε το πρωί συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Νικολάους Βαν ντερ Πας, και τον Επικεφαλής του Κλιμακίου που αντιπροσωπεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, Λεοπόλντ Μορέρ.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Ο κ. Βαν ντερ Πας θα δώσει το μεσημέρι κοινή διάσκεψη Τύπου με τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Γιώργο Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [10] Τζέιμς Μποντ - Κύπρος

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,06/06/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Η Κύπρος αποτελεί το πεδίο δράσης της 18ης περιπέτειας του θρυλικού Βρετανού πράκτορα Τζέιμς Μποντ (007).

    Ο Βρετανός συγγραφέας, Ρέιμοντ Μπένσον, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση του θρυλικού Ιαν Φλέμινγκ, βασίζει την 18η υπόθεση που αναλαμβάνει ο θρυλικός Τζέιμς Μποντ, σε μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει το αρχηγείο της στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με το σενάριο, ο Μποντ αποστέλλεται στην Κύπρο όπου ένας Ελληνοκύπριος ηγείται μιας τρομοκρατικής οργάνωσης η οποία ειδικεύεται σε χημικά και βιολογικά όπλα.

    Η οργάνωση αυτή έχει δημιουργήσει ένα θανατηφόρο ιό, τον οποίο χρησιμοποιεί για να προωθήσει την εξτρεμιστική ατζέντα της.

    Ο Τζέιμς Μποντ φτάνει στην Κύπρο, όπου Βρετανοί στρατιώτες σε μια από τις βάσεις έχουν δηλητηριασθεί από άγνωστο δηλητήριο.

    Το ίδιο έχει συμβεί και με ένα Βρετανό πράκτορα στην Αθήνα, ενώ ο ίδιος ο Τζέιμς Μποντ διαφέυγει την τελευταία στιγμή το θάνατο από τους τρομοκράτες της οργάνωσης.

    Ο θρυλικός πράκτορας οδηγείται στην ανακάλυψη της οργάνωσης η οποία ονομάζεται "Δεκάδα" και βασίζεται σε μια αρχαία φιλοσοφία.

    Στην προσπάθεια του για εξόντωση της οργάνωσης, ο Τζέιμς Μποντ συνεργάζεται με μια όμορφη Ελληνίδα πράκτορα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που οναμάζεται Νίκη Μιράκος.

    Απόσπασμα της περιπέτειας δημοσιεύεται στο τεύχος του περιδικού "Playboy" και η ορολογία που χρησιμοποιείται όσον αφορά την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο είναι εντυπωσιακά ακριβής.

    Για παράδειγμα, επισημαίνεται ότι η νόμιμη κυβέρνηση του νησιού είναι η κυβέρνηση της Λευκωσίας, το ψευδοκράτος χαρακτηρίζεται αυτοαποκαλούμενη "δημοκρατία της βόρειας Κύπρου", η οποία δεν αναγνωρίζεται, και το βόρειο τμήμα του νησιού χαρακτηρίζεται κατεχόμενη περιοχή.

    Δεν έχει γίνει γνωστό εάν η περιπέτεια αυτή θα αποτελεσει το σενάριο της επόμενης κινηματογραφικής ταινίας, Τζέιμς Μποντ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΑ/ΜΑ)

    [11] ΔΗΚΟ - Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι εργασίες του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), οι οποίες θα συνεχιστούν και θα επιδιωχθεί να ολοκληρωθούν την Κυριακή 14 Ιουνίου, έχουν στόχο να διαμορφώσουν τις συνθήκες για ουσιαστική ανάπτυξη της στρατηγικής του εκσυγχρονισμού και της ανανέωσης του ΔΗΚΟ.

    Ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρει ότι οι διαδικασίες και εγασίες του Συνεδρίου "εξελίσσονται με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο και με αυστηρή εφαρμογή των σχετικών καταστατικών διατάξεων και της κομματικής νομιμότητας".

    Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι παραμένουν προς συζήτηση, στο Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, τα θέματα "Ιδεολογικός προβληματισμός", "Προγραμματισμός της πάρα πέρα πορείας του κόμματος", "Εισηγήσεις για καταστατικές αλλαγές" και "Εκλογικό Συνέδριο".

    Υπενθυμίζεται επίσης ότι στα πλαίσια της στρατηγικής του κόμματος για εκσυγχρονισμό, αναγέννηση και ανανέωση, "η ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που βρίσκεται ενώπιον του Συνεδρίου, προνοεί εκλογικές διαδικασίες για ανανέωση εντολής και προσώπων σε όλα τα επίπεδα".

    Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ καλεί τους συνέδρους του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου να δώσουν μαζικά το παρόν τους.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [12] Νέο σκάφος Προέδρου Κληρίδη - καθέλκυση

    Λάρνακα,Κύπρος,06/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το νέο σκάφος του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, υπό την ονομασία "Kate", καθελκύθηκε για πρώτη φορά σήμερα το πρωί στη Μαρίνα Λάρνακας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αγόρασε το σκάφος, το οποίο έφερε την ονομασία "The Chief" (ο Αρχηγός), τον περασμένο Απρίλιο από Κύπριο της Αυστραλίας.

    Το σκάφος "Kate" είναι σύγχρονο, μοντέρνο, πολυτελές, μήκους 22 μέτρων και 5 μέτρα πλάτους και σίγουρα υπερέχει κατά πολύ του προηγούμενου σκάφους του Προέδρου, το "Καίτη 2", το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πωληθεί.

    Για τρεις εβδομάδες τεχνικοί εκτελούσαν εργασίες στο "Kate", ώστε σήμερα να γίνει και η βάπτισή του και να ριχθεί στα νερά της Μαρίνας Λάρνακας.

    Ο Πρόεδρος, ευτυχής για το νέο του σκάφος, δεχόταν τα συγχαρητήρια των παρευρισκομένων στη Μαρίνα Λάρνακας και την ευχή το "Kate" να είναι καλοτάξιδο.

    Βέβαια υπήρξε και το καθιερωμένο άνοιγμα της σαμπάνιας στο σκάφος. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, οι τέσσερις καμπίνες που διαθέτει το σκάφος θα επιπλωθούν κατάλληλα και θα γίνουν όλες οι αναγκαίες επιθεωρήσεις, ώστε να είναι έτοιμο για την πρώτη εξόρμηση του Προέδρου, το ερχόμενο Σάββατο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΜΑ)

    [13] Μουσιούττας - ΔΟΕ - Γενεύη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για τη Γενεύη ανεμένετο να αναχωρήσει σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας, όπου θα λάβει μέρος στην 86η Σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, την οποία και θα προσφωνήσει την Τρίτη, 9 Ιουνίου. Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η πιθανή υιοθέτηση διακήρυξης αρχών αναφορικά με θεμελιώδη δικαιώματα, οι γενικές συνθήκες για ενθάρρυνση της δημιουργίας ευκαιριών απασχόλησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο καθορισμός επιπέδων εγασίας των παιδιών.

    Ο κ. Μουσιούττας, που συνοδεύεται από το Γενικό Διευθυντή και ανώτερους λειτουργούς του υπουργείου και εκπροσώπους εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων, θα έχει επίσης συναντήσεις με αξιωματούχους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, καθώς και με ομολόγους του άλλων χωρών.

    Στα πλαίσια της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί και ανεπίσημη υπουργική συνάντηση με θέμα "Περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για γυναίκες".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [14] Χριστόφιας - Βερολίνο - Κόμματα Αριστεράς

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η νέα τάξη πραγμάτων δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, αλλά στο δίκαιο του ισχυρού, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξηγώντας του λόγους που η κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζεται.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος μιλούσε στη συνάντηση των κομμάτων της Αριστεράς στο Βερολίνο, με θέμα "Ευρώπη και ειρήνη: πετά ακόμη το περιστέρι του Πικασσό", είπε ότι στην περίπτωση της Κύπρου "αν κρίνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο, με βάση δηλαδή την οποία τάχατες στηρίζεται η νέα τάξη πραγμάτων, μιλάμε για κλασική περίπτωση εισβολής και κατοχής".

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι πρόκειται για περίπτωση παρόμοια με εκείνη του Κουβέιτ, σημειώνοντας ωστόσο ότι "στο μεν Κουβέιτ, οι ΗΠΑ έδρασαν στρατιωτικά και εκδίωξαν τον εισβολέα, στη δε Κύπρο ούτε καν πιέζουν πολιτικά την Τουρκία για να αποσύρει τα στρατεύματά της, που κατέχουν το 37% του εδάφους του νησιού εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι αυτό συμβαίνει επειδή "το Κουβέιτ παράγει πετρέλαιο, ενώ η Κύπρος παράγει ελαιόλαδο" και "επειδή οι ΗΠΑ θεωρούν το Ιράκ εχθρικό κράτος, ενώ η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχός τους".

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι "σίγουρα η παλιά τάξη πραγμάτων, που στηριζόταν στην ισορροπία του τρόμου ήταν εύθραυστη και έπρεπε να αλλάξει" αλλά, πρόσθεσε, έπρεπε να αντικατασταθεί με την ισορροπία των συμφερόντων.

