Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-06-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - τηλεφώνημα Κλίντον σε Σημίτη
  • [02] Κ.Σ.Σ.Ε. - Κιττής
  • [03] Χόλμπρουκ - Πρέσβης ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη
  • [04] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [05] Μαρκουλλίδης - "Τσικλητήρια 98'"
  • [06] Ρολάνδης - Συνέδριο IMC
  • [07] Αντιπροσωπεία ψευδοβουλευτών - Γερμανία
  • [08] Συμβούλιο Ασφαλείας - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ
  • [09] Τουρκικό πολεμικό ναυτικό - Ντενκτάς
  • [10] Μπριλ - κατεχόμενα
  • [11] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [12] Παραβιάσεις από τουρκικά αεροπλάνα
  • [13] Δήμος Αμμοχώστου - Στεφανόπουλος
  • [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] Κυπριανού - Κάρντιφ
  • [16] Εκπρόσωπος - τουρκικά στρατεύματα

  • [01] ΗΠΑ - τηλεφώνημα Κλίντον σε Σημίτη

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,18/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μετά από παρέμβαση του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ έγινε το τηλεφώνημα του Προέδρου Κλίντον προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακέρι.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Τόνι Μπλερ ανέφερε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι "θα ήταν πολύ υποβοηθητικό εάν ο Πρόεδρος Κλίντον τηλεφωνούσε στον Πρωθυπουργό Σημίτη".

    Ο κ. Μακέρι σημείωσε ότι "οι ΗΠΑ πάντα υποστήριζαν τις προσδοκίες της Τουρκίας σε σχέση με την ΕΕ και καλωσορίζουμε την συμφωνία στο Κάρντιφ, που ακολούθησε το τηλεφώνημα του Προέδρου, για να υλοποιηθεί μια στρατηγική που θα προετοιμάζει την Τουρκία για ένταξη".

    Ο κ. Μακέρι τόνισε ότι οι ΗΠΑ συγχαίρουν τη βρετανική προεδρία για "τον ικανό χειρισμό της συνόδου και τα άλλα μέλη της ΕΕ για την απόφαση και αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τους δεσμούς της ΕΕ με την Τουρκία που θα συμβάλουν στη δυνατότητα της Τουρκίας να εφαρμόσει τα κριτήρια της ΕΕ".

    Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι "ο Πρόεδρος συζήτησε αυτό το θέμα και την επιθυμία για θετικό αποτέλεσμα στη σύνοδο του Κάρντιφ όταν μίλησε με τον Πρωθυπουργό Σημίτη".

    Επεσήμανε ότι δεν συζητήθηκαν λεπτομερώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, αλλά ο Πρόεδρος Κλίντον περιορίστηκε "να εκφράσει την υποστήριξή του στην ανάγκη να υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων".

    Θεωρούμε τη φιλία μας και τις θερμές διμερείς σχέσεις μας με την Ελλάδα και την Τουρκία ως πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ, ειδικά σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ο Πρόεδρος Κλίντον άσκησε πιέσεις στον Ελληνα Πρωθυπουργό για να προβεί σε παραχωρήσεις προς την Τουρκία, ο κ. Μακέρι απάντησε: "Οχι, αυτό δεν είναι σωστό. Νομίζω αναφέρεσθε συγκεκριμένα στο θέμα των κονδυλίων της Τελωνειακής Ενωσης. Το θέμα αυτό συζητήθηκε εν συντομία και ο Πρόεδρος έδειξε ότι αντιλαμβάνεται καλά πως αυτά τα κονδύλια έχουν παγώσει".

    Τέλος, ο κ. Μακέρι δήλωσε ότι δεν υπήρξε αντίστοιχη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, ενώ τόνισε ότι Αθήνα και Αγκυρα εξέφρασαν ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνόδου του Κάρντιφ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΜΜ)

    [02] Κ.Σ.Σ.Ε. - Κιττής

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με σκοπό να συμμετάσχει στη συνεδρά της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Κ.Σ.Σ.Ε.), αναχωρεί σήμερα για το Παρίσι, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Στάθης Κιττής.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κ.Σ.Σ.Ε., θα συζητηθούν θέματα αναφορικά με τις δραστηριότητες του Οργανισμού για την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη.

