Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-06-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γενική Συνέλευση ΑΜΑΝ - Βραβείο
  • [02] Κωνσταντόπουλος - δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [03] Ομήρου - ελληνικά αεροσκάφη
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [06] Εκθεση Σαν Χουάν Ντελ Ρίο 1998
  • [07] Ελληνικά αεροσκάφη - αναχώρησαν τα δύο
  • [08] Γενική Συνέλευση ΑΜΑΝ - δημοσιογράφοι
  • [09] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τουρκία - Κύπρος
  • [10] Κλίντον - Σημίτης - Τουρκία
  • [11] Φόνος Τζένσεν - Ακρόαση νέας μαρτυρίας
  • [12] Κλίντον - Σημίτης - Τουρκία
  • [13] Λήξη Εργασιών Γενικής Συνέλευσης ΑΜΑΝ
  • [14] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Διάσκεψη Σημίτη (2)

  • [01] (Κ) Γενική Συνέλευση ΑΜΑΝ - Βραβείο

    Λεμεσός,Κύπρος,16/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Πρακτορείο Ειδήσεων του Μαρόκκου (ΜΑP) κέρδισε σήμερα, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση του Προεδρείου της Συμμαχίας των Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου (ΑΜΑΝ), το ετήσιο βραβείο για το καλύτερο ρεπορτάζ, που διοργανώνει από φέτος η Συμμαχία.

    Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας των εργασιών της 7ης Γενικής Συνέλευσης της ΑΜΑΝ, της οποίας προεδρεύει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    Οπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης, το άρθρο που απέσπασε το βραβείο υποβλήθηκε για συμπερίληψη στο διαγωνισμό από τον δημοσιογράφο Αράμπ Ισιαλί, του MAP.

    Το άρθρο αγγίζει ένα πραγματικό πρόβλημα σχέσεων μεταξύ της νότιας και της βόρειας ακτής της Μεσογείου κι επηρεάζει όλες τις μεσογειακές χώρες.

    Αναφέρουμε ότι το άρθρο βασίζεται στα αποτελέσματα της Συνόδου της Βαρκελώνης κι εξετάζει τα αποτελέσματα της Συνόδου με κριτικό πνέυμα.

    Ο κ. Ισιαλί εκφράζει με το δικό του τρόπο τις ανησυχίες των λαών της νοτίου ακτής της Μεσογείου.

    Ο κ. Ισιαλί θα παραλάβει ειδικό βραβείο και δίπλωμα κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον ερχόμενο Μάρτιο για τα μέλη της Συμμαχίας.

    Μέρος του βραβείου είναι η παραμονή μιας βδομάδας στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΑ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Κωνσταντόπουλος - δημοσιογραφική διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,16/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η εκτίμηση ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου έχει δημιουργήσει κινητικότητα σε όλο το εύρος των προβλημάτων που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβεβαιώνεται στη Σύνοδο του Κάρντιφ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ανέφερε ότι η εκτίμησή του αυτή, δεν σημαίνει τη μονοσήμαντη αποδοχή λογικής πακέτων, αλλά υπογραμμίζει την ανάγκη διαμόρφωσης εκ μέρους της Ελλάδας και της Κύπρου καλά επεξεργασμένης στρατηγικής για το σύνολο των προβλημάτων.

    "Μιας στρατηγικής που θα δίνει έμφαση σε κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν στηρίγματα και συμμαχίες που θα αξιοποιούν το διεθνές πλαίσιο και θα προωθούν τις θέσεις μας", τόνισε.

    Η άποψη του Συνασπισμού, δήλωσε, είναι ότι τόσο ο στόχος ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, όσο και ο στόχος ένωσης της Ελλάδας στην Οικονομική Νομισματική Ενωση, προσδιορίζουν το πεδίο πάνω στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι κυπριακές και ελληνικές πρωτοβουλίες.

    Το πεδίο αυτό, σημείωσε, αφορά διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, την αξιοποίηση όλων των διεθνών διαδικασιών, την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τις σύγχρονες αντιλήψεις για το διεθνές δίκαιο για διεθνή συνεργασία.

    "Πιστεύουμε βαθειά ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου μπορούν να προωθηθούν μόνο μέσα από αυτές τις διαδικασίες, μόνο με πολιτικούς και διπλωματικούς χειρισμούς και αυτό διότι και τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα ταυτίζονται με το δίκαιο και πρέπει ουσιαστικά να προωθηθούν με τις ευχέρειες και τις δυνατότητες που παρέχει το διεθνές δίκαιο", τόνισε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού.

    Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι όσοι θέλουν να προωθήσουν στόχους αντίθετους με το διεθνές δίκαιο, έχουν κάθε λόγο να θέλουν να βγουν έξω από το πλαίσιο και να προκαλέσουν εντάσεις που οδηγούν στην αναγόρευση της λογικής των συσχαιτισμών και της ισχύος ως το μόνο κανόνα επίλυσης των διεθνών διαφορών.