    "Αντί τούτου, όμως, έφυγε η ισορροπία και έμεινε ο τρόμος, έφυγε ο διπολισμός και έμεινε ο μονοπολισμός των ΗΠΑ και των συμμάχων τους", είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι "η νέα τάξη πραγμάτων δεν στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, αλλά στο διεθνές δίκαιο του ισχυρού".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε "ότι το περιστέρι του Πικασσό δεν πετά ακόμα πάνω από όλη την Ευρώπη", τονίζοντας ότι ενόσω επικρατεί αυτή η κατάσταση πρέπει να ανησυχούμε.

    Ο κ. Χριστόφιας, αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, είπε ότι σήμερα δεν κινδυνεύει από κανένα, σημειώνοντας ότι "ο λόγος της ύπαρξης του, όπως η ίδια η Βορειοατλαντική Συμμαχία τον καθόρισε, εξέλιπε".

    Επεσήμανε ωστόσο ότι "αντί να διαλυθεί, προσπαθεί να επεκταθεί προς ανατολάς με αποτέλεσμα τη δημιουργία ασφυκτικού κλοιού γύρω από τη Ρωσία".

    Για τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "πολύ δύσκολα μπορεί να ξεφύγει από την κηδεμονία του ΝΑΤΟ", προσθέτοντας ότι "σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο, καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν διαθέτει τη δυνατότητα οργάνωσης μεγάλων επιχειρήσεων εκτός των συνόρων της, καθώς απουσιάζουν τα απαραίτητα μέσα".

    Καταλήγοντας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "το όραμά μας είναι μια ενωμένη Ευρώπη, χωρίς στρατιωτικούς συνασπισμούς και πυρηνικά όπλα, μια Ευρώπη όπου να εφαρμόζονται στην πράξη οι αρχές της ΟΑΣΕ, μια Ευρώπη που να παρέχει ίση ασφάλεια σε όλες ανεξαίρετα τις χώρες που την αποτελούν".

    Πρόσθεσε, ωστόσο ότι "για να υλοποιηθεί αυτό το όραμα, το όραμα των λαών, χρειάζεται ισχυρή αριστερά".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [15] Εκπρόσωπος - Επιστολή αμερικανικής πρεσβείας

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Συνήθης πρακτική" είναι η επιστολή της αμερικανικής πρεσβείας προς τους Αμερικανούς υπηκόους στην Κύπρο.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρει: "Διευκρινίζεται, μετά από έρευνα και ύστερα από διαβεβαιώσεις της αμερικανικής πρεσβείας, ότι η επιστολή αποτελεί μια συνήθη πρακτική για συμπλήρωση των στοιχείων του καταλόγου των Αμερικανών υπηκόων που κατοικούν στην Κύπρο και η οποία γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα".

    Οπως απεκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός "Σίγμα", με την επιστολή, οι Αμερικανοί υπήκοοι καλούνται να ενημερώσουν την πρεσβεία τους για τον αριθμό των μελών της οικογένειάς τους και τους παρέχεται αριθμός τηλεφώνου στον οποίο θα πρέπει να επικοινωνήσουν σε περίπτωση εχθροπραξιών στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [16] Κύπρος Χρυσάνθης - κηδεία

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τελείται αύριο δημοσία δαπάνη η κηδεία του διαπρεπούς Κύπριου λογοτέχνη Κύπρου Χρυσάνθη, ο οποίος πέθανε χθες βράδυ σε ηλικία 83 ετών.

    Η κηδεία του θα γίνει στις έξι το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγιών Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [17] Βαν ντερ Πας - Βασιλείου - διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος είναι καλά προετοιμασμένη και παρουσιάζει μια καλή ικανότητα προσαρμογής προς το κοινοτικό κεκτημένο, εκτιμά ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των έξι υποψηφίων χωρών, Νικολάους βαν ντερ Πας.

    Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον επικεφαλής της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας, Γιώργο Βασιλείου, ο κ. Βαν ντερ Πας χαρακτήρισε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για συμμετοχή των Τ/Κ στην κυπριακή αντιπροσωπεία που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ως "γέφυρα".

    Ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε την πρώτη επίσκεψη του κ. Πας στην Κύπρο ως "πολύ επιτυχή", ανέφερε ότι κατά τη διάρκειά της καλύφθηκαν "όλες οι πτυχές" και τόνισε ότι δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστωθεί ότι η Κύπρος "προχωρεί κανονικά και σωστά" προς την ένταξη.