    Ο κ. Κιττής θα μεταβεί αργότερα στο Στρασβούργο, για να συμμετάσχει στις εργασίες του 3ου Μέρους της Συνόδου 1998, της Κ.Σ.Σ.Ε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] Χόλμπρουκ - Πρέσβης ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,18/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την υποψηφιότητα του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου στο Κυπριακό, για τη θέση του Πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο νυν Πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Μπιλ Ρίτσιαρντσον, είναι υποψήφιος για τη θέση του Υπουργού Ενεργείας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στην Ουάσινγκτον.

    Οι υποψηφιότητες και των δύο, οι οποίες χρειάζονται την επικύρωση της αμερικανικής Γερουσίας, πρόκειται σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, να ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο Κλίντον σήμερα Πέμπτη.

    Ο Χόλμπρουκ, 57 χρόνων πρώην βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, νυν απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό και αρχιτέκτονας της συμφωνίας του Ντέϊτον για τη Βοσνία, αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη θέση του Πρέσβη στα ΗΕ, για να τοποθετήσει τον εαυτό του στην πρώτη γραμμή των διεκδικητών της θέσης του Υπουργού των Εξωτερικών, στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί ξανακερδίσουν το Λευκό Οίκο το 2000.

    Δεν έχει γίνει σαφές εάν θα τοποθετηθεί νέος Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, αλλά όπως τονίζουν κύκλοι της αμερικανικής πρωτεύουσας, ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ θα είναι αυτός που θα συντονίζει την όλη προσπάθεια για το Κυπριακό, με αυξημένη μάλιστα δύναμη, αφού ως γνωστόν οι ΗΠΑ επανειλημμένως έχουν δηλώσει ότι οι προσπάθειές τους εντάσσονται στα πλαίσια των προσπαθειών του ΟΗΕ.

    Εξάλλου, η υποψηφιότητα του Μπιλ Ρίτσιαρντσον στη θέση του Υπουργού Ενέργειας φημολογείται εδώ και αρκετές εβδομάδες, μετά την ανακοίνωση του νυν Υπουργού, Φρεντερίκο Πένια ότι παραιτείται, έτσι ώστε να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του.

    Ο Μπιλ Ρίτσιαρντσον, πρώην δημοκρατικός βουλευτής της πολιτείας του Νέου Μεξικού, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τοποθέτησή του στη θέση του Υπουργού Ενέργειας για να διεκδικήσει τη θέση του κυβερνήτη στο Νέο Μεξικό ή για να είναι ανάμεσα στους υποψηφίους των Δημοκρατικών για τη διεκδίκηση του χρήσματος για την Αντιπροεδρία των ΗΠΑ το 2000.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 18/06/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      577,1100    579,4100   577,1100   582,0100
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7202      1,7270     1,7202     1,7310
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9066      1,9142     1,9066     1,9182
    Στερλίνα               1,1444      1,1489     1,1444     1,1514
    Γερμ. Μάρκο            3,4003      3,4139     3,4003     3,4179
    
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [05] Μαρκουλλίδης - "Τσικλητήρια 98'"

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αννινος Μαρκουλλίδης κατέλαβε τη δεύτερη θέση στα διακόσια μέτρα στους διεθνείς αγώνες Στίβου, "Τσικλητήρεια 98'", που διεξήχθησαν στην Αθήνα.

    Ο Μαρκουλλίδης πέτυχε χρόνο 20 δευτερόλεπτα και 49 εκατοστά, ενώ ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ατο Μπόλντον, από το Τρίνιταντ, πρώτευσε με 9 δευτερόλεπτα και 86 εκατοστά και ισοφάρισε τη δική του καλύτερη επίδοση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [06] Ρολάνδης - Συνέδριο IMC

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, η αναπτυγμένη κοινωνικο - οικονομική υποδομή, το ψηλό επίπεδο των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών και το ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις περιβάλλον της Κύπρου, την καθιστούν ως ιδανικό επιχειρηματικό κέντρο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε τα πιο πάνω σε χαιρετισμό του κατά τη σημερινή, δεύτερη μέρα του διήμερου διεθνούς Συνεδρίου "Οι Αναδυόμενες Αγορές της Ευρώπης", που οργανώνει το Διεθνές Κέντρο Χονδρικού Εμπορίου (IMC) στη Λευκωσία.

