Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-06-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [02] ΠΣΕΚΑ - Δήλωση Ρούμπιν
  • [03] Ζακχαίος - 20η Σύνοδος ΓΣ για ναρκωτικά
  • [04] Υπουργός Εσωτερικών - Καζίνα
  • [05] S-300 - Αντιδράσεις στα κατεχόμενα
  • [06] Συνέντευξη Ντενκτάς
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Βρετανός βουλευτής
  • [08] Σχέσεις ψευδοκράτους - Σκοπίων
  • [09] "Εκλογές" τοπικής αυτοδιοίκησης - δημοσκοπήσεις
  • [10] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Χόλμπρουκ
  • [11] Εκπρόσωπος - ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [12] ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [13] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος HCIMA
  • [14] Σχέση Ξένων νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα
  • [15] Προσπάθεια συνένωσης Επιτροπών για αγνοούμενους
  • [16] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [17] Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές - κυβέρνηση
  • [18] Πρόεδρος Βουλής - Στοκχόλμη

  • [01] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 10/06/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      573,9400    576,2300   573,9400   578,8300
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7203      1,7271     1,7203     1,7311
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9044      1,9120     1,9044     1,9160
    Στερλίνα               1,1628      1,1674     1,1628     1,1699
    Γερμ. Μάρκο            3,3916      3,4051     3,3916     3,4091
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] ΠΣΕΚΑ - Δήλωση Ρούμπιν

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποδώσει στην τουρκική κυβέρνηση και το στρατό της την ευθύνη για τους αγνοούμενους της Κύπρου.

    Οι επισημάνσεις της ΠΣΕΚΑ περιέχονται σε δηλώσεις του Προέδρου της Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος σχολίαζε τη σχετική δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, με την οποία προσπάθησε να επανορθώσει αναφορά του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, ότι οι αγνοούμενοι ήταν αποτέλεσμα δικονοτικής βίας.

    Ο κ. Ρούμπιν δήλωσε ότι οι αγνοούμενοι "ήταν αποτέλεσμα δικοινοτικής βίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και της διένεξης του 1974".

    Ο κ. Κρίστοφερ τόνισε ότι η διευκρίνιση του Αμερικανού αξιωματούχου πλησιάζει μεν την πραγματικότητα, και ξεφεύγει από την έμφαση σε δικοινοτική βία, όμως "πάλι δεν είναι ακριβής".

    "Η βάρβαρη και παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου προκάλεσε το θέμα των αγνοουμένων", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "οι τέσσερις Αμερικανοί και 1614 Ελληνοκύπριοι αγνοούνται σήμερα λόγω της τουρκικής εισβολής, κι όχι λόγω δικοινοτικής βίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Ζακχαίος - 20η Σύνοδος ΓΣ για ναρκωτικά

    ΟΗΕ,ΗΠΑ,10/06/1998 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή)

    Την ετοιμότητα της Κύπρου να πρωτοστατήσει στις διεθνείς προσπάθειες για καταπολέμηση των ναρκωτικών και του ξεπλύματος παράνομου χρήματος, εξέφρασε χθες το βράδυ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος.

    Προσφωνώντας την 20η ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών, ο κ. Ζακχαίος επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει πλήρη επίγνωση ότι λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών προς την Ευρώπη.

    Στην ομιλία του ο κ. Ζακχαίος αναφέρθηκε στην Πολιτική Διακήρυξη που θα υιοθετήσει η ειδική σύνοδος του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι θα αποδείξει "την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας στο κατώφλι της τρίτης χιλιετιρίδας, αν αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ναρκωτικών και από την άλλη, να προσφέρει την ώθηση για συνεχή δράση με στόχο την αποτελεσματική συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, διεθνή, εθνικά και τοπικά".

    Ωστόσο τόνισε ότι οι διεθνείς αυτές προσπάθειες δεν θα αποδώσουν αποτελέσματα εάν δεν αντιμετωπιστεί ριζικά η αιτία του προβλήματος, όπως η φτώχεια, οι κοινωνικοοικονομικές διαφορές και η ανεργία.

    "Οποιαδήποτε αποτελεσματική δράση για μείωση στην κατανάλωση ναρκωτικών θα πρέπει να συνδυασθεί με προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο, για μείωση της καλλιέργειας", είπε ο κ. Ζακχαίος.

