Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-06-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Ντεμιρέλ
  • [02] Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Διάσκεψη Τύπου
  • [03] Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Βαρώσι
  • [04] Εκπρόσωπος - Επιστολή Κληρίδη προς ΓΓ - Κυπριακό
  • [05] Αδελφοί Αεροπόρου - αθώωση
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [08] Ηνωμένα Εθνη - διαβήματα
  • [09] Εκπρόσωπος βρετανικού ΥΠΕΞ
  • [10] Υπουργός Συγκοινωνιών - Αθήνα
  • [11] Υπουργός Συγκοινωνιών - Αθήνα
  • [12] ΓΓ ΑΚΕΛ - Πάφος
  • [13] Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - ΚΣΣΕ
  • [14] Ηλιάδης - Θεμιστοκλέους - Δανία - περιβάλλον
  • [15] Υπουργός Γεωργίας Ουγγαρίας - Κύπρος
  • [16] "Αϊζενχαουερ" - επίσκεψη ρουτίνας
  • [17] Ρέππας - αεροσκάφη - τουρκικές προκλήσεις
  • [18] Κίνκελ - ένταση στην Κύπρο
  • [19] Ρωσικό ΥΠΕΞ - Δαρδανέλλια - Τουρκία
  • [20] Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - ΥΠΕΞ
  • [21] Ελεύθερος ο Κυριάκου

  • [01] Δηλώσεις Ντεμιρέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ενόσω αποστέλλονται όπλα στην Κύπρο η Τουρκία δεν μπορεί να προσφέρει "κλάδο ελαίας".

    Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σχολιάζοντας τη στάθμευση των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών F - 16 στην Κύπρο.

    "Η Κύπρος αποτελεί το ζωντανό υπογάστριο της Τουρκίας και δεν θα πρέπει ο χώρος αυτός να είναι εξοπλισμένος", είπε.

    Ωστόσο πρόσθεσε ότι αν αποστέλλονται όπλα σε ένα χώρο που δεν πρέπει να υπάρχουν, κατά την έκφρασή του, δεν μπορεί η Τουρκία, να προσφέρει "κλάδο ελαίας", κατά την έκφρασή του. (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΠ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αυξητική τάση παρουσιάζει η χρήση των ναρκωτικών στην Κύπρο, κατά το 1998, σύμφωνα με σε βάθος μελέτη της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών.

    Αυτό αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, με την ευκαιρία της 26ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών.

    Μιλώντας στη διάσκεψη, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, τόνισε ότι "κάθε πλήγμα κατά των ναρκωτικών σημαίνει διάσωση ζωών".

    Οπως είπε, στην Κύπρο συγκριτικά με το εξωτερικό η κατάσταση δεν είναι απελπιστική όμως οι κίνδυνοι υπάρχουν.

    Ανέφερε εξάλλου ότι "η κυπριακή κοινωνία πρέπει να διαφυλάξει τις αρχές και τις αξίες της, για να επιβιώσει", ενώ πρόσθεσε ότι "η κοινωνία πρέπει ν'απομονώσει τις αθλιότητες των εγκληματικών ενεργειών του υποκόσμου".

    "Δεν είναι τυχαία", σημείωσε, "που διοχετεύονται από την κατεχόμενη περιοχή ναρκωτικά".

    Από την πλευρά του, ο Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, Τάσος Παναγιώτου, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα πορίσματα Ειδικής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο είναι χρήστες ναρκωτικών.

    Είπε επίσης, ότι στ πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής υιοθετήθηκε πολιτική διακήρυξη που καθορίζει το πλαίσιο μιας κοινής στρατηγικής της διεθνούς κοινότητας για μείωση της ζήτησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών και την καταστροφή των καλλιεργειών σ' ένα διαστημα δέκα χρόνων.

    Προσπάθειες για αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είπε, καταβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ενωση όπου τα ναρκωτικά αποτελούν το υπαριθμόν ένα πρόβλημα, αφού υπολογίζεται να υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο χρήστες ηρωϊνης, ενώ το υπ'αριθμόν ένα ναρκωτικό στη ζήτηση είναι η κάνναβη και ειδικά το χασίς.

    "Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του άρτιου τηλεπικοινωνιακού της συστήματος και άλλων παραγόντων, χρησιμοποιείτο στο παρελθόν ως διαμετακομιστικός σταθμός", ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ρόλος αυτός τώρα έχει υποβαθμιστεί λόγω των επιτυχιών της κυπριακής Αστυνομίας.

    Τόνισε εξάλλου, ότι το πρόβλημα που απασχολεί σοβαρά την Αστυνομία, σε ότι αφορά στην προέλευση των ναρκωτικών, αφορά τη διοχέτευση ναρκωτικών μέσω των κατεχομένων, όπου, όπως είπε, λόγω της τεράστιας έκτασης της γραμμής αντιπαράταξης ο έλεγχος καθίσταται δύσκολος.

    Οσον αφορά την έκταση του προβλήματος στην Κύπρο, ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι παραμένει άγνωστη λόγω της ανυπαρξίας επιδημιολογικής, επιστημονικής έρευνας, ενώ ανέφερε ότι η Υ.ΔΙ.Ν. έλαβε δραστικά μέτρα όσον αφορά τη διαφώτιση και πρόληψη ενάντια στα ναρκωτικά.