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε, εξάλλου, ότι οι στενοί επιχειρηματικοί δεσμοί που πολλοί Κύπριοι έχουν με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και οι γνώσεις και η εμπειρία τους στις χώρες αυτές, αποτελούν επιπρόσθετα πλεονεκτήματα για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως μέσο για να επεκταθούν σε αυτό το γεωγραφικό χώρο.

    Τονίζοντας τους στενούς δεσμούς της Κύπρου με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα στο εμπόριο, ο κ. Ρολάνδης αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό εταιρειών με κυπριακή συμμετοχή που έχουν εγγραφεί στις χώρες αυτές, αλλά και στο μεγάλο αριθμό εταιρειών από τις χώρες αυτές, που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση τους.

    Ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι στις πιο πάνω χώρες πραγματοποιούνται πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, εξηγώντας ότι το σεμινάριο εξετάζει ακριβώς τις ευκαιρίες στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και τις διευκολύνσεις και υπηρεσίες που η Κύπρος μπορεί να τους προσφέρει.

    Ο κ. Ρολάνδης αναφέρθηκε τέλος, στις πρωτοβουλίες του υπουργείου του για διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η ίδρυση εμπορικών κέντρων, η εφαρμογή κινήτρων και εκθέσεις.

    Στο Συνέδριο λαμβάνουν μέρος οι Ρωσία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία με ομιλητές και αποστολές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του IMC, σκοπός του Συνεδρίου είναι η γνωριμία με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και η σύναψη εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [07] Αντιπροσωπεία ψευδοβουλευτών - Γερμανία

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα μέλη της "επιτροπής νομικών και πολιτικών υποθέσεων" της ψευδοβουλής βρίσκονται στη Γερμανία μετά από πρόσκληση του Προέδρου της τουρκογερμανικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Τόμας Κόσενταϊ.

    Η Τ/κ αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο Κενάν Ατάκολ, συναντήθηκε προχθές με αντιπροσωπεία των Χριστιανοδημοκρατών.

    Η συνάντηση έγινε στο γερμανικό Κοινοβούλιο και διήρκησε δύο ώρες. Συζητήθηκαν θέματα όπως αυτό της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, το αντιπυραυλικό σύστημα S300 και η κατάσταση στην Κύπρο.

    Οι Τ/Κ δήλωσαν στους Γερμανούς ότι από εδώ και μπρος οι συνομιλίες με την Ε/κ πλευρά θα μπορούν να διεξάγονται μόνο στη βάση των δύο κρατών.

    Οι Τ/Κ ψευδοβουλευτές συναντήθηκαν με τον ειδικό αντιπρόσωπο της Γερμανίας για την Κύπρο, Γκράφ Ζου Ρανζάο, και το Διευθυντή του Τμήματος Μεσογείου στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών Φρεντερίκ Γκρόνιγκ.

    Υπενθυνίζουμε ότι η Τ/κ αντιπροσωπεία θα μεταβεί την Κυριακή στο Στρασβούργο για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [08] Συμβούλιο Ασφαλείας - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την εισήγηση του ΓΓ του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο για ακόμη έξι μήνες υποστηρίζουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Πορτογαλίας, Πρέσβης Αντόνιο Μοντέιρο, και ανέφερε ότι η ολομέλεια του ΣΑ εξέτασε χθες την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια ανεπίσημων διαβουλεύσεων.

    Οι διαβουλεύσεις του Συμβουλίου αναμένεται να συνεχιστούν με στόχο την υιοθέτηση του ψηφίσματος εντός του Ιουνίου για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες.