    Ο Κύπριος διπλωμάτης αναφέρθηκε στην ελεύθερη κοινωνία της Κύπρου όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος της διείσδυσης των ναρκωτικών, ο οποίος επικρέμμεται ως "δαμόκλειος σπάθη".

    Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε η Κύπρος έχει ήδη υιοθετήσει εθνική πολιτική για καταπολέμηση των ναρκωτικών και έχει εξαπολύσει εκστρατεία πληροφόρησης του κοινού για το θανάσιμο κίνδυνο που προέρχεται από αυτά.

    Ως εκ τούτου είπε, έχει συσταθεί εθνικός φορέας για την πρόληψη της διακίνησης και χρήσης παράνομων νακρωτικών ουσιών στην Κύπρο.

    Αφού ανέφερε ότι λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών προς την Ευρώπη η κυβέρνηση μαζί με άλλες χώρες "ακολουθεί πολιτική αυστηρού τελωνειακού ελέγχου".

    Αναφερόμενος στο ξέπλυμα παράνομου χρήματος ο κ. Ζακχαίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης, οι οποίες όπως είπε, έχουν πάρει διεθνή διάκριση.

    Αυτό επιδεικνύεται και στην πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και στην έκθεση του Διεθνούς Προγράμματος Ελέγχου των Ναρκωτικών των Ηνωμένων Εθνών, που κυκλοφόρησε στις 29 Μαϊου 1998.

    Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η Κύπρος έχει ενδυναμώσει το νομοθετικό της πλαίσιο και έχει αυξήσει τις δυνατότητες για οικονομική παρακολούθηση.

    "Το παράδειγμα της Κύπρου αποδεικνύει πως όταν υπάρχει αποφασιστικότητα και συνεργασία, ένα ανθηρό υπεράκτιο οικονομικό κέντρο, όπως αυτό της Κύπρου, μπορεί να πρωτοπορεί στις διεθνείς προσπάθειες για καταπολέμηση των ναρκωτικών και του ξεπλύματος παράνομου χρήματος", είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

    Τέλος τόνισε ότι η Κύπρος, η οποία σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις, έχει επικυρώσει όλες τις διεθνείς συνθήκες για τα ναρκωτικά. Ωστόσο η κυβέρνηση παρεμποδίζεται από την εκτέλεση των υποχρεώσεων της σε όλη την επικράτειά της, λόγω της διά της βίας διαίρεσης του νησιού. "Στην περιοχή, η οποία τώρα δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, παρατηρείται σοβαρή εγκληματική δραστηριότητα", είπε ο κ. Ζακχαίος.

    Εξάλλου, σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ζακαχαίος, είπε ότι για πρώτη φορά "παρατηρείται σε παγκόσμια κλίμακα συνεργασία" και δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντιπαράθεση ή ρίξη στις σχέσεις Βορρά - Νότου στο θέμα των ναρκωτικών. Αντίθετα, "καταβάλλεται μια συντονισμένη προσπάσθεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πάνω σε παγκόσμια κλίμακα", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΚ/ΓΓ/ΓΠ)

    [04] Υπουργός Εσωτερικών - Καζίνα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το θέμα της λειτουργίας καζίνων ώστε να αποφασίσει κατά πόσο το σχετικό νομοσχέδιο θα αποσταλεί στη Βουλή για μελέτη και ψήφιση.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, κληθείς να σχολιάσει τον προβαλλόμενο ισχυρισμό ότι καμία κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει την απόφαση για ίδρυση καζίνων λόγω του εθνικού μας θέματος.

    Οπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης το θέμα των καζίνων έχει μελετηθεί αρκετά από το Υπουργικό Συμβούλιο και παρά τον ισχυρισμό που έχει προβληθεί, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο το οποίο ετοίμασε η Υπουργική Επιτροπή και επεξεργάστηκε ο Γενικός Εισαγγελέας.

    Βρισκόμαστε, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, σε επαφή με τα κόμματα στη Βουλή για να δούμε τις προθέσεις τους και να αποφασίσουμε κατά πόσο το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στη Βουλή για μελέτη και ψήφιση, ή κατά πόσο η πλειοψηφία των κομμάτων θα διατηρήσει τη σημερινή της θέση, την οποία χαρακτήρισε ως "όχι θετική."

    Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι οι διαβουλεύσεις με τη Βουλή θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου, ώστε τον προσεχή Σεπτέμβριο, το νομοσχέδιο να σταλεί στη Βουλή, εφόσον το Σώμα μελετήσει το σχετικό νομοσχέδιο και τις τυχόν τροποποιήσεις που θα του επιφέρει.

    Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι υπάρχουν διαφορετικές φιλοσοφίες της Κυβέρνησης και της Βουλής για το θέμα, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι "η προσπάθειά μας είναι ίσως να τροποποιηθεί κάπως η θέση των κομμάτων που βρίσκονται στη Βουλή κατά τρόπον ώστε να μπορέσει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, που κατά τη δική μας άποψη θα είναι χρήσιμο για τον τόπο".

    Ανέφερε ακόμα ότι η λειτουργία καζίνων θα αναβαθμίσει και θα αναδομήσει το τουριστικό μας προϊόν, σημειώνοντας ότι "θα προκύψουν μερικά έσοδα τα οποία θα είναι σίγουρα για συγκεκριμένο σκοπό, πράγμα το οποίο είναι αναγκαίο."

    Σε ερώτηση εάν το νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, εφόσον σε αυτό υπάρχουν πρόσωπα και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν παρέστη τέτοια ανάγκη αλλά "εάν όμως προκύψει τέτοιο θέμα, σίγουρα θα τεθεί".

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως προεργασία ούτε για το θέμα του αριθμού των καζίνων που θα λειτουργήσουν αλλά ούτε και για τους χώρους όπου θα λειτουργήσουν.

    Οπως παρατήρησε, για να γίνουν αυτές οι σκέψεις θα πρέπει να υπάρχει το νομικό υπόβαθρο.

    "Θα πρέπει να τα συζητήσουμε, θα πρέπει να τα δούμε μέσα στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης και στη συνέχεια να δούμε και τους κανονισμούς βάσει των οποίων θα μπορούν ή όχι Κύπριοι, και ποιοί Κύπριοι, να παίζουν στο καζίνο", κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [05] S-300 - Αντιδράσεις στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    To θέμα του πυραυλικού συστήματος S-300 προβάλλεται και σήμερα στα Τ/κ φύλλα.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" αφιερώνει το σύνολο σχεδόν μιας εκ των εσωτερικών σελίδων της στο θέμα αυτό και αναφέρεται στο δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας "Σεβότνια", το οποίο υποστήριξε ότι οι πύραυλοι βρίσκονται ήδη στην Κύπρο.

    Επίσης, αναφορά γίνεται και σε είδηση του Πρακτορείου Ειδήσεων ΙΝΑΦ, το οποίο ισχυρίζεται ότι οι αγγλικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι τα ραντάρ των S-300 έχουν μεταφερθεί μέσω Ελλάδας στο νησί πριν τρείς εβδομάδες και φυλάσσονται σε υπόγειο καταφύγιο.

    Η εφημερίδα αναφέρεται, ακόμη, στις διαψεύσεις των αρμοδίων για τα δημοσιεύματα.

    Ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, χαρακτήρισε το θέμα ως λόγια του αέρα και είπε ότι παρακολουθεί "από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην Ε/κ πλευρά. Γνωρίζουμε τα πάντα. Είμαστε σε θέση να δούμε ακόμη και το βάδισμα ενός μυρμηγκιού. Αυτό θα ήταν καλό να το γνωρίζουν. Ισως επιχειρούν μια δοκιμή για να δουν τις αντιδράσεις. Τίποτα περισσότερο".

    Σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν από την Τ/κ πλευρά, ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε "σκεπτόμαστε και παίρνουμε τα μέτρα μας. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο," εννοώντας την εγκατάσταση των πυραύλων.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ντενκτάς είπε ότι από τα ραντάρ των πυραύλων θα επηρεαστούν οι ΗΠΑ, η Αγγλία και το Ισραήλ.

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους, Τανέρ Ετκίν, αναφερόμενος στις φήμες για μεταφορά εξαρτημάτων των S-300 στην Κύπρο είπε ότι η Τ/κ πλευρά δεν θα διστάσει να πάρει τα ενδεικνυόμενα μέτρα και ότι ήδη λαμβάνονται στρατιωτικά και πολιτικά μέτρα.

    Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, είπε ότι "η Τουρκία θα κάνει τα ίδια βήματα με αυτά που κάνει η 'Νότια' Κύπρος", κατά την έκφρασή του, σε περίπτωση που εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Κύπρο.

    Επανέλαβε, μάλιστα, ότι όσο απαραίτητη είναι η Τουρκία για το ψευδοκράτος, άλλο τόσο απαραίτητο είναι και το ψευδοκράτος για την Τουρκία.

    Ο Ετζεβίτ είπε, επίσης, ότι τους προσεχείς μήνες περιμένει νέες πιέσεις και πρόσθεσε ότι "εάν οι Ε/Κ εγκαταστήσουν τους S-300 στην 'Νότια' Κύπρο", κατά την έκφρασή του, "τότε και εμείς θα αυξήσουμε τη στρατιωτική μας ισχύ" στα κατεχόμενα.

    Απέφυγε, όμως, να απαντήσει κατά πόσο η Τουρκία θα πλήξει τους S-300. O Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Ισμετ Σεζκίν, δήλωσε ότι η εγκατάσταση των S-300 "είναι παραφροσύνη, είναι τρέλλα", κατά την έκφρασή του.

    Τέλος, αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο Ανατολία εξέφρασε την άποψη ότι είναι αδύνατο να μεταφέρθηκαν οι πύραυλοι στην Κύπρο και να μην το έχει πληροφορηθεί η Τουρκία. "Παρακολουθούμε το θέμα από πολύ κοντά," σημείωσε.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" αναφέρεται στο δημοσίευμα της "Σεβότνια" και στεγάζει το ολοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο "τα ψεύδη ρωσικής εφημερίδας για τους S-300".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΜΜ)

    [06] Συνέντευξη Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 δεν θα είναι σίγουρα προς όφελος των Ε/Κ, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στο τηλεοπτικό πρόγραμμα "32η μέρα", που ετοιμάζει και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου.

    Μεταξύ άλλων, ο Ντενκτάς είπε ότι δεν περιμένει πόλεμο στην Κύπρο και ότι δεν πιστεύει ότι θα εγκατασταθούν στο νησί οι S-300 γιατί, όπως ισχυρίστηκε, κάτι τέτοιο είναι παραφροσύνη, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα και Κύπρο υπάρχουν λογικοί άνθρωποι.

    Ο Ντενκτάς είπε συγκεκριμένα ότι "η εγκατάσταση των πυραύλων αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην πρόκληση της Τουρκίας. Το θέμα δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά αφορά παράλληλα την Αμερική, το Ισραήλ και την Αγγλία."

    "Επιχειρείται η διασάλευση της ισορροπίας στην περιοχή και η κάθοδος της Ρωσίας στην Κύπρο. Για το λόγο αυτό όλοι θα πρέπει να ενεργήσουμε κατάλληλα για αναχαίτηση της κατάστασης" ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης, εκφράζοντας την άποψη ότι "αυτό θα γίνει τελικά."

    "Σε αντίθετη περίπτωση είναι αδύνατο να προλάβεις τις εξελίξεις. Λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Δεν περιμένω πόλεμο", κατέληξε ο Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΜΜ)

    [07] Πρόεδρος Βουλής - Βρετανός βουλευτής

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αντισταθεί σθεναρά στις προσπάθειες ορισμένων να παρεμβάλουν εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου συσχετίζοντάς την με το Κυπριακό, τόνισε ο Βρετανός βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Εναρμόνισης στη Βουλή των Κοινοτήτων, Τζίμι Χουντ.

    Μιλώντας, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, στον οποίο μετέφερε, όπως είπε, την υποστήριξη και τον ενθουσιασμό του για την αίτηση της Κύπρου στην ΕΕ, ο Βρετανός βουλευτής σημείωσε ότι δεν ανησυχεί καθόλου για την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση για να συμπεριληφθεί η Κύπρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    "Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Κύπρος μπορεί να ικανοποιήσει τα κριτήρια, σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη του ανησυχία είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις κάποιων εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι είναι αδιάλλακτοι και προσπαθούν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή πορεία του τόπου.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αντισταθεί σθεναρά. Ελπίζουμε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσει καταλύτη στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε την έλλειψη λύσης στο Κυπριακό να παρέμβει στην αίτηση της Κύπρου να ενταχθεί στην ΕΕ", κατέληξε ο Βρετανός βουλευτής.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [08] Σχέσεις ψευδοκράτους - Σκοπίων

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στενές σχέσεις, κυρίως στον πολιτιστικό τομέα, αναπτύσσονται μεταξύ του ψευδοκράτους και των Σκοπίων, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τ/κ Τύπου.