    Γι'αυτό, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγουν κάθε τί που μπορεί να εξυπηρετήσει παρόμοιους σχεδιασμούς και να ακολουθήσουν πολιτική που να δυσκολεύει "ακόμη και τους πιο κακόσπιστους να ξεφύγουν από το έδαφος του διεθνούς δικαίου και των διεθνών διαδικασιών".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στους πέντε άξονες γύρω από τους οποίους ο Συνασπισμός, πιστεύει ότι θα πρέπει να κινούνται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος.

    Πρώτος βασικός άξονας είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις απαραίτητες διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες προώθησης του στόχου αυτού, που αποτελεί αποφασιστικό βήμα.

    Δεύτερο σημείο, είναι "δίκαιη και βιώσιμη λύση δια της ένταξης. Οχι διαρκής αιχμαλωσία της Κύπρου στην τουρκική αδιαλλαξία με πρόσχημα τις διαδικαστικές μεθοδεύσεις της ένταξης".

    Ως τρίτο σημείο, ανέφερε τη διεθνοποίηση του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητας του διεθνούς δικαίου, οργάνωση και αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου.

    Ο τέταρτος άξονας του Συνασπισμού τονίζει την ανάγκη να δοθεί έμφαση και προτεραιότητα στους διπλωματικούς και πολιτικούς χειρισμούς.

    "Στο πολιτικό πεδίο θα λυθεί το Κυπριακό, στα πλαίσια των διεθνών συνθηκών, ως κατ'εξοχήν πολιτικό πρόβλημα, που προκαλείται από τη διαιώνιση της εισβολής και της κατοχής", τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Πέμπτος άξονας είναι η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, που, όπως είπε, μπορεί και πρέπει να γίνει με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για κάθε χώρα που επιθυμεί την ένταξη.

    Κύπρος και Ελλάδα, επεσήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος θεωρούν θετική την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη, η οποία, ωστόσο, πρέπει να γίνει στα πλαίσια των όρων που ισχύουν για όλες τις άλλες χώρες. Επομένως, πρόσθεσε, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να αισθανθεί την ανάγκη να αλλάξει την πολιτική της προκειμένου να αποδεχθεί τους διεθνείς όρους και το διεθνές πλαίσιο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι για το Συνασπισμό η πολιτική άμυνας είναι τμήμα της ευρύτερης στρατηγικής κάθε χώρας και όχι ένα ξεκομμένο τμήμα μεμονομένων χειρισμών.

    Οπως εξήγησε, ο Συνασπισμός θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει πολιτική άμυνας από την Κύπρο και την Ελλάδα, ως τμήμα της ευρύτερης στρατηγικής.

    Τα ζητήματα που πρέπει κατά προτεραιότητα αυτή την ώρα να προωθηθούν, σημείωσε, είναι η αποτροπή των κινδύνων αλλά και οι διπλωματικές πολιτικές πρωτοβουλίες που δεν θα διαιωνίζουν την καθήλωση του κυπριακού προβλήματος στη σημερινή κατάσταση.

    "Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και έχει κυριαρχικό δικαίωμα να φροντίζει για την άμυνά της. Στα πλαίσια λοιπόν άσκησης αυτού του δικαιώματος σε διμερές ή σε άλλο επίπεδο διεθνούς συνεργασίας μπορεί και πρέπει να χειριστεί τα θέματα άμυνας", δήλωσε.

    Αναφερόμενος στο Δόγμα του ΕΑΧ, επανέλαβε τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις του, σημειώνοντας ότι άλλο είναι το πρόβλημα της πολιτικής άμυνας κάθε χώρας, που είναι κυριαρχικό διακίωμα, και άλλο "ορισμένες απόψεις που εμφανίζονται ως δόγματα και που στην ουσία δεν αποδεικνύεται ότι αυτή τη στιγμή έχουν γενικότερη αποδοχή".

    Το Κυπριακό δεν θα λυθεί στο πεδίο της στρατιωτικής αναμέτρησης, τόνισε.

    Ερωτηθείς πως κρίνει τους χειρισμούς που γίνονται από Αθήνα και Λευκωσία, ανέφερε ότι ο Συνασπισμός ζητεί διαρκή και αποτελεσματικό συντονισμό των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και ζητά σε επίπεδο Ελλάδας διαρκή ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων από την κυβέρνηση. Ζητεί επίσης τη δημιουργία και λειτουργία συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής και τη μεγαλύτερη δυνατή επεξεργασία συγκεκριμένης στρατηγικής.