    Αναφερόμενος σε στοιχεία που δίνουν τις τάσεις που παρουσιάζονται μέσα στην κυπριακή πραγματικότητα, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι κατά το 1997, οι εξιχνιασθείσες υποθέσεις έφθασαν τις 245 και τα ενεχόμενα πρόσωπα τα 318, από τα οποία 246 είναι Ε/Κ, 70 αλλοδαποί και 2 Τ/Κ.

    Είπε εξάλλου ότι παρατηρείται αυξητική τάση τόσο στις υποθέσεις (+218, 5%) όσο και στον αριθμό των ενεχομένων προσώπων (+158,5%).

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεχομένων προσώπων εμπίπτει όπως είπε στην κατηγορία των 21 - 35 χρόνων με 63%, με ποσοστό 9% ηλικίας 15 - 20 χρόνων.

    "Η αυξητική τάση συνεχίζεται και το 1998", τόνισε ο κ. Παναγιώτου σημειώνοντας ότι τους πρώτους μήνες του 1998 σε σύγκριση με τους πρώτους 5 μήνες του '97 παρουσιάζεται αύξηση της τάξης του 17,2%.

    Η αυξητική τάση παρατηρείται κυρίως στη χρήση κάνναβης και παραγώγων της.

    Οπως είπε, με στόχο να περιοριστεί η δυνατότητα προμήθειας, αυξήθηκε η αριθμητική δύναμη της υπηρεσίας κατά 60%, δημιουργήθηκαν υποκλιμάκια της Υ.ΔΙ.Ν. στα αεροδρόμια Λάρνακας, Πάφου και στο νέο λιμάνι Λεμεσού, καλύπτονται οι αστικές περιοχές με περιπόλους επί 24ώρου βάσης, εντάθηκαν ο έλεγχος κρίσιμων σημείων στη γραμμή αντιπαράταξης και αναπτύχθηκε η συνεργασία με άλλους φορείς.

    Είπε επίσης, ότι το πρώτο τετράμηνο του 1998 δόθηκαν 47 διαλέξεις σε 6 χιλιάδες άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, ενώ η Υπηρεσία ετοίμασε διαφωτιστικό υλικό για γονείς.

    "Υιοθετώντας τη φιλοσοφία ότι οι χρήστες είναι θύματα που χρειάζονται βοήθεια, η Υπηρεσία εγκατέστησε επί 24ώρου βάσης τηλεφωνική γραμμή άμεσης ανταπόκρισης και βοήθειας, στον αριθμό 1498", σημείωσε ο Υπεύθυνος της Υ.ΔΙ.Ν. τονίζοντας ότι ο καθένας μπορεί ανώνυμα να πάρει αυτό τον αριθμό δίνοντας πληροφορίες, ή ζητώντας βοήθεια για το θέμα των ναρκωτικών. Η όλη διαδικασία είναι εμπιστευτική", πρόσθεσε.

    Τέλος ανέφερε, ότι για καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, η Υπηρεσία θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη διενέργεια επιδημιολογικής έρευνας, την κατάθεση στη Βουλή Νομοσχεδίου για ίδρυση Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και Ταμείου και την τροποποίηση και βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να καταστεί πιο αποτρεπτική.

    Με την ευκαιρία της επετείου της 26ης Ιουνίου, η Υ.ΔΙ.Ν., μεταξύ άλλων θα αναρτήσει αφίσες και πανό σε περίοπτα μέρη των πόλεων, ενώ θα δοθεί συναυλία ροκ και θα διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας της ομάδας της Υ.ΔΙ.Ν. με ομάδα εκπροσώπων των ΜΜΕ.

    Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να βοηθήσει την Αστυνομία στο έργο της για πάταξη των ναρκωτικών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [03] Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Βαρώσι

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Καμιά αλλαγή δεν υπάρχει στη θέση των Ηνωμένων Εθνών ότι η τουρκική κυβέρνηση ευθύνεται για τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν στην κλεστή περιοχή του Βαρωσίου, επιβεβαίωσε χθες στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Φρεντ Εκχαρντ, ρωτήθηκε για ποιό λόγο έχει παραληφθεί από την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την UNFICYP, η φράση η οποία υπήρχε σε όλες τις προηγούμενες, σύμφωνα με την οποία τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν την τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνη για τη διατήρηση του status quo στην περιοχή των Βαρωσίων.

    Ο κ. Ετχαρντ είπε ότι "η παράλειψη αυτής της δήλωσης από την πρόσφατη έκθεση δεν αντικατοπτρίζει καμιά αλλαγή στη θέση των Ηνωμένων Εθνών σε αυτό το ζήτημα".

    Πρόσθεσε ότι "δεν θεωρήσαμε ότι υπήρχε λόγος να συμπεριλάβουμε αναφορά στην τουρκική κυβέρνηση" για το θέμα των Βαρωσίων, "αλλά εξακολουθούμε να θεωρούμε την τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνη".

    Οπως και σε προηγούμενες εκθέσεις, η πρόσφατη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει ότι "υπήρξαν μερικές περιπτώσεις κατά τις οποίες αφαιρέθηκε περιουσία από κτίρια στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων από τουρκικό προσωπικό και η UNFICYP διαμαρτυρήθηκε στις τουρκικές δυνάμεις".