    Στα κατεχόμενα βρίσκεται αντιπροσωπεία των Σκοπίων μεταξύ των μελών της οποίας είναι και ο νομάρχης του Νομού Στρούγκα των Σκοπίων.

    Οι εφημερίδες αναφέρουν επίσης ότι η κατεχόμενη Αμμόχωστος και ο νομός Στρούγκα αδελφοποιήθηκαν και ιδρύθηκε σύνδεσμος φιλίας Σκοπίων - Τ/Κ.

    Υπεγράφη, επίσης, πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της ένωσης Τ/Κ συγγραφέων και της Ενωσης μεταφραστών Σκοπίων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΜΜ)

    [09] "Εκλογές" τοπικής αυτοδιοίκησης - δημοσκοπήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Από σήμερα η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" αρχίζει να δημοσιεύει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό της η εταιρεία δημοσκοπήσεων "Κόμερ".

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά στις επικείμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης της 28ης Ιουνίου, στους κατεχόμενους δήμους Κερύνειας, Λεύκας, και Λαπήθου θα επανεκλεγούν οι νυν λεγόμενοι δήμαρχοι.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νυν λεγόμενος δήμαρχος Κερύνειας προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, ενώ οι λεγόμενοι δήμαρχοι Λεύκας και Λαπήθου από το κόμμα Εθνικής Ενότητας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΜΜ)

    [10] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, επανέλαβε σήμερα τις θέσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά τις δύο προϋποθέσεις που έθεσε ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, για να επανέλθει στην τράπεζα των συνομιλιών.

    "Δεν αποδεχόμαστε ούτε αναγνώριση του ψευδοκράτους, είτε πριν από τις διαπραγματεύσεις είτε εντός διαπραγματεύσεων, ούτε είμαστε έτοιμοι σε οποιαδήποτε περίπτωση να παγοποιήσουμε την ενταξιακή μας πορεία", δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Στυλιανίδης.

    Ο Εκπρόσωπος σχολίαζε δηλώσεις του Ειδικού Απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην εφημερίδα "Λος Αντζελες Τάιμς", ότι οι αξιώσεις Ντενκτάς αποτελούν θέματα για τα οποία θα γινόταν συζήτηση στη διάρκεια συνομιλιών.

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει το όλο θέμα με τον ίδιο τον κ. Χόλμπρουκ, όταν θα επισκεφθεί την Κύπρο, όμως απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα επισκεφθεί το νησί ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος.

    "Ενδεχομένως να εννοούσε ότι θα κατατεθούν στις διαπραγματεύσεις (οι αξιώσεις Ντενκτάς) και θα απορριφθούν", είπε ο κ. Στυλιανίδης, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν σκοπεύει "να ερμηνεύει δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων".

    Υπογράμμισε δε ότι ο κ. Χόλμπρουκ "ήταν σαφής με συγκεκριμένες του δηλώσεις και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις ότι σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται αναγνώριση του ψευδοκράτους και ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα συνεχίζεται και η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη είναι κατατεθειμένη για να συμμετάσχει η Τ/κ κοινότητα στη διαπραγματευτική ομάδα".

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να αναφέρει ό,τιδήποτε άλλο σχετικά με την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για το Κυπριακό ή πιθανή εμπλοκή του Υπουργού Αμυνας της χώρας, Ουίλιαμ Κόεν, μέχρι να υπάρχει κάτι συγκεκριμιένο για να ανακοινωθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [11] Εκπρόσωπος - ΟΗΕ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυβέρνηση αναπτύσσει πρωτοβουλίες ώστε να μην προκύψει κανένα πρόβλημα με το ψήφισμα του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στα μέσα αυτού του μήνα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι "η κυβέρνηση κάνει τις συγκεκριμένες της προσπάθειες, παίρνει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στο ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ".

    "Εάν προκύψει ο,τιδήποτε, θα το αντιμετωπίσουμε", συμπλήρωσε, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερα.

    Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση αναμένει την έγκριση του ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και την επαναβεβαίωση των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [12] ΟΗΕ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στις 4 Ιουλίου φθάνει στο νησί η νέα Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

    Η νέα εκπρόσωπος του Γ.Γ., από τη Νέα Ζηλανδία, θα αντικαταστήσει τον Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο οποίος αφυπηρετεί και αναχωρεί από την Κύπρο στο τέλος του Ιουνίου.

    Εξάλλου, την Κύπρο θα επισκεφθεί στις αρχές Ιουλίου ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του διεθνούς οργανισμού για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό και επανέναρξη δικοινοτικών συνομιλίων.

    Στο μεταξύ, αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα ο διορισμός του τρίτου μέρους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, ο οποίος εκπροσωπεί τα Ηνωμένα Εθνη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [13] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος HCIMA

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η Κύπρος είναι ένα πολύ ασφαλές και φιλόξενο μέρος", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Ξενοδοχειακής Διεύθυνσης (HCIMA) Βικ Λος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Λος ανέφερε ακόμη ότι σκοπεύει να ενημερώσει τον κόσμο για το ψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που υπάρχει στην Κύπρο στον τομέα του τουρισμού.

    Αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοσίευμα των "Sunday Times" για το ενδεχόμενο πολέμου στην Κύπρο το καλοκαίρι και σχέδιο απομάκρυνσης των Βρετανών στο νησί, ο κ. Λος ανέφερε ότι στη Βρετανία το θέμα δεν έλαβε τόση έκταση όση στην Κύπρο.

    "Στη Βρετανία δεν δόθηκε η ίδια δημοσιότητα στο θέμα αυτό όπως στην Κύπρο. Υπήρξε μόνο ένα δημοσίευμα και αυτό ήταν όλο. Η Κύπρος είναι ένα πολύ φιλόξενο και ασφαλές μέρος", δήλωσε ο κ. Λος.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι ο διεθνής οργανισμός HCIMA εκπροσωπείται σε 101 χώρες και ότι η Κύπρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερό του παράρτημα στον κόσμο.

    Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, πως ο κόσμος αναγνωρίζει το γεγονός ότι ο επαγγελματισμός που έχει η Κύπρος οδηγεί σε υψηλά επίπεδα στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού.

    "Θα συμβάλει θετικά στην τουριστική σας βιομηχανία όταν ο κόσμος διαπιστώσει, με την κατάλληλη δημοσιότητα που θα δοθεί, ότι στην Κύπρο υπάρχει επαγγελματισμός", δήλωσε ο κ. Λος, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό η Κύπρος να διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα της στον τουρισμό.

    Καταλήγοντας, έκανε αναφορά στον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ των τουριστικών προορισμών, σημειώνοντας ότι φέτος ειδικά ο τουρισμός επηρεάζεται πολύ και από το Παγκόσμιο Κύπελλο που αρχίζει σήμερα στη Γαλλία.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του HCIMA, Θέο Χαραλάμπους, ανέφερε ότι η άφιξη στην Κύπρο του κ. Λος εντάσσεται στο πλαίσιο του στόχου του οργανισμού για περαιτέρω διεθνοποίηση.

    Χθες, πρόσθεσε, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στην οποία συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τουρισμού.

    "Κρίναμε ότι η επίσκεψη ήταν μια ιδανική ευκαιρία να μεταφέρουμε στον κόσμο ότι η Κύπρος είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός και θα γίνουν οι σχετικές δηλώσεις με την επιστροφή του κ. Λος στο Λονδίνο", δήλωσε ο κ. Χαραλάμπους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [14] Σχέση Ξένων νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ) Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               267,8279         269,9705
          Δολ. Αυστραλίας              3,2603           3,2863
          Δολ. Καναδά                  2,7734           2,7955
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      346,3784         349,1494
          Κορόνες Δανίας              12,8931          12,9962
          Κορόνες Νορβηγίας           14,3177          14,4322
          Κορόνες Σουηδίας            15,0016          15,1216
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3422           1,3529
          Λιρέτες Ιταλίας          3.335,2104       3.361,8920
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2885          10,3708
          Πεσέτες Ισπανίας           287,3563         289,6551
          Σελίνια Αυστρίας            23,8227          24,0132
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8164           3,8469
          Φράγκα Βελγίου              69,8325          70,3911
          Φράγκα Γαλλίας              11,3508          11,4416
          Φράγκα Ελβετίας              2,8053           2,8277
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [15] Προσπάθεια συνένωσης Επιτροπών για αγνοούμενους

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πρωτοβουλία για συνένωση των δύο Επιτροπών των Συγγενών των Αγνοουμένων έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Αριστοφάνης Γεωργίου.