    Είπε ακόμα ότι κατά καιρούς "διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν και αποσπασματικές κινήσεις και διγλωσσίες, οι οποίες δεν ενισχύουν πάντοτε τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας και τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον".

    Για να αποτραπούν, υποστήριξε, αυτές οι "αποσπασματικές κινήσεις, οι μεμονωμένοι χειρισμοί, οι διγλωσσίες, η έλλειψη σταθερής και ενιαίας πολιτικής, ο Συνασπισμός προβάλλει την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου και διαμόρφωση στην Ελλάδα θεσμών επεξεργασίας εθνικής στρατηγικής, όπως είναι το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής".

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Ελληνας πολιτικός ανέφερε ότι δείχνει την εκτίμηση του Συνασπισμού γύρω από τη σοβαρότητα του κυπριακού προβλήματος και το διαρκές ενδιαφέρον που πρέπει να το περιβάλλει.

    "Πραγματοποιούμε και αυτή την επίσκεψη για να εκφράσουμε αυτό το σταθερό ενδιαφέρον για τον κυπριακό ελληνισμό και για το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου, αλλά και για να ενημερωθούμε από πρώτο χέρι για τη σημερινή φάση των εξελίξεων του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την εγκαρδιότητα που συνάντησε η αντιπροσπωπεία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τους αρχηγούς κομμάτων.

    Σε όλες τις συναντήσεις, είπε, διαπιστώθηκε ειλικρινής διάθεση ουσιαστικής ενημέρωσης, ενώ ανταλλάγησαν σκέψεις και απόψεις που επέτρεψαν στην αντιπροσωπεία του Συνασπισμού να διαμορφώσει σαφή αντίληψη για το σύνολο των πτυχών που σήμερα εμφανίζει το Κυπριακό και για τη σχέση που διαμορφώνεται μεταξύ του Κυπριακού και άλλων εν εξελίξει προβλημάτων του Ελληνισμού.

    Στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρέστησαν επίσης, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπιμού, ο Στέριος Πιτσιόρλας, υπεύθυνος για την επικοινωνία και το συντονισμό της Γραμματείας και ο Νίκος Μπίστης, υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής και του τμήματος ευρωπαϊκής πολιτικής.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Ομήρου - ελληνικά αεροσκάφη

    Λευκωσία,Κύπρος,16/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η προσγείωση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο εντάσσεται στα πλαίσια της υλοποίησης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και των συναφών σχεδιασμών του, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ομήρου προσθέτει ότι η βάση "αποδεικνύεται επιχειρησιακά έτοιμη και άρτια να ανταποκριθεί στην αποστολή της".

    Αφού καλωσορίζει τα ελληνικά αεροσκάφη, ο Υπουργός Αμυνας τονίζει στη δήλωσή του ότι η προσγείωση των αεροσκαφών στην Κύπρο δίνει το πολιτικό μήνυμα ότι το Δόγμα "θα υπάρχει και θα αναπτύσσεται όσο υπάρχει ο τουρκικός επεκτατισμός".

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τον έλεγχο πλοίου από τις τουρκικές αρχές στα στενά των Δαρδανελλίων, ο κ. Ομήρου είπε ότι αυτές οι τουρκικές προκλήσεις αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, προσθέτοντας ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία κατά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, επαναλαμβάνει ότι θα οργανώνει την άμυνά της, όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή και όσο εξακολουθεί να υπάρχει η τουρκική απειλή".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     86.48  (-0.10)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 805,766
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  354,348  100.13 ( 0.16)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £  118,399   60.89 (-0.02)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   76,539   64.21 ( 0.61)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   62,154   79.03 (-1.69)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    7,222   70.46 (-0.37)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   86,211   48.03 (-0.44)
            Αλλες Εταιρείες            £   31,268   73.05 (-0.79)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,16/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        579,6400     581,9500   579,6400  584,5500
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7212       1,7280     1,7212    1,7320
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8878       1,8953     1,8878    1,8993
    Στερλίνα               1,1471       1,1516     1,1471    1,1541
    Γερμ. Μάρκο            3,4004       3,4140     3,4004    3,4180
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |20.07.98 | 0,0040   0,0010  |20.07.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |18.08.98 | 0,0040   0,0020  |18.08.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |18.09.98 | 0,0050   0,0030  |18.09.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |18.12.98 | 0,0060   0,0070  |18.12.98
    09 Μήνες    0,0380   0,0000 |18.03.99 | 0,0070   0,0100  |18.03.99
    12 Μήνες    0,0500   0,0000 |18.06.99 | 0,0080   0,0130  |18.06.99
    15 Μήνες    0,0650   0,0000 |20.09.99 | 0,0130   0,0160  |20.09.99
    18 Μήνες             0,0000 |20.12.99 |          0,0180  |20.12.99
    21 Μήνες             0,0000 |20.03.00 |          0,0200  |20.03.00
    24 Μήνες             0,0000 |20.06.00 |          0,0220  |20.06.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Εκθεση Σαν Χουάν Ντελ Ρίο 1998

    Λευκωσία,Κύπρος,16/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με δικό της περίπτερο και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος συμμετέχει στην έκθεση Σαν Χουάν Ντελ Ρίο '98, που πραγματοποιείται στα πλαίσια των εορτασμών για τα 367 χρόνια από την ίδρυση της ομώνυμης πόλης του κεντρικού Μεξικού.