    Ωστόσο, η πρόσφατη εκθεση παρέλειψε τη φράση που υπήρχε σε προηγούμενες εκθέσεις ότι "ο ΟΗΕ θεωρεί υπέυθυνη την τουρκική κυβέρνηση για τη διατήρηση του status quo στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΑΑ/ΜΧ)

    [04] Εκπρόσωπος - Επιστολή Κληρίδη προς ΓΓ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με επιστολή του που απέστειλε χθες στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες έγιναν και στο παρελθόν, με στόχο όπως υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποστρατικοποίησης, θέμα για το οποίο ζητά όπως υπάρξει διάλογος.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέφερε συγκεκριμένα ότι "υπάρχει εν εξελίξει πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με χθεσινή επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες έχουν γίνει και στο παρελθόν, με στόχο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποστρατικοποίησης".

    Ακόμη ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του στο ΓΓ επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις για αποστρατικοποίηση και ζητά όπως υπάρξει διάλογος γύρω από αυτό το θέμα".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει από τη Βρετανία να αναλάβει τις ευθύνες της ως εγγυήτρια δύναμη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι με την επιστολή του Προέδρου προς το ΓΓ υπάρχει η πρόκληση όχι μόνο προς τη Βρετανία αλλά και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και όλο το διεθνή παράγοντα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να προχωρήσουμε σε αποστρατικοποίηση στην Κύπρο.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρατήρησε εξάλλου ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποδείξει "εμπράκτως και με συγκεκριμένες εισηγήσεις ότι είμαστε υπέρ της μείωσης της έντασης", αλλά όπως παρατήρησε "δυστυχώς δεν βρήκαμε καμιά ανταπόκριση από την άλλη πλευρά ειδικά στην περίπτωση της θέσης μας για αποστρατικοποίηση, η οποία είναι η λύση για οποιαδήποτε μορφή έντασης".

    Κληθείς να πει αν αυτό αποτελεί απάντηση και προς εκείνους οι οποίοι το τελευταίο 24ωρο συνταυτίστηκαν με τις τουρκικές εντάσεις, ο κ. Στυλιανίδης είπε: "Είναι απάντηση προς όλους".

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι η επικαιρότητα της πρότασης της κυπριακής κυβέρνησης για αποστρατικοποίηση είναι η καλύτερη απάντηση προς όλους οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση και να καταλογίσουν ισόποση εξίσωση ευθυνών.

    Εξάλλου ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία την κατάσταση και δεν κρίνει σκόπιμο να μπει στο παιγνίδι εντυπώσεων της Τουρκίας, "η οποία με τέτοιες προσπάθειες εξωτερικεύει εσωτερικά της προβλήματα και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις για την απομόνωσή της ειδικά μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου του Κάρντιφ".

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ για πρόθεση της Τουρκίας να διαβουλευθεί με την εγγυήτρια δύναμη Βρετανία για το θέμα της στρατιωτικής έντασης στην Κύπρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "είναι παράδοξο η χώρα η οποία παραβίασε τη συνθήκη εγγυήσεως, διατάραξε τη συνταγματική τάξη, την οποία όφειλε να υπερασπιστεί εξαιτίας της συνθήκης εγγυήσεως, να εμφανίζεται ως εγγυητής και να επικαλείται αυτή τη συνθήκη εγγυήσεως και να ζητά από άλλη εγγυήτρια δύναμη να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης".

    Ακόμη διερωτήθηκε τί ζητά να υπερασπιστεί μια εγγυήτρια δύναμη η οποία αυτοαναιρέθηκε.

    Οπως είπε ο κ. Στυλιανίδης "το θέμα της έντασης το δημιουργούν αποκλειστικά και μόνο τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα τα οποία κατ' εξακολούθηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δημιουργούν την οποιανδήποτε μορφή έντασης στην περιοχή".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει οποιαδήποτε επικοινωνία με τους Βρετανούς σχετικά με το θέμα που έθεσε ο κ. Γιλμάζ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η κυβέρνηση προβαίνει στις δέουσες διπλωματικές, πολιτικές και άλλες ενέργειες έτσι ώστε το κλίμα που δημιουγεί η Τουρκία και οι προκλητικές της ενέργειες να απαντηθούν.

    Ο κ. Στυλιανίδης απάντησε εξάλλου αρνητικά σε ερώτηση αν υπήρξε πρωτουβουλία από πλευράς των Βρετανών μετά τη δήλωση Γιλμάζ.

    Κληθείς να πει αν η κυβέρνηση αποδίδει την όλη ένταση που προκαλείται, στο παιγνίδι εντυπώσεων που προσπαθεί στο εσωτερικό να δημιουργήσει η τουρκική κυβέρνηση και στην απομόνωσή της λόγω των ευρωπαϊκών εξελίξεων, ο κ. Στυλιανίδης είπε: "Και βασικά διότι βρίσκεται υπό καταλογισμό ευθύνης για το αδιέξοδο στο Κυπριακό και προσπαθεί να εμφανίσει το πρόβλημα του αδιεξόδου ως πρόβλημα εξοπλισμών και τεχνητής έντασης".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε εξάλλου ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει δώσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για αποκλιμάκωση της έντασης και πρόσθεσε ότι "η ένταση προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων".

    Κληθείς να πει αν παρατηρήθηκαν σήμερα οποιεσδήποτε πτήσεις τουρκικών μαχητικών στα ανοικτά της Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν έχει τέτοια ενημέρωση.