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ Ζιαν Κάρλος Μπραντ, κατά την τακτική ενημέρωση των συμβούλων Τύπου, ανακοίνωσε την κυκλοφορία της έκθεσης του ΓΓ για τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο και επέστησε την προσοχή ιδιαίτερα στην τελευταία παράγραφο της έκθεσης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [09] Τουρκικό πολεμικό ναυτικό - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μια φρεγάτα, ένα αντιτορπιλικό, και δύο υποβρύχια κατέπλευσαν χθες στο λιμάνι της Αμμοχώστου, ενώ τρεις τορπιλάκατοι και δύο υποβρύχια βρίσκονται στο λιμάνι της Κερύνειας, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο.

    Τα πληρώματα υποδέχθηκαν ο διοικητής της 14ης ταξιαρχείας τεθωρακισμένων, ταξίαρχος Ζεκαϊ Μπαρισίογλου και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Τανέρ Ετκίν.

    Υποδεχόμενος τους διοικητές και αξιωματικούς των πλοίων, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έπλεξε το εγκώμιο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

    "Είστε οι φύλακες της ειρήνης στην Κύπρο", είπε ο Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι "το 1974 και με πολλές θυσίες φέρατε την ειρήνη στο νησί".

    Ο Τ/Κ ηγέτης τονισε ότι επιθυμεί "τη συνεργασία με βάση τα δύο κράτη" και κάλεσε τους Ε/Κ "να εγκαταλείψουν την εχθρότητα και να πάψουν να λένε ψέματα στους πρόσφυγες ότι θα επιστρέψουν στο βορρά".

    Σύμφωνα με τον Ντενκτάς, οι Ε/Κ πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο νότο και ζουν μια ήρεμη και οικονομικά άνετη ζωή.

    "Και ο δικός μας μισός πληθυσμός είναι πρόσφυγες. Και αυτοί εγκαταστάθηκαν στο βορρά, είναι ήσυχοι, ζουν σε ασφάλεια και δεν έχουν πρόθεση να επιστρέψουν στο νότο", ισχυρίστηκε ο Ντενκτάς.

    Ο Τ/Κ ηγέτης πρόσθεσε ότι "στο θέμα της Κύπρου έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει" και επανέλαβε ότι "τώρα πρέπει να δούμε την πολιτική λύση του προβλήματος".

    Ισχυρίσθηκε ότι "η φόρμουλα για τη λύση βρίσκεται επί σειρά ετών στη τράπεζα των συνομιλιών" και πρόσθεσε ότι "η Ε/κ πλευρά την απέρριψε και έκανε ελιγμούς για να την αποφύγει".

    Ο Ντενκτάς είπε ότι η Ε/κ πλευρά "το έπραξε αυτό γιατί μεταξύ των άλλων οι φόρμουλες προέβλεπαν και τη διατήρηση της ισορροπίας Τουρκίας - Ελλάδας".

    "Για να απομακρυνθούν από την πρόνοια αυτή, ακολουθούν το δρόμο προς την ΕΕ", είπε ο Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι "δυστυχώς και η Ενωση παίζει το παιχνίδι τους με τους εκβιασμούς της Ελλάδας".

    Εξάλλου, η "Κίπρις" αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης σελίδας της στον κατάπλου του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με τον τίτλο "Προειδοποίηση στους Ε/Κ".

    Η "Χαλκίν Σεσί" με τίτλο "Ο στόλος στην 'ΤΔΒΚ'", η "Χαμπέρ" με τίτλο "Είμαστε εδώ", η "Ορτάμ" με τίτλο "Ο τουρκικός στόλος στην 'ΤΔΒΚ'", η "Μπιρλίκ" με τίτλο "Προειδοποίηση προς το δίδυμο Ελλάδα - Ε/Κ: συνέλθετε".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [10] Μπριλ - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Χωρίς συνομιλίες δεν πρόκειται να φτάσετε πουθενά", δήλωσε χθες στα κατεχόμενα ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Κένεθ Μπριλ, απευθυνόμενος στους Τ/Κ.

    Ο κ. Μπριλ, ο οποίος επισκέφθηκε το μουσείο Φασίλ Κιουτσιούκ και τα γραφεία της εφημερίδας "Χαλκίν Σεσί", είπε απευθυνόμενος στους Τ/Κ ότι "για να πετύχετε αυτό που θέλετε πρέπει να συνομιλήσετε".