    Οπως ανέφερε, η πρωτοβουλία αυτή έχει αναληφθεί από τον ίδιο, κατόπιν παράκλησης εκπροσώπων και των δύο Επιτροπών, και προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει χωριστές συναντήσεις το απόγευμα.

    Ωστόσο, ο κ. Γεωργίου απέφυγε να αναφερθεί στο εάν έχουν εκλείψει οι λόγοι, είτε προσωπικοί είτε επί της ουσίας του χειρισμού του ανθρωπιστικού αυτού θέματος, που οδήγησαν προ ετών στη διάσπαση του κινήματος των συγγενών των αγνοουμένων, επισημαίνοντας ότι εαν τοποθετηθεί σε κάτι τέτοιο αδυνατίζει ταυτόχρονα και η θέση του ως μεσολαβητή.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων της Βουλής Αριστοφάνης Γεωργίου δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση αυτής της προσπάθειας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΝΓ/ΑΠ)

    [16] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        574,9300     577,2200   574,9300  579,8200
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7204       1,7272     1,7204    1,7312
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9022       1,9098     1,9022    1,9138
    Στερλίνα               1,1632       1,1678     1,1632    1,1703
    Γερμ. Μάρκο            3,3931       3,4066     3,3931    3,4106
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |13.07.98 | 0,0040   0,0010  |13.07.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |12.08.98 | 0,0040   0,0020  |12.08.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |14.09.98 | 0,0050   0,0030  |14.09.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |14.12.98 | 0,0060   0,0070  |14.12.98
    09 Μήνες    0,0380   0,0000 |12.03.99 | 0,0070   0,0110  |12.03.99
    12 Μήνες    0,0490   0,0000 |14.06.99 | 0,0080   0,0150  |14.06.99
    15 Μήνες    0,0640   0,0000 |13.09.99 | 0,0130   0,0170  |13.09.99
    18 Μήνες             0,0000 |13.12.99 |          0,0180  |13.12.99
    21 Μήνες             0,0000 |14.03.00 |          0,0190  |14.03.00
    24 Μήνες             0,0000 |12.06.00 |          0,0190  |12.06.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [17] Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές - κυβέρνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Απογοητευμένο από τη μέχρι τώρα περιβαλλοντική και όχι μόνο πολιτική της νέας κυβέρνησης Κληρίδη είναι το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών και τερματίζει για το λόγο αυτό την περίοδο "πίστωσής" της, εγκαινιάζοντας μια έντονα αντιπολιτευτική στάση.

    Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης Κληρίδη, το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών διά στόματος του Γενικού Συντονιστή του, Γιώργου Περδίκη, επισημαίνει ότι η συμεριφορά της κυβέρνησης στα περιβαλλοντικά, αλλά και άλλα θέματα, είναι "απογοητευτική και προκαλούσα αγανάκτηση".

    Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της πρόσφατης Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησης αντιπροσωπείας του Κινήματος με τον Πρόεδρο Κληρίδη στις 5 Ιουνίου, ο κ. Περδίκης είπε ότι οι περισσότερες προεκλογικές διακηρύξεις του Προέδρου Κληρίδη "δεν έχουν προχωρήσει και ούτε υπάρχει βούληση για προώθησή τους".

    Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, το Κίνημα αποφάσισε τον τερματισμό της περιόδου προσφοράς "πίστωσης και χάριτος" στην κυβέρνηση και εγκαινιάζει μια περίοδο "πλήρους και έντονης αντιπαράθεσης" μαζί της.

    Το Κίνημα, διευκρίνισε, ήδη επεξεργάζεται "σχέδιο δράσης", του οποίου τα αποτελέσματα θα είναι ορατά και εμφανή.

    Προσδιορίζοντας τη μετέπειτα σχέση του Κινήματος με την κυβέρνηση, ο κ. Περδίκης είπε ότι "το κίνημα ανήκει στην αντιπολίτευση με οποιαδήποτε κυβέρνηση". Δεδομένου, όμως, πρόσθεσε, ότι το Κίνημα διακατέχεται από έντονη απογοήτευση για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, "θα υπάρχει μια περισσότερο έντονη αντιπολίτευση και παρουσίαση των θέσεών μας".