    Η έναρξη των εορτασμών πραγματοποιήθηκε με πολύ θεαματικές εκδηλώσεις το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία της πόλης υπό την αιγίδα του Δημάρχου Γκιλμπέρτο Ορτέγα Μεχία και με την παρουσία δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του Σαν Χουάν.

    Η Κύπρος συμμετέχει με έκθεση τουριστικού υλικού, καθώς επίσης και με χαρακτηριστικά είδη παραδοσιακής τέχνης σ'αυτή τη βιομηχανική, αγροτική, τουριστική και πολιτιστική έκθεση την οποία εγκαινίασε ο Δήμαρχος Ορτέγα.

    Μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στην έκθεση με δικά τους περίπτερα είναι η Γαλλία, η Ινδονησία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Αλγερία, η Βολιβία και η Κούβα.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 27 Ιουνίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Ελληνικά αεροσκάφη - αναχώρησαν τα δύο

    Πάφος,Κύπρος,16/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αναχώρησαν λίγο μετά το μεσημέρι τα δύο από τα τέσσερα μαχητικά αερτοσκάφη F - 16 της ελληνικής πολεμικής αρεροπορίας, που προσγειώθηκαν το πρωί και ήσαν σταθμευμένα στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο.

    Τα υπόλοιπα δύο παραμένουν στη βάση και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα αναχωρήσουν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, σκοπός της άφιξης των μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και του μεταγωγικού C - 130, ήταν η επί τόπου ενημέρωση αξιωματούχων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για τη επιχειρησιακή ικανότητα της βάσης και ο λεπτομερής έλεγχος όλων των εγαταστάσεων.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής των αεροσκαφών στη βάση, λήφθηκαν αυστηρά μέτρα ασφάλειας από την Εθνική Φρουρά και την Αστυνομία, ενώ δεν επετράπη στα τηλεοπτικά συνεργεία να πλησιάσουν τη βάση, με αποτέλεσμα να σημειωθούν και μικροεπεισόδια μεταξύ δημοσιογράφων και των αρχών ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΓΓ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Γενική Συνέλευση ΑΜΑΝ - δημοσιογράφοι

    Λεμεσός,Κύπρος,16/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Συμμαχία των Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στο δικαίωμα όλων των δημοσιογράφων να διακινούνται ελεύθερα σε ολόκληρη την Κύπρο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

    Αυτό αποφασίστηκε σήμερα κατά τη λήξη των εργασιών της 7ης Γενικής Συνέλευσης της Συμμαχίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό υπό την προεδρία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ, Ανθος Λυκαύγης, σε ομιλία του χθες κατά την εναρκτήρια τελετή της Γενικής Συνέλευσης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφοι, λόγω των εμποδίων που παρεμβάλλει το κατοχικό καθεστώς.

    Ο κ. Λυκαύγης είπε ότι "εάν συμβεί οποιοδήποτε γεγονός στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο ή αλλού, το ΚΥΠΕ μπορεί να στείλει ανθρώπους του για να το καλύψουν απ'ευθείας", τονίζοντας ότι "εάν συμβεί σε ακτίνα δύο ή τριών χιλιομέτρων από την έδρα του προς το βορρά, δεν μπορεί".

    Σημείωσε εξάλλου ότι το ίδιο συμβαίνει και με τους Τ/Κ δημοσιογράφους στα κατεχόμενα, όχι γιατί εμποδίζονται από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά επειδή δεν επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση το κατοχικό καθεστώς.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τουρκία - Κύπρος

    Κάρντιφ,Ουαλία,16/06/1998 (ΚΥΠΕ Κυριάκος Τσιούπρας)

    To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, (ΕΕ).

    Αυτό αναφέρεται στο προσχέδιο του τελικού κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 4 Μαρτίου να προωθήσει την ευρωπαϊκή στρατηγική για προετοιμασία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Το κείμενο τονίζει ότι η στρατηγική αυτή προσφέρεται ως το καλύτερο βήμα για ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, βασιζόμενη πάνω σε μια σταθερή και εξελικτική βάση.