    "Επιθυμία μας είναι η επανέναρξη των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς", σημείωσε ο κ. Μπρίλ, προσθέτοντας ότι "η Κύπρος είναι ήδη μικρό νησί" και ότι "αν διαιρεθεί θα είναι ακόμη μικρότερο".

    Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι "η έναρξη των συνομιλιών και η επίτευξη συμφωνίας είναι το καλύτερο και για τις δύο πλευρές".

    Ο κ. Μπριλ ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά θα επωφεληθεί και οικονομικά από μια τέτοια συμφωνία.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η δαπάνη των 80 χιλιάδων δολλαρίων για την τηλεφωνική σύνδεση με τα κατεχόμενα θα μπορούσε να διοχετευθεί σε άλλους τομείς, ο Μπριλ είπε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ότι έχουν τη γνώμη ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες θα συνέβαλλαν σε κάτι τέτοιο.

    Ο κ. Μπριλ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για τους S300.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [11] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               259,3079         261,3823
          Δολ. Αυστραλίας              3,1068           3,1316
          Δολ. Καναδά                  2,7798           2,8020
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      347,7101         350,4917
          Κορόνες Δανίας              12,9296          13,0330
          Κορόνες Νορβηγίας           14,3715          14,4864
          Κορόνες Σουηδίας            15,0470          15,1673
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3466           1,3573
          Λιρέτες Ιταλίας          3.344,1930       3.370,9465
          Μάρκα Φινλανδίας            10,3147          10,3972
          Πεσέτες Ισπανίας           288,1728         290,4781
          Σελίνια Αυστρίας            23,9007          24,0919
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8292           3,8598
          Φράγκα Βελγίου              70,0310          70,5912
          Φράγκα Γαλλίας              11,3785          11,4695
          Φράγκα Ελβετίας              2,8361           2,8587
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [12] (Κ) Παραβιάσεις από τουρκικά αεροπλάνα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F16 παραβίασαν σήμερα τον εναέριο χώρο της Κύπρου σε αντίποινο, σύμφωνα με Τούρκο επίσημο, για την προσγείωση ελληνικών αεροσκαφών στη στρατιωτική βάση "Ανδρέα Παπανδρέου" στην Πάφο.

    Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Αμυνας και τα έξι τουρκικά αεροσκάφη παραβίασσαν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας γύρω στις 12 το μεσημέρι και ακολούθως προσγειώθηκαν στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [13] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Στεφανόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Χρυσό σπασμένο κλειδί της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου θα επιδώσει στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, ανακηρύσσοντας τον ταυτόχρονα και Επίτιμο Δημότη της πόλης του Ευαγόρα.

    Αυτό αποφάσισε ομόφωνα να πράξει το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Στεφανόπουλου στην Κύπρο.

    Η τελετή για να τιμηθεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 28 Ιουνίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στη Δερύνεια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     86.03  (-0.37)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 893,315
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  389,148   99.37 (-0.43)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   33,603   60.96 (-1.85)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £  100,104   64.07 (-0.08)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   31,002   79.29 ( 0.33)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   52,358   70.78 (-0.35)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   41,295   47.84 (-0.42)
            Αλλες Εταιρείες            £  105,883   72.26 (-0.71)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [15] (Κ) Κυπριανού - Κάρντιφ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αποφασιστική χαρακτήρισε τη στάση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κάρντιφ, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Ωστόσο, τόνισε ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά προς την κατεύθυνση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και οι πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου είναι έτοιμες γι' αυτή τη σκληρή δουλειά.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι "παρά την προσπάθεια που έγινε από γαλλικής πλευράς για κάποια νέα διατύπωση, η οποία να παρουσιάζει την Κύπρο σαν ειδική περίπτωση, η προσπάθεια αυτή απέτυχε, λόγω της αποφασιστικής στάσης του κ. Σημίτη".