    Αφού χαρακτήρισε και ο ίδιος την επίσκεψή του ως επιτυχή, ο κ. Βαν ντερ Πας ανέφερε ότι η Κύπρος "δεν παρουσίασε κανένα σοβαρό πρόβλημα" κατά την εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου (screening) στα οκτώ από τα 31 κεφάλαια.

    Οπως ανέφερε, στις συναντήσεις με την κυπριακή αντιπροσωπεία που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις φάνηκε ότι "είναι πολύ καλά προετοιμασμένη, γνωρίζει τί λέει και έχει καλή γνώση του κοινοτικού κεκτημένου".

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι σκοπός της επίσκεψής τους ήταν αφενός η ενημέρωση σχετικά με το "screening" και αφετέρου να τονίσουν τη σημασία της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου.

    "Η εντύπωση είναι πολύ θετική" για την Κύπρο και στον τομέα αυτό, πρόσθεσε ο κ. Πας, τονίζοντας ότι οι αξιωματούχοι με τους οποίους συναντήθηκε "έδειξαν να έχουν την ικανότητα για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Πας είπε ότι ενώ αυτό συζητήθηκε κατά τις επαφές του εδώ, εντούτοις εκτιμά ότι το πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί από "αυτούς που στο παρόν καταβάλλουν μεγάλη προσπάθειθα να το επιλύσουν".

    Είπε επίσης ότι ενόσω η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται, η ΕΕ "δεν θα πρέπει να επεμβαίνει πολύ, μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

    Ο κ. Πας χαρακτήρισε ως λυπηρό το γεγονός ότι οι Τ/Κ απέρριψαν την πρόταση Κληρίδη για συμμετοχή τους στις ενταξιακές, προσθέτοντας όμως ότι αφού λήφθηκε η απόφαση της ΕΕ οι διαπραγματεύσεις "θα συνεχίσουν" και μάλιστα "με όσο το δυνατό γρηγορότερο ρυθμό".

    Αυτό θα γίνει, πρόσθεσε, διατηρώντας πάντα την ελπίδα ότι "αργά ή γρήγορα" οι Τ/Κ θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους.

    Σημείωσε δε ότι η κυπριακή κυβέρνηση επαναβεβαίωσε την πρόσκλησή της προς τους Τ/Κ και σημείωσε ότι "αυτή η επίσκεψη πρέπει να θεωρηθεί και ως 'σήμα' προς την Τ/κ κοινότητα και ακόμη μια πρόσκληση να παρακαθήσει στις διαπραγματεύσεις".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το τί θα γίνει αν οι Τ/Κ δεν αναθεωρήσουν την απόφασή τους μέχρι το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Πας είπε ότι θα ήταν πρόωρο εκ μέρους του να απαντήσει, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι ενταξιακές θα συνεχιστούν κανονικά, με την ελπίδα μέχρι τέλους για μια θετική απάντηση από τους Τ/Κ.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι αυτή είναι και η θέση της κυπριακής κυβέρνησης.

    Χαρακτηρίζοντας την πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη προς τους Τ/Κ ως "γέφυρα" και "ολοκληρωμένη", ο κ. Πας κάλεσε τους Τ/Κ "να κατανοήσουν" ότι η ένταξη της Κύπρου θα είναι προς όφελος και των ιδίων, σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, υπενθυμίζοντας ότι μέσα στους κόλπους της ΕΕ λύθηκαν πολλά προβλήματα μεταξύ χωρών - μελών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πας είπε ότι η ΕΕ επιδιώκει και επιθυμεί βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στο Κάρντιφ η "ΕΕ θα δώσει ισχυρά σημάδια στην Τουρκία για να ξεπεράσει τους δισταγμούς της".

    Αν, πρόσθεσε, η Τουρκία "πάρει θετικά αυτά τα σημάδια, ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν θετικές συνέπειες και στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου".

    Τέλος, ο κ. Πας δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειειες για το ποια κεφάλαια της εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου παρουσιάζουν προβλήματα για την Κύπρο, γιατί αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει παρεξηγήσεις, όπως είπε.

    Ο κ. Πας, ο οποίος συνοδεύεται από τον επικεφαλής του κλιμακίου που αντιπροσωπεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, Λεοπολντ Μάουρερ, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Με τη συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε το επίσημο μέρος της επίσκεψής των δύο αξιωματούχων της ΕΕ στην Κύπρο και αναχωρούν από το νησί τη Δευτέρα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 6 June 1998 - 12:02:25 UTC