    Οσον αφορά το θέμα της πρόσφατης έλευσης των ελληνικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της Πάφου, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι ήταν μια προγραμματισμένη άσκηση ρουτίνας, στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και σε καμμιά περίπτωση δεν έπρεπε να θεωρηθεί ως πρόκληση γιατί είναι στα αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας η άμυνα.

    Ερωτηθείς αν ο Ελληνας Πρωθυπουργός γνώριζε για την άφιξη των ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου είναι γνωστός και δεδομένος". Είπε ακόμα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι αυτή η άσκηση ολοκληρώθηκε.

    Κληθείς να πει αν υπάρχει θέμα συνέχειας, δηλαδή κλιμάκωσης ή αποκλιμάκωσης, από μέρους των Τούρκων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι έστω και να υπάρχουν τέτοιες προθέσεις "ο ελληνισμός ως σύνολο έχει τη δυνατότητα με σύνεση, αποφασιστικότητα και σωστούς χειρισμούς να μην επιτρέψει να δημιουργηθεί το κλίμα και το σκηνικό, το οποίο θέλει η Τουρκία να δημιουργήσει για τους γνωστούς δικούς της λόγους".

    Ο κ. Στυλιανίδης απάντησε εξάλλου αρνητικά αν αναμένεται θερμό επεισόδιο, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν αναμένουν ούτε οι ξένοι παράγοντες.

    Κληθείς να πει αν με την άσκηση που έγινε με την έλευση των ελληνικών αεροπλάνων στη βάση της Πάφου δίνεται έναν επιχείρημα στην Τουρκία, ο κ. Στυλιανίδης αφού παρατήρησε ότι αυτή ήταν προγραμματισμένη είπε ότι αυτή είναι η επιχειρηματολογία των Τούρκων "η οποία δεν εδράζεται σε πραγματικά δεδομένα".

    "Το θέμα εάν η Τουρκία επιδιώκει ή όχι τεχνητή ένταση φαίνεται και από άλλες προσχηματικές τέτοιες θέσεις και ενέργειες", πρόσθεσε.

    Διαφώνησε εξάλλου με την εκτίμηση ότι συγκρούεται η πολιτική της άφιξης των ελληνικών μαχητικών στη συγκεκριμένη στιγμή με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου και την προτροπή της κυβέρνησης προς τα ΜΜΕ να αποφεύγουν να ασχολούνται με θέματα που προκαλούν ένταση.

    Πρόσθεσε ότι είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα να γίνονται κάποιες προγραμματισμένες ασκήσεις ρουτίνας, προσθέτοντας ότι αυτές δεν επηρεάζουν καθόλου.

    Κληθείς να πει αν η παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου "Αϊζενχάουερ", που κατευθύνεται στην περιοχή, θα συμβάλει στη συντήρηση της έντασης, ο κ. Στυλιανίδης παρατήρησε ότι η επίσκεψη αυτή είναι προγραμματισμένη και από πλευράς Αμερικανών δηλώθηκε ότι θα βρίσκεται εδώ με βάση τον προγραμματισμό και για ο,τιδήποτε προκύψει.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι δεν νομίζει ότι η επίσκεψη αυτή συνδέεται απόλυτα με τις εξελίξεις τεχνητής έντασης που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι. Ακόμη ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "οι Αμερικανοί μπορεί να θέλουν να επιδείξουν τη διάθεσή τους για να υπάρξει μια εκτόνωση ακόμα και σε αυτή τη τεχνητή ένταση".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση ότι το αεροπλανοφόρο θα φθάσει στην περιοχή για απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών.

    Σχολιάζοντας εξάλλου παρατήρηση ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία θεωρούν ότι και οι δυο πλευρές, δηλαδή και η Ελλάδα και η Τουρκία, έχουν προβεί σε προκλήσεις και ότι η πρώτη που προέβη σε προκλήσεις ήταν η Ελλάδα και η Τουρκία απαντούσε σε αυτές, ο κ. Στυλιανίδης είπε: "Αρνούμαστε αυτή την προσέγγιση και υποδεικνύουμε ότι η ένταση προκαλείται από την πρόθεση αυτή της Τουρκίας να δημιουργεί αυτή την τεχνητή ένταση και από την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων".

    Κληθείς τέλος να πει κατά πόσο η κυβέρνηση συνδέει την τεχνητή ένταση που προκάλεσαν οι Τούρκοι με την προειδοποίηση - του Προέδρου Κλίντον, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι έγινε απλώς μια φιλική παραίνεση. Πρόσθεσε "ότι είναι ανεξάρτητο το ένα θέμα από το άλλο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Αδελφοί Αεροπόρου - αθώωση

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ελεύθεροι αναχώρησαν σήμερα από το Δικαστήριο οι αδελφοί Χαμπής, Αντρος και Πανίκος Αεροπόρου, οι οποίοι κατηγορούνταν για την απόπειρα κατά της ζωής του Αντώνη Φανιέρου.

    Το Κακουργιοδικείο τους αθώωσε αφού αποφάνθη κατά πλειοψηφία ότι δεν υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον τους.