    Σε ερώτηση κατά πόσο το Κίνημα νιώθει ότι έχει εξαπατηθεί από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Περδίκης απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν είχε προβεί σε δεσμεύσεις. Είχε όμως προβεί σε τοποθετήσεις σωστές σε περιβαλλοντικά και άλλα θέματα, διευκρίνισε.

    Ετσι, συνέχισε ο κ. Περδίκης, "αν ο Πρόεδρος Κληρίδης εξαπάτησε κάποιον, εξαπάτησε τον εαυτό του, τους συνεργάτες του και τον κυπριακό λαό".

    Κληθείς να προσδιορίσει τα θέματα, η πορεία των οποίων προκαλεί απογοήτευση στο Κίνημα, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι το σημαντικότερο είναι εκείνο της "επανατοποθέτησης στο θέμα της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος και ειδικότερα στο θέμα του τουρισμού και το υδατικό".

    Στα θέματα αυτά, ανέφερε, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία γηπέδων γκολφ, δεν υπήρξαν δεσμεύσεις επί της ουσίας, αλλά δεσμεύσεις για συζήτηση. Αντ' αυτού, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, το Κίνημα ήρθε αντιμέτωπο με υπουργούς "με προειλημμένες αποφάσεις" και καμμιά πρόθεση για συζήτηση, κατονομάζοντας τους Υπουργούς Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστα Θεμιστοκλέους.

    Αναφερόμενος στα διάφορα σχέδια για τον τουρισμό και στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος που αυτά αναμένεται να απιοφέρουν, ο κ. Περδίκης είπε ότι "υπάρχει μια αχαλίνωτη φαντασιολογία, που θα πλήξει την ποιότητα ζωής του λαού".

    Ο κ. Περδίκης υποστήριξε ότι σύμφωνα με μελέτη του ΚΟΤ, τα γήπεδα γκολφ, αν κατασκευαστούν, θα αποφέρουν στην Κύπρο μόνο 4 χιλιάδες περισσότερους τουρίστες το χρόνο.

    Ανέφερε επίσης, ότι ο ΚΟΤ δεν έχει καθόλου στοιχεία για τα ήδη υπάρχοντα γήπεδα γκολφ, αν δηλαδή αυτά είναι κερδοφόρα και πόσοι τουρίστες τα χρησιμοποιούν.

    Σχολιάζοντας τον αποκλεισμό του Κινήματος από το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Περδίκης είπε ότι το θέμα τέθηκε στον Πρόεδρο Κληρίδη κατά την πρόσφατη συνάτηση μαζί του, και σύμφωνα πάντα με τον κ. Περδίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι αν τελικά εγκριθεί η πρόταση για Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής, το Κίνημα θα συμμετέχει στο νέο σώμα. Αν δεν εγκριθεί, τότε ο Πρόεδρος Κληρίδης δεσμεύτηκε να εισηγηθεί συμμετοχή του Κινήματος στο Εθνικό Συμβούλιο, διευκρίνισε ο κ. Περδίκης.

    Οσον αφορά τις ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι η μόνη θετική εξέλιξη είναι η εκτίμηση του Προέδρου Κληρίδη που εκφράστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Κινήματος μαζί του, ότι με το νέο Διοικητή των Βάσεων, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες οι ασκήσεις στον Ακάμα να τερματιστούν.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [18] Πρόεδρος Βουλής - Στοκχόλμη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Στοκχόλμη αναχωρεί αύριο ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, όπου θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, που διοργανώνει στις 12 και 13 Ιουνίου η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και το σουηδικό Κοινοβούλιο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής θα μιλήσει για το θέμα των προκλήσεων των εθνικών Κοινοβουλίων σε μια διευρυνόμενη δημοκρατική Ευρώπη, το οποίο αποτελεί και το κύριο θέμα της Διάσκεψης.

    Η Διάσκεψη θα ασχοληθεί επίσης με άλλα θέματα, όπως "Ο πιθανός ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων στην προσθήκη κοινοβουλευτικής διάστασης στις εργασίες των Ηνωμένων Εθνών" και "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Στη Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, θα λάβουν μέρος πέραν των εξήντα Προέδρων ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών Οργανισμών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 10 June 1998 - 12:02:12 UTC