Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-07-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βασιλείου - Σύσκεψη για εναρμόνιση - Βουλή
  • [02] Κυπριανού - Σύσκεψη για εναρμόνιση - Βουλή
  • [03] Επιτροπή Οικονομικών - Χριστοδούλου
  • [04] Λυσσαρίδης - Σύσκεψη για εναρμόνιση - Βουλή
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - επίδοση ξιφών

  • [01] Βασιλείου - Σύσκεψη για εναρμόνιση - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Χρήσιμη προκαταρκτική σύσκεψη στην οποία δεν λήφθηκαν αποφάσεις, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Γιώργος Βασιλείου, την ευρεία σύσκεψη για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή.

    Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, και με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, του Υπουργού Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, του κ. Βασιλείου και των αρχηγών των κομμάτων ή εκπροσώπων του.

    Υστερα από τη σύσκεψη, ο κ. Βασιλείου δήλωσε ότι "ήταν χρήσιμη και συνέβαλε να μπει το νερό στο αυλάκι", δηλαδή "να μπει η διαδικασία της συνεχούς συνεργασίας του γραφείου του διαπραγματευτή και της Βουλής, όπως και της εκτελεστικής εξουσίας και της Βουλής".

    Ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι "τελικά θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις από τη Βουλή".

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προεδρεύει ο Πρόεδρος Κληρίδης της Υπουργικής Επιτροπής για την εναρμόνιση, στην οποία θα συμμετέχει και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, ο κ. Βασιλείου είπε ότι η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών (στη Βουλή) ήταν πολύ σωστή.

    Ο κ. Βασιλείου συμφώνησε με τον κ. Κασουλίδη ότι "το όλο θέμα της πορείας της Κύπρου προς την Ευρώπη είναι τέτοιας σημασίας ώστε είναι λογικό και σωστό (της υπουργικής επιτροπής) να προεδρεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας."

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας επεσήμανε ότι "οι εμπειρίες των πρώτων μηνών βοήθησαν και δημιούργησαν την ανάγκη για να διευκρινιστεί ο ρόλος του διαπραγματευτή".

    Πρόσθεσε ότι "έχει ληφθεί σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ξεκαθαρίζεται ότι ο διαπραγματευτής είναι υπεύθυνος, όχι μόνο για διαπραγμάτευση αλλά και για την παρακολούθηση εναρμόνισης, για την επαφή με κόμματα και οργανώσεις και για την πληροφόρηση".

    Ωστόσο, ο κ. Βασιλείου απέφυγε να απαντήσει αν δημιουργήθηκαν προβλήματα από το Υπουργείο Οικονομικών στη συνεργασία του με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον διαπραγματευτή.

    Περιορίστηκε να αναφέρει ότι "με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου χθες έχει μπει το νερό στο αυλάκι για την ομαλή λειτουργία του γραφείου του διαπραγματευτή και για το πως θα συνεργαστούμε με τα κόμματα και με τη Βουλή και για το πως θα διασφαλίσουμε την εναρμόνιση μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [02] Κυπριανού - Σύσκεψη για εναρμόνιση - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε τρόπους συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής κατέληξε η σημερινή ευρεία σύσκεψη για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή υπό την προεδρία του Προέδρου της Σπύρου Κυπριανού, μετά από εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Βασιλείου και αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Κυπριανού την χαρακτήρισε "εποικοδομητική" και ανέφερε ότι "από πλευράς Βουλής θα υπάρξει ειδική επιτροπή επί του θέματος ή θα διευρυνθεί η επιτροπή εξωτερικών".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτό το θέμα θα το αποφασίσει η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων και στη συνέχεια η επιτροπή επιλογής της Βουλής θα ορίσει τα μέλη.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι "η επιτροπή θα είναι σε συνεχή επαφή με τη διεύθυνση της Βουλής, τα Υπουργεία και το διαπραγματευτή για τις ενταξιακές".

    Ανέφερε ότι "η Βουλή έχει το ρόλο της εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και επομένως θα υπάρχει μια συνεχή παρακολούθηση και ανάλογη δράση από μέρους της Βουλής", προσθέτοντας ότι εξασφαλίσθηκε όπως υπάρχει η αναγκαία ροή πληροφόρησης προς τη Βουλή.

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι επικράτησε η άποψη ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τη φιλοσοφία της συναίνεσης και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η απόλυτη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής.

    Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, "η Βουλή δήλωσε κατηγορηματικά ότι είναι ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα εργασία από μέρους της κυβέρνησης και τη επιθυμία της Βουλής να συνεργαστεί απόλυτα για τη επίτευξη του κοινού στόχου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] Επιτροπή Οικονομικών - Χριστοδούλου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ολοένα αυξανόμενο κόστος του κρατικού μισθολογίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδα την κυπριακή οικονομία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σημειώνοντας ότι το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με τη συνεργασία της Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας.

    Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών για την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Χριστοδούλου έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στο κρατικό μισθολόγιο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν εξοικονομήσεις.

    Υπάρχουν περιθώρια, είπε ο Υπουργός των Οικνομικών, για εξοικονομήσεις στις δαπάνες για προσωπικό στον ευρύ δημόσιο τομέα και θα πρέπει να υπάρξουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Χριστοδούλου επανέλαβε ότι εξαιτίας αυτής του της θέσης έχει γίνει για κάποιους το μαύρο πρόβατο.

    Οπως ανέφερε, το ποσοστό των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε σύγκριση με τον ενεργά απασχολούμενο πληθυσμό είναι στο 16,5%, ποσοστό παρόμοιο με αυτό των χωρών της ΕΕ, όχι όμως της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ όπου ανέρχεται σε ποσοστό 12% και 10% αντίστοιχα.