    Κατά την απαγγελία της απόφασης, η οποία διήρκησε τρεις ώρες περίπου, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Δημήτρης Χατζηχαμπής αναφέρθηκε στο ιστορικό της απόφασης, τη συλλογή τεκμηρίων και τις μαρτυρίες που λήφθηκαν, με κύριο μάρτυρα τον Τάσο Σιμιλλίδη, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί σε εννέα χρόνια φυλάκιση για την υπόθεση, ύστερα από παραδοχή του.

    Ο κ. Χατζηχαμπής είπε ότι οι αδελφοί Αεροπόρου κατηγορούνταν για συνωμοσία για διάπραξη φόνου, απόπειρα φόνου, χρήση πυροβόλου όπλου και κατοχή εκρηκτικών υλών.

    Αναφερόμενος στη μαρτυρία του Σιμιλλίδη, ο κ. Χατζηχαμπής είπε ότι τα όσα κατέθεσε δεν συνάδουν με τα ευρήματα της Αστυνομίας και ότι δεν αποδείχθηκε ο,τιδήποτε εναντίον των αδελφών Αεροπόρου από τις δακτυλοσκοπικές, βαλλιστικές και γενετικές εξετάσεις που έγιναν.

    Είπε, επίσης, ότι διαπιστώθηκαν πολλές αντιφάσεις στη μαρτυρία του Σιμιλλίδη, όσον αφορά τις χρονικές τοποθετήσεις των γεγονότων.

    Αναφέρουμε ότι περί τα μέσα της απαγγελίας της απόφασης, η κατηγορούσα αρχή διέκοψε τη διαδικασία και ζήτησε όπως παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο το ερώτημα εάν θα μπορούσε ένα λογικό δικαστήριο να μην καταδικάσει τους κατηγορούμενους βάσει των όσων έχουν λεχθεί.

    Σε παρέμβασή της, η υπεράσπιση ανέφερε ότι η διακοπή της απαγγελίας της απόφασης αποτελεί "μεγάλη ασέβεια και ανήκουστο φαινόμενο".

    Ο κ. Χατζηχαμπής είπε ότι η απαγγελία της απόφασης δεν μπορεί να διακοπεί.

    Τέλος, ο κ. Χατζηχαμπής είπε ότι δεν υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων και ως εκ τούτου αθωώνονται επί εκάστης κατηγορίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     84.89  (-1.33)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,204,958
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  743,528   98.06 (-1.32)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    4,585   60.40 (-0.92)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £  163,229   63.79 (-0.44)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   13,956   78.37 (-1.16)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   69,311   69.60 (-1.67)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   41,189   46.29 (-3.24)
            Αλλες Εταιρείες            £   41,217   71.04 (-1.69)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [07] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        579,0500     581,3600   579,0500  583,9600
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7205       1,7273     1,7205    1,7313
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9001       1,9077     1,9001    1,9117
    Στερλίνα               1,1362       1,1407     1,1362    1,1432
    Γερμ. Μάρκο            3,4040       3,4176     3,4040    3,4216
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |23.07.98 | 0,0040   0,0010  |23.07.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |24.08.98 | 0,0040   0,0020  |24.08.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |23.09.98 | 0,0040   0,0040  |23.09.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |23.12.98 | 0,0050   0,0080  |23.12.98
    09 Μήνες    0,0390   0,0000 |23.03.99 | 0,0050   0,0120  |23.03.99
    12 Μήνες    0,0500   0,0000 |23.06.99 | 0,0050   0,0170  |23.06.99
    15 Μήνες    0,0660   0,0000 |23.09.99 | 0,0080   0,0210  |23.09.99
    18 Μήνες             0,0000 |23.12.99 |          0,0250  |23.12.99
    21 Μήνες             0,0000 |23.03.00 |          0,0280  |23.03.00
    24 Μήνες             0,0000 |23.06.00 |          0,0310  |23.06.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [08] Ηνωμένα Εθνη - διαβήματα

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε έντονα διαβήματα για τις προκλητικές παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, προέβη χθες σε πολύ ψηλό επίπεδο στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον οργανισμό, Πρέσβης, Σώτος Ζακχαίος.

    Ο κ. Ζακχαίος υπέδειξε ότι θα πρέπει να τονιστεί στην τουρκική πλευρά, ότι οι ενέργειές της γίνονται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ότι θα πρέπει να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του δικαίου αυτού.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [09] Εκπρόσωπος βρετανικού ΥΠΕΞ

    Λονδίνο,Βρετανία,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία δεν βλέπει οποιοδήποτε λόγο για να μην επισκέπτονται την Κύπρο Βρετανοί υπήκοοι.

    Οπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η θέση της Βρετανίας σχετικά με το θέμα των επισκέψεων στην Κύπρο Βρετανών υπηκόων "δεν έχει αλλάξει ως αποτέλεσμα των πρόσφατων εξελίξεων στο νησί".

    "Οι Βρετανοί υπήκοοι μπορούν να επισκέπτονται την Κύπρο ως συνήθως και δεν βλέπουμε οποιοδήποτε λόγο για εκείνους που προγραμματίζονται να επισκεφθούν την Κύπρο να αλλάξουν τα σχέδιά τους", είπε.

    Σ'ερώτηση του ανταποκριτή του ΚΥΠΕ αν η Τουρκία έχει προσεγγίσει τη Βρετανία για να αναμιχθεί στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε συγκεκριμένα: "Δεν έχουμε προσεγγιστεί απο την τουρκική κυβέρνηση για να προβούμε σε οποιαδήποτε κίνηση σχετικά με την ένταση στο νησί".