    Καλεί την Επιτροπή να εφαρμόσει αυτή τη στρατηγική, περιλαμβανομένης και της κατάθεσης προτάσεων για την αποτελεσματική εφαρμογή της. Τονίζει δε ότι η στρατηγική αυτή μπορεί και να περιλαμβάνει ιδέες που θα καταθέσει και η Τουρκία.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την προεδρία, την Επιτροπή και τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να "επιδιώξουν την εναρμόνιση της τουρκικής νομοθεσίας και πρακτικής με το κοινοτικό κεκτημένο και καλεί την Επιτροπή να προβεί σε απολογισμό στο Συμβούλιο Σύνδεσης".

    Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε την ανάγκη για οικονομική στήριξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία.

    Αναφορικά με την Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στις Βρυξέλλες στις 30 Μαρτίου, χαρακτηρίζοντας την "εξελεκτική και περιεκτική διαδικασία".

    Χαρακτήρισε δε τη συνάντηση των υπουργών δικαιοσύνης και εσωτερικών των 15 χωρών μελών της ΕΕ με τα κράτη που είναι υποψήφια για ένταξη ως "παραγωγική", τονίζοντας ότι παρόμοιες υπουργικές συναντήσεις θα πραγματοποιούνται όποτε χρειάζεται. Με βάση το επίσημο πρόγραμμα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ προβλέπεται να περατωθούν σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Κλίντον - Σημίτης - Τουρκία

    Κάρντιφ,Ουαλία,16/06/1998 (ΚΥΠΕ Κυριάκος Τσιούπρας)

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης απέρριψε σήμερα εισήγηση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον όπως αποδεχθεί το προσχέδιο κειμένου που κατέθεσε η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αυτό απεκάλυψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια σημερινής διάσκεψης Τύπου στο Κάρντιφ, όπου ολοκληρώνεται σήμερα η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Σημίτης είπε ότι ο Πρόεδρος Κλίντον του τηλεφώνησε κατά τις αυγινές ώρες και του ζήτησε να αποδεχθεί το προτεινόμενο από την προεδρία της ΕΕ κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

    Οπως ανέφερε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Κλίντον είπε ότι κάτι τέτοιο θα του έδιδε τη δυνατότητα να ασκήσει την επιρροή του προς την Τουρκία για υποχωρήσεις.

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος του ανέφερε ότι εάν δεν γίνει αποδεκτό το προσχέδιο κειμένου, τότε θα μπορούσαν τα πράγματα να οδηγηθούν σε ένταση.

    Ανέφερε ακόμα ότι η ουσία των απόψεων του κ. Κλίντον ήταν να θεωρηθεί η Τουρκία υποψήφια για ένταξη χώρα.

    Ο κ. Σημίτης απέρριψε την πρόταση Κλίντον λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να επιμείνει στις αποφάσεις του Λουξεμβούργου και αυτό μπορεί να οδηγήσει στις επιδιωκόμενες λύσεις. (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΜ/)

    [11] (Κ) Φόνος Τζένσεν - Ακρόαση νέας μαρτυρίας

    Λευκωσία,Κύπρος,16/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο επεφύλαξε την απόφασή του μέσα στις επόμενες δεκαπέντε μέρες στην αίτηση ακρόασης του αιτήματος της κατηγορούσας αρχής για παρουσίαση μαρτυρίας αναφορικά με την υπόθεση φόνου της Δανέζας ξεναγού, Λουϊζ Τσένσεν, για την οποία εκτίουν ποινή ισόβιας φυλάκισης οι Βρετανοί Αλαν Φόρντ, Τζέφ Περνέλ και Τζάστιν Φάουλερ.

    Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Γεώργιος Πικής δήλωσε ότι η ακρόαση της αίτησης έχει ολοκληρωθεί και "η απόφαση έχει επιφυλαχθεί", και πρόσθεσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο "θα γνωστοποιήσει την ημερομηνία τις απόφασης και θα δοθεί η ευκαιρία στους εφεσίοντες να παρουσιαστούν για να την ακούσουν".

    Οπως αναφέρθηκε χθες στο Δικαστήριο, τα νέα στοιχεία αφορούν μαρτυρία Βρετανού πρώην αξιωματικού της Αστυνομίας, Μάϊκλ Φλακ, ο οποίος ασκεί το επάγγελμα ιδιωτικού ντετέκτιβ, σύμφωνα με την οποία ένας εκ των κατηγορουμένων επέφερε τα θανατηφόρα κτυπήματα στην Τζένσεν.

    Σημειώνεται ότι ο Φλακ είχε καταδικαστεί στην Κύπρο για υπόθεση διάρρηξης και κλοπής και εξέτιε ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές Φυλακές την ίδια χρονική περίοδο με τους κατηγορουμένους.