    Σε αριθμούς, οι δαπάνες για μισθούς στη δημόσια υπηρεσία, όπως υπενθύμισε ο κ. Χριστοδούλου, για το 1998 είναι 600 εκ. λίρες και ποσοστό 48%, ενώ το 1997 ήταν 546 με το ίδιο περίπου ποσοσοτό.

    Την κυβέρνηση όμως ανησυχεί και το θέμα των συντάξεων στο δημόσιο τομέα, αφού, όπως ανέφερε, υπήρξε σημαντική αύξηση από τα 12 εκ. λίρες, που ήταν το 1987, σε 84 εκατομμύρια λίρες το 1997.

    Η κυβέρνηση συναρτά το γεγονός αυτό με τη βιωσιμότητα και λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και είναι σε αυτό το σημείο που ζήτησε τη βοήθεια της Βουλής για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

    Σε άμεση συνάρτηση με τα προηγούμενα, είναι και το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο σύμφωνα με τα όσα ανέφερε και σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής ο κ. Χριστοδούλου, αυτό θα αυξηθεί από 5,1% που ήταν το 1997 σε 7, 3%.

    Λόγω όμως της καλής, όπως τη χαρακτήρισε τιμής των πετρελαιοειδών στη διεθνή αγορά, είναι δυνατό αυτό να περιορισθεί στο 6,3%.

    Αναφορικά με το εάν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με τη νέα Σύνοδο της Βουλής να καταθέσει νέο πακέτο φορολογικών νομοσχεδίων, ο Υπουργός Οικονομικών σε δήλωσή του αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να συζητηθούν εκείνα τα σχέδια νόμου που η Βουλή δεν απέρριψε στο τέλος Μαϊου και αφορούν μεταξύ άλλων την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ, των τελών εγγραφής και αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και την κατάργηση δασμολογικών απαλλαγών ημικρατικών οργανισμών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΚΝ/ΜΜ)

    [04] Λυσσαρίδης - Σύσκεψη για εναρμόνιση - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η εμπλοκή του Κοινοβουλίου στην ενταξιακή πορεία είναι το βασικό θέμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης λίγο πριν ολοκληρθεί η ευρεία σύσκεψη για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή υπό την προεδρία του Προέδρου του Σώματος Σπύρου Κυπριανού.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι στην ευρεία σύσκεψη συζητήθηκε "η εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο μέσα στο χρονικό πλαίσιο που μας επιβάλλεται".

    Ωστόσο σημείωσε ότι "σε πολλές περιπτώσεις αυτή η επίκληση του ευρωπαϊκού κεκτημένου οδηγεί σε ορισμένες πρόωρες αποφάσεις".

    Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει συνοπτική διαδικασία έγκρισης των χιλιάδων νομοθετημάτων προς εναρμόνιση, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι πολλά νομοθετήματα δεν συγκρούονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά εκεί που υπάρχει σύγκρουση και χρειάζεται διαφοροποίηση, θα υπάρξει συζήτηση.

    Αναφερόμενος στο θέμα της εισφοράς για την άμυνα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι το θέμα πρέπει να τελειώσει πριν κλείσει η Βουλή, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση.

    Σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα υπό κατοχή και αποτελεί προσβολή να μας υποδεικνύεται ότι δεν πρέπει να αναβαθμίζουμε στοιχειωδώς τις αμυντικές μας δυνατότητες, γιατί αυτό αποτελεί πηγή έντασης".

    Ο κ. Λυσσαρίδης διερωτήθηκε γιατί "η εισαγωγή αμερικανικών όπλων (στα κατεχόμενα), παρά το εμπάργκο που υπάρχει, δεν ενοχλεί τους Αμερικανούς παρόλο που αποτελεί παραβίαση των αμερικανικών νόμων, και τους ενοχλεί το γεγονός ότι η Κύπρος θα εισάξει ορισμένα αμυντικά συστήματα".

    Τόνισε ότι "οποιαδήποτε υπαναχώρηση επί αυτών των θεμάτων θα μετέτρεπε την Κύπρο σε ημιαποικία της Τουρκίας και εκείνων οι οποίοι ασκούν τις πιέσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - επίδοση ξιφών

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, επέδωσε σήμερα κατά τη διάρκεια τελετής στο επιτελείο Εθνικής Φρουράς τα ξίφη στους Ελληνοκύπριους Αξιωματικούς, οι οποίοι αποφοίτησαν φέτος από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας.

    Στην ημερήσια του διαταγή, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου υπογράμμισε ότι η σοβαρότητα της ανάληψης του δύσκολου έργου του λειτουργήματος του αξιωματικού επισημοποιείται με την τιμητική παρουσία του Ανώτατου Αρχοντος, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας ταυτόχρονα τη στοργή, αγάπη και προσδοκία του κυπριακού λαού σε καθένα ξεχωριστά από τους αξιωματικούς.

    Ο Αρχηγός της ΕΦ προέτρεψε τους νέους αξιωματικούς να χειριστούν την εξουσία που τους παραδίδει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη συμβολική επίδοση του ξίφους, με δικαιοσύνη και μεγαλοψυχία.

    Στην τελετή διαβεβαίωσης και επίδοσης των ξιφών στους νέους Αξιωματικούς, της οποίας προέστη ο Ηγούμενος της Μονής Κύκκου Νικηφόρος, παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Λυκούργος Κάππας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης, ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ανδρέας Καννάουρος και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι ξένων Πρεσβειών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 3 July 1998 - 20:46:32 UTC