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι ούτε το προσχέδιο των συμπερασμάτων που υπέβαλε η βρετανική προεδρία, το οποίο άνοιγε πολλές πόρτες για την Τουρκία, έγινε δεκτό, λόγω της αποφασιστικής στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.

    Τόνισε πως σε ότι αφορά την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου, υπήρξε υποστήριξη και από άλλες χώρες, ενώ οι τουρκικές προσπάθειες δεν βρήκαν την ανταπόκριση που αναμένετο, ούτε ακόμα και μετά την τηλεφωνική παρέμβαση του Προέδρου Κλίντον.

    "Αυτή είναι μια ευχάριστη εξέλιξη", σημείωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ωστόσο ότι "τούτο δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση σε ότι αφορά διατυπώσεις που έδωσαν το δικαίωμα στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να μιλήσει για κάποια θετικά βήματα".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι δεν θέλει να μειώσει καθόλου το αποτέλεσμα της Συνόδου στο Κάρντιφ, γιατί η ελληνική κυβέρνηση, για πάρα πολύ καιρό, υφίστατο πολύ μεγάλες πιέσεις για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, αλλά και γενικότερα για να διευκολύνει τις τουρκικές θέσεις σε ότι αφορά την προοπτική των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ξεπεράστηκε η δυσκολία όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να "σημαίνει ότι δεν θα συναντήσουμε άλλες δυσκολίες στο μέλλον".

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι "υπάρχει προδιάθεση, όπως έχει ήδη φανεί, να συνδεθεί το Κυπριακό με την ευρωπαϊκή πορεία".

    Εξέφρασε την άποψη ότι "πρέπει να γίνει ακόμη σκληρή δουλειά", προσθέτοντας ότι "όλοι είναι έτοιμοι, κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία στην Κύπρο και στην Ελλάδα γι' αυτή τη σκληρή δουλειά".

    Κατά τον κ. Κυπριανού "έχει πλέον γίνει συνείδηση ότι όπως εξελίχθησαν τα πράγματα, η μόνη ακτίδα φωτός είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ", προσθέτοντας ότι εάν τηρηθεί ο προγραμματισμός τον οποίο έχει εκθέσει δημόσια ο Επίτροπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ, Χανς Βαν ντε Μπρουκ, "θα μπορέσουμε να πετύχουμε".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε σε ένα παρόμοιο περιστατικό παρέμβασης των Αμερικανών στο παρελθόν, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζιμι Κάρτερ του είχε τηλεφωνήσει προσωπικά, ως Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας του να άρει το εμπάργκο.

    Ο κ. Κυπριανού είχε αρνηθεί τότε να αποδεχθεί την πρόταση του Τζιμι Κάρτερ.

    Σε ερώτηση εάν αίρονται οι ανησυχίες που είχε διατυπώσει στο πρόσφατο παρελθόν και αφορούσαν τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο".

    "Εκείνα τα οποία είπα αφορούσαν κάποιους χειρισμούς", σημείωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι "τώρα μιλούμε για τους σημερινούς χειρισμούς".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - τουρκικά στρατεύματα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε σήμερα ότι έχει διαπιστωθεί ενίσχυση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η δημοσιοποίηση πληροφοριών στρατιωτικής φύσεως γίνεται μόνο εάν κριθεί απόλυτα αναγκαίο.

    "Οπως έχει δηλωθεί και από πλευράς Υπουργού Αμυνας, υπάρχει μια συνεχής ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων. Ωστόσο, ως θέση αρχής, η δημοσιοποίηση και αξιολόγηση πληροφοριών στρατιωτικής φύσεως γίνεται μόνο όταν κριθεί αναγκαίο προς εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος", ανέφερε συγκεκριμένα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενίσχυση παρατηρείται τόσο σε επίπεδο στρατευμάτων και αρμάτων και αξιολογείται από την Εθνική Φρουρά.

    Η Εθνική Φρουρά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει κατά πόσο η ενίσχυση αυτή αφορά σε επιθετική διάταξη δυνάμεων ή υπερβολική αναβάθμιση του κατοχικού στρατού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 18 June 1998 - 14:56:03 UTC