    Ο κ. Πουργουρίδης, δικηγόρος του Τζάστιν Φαόυλερ, είχε υποστηρίξει ότι η μαρτυρία του Φλακ είναι αναξιόπιστη, αφού ο Φλακ αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για την υπόθεση στην κυπριακή Αστυνομία, αλλά αντίθετα για το θέμα έδωσε συνέντευξη σε αγγλικές εφημερίδες όταν μετέβη στην πατρίδα του.

    Είχε εξάλλου αναφέρει ότι επιπρόσθετο στοιχείο που ενισχύει την αναξιοπιστία του μάρτυρος αποτελεί το γεγονός της καταδίκης του Φλακ για υπόθεση διάρρηξης, ενώ χρησιμοποίησε την υπόθεση για να ωφεληθεί ο ίδιος προσωπικά, δημιουργώντας ευρύτατη δημοσιότητα για το πρόσωπό του μέσω των διάφορων λαϊκών εφημερίδων της Αγγλίας.

    "Απο το Νοέμβριο του 1997 μέχρι το Μάρτιο του 1998 δεν έκαμε τίποτε για να βοηθήσει την δικαιοσύνη. Αν είχε μαρτυρία αξιόπιστη έπρεπε να ενημερώσει τις κυπριακές αρχές, την Αστυνομία, την Εισαγγελία και το Δικαστήριο", παρατήρησε ο κ. Πουργουρίδης και σημείωσε ότι αυτός είναι ένοχος για περιφρόνηση του Δικαστηρίου.

    Ο ντετέκτιβ Μαϊκλ Φλάκ, ηλικίας 53 χρονών, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τον περασμένο χρόνο μαζί με κάποιο άλλο Βρετανό για διάρρηξη και κλοπή και στο Δικαστήριο είχε ισχυριστεί ότι βρισκόταν στην Κύπρο για να ερευνήσει υπόθεση φαρμακευτικής απάτης. Στις φυλακές πέρασε κάποιο χρόνο μαζί με τους τρείς στρατιώτες που είχαν ήδη καταδιακαστεί στις 29 Μαρτίου 1996 σε ισόβια για τη δολοφονία της Δανέζας ξεναγού.

    Σύμφωνα με γραπτή 18 σέλιδη κατάθεση του Μαίκλ Φλακ την οποία απέστειλε με φάξ στο δικηγορικό γραφείο του Λεύκου Κληρίση στις 31 Μαρτίου του 1998 και η οποία δεν φέρει υπογραφή, φαίνεται ότι ο ένας από τους κατηγορούμενους ομολόγησε σ'αυτόν (στον Μαϊκλ Φλάκ) ότι αυτός έφερε το θανατηφόρο πλήγμα με το φτυάρι στο θύμα.

    Σημειώνεται ο κ. Αντωνίου, δικηγόρος του Περνέλ και ο κ. Κατσικίδης, δικηγόρος του Φορντ, ανέφεραν χθες ότι η παραδοχή ενός από τους κατηγορούμενους ότι επέφερε τα θανατηφόρα κτυπήματα θα έθετε θέμα αθώωσης των πελατών τους από την κατηγορία αυτή και θα μετρίαζε την ποινή που είχε επιβάλει το Δικαστήριο.

    Εξάλλου, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι, το Δικαστήριο που είχε καταδικάσει τους τρείς Βρετανούς στρατιώτες προέβη σε ορισμένα συμπεράσματα χωρίς να έχει όλες τις λεπτομέρειες του τί συνέβηκε εκείνο το βράδυ της δολοφονίας της Δανέζας ξεναγού.

    Οπως είχε αναφέρει χθες ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για πρώτη φορά στην Κύπρο εξετάζεται υπόθεση κατάθεσης μαρτυρίας μετά την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [12] (Κ) Κλίντον - Σημίτης - Τουρκία

    Κάρντιφ,Ουαλία,16/06/1998 (ΚΥΠΕ Κυριάκος Τσιούπρας)

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, απέρριψε σήμερα εισήγηση του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, όπως αποδεχθεί το προσχέδιο κειμένου που κατέθεσε η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, (EE).

    Αυτό απεκάλυψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια σημερινής διάσκεψης Τύπου στο Κάρντιφ, όπου ολοκληρώνεται η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Σημίτης είπε ότι ο Πρόεδρος Κλίντον του τηλεφώνησε κατά τις αυγινές ώρες και του ζήτησε να αποδεχθεί το προτεινόμενο από την προεδρία της ΕΕ κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

    Οπως ανέφερε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Κλίντον είπε ότι κάτι τέτοιο θα του έδιδε τη δυνατότητα να ασκήσει την επιρροή του προς την Τουρκία για υποχωρήσεις.

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος του ανέφερε ότι εάν δεν γίνει αποδεκτό το προσχέδιο κειμένου, τότε θα μπορούσαν τα πράγματα να οδηγηθούν σε ένταση.

    Ανέφερε ακόμα ότι η ουσία των απόψεων του κ. Κλίντον ήταν να θεωρηθεί η Τουρκία υποψήφια για ένταξη χώρα.