    Ωστόσο ο Εκπρόσωπος είπε ότι "είναι πολύ γνωστό ότι είμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για λύση μέσω των δικοινοτικών συνομιλιών που είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών".

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, "προγραμματίζει να επισκεφθεί το νησί τον ερχόμενο μήνα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [10] Υπουργός Συγκοινωνιών - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την Αθήνα θα επισκεφθεί την προσεχή Κυριακή ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας, Αναστάσιου Μαντέλη.

    Οι συνομιλίες των δύο Υπουργών θα καλύψουν, μεταξύ άλλων, τους τομείς των αεροπορικών και οδικών μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και των ταχυδρομειών.

    Θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας τόσο μεταξύ των δύο χωρών όσο και σε σχέση με την προσπάθεια εναρμόνισης/ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [11] Υπουργός Συγκοινωνιών - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την Αθήνα θα επισκεφθεί την προσεχή Κυριακή ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας, Αναστάσιου Μαντέλη.

    Οι συνομιλίες των δύο Υπουργών θα καλύψουν, μεταξύ άλλων, τους τομείς των αεροπορικών και οδικών μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και των ταχυδρομειών.

    Θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας τόσο μεταξύ των δύο χωρών όσο και σε σχέση με την προσπάθεια εναρμόνισης/ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [12] ΓΓ ΑΚΕΛ - Πάφος

    Πάφος,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Γνωστή και πάγια είναι η στρατηγική της Τουρκίας γύρω από το θέμα των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του κατά την περιοδεία του στην Πάφο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "όποτε πετάξουν στην Κύπρο ελληνικά πολεμικά η Τουρκία αντιδρά με διπλάσιο αριθμό" και κάλεσε την κυβέρνηση να μελετήσει αυτό το θέμα.

    Σε ότι αφορά στις τελευταίες δηλώσεις του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης για την άφιξη στην περιοχή αμερικανικού αεροσκάφους, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η πολιτική συγκάληψης των ενεργειών της Τουρκίας συνεχίζεται από τον αμερικανικό παράγοντα.

    Ο κ. Χριστόφιας απέρριψε την άποψη ότι η άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή αποτελεί μήνυμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για επικείμενα επεισόδια.

    Τέλος για την προσπάθεια που καταβάλλουν και πάλι οι Αμερικανοί για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν μπορεί να επαναρχίσει κανένας διάλογος με του όρους που θέτει ο Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΑΑ/ΜΧ)

    [13] Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - ΚΣΣΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπροσωπεία της Βουλής με επικεφαλή τον Παναγιώτη Δημητρίου αναχωρεί την Κυριακή για το Στρασβούργο για να συμμετάσχει στις εργασίες του Τρίτου Μέρους της Συνόδου 1998 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι τις 26 Ιουνίου.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι βουλευτές, Δώρος Χριστοδουλίδης, Στάθης Κιττής και Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου θα μεταβεί στο Στρασβούργο αύριο Σάββατο, για να συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας της Σοσιαλιστικής Ομάδας της ΚΣΣΕ που θα προηγηθεί της Συνόδου.

    Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου, είναι η συμφωνία για τη Βόρειο Ιρλανδία, το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, η κατάσταση των Κούρδων προσφύγων στη νοτιοανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ και το θέμα της βασικής εκπαίδευσης σε θέματα επιστημών και τεχνολογίας, για το οποίο εισηγητής θα είναι ο κ. Χατζηδημητρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [14] Ηλιάδης - Θεμιστοκλέους - Δανία - περιβάλλον

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για το Αρχους της Δανίας αναχωρεί αύριο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, βουλευτής Δημήτρης Ηλιάδης, για να συμμετάσχει στην Πανευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για το Περιβάλλον, που οργανώνει ο Ευρωπαϊκός Περιβαλλοντικός Κοινβουλευτικός Οργανισμός "Globe" στις 21 και 22 Ιουνίου.

    Στη συνέχεια ο κ. Ηλιάδης θα συμμετάσχει μαζί με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστα Θεμιστοκλέους, στην Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Υπουργών Περιβάλλοντος, που θα γίνει στην ίδια πόλη από τις 23 μέχρι τις 25 Ιουνίου, με θέμα "Περιβάλλον για την Ευρώπη".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [15] Υπουργός Γεωργίας Ουγγαρίας - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Πολλά κοινά θέματα απασχολούν την Ουγγαρία και την Κύπρο στο επίπεδο των διμερών σχέσεων των αντίστοιχων Υπουργείων Γεωργίας".

    Αυτό δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους, μετά από τη σημερινή συνάντηση του με τον Υπουργό Γεωργίας της Ουγγαρίας, Nagy Frigyes.

    "Είναι γνωστό ότι τόσο η Ουγγαρία όσο και η Κύπρος είναι μέσα στην ομάδα των χωρών που πρώτες θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε πως ειδικοί από τα δύο Υπουργεία "θα βρεθούν σύντομα για να δουν τα ζητήματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία των χωρών της πρώτης ομάδας".

    Σκοπός μιας τέτοιας συνάντησης είναι κατά τον Υπουργό "να επιτευχθούν οι καλύτεροι όροι ένταξης για όλες τις χώρες που θα αποτελέσουν τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    "Ηδη υπάρχουν ανεπτυγμένες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ουγγαρίας στον τομέα της γεωργίας και προσδοκούμε τώρα που βρισκόμαστε στο κοινό καράβι προς την Ευρώπη αυτές οι σχέσεις να αναπτυχθούν παραπάνω για αμοιβαίο όφελος", συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Ο Υπουργός Γεωργίας διευκρύνισε τέλος ότι ο κ. Frigyes βρίσκεται στην Κύπρο για ιδιωτική επίσκεψη.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [16] "Αϊζενχαουερ" - επίσκεψη ρουτίνας

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Καμιά σχέση με την κατάσταση στην Κύπρο ή την περιοχή δεν έχει η επίσκεψη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου "Αϊζενχάουερ", τονίζουν αμερικανικές διπλωματικές πηγές.

    Οπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πηγές της αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, η επίσκεψη αποτελεί "επίσκεψη ρουτίνας".

    Η ίδια διαβεβαίωση δόθηκε και στην κυπριακή κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ)

    [17] Ρέππας - αεροσκάφη - τουρκικές προκλήσεις

    Αθήνα,Ελλάδα,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η πλεύση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου "Αϊζενχάουερ" στην Μεσόγειο ήταν προγραμματισμένη, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα, Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας επεσήμανε ότι "η Αγκυρα συνηθίζει λίγο πριν ή λίγο μετά τις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να επιχειρεί να προκαλέσει ένταση στην περιοχή" και πρόσθεσε ότι "πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι απέναντι στις προκλήσεις, αλλά και αποφασιστικοί και έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε με κάθε τρόπο".

    Τοποθετώντας χρονικά τις τουρκικές προσπάθειες για δημιουργία έντασης, ο κ. Ρέππας είπε ότι ένταση "υπήρχε πριν την εκπαιδευτική πτήση των (ελληνικών) αεροσκαφών και θα συνεχίσει να υπάρχει, εφ' όσον η Τουρκία ακολουθεί μια επιθετική πολιτική, η οποία προκρίνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", εντάσσοντας τις παρούσες τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, στο πλαίσιο της μεθοδευμένης πρακτικής της Αγκυρας εναντίον της Ελλάδας.

    Ο εκπρόσωπος προέβαλε τη νομιμότητα της αποστολής των ελληνικών αεροσκαφών στην Κύπρο, τονίζοντας ότι "τα μαχητικά αεροσκάφη κλήθηκαν από την νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση" και πρόσθεσε ότι η εκπαιδευτική πτήση ολοκληρώθηκε.

    Τόνισε δε, ότι "δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε αντίδραση, πολύ περισσότερο όταν η αντίδραση αυτή είναι σε τέτοιο βαθμό και με τέτοια διάσταση γεγονότων, που δεν έχει καμμιά σχέση με τον τρόπο που έγινε η εκπαιδευτική πτήση (των ελληνικών αεροσκαφών)".

    Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι η αποστολή των ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο έγινε ύστερα από συνεννόηση των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας και ειδικότερα του Ελληνα αρμοδίου Υπουργού, (του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη τσοχατζόπουλου).

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΓΓ/ΜΧ)

    [18] Κίνκελ - ένταση στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ανησυχία προκαλεί η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, προειδοποιώντας έντονα τις δύο πλευρές να μην κάνουν χρήση στρατιωτικής βίας.

    "Η προσγείωση ελληνικών αεροσκαφών στη νέα αεροπορική βάση της Πάφου και η εν συνεχεία αποστολή τουρκικών αεροσκαφών στη βόρεια Κύπρο οξύνουν την ένταση στην Κύπρο", σημειώνει ο κ. Κίνκελ.

    Οπως αναφέρει "η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι η γερμανική κοινή γνώμη παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη στο νησί".

    Ο Γερμανός ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι "η πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να εγκαταστήσει ρωσικούς ατιαεροπορικούς πυράυλους S300 συμβάλλει στην περαιτέρω όξυνση της έντασης στην Κύπρο και στην περιοχή" και η εγκατάστασή τους "είναι κάθε άλλο παρά εποικοδομητική".

    Ο κ. Κίνκελ τονίζει ότι "η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση προειδοποιεί έντονα τις δύο πλευρές να μην κάνουν χρήση στρατιωτικής βίας", σημειώνοντας ότι "στη σημερινή Ευρώπη η απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας είναι εντελώς απαράδεκτη".

    Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους εμπλεκομένους να συμπεριφερθούν σύμφωνα με το πνέυμα της δήλωσης του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα για τη δημιουργία μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και σημείωσε ότι ο κοινός στόχος της δήλωσης "θα πρέπει να εφαρμοστεί ανάλογα και στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [19] Ρωσικό ΥΠΕΞ - Δαρδανέλλια - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κατακράτηση εκ μέρους της Τουρκίας πλοίου υπό μαλτέζικη σημαία αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936 για το καθεστώς των στενών των Δαρδανελλίων, καθώς και την αρχή της ελεύθερης διέλευσης από τα στενά, η οποία είναι μια από τις βασικές αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου.

    Αυτό αναφέρει σε χθεσινή επίσημη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν, αναφορικά με την κατακράτηση εκ μέρους της Τουρκίας του υπό σημαία Μάλτας εμπορικού πλοίου "ΝΑΤΑΣΑ Ι".

    Το καθεστώς ναυσιπλοϊας στα στενά της Μαύρης Θάλασσας καθορίζεται από τη Διεθνή Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, συμβαλλόμενο μέρος της οποίας είναι η Τουρκία, αναφέρται στη δήλωση.

    Διευκρινίζεται ότι το Αρθρο 2 της Συνθήκης, αναφέρει ότι σε περίοδο ειρήνης, τα εμπορικά πλοία έχουν το δικαίωμα πλήρους ελευθερίας όσον αφορά τη διέλευση και τον πλουν από τα στενά, ημέρα και νύκτα, ανεξάρτητα από σημαία και φορτίο και χωρίς οποιεσδήποτε διατυπώσεις.

    Το μοναδικό δικαίωμα που παραχωρείται από την εν λόγω συνθήκη στην Τουρκία, είναι αυτό της διενέργειας υγειονομικού ελέγχου στα διερχόμενα πλοία (άρθρο 3), επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Ακόμα και στην περίπτωση που η Τουρκία θα θεωρούσε ότι βρίσκεται υπό την απειλή άμεσου στρατιωτικού κινδύνου (άρθρο 6), δεν θα είχε κανένα δικαίωμα να παρεμποδίσει την ελεύθερη διέλευση εμπορικών πλοίων από τα στενά, προστίθεται.

    Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, "οι ενέργειες των τουρκικών αρχών, που δεν είναι πλέον η πρώτη φορά που σταματούν και ερευνούν πλοίο υπό ξένη σημαία, όποιες και αν είναι οι πολιτικές αιτίες που αναφέρουν για διευκόλυνση αυτών των ενεργειών, μπορούν να αξιολογηθούν ως κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ".

    Παραβιάζουν επίσης, προσθέτει ο κ. Ραχμάνιν, "και μια από τις βασικές αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, δηλαδή της ελεύθερης διέλευσης από τα στενά, τα οποία χρησιμοποιεί η διεθνής ναυσιπλοϊα".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [20] Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η αμερικανική Πρεσβεία τον διαβεβαίωσε ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Αϊζενχάουερ" καταπλέει στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά με κατεύθυνση την Αδριατική θάλασσα λόγω της κρίσης στο Κόσοβο.

    Σε δηλώσεις του μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής κρίσης γι'αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τις προθέσεις και να ανταποκρινόμαστε αναλόγως.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο διεθνής τύπος μετέδωσε "δυστυχώς ψευδείς ειδήσεις", πράγμα το οποίο μπορεί να δημιούργησε προβλήματα διεθνώς. Αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται και ελέγχονται", είπε.

    Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση "ούτε κρίση να δημιουργήσουμε ούτε οποιονδήποτε να προκαλέσουμε".

    Αναφερόμενος στην άφιξη των ελληνικών μαχητικών F - 16, o κ. Κασουλίδης είπε ότι έγινε μια "εκπαιδευτική άσκηση στην Πάφο, η οποία ήταν προγραμματισμένη από πάρα πολύ καιρό".

    Τόνισε ότι "δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το παιχνίδι των μικρών παιδιών επειδή ήρθαν ήδη τέσσερα αεροπλάνα, και έστειλε η Τουρκία έξι, θα στείλουμε εμείς οκτώ κ.ο.κ".

    Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα για την περίοδο αυτή οποιαδήποτε προγραμματισμένη άσκηση με τη συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας "μέχρι την άσκηση Νικηφόρος".

    Σε ερώτηση αν είχε μελετηθεί το ενδεχόμενο μη άφιξης των ελληνικών αεροσκαφών, ο κ. Κασουλίδης απάντησε, "τα πάντα ζυγίζονται. Κρίθηκε ότι έπρεπε να γίνει και έγινε".

    Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία "επιθετική διάθεση εναντίον κανενός".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε "τη ψυχραιμία μας και το νεύρο μας και να δείξουμε ότι δεν πρόκειται να λυγίσουμε, ακόμα και αν υπάρχει πρόθεση να μας πλήξουν οικονομικά", είπε.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε μία με δύο μέρες τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

    Στη συνεδρία, τόσο ο κ. Κασουλίδης όσο και ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, ενημέρωσαν την Επιτροπή τόσο για τις τρέχουσες εξελίξεις όσο και για το θέμα του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300.

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι έγιναν οι ανάλογες εκτιμήσεις από την Επιτροπή. Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνεδρίας.

    Παρά τις διάφορες ερωτήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα των πυραύλων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [21] Ελεύθερος ο Κυριάκου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αφέθηκε ελεύθερος λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα ο 50χρονος Ανδρέας Κυριάκου από το Τραχώνι, ο οποίος εκρατείτο από τις κατοχικές αρχές από προχθές Τετάρτη.

    Ο Κυριάκου είχε απαχθεί από Τούρκους στρατιώτες κοντά στο κατεχόμενο Πιρόι, όταν έχασε τον προσανατολισμό του και εισήλθε στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, ψευδοδικαστήριο είχε επιβάλει στον Κυριάκου ποινή φυλάκισης ενός μηνός ή πρόστιμο 202 λιρών, το οποίο ο 50χρονος πλήρωσε για να αφεθεί ελεύθερος.

    Το αυτοκίνητό του, του οποίου επέβαινε κατά τη σύλληψή του, του παρεδόθη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 19 June 1998 - 17:46:11 UTC