    Ο κ. Σημίτης απέρριψε την πρόταση Κλίντον λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να επιμείνει στις αποφάσεις του Λουξεμβούργου και αυτό μπορεί να οδηγήσει στις επιδιωκόμενες λύσεις.

    Το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων καλεί την Επιτροπή να προωθήσει την ευρωπαϊκή στρατηγική της ΕΕ με την Τουρκία, περιλαμβανομένης και της παρουσίασης των αναγκαίων προτάσεων για την αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής αυτής.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [13] (Κ) Λήξη Εργασιών Γενικής Συνέλευσης ΑΜΑΝ

    Λεμεσός,Κύπρος,16/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εληξαν σήμερα οι εργασίες της 7ης Γενικής Συνέλευσης της Συμμαχίας των Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου (ΑΜΑΝ), κατά τη διάρκεια της οποίας λήφθηκαν διάφορες αποφάσεις για προώθηση της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των 17 μελών της Συμμαχίας προς αμοιβαίο όφελος.

    Τη Γενική Συνέλευση, που έγινε στη Λεμεσό, φιλοξένησε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο ανέλαβε και την προεδρία της Συμμαχίας.

    Δικαιώματα δημοσιογράφων

    Η Συμμαχία εξέφρασε την υποστήριξή της στο δικαίωμα όλων των δημοσιογράφων να διακινούνται ελεύθερα σε ολόκληρη την Κύπρο, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

    Ηγέρθη, επίσης, το θέμα των Αλγερινών δημοσιογράφων, οι οποίοι δολοφονούνται εν ώρα καθηκόντος. Η Συμμαχία εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τους Αλγερινούς δημοσιογράφους και καταδίκασε την τρομοκρατία εναντίον των δημοσιογράφων, ως επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου.

    Νέο προεδρείο

    Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα όπως το Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (ΝΝΑ) αναλάβει την προεδρία της Συμμαχίας από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι τον Ιούνιο του 2000.

    Εξάλλου, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) εξέφρασε την ετοιμότητά του να αναλάβει την προεδρία της Συμμαχίας από τον Ιούνιο του 2000 μέχρι τον Ιούνιο του 2001. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή.

    Βραβείο

    Στη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, αποφασίστηκε, με σύσταση του προεδρείου, όπως το ετήσιο βραβείο για το καλύτερο ρεπορτάζ, που απονέμει από φέτος η Συμμαχία, απονεμηθεί στο δημοσιογράφο Αράμπ Ισιαλί του Πρακτορείου Ειδήσεων του Μαρόκκου (MAP).

    Στο άρθρο του, ο Μαροκινός δημοσιογράφος αγγίζει το πρόβλημα σχέσεων μεταξύ της νότιας και της βόρειας ακτής της Μεσογείου που επηρεάζει όλες τις μεσογειακές χώρες και λαούς.

    Η βράβευση του κ. Ισιαλί θα γίνει στην Κύπρο το Μάρτιο του 1999, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού σεμιναρίου, που θα διοργανώσουν από κοινού το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και του ΚΥΠΕ.

    Εισηγήσεις ΚΥΠΕ για συνεργασία

    Ο Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ, Γιώργος Πενηνταέξ, παρουσίασε εισηγήσεις για διμερή και πολυμερή συνεργασία μεταξύ των πρακτορείων που απαρτίζουν τη Συμμαχία, καθώς και για τη χρήση του διεθνούς διαδικτύου Internet.

    Ο κ. Πενηνταέξ τόνισε ότι τα πρακτορεία ειδήσεων "αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις" την παραμονή του 21ου αιώνα, ένα από τα οποία είναι το θέμα της σύγχρονης τεχνολογίας, η οποία έχει "διαφοροποιήσει τον τρόπο που λειτουργούν τα μέσα μαζικής ενημερωσης."

    Δυστυχώς, επεσήμανε, τα πρακτορεία ειδήσεων δεν έχουν αλλάξει αρκετά γρήγορα και αντιμετωπίζουν "πραγματικά κίνδυνο να περιθωριοποιηθούν", σημειώνοντας την ανάγκη τα μέλη της Συμμαχίας "να σκεφθούν σοβαρά πώς θα πρέπει να ανταποκριθούν στο διαφοροποιούμενο περιβάλλον και την παροχή νέων υπηρεσιών" στους συνδρομητές.

    Στις εισηγήσεις του, ο κ. Πενηνταέξ είπε ότι τα πρακτορεία που έχουν εισάξει τη σύγχρονη τεχνολογία θα μπορούσαν να συμβουλεύσουν και να παράσχουν τεχνική βοήθεια σ' αυτά που δεν έχουν εναρμονιστεί με τις σύγχρονες μεθόδους. Πρόσθεσε, ακολούθως, ότι θα μπορούσαν να διοργανωθούν σεμινάρια εκπαίδευσης στελεχών των πρακτορείων.

    Είπε, επίσης, ότι τα μέλη της Συμμαχίας θα μπορούσαν μεταξύ τους να συνεργαστούν και εισηγήθηκε την υπογραφή συμφωνιών, που θα εμπλουτίσουν το κάθε πρακτορείο από απόψεως προσφοράς προς τους συνδρομητές.

    Αναφερόμενος στο Internet, ο κ. Πενηνταέξ είπε ότι το διεθνές διαδίκτυο παρέχει τη δυνατότητα σε όλους να συλλέξουν πληροφορίες, τονίζοντας ότι θα πρέπει όλα τα πρακτορεία μέλη της Συμμαχίας να καταβάλουν προσπάθειες για να συνδεθούν με το Internet, ώστε να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ τους.

    Υπηρεσία MEDNEWS

    Εγινε, επίσης, εισήγηση για τη διεξαγωγή μελέτης για τη βελτίωση και εμπορικοποίηση της υπηρεσίας MEDNEWS, η οποία συλλέγει ειδήσεις από τα πρακτορεία μέλη της Συμμαχίας και τα μεταδίδει μέσω τηλεφωνικών γραμμών και μέσω του Internet.

    Τελικά, συμφωνήθηκε όπως η μελέτη αυτή συζητηθεί κατά την επόμενη Γενική Συνέλευση της Συμμαχίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λίβανο τον Ιούνιο του 1999.

    Σεμινάρια

    Συζητήθηκε, εξάλλου, εισήγηση για τη διοργάνωση σεμιναρίων, που θα ασχοληθούν με τη σύνταξη ειδήσεων για οικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα, αλλά τονίστηκε το οικονομικό βάρος που εξυπακούει μια τέτοια διοργάνωση.

    Υστερα από διεξοδική συζήτηση, το ΚΥΠΕ ανέλαβε να διερευνήσει την πιθανότητα εξεύρεσης πόρων από διάφορους διεθνείς οργανισμούς και προγράμματα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [14] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Διάσκεψη Σημίτη (2)

    Κάρντιφ,Ουαλία,16/06/1998 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Η ουσία των τροποποιήσεων, που πέτυχε η ελληνική πλευρά στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ, είναι ότι οι σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένουν στα πλαίσια των αποφάσεων του Λουξεμβούργου.

    Αυτό συμπεραίνεται από δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κατά τη διάρκεια σημερινής διάσκεψης Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ.

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι είχε αναφέρει στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, σε τηλεφωνική επικοινωνία νωρίς το πρωί, ότι κάνει λάθος στις εκτιμήσεις του σε ότι αφορά την τουρκική στάση.

    Η Τουρκία, είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός στον Αμερικανό Πρόεδρο, παίρνει χωρίς να δίδει και θα πρέπει να της δοθεί η πρέπουσα απάντηση για να αλλάξει τακτική. Η τουρκική κυβέρνηση, σημείωσε, δεν είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις λόγω της εσωτερικής κατάστασης.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι σκοπός του αρχικού κειμένου των συμπερασμάτων του Συμβουλίου ήταν να θεωρηθεί η Τουρκία υποψήφια για ένταξη χώρα.

    Με τις τροποποιήσεις που έγιναν ύστερα από τις παρεμβάσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, τα συμπεράσματα εμμένουν στις αποφάσεις του Λουξεμβούργου. Δεν υπάρχουν διατυπώσεις, είπε, που θέτουν την Τουρκία εκτός των αποφάσεων του Λουξεμβούργου.

    Στο αρχικό κείμενο γινόταν επίσης με σχετική πρόταση, απόπειρα παράκαμψης του ελληνικού βέτο σε ότι αφορά τα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα. Με τροποποίηση, αυτή η προσπάθεια απέτυχε.

    Εξάλλου, ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, αποπειράθηκε να εξασφαλίσει απάλειψη της παραγράφου 68 του κειμένου που αναφέρεται ονομαστικά στην Κύπρο και τις άλλες πέντε υποψήφιες χώρες της πρώτης σειράς για ένταξη, και την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την ενταξιακή πορεία με το επιχείρημα ότι η Κύπρος αποτελεί ειδική περίπτωση. Ωστόσο, η πρόταση Σιράκ δεν υποστηρίχθηκε από κανένα.

    Εξάλλου, σε διάσκεψη Τύπου, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας και Πρόεδρος της ΕΕ, Τόνι Μπλερ ανέφερε ότι η Τουρκία κρίνεται με τα ίδια κριτήρια που κρίνεται η οποιαδήποτε υποψήφια για ένταξη χώρα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 18 June 1998 - 15:03:19